老伴喜歡吃拉麵,可惜住家附近卻沒有一家出色的拉麵店。當「霸嗎」拉麵在商場開業的時候咱倆滿心歡喜,由於有著新廁所的效應,餐廳從開張的幾個月來一直都其門如市,無論午市或晚市的繁忙時段,想吃碗拉麵大概要守候大半個小時。要日理萬機的老伴把青春花在無經濟效益的等候裡?別癡心妄想,結果咱們在某年某月的非繁忙時段終於嚐了一趟「霸嗎」。小的其實認為「霸嗎」之出品實屬不錯,不過索價百元的一碗普通拉麵於咱們這窮區兼窮等人家來說自是有點不值。而且當日咱們坐於廚師的吧檯位置,在用心地填選自己喜歡的麵身與湯汁的濃厚後居然聽到年輕的廚師臉泛不滿地向侍應大聲交流:「甚麼麵軟麵硬?嘥氣!無論客人填甚麼,我都是一樣地煮。」或許這是不爭的事實,但寧讓人知,莫給人見,廚師這樣在食客面前輕挑地演繹,咱們難免有點心裡不爽罷!結果,老伴將「霸嗎」打入冷宮。除著熱潮之退卻,餐廳開始現真章,結果「霸嗎」也不得不面對現實,稍稍地將價格調低,迎合這區普羅大眾的消費層。然後於商場裡再開了一家拉麵店,「豚豚拍子」雖說不上驚為天人,但其價錢勝在經濟實惠。開張初期吃過一趟,在這天不煮飯的晚上咱們再來Encore。這回認真留意,始發現原來這間碩大

這回認真留意,始發現原來這間碩大的舖面其實包容了兩家餐廳。分別是咱們品嚐過的拉麵「豚豚拍子」與及另一家主打咖喱飯的「辛味屋」。如廝佈置非常精明,有些人喜歡食飯,有些則愛拉麵。香港人最花心,要像日本專注地經營一款美食似乎難以生存。窮則變,變則通。將兩個旗下品牌的店子合作經營,既能吸引食客,又合乎經濟效益。

「豚豚拍子」一碗普通的拉麵只價六、七十,比之「霸嗎」降價後仍賣八、九十超值一成。小的貪吃,是故揀了客八、九十塊錢的晚市拉麵套餐,除拉麵以外還附小食。老伴仍在電話中忙於工作,於是小的便自把自為地幫他點了個由「辛味屋」呈獻的網燒雪花牛扒定食。

小的之豚軟骨拉麵一貫水準,豬軟骨淋滑,拉麵屬大量製作的集團出品所以顯得有點粗硬,湯底雖不是很濃厚,但仍算不錯。最失望的當然是那隻糖心蛋,小的茹毛飲血,這隻雞蛋則有點過熟了。但話說回來,八十多元的拉麵能附有這麼多的材料,性價比絕對是物有所值。

小食炸雞件非常滋味,雞肉軟綿並沁出肉汁,再加點沙律醬為小的驚讚!

反而老伴的牛扒定食卻有點失望,定食附有一小砵的粟米與半顆車厘茄作前菜,還有白飯與麵豉湯。

粟米沒甚麼特別,卻勝過咱們不喜歡的醃菜。然而那件雪花牛扒卻非雪花,是肉與肥膏分庭抗衡地各自佔據了一半空間。這塊牛扒實在是太肥了!即使小的愛肥,但面對著大大的一厥肥膏也不忍入口,至於在肉的地方卻由於沒有沾上油脂而顯得有點靭口。

以為麵豉湯都是一般地不出意外,然而這客湯卻是奇怪地肥。小的從沒見過麵豉湯會泛起一層滿滿的肥油。要是這肥油是如海南雞飯般有濃重的雞湯味還挺乎合心意,但試了一口卻是淡淡地沒有甚麼味道,請問肥油是從何而來?

