2017-06-12 85 瀏覽
今次揾食到荃灣,朋友話想食拉麵,見到呢間似乎唔錯,所以去試試星期六下午四點來到,唔駛等位之餘仲可以自己揀位坐因為晏d仲要食晚飯,唔可以食太飽,所以我同朋友只係各自叫咗一碗拉麵湯底有三款選擇-豬骨,雞湯同海老湯,我同朋友都揀咗雞湯揀完湯底之後再揀餸,基本有一款餸,另可選擇加唔加溏心蛋,除此之外仲有大盛然後再選擇麵質,湯底味道等…我今次只係叫咗最基本既雞叉燒雞白湯拉麵,今次係我第二次食雞叉燒,呢度d雞叉燒既形狀同我上次食既有d唔同,湯底較杰身,幾啱我口味見到隔離枱既小食都幾吸引,下次要試吓

星期六下午四點來到,唔駛等位之餘仲可以自己揀位坐

湯底有三款選擇-豬骨,雞湯同海老湯,我同朋友都揀咗雞湯

然後再選擇麵質,湯底味道等…

見到隔離枱既小食都幾吸引,下次要試吓
2017-06-11
2017-06-11 79 瀏覽
訂了7點鐘的位所以一到步便可以入座了雖然是星期三但入去不久便見到 開始要等一下位 所以建議 去的大家 可以先電話訂座一下點餐紙 - 拉麵叉燒醬油豚骨湯拉麵湯的濃度可以選擇 淡味 中味 濃味麵質也可以選擇 軟麵 適中 硬麵還可以少油 走蔥 走木耳我的選擇是 硬麵 和淡味因為拉麵我偏向吃硬身 像福岡那邊的拉麵 如果喜歡蔥的 還可以 加8元 加蔥=]配料方面 枱面上看到有些原粒的蒜頭 和芝麻 讓你可以夾碎 跟個人喜好放麵裡 XD味道方面 選擇了淡味的湯 感覺沒有很油 而味道方面 醬油豚骨湯是定番 配合硬麵的口感 真的很好吃 個人是推薦這組合 但如果喜歡濃味一點 也可以試其他濃度的湯頭點餐紙 - 小吃&飲品燒餃子一客四隻 這麼的燒餃子有點像 人家那些 一鍋的煎餃子 因為頭尾也有點脆脆 連著 喜歡吃香口東西的我 是推薦的綠茶=]
訂了7點鐘的位

燒餃子
一客四隻

綠茶=]
2017-06-11 37 瀏覽
約左朋友去葵芳行街, 但又唔想下下掃街, 於是搵左係荃灣既麵道食完搭多一個站就可以行街~排隊既人唔算好多, 等左一陣就有位~真係好鍾意飲綠茶可樂, 雖然唔係人人都接受到胡麻露荀($18)擺得好精緻, 一啖一粒好岩女仔食剩係沾麻醬已經好夠味~叉燒味玉龍蝦豚骨湯拉麵 ($88)湯底超級濃不過豚骨味比龍蝦味更出~叉燒大大塊而且唔太肥值得一讚係味玉, 流心之餘, 調味亦相當唔錯~好滿足既一餐~
排隊既人唔算好多, 等左一陣就有位~

