好耐之前已經想試麻辣娘子,但又怕真係好辣 😬 怕腸胃攪唔掂!今日趁星期日來刺激一下味蕾🥵 好好味道,份量超多,食極都仲有,痴線 🤣 本來同老公講應該唔會想成日食,點知兩日後已經想再食 🤤🙈本來以為要食成個煲,但原來今日假期都有午餐 (客飯),超正!可以少少地試下味先 😊 因為成個煲的話都百幾二百,唔好食就喊囉!所以好彩有午餐可以試味👍🏼其實價錢真係唔貴,好大眾化,酸菜魚都係六十幾!超抵食!份量超足料,食到最後都仲有魚囉,痴線!!魚唔腥,有魚皮㗎,但我無問係咩魚。老公叫麻辣香鍋-牛肉,五十幾,又係超多牛肉、萵笋同蓮藕片,都只係五十幾,仲要係好味!!追加:蒜泥白肉 (優惠價) & 夫妻肺片 (原價,因為老公㩒錯掣🙄🤣),普通但好味 👍🏼 下次都會追加,唔後悔!飲品:太耐無飲過台式飲品,仲可以選擇甜度,好好,因為我地都好少飲甜野!芝士奶蓋炭燒烏龍茶:50%甜,感覺清新,我鍾意!黑糖珍珠奶茶:老公表示好鍾意d珍珠 🤣By the way,有得選擇辣度,我地只係選BB辣,過左癮又對腸胃好D 😚😚😚呢間肯定會 Encore!!!😋😋😋

芝士奶蓋炭燒烏龍茶:50%甜,感覺清新,我鍾意!

黑糖珍珠奶茶:老公表示好鍾意d珍珠 🤣

呢間肯定會 Encore!!!😋😋😋

2022-06-26
2022-06-16 179 瀏覽
抵食午餐客飯,經常爆場,回鍋肉:腩肉多,青椒椰菜炒麻辣香味,絕! 麻婆豆腐:不太辣蛋夠麻,我喜愛! 生炒古老肉大碟又好食,再配珍珠奶茶半價,諗起都流口水。晚餐食過酸菜魚,有得揀各種辣嘅程度,魚肉夠滑! 生炒咕嚕肉😙咕嚕肉脆卜卜加上佢哋用嘅係新鮮菠蘿,炒得好有水準! 幫襯過咁多年,每次都好夠鑊氣keep到水準,廚房師傅應該唔係浪得虛明,環境清潔又衛生,侍應態度好好抵讚,晚上經常都係爆場,大家不妨可以去試一試
2022-06-08 206 瀏覽
呢間麻辣娘子,有時我都會幫襯佢嘅lunch,感覺lunch平好多,今晚即興試埋佢嘅晚市,老實講晚市同lunch個價錢都爭得幾遠,可能lunch係有set啦,感覺平好多,今晚我哋叫咗個娘子最愛酸菜魚(小)$248,呢盤魚上咗台之後我終於明白個價錢嘅分別係邊度,晚市嘅酸菜魚係多好多,魚嘅份量好多,我哋兩個人食都食唔晒要打包走,佢個湯底加埋木薯粉,真係連飯都唔使叫、另外叫咗個小食脆皮小豆腐,新鮮炸起上枱熱辣辣,送啤酒一流。
2022-05-26 158 瀏覽
太耐無食辣野喇!咁岩經過麻辣娘子,之前食過1次覺得唔錯,一於再食過點了娘子辣雞煲(半隻),雞肉肉質相當滑嫩惹味,入面仲有魷魚鬚和肥腸,三樣食材加埋一齊配上「娘子」特別調製醬汁,先辣後麻,咬口勁有層次;我揀左中辣,辣得好過癮,成個煲令人好回味另外加$38火鍋配料:鴨血,送飯一流!