是次經驗好壞參半,下次還是純叫拉麵捨棄定食更為穩妥。
2019-09-13 31 瀏覽
已經係前排去食㗎喇 其實日本拉麵我哋唔會成日食 好似呢一間 新開咗咁耐都冇入去食過,今次就膽粗粗去試下 ,因為成日都覺得, 好多拉麵鋪都係伏㗎, 因為我比較喜歡食辣, 所以我叫嗰碗係赤豚拉麵, 老公叫咗 蟹棒拉麵 我哋仲叫咗雞軟骨 多春魚, 整體嚟講呢間都算唔錯, 湯底都算唔錯 ,濃淡適中 , 但係我個赤豚拉麵 我覺得係唔夠辣囉, 反而老公嗰個蟹棒拉麵 雖然淡啲但係都幾好食喎, 不過呢度嘢飲嘅選擇就真係少啲 另外而家佢仲有coupon送 我應該會再幫襯
最近發現寶琳新都城呢邊有間性價比好高既日式餐廳,唔單止有咖哩,仲有壽喜燒、蓋飯同拉麵食。以前成日覺得,餐廳咩食品都有會唔會冇咁專門呢,但呢間既食物都有水準喎,可以一試,最緊要價錢抵❤️❤️裝修就冇乜特別,位置多,坐得寬敞。今日特別想介紹佢既set 餐,我叫左自選二人餐,可以揀兩款拉麵或飯,加三樣小食,都只係$208。好抵!我揀左一個豬軟骨拉麵,要額外加$15,同吉列豬扒奄列咖哩飯。小食有成十二款比你揀,我揀左吉列炸蝦、炒魷魚鬚同燒魚餅。豬軟骨拉麵豬軟骨炆得好入味,好腍身,一咬就化開。味道有點醋酸味,感覺好開胃,中和左軟骨果種膩感。麵係幼身麵,煮得軟硬度適中。配料有大量筍條、木耳絲,感覺好足料。唯一唔滿意係隻蛋唔係溏心,失左分,美中不足。吉列豬扒奄列咖哩飯咖哩飯都係呢到既主打❗️大大塊豬扒炸到金黃,顏色有、份量夠、厚度都唔差。炸皮唔會過厚,豬扒肉質仲好有口感,仍然有肉汁。咖哩汁正常,唔會偏甜,果然唔錯👍🏾吉列炸蝦佢既炸蝦好實肉,係我鐘意既口感🤤係新鮮蝦肉🥰炒魷魚鬚用蒜片炒香,份量多,兩個人食都有點吃力,不過味道好,最後都清晒。燒魚餅普普通通,不過不失啦😎整體呢到既Set 份量夠,價錢抵,雖然味

豬軟骨拉麵

吉列豬扒奄列咖哩飯

吉列炸蝦
佢既炸蝦好實肉,係我鐘意既口感🤤係新鮮蝦肉🥰

炒魷魚鬚

燒魚餅
普普通通,不過不失啦😎

整體呢到既Set 份量夠,價錢抵,雖然味道唔係超級好食,但都有水準,對得住價錢有突啦。

2019-09-05 55 瀏覽
將軍澳新都城嘅豚豚拍子開咗唔係好耐,今日終於有機會去試吓,餐廳環境闊落,店員亦細心有禮,禁飛等左一陣就有位!我哋叫咗一個晚市定食同拉麵套餐,壽喜燒牛肉鍋晚市定食, $75配烏冬壽喜燒燒牛肉鍋上鋪滿多塊牛肉,用不銹鋼鍋盛載食物,個鍋都算深,唔會好容易就滿瀉湯底,另外仲有一隻生蛋,將生蛋加入活動入邊,特別好味!另外自選拉麵套餐-赤豚拉麵$79 ,加$10可以加配小食炒韭菜豬肝赤豚拉麵🍜豚肉油脂分布10分平均,豚肉質感好嫩,拉麵麵質適中,連個湯底一齊飲又有另一番滋味最後我哋仲叫咗一個自家製帶餃子$48餃子🥟皮薄餡料多,肉質爽口彈牙,加上餃子汁,好味道飲品方面叫咗兩杯熱檸茶