真係好鍾意飲綠茶可樂, 雖然唔係人人都接受到
胡麻露荀($18)
擺得好精緻, 一啖一粒好岩女仔食
剩係沾麻醬已經好夠味~

叉燒味玉龍蝦豚骨湯拉麵 ($88)
湯底超級濃
不過豚骨味比龍蝦味更出~
叉燒大大塊而且唔太肥
值得一讚係味玉, 流心之餘, 調味亦相當唔錯~
好滿足既一餐~
2017-06-09 56 瀏覽
良久無食日式拉麵,見到呢間有海老湯底比較特別,就黎一試!座位好寬敞,坐得舒服今日夜晚8點去到,問下店員佢話佢個人最喜歡係雞湯,可惜今日雞湯已經沽清 還掂我想試海老湯底,所以最後order左叉燒糖心蛋伊勢海老豚骨湯 一陣濃濃既海老味隨蒸汽漂上我個鼻 聰同木耳份量適中。可惜叉燒得兩塊薄薄既,同行朋友叫同一碗麵但有三塊麵底叫左硬身,份量好足夠!我諗女仔唔洗叫特盛啦!靜岡綠茶可樂果然有驚喜呀 感覺係清淡版可樂,再加少許綠茶味,同埋好夠氣。 對面朋友既同款拉麵加冰凍泡沫啤酒 汁燒餃子!驚喜之作咬落夠熱夠辣口 個汁係濃稠,唔似平時個啲餃子汁。外面燒到好脆口必定會有下次!!小食價錢合理又好味 充滿驚喜既麵道😋
良久無食日式拉麵,見到呢間有海老湯底比較特別,就黎一試!

座位好寬敞,坐得舒服

一陣濃濃既海老味隨蒸汽漂上我個鼻

麵底叫左硬身,份量好足夠!我諗女仔唔洗叫特盛啦!
靜岡綠茶可樂
果然有驚喜呀
感覺係清淡版可樂,再加少許綠茶味,同埋好夠氣。

對面朋友既同款拉麵加冰凍泡沫啤酒

汁燒餃子!驚喜之作
咬落夠熱夠辣口
個汁係濃稠,唔似平時個啲餃子汁。外面燒到好脆口

必定會有下次!!小食價錢合理又好味
充滿驚喜既麵道😋
2017-06-08 34 瀏覽
是晚7點 與友人放工後黎到荃灣搵食知道有間都開左一排既拉麵今日黎一試門口已經有人在排隊等位等了不久就安排入座有前菜 任你夾 係小黃瓜 味道一般拉麵主角出場特盛叉燒溏心蛋伊勢海老豬骨湯拉麵個名 超長特盛份量 會多二塊叉燒味道方面 湯底好濃郁 豬骨湯味好鮮味 有香濃蝦味 聽講仲有龍蝦熬出黎嫁如果喜歡濃郁既湯頭 呢款一定啱你湯亦帶少少辣 中和返 開胃仲有二粒小雲吞 味道一般叉燒方面 好味 一d都唔油 唔肥食左四大塊都覺得唔錯啊畫龍點睛既溏心蛋超正 很愛這個 流心蛋 夠滑小食選擇唔算太多餃子 煎得幾香 底夠脆好味推介 仲有汁俾你自己落另外仲叫左炙燒牛肉沙律個汁係加左芥末 幾特別第一次食沙律有芥末汁 出奇地夾好味菜亦夠爽脆飲品方面就叫了玄米茶 味道正常 沒大特別特別在 待應妹妹拎上黎時問佢咩茶黎 (因為友人叫了綠茶)她答我們 係茶黎當下想笑了 我也知是茶 那是什麼茶嘛小插曲滿好笑的
是晚7點 與友人放工後黎到荃灣搵食

菜亦夠爽脆

飲品方面
就叫了玄米茶 味道正常 沒大特別

特別在 待應妹妹拎上黎時
問佢咩茶黎 (因為友人叫了綠茶)
她答我們 係茶黎
當下想笑了 我也知是茶 那是什麼茶嘛
小插曲
滿好笑的

2017-06-07
  • 溏心蛋
2017-06-07 133 瀏覽
荃灣一向被稱為美食聚集點一個吸引、清淡得來又開胃的前菜實在太重要了。這次點了麵醬青瓜、胡麻露荀,感覺新鮮。麵醬的味道很特別,配在青瓜有一種不知名的特別;而露荀沙律則清清淡淡的,非常開胃。叉燒味玉醬油豚骨湯拉麵—— 麵質選了最硬、湯底適中覺得整個感覺很不錯,湯底不會太淡太鹹,又有咬口,而且配上了我最愛的木耳。豚肉方面,沒有太厚太油膩的感覺,輕輕咬一下便斷開了,不錯。叉燒伊勢海豚骨湯拉麵—— 朋友點上了濃湯、麵質適中,湯濃得來沒有很漲的感覺,濃中有甜。
荃灣一向被稱為美食聚集點

