2023-06-12 588 瀏覽
岩岩叫左個二刀流沾麵,(辛辣湯底),吃下去的時候,只感受到全是油的感覺,完全沒一點兒辛辣的感覺,完全影響哂成碗沾麵。到最後行出去埋單時,終於發現原來餐廳有餐巾 甘就多謝你加一服務費

到最後行出去埋單時,終於發現原來餐廳有餐巾

甘就多謝你加一服務費

2023-06-04 429 瀏覽
星期天晚上七時五十幾分入座,再叫一次我喜歡的白雞沾麵,第一囗吃到酸味,湯不太熱,只微暖,但太餓了,先趕快吃麵條,但越吃越懷疑自己的味蕾,是不是天氣太熱,湯底已變壞,餿(suk1)了,侍應話可能是酒味,我吃不慣,之後換來豬骨湯底,再聽到厨房說停售雞沾,是我不好運?!但應不會再來了
早就猜到連鎖拉麵店會難吃沒想到比我預期更難吃😀沾麵除了鹹味之外,似乎沒有其他的味道。豬骨湯底應該有豬肉的味道,但實際上一點都沒有。至於那塊叉燒,口感像厚切火腿,入口時像是從冰箱中拿出來並再次微波加熱的肉,並沒有豬肉的香味。另外還有一塊肥豬肉,雖然肥膏的部分很香,但肉的部分卻非常柴,幾乎上咬不到,所以我幾乎沒有吃完它。唯一比較正常的是糖心蛋。湯亦非常油膩,但我當然知道沾麵是偏向油的菜餚。然而,當我第一口吃下去時,只有油的味道,而且油感覺上不太新鮮,有點油益味。我立刻叫員工給我一個碗,我把油撇掉後再吃。這樣就變得比較好一點,才能夠吃到湯的鹹味。唐揚魚比菜單照片中的尺寸小了一半有多,真的很夢幻。味道正常,沒有特別出色。嗯…… 星期五的晚上,鄰近的餐廳都有很多人排隊,只有這間不用排隊,其實我亦心知不妙。但真的十分肚餓,吃完後悔萬分,下次不敢了…….
早就猜到連鎖拉麵店會難吃
沒想到比我預期更難吃😀
赤相傳二刀沾汁面

沾麵除了鹹味之外,似乎沒有其他的味道。
豬骨湯底應該有豬肉的味道,但實際上一點都沒有。

唯一比較正常的是糖心蛋。

夢幻之唐揚魚

二刀流拉麵 黑蒜油 $85中規中矩 正常水準~有舊肥豬肉幾香.激辛牛舌拉麵餐 $138 送辛味豚耳一份連飲品唔推薦 湯底死辣而唔係香辣 牛舌肉質好鞋.五輪燒餅$58同樣唔推薦 麵粉佔大多數 食到滯
二刀流拉麵 黑蒜油 $85
中規中矩 正常水準~有舊肥豬肉幾香

激辛牛舌拉麵餐 $138
送辛味豚耳一份連飲品
唔推薦 湯底死辣而唔係香辣 牛舌肉質好鞋
五輪燒餅$58
同樣唔推薦 麵粉佔大多數 食到滯
2023-05-17 244 瀏覽
🐷❤️今日fatpigssss帶大家黎到旺角食一間黎自日本🇯🇵嘅過江龍拉麵🍜 呢間野喺日本有好多分店~而且每間都有唔同嘅分店名同埋每間分店都會主打吾同囗味嘅拉麵😚香港嘅麵屋武藏都係行相似嘅路線😆宜家總共有四間唔同嘅分店,主打嘅拉麵都各有吾同。朗豪坊呢間武骨相傳就主打沾麵🤩不過小編今次就冇嗌到沾麵😂😂因為見佢拉麵其實都幾多選擇同幾吸引😂——二刀流拉麵($88)呢款湯底係麵屋武藏獨創的二刀流系列⚔️👹佢嘅湯底係用左大量豚骨🐷小魚乾🐟貝柱,和蔬菜🥗用大火熬製超過10小時而成。然後再演變出白、赤、黑3個款式~今次小編嗌左赤湯🔥即係喺原本嘅豚骨湯底度加豆辦醬🌶️飲落都ok 濃郁順口~不過就吾太食得出有辣味🥵不過好嘅係餐廳入面有辣椒油提供~而且味道都幾好😚 拉麵方面就都ok爽口彈牙~可惜就吾太掛湯😌二刀流即係指一舊叉燒加一舊五花腩😍叉燒口感都幾柴下同埋比較薄身☹️吾推~不過舊五花腩味道幾好😚入味得黎亦吾會太柴🥰另外嘅配料仲有溏心蛋🥚同筍片~味道就正常😙牛肝菌雞白湯泡飯($48)因為小編好肚餓嘅關係😂所以嗌多左碗細細地嘅泡飯🍲諗住可以順便中和返個甘濃味嘅拉麵🤤湯嘅面頭睇落有啲油☹️不過飲落就還好🥰飲到清雞湯嘅
🐷❤️
——
二刀流拉麵($88)