最後我哋仲叫咗一個自家製帶餃子$48

餃子🥟皮薄餡料多,肉質爽口彈牙,加上餃子汁,好味道

飲品方面叫咗兩杯熱檸茶
2019-09-04 398 瀏覽
友人生日,她竟然選了在我家附近的餐廳慶祝生日,點解?原來她要接送老公夜學放學,真是廿四孝老婆。她揀了吃日本菜,但並非壽司刺身,而是拉麵、定食等。餐店門面很闊落,旁邊掛着一個紅色的大日式燈籠,好搶眼!還有不少食物模式和幾牌巨型餐牌,相當吸引人注目。內裏地方寬敞,間了多格舒適的卡座,靠牆亦有一排排長椅配二至四人枱,中間亦有些二至四人枱。每個卡座都掛上和風藍布,另一邊還有一排日式燈籠和菜式相片,裝潢滿有和風色彩,簡約舒適。枱上已放了多份精美的餐牌,選擇頗多,真是要詳閱一會。嘩!的確有多款套餐和定食,仲有不少散點菜式,套餐定食包括有壽喜燒鍋晚巿定食、十一款晚巿定食、咖哩晚巿套餐、奄列晚巿套餐、烏冬晚巿套餐、弁當晚巿套餐、蓋飯晚巿套餐、日式麻婆豆腐晚巿套餐、晚巿自選拉麵套餐、自選二人套餐和店長推薦二人套餐。********************我揀了一份晚巿自選拉麵套餐($79),有一款拉麵和一款小食。拉麵湯底分特濃豚骨和札幌味噌,各有特色,而札幌味噌湯底註明以秘製的味噌加入大量豬骨、昆布及洋蔥等熬製而成,配掛湯力強的粗麵,正合我口味,就在四款中選一客蟹肉棒拉麵Crab Stick Ramen
枱上已放了多份精美的餐牌,選擇頗多,真是要詳閱一會。嘩!的確有多款套餐和定食,仲有不少散點菜式,套餐定食包括有壽喜燒鍋晚巿定食十一款晚巿定食、咖哩晚巿套餐、奄列晚巿套餐、烏冬晚巿套餐、弁當晚巿套餐、蓋飯晚巿套餐、日式麻婆豆腐晚巿套餐、晚巿自選拉麵套餐、自選二人套餐和店長推薦二人套餐
蟹肉棒拉麵
我揀了一份晚巿自選拉麵套餐($79),有一款拉麵和一款小食。拉麵湯底分特濃豚骨和札幌味噌,各有特色,而札幌味噌湯底註明以秘製的味噌加入大量豬骨、昆布及洋蔥等熬製而成,配掛湯力強的粗麵,正合我口味,就在四款中選一客蟹肉棒拉麵Crab Stick Ramen(+5)。數數看,配料包括不少爽口的昆布和洋蔥、清甜飽滿的粟米粒、半隻溏心蛋,當然不少得四條蟹肉棒。
蟹肉棒拉麵
先嚐一口拉麵,煮弄時間剛好,彈牙兼有嚼勁,且掛湯力佳,味道濃郁,不錯!蟹肉棒雖略為幼細,但柔軟嫩口,討我喜歡。
枝豆