一個吸引、清淡得來又開胃的前菜實在太重要了。

叉燒味玉醬油豚骨湯拉麵—— 麵質選了最硬、湯底適中

2017-06-02 70 瀏覽
原本見佢地個限定义燒味玉伊勢海老豚骨湯拉面賣剩3碗,諗住好彩趕得切叫,個面食落又唔係難食,但佢嗰隻湯底漿口嘅感覺好怪,完全係面同湯好唔夾嘅感覺。跟住叫左一個蒜味天婦羅雞翼同芝士天婦羅雞翼。d蒜粒同隻雞翼淡味到一個頂點。d 芝士又係完全一d味都無,好無誠意,食左兩啖頂唔住埋單走。唯一好嘅地方係d service好好,waitress見我食左兩啖即刻埋單就問我d雞翼係唔係有事,我都如實講返你地d雞翼一d味都無,佢即刻減返一隻雞翼錢,但講真,唔會再去食
2017-06-02
  • 鐘意食開無味嘅嘢就叫雞翼
2017-05-31 35 瀏覽
見佢新開就嚟試下,一去到排晒隊,但望入去大把位,唔知要排乜。好啦,終於等到,諗住試下佢個招牌湯底,噢!賣晒。咁惟有叫其他,其實無乜選擇。叫咗個麵加餃子,先講麵湯底又淡又無味,豠肉又肥又唔好食,餃子應該係去超市買嗰啲無分別,希望會有改善。埋單一個人食百幾蚊咁嘅質素,真係勁唔抵,去味千都心服口服!
,希望會有改善。
埋單一個人食百幾蚊咁嘅質素,真係勁唔抵
,去味千都心服口服!
終於有機會試了這間在朋友圈中很出名的拉面店 - 麵道 (如圖)。 首先; 他們是打著京都濃郁湯底為旗號在荃灣開第一間店。 好像也只能一間在香港。本來我也沒有太大興趣想試;但經朋友圈的無數次分享。 也令我跟我先生對這間拉面店生感興趣。  今天就決定試試!! 每日;他們的每款湯底是有限量供應 (如圖);賣完即止。如果賣完你喜歡的湯底,就要明天請早啦! 朋友給我們的提議就是必要試試那海老豚骨湯;湯底特別特別濃郁。幸好排隊到我們的時候;仍然有得供應!真幸運! 上菜速度就比較忙; 朋友們要耐性等待一下啦! 因為我覺得絕對是值得等待! 我們兩個人; 各自點了不同的湯底;咁樣就可以試得比較多元化。  食物到著:首先要介紹下那皇牌的海老豚骨湯 (如圖)湯底真係十分濃郁;好香的蝦味. 我自己就必讚那叉燒; 因為店主是將叉燒先煎後上碗.就的很香口好吃;唔油!唔講唔知; 我真的是第一次可以將整碗拉面食完在飲埋湯! (如圖)可口美味程底有十讚!! 我先生就叫那濃厚鷄白湯 (如圖); 我試了幾啖湯;只可以說普通, 沒有令人留下好深刻的味覺印象. 不是不美味; 只是店的海老豚骨湯真的十分出色!!!! 題外話;
終於有機會試了這間在朋友圈中很出名的拉面店 - 麵道 (
如圖)。

本來我也沒有太大興趣想試;但經朋友圈的無數次分享。
也令我跟我先生對這間拉面店生感興趣。

今天就決定試試!!

每日;他們的每款湯底是有限量供應 (
如圖);賣完即止。如果賣完你喜歡的湯底,就要明天請早啦!

幸好排隊到我們的時候;仍然有得供應!真幸運!

食物到著:首先要介紹下那皇牌的海老豚骨湯 (
如圖)

湯底真係十分濃郁;好香的蝦味.
我自己就必讚那叉燒; 因為店主是將叉燒先煎後上碗.
就的很香口好吃;唔油!
唔講唔知; 我真的是第一次可以將整碗拉面食完在飲埋湯! (
如圖)

可口美味程底有十讚!!