牛肝菌雞白湯泡飯($48)
因為小編好肚餓嘅關係😂所以嗌多左碗細細地嘅泡飯🍲諗住可以順便中和返個甘濃味嘅拉麵🤤湯嘅面頭睇落有啲油☹️不過飲落就還好🥰飲到清雞湯嘅味同埋牛肝菌嘅味!撈埋個飯一齊食都幾爽😚

南蠻黑鳥 ($45)
呢個黑媽媽嘅炸雞反而有驚喜🤣係新鮮炸好嘅🐥食落好脆同埋D雞肉都好嫩滑🥰配埋佢個黑色醬(食落似🧄味嘅千島醬)食落真係幾夾幾好食🥰🥰🥰(不過食完記得抹咀😂
——
麺屋武蔵 武骨相傳 (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓5號舖
服務費:❌
人均消費💰:$120
Encore:✅
2023-04-29 338 瀏覽
今日復活節假期去咗旺角行街。到咗晚飯時間諗住去朗豪坊搵吓嘢食,發現有呢一間食拉麵同沾面嘅鋪頭。見到冇太多人等緊就諗住試吓。佢嘅沾麵有別於平時一向食開嘅”周月”~ 唔需要擇湯底淡定濃,或麵嘅分量同硬度。我叫咗佢地介紹嘅二刀流沾麵,原味豬骨湯。(可以選擇湯底有三種:原味,辛味,黑蒜味。)成個麵每一部份都真心覺得好好味!😋😋😋•湯底: 一啲都唔肥膩,飲落好似有啲薯仔蓉嘅感覺,質感好濃稠。攪勻之後發現原來個底有啲醬油,令到個湯重咗少少醬油味 ☺️•沾麵:好煙韌好有咬感🤓•叉燒:有啲慢煮肉嘅口感,但係柔軟而結實,亦帶有鮮甜嘅味道 🙂•豚角:同叉燒唔同,肉嘅當中有啲肥膏🐽,醃出嚟嘅醬油味重啲•流心蛋:流心度啱啱好,幾次夾麵時都唔小心沾到D蛋汁🤭另外,環境都幾舒適清潔,服務態度亦OK。外賣便當 - 見到其他人嗌嘅外賣便當包裝幾好,下次會試吓買返屋企食。

成個麵每一部份都真心覺得好好味!😋😋😋

•沾麵:好煙韌好有咬感🤓

•豚角:同叉燒唔同,肉嘅當中有啲肥膏🐽,醃出嚟嘅醬油味重啲

•流心蛋:流心度啱啱好,幾次夾麵時都唔小心沾到D蛋汁🤭

另外,環境都幾舒適清潔,服務態度亦OK。

2023-04-06
5 分鐘 (堂食)
《麵屋武藏》我們去朗豪坊兩次這間「麵屋武藏」,我之前未放post..,最近我再來第二次…環境很乾淨又星好闊都好舒服,周圍變身是Aape x Menya嘅Pop-up Store,是Aape十週年, 餐點內拉麵有三種選擇不同既味道(白/赤/黑) ,今次我第二次來再次吃就是狠牙手羽…**三種不同的味道白=香濃豚骨湯赤=辛味豚骨湯黑=黑蒜豚骨湯1. 二刀流拉麵(黑) $85他揀黑蒜豬骨湯,叉燒半肥瘦好適中,我嘗試這個湯,有黑蒜味又好濃郁..👍🏻2. 赤相傳叉燒沾汁麵 (赤) $85我點餐…揀赤就是辛味,多左加筍片(55g)$10, 沾汁麵分開(湯汁同麵底)…發現這條麵好彈牙、兩黏住麵條同普通拉麵不一樣,每條麵條都掛滿湯汁真是好食,這個湯內有叉燒好大片又香,厚身好有口感,裹面包括糖心蛋、筍片、香蔥,好配塔..3. 狠牙手羽 $48我第二次吃,這個真是好正,賣相好靚,非常之炸,咬落單骨,沾上薯片碎後,炸至外表金黃又香脆脆,內裡肉質滑多汁…不過是我喜歡這個狠牙手羽🤣😋值得試一試…推薦4. 黑鳥 $45他揀黑鳥,好奇是怎樣黑鳥,見到有黑汁,是什麼味,我試吃..原來是黑蒜醬汁,好特別!我以為是墨魚汁,
《麵屋武藏》