十款小食中點了不用加錢的枝豆Green Soybeans,是日本人常用來佐啤酒的小吃之一。枝豆色澤青綠,灑上少許幼鹽提味,啖啖豆香,煮至半腍,仍存咬口。等下食下,不自不覺間很快便吃光了!
牛肉壽喜燒鍋定食配烏冬
牛魔女的壽星女就在四款牛肉壽喜燒鍋定食 Beef Sukiyaki Hot Pot Set ($75)配烏冬,邊滾邊口,熱辣辣。鍋料有幾片肥牛、豆腐、皇帝菜、冬菇、金菇、大蒜和甘荀,雖不斷滾着,但配料仍是鮮嫩爽身,而肥牛片亦算嫩口,肉中夾雜𣎴少油潤的肥膏,但略嫌牛肉味一般,吃時可蘸上蛋液添美味。
牛肉壽喜燒鍋定食配烏冬
吃到最後,烏冬點食好?就是把其放在鍋中滾幾滾,再倒入蛋汁,正!雖然沒有註明來自何處的烏冬,但滑身彈牙,加上吸收了甜甜地的壽喜燒湯底和鮮香的蛋汁,相當美味。
燒油甘魚鮫
在單點菜式中點了一份燒油甘魚鮫 Grilled Yellow Tail Cheek ($68),即點即燒,雖要久等一會,但熱辣辣上枱,散出陣陣的燒香,很吸引!魚鮫大小中等,底面同樣燒的金黃,色澤平均,特別是金黃的魚皮,香脆可口。
燒油甘魚鮫
把其挾開,魚香四溢,魚肉口感扎實, 但絶不嚡口,內存肉汁,味道鮮香,鹹鮮有致, 吃時再蘸些酸汁,酸咪咪的味道中和了魚肉的油膩感,配搭合宜。
數數看,唔計單點菜式,套餐定食都足足有十一個系列,而每個系列都有幾個款式或配搭,真的估不到有咁多選擇,看來有排都唔會食悶。
2019-09-02
慶祝紀念
生日
2019-09-01 41 瀏覽
燒牛肉咖喱飯 $49配沙律+味噌湯沙律比圖片顯示的低級,以為會有日式薯仔沙律,有啲失望🙃燒牛肉咖喱飯有肥牛同少量牛肉粒,肥牛大大塊有牛味,不過稍為煮得老有啲韌日式咖喱汁份量剛好,鹹味較重,有好好好輕微的辣味,無乜甜味食完會有點口渴,唔知係有味精定太鹹😅白豚拉麵 $69白豚拉麵有幾片簿豚肉、竹筍、木耳、蔥豚肉好淋無咬口,味道偏鹹竹筍木耳正常唔錯湯底濃郁同時好鹹,開頭食都還好,食到中間就覺得好鹹,食到尾就一啖麵一啖茶雖然味道唔差,不過鹹味濃唔能夠品嚐埋個湯😣芝士年糕年糕係三樣野之中最好食👍🏻鮮炸熱辣辣芝士年糕配上沙律醬,中間有流心芝士,好好味🤤
燒牛肉咖喱飯 $49
配沙律+味噌湯
沙律比圖片顯示的低級,以為會有日式薯仔沙律,有啲失望🙃
日式咖喱汁份量剛好,鹹味較重,有好好好輕微的辣味,無乜甜味
食完會有點口渴,唔知係有味精定太鹹😅
燒牛肉咖哩飯

