餐廳: 麵心國もと
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-11-07 39 瀏覽
之前經過幾次都見有人排隊,已經想入去試好耐,鬧鐘早幾日早左少少時間放飯, 終於有機會入去一睹呢間拉麵店風采😎😎😎餐牌好清晰簡單💯, 有5️⃣ 種唔同既拉麵揀✅, 另外有得加➕配特色配抖 , 有溏心蛋 🥚紫菜 同叉燒男朋友本身好鐘意😻😻食沾麵,所以佢叫左個沾麵加➕配特色配抖, 我試食左佢一半嘅溏心蛋🥚, 蛋🥚非常入味, 而且係真溏心💛。佢話沾麵嘅湯佢比8️⃣/🔟分😺, 因為佢覺得略嫌咸左少少。沾麵嘅麵比9️⃣/🔟 分😸, 軟硬度適中,而且彈牙。叉燒就🔟/🔟😻, 肉肥瘦度適中,而且入味。佢話係佢食過數1️⃣數2️⃣👍🏻👍🏻好食嘅沾麵。另外,我叫左限定濃厚拉麵,後尾先知原來每日限定得2️⃣5️⃣份,好彩我哋早到,叫得切最後嗰碗😎😎。湯底非常濃郁,但係又唔會好油膩同過鹹,拉麵連埋啲湯一齊食非常之夾,配菜筍非常爽口,而且吸晒啲湯非常入味,誠意推介。🤩我哋一人一碗麵加埋飲品飽到上心口!正! 好滿足!💟
我哋一人一碗麵加埋飲品飽到上心口!正! 好滿足!💟
咁啱之前同成班FRIEND一齊試過覺得唔錯,於是今次再帶埋男朋友黎試下其他野食㊗️醬油拉麵推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻叫左個正常份量,有兩塊慢煮雞同兩塊醬油叉燒,仲有少量竹筍同蔥花。個湯底好好味,食得出有雞味同魚味,仲有d蔥香味,感覺好足料,味道好濃厚。鹽拉麵推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻都係叫正常份量,有兩塊慢煮豬同兩塊慢煮雞,除左有少量竹筍,面頭仲有蔥白絲。個湯底好清新,好易入口,個雞湯有啖啖嘅鹽香味,好特別!最後仲加左罐可樂同無糖可樂,食完拉麵飲返罐可樂真係無得彈!
醬油拉麵
推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
鹽拉麵
推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
最後仲加左罐可樂同無糖可樂,食完拉麵飲返罐可樂真係無得彈!
2023-11-06 44 瀏覽
夜晚放工去咗灣仔食拉麵,等咗一陣就有得入去,記得每次食親拉麵都好飽,男朋友次次都食唔晒。去到好難得唔駛排隊即時有張枱,店內唔算大,但好骨子又好有日本風味。拉麵風頭永遠被湯底搶哂,喝下整碗湯也不覺膩! 濃厚拉麵湯底超濃郁,碗中湯底加入鰹魚粉,好味惹味,香港限定,仲要每日25份,真心大大力推介!塊醬油叉燒反而有驚喜,厚身而又做到軟冧,連埋湯食真係一流! 必須講佢個鹽拉麵湯底係做得唔錯,香濃而不咸,簡單滋味,叫人一試難忘。呢個麵質幾彈牙, 係我都幾鐘意既。慢煮豬冇諗到咁大件同慢煮雞表現也是不過不失。推介呢度嘅唐揚炸雞 (大),係即時炸,炸到皮脆肉嫩,都算係餐廳著名出品,水準都非常好😋

2023-11-03 69 瀏覽
今日同朋友係灣仔行街,見到麵心國唔洗排隊,即刻入去。我叫咗個加料版沾麵,係用幼身的麵條比較易掛汁,食薄有口感,湯底加入蒜油調成沾麵汁,碎肉同叉燒濃郁嫩口🤤流心蛋好入味,仲有其他配料連麵一齊食,口感豐富,不會過鹹,帶點醬油香味,一流~而醬油撈麵嘅麵量很多,醬油濃度剛好,用咗粗身嘅拉麵,掛上醬汁有嚼勁,味道不錯👍🏻再食啖碎肉叉燒,肉質嫩滑,柔軟多汁😆夾埋魚湯一齊食,入喉順滑,口感豐富😚好開心,食到一餐好好味嘅拉麵,仲要唔使排隊,店員仲好有禮貌!

