2022-02-26 773 瀏覽
今日兩個人叫左兩碗丸京拉麵,什麼叉燒。真叉燒、蛋,全部凍嘅,啱啱雪櫃拎出嚟果種凍,算,諗住浸入湯熱下佢,點知碗湯只係暖嘅,仲成碗一粒粒油脂,可以想像到碗湯咩溫度啦,兩碗都係咁,真係從未食過D咁垃圾嘅拉麵!
2022-01-12 864 瀏覽
牛頭角拉麵嘅選擇並唔多🙈上網見到牛頭角分店嘅麵屋丸京平時都好多人排🙈但係我平日放工時間去竟然唔使等位🤣🍜🍜真·叉燒拉麵賣相滿分嘅拉麵🙈餐廳既叉燒係用低溫慢煮 店員介紹嘅時候話呢款叉燒係會比起其他嘅更加粉嫩同埋鮮甜😝 好可惜食既時候叉燒凍左🥲食唔到預期既質素🙃反而拉麵又幾好食 冇得自選軟硬程度 但係個人覺得啱啱好😆湯底嘅豚骨都幾濃郁 雖然後期覺得有d鹹🙈另外都叫咗餐廳嘅餃子試吓 但係冇特別大驚喜 個人覺得唔使特登嘗試🙈

🍜🍜真·叉燒拉麵

2021-12-11 911 瀏覽
呢款拉麵的賣相真係極吸引呀~~大大塊粉嫩既肉鋪滿個碗,未食已經視覺大滿足。🍜真叉燒拉麵所謂真叉燒,即係叉燒經過低溫處理,令肉質既顏色變得粉嫩。我叫左真叉燒同普通叉燒兩溝,顏色好明顯有分別。至於味道,由於叉燒放係碗面, 溫度涼左少少,加上切得咁薄,有種食火雞片既錯覺XD 叉燒味道比較淡,同平時食既叉燒好唔同。普通叉燒就比較柴口D,灼過既叉燒有陣陣既香味,如果再熱D更好。拉麵係醬油湯底,同叉燒幾夾,小編會將叉燒浸下先食。個人覺得拉麵既外觀比味道驚艷。

🍜真叉燒拉麵

🍪 【#牛頭角】麵屋丸京 Menya Maru Kyou💥澎湃真•叉燒拉麵 極上醬油豚骨湯底💥.🍪 麵屋丸京擴展至今有5間分店, 以招牌醬油豚骨湯底作招倈,配上低温慢煮真•叉燒,是拉麵迷的享受😍✧Menya Maru Kyou has a quick expansion in business. The 5 stores present exceptionally thick tonkotsu x shoyu broth, together with slow-cooked ‘authentic’ chashu pork. Definitely gonna make Ramen aficionados drool! 🍪 性價比超高拉麵店,豚骨拉麵$78起‼️店內亦不時推出期間限定口味,夠多選擇👍🏻✧The price for a bowl of ramen starts from $78 only! Limited ramen choices are regularly introduced. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🍽真•叉燒拉麵 Authent
🍪 【#牛頭角】麵屋丸京 Menya Maru Kyou
💥澎湃真•叉燒拉麵 極上醬油豚骨湯底💥

🍽真•叉燒拉麵 Authentic Chashu Ramen$108(5/5)

濃湯好味過清湯好多!一入口係好濃郁豚骨味,油而不腻。正到我差唔多飲晒成碗湯!🤤🤤🤤
✧The thick broth tastes way better than the clear broth! The tonkotsu is thick and delicious! It is not surprising that I almost ate all the soup!
真叉燒肉色偏粉紅,肉質軟腍,豬肉味重,覺得有輕微parma ham味哈哈🤣雖然一塊都幾薄,但我覺得食3塊都夠,太貪心叫咗6塊!🤣
✧The ‘authentic’ chashu pork is pink in colour, it is tender and has a slight hint of parma ham. 3 pieces would be enough though they are rather thin. The ramen has 6 pieces of pork.
呢個拉麵冇筍,建議可以試丸京拉麵,有3片叉燒加3片真叉燒,兩款肉試晒仲有筍👏🏻
✧This ramen does not come with bamboo shoots. I would recommend Maru Kyou ramen, which offers 3 pieces of typical chashu and 3 pieces of authentic chashu, also with bamboo shoots.
幼麵煙韌,比一般拉麵舖粗身,掛湯能力佳!有完美流心蛋,再甜啲就好😋
✧The thin noodles are nice and chewy, slightly thicker than most noodles from the other shops. The half-boiled egg is very on point, but I prefer sweeter ones.