娘子辣雞煲(半隻)

另外加$38火鍋配料:鴨血,送飯一流!
鴨血
2022-05-14
娘子辣雞煲(半隻)
麻辣乾鍋(牛肉)味道ok,炒得乾爽入味,偏大陸既炒法。但係肉既份量少得可憐,表面得5-6件大舊d既牛肉,底下係細粒既牛肉粒同埋大量既蓮藕、薯仔、椰菜花。午市連加一$61畀呢個份量既肉真係好低性價比,普通茶記既乾炒牛河都抵過佢。大陸人生意手法,唔額外加錢唔會畀返同價錢相等既肉量,唔會再幫襯!!!
麻辣乾鍋(牛肉)

2022-05-20
15 分鐘 (堂食)
🇭🇰麻辣娘子🇭🇰#foodxxe_川菜#foodxxe_辣#foodxxe_寶林呢間 嘅午市抵到爛 仲要好好好好食!我回訪左幾次了😝所以一定要推介比大家❤️不過都有伏野 大家記住睇埋落去啊🤓/🌟整體🌟✔️午市好抵食 $18有個酸辣土豆絲✔️野飲款式多 有埋台式飲品🇹🇼❌試過張椅子黐立立🐠酸菜魚🐠✔️好開胃 湯底濃郁 餸飯一流😋✔️ 豐富足料 魚嘅件數都幾多😝✔️最鐘意佢嘅薯粉 掛湯入味評分:4.6/5➡️如果鐘意食麵嘅⬅️我推介叫酸菜魚湯冒菜🤓佢哋個湯底一樣 你更可以加唔同餸🤩🌶麻辣香鍋🌶✔️上枱仲係熱辣辣 鑊氣十足🔥✔️炸過嘅雞翼特別香口 再配上麻辣真係冇得頂🐣✔️牛肉唔會韌 香料滿滿 誠意十足🐮評分:4.6/5🥔酸辣土豆絲🥔✔️爽口酸辣 調味岩岩好😍✔️真係好抵!評分:4.6/5🖤紅糖糍粑🖤✔️外脆内軟 點埋糖漿食更添一番風味🥰❌覺得可以再煙韌少少❌性價比都可以高少少😌評分:4.4/5🥵四川香辣湯冒菜🥵❌極不推介 佢似辣油加清湯 冇味 好難食!評分:2/5/我真係好鐘意佢 希望大家都鐘意😍行過路過麻煩拑下個like先走啊🙏最近約緊朋友食川菜😝大家有冇其他川菜推介?🤩回頭指數:4.9/5食物質素:4.6/5性價
🇭🇰麻辣娘子🇭🇰

❌覺得可以再煙韌少少
❌性價比都可以高少少😌
評分:4.4/5

🥵四川香辣湯冒菜🥵
❌極不推介 佢似辣油加清湯 冇味 好難食!
評分:2/5

回頭指數:4.9/5
食物質素:4.6/5
性價比:4.6/5
人均消費:HKD60
📱搜尋:#Foodxxe_麻辣娘子
💻分類:#Foodxxe_restaurant
多謝您睇到呢道❤️

#HKfoodie#HkGoodWest#GoodWest#香港美食#HKRestaurant#FoodLover#好西#台灣#台式飲品#川菜#冒菜#麻辣#麻辣香锅 #麻辣燙#酸菜魚#魚#麻辣娘子#寶林#將軍澳#雞翼#牛肉#spicy#chicken#beef#紅糖糍粑
2022-04-16
1 分鐘 (堂食)
  • 酸辣土豆絲
2022-03-24 212 瀏覽
繼續禁堂食 繼續買外賣坐街邊食🙈🙈今晚仲要係落毛毛雨 都冇計 之前見好多人食過呢間都好評所以就黎試下✨香鍋(魷魚+牛柏葉+萵荀+豬腸)+白飯 $164買完先發現好大兜 好足料 全部材料都好入味勁惹飯 叫左一個飯唔夠 但因為叫左其他外賣所以兩個飯又會太多 我叫左中辣個辣度啱啱好 👍👍 如果冇叫其他外賣嘅話可以叫兩個飯兩個人食呢盤香鍋就啱啱好 外賣有八折抵好多👍 好想試埋其他菜式e.g.辣子雞煲 酸菜魚嗰啲😍味道❤️❤️❤️❤️價錢❤️❤️❤️服務 (外賣)環境 (外賣)💰晚餐人均~$80✅再幫襯

