2019-09-18 51 瀏覽
今晚同朋友去了大埔的麻痺英吃雞煲,叫了一個小辣雞煲。首先,侍應十分細心,提點我們雞件有點厚,要多煮一陣,及主動收走用完的用具。食物方面:雞煲辣味十足,香濃,用料豐富。雞味十足。而配料方面:有數十種類可選,肥牛新鮮,五花腩不會太厚,爽口。亦有水餃,魚皮餃及丸類,十分彈牙。有菜類及特別推介可選紅薯粉,吸了雞煲的湯十分香濃。飲料方面:亦有不同種類可選,有菊花蜜,及酒精類飲品,可即時清一清熱。以及飲品夠凍,十分爽。
今晚同朋友去了大埔的麻痺英吃雞煲,叫了一個小辣雞煲
食物方面:雞煲辣味十足,香濃,用料豐富。雞味十足。
2019-09-18 40 瀏覽
難得有機會帶親戚到新界區遊覽, 從上水去到大埔, 連地道街市都唔放過,行到腳軟, 要找地方食晚飯補充體力😚☺見到這間麻痺雞,位置在較偏的橫街,人唔算太多,又想試下雞煲,順便休息下沒有什麼豪華裝飾, 地道樸實, 頗有一種懷舊感覺近門口處有一瓶大藥酒, 好似跌打醫館唔敢食太辣, 叫了一個濃香蔥香雞煲, 每位158, 食完雞之後其他火鍋料任叫,飲品任飲。雞煲面鋪了厚厚綠色芫茜,另有紫洋蔥、 蒜頭、 薯仔、翠玉瓜…等惹味材料, 滾著滾著, 香氣陣陣飄出, 聞到已經想食雞新鮮肉嫩,吸盡了特色醬汁, 非常好味餐前小食手拍青瓜加了少少辣, 瓜肉脆口, 特別醒神海蝦和廣島蠔要另外加錢蝦肉新鮮, 廣島蠔甜美,值回票價汽水任飲, 如果可以加入無糖飲品 更加 perfect火鍋料 - 豬紅、本地牛肉、鯇魚腩 、 牛柏葉 、魚皮餃… 牛筋丸、五餐肉、 煙鴨胸、 魷魚筒…蔬菜款式算多, 而且每次份量適中,樣樣試少少,都已經好飽每人大約200元, 可以有多款選擇,值得推介👏👏

沒有什麼豪華裝飾, 地道樸實, 頗有一種懷舊感覺

近門口處有一瓶大藥酒, 好似跌打醫館

雞新鮮肉嫩,吸盡了特色醬汁, 非常好味

餐前小食手拍青瓜

加了少少辣, 瓜肉脆口, 特別醒神

海蝦和廣島蠔要另外加錢

蝦肉新鮮, 廣島蠔甜美,值回票價

汽水任飲, 如果可以加入無糖飲品 更加 perfect

火鍋料 - 豬紅、本地牛肉、鯇魚腩 、 牛柏葉 、魚皮餃…

牛筋丸、五餐肉、 煙鴨胸、 魷魚筒…

蔬菜

款式算多, 而且每次份量適中,樣樣試少少,都已經好飽

每人大約200元, 可以有多款選擇,值得推介👏👏
2019-09-11 60 瀏覽
聽聞大埔有很多美食店,但又不太熟行程,所以就以店鋪人數之多寡來決定今晚晚餐的地方。適逢有點秋意,最後就選定了這家雞煲。煲底方面有多個選擇,雖然全都很吸引,但當然要選最馳名的「麻痺雞」,$158-已包括了9成火鍋配料任食及飲料任飲。飲品的選擇也絕不馬虎,除了基本的汽水之外,還有很多其他少見的桃茶🤩想飲啤酒都只是加$15-!等了一會,主角便來了!雞件分量超多,嫩滑的雞肉配以極重慶口味,非常惹味,當中的洋蔥及是精華所在🤤完全吸收醬汁!不過可以再辣一點,下次要選中辣😬由於莞茜的味道不是人人喜歡的關係,所以店家還貼心的分開端上來,正合我心意!這裡除了火鍋配料外還有其他川味涼菜可供選擇, CP值真的超高!