店內有香蒜同醋提供,同湯底好夾!大家可以試下!🤩
✧Garlic and vinegar match perfectly with the broth! Give them a try!
🍽期間限定︰赤王櫻花蝦沾麵(4/5)

濃郁湯底,蝦味唔算太突出
✧Rich soup but lacks distinctive prawn flavour
麵條長度適中,但較硬身,略嫌唔夠熱🤓
✧Noodles are of optimal length but they are a bit hard and not warm enough
🍪 我唔算好鍾意食拉麵,不過覺得呢間拉麵好出色!推介大家去☺️
✧While I am not a big fan of ramen, I love this ramen shop very much and would certainly recommend it!
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$110 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4.5/5
2021-10-23
  • 真·叉燒拉麵
  • 濃湯丸京拉麵
2021-10-24 670 瀏覽
估唔到屋企附近都有一間幾好食嘅拉麵!有水準有質素!👍🍜平時想食好食嘅拉麵店都要出到去油尖旺區先可以食到,而家竟然係屋企附近都可以食到!門口嘅裝修都好日式,而裏面就好似平時去咗日本拉麵店,開放式廚房,可以坐bar枱食,亦都有少少坐枱可以揀!地方唔係好大,不過食物質素就好好! 朋友簡左丸京拉麵,成個麵嘅top都用咗叉燒鋪住,好夠份量!我就比較鍾意食粟米紫菜拉麵,成碗面都好多粟米🌽,因為唔太鐘意食肉,所以依碗麵好岩我!👍♥️
估唔到屋企附近都有一間幾好食嘅拉麵!
有水準有質素!👍🍜
地方唔係好大,不過食物質素就好好!
朋友簡左丸京拉麵,成個麵嘅top都用咗叉燒鋪住,好夠份量!
  • 濃湯丸京拉麵
2021-10-16 613 瀏覽
柚子胡椒冷沾麵🍊🍜 $90見到呢個期間限定嘅凍沾麵咁特別,所以就叫咗試吓。湯底方面,唔係好食到柚子味,冇乜酸甜嘅果味;胡椒味都唔明顯,無乜刺激嘅辣味或者胡椒香….淨係食咗啲醬油嘅鹹味,同埋佢啲加上去啲蔥粒嘅蔥味,真係令人非常失望🥲🥲🥲叉燒方面,嚡身無肉味…重點係 勁!薄!我真係未食過咁薄嘅叉燒,廚師刀功真係犀利!👍🏻👍🏻🥲拉麵方面,麵底係幼身嘅,質地正常;朋友嗌左一款豬骨湯嘅沾麵,佢用嘅麵就係粗身嘅…店家會根據湯底嘅濃度同鹹度,用合適嘅麵底配合掛湯嘅程度,呢一點係幾抵讚嘅😬.總括而言,湯底難飲,叉燒薄切,價錢又貴,可以不試🥲
柚子胡椒冷沾麵🍊🍜 $90

見到呢個期間限定嘅凍沾麵咁特別,所以就叫咗試吓。

總括而言,湯底難飲,叉燒薄切,價錢又貴,可以不試🥲
2021-10-16
午餐
2021-09-16 486 瀏覽
店內裝修還不錯平日間唔中都會去,始終作為唯一選擇裏面有各種的拉麵選擇:硬度湯底蔥量走筍食物質素並不高,這是一般的拉麵。濃湯底味道偏鹹,及比較油膩。清湯就是清澈通透的那種,有接近雞湯的感覺小食實在不建議嘗試,其中炸雞和餃子的油都非常多,吃起來感覺很油膩服務質素合理範圍之內
店內裝修還不錯
平日間唔中都會去,始終作為唯一選擇
裏面有各種的拉麵選擇:硬度湯底蔥量走筍
服務質素合理範圍之內
  • 真叉燒拉麵
2021-09-13 470 瀏覽
星期日晏晝一點黎到,岩岩好有位。丸京一直都係香港拉麵黎講質素中上嘅鋪頭,而且價錢合理。今次試100蚊丸京拉麵,有齊普通叉燒+「真叉燒」,揀左濃湯。其實一路以黎都係食濃湯。檯面有蒜蓉同埋辣醬可以加,通常都加辣,我鍾意惹味啲。湯、蛋同荀都係正常發揮。不過今次比我食到麵有鹼水味,有啲錯愕。最後講下「真叉燒」,肉眼都分到,色澤帶粉紅嘅就係真叉燒。相比普通叉燒,肉質比較軟,筷子一夾可能就會散。食落口有一陣香味,但未至於好驚艷嗰種。
濃湯丸京拉麵

