2022-12-07 93 瀏覽
去開朗豪坊,麺屋武藏同 AAPE cross over 有pop up store,當然要朝聖一下AAPE x Menya猿侍ラーメン拉麵套餐($138)呢個套餐每日限定10碗咋!價錢仲包埋一份小食同特飲,都幾抵食!拉麵用左豚•雞•魚介湯底同自家煉製蝦油,味道香濃得來又唔會太咸太油,Balance 得幾好!個湯底真係超正呀😋材料有大大塊慢煮伊比利亞豬肉顏色粉嫩食落都非常嫩滑,仲有隻紅酒漬溏心蛋tim呀😍麵質比較粗,口感煙韌,有彈性,掛到湯🥟小食可選擇餃子或者炸雞👍🏻今次我哋就揀餃子 每一隻都脹トト手入面好足料,而且仲煎得好香好脆👍🏻🍹「醬油果凍柑橘啫喱特飲-曙光」飲落非常清新,有淡淡的柑橘味,最底仲有啫喱 增強口感店員好搞笑,問我哋知唔知紫菜上面嘅白色字係用咩整?我估到係一定食得既野😂原來係蛋殼嘅鈣粉套餐用嘅餐具都係cross over AAPE X Menva 嘅餐具,真係好靚,加 $288 就換到一套禮合套裝,咁抵!一定要換啦~🐤牛肝菌雞白湯沾汁麵($98)雞白湯好香濃,都幾Creamy,慢煮雞柳剛剛好,面頭有一pat 牛肝箘醬😋好味🐥狼牙手羽($48)其實係炸單骨雞翼,外層包住脆

AAPE x Menya猿侍ラーメン拉麵套餐($138)

麵質比較粗,口感煙韌,有彈性,掛到湯

🐤牛肝菌雞白湯沾汁麵($98)

🐥狼牙手羽($48)
其實係炸單骨雞翼,外層包住脆脆粟米片,好香脆,好邪惡但停唔到口

🥤 梅子青檸梳打($28)
好清新好Fresh~

餐具禮盒換領方法:
-食呢個$138猿侍ラーメン拉麵套餐+$288換購
-單次消費滿$300HKD,即可獲一個印花〔每日最多獲
發一個印花〕,滿6個印花可免費換領餐具禮盒套裝一

總結:味道唔錯,幾抵食
餐具咁靚,換番套收藏都唔錯

今次 #拉麵迷 有福了適逢AAPE 今年踏入10週年位於朗豪坊的 @menyamusashi_hk @aapestore「 麺屋武蔵 」化身成為AAPE x Menya Pop-up Store最矚目就係佢哋推出咗《 AAPE x Menya猿侍ラーメン拉麵套餐 》我即刻二話不說率先去品嚐去到拉麵店職員態度殷勤親切隨即攞咗期間限定及餐牌俾我哋見到限定套餐當中包括有拉麵+小食+特飲重點係每日只限有10碗由豚‧雞‧魚介湯底熬製而成嘅拉麵裏面有大大塊的慢煮伊比利亞豬肉旁邊還有一些自家煉製蝦油及蔥花再加上我至愛的紅酒漬溏心蛋賣相相當吸引呢小食我哋就揀選咗🥟【 武藏餃子 】餃子外皮煎得非常香脆裏面嘅餡料相當豐富啖啖肉啖啖有口感呢🍹【 醬油果凍柑橘啫喱特飲-曙光 】特飲大大杯好有份量柑橘味道香濃而且酸酸甜甜好開胃呢不過最吸引我都係呢一套餐具禮盒套裝🎁 【 麺屋武蔵 x AAPE 餐具禮盒 】$528想帶佢返屋企就要留意以下兩個換領方法 : 1️⃣ 叫$138猿侍ラーメン拉麵套餐+$288換購2️⃣ 儲印花,單次消費滿$300 HKD,即可獲一個印花﹝每日最多獲發一個印花﹞,滿 6 個印花可免費換領餐具禮盒
今次 #拉麵迷 有福了