2019-08-29 94 瀏覽
好多人鐘意食雞煲,貪佢方便快捷、味道濃郁,而且一大班朋友任點任食,又任食,真係開心又熱鬧。偶一為之都幾好,但係食多幾次就會有D覺得悶。我就反而鐘意呢間鋪頭既麻痺魚,一上台就令人好興奮,D芫茜蔥多到直情令人心花怒放。而且貨真貨實,有半條魚。條魚首先係炸到甘香,然後先至放係湯度煮,需不至於內軟外趣,但炸魚外皮既香酥令人垂涎欲滴,食到停唔到。而且條淡水魚處理得好好,完全無泥味。食完條魚可以繼承用個湯來打邊爐,呢D就唔駛介紹咁多,因為同其他地方差不多,都可以啦。當然佢地都包汽水任飲,啤酒就要加錢。
當然佢地都包汽水任飲,啤酒就要加錢。
麻痺魚
火鍋料
麻痺魚
2019-07-10 202 瀏覽
CP值高的大埔雞煲之前已經有朋友介紹話呢間雞煲好唔錯,重點係$158任飲任食唔洗加一,平時係旺角荃灣食一餐雞煲,閒閒地都要 $200-$300埋單啦。煲底選擇都有好多款,今次揀左濃香蔥香雞煲,我同老公都唔中意重口味,呢度既雞煲啱啱好,入味但唔會好咸,雞肉又夠滑,配料既啲翠肉瓜同薯仔吸晒味,都好好食食晒啲雞就加湯打邊爐喇,火鍋料都有唔少選擇,仲有涼拌小食。免費火鍋料質素都唔差,推介肥牛、魚皮餃、牛筋丸同紅薯粉。我地額外叫左個手切安格斯肥牛(例)同海蝦,手切牛嫩滑好有牛味,海蝦新鮮彈牙。豉油調味醬可以出去自己攞,如果食辣既朋友,一定要試個麻辣醬! 飲品方面都好多選擇,有汽水、康師傅、鴻福堂、陽光等。啤酒任飲都係加$15/位。
CP值高的大埔雞煲

2019-06-30 178 瀏覽
今日和友人在大埔區逛逛,由於要滿足友人比較大吃,我們揀選了這間食雞煲火鍋店。店內環境舒適,而且餐廳職員態度友善,並且非常熱心向我們推介款式。最貼心的事,這段時間豬肉有問題,餐廳職員超級溫馨地提醒我們這件事,並且為左讓顧客安心,餐廳暫時停止了提供豬肉類的所有食材。我和友人選擇了麻醉雞煲,餐廳職員端上湯底的時候並沒有直接把所有雞肉倒進煲裡,等到湯底滾後才在我們面前幫我們倒進醃製好的雞肉。等幾分鐘後,已經飄出陣陣酒香+雞味。一次過點了不同的食材,肥牛,金針菇,包心蟹籽丸。份量真係寫幾多俾幾多。當然,作為一個有良心的食客,我們也秉承不要浪費食物的原則去下單。基本的食材已經滿足到我的大胃王朋友,飲品櫃飲品任喝,汽水,下火涼茶,應有皆有。

一次過點了不同的食材,肥牛,金針菇,包心蟹籽丸。
2019-06-24 119 瀏覽
$158沙嗲雞煲,任飲任食非常親民,我們還加了$15任飲啤酒。雞煲內有非常多蔥和荽茜,對於荽茜控的我來說十分滿足。雞件很多,我們二人食一煲已經到七成飽,雞肉好滑,沙嗲味入味,薯仔外層煎香了,亦都很入味。加了蜂巢豆腐和芋絲,兩樣都吸滿沙嗲汁,很惹味,卡路里又低,食多多都沒罪惡感。餐廳驚喜的地方是可以點前菜,有我最愛的拍青瓜,青瓜很爽沒有渣,瓜裡有水份不乾身,少少辣剛剛好。自家製水餃好好味,韭菜味很香,皮薄好吃。
自家製水餃好好味,韭菜味很香,皮薄好吃。
2019-06-18 90 瀏覽
突然好想食雞煲,我哋就去到大埔嘅麻痹雞,餐廳位置比較偏僻,但係人流非常多,而且好多人等位,等左10分鐘就有位了。餐廳裝修撲素,室內嘅位置比較多,如果室內冇位嘅可以坐室外,秋涼嘅天氣坐外面唔會太熱。最後揀咗有優惠價嘅任飲任食正宗重慶雞煲-麻痹雞煲套餐,$200都唔使就有超過60款嘅火鍋配料選擇,超級抵食。醬料方面更有三四款自由選擇,當然有我最鍾意嘅香蔥粒同埋辣椒絲粒。招牌嘅麻痹雞煲,非常多配料,每一件雞都很滑很新鮮,味道很濃郁,再加埋佢芫荽,洋蔥,我們叫了小辣,相當好味,一食停不了。由於隻雞太好食,我哋再encore左一隻雞,食過咁多雞煲最好食都係呢間!之後就開始打邊爐,配料當然有我最鐘意嘅自家製韭菜餃,韭菜餃非常新鮮,配料亦都很充足,再配埋一些豬肉,相當好味嘅餃。另外我哋加左$68叫咗例牌嘅手切安格斯肥牛,我們叫了例牌,已經相當足夠,非常多片,牛鮮紅色,食落口有即刻溶嘅感覺,相當有牛味,正。還有魚皮餃皮薄餡靚。而午餐肉就是梅林嘅午餐肉,切成一片片,打邊爐非常入味。飲品方面係自助形式,雪櫃林林總總嘅飲品整齊排列,如果鍾意飲啤酒嘅朋友每一位只係加$15就任飲,好抵飲。食咗咁多間雞煲,最好食