檯面有蒜蓉同埋辣醬可以加,通常都加辣,我鍾意惹味啲。

2021-09-12
濃湯丸京拉麵
2021-09-03 301 瀏覽
💫呢間拉麵店都幾隱蔽,以前都幾多人排隊,而家相對少d,鋪頭細細間,裝修都幾有日本風🇯🇵好大碗呀,仲擺得好誇張🤣叉燒好大塊,有6塊,叉燒食落都幾嫩滑,係用慢煮嘅方法製成,同一般拉麵叉燒好唔同,湯底好清甜,完全冇油膩感,啱曬我,正👍🏻麵質唔會太腍偏硬個d,有口感,溏心蛋都幾好味😋食曬真係好飽呀,滿足❤️💫呢間拉麵店我覺得幾高質,仲有冰水提供,似足日本,香港少見d
真·叉燒拉麵

真·叉燒拉麵
  • 真叉燒拉麵
2021-08-01 328 瀏覽
麵屋丸京今次試咗位於牛頭角既分店,總店就喺葵芳。呢間既湯底選擇唔多,有濃、清、黑蒜油(+$12)—————————————————————#丸京拉麵 💸$100賣相非常吸引,一定要相機食先呢款拉麵分別有有三片普通叉燒同三片真叉燒。兩款叉燒切得非常薄身,變相食入口唔會感覺好柴,個人覺得真叉燒好味啲,色澤呈粉紅,望落好似仲生生地人,但其實係熟咗,慢煮過係淋口啲。濃湯係結身,好岩重口味人士。麵質岩岩好,仲有一隻做到溏心效果既蛋,整體來講好滿意。—————————————————————麵屋丸京 (牛頭角)地址:牛頭角宜安街9號地舖
麵屋丸京

今次試咗位於牛頭角既分店,總店就喺葵芳。
呢間既湯底選擇唔多,有濃、清、黑蒜油(+$12)
#丸京拉麵 💸$100
賣相非常吸引,一定要相機食先
—————————————————————
麵屋丸京 (牛頭角)
地址:牛頭角宜安街9號地舖
2021-07-04 442 瀏覽
又係一個下雨天嘅晚上因為為食要去官塘拎日本蝦片結果揀咗呢間拉麵原來呢頭開多咗啲小店真係要嚟搵吓食七點半過去都要已經有6個人排緊等咗15分鐘入座小店門面同裝潢都好多日本FEEL張日文menu 都算係重點真。叉燒拉麵 - 期間限定(濃雞湯)叉燒有6大塊, 睇落好壯觀慢煮過係幾嫩, 用湯浸返熱不過味道就一般溏心蛋好流心, 不過可能太重手, 蛋白偏咸 拉麵無得揀軟硬度, 都算煮得啱啱好濃雞湯其實無咩特別仲要好淡有兩片滑雞不過真係無味嘅豚骨拉麵豚骨湯底夠濃黏口, 普通叉燒都夠淋同入味個人鍾意普通叉燒多少少兩碗麵都係一個缺點…就係唔夠熱所以未必會翻食喇
又係一個下雨天嘅晚上
等咗15分鐘入座

小店門面同裝潢都好多日本FEEL

張日文menu 都算係重點

叉燒有6大塊, 睇落好壯觀
慢煮過係幾嫩, 用湯浸返熱
不過味道就一般
溏心蛋好流心, 不過可能太重手, 蛋白偏咸
拉麵無得揀軟硬度, 都算煮得啱啱好
濃雞湯其實無咩特別仲要好淡
有兩片滑雞不過真係無味嘅