不過最吸引我都係呢一套餐具禮盒套裝
🎁 【 麺屋武蔵 x AAPE 餐具禮盒 】$528
想帶佢返屋企就要留意以下兩個換領方法 :
1️⃣ 叫$138猿侍ラーメン拉麵套餐+$288換購
2️⃣ 儲印花,單次消費滿$300 HKD,即可獲一個印花﹝每日最多獲發一個印花﹞,滿 6 個印花可免費換領餐具禮盒套裝一套
2022-11-28 49 瀏覽
呢日經過朗豪坊,老公好想食拉麵,見到「AAPE x 麺屋武蔵Pop up store」!餐廳四處都係猿人好特別,潮得來又帶住傳統日式拉麵店的色彩,仲見到限定拉麵套餐,老公表示想試就入去打個卡😎.🌟期間限定:猿侍拉麵套餐 $138➡️拉麵➡️武蔵餃子➡️醬油果凍柑橘特飲.拉麵用aape期間限定碗裝住好有特色!呢款拉麵用上自家煉製蝦油,再配上慢煮伊比利亞豬和紅酒溏心蛋,好特別😋仲有大大隻餃子,特飲酸酸甜甜幾開胃,每日限定得10份!.另外仲點了赤相傳二刀流沾汁面,麵好得意係扁身有間條,食落比較煙韌,炸雞翼相當不錯大大件脆口juicy份量多,老公食得好開心🥰.🌟Aape x 麺屋武蔵 餐具禮盒套裝 (陶瓷碗+筷子+湯匙+桌布 )➡️ 零售價$528➡️ 惠顧拉麺套餐1份即可以$288 換購餐具套裝1套➡️ 單次消費滿$300可獲印花1個,集滿6個印花即可免費換領餐具套裝1套

🌟期間限定:猿侍拉麵套餐 $138
➡️拉麵
➡️武蔵餃子
➡️醬油果凍柑橘特飲

➡️ 零售價$528
➡️ 惠顧拉麺套餐1份即可以$288 換購餐具套裝1套
2022-11-28 41 瀏覽
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 旺角 - 麵屋武蔵 ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 『 AAPE x Menya Pop-up Store 』適逢最近係AAPE 10週年 🎂朗豪坊麺屋武蔵化身成為AAPE x Menya Pop-up Store🏬🔹AAPE x Menya猿侍ラーメン拉麵套餐 (每日限定10碗) $138🔹湯底用咗豚、雞、魚介熬煮 特別香濃特別喜歡慢煮伊比利亞豬肉 軟滑口感配上自家煉製蝦油 鮮味十足紅酒漬溏心蛋 粉紅色外表好吸睛呀醬油果凍柑橘啫喱特飲-曙光 幾特別套餐包埋武藏炸雞 香脆又大舊🔹二刀流拉麵 $85🔹豬骨湯底好濃郁 仲可以揀辣/ 不辣叉燒豬肉比較特別 好入味亦推出咗餐具禮盒套裝 🍜有AAPE & Menya logo 嘅拉麵碗仲有塊AAPE 迷彩枱布食麵更添日式風味🇯🇵 ◆*.◆*.◆*.店舖資訊◆*.◆*.◆*.📍麺屋武蔵 武骨相傳旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓5號舖@menyamusashi_hk 及 @aapestore

『 AAPE x Menya Pop-up Store 』

適逢最近係AAPE 10週年 🎂

湯底用咗豚、雞、魚介熬煮 特別香濃
特別喜歡慢煮伊比利亞豬肉 軟滑口感

亦推出咗餐具禮盒套裝 🍜
有AAPE & Menya logo 嘅拉麵碗
仲有塊AAPE 迷彩枱布
食麵更添日式風味🇯🇵

◆*.◆*.◆*.店舖資訊◆*.◆*.◆*.
📍麺屋武蔵 武骨相傳
旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓5號舖

@menyamusashi_hk 及 @aapestore
2022-11-28 40 瀏覽
💫有時想簡單d,食碗熱辣辣既拉麵,都可以開心滿足!係朗豪坊行街,發現麺屋武蔵化身成為AAPE x Menya Pop-up Store ,裝修設計新潮型格,原來係AAPE 10週年,推出左Crossover 猿侍ラーメン拉麵套餐!🍜AAPE x Menya猿侍ラーメン拉麵套餐 ($138)每日限定10碗,好幸運地試到了!湯底用左豚肉、雞同魚介熬成,味道濃厚香甜,加埋自家煉製蝦油,更鮮更有層次感!✨麵條質感有咬口,掛湯力唔錯,配埋嫩滑既慢煮伊比利亞豬肉,半熟紅酒漬溏心蛋,豐富又滿足!🥟套餐小食揀既係餃子,煎得皮薄餡靚,仲有大大杯特飲,醬油果凍柑橘啫喱,酸酸甜甜都幾好飲!🥢赤相傳二刀沾汁麵($88)揀左赤係辣湯底,沾麵有坑紋比較粗身,彈牙得黎又掛湯,偏濃味少少,啱晒重口味嘅寶寶啦!🐔狼牙手羽($48)雞翼炸得卜卜脆,表皮沾滿薯片,超級邪惡好味!🍋梅子青檸梳打($28)酸度平衡得啱啱好,清爽解渴好飲!👏🏻餐具禮盒套裝真係好潮好靚,所以我都帶左一套返屋企啦!