白豚拉麵 $69
白豚拉麵有幾片簿豚肉、竹筍、木耳、蔥
豚肉好淋無咬口,味道偏鹹
竹筍木耳正常唔錯
雖然味道唔差,不過鹹味濃唔能夠品嚐埋個湯😣
白豚拉麵

年糕係三樣野之中最好食👍🏻
鮮炸熱辣辣芝士年糕配上沙律醬,中間有流心芝士,好好味🤤
2019-09-01
2019-09-01 32 瀏覽
食過一次午餐,一次晚餐2次都食到好飽,份量比較多夜晚食一人食一個餐已經夠2人餐會好飽服務有改善空間示意店員落單,佢表示收到,之後等左幾分鐘都無過黎最後我地搵左第2個人落單
食過一次午餐,一次晚餐
2次都食到好飽,份量比較多
夜晚食一人食一個餐已經夠
2人餐會好飽

服務有改善空間
示意店員落單,佢表示收到,之後等左幾分鐘都無過黎
最後我地搵左第2個人落單
2019-08-22 42 瀏覽
難得放假同呀媽去行街街,去咗新都城覓食,見呢間新開有飯又有拉麵一於試下佢餐廳裝修得幾有日本風,座位舒適闊落。拉麵多選擇,亦有好多小食揀,今次就試咗兩款拉麵同一款小食。白豚拉麵$65-除咗豚肉外仲有正常拉麵有嘅餸如筍同木耳絲等,豚肉夠入味,豚骨味嘅湯味道重又甘甜蟹肉棒拉麵$68-材料都好豐富,有粟米、海苔同蛋。蟹肉棒有4條,好香甜彈滑,拉麵軟硬適中炒魷魚鬚$38-用鹽同薑調下味就已經夠好味,好彈牙,真唔錯

餐廳裝修得幾有日本風,座位舒適闊落。

拉麵多選擇,亦有好多小食揀,今次就試咗兩款拉麵同一款小食。

炒魷魚鬚$38-用鹽同薑調下味就已經夠好味,好彈牙,真唔錯
2019-08-16
2019-08-21 49 瀏覽
今日第一次同屋企人嚟食呢間位於新都城二期二樓嘅日本餐廳,平時經過都覺得餐廳裝修幾靚,今日終於可以親身食埋啲嘢食!餐牌選擇都幾多,而且價錢好親民:我哋揀咗一個自選二人餐($208),可以揀兩款拉麵或飯,再加三款小食:豚軟骨拉麵:海老拉麵:個湯味道好濃好香,連平時唔多食日本嘢嘅爸爸都讚 👍🏻自家製餃子(大):一客有成六隻,好抵食 👍🏻芝士年糕:我本身好鍾意食芝士年糕,煙煙unun,再加上啲流心嘅芝士,正!燒牛舌(相入面有一塊牛舌已經俾我偷食咗 🤭):

餐牌選擇都幾多,而且價錢好親民:

豚軟骨拉麵:

自家製餃子(大):一客有成六隻,好抵食 👍🏻

燒牛舌(相入面有一塊牛舌已經俾我偷食咗 🤭):

2019-08-20 27 瀏覽
由於屋企人較少出街食 今日就帶埋兩老一齊去食豚豚拍子😆兩老嗌左個二人套餐有 海老拉麵、豬軟骨拉麵、餃子、芝士年糕同燒牛舌 咁多野食都係$238 其實算幾抵!爸爸表示拉麵既湯底不錯 味道濃郁🍜豬軟骨都好入味!自製餃子有六隻 入面既肉好juicy~煎得剛好 唔會好熱氣既感覺~芝士年糕 口感煙韌 唔係翻炸再翻炸 所以外皮好脆身燒牛舌 同平時食既感覺有啲唔同 無咁脆口~另外我地嗌左個 網燒雪花牛扒定食 牛肉質感好綿實 口感幾特別😆配沙律醬食更佳!
由於屋企人較少出街食 今日就帶埋兩老一齊去食豚豚拍子😆

爸爸表示拉麵既湯底不錯 味道濃郁🍜豬軟骨都好入味!