1. 二刀流拉麵(黑) $85

2. 赤相傳叉燒沾汁麵 (赤) $85

3. 狠牙手羽 $48

4. 黑鳥 $45
他揀黑鳥,好奇是怎樣黑鳥,見到有黑汁,是什麼味,我試吃..原來是黑蒜醬汁,好特別!我以為是墨魚汁,我咬落..炸得好香脆,我個嘴全黑..🙈不過真是好吃…
二刀流拉麵
黑鳥
  • 狼牙手羽
  • 二刀流沾汁麵
2023-03-10 241 瀏覽
# 豚骨拉麵食評作為一個喜歡日式拉麵的人,我來評價一下這家店的豚骨拉麵。我必須說,他們的豚骨湯底還算不錯,但是他們的叉燒和五花腩非常咸,讓我感到有些失望。首先,讓我來談談他們的叉燒。它看起來相當不錯,但是它的口感實在是太難了。而且,這個叉燒的角切部分也非常咸,讓我不禁懷疑它是否經過充分的調味。同樣地,五花腩也有同樣的問題,非常咸,讓我有點難以入口。接下來,讓我來談談他們的豚骨湯底。它的味道還算可以,濃度也剛好適中,不會太重,但也不會太淡。湯底的口感非常順滑,令人滿意。雖然湯底的油脂含量有點高,但是這似乎是豚骨拉麵的一個特點,所以我並不會太在意。總的來說,我對這家店的豚骨拉麵感到有些失望。儘管他們的湯底味道還算可以,但是這份叉燒和五花腩實在是太咸了。如果你是一個對食物口味要求比較低的人,那麼這家店的豚骨拉麵可能還是可以考慮一下。但是,如果你是一個對食物口味要求比較高的人,那麼我建議你還是考慮其他的選擇。
# 豚骨拉麵食評

2023-03-03 187 瀏覽
好耐冇去朗豪坊果邊行街最近去到發現有間新拉麵店 仲決定去試下-🥢相傳叉燒沾汁面有得揀香濃豚骨湯、辛辣豚骨湯或者黑蒜豚骨湯,我就揀左辛辣,不過食落其實都冇咩辣味,只係feel到好多辣油🫠 沾面份量都幾多,肉都好大塊,面條比較粗身又卦汁,湯入面都有幾舊叉燒粒。如果可以辣番d都幾正!🥢牛肝菌雞白湯沾麵另外佢哋仲有湯麵或者泡飯,不過見餐廳主打沾麵,梗係要試吓。😉雞白湯好濃郁,另外仲有牛肝菌醬,筍同雞樅菌,而且仲好掛汁😋🥢手羽中狼牙手羽見個名咁得意即管叫黎試下🤣,黎到真係成條狼牙棒咁既雞翼。外層用薯片代替左麵包糠,口感好豐富,食落好重薯仔味,放左一陣都個好熱好脆😋 好好食!
好耐冇去朗豪坊果邊行街
最近去到發現有間新拉麵店 仲決定去試下
🥢相傳叉燒沾汁面

🥢牛肝菌雞白湯沾麵

🥢手羽中狼牙手羽
  • 狼牙手羽
天氣凍特別想食返會暖笠笠嘅拉麵🍜裝修唔錯嘅拉麵餐廳💛💛我自己對沾麵情有獨鍾,我係重口味人士😂 點咗好少豚肉沾麵🍜🥹味道濃郁超啱我口味,麵質地適中,唔會太軟亦都唔會太硬,係粗身嘅麵🍜配上厚燒豚肉🍖表皮焦香 食完非常滿足⭕️整體推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐ ⭐

天氣凍特別想食返會暖笠笠嘅拉麵🍜

⭕️整體推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐ ⭐
2023-02-03 159 瀏覽
經過間拉麵鋪,見到食評比較多好既評論,決定試一試,睇下係咪真係好似啲人講到禁好食。叫左一個叉燒蛋飯、二刀流拉麵黑蒜湯底先講個叉燒飯:有兩條青椒、太陽蛋、叉燒5、6舊、白飯就有啲醬汁同好似飯素既野係面頭。個叉燒係就係大舊,但難食到寧願食白飯都唔想食佢。又硬又鞋,啲肉除左夠大夠多夠厚之外,真係諗唔到有咩吸引。拉麵:個湯底同個麵就無咩問題,最有問題就係舊叉燒同舊腩肉,麵個舊叉燒同碗飯既叉燒對比係簿啲,但係口感仍然係一樣,夠哂鞋。另一舊肉,以為入口有即化既口感,點知又硬又鞋。講完野食講服務態度,啲員工吾知係咪做得好唔開心,落單個陣已經無禮貌,落單無禮貌都唔緊要。碗飯未食完,仲有幾舊肉係度,睇一睇電話先再食,就有員工走埋黎問收唔收得碗飯。埋單既時候,員工碌完卡比返張單返黎,同一時間就有另一個員工走黎收走枱面啲野,出面無人等緊位、亦未到last order 時間,要等個位員工執埋張枱,我先可以離開座位。成餐飯最正常就係杯野飲
叫左一個叉燒蛋飯、二刀流拉麵黑蒜湯底

