2024-03-07
「睇得到,食得到!」🤩坐落於香港灣仔的「麵心國」,就像一個遠東的美食燈塔,引領著我同夥伴踏進這個充滿也香味的拉麵世界。💖店內環境咁大個香港,搵間合心水嘅拉麵店絕對唔易。到「麵心國」就似置身「拉麵通り」,牆上懸掛的拉麵「實照」直接喺眼前,再配合著迷你廚房裡嘅熱鬧場面,有種即將「珍視味識」嘅預期感。 😊首先醬油拉麵🍜我哋嘅第一道菜係撲鼻而來嘅醬油拉麵。喺使用上20公斤雞肉同雞骨熬煮6小時,再加入鰹魚花製成嘅魚介湯裡,新鮮蔥花爭香,並釀出濃郁雞湯的香味,足以滿足你味蕾上的期待。每次拉起滑嫩嘅麵條,都感受到呢款麵食嘅滋味滿点。🍜🤤鹽味拉麵(慢煮豬,慢煮雞)🍜拉麵的主要角色無疑係湯底同麵,佢哋鹽味拉麵就係巧妙地揉合了返兩者。湯底清澈中帶著醇厚、順滑的口感;而獨特的麵條,加上粉紅的慢煮脢頭叉燒和慢煮雞胸叉燒,成就了一碗完美的拉麵。🍲👍煎餃子🍜最後,我哋選了一道店內的特色小食— 煎餃子。每個餃子外煎得微焦,皮薄肉厚,滿滿的肉汁在口中四溢,G点立即被觸碰。滋味獨特,直接輾壓埋其他煎餃!😎🏆如果你對日式飲食有獨特的敬仰,麵心國俾你一種全新的理解。這種美食經驗讓人身臨其境,食真香!另外,店員們的熱情服務🥰
如果你對日式飲食有獨特的敬仰,麵心國俾你一種全新的理解。這種美食經驗讓人身臨其境,食真香!另外,店員們的熱情服務🥰🎉