「麵心國」係一間位於灣仔過江龍嘅日本拉麵店,師傅都係日本人,一直大受歡迎,香港分店一共會提供五種唔同嘅拉麵口味。今次就到訪餐廳嘗試佢哋其中兩款拉麵。首先,第一款就係醬油拉麵🍜,湯底味道濃厚,又飲到原先的魚介鮮味,湯底可以話落足心思,用咗大量雞肉同雞骨熬煮6小時,加上魚介湯混合而成,每一啖都飲到店主的心思。慢煮雞肉叉燒同醬油叉燒同樣好入味,厚薄適中,配拉麵食就一流。然後面頭加上黑葱京葱,更添香味。食完呢個拉麵真係好滿足。然後,另一款就係沾麵,朋友鍾意食冇咁多湯嘅,所以就揀咗呢款。呢度嘅魚湯係冇咁濃稠,但係味道方面都係魚香味好突出,沾麵麵條仲好掛汁。餐廳仲有啲日本直送嘅飲品都好特別,出面冇得賣。見到餐廳仲有唔同嘅特色小食,有啲仲有得以優惠價錢加料,下次冇咁飽嘅時候一定要同朋友開心share試吓😛
面頭加上黑葱京葱,更添香味。食完呢個拉麵真係好滿足。
2023-11-02 67 瀏覽
上個月幫襯過灣仔呢間拉麵,食左佢哋既醬油拉麵同炸雞,今日係附近做嘢,順便再試佢地出名同限量嘅濃厚拉麵。濃厚拉麵個湯底味道好似龍蝦湯咁,好勁蝦味,D拉麵吸左D湯味好正👍 。今次又叫左炸雞,又係即炸,香外皮加幼嫩雞肉,正👍 。下次再黎試佢哋既沾麵。

今次又叫左炸雞,又係即炸,香外皮加幼嫩雞肉,正👍 。

下次再黎試佢哋既沾麵

濃厚拉麵
炸雞
2023-10-18
5 分鐘 (堂食)
濃厚拉麵
炸雞
之前一直都好想試呢間日式拉麵⛩️,成日見到好多人排隊!今日行開灣仔附近,🙌🏼於是的起心肝就入去試一下😌嘩嘩嘩,果然冇黎錯!每款拉麵,都製作用心別緻!值得推介!👍真心好食!♦️鹽拉麵湯底:🤩🤩🤩🤩🤩麵質:🤩🤩🤩🤩🤩掛湯力:🤩🤩🤩🤩🤩肉質:🤩🤩🤩🤩Ummmmmm😌… 首先用雙手感受一下拉麵嘅熱度,然後再飲一啖湯。鹽味拉麵入口充滿濃厚而清甜嘅魚湯,湯底清澈,入口清甜而不油膩。最終忍唔住飲曬所有湯🥹科科💕麵質彈牙,有嚼勁,煮得啱啱好,🍜掛湯力強。鮮嫩粉紅嘅慢煮叉燒同雞胸,肉味濃厚配埋拉麵嚟食Perfect!😙真心正!♦️ 醬油拉麵湯底:🤩🤩🤩🤩麵質:🤩🤩🤩🤩🤩掛湯力:🤩🤩🤩🤩肉質:🤩🤩🤩🤩醬油拉麵,湯頭濃厚芳香,熱度適中,每飲一啖湯,都有幸福溫暖嘅感覺♥️雖然湯底比較濃厚,但係都唔會蓋過魚介湯嘅鮮甜味,😉非常出色。厚切醬油慢煮叉燒,好淋好入味。慢煮雞胸,鮮嫩Juicy.😎鍾意食重口味或者比較濃郁口味嘅朋友,一定要試!♦️ 唐揚炸雞 (大)大大件炸雞四件,口感細緻,肉質飽滿!啖啖肉啊!好滿足☺️
♦️鹽拉麵

湯底:🤩🤩🤩🤩
麵質:🤩🤩🤩🤩🤩
掛湯力:🤩🤩🤩🤩
肉質:🤩🤩🤩🤩

♦️ 唐揚炸雞 (大)
大大件炸雞四件,口感細緻,肉質飽滿!啖啖肉啊!好滿足☺️
2023-10-19 114 瀏覽
吸引力法則經常係身上出現!早排唔知痴咗邊條線,突然想食沾麵。點知轉頭就收到同事CALL我話佢係我公司附近,見到呢間拉麵店既評價一直都幾高,叫我落黎食想食好耐個間「麵心國もと」。醬油撈麵叉燒切成薄片後以醬汁醃製,口感卻非常嫩滑,且帶有濃郁的豬肉香味,非常美味。因為減緊肥所以好耐冇食沾麵。股沾麵癮突然發作,唔理啦~叫左先! 沾麵質感唔會太淋,配料有叉燒、碎肉。我再夾啲麵條再浸落個湯汁,再夾上黎個麵條已經掛晒湯。食完麵店員會主動問你加唔加雞湯飲埋沾麵啲汁,個雞湯黎遠都聞到好香~~沾麵汁由Kunimoto  先生以魚湯加入蒜油調成較薄身的沾汁,湯汁鮮香,飲完一啖係口腔仲留住湯底嘅味道並且帶有濃郁的魚香味。