💫

🍜
AAPE x Menya猿侍ラーメン拉麵套餐 ($138)
每日限定10碗,好幸運地試到了!

🥟

🥢
赤相傳二刀沾汁麵($88)

🐔
狼牙手羽($48)
雞翼炸得卜卜脆,表皮沾滿薯片,超級邪惡好味!

🍋
梅子青檸梳打($28)
酸度平衡得啱啱好,清爽解渴好飲!

👏🏻
餐具禮盒套裝真係好潮好靚,所以我都帶左一套返屋企啦!

經過朗豪坊見到麺屋武蔵聯乘𝗔𝗔𝗣𝗘10周年,變身期間限定店,全店充滿猿人色彩,潮得黎不失日式傳統麵店感覺,黎食麵仲可以打打卡呀✨👧🏻Caca今次食乜嘢?🍜猿侍拉麵套餐 $138 (每日限定10碗❗️)豚、雞、魚介配合自家製蝦油,湯底夠晒香濃,加上慢煮伊比利亞豬肉,食落好嫩滑,紅酒漬溏心蛋好香甜。🥟武藏餃子 - 賬卜卜,餡料十足。🍹曙光 - 爽甜檸檬梳打解渴嘅清新特飲。🍜二刀流拉麵(赤)$85 - 辣辣的,配上叉燒同半熟蛋,食得過癮。🐔黑鳥 $45 - 黑沙律醬配上嫩滑炸雞,好香口。🍑蜜桃焙茶 $28 - 酸酸甜甜又可消膩。

👧🏻Caca今次食乜嘢?
🥟武藏餃子 - 賬卜卜,餡料十足。
🍹曙光 - 爽甜檸檬梳打解渴嘅清新特飲。
🐔黑鳥 $45 - 黑沙律醬配上嫩滑炸雞,好香口。
🍑蜜桃焙茶 $28 - 酸酸甜甜又可消膩。
2022-11-21
2022-11-26 68 瀏覽
之前同朋友去旅行嗰陣,朋友一路話好想食拉麵,所以今次就同佢一齊去咗朗豪坊食拉麵。我地叫左個拉麵套餐$138,有一碗拉麵、一份武藏餃子/武藏炸雞,同埋名為曙光嘅醬油果凍柑橘啫喱特飲。呢個拉麵套餐嘅拉麵湯底係用左豚肉、雞肉同埋魚介,叉燒亦都用上慢煮伊比利亞豬肉,加上自家煉製蝦油,味道層次豐富。連隻蛋都唔簡單,係用左紅酒漬溏心蛋,食落仲好流心。小食方面我地揀左武藏炸雞,外面香脆得黎,入面嘅雞肉好嫩滑,幾有驚喜。醬油果凍柑橘啫喱特飲入面有啲鹹鹹地嘅醬油果凍,有啲似海鹽嘅味道,配埋酸酸甜甜嘅柑橘啫喱,飲落鹹鹹甜甜,意想不到地幾夾。另外我地都叫左二刀流黑蒜豚骨拉麵,一次過食到豚角同埋叉燒,配埋香濃嘅黑蒜豚骨湯底,好惹味啊。仲叫左五輪燒餅,有唔少廣島蠔喺入面,充滿鮮味。飲多杯巨峰梳打,兩個人share咁多野食好滿足。

仲叫左五輪燒餅,有唔少廣島蠔喺入面,充滿鮮味。

飲多杯巨峰梳打,兩個人share咁多野食好滿足。
2022-11-24 48 瀏覽
前幾日同朋友去到朗豪坊蒲,行到有啲餓就去咗麺屋武蔵食拉麵。一行到去就見到佢變身成AAPE x Menya 嘅 Pop-up Store,AAPE 10週年仲出咗一款crossover嘅猿侍ラーメン拉麵套餐。猿侍ラーメン拉麵套餐($138)每日限定10碗,我地見到仲有得叫即刻唔執輸叫一set嚟試下。呢個套餐仲包咗武藏餃子/武藏炸雞,仲有醬油果凍柑橘啫喱特飲-曙光(個名好威!)呢個麵用咗豚‧雞‧魚介湯底,味道好豐富。佢地仲加咗自家煉製蝦油,加埋櫻花蝦有好香嘅蝦味。我連啲湯都飲埋呀,個麵就好彈牙爽口!配搭嘅慢煮伊比利亞豬肉好嫩滑;仲有原隻紅酒漬溏心蛋,粉紅色好吸引!小食我地要咗炸雞,外脆內軟滑又多汁,份量都唔少㗎!而曙光飲落好清新,有淡淡嘅柑橘味,仲有啖啖嘅啫喱添。我地另外仲叫咗二刀流拉麵($85),我哋揀嗰個黑蒜湯底味道好濃郁,拉麵一樣咁煙靭,叉燒半肥瘦好適中。五輪燒餅($58)用咗廣島蠔嚟整,份量都好大同埋整得好厚,口感好爽,蠔鮮味加上沙律醬好正。飲埋日本製嘅巨峰梳打($28),好似真係去咗日本咁。