芝士年糕 口感煙韌 唔係翻炸再翻炸 所以外皮好脆身

燒牛舌 同平時食既感覺有啲唔同 無咁脆口~

2019-08-15 28 瀏覽
上星期五同男朋友收工之後,兩個人去了寶琳新都城買野,經過看到這家麵屋豚豚拍子x辛味屋,是兩家店的crossover,主打日本料理和拉麵🍜,滿心好奇就入去嘗嘗。餐廳裝潢樸實,有卡位,燈光令人感覺舒服,而看餐牌收費也很便宜。於是,我們點了拉麵和壽喜燒試試。(麵屋豚豚拍子)晚市自選拉麵套餐白豚拉麵🍜特濃豚骨湯,湯底以大量豬骨、桶骨及豬手等熬制而成,骨膠原豐富。我個人很喜歡這種濃稠的口感配以幼麵😋😋串燒雞肉丸串燒中雞肉混合雞軟骨製成,中間咬下去有脆脆的感覺,加上燒汁,變得更惹味。(辛味屋) 招牌牛肉壽喜燒鍋定食壽喜燒湯底甘甜鮮味,配菜選擇多,牛肉質素唔錯,配上新鮮雞蛋汁一流,口感嫩滑。如果唔食牛肉亦可選豚肉/嫩雞肉,定食可以選擇配白飯或烏冬,我今次揀了烏冬,讚👍🏻

(麵屋豚豚拍子)晚市自選拉麵套餐
白豚拉麵🍜

串燒雞肉丸

(辛味屋) 招牌牛肉壽喜燒鍋定食
2019-08-13 20 瀏覽
同朋友睇完戲好肚餓,即刻搵野食~佢話食過呢間拉麵🍜唔錯,帶我黎試下。拉麵有十款咁多!之前佢食過札幌味噌招牌牛油拉麵,話好味。今次佢就話揀個札幌味噌雜錦拉麵,咩都有啲~有蟹棒、叉燒、豬軟骨同半隻溏心蛋,重有啲粟米同昆布。我試左豬軟骨,軟骨位好多,啱晒我呢啲鍾意骨膠原既人😏🤪蛋做得夠溏心,有蛋香,正!麵質如果有得揀硬身少少就好喇。食既時候加少少七味粉湯底更香👍🏻湯底用左味噌、豬骨、昆布、洋蔥等熬製,香濃得黎唔會過鹹,食完即唔覺口渴。跟餐重可以揀一款小食,揀左煎餃子🥟,雖然唔係脆卜卜,但夠熱辣辣,入面有啲椰菜豬肉,點埋醋食去掉油膩感。除左拉麵🍜,重有咖哩飯🍛、便當🍱、麻婆豆腐飯同壽喜燒!我地揀左牛肉壽喜燒鍋定食,跟烏冬或者飯,入面有幾片肥牛、兩舊硬豆腐、娃娃菜、金菇,重有隻蛋另外上,唔洗幾分鐘個鍋就滾,啲野食熟晒,撈飯一流!最後重加左個小食~燒多春魚,好味!少少脆,加啲檸檬汁食去腥又好開胃!兩個餐都可以加$3叫熱飲或者$5叫凍飲。

蛋做得夠溏心,有蛋香,正!麵質如果有得揀硬身少少就好喇。

除左拉麵🍜,重有咖哩飯🍛、便當🍱、麻婆豆腐飯同壽喜燒!
重有隻蛋另外上,
唔洗幾分鐘個鍋就滾,啲野食熟晒,撈飯一流!

兩個餐都可以加$3叫熱飲或者$5叫凍飲。
2019-08-12 31 瀏覽
又和家人來晚飯呢間餐廳一直嘅定位都好大眾化但餐牌也會時常推新,吸引客人今次妹妹試左新嘅壽喜燒火鍋餐,價錢不貴仲有雞牛豬可選我就叫左金菇肥牛定食套餐,大滿足!壽喜燒為一人火鍋食材也夠豐富!我的金菇肥牛卷份量也很多,足夠分給大家分甘同味!肥牛煮得入味,煎得不老醬汁也好好送飯!爸爸點的海老拉麵湯頭鮮美,啖啖海鮮滋味!唯配菜更多一點就好😜外加了芝士年糕與餃子芝士年糕一貫好味道!餃子煎得香脆,饀料豐富,不錯
又和家人來晚飯
呢間餐廳一直嘅定位都好大眾化
但餐牌也會時常推新,吸引客人

今次妹妹試左新嘅壽喜燒火鍋餐,價錢不貴
仲有雞牛豬可選

我就叫左金菇肥牛定食套餐,大滿足!