豚骨拉麵

豚骨湯底夠濃黏口, 普通叉燒都夠淋同入味
個人鍾意普通叉燒多少少

兩碗麵都係一個缺點…就係唔夠熱
所以未必會翻食喇
20 分鐘 (堂食)
2021-06-15 490 瀏覽
#wetdodo_牛頭角 #wetdodo_觀塘 #wetdodo_深水埗 #wetdodo_葵芳 #wetdodo_荃灣係一間好值得去食既拉麵🍜對湯底、麵質、叉燒都好滿意!鋪仔細細 大約都係十幾個位左右閒日夜晚7點左右到都要等一陣先入座到見夜晚8點左右就唔洗等lu😌—————————————————————🍜丸京拉麵(濃湯) $100😋:9.5/10呢個拉麵真係啱晒食肉獸🥴平時食拉麵得一兩塊叉燒真係唔夠喉😢但呢到有6大塊!多到遮住晒啲麵🤪真係可以餸啲麵食到最後😍叉燒同真叉燒各有3塊~叉燒係有炙燒過 同埋係全熟既而真叉燒就好嫩同感覺上未到十成熟咁肉味好香 真叉燒係比叉燒香雖然個人會較鐘意真叉燒但我覺得兩款都唔錯 雙拼更開心💞而湯底好濃郁既豬骨味🐖飲到底係會見到湯底有啲背脂係到而背脂其實係較為冇咁肥既脂肪黎所以佢既湯底夠濃厚但又感覺唔會好膩!拉麵同其他鋪有啲唔同既佢冇得係紙劃想要咩軟硬度😗但係本身佢就煮得係唔會太軟 偏硬身既食落都好夠咬口~同埋幼麵夠晒掛湯😚溏心蛋亦都好出色夠晒流心而且果種甜度係啱啱好🤩🍜丸京拉麵(清湯) $100😋:9/10呢到主打係豚骨醬油拉麵~雖然清湯不及濃湯重口
係一間好值得去食既拉麵🍜
對湯底、麵質、叉燒都好滿意!
鋪仔細細 大約都係十幾個位左右
閒日夜晚7點左右到都要等一陣先入座到
見夜晚8點左右就唔洗等lu😌
—————————————————————
丸京拉麵(濃湯)

🍜丸京拉麵(濃湯) $100
😋:9.5/10
呢個拉麵真係啱晒食肉獸🥴
平時食拉麵得一兩塊叉燒真係唔夠喉😢
但呢到有6大塊!多到遮住晒啲麵🤪
真係可以餸啲麵食到最後😍
叉燒同真叉燒各有3塊~
叉燒係有炙燒過 同埋係全熟既
而真叉燒就好嫩同感覺上未到十成熟咁
肉味好香 真叉燒係比叉燒香
雖然個人會較鐘意真叉燒
但我覺得兩款都唔錯 雙拼更開心💞
而湯底好濃郁既豬骨味🐖
飲到底係會見到湯底有啲背脂係到
而背脂其實係較為冇咁肥既脂肪黎
所以佢既湯底夠濃厚但又感覺唔會好膩!
拉麵同其他鋪有啲唔同既
佢冇得係紙劃想要咩軟硬度😗
但係本身佢就煮得係唔會太軟 偏硬身既
食落都好夠咬口~同埋幼麵夠晒掛湯😚
溏心蛋亦都好出色
夠晒流心而且果種甜度係啱啱好🤩
丸京拉麵(清湯)

🍜丸京拉麵(清湯) $100
😋:9/10
呢到主打係豚骨醬油拉麵~
雖然清湯不及濃湯重口味
清湯飲落係好清甜😛
飲晒成碗都冇話覺得好口渴!
我覺得係兩種唔同既風味黎🥰
拉麵同叉燒同濃湯一樣
都係冇得輸!