2022-11-23 35 瀏覽
原來AAPE 已經踏入10週年啦,朗豪坊麵屋武蔵化身成為AAPE x Menya Pop-up Store😍🥢食物🥢1️⃣AAPE x Menya猿侍ラーメン拉麵套餐 $138: 好彩我早D去食,每日限定10碗咋😳可以+$288換購餐具套裝或儲印花換領。用豚、雞、魚介做湯底,怪唔知味道咁濃郁鮮甜!不得不讚伊比利亞豬肉,用慢煮方式烹調肉質好軟腍👍🏻配襯埋自家煉製蝦油令口感更豐富,紅酒漬糖心蛋顏色喺淡粉紅色好靚✨套餐配埋「醬油果凍金橘啫喱特飲~曙光」味道酸酸甜甜,整體幾特別。炸雞好香脆,雞肉係有肉汁唔錯👍🏻2️⃣二刀流拉麵$85: 有豚角煮及叉燒,肉質鬆化,豬骨湯底味道好濃厚,麵條夠彈牙!3️⃣五輪燒餅$58: 入面有廣島蠔及蔬菜,類似係大板燒,餡料多食落口感好豐富✨想讚一讚埋喺門口等位時候店員都好有禮貌,入到去招呼周到,感覺有啲去咗日本咁😆

🥢食物🥢

炸雞好香脆,雞肉係有肉汁唔錯👍🏻

2022-11-22 24 瀏覽
朗豪坊麺屋武蔵近排做緊AAPE x Menya 嘅Pop-up Store 🤩🤩咁特別我梗係要去試吓! AAPE x Menya猿侍ラーメン拉麵套餐($138)呢個crossover特別套餐每日限定10碗架咋 價錢仲包埋一個餃子同埋特飲 非常抵食😍拉麵用左豚‧雞‧魚介湯底同自家煉製蝦油🦐味道非常香濃 仲帶有好香嘅蝦味 淡淡拉麵都飲到呢個湯底 超正呀🤤🤤 面頭鋪咗大大塊慢煮伊比利亞豬肉 顏色粉嫩 食落都非常嫩滑😋仲有隻紅酒漬溏心蛋tim呀😍套餐有得選擇餃子或者炸雞 今次我哋就揀咗餃子 每一隻都脹卜卜😚入面好足料 而且仲煎得好香好脆🤩 飲品就有醬油果凍柑橘啫喱特飲-曙光 飲落非常清新 有淡淡的柑橘味🍊最底仲有啫喱 好有口感架😝相傳叉燒拉麵($82)另外黑色呢碗湯底係黑蒜豚骨湯 雖然佢黑蚊蚊 但食落都好香㗎😋 叉燒冇咩肥肉 肉質比較有咬口😍 麵條軟硬適中 配搭都好好👍🏼唐揚魚($45)每一條魚都脆卜卜 炸得好酥脆非常香口 真係食唔停😍😍蜜桃焙茶($28)蜜桃味好香 但係又唔會蓋過焙茶嘅味道 🥰 飲落唔會太甜帶有少少茶香😋

AAPE x Menya猿侍ラーメン拉麵套餐($138)

相傳叉燒拉麵($82)

唐揚魚($45)
每一條魚都脆卜卜 炸得好酥脆非常香口 真係食唔停😍😍

蜜桃焙茶($28)

今日快閃出咗旺角,三個女人一個墟,😎😎😎胃口唔算好大,近近地去咗朗豪坊,實在太好,我選擇得非常好。非常幸運,不用等太久,叫咗一個拉麵,一個沾麵,一個燒餅😋😋😋三樣東西都非常好食,份量也剛剛好環境不錯,整齊乾淨,剛好我哋三個有卡位。員工態度非常友善,😃坐下的時候,有特別推介季節優惠拉麵套餐,不過唔算太肚餓,所以沒有叫套餐。不過下次想食拉麵的時候,也會想起這一間,真的很不錯,拉麵唔算好大碗,剛剛好。
今日快閃出咗旺角,三個女人一個墟,😎😎😎
胃口唔算好大,近近地去咗朗豪坊,
實在太好,我選擇得非常好。
非常幸運,不用等太久,
叫咗一個拉麵,一個沾麵,一個燒餅😋😋😋