2023-10-19 52 瀏覽
 之前已經同朋友食過呢一間拉麵店,上一次嚟到嘅時候食咗佢哋有湯底嘅拉麵,我同朋友都超級有驚喜🥹今次嚟到就想試下佢哋另外兩款撈麵同沾麵👍🏻👍🏻醬油撈麵 醬油撈麵附上魚湯,魚湯清甜,日式拌麵配料好豐富,加了蒜、葱、洋葱、竹筍、鰹魚粉、慢煮叉燒,可以一邊食一邊加湯,好喜歡選用的粗身拉麵,煙韌又彈性。👍🏻沾麵沾麵的沾汁魚香味也很突出,我喜歡把幼身麵條加入沾汁,超掛汁!同撈麵有完全不同的口感和味道,但兩款都各有特色,同樣出色。兩碗面嘅份量我覺得都好夠食,我同朋友試完佢哋店入面呢幾款拉麵之後都覺得每一款都唔錯!絕對值得再次返嚟食過😋另外,餐廳嘅環境方面都好有日本拉麵店特色,我就最鍾意坐吧枱可以睇到師傅煮拉麵嘅成個過程,真係好享受㗎🤩
👍🏻醬油撈麵
👍🏻沾麵

2023-10-17 36 瀏覽
事緣係我同同事諗緊lunch食咩好,佢就係網上搵到麵心國,係東京好岀名~就決定係佢!💯醬油撈麵🍜我以為係有汁嘅撈麵,原來係用魚湯去拌麵🍜,魚湯鮮味十足,夾埋拉麵一齊食更好食。碎肉好入汁,一啲都唔鞋,同埋叉燒都好岀色,入口即溶,仲有蒜、蔥花調味,令到口感再度昇華!💯醬油拉麵🍜 係混合雞湯和魚介湯,再加入自家製醬油和蔥油調配而成,魚介味濃郁,醬油叉燒好入汁,慢煮雞都肉質嫩滑,特別好味🫶🏻溏心蛋好滑嫩,麵條口感極佳💗再追加咗日式烏龍茶同梳打汽水,冰冰涼涼又解渴👍🏻好舒服😌最後想講店內衛生整潔,店員係我哋排隊嘅時候已經叫我哋先揀食物,大大減少等候時候,方便打工人嘅我哋,同事話要再黎食,因為我哋要試沾麵🤩🤩

💯醬油撈麵🍜

💯醬油拉麵🍜

再追加咗日式烏龍茶同梳打汽水,冰冰涼涼又解渴👍🏻好舒服😌

2023-10-17 38 瀏覽
睇blogger ig 原來日本嘅拉麵店🍜香港開咗分店,咁岩要係個邊有事情要處理就同埋👩🏻一齊去食。👩🏻唔想咁重口味就叫咗鹽拉麵,湯底比較清少少,她就覺得調味剛好。肉就有慢煮豬同慢煮雞胸,雞胸係慢煮所以一啲都唔難咬,係好好咬真係有啲似雞髀肉質!而豬同樣都係慢煮所都係好咬😝而我就叫醬油撈麵,湯底就真係濃味啲啦。👩🏻就覺得重口味,肉有碎肉同叉燒,叉燒就唔係慢煮了但都係咬到嘅。兩種麵都粗身嘅拉麵,都較有咬口😊
2023-10-16 35 瀏覽
Mengokoro Kunimoto🌟 Special Shoyu RamenShoyu Sauce, 4 Char Siu, 3 Seaweed, 3 Chicken Breast, 1 Half Boiled Egg, Bamboo Shoot, and GarlicShoyu sauce has a special taste, it's light but full of flavour. Pot finished the entire bowl of soup! Toppings are similar to Tsukemen but, Tsukemen has a thicker ramen.❗️Get one portion of extra noodle for free ❗️
Mengokoro Kunimoto