👅:不論係食開重口味定淡口味~呢到既拉麵都滿足到💖清湯濃湯都各具特色!而且低溫煮既嫩叉燒係既嫩滑又香濃肉味🥳真係食得好開心🥺老老豆豆仲好食過有啲日本既拉麵鋪啊!可惜係當日食一碗麵已覺得好飽~見小食既炸雞都相當吸引!呢到整體既水準真係會令人念念不忘🥰
Btw唔知點解有啲人話佢黃?但fc唔到🧐

✔️深水埗荔枝角道319號地舖
✔️葵芳興芳路188號地舖
✔️荃灣昌泰街9號地舖

🌟免加一
15 分鐘 (堂食)
丸京拉麵(濃湯)
丸京拉麵(清湯)
2021-06-13 368 瀏覽
💬 間嘢鋪頭唔大,位置唔多,有時lunchtime都要等位。裝修比較木系,有吧枱有普通4人枱。附近冇咩好食嘅拉麵鋪,呢間整體嚟講算係唔錯,有時仲會遇到日本人嚟食Tim😂真叉燒拉麵$108 ,真叉燒係薄切同埋慢煮,所以望落好粉嫩,食落都好嫰口👍🏻 不過味道就普通啦,唔係特別出色。個人偏好重口味,所以揀咗濃湯,比較厚同油,但唔會好味精。拉麵雖然幼身,但都幾有口感,偏實同硬。我唔好半熟蛋,但都覺得相當唔錯。

2021-06-09 306 瀏覽
麵屋丸京丸京拉麵價錢💲: $100好味程度😋: 4.5/5服務🍴: 4/5環境🗾: 3.5/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 4/5-超開心食到一間好滿意好高質的拉麵💛 呢間其實之前都聽過朋友講好好食,有日突然好想食拉麵就決定要去了!入面座位唔多,有bar枱,有幾張大枱咁。一坐底已經可以倒杯冰水飲,好爽呀😜-✅✅丸京拉麵。呢碗分別有6片叉燒,普通叉燒同真叉燒各3片!2種都係薄叉燒,都係嫩既。普通個隻,啲邊位比較硬,帶小小醬油味😀 而真叉燒真係全塊都好嫩!用左慢煮的方法去煮,所以豬味都好濃。 -呢碗的湯都係💯 濃湯真係好濃稠,係比一般拉麵的湯底杰🤓 食完個口會有小小痴住痴住的感覺,好似有骨膠原咁😗 面頭有小小豬油,所以食到底會有小小漏,不過都好出色架啦!-拉麵係幼身既,但都係我中意的硬麵🤪 溏心蛋超橙色的蛋黃,靚蛋😍食落個黃仲好杰。荀就正常。整體係我會返來再食的一間拉麵😋 湯底的濃度同塊真叉燒我都好中意。
丸京拉麵
價錢💲: $100
好味程度😋: 4.5/5
服務🍴: 4/5
環境🗾: 3.5/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 4/5

2021-05-31 233 瀏覽
開左間近我公司既分店,勁開心,lunch可以狂食拉麵🍜🥢真 • 叉燒拉麵🥢 $1086大片粉嫩既叉燒擺到成朵花咁慢煮叉燒夠軟熟不過就全瘦肉,半肥瘦岩我多d。本身個湯頭就好濃厚,不過都加左$12黑蒜油湯,未食就已經聞到好香黑蒜味。大量既蔥花,啖啖麵都食到蔥花鮮味而且好有咬口。🥢粟米紫菜拉麵🥢 $83呢個相對黎講清新d,豬骨味剛好仲有背脂滋潤,但一d都唔膩有清甜既粟米balance。🥢七味炸雞🥢 $38拉麵店小食黎講係勁抵食,又多又件仲要外皮香脆內裡juicy。🥢完熟桃梳打🥢 $20 & 🥢富士柚子梳打🥢 $22
開左間近我公司既分店,勁開心,lunch可以狂食拉麵🍜

🥢真 • 叉燒拉麵🥢 $108
6大片粉嫩既叉燒擺到成朵花咁
大量既蔥花,啖啖麵都食到蔥花鮮味而且好有咬口。

🥢粟米紫菜拉麵🥢 $83

🥢七味炸雞🥢 $38
拉麵店小食黎講係勁抵食,又多又件
仲要外皮香脆內裡juicy。

🥢完熟桃梳打🥢 $20 & 🥢富士柚子梳打🥢 $22