三樣東西都非常好食,份量也剛剛好
環境不錯,整齊乾淨,剛好我哋三個有卡位。

2022-11-21
  • 二刀流沾汁麵
2022-11-19 37 瀏覽
朗豪坊麺屋武蔵化身成為AAPE x Menya Pop-up Store 💓💓我就同咗老公一齊去試吓啦緊係要試吓AAPE x Menya猿侍ラーメン拉麵套餐 ,聽講每日限定十碗咋😍😍😍,又剛好俾我叫到,緊係要試試啦🙆🏻‍♀️呢碗湯底用咗豚肉,雞同魚介,味道好鮮甜,再配上慢煮伊比利亞豬肉,自家煉製蝦油同紅酒漬溏心蛋,味道好夾,豬肉好嫩,溏心蛋好滑,面好彈牙,口感豐富,推介推介😍套餐包埋杯醬油果凍柑橘啫喱特飲-曙光,酸酸甜甜,好解渴,大大杯,好味😋武藏餃子🥟煎得好香脆,一啖咬落去啖啖肉🙆🏻‍♀️一碟有5隻另外仲叫咗白相傳二刀流沾汁面,五輪燒餅,巨峰提子,同樣份量好大,沾汁面我係第一次食,味道比較濃烈,但同樣好食😋總括黎話服務好好,食物方面份量大,特別推薦套餐,幾抵食😍我仲換埋套餐具添

我第一次寫食評,因為今次體驗太差,所以先寫。我已經不是第一次食這間拉麵店,上次食雞湯沾麵,來到湯竟然是凍,我問店員這個麵是否凍食?店員先幫我拿入廚房叮熱。好啦,我以為可能上次佢哋太忙,有人錯手,可以理解,相隔2個月,我比多次機會佢,今日22年11月19日我再度幫襯佢,點知麵係中伏,今次除咗拉麵同跟餐炸雞係熱之外,其餘熱食,跟餐餃子: 暖既!叉燒蛋飯: 叉燒同白飯都係暖既,太差勁!!!!!兩個人食左4百幾蚊,完全唔享受,什麼過江龍,不外如是,毫無質素可言,非常失望!!!!!
我第一次寫食評,因為今次體驗太差,所以先寫

跟餐餃子: 暖既!
叉燒蛋飯: 叉燒同白飯都係暖既,太差勁!!!!!
2022-11-19
2 分鐘 (堂食)
$222.2 (晚餐)
2022-11-08 41 瀏覽
仲有幾日就可以飛,唔知點解有莫名奇妙既興奮度。三年冇感受過飛機上既空氣,仲有跑景點·今次趕得及開關後11月紅葉季節兼有日本聖誕燈飾,真係好期待。未去日本之前都要食返碗拉麵,真係好掛住日本既空氣,位於旺角朗豪坊既麵屋武藏必定令你好滿足。除了有拉麵、沾麵、炸物、仲有大阪燒相當多元化。地理位置優越既關係,的確大排長龍必有因既道理。拉麵分別以白、赤、黑 三款湯底,不好辣味既我又唔係好想咁淡味,可以選擇黑蒜湯底,相對地咁岩呢個重口味人士。有沾麵𝐇𝐊$88或拉麵既選擇𝐇𝐊𝐃$𝟖𝟓,有豚角煮或叉燒;前者厚切的豚骨煮入味又肥美,後者則以薄片為主,有溏心蛋、筍、香蔥結合,份量都多,相當美味。另外單點了兩款小食南蠻黑鳥𝐇𝐊𝐃$𝟒𝟓 及五輪燒餅𝐇𝐊𝐃$𝟓𝟖,前者即叫即炸的關係好香脆沾上了黑蒜醬汁,相當特別。後者厚厚的大阪燒有醬汁及沙律醬吸引力提升,內含廣島蠔相當抵食。

2022-10-08
2022-11-05 16 瀏覽
新開就即刻想試,呢間係日本過江龍,本來唔抱有咩希望,但諗住都抵食就試下。好鍾意佢既麵!麵有摺,超級吸湯🥰 同埋我坐係師傅前面食,見到佢哋好認真切豬肉😋 今次試左黑蒜油,完全唔苦!好食過「彩」