我先生就叫那濃厚鷄白湯 (

題外話; 如果喜歡拉面加生蒜的朋友; 你們有口福了; 這店有無限生蒜供應; 我也十分喜歡!!

另外,因為我試著整碗湯底都飲乾,返到屋企也沒有口乾,證明味精唔重,抵讚

平均人頭消費是100 元連加一!!!
海老豚骨湯拉麵
雞白湯
海老豚骨湯拉麵
2017-05-21 48 瀏覽
今天不算多人,叫了兩個面。一個係豬骨濃湯麵另一個就係雞嘅濃湯麵。以味道講兩個都算好嘅,但如果講面質控制就覺得麻麻啦。因為我點兩個都係軟面,但兩個面都不軟,同一蘭拉麵相比係有一點距離。整體來講你都算可以。

2017-05-20 94 瀏覽
Hello,這次輪到我Wu Chu@Day芝麻為大家寫食評。記得很多年前,拉麵店豚王開店以後,香港的拉麵風一直吹過不停,本地人開的,與由日本來的過江龍爭妍鬥麗,拉麵店這些年來偏地開花,好不熱鬧。飯與麵,我一直偏愛麵,特別的是來自我最喜歡去的日本的拉麵。早前,在openrice的榜上發現了一個新貴「麵道」,便先告知朋友,等朋友身先士卒,替我先嚐一嚐。朋友食過讚不絕口,於是我便與女友Choco Nat親身去試一試。我倆都住屯門,騎著屯門人必備的自家飼養超級大水牛出發囉。在牛背上一番顛簸,離鄉別井,到了荃灣,始終未見過世面,費了些時才找到店家啊。店鋪門面貫徹典型的東瀛風格,簡約樸素,以木為主要材料:木的牆身,木的招牌。還有掛著日式小店必備的布簾。門口豎起一塊小黑板,用粉筆手寫著當時還剩下多少湯底可供應。很遺憾地,大家一致推介的海老豚骨湯已經沽清了。我朋友上一次來時是晚上八點,但我們這時才不過下午四點,所以用我的不幸的給你們提醒了,要吃海老豚骨味記得盡早去,不然就要撲場空。不管啦,就試剩下的兩款吧!甫進店,撲面而來的是店員熱情的日文招呼。由於下午茶時間客人不多,店員親切地示意隨便坐。放眼開去,

不管啦,就試剩下的兩款吧!

甫進店,撲面而來的是店員熱情的日文招呼。由於下午茶時間客人不多,店員親切地示意隨便坐。放眼開去,店面積不大,最搶眼的要數廚房外掛滿一列亮眼的燈籠,從燈籠下可以見到師傅炮製拉麵時的功架,同時燈火照亮著桌和櫈的木紋,桌和櫈都選用最簡單的款式,椅子連靠背都沒有,一坐下便大有置身於在日本街旁的屋台的感覺,極有風味。

拉麵有三款湯底,首推最受歡迎的伊勢龍蝦豚骨味,但擦身而過的我只好奉上餐牌給你們研究。

我跟Choco Nat分別試了醬油豚骨和雞白湯。每款湯底都有三種選擇。一:基本叉燒量;二:基本叉燒量加溏心蛋;三:加倍叉燒量加溏心蛋。我們都揀了選擇二。

落單方法跟一蘭相似,從落單紙上揀選自己喜好,湯底、配料、麵質軟硬、湯底濃厚......

靜岡綠茶可樂、櫻花可樂
提提各位汽水控,這裡有綠茶味和櫻花味可樂啊!綠茶味其他店也曾見過,但櫻花味真是罕有。先講櫻花味,最能形容的就是似藥水,甜甜的藥水味道完全掩蓋過可樂味,這.......櫻花沒吃過,不知像不像。另外,綠茶味感覺好一點,綠茶跟可樂的味道有平衡到,很特別。其實說好喝,兩個都算不上,但新奇度絕對爆燈!