另一舊肉,以為入口有即化既口感,點知又硬又鞋。

成餐飯最正常就係杯野飲
2023-02-03
  • 梅子青檸梳打
2023-01-16 101 瀏覽
單骨薯片雞翼(狼牙羽) 喊到要洗賢 二刀流拉麵 個麵無味 啲湯掛喊起 舊叉燒無味 又唔夠淋。咁就8十幾同價出面好多好食過佢 仲有個蠔餅 唔夠醬 食落個餅會唔夠味 如果係平番3份1價錢咁就無野講 不過商場鋪係咁
單骨薯片雞翼(狼牙羽) 喊到要洗賢
二刀流拉麵 個麵無味 啲湯掛喊起
舊叉燒無味 又唔夠淋。咁就8十幾
同價出面好多好食過佢
仲有個蠔餅 唔夠醬 食落個餅會唔夠味
如果係平番3份1價錢咁就無野講
不過商場鋪係咁
2022-12-13 127 瀏覽
放假就係要出街食好西啦,今日諗住去旺角睇戲女朋友又話想食拉麵🍜,咁之後我哋就喺朗豪坊見到一間新開嘅拉麵店麺屋武蔵 武骨相傳 (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓5號舖抵食指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️<白>二刀流沾汁麵 $88有三個湯底選擇,我揀左白係香濃豚骨湯,二刀流意指豚角同叉燒既完美配合,豚角同叉燒都肥厚美味,而湯底🍜十分濃郁,粗麵條沾上濃郁既湯底較幼身掛汁👍🏻<白> 相傳叉燒拉麵 $82拉麵一樣揀左香濃豚骨湯,比起沾麵湯底呢個較為清淡但不失鮮味,重點推薦塊叉燒😍,不但大塊仲有厚度,湯底浸住食落真係好入味😋

麺屋武蔵 武骨相傳 (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓5號舖

抵食指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️

<白>二刀流沾汁麵 $88

<白> 相傳叉燒拉麵 $82
2022-12-11
10 分鐘 (堂食)
🧄🍜二刀流沾汁面(黑蒜豚骨汤)-沾面用的面条是坑纹面 类似於两条面条粘在了一起 令汤汁更好的挂在拉面上 特别适合用於沾面~ 黑蒜豚骨汤 蒜味很香浓却不会过咸🌶🍜相传叉烧拉面(辛味豚骨汤)- 一大碗红彤彤的辛味豚骨汤 却不会很辣 溏心蛋被汤汁泡的很入味 肥瘦均匀的叉烧虽然只有一块不过非常的大和厚切
2022-12-10 250 瀏覽
同朋友講起想食沾麵,於是就黎左朗豪坊既呢間麺屋武蔵 武骨相傳,個名夠曬霸氣,主打沾麵,仲曾經係2013年係日本電視台既拉麵總評選入面得獎。1️⃣二刀流沾汁面(白)($88) 二刀流沾汁面會有叉燒同埋豚角,兩款唔同肉質同味道,都好好食~白湯係香濃豚骨湯,味道好濃帶醬油香,入面仲有啲青蔥同埋豚肉粒,沾麵既麵質唔錯,特別既係麵既中心係坑紋設計,掛湯能力up❕🤩配料仲有溏心蛋同埋筍  2⃣️二刀流沾汁面(赤)($88) 呢款係辛味豚骨湯,辣味比想像中辣,但係都食到豚骨既香味。  3⃣️五輪燒餅($58) 即叫即製大約要等20分鐘,入面有廣島蠔,鮮味十足😋
1️⃣二刀流沾汁面(白)($88)

二刀流沾汁面
2⃣️二刀流沾汁面(赤)($88)
二刀流沾汁面
 呢款係辛味豚骨湯,辣味比想像中辣,但係都食到豚骨既香味。
3⃣️五輪燒餅($58)

五輪燒餅
即叫即製大約要等20分鐘,入面有廣島蠔,鮮味十足😋