壽喜燒為一人火鍋
食材也夠豐富!

我的金菇肥牛卷份量也很多,足夠分給大家分甘同味!
肥牛煮得入味,煎得不老
醬汁也好好送飯!

爸爸點的海老拉麵
湯頭鮮美,啖啖海鮮滋味!
唯配菜更多一點就好😜

外加了芝士年糕與餃子
芝士年糕一貫好味道!
餃子煎得香脆,饀料豐富,不錯
2019-08-05
2019-08-12 23 瀏覽
將軍澳近來多了不同新餐廳,今天晚上決定試一下這個新進駐的日本餐廳。這裡有主打定食的辛味屋和食拉麵的豚豚拍子。Menu有很多選擇,奈何我們只有2個胃,下次再試一下拉麵吧!🍽 吉列豬扒奄列咖喱飯🐽選擇了這個去日本定食餐廳必點的omurice。這個比另一連鎖日式咖喱屋co**的份量大,吉列豬扒炸得香脆,炸衣也不會過粉或過厚。咖喱汁也很香濃,而且量很多所以不怕會只剩下白飯沒有咖喱汁的情況。滑蛋炒得剛好,完全不會老,還有一點點蛋液,混進飯裡吃一流🤤🍽 照燒雞扒定食因為儘量避免吃牛,所以我選擇了照燒雞扒,定食包括湯和沙拉,或者可以加錢把湯換成飲料。照燒雞扒的份量超多,非常厚肉,而且雞皮煎得比我想像中脆,接近烤雞。照燒汁非常入味,而且雞肉很嫩,大家可以沾上mayo醬,令雞肉更香口。我也非常喜歡旁邊的椰菜絲,非常清新👍🏻這個性價比不錯!🍽 燒魷魚筒想再補充一下蛋白質所以叫了一個燒魷魚筒試一下。魷魚筒相當大條,而且夠厚身,很鮮美。如果調味更濃一點會更好吃,但是作為小食來說也不錯!

🍽 吉列豬扒奄列咖喱飯

吉列豬扒奄列飯

🍽 照燒雞扒定食

照燒雞扒定食

🍽 燒魷魚筒

燒魷魚筒
2019-08-10 29 瀏覽
辛味屋一直我同老公嘅飯堂,我哋一直食開近將軍澳站附近嗰間。今次 來到新都城,都要選擇辛味屋食lunch我鍾意佢嘅座位坐得舒服, 環境寬敞, 可以慢慢坐低傾計。而且佢嘅食物選擇都幾多, 麵食同飯類多到眼花繚亂今次老公叫咗赤豚奶麵加一個附上嘅鰻魚飯, 都唔駛70蚊呀,好 抵食赤豚拉麵,帶微辣十分醒胃,而且大大碗,啱曬我大食嘅老公, 同埋附上嘅鰻魚飯嘅鰻魚煎得香脆肉汁juicy, 鰻魚汁滲落啲飯度好香。我就叫咗個便當---- 照燒雞扒加漢堡扒雞扒大大件,雞皮燒得香脆,漢堡扒都有兩塊,漢堡扒汁撈埋啲飯一齊食都好醒胃另外我哋再叫多條燒魷魚筒元朝上超鮮味
辛味屋一直我同老公嘅飯堂,

我哋一直食開近將軍澳站附近嗰間。

今次 來到新都城,都要選擇辛味屋食lunch
我鍾意佢嘅座位坐得舒服, 環境寬敞, 可以慢慢坐低傾計。

而且佢嘅食物選擇都幾多, 麵食同飯類多到眼花繚亂

我就叫咗個便當---- 照燒雞扒加漢堡扒

另外我哋再叫多條燒魷魚筒元朝上超鮮味