🌟 Special Shoyu Ramen

Special Shoyu Ramen
2023-10-13
Special Shoyu Ramen
  • Shoyu  Ramen
之前見拉麵關注組有推介,所以特登慕名而來。為咗避免排隊,所以特登早少少嚟到😽😽,好彩早咗到我入咗去冇耐之後已經開始要等位。🥳🥳因為平時都食開重口味,所以就揀咗慢煮雞肉同豬肉沾麵。 🟠食物方面🟠平時食開嘅沾麵個湯通常都會比較油膩而且杰身,但麵心國個湯唔會上面浮起一層油,先試咗一啖湯,湯非常有層次首先感受到濃濃嘅醬油味🤤,之後有淡淡的魚香味,尾隨就係蒜香味, 味道剛剛好而且個配搭好夾。麵條方面,麵嘅粗幼適中,將麵放入湯,麵非常掛汁,麵嘅口感非常好,煙煙韌韌非常啱我嘅口味。慢煮肉方面,豬肉帶有淺淺嘅粉紅色,豬肉片肉質嫩滑,唔會煮過火喉🔥🟡服務方面🟡侍應服務友善親切💗🟢環境方面🟢座位唔會太迫,另外唔會太大油煙味💨💨
因為平時都食開重口味,所以就揀咗慢煮雞肉同豬肉沾麵。

🟠食物方面🟠

🟡服務方面🟡
侍應服務友善親切💗

🟢環境方面🟢
座位唔會太迫,另外唔會太大油煙味💨💨
2023-10-16 22 瀏覽
今日day off 同朋友去港島銅鑼灣、灣仔果邊行街,行到攰攰地,見到附近有間食拉麵既餐廳,餐廳佈置以日式風格為主。我地當然要試下呢度既招牌喇!《香港限定,每日25份====濃厚拉麵》With 雞,醬油叉燒)喜歡濃鬱口味的話,不得不試這款濃厚拉麵。濃厚湯底製作過程極為複雜,先以雞腳、豬手、豬骨煮至材料完全融和,再加入魚乾煲煮,非常濃鬱的肉味,而且面底都非常講究,口感軟硬適中。《鹽拉麵》with慢煮豬,慢煮雞)呢個既製作都非常複雜,雞湯底加入自家製鹽醬、雞油和貝柱油,選用較粗身的麵條,配上鮮嫩粉紅的慢煮脢頭叉燒和慢煮雞胸叉燒,真心正!環境:☀☀☀☀☀食物:☀☀☀☀☀店員:☀☀☀☀☀推介:☀☀☀☀☀

我地當然要試下呢度既招牌喇!
《鹽拉麵》with慢煮豬,慢煮雞)

環境:☀☀☀☀☀
食物:☀☀☀☀☀
店員:☀☀☀☀☀
推介:☀☀☀☀☀
作為一個拉面迷,點會未嚟過呢間日本過江龍嘅人氣拉麵小店嚟食呀!知道呢間過江龍日式拉麵店喺灣仔開咗香港分店,見今日得閒,就立即嚟試吓啦!✅醬油拉麵(慢煮雞,醬油叉燒) 4.5/5♨️醬油湯底加入咗雞湯同魚湯,雞湯係用咗六個鐘慢煮而成,而魚介湯就加入左鰹魚粉。麵身掛湯力強,彈牙有水準👍。糖心蛋亦都製作得非常出色,流心效果一流。😎慢煮雞胸同慢煮叉燒,肉質鮮嫩,鹿肉。✅沾麵(碎肉 ,叉燒) 4.9/5♨️發現都幾多人食沾麵,附近幾枱都有人叫呢個沾麵嚟食 hehe 🤭啲面嘅汁就係一個超級濃縮嘅魚湯湯底, 唔似第二d舖頭嘅沾麵湯底咁稠,呢個沾麵嘅湯底係比較簿身混合左魚湯同蒜油,令湯底層次更加豐厚。而呢個麵身係比拉麵嘅較為幼身,掛汁能力極強,一啖面沾滿住濃郁嘅沾麵汁,味蕾大爆發🥳🥳🥳🥳 ✅ 唐揚炸雞(小) 4/5♨️炸雞三大件,肉質厚實,唔會偏鹹。總結:非常推介,係一間食完充滿幸福感嘅拉麵🥰💕
✅醬油拉麵(慢煮雞,醬油叉燒) 4.5/5♨️

✅沾麵(碎肉 ,叉燒) 4.9/5♨️
✅ 唐揚炸雞(小) 4/5♨️
炸雞三大件,肉質厚實,唔會偏鹹。

總結:非常推介,係一間食完充滿幸福感嘅拉麵🥰💕