叉燒溏心蛋醬油豚骨湯拉麵
點單後約十分鐘,醬油豚骨拉麵便送到,當然要第一時間嚐一口湯底。醬油豚骨湯,基本上是豚骨湯的進化版,湯底同樣是用大量的豚骨長時間熬製,不同的是,最後還會加入店舖獨門秘製的甜醬油。題外話,有些店會提供豚骨醬油湯,那是有差別的煮法。豚骨在熬成湯底前,都會先用醬油去煮豚骨,讓豚骨滲滿了濃濃的醬油味後才拿去熬湯底,比起醬油豚骨會更清淡些。

喝了一口湯底,對於吃慣一蘭的豚骨湯的我,相比之下,這裡的醬油豚骨清淡些,油膩的感覺少一點,湯很易入口,很好喝,尤其剛送上的時候,燙燙的喝下去更有風味。麵我點了適中的硬度,師傅也拿掐得剛好,咬下去不費力氣。由於湯不算很濃,黏度不高,因此掛在麵上的湯不多,麵條細細咀嚼,依然帶點小麥的香味。

然後到配角,比起主角更令人驚喜和滿足。叉燒切了薄薄的兩片,雖然薄,但面積卻不小,差不多覆蓋了整碗麵。
叉燒
叉燒肥瘦適中,咬下去豚肉和油脂混和,融化為一體,另外,師傳有心思的把燒略為燒過,令肉味更香更濃。
溏心蛋
另外,溏心蛋也是重點要品嚐。提醒一下,別讓蛋浸在湯太久,最好盡快吃,不然湯的高溫會把蛋黃都悶熟了。溏心蛋略現微棕色,應該是滷過了,只用筷子輕輕一挾,就感受到雞蛋的彈性。把蛋白挾開後,就看到蛋黃呈現最美麗的狀態,鮮艷的橙黃色直令的食慾飆升啊!整顆放進口,滷過後蛋味更濃郁,與滑溜的質感,真是天衣無縫。

另外,桌上提供了醃芽菜(辣)
、芝麻跟蒜頭
等配料,芝麻和蒜頭因應個人喜好可磨碎加入湯中中。總括而言,湯跟麵都有一定水準,但蛋跟叉燒就超乎預期了,因此也算滿意。最後嚐不到招牌的龍蝦豚骨湯是遺憾呀,相信這一款會更值得一試,期待有這樣的機會啦!

後話: Choco Nat點了的雞白湯
雞叉燒溏心蛋雞白湯拉麵
,簡單分享一下,味道不錯,沒什麼出眾之處。雞叉燒特別點,雞肉的味道很重,肉質很結實,稍欠嫩滑。所以,下次見到有伊勢海老湯底,不妨進去試一下。
2017-05-04
叉燒溏心蛋醬油豚骨湯拉麵
叉燒
溏心蛋
雞叉燒溏心蛋雞白湯拉麵
2017-05-19 132 瀏覽
今日同朋友黎荃灣,行街前先齊齊食個Lunch先,經過麵道好似幾正咁,見條龍都去得幾快,決定都排一排,好彩都係得左10分鐘姐!呢到既拉麵湯底有3款之後仲有唔同配搭,款式都幾多。有D款仲可以揀埋款油,岩晒女仔啦。 我就揀左叉燒味玉醬油豚骨湯拉麵,佢既賣相都唔錯,玉醬油豚骨湯湯底都真心好濃郁但又唔會太過咸,而拉麵既韌度都岩岩好,至於叉燒呢,就半肥偏瘦,都幾淋,岩晒我,原過個糖心蛋就差D喇,因為唔太流心,不過整體都OK的!至於朋友揀既叉燒味玉龍蝦豚骨湯拉麵湯底同樣都好濃郁,但又唔會好似出面既龍蝦湯底咁有腥味,同埋佢有少少辣辣地都幾正。本身對餃子既要求都幾高,呢個燒汁餃子都算唔錯,皮薄同埋煎到香脆,餡都有肉汁。 呢個胡麻露荀就幾清新,露荀好爽口,加埋麻醬都幾好味。 靜岡綠茶可樂係朋友點既,不過我就覺得綠茶同可樂味都樂似冇乜,似普通汽水,哈!
見條龍都去得幾快,決定都排一排,好彩都係得左10分鐘姐!