還有魚皮餃皮薄餡靚。

而午餐肉就是梅林嘅午餐肉,切成一片片,打邊爐非常入味。

食咗咁多間雞煲,最好食竟然係大埔,簡直係遠在天邊、近在眼前,仲要咁近我,一定會多啲落嚟幫襯。
2019-06-17 94 瀏覽
《麻痹英》一直都好想食,特別佢嘅滋味雞煲。招牌好有氣派,外型古色古香,座位更有室外同埋室內選擇。任食雞煲有十二款,兩小時任飲任食全包宴,仲有我最鍾意嘅「支竹羊腩煲」添,不過朋友們都比較喜歡正宗重慶雞煲嘅「麻痹雞煲」底。「麻痹雞煲」四個人就俾咗細煲嘅份量,雞件嘅份量都比較多,而且每一件雞都非常新鮮,肉質非常滑,而且好入味,食完之後忍唔住再encore左一隻,可想而知有幾好味。火鍋配料超過60款選擇,餐紙上食物分門別類列明,客人好容易搵到自己心愛嘅食物,當然唔少得叫我最鍾意嘅豆腐、粟米、蟹柳條、韭菜餃、午餐肉同埋冬瓜等等。當中「韭菜餃」非常大隻,皮薄饀靚,入面佈滿韭菜碎同埋豬肉,食落去非常新鮮好味。牛魔王嘅我當然要追加「手切安格斯肥牛」,份量有大、中同埋例牌選擇,我哋叫咗例牌份量,肥牛條紋非常平均,食落去有好濃郁嘅牛肉味道,唔錯。飲品方面,更有啤酒同埋多款汽水選擇,仲有我至愛鴻福堂嘅小樽裝「百香果蜜」。最後四個人埋單,總共都係$870,每人都只係$200有多,最重要係雞件非常好食,難怪全店滿座。
《麻痹英》一直都好想食,特別佢嘅滋味雞煲

招牌好有氣派,外型古色古香,座位更有室外同埋室內選擇。

「麻痹雞煲

2019-05-31 147 瀏覽
筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!最近購入了一台私家車,所以常常跟朋友在晚上出車吹吹風,剛好今晩大家都還沒吃飯,決定開車到大埔找吃的,經過一個寧靜的小區看到有雞煲吃就進去了。店面小小的,是典型的小店,座位不多,牆上掛著一些酒壺,挺有趣。這裏是任吃的,價錢由$158至$198,先吃雞煲然後再任點生料。剛好今天天氣涼涼的還有點雨,決定點個藥膳雞煲暖暖身。一上桌已經聞到一股酒香,揭開煲蓋就看到這個煲絶不馬虎,有大量的杞子、冬虫草、香葱等,香氣撲鼻!先喝一口湯頭,好喝無味精又暖身!雞肉亦十分嫩滑,量亦不少。吃雞煲同時點了一碟涼菜,涼菜也是任吃的,味道也不錯,特別推廌黃金皮蛋!點了兩轉生料,質素都還可以,特別推廌炸魚皮、丸類。另外附費點了小份安格司牛肉,紋路清晰,鮮味十足!想不到這裏附費的響鈴是即

另外附費點了小份安格司牛肉,紋路清晰,鮮味十足!想不到這裏附費的響鈴是即點即炸,配上泰式甜酸醬,吃得一口接一口。

以小店來説,這家的雞煲確不錯,即炸響鈴更是亮點!

如果你喜歡我的食評,請按推薦給予小弟少少鼓勵,謝謝!
之前黎食店面都好多人,今晚黃金時段黎,一睇店面幾冷清,得2-3張枱食 (吾知咩原因😮)…一場黎到都入去食啦…之前黎,次次都食麻痺雞口味🌶,今次試下唔辣嘅薑蔥味啦😀😀😀煲雞好快就到,一上枱聞落都幾香,個樣都吸引。 以前黎食,會有人幫我哋撈下煮下啲雞,不過可能依家人手吾夠…煲咗一陣,終於食得😋😋😋一擺落口個雞冇乜味😐 諗住佢係咪未夠熟,等多十分鐘再食…睇嚟唔係未熟喎😶😶😶點解越食越冇味😰感覺唔夠新鮮😥雞肉又唔夠嫩 好韌😥 叫咗 手拍青瓜 海蜇 芝士腸 萵筍等等 整體啲料無以前甘新鮮 除咗青瓜 比較正常之外 其他材料都一般般😥😥我唸食完呢次之後 以後都吾會專登入去食了
之前黎,次次都食麻痺雞口味🌶,今次試下唔辣嘅薑蔥味啦😀😀😀
我唸食完呢次之後 以後都吾會專登入去食了
農家薑蔥爆雞煲