2020-11-24
晚上得我同阿仔兩個開餐,佢提議打邊爐,咁就搵間 平靚正,最緊要任食嘅火煱店呢度雖然打正旗號食正宗重慶雞煲,但係仲有好多其他選擇,我唔係咁食得辣,揀咗藥膳醉雞煲,難得阿仔都贊成醉雞煲真材實料,除咗一大煲雞件外,仲有紅棗, 蟲草花,黨參,杞子,龍眼肉,還有酒。當火鍋滾起,陣陣藥膳醉雞嘅香味飄起已經垂涎三尺,先嚟 碗湯補一補,成身暖晒。配料先嚟第一轉美國肥牛,牛柏葉,新鮮滑牛,豬潤,魚片,牛肚,墨魚仔,自家製餃子,蘿蔔,紅薯粉,蜂巢豆腐。呢round最有驚喜是新鮮滑牛,佢冇肥牛咁肥,但係又夠嫩滑再來第二轉食咗魚腩,牛筋丸,生菜,鮮冬菇。其中牛筋丸味道濃沃,又夠咬口。 見到有花甲,都想試下,雖然呢個要額外加錢,冇沙又鮮甜,加得不錯講明任飲任食,自助拿罐裝或盒裝飲品供應,見幾多人飲啤酒,因為任飲青島啤酒都係$15/位。百零蚊一位,唔使加一,火鍋湯底同配料種類夠多, 真係幾抵
百零蚊一位,唔使加一,火鍋湯底同配料種類夠多, 真係幾抵