呢到既拉麵湯底有3款之後仲有唔同配搭,
款式都幾多。有D款仲可以揀埋款油,岩晒女仔啦。

我就揀左叉燒味玉醬油豚骨湯拉麵,佢既賣相都唔錯,
因為唔太流心,不過整體都OK的!

叉燒味玉醬油豚骨湯拉麵

至於朋友揀既叉燒味玉龍蝦豚骨湯拉麵湯底同樣都好濃郁,
叉燒味玉龍蝦豚骨湯拉麵

燒汁餃子

呢個胡麻露荀就幾清新,露荀好爽口,加埋麻醬都幾好味。

胡麻露荀

靜岡綠茶可樂
叉燒味玉醬油豚骨湯拉麵
叉燒味玉龍蝦豚骨湯拉麵
燒汁餃子
2017-05-17 100 瀏覽
午餐後時段,仲諗緊食咩既時候候,經過麵道門口,門口寫住有限量湯底,好奇心驅使下來試下。㸃單紙清晰易明,點完食物就睇下枱上既調味料,好齊全呢⋯⋯蒜粒、七味粉、芝麻、辣椒醬任你加,仲有好好味既前菜「醃漬青瓜」夠淋又入味。碗麵好快到,湯底真係超濃(我㨂左濃湯)但建議一般人選淡味或者中味,濃味會比較咸。2片叉燒又好似薄左少少呢咬落夠淋夠入味,而麵既份量都算大份。食下麵夾下青瓜,中和一下無咁漏! 天婦羅辛辣雞翼,去左骨,吾係好特顯出辣味,要點辣椒醬先夠辣。不次可以試一下芝士雞翼。
夠淋又入味。
2017-05-14 58 瀏覽
身為拉麵控,屋企附近開左新店,當然要試試!這間成日見到有人排隊,所以5pm就來食個early dinner.. 唔洗等 我order龍蝦豚骨湯,老公要雞白湯。落左單都等左成10mins先有得食!But it worth the wait!!! 一上枱湯味好濃郁好香,第一啖飲湯,真係好正,好有驚喜。好好好味道呀!兩個湯底都好好味,龍蝦湯好鮮,而且唔油膩。雞湯濃厚,一飲就知熬左好耐!豚叉燒好林,入口溶化,雞叉燒就好嫩滑,好有雞味。我喜歡幼麵(太麵),很掛湯。特別欣賞提供的蒜頭粒和工具,可以自己整新鮮蒜蓉。

叉燒味玉龍蝦豚骨拉麵
雞叉燒雞白湯拉麵

特別欣賞提供的蒜頭粒和工具,可以自己整新鮮蒜蓉。

叉燒味玉龍蝦豚骨拉麵
雞叉燒雞白湯拉麵
2017-05-10 190 瀏覽
午餐想念日本的拉麵今天就來到荃灣來嚐過鮮店舖裝潢十足日本的拉麵小店這裡以京都風味作賣點湯底主要為豚骨醬油合味點了特盛叉燒醬油豚骨和辛味叉燒醬油豚骨特盛的分別在於叉燒的分量眼見紅色的紅油浮面但辣味並不突出相反豚骨醬油味 的味道比較香醇叉燒肉質鬆軟但豬肉味不是很濃溏心蛋有呈流心狀態麵質良好而且份量很多總括而言是一碗不錯的拉麵小食點了天婦羅無骨雞翼 雞翼肉嫩而且外皮十分香脆 灑了自己磨製的芝麻味道更佳燒餃子即煎新鮮度滿分飲品點了來自日本的櫻花可樂 櫻花味道較淡但有微微的甜味這一份午餐讓我回憶起那年冬天在日本京都 和你肩並肩吃著拉麵的好時光
午餐想念日本的拉麵
今天就來到荃灣來嚐過鮮