✨香鍋(魷魚+牛柏葉+萵荀+豬腸)+白飯 $164

味道❤️❤️❤️❤️
價錢❤️❤️❤️
服務 (外賣)
環境 (外賣)

💰晚餐人均~$80

✅再幫襯
2022-02-28 1091 瀏覽
今天我和老公來到將軍澳新都城中心逛街,順便在這裡找餐廳吃飯,近幾年香港開了很多專吃麻辣川菜的餐廳,於是我們便來到這裡嚐試一下了No.1【麻辣香鍋雞翼】$54由於我對麻辣的「麻」比較敏感,所以今次只是點了小辣,沒想到它的「麻」味並不太重,而且辣度亦不太濃,個人認為只是屬於BB辣的程度,下次應該挑戰中辣/大辣至於雞翼的肉質不夠嫩滑可口之餘,口感亦有些粗糙,同時更不太入味,幸好它的配料椰菜花和薯仔的味道都相當不錯,總算為這道菜色挽回不少分數No.2【酸菜魚】$66這份酸菜魚我同樣點了小辣,不過它的辣度明顯比起麻辣香鍋更辣一些,而且魚肉的肉質亦非常細嫩柔滑,鮮美多汁,細嚼慢嚥的時候,香甜無比的鮮魚氣息立即傾巢而出,在唇齒間留下一絲絲濃郁的魚肉香氣,口感細膩而延綿,讓人陶醉其中,難以忘懷另外酸菜魚的底下還有一些寬粉、豆卜和芽菜,雖然寬粉是比較難入味的食物,不過由於湯底十分濃郁的關係,它今次的掛湯能力非常出色,每一口都滲透了酸菜魚的味道,咸咸的,辣辣的,香氣洋溢,惹味香濃,我們都吃得津津有味,不亦樂乎No.3【黑糖珍珠奶茶】$12奶茶十分幼滑柔順,香濃醇厚,而黑糖則香甜可口,甜而不膩,口感細膩而延

酸菜魚&麻辣香鍋雞翼&黑糖珍珠奶茶
No.1【麻辣香鍋雞翼】$54

麻辣香鍋雞翼&黑糖珍珠奶茶
No.2【酸菜魚】$66

酸菜魚&酸梅湯
No.3【黑糖珍珠奶茶】$12
黑糖珍珠奶茶
奶茶十分幼滑柔順,香濃醇厚,而黑糖則香甜可口,甜而不膩,口感細膩而延綿,最後配上煙韌彈牙的珍珠,味道立即更上一層樓,美味得讓人久久縈繞!

No.4【酸梅湯】$5
酸梅湯
這份酸梅湯除了加了太多水,導致淡而無味之外,味道更十分怪異,完全不是酸梅湯應有的味道,純粹只是一杯糖精+水的飲料而已

酸梅湯
價錢方面,麻辣香鍋雞翼 $54,酸菜魚 $66,黑糖珍珠奶茶 $12,酸梅湯 $5,餐廳設有加一服務費,最後兩人總共 $150

總結來說,個人認為今次的食物質素出色過之前的「十二味」,飲品有不同選擇之餘,食物種類亦有更多款式,美中不足的是它的小辣並沒有「麻」的感覺,下次嚐試中辣的時候希望有「麻辣」的感覺吧!
2022-02-19
酸菜魚&麻辣香鍋雞翼&黑糖珍珠奶茶
麻辣香鍋雞翼&黑糖珍珠奶茶
  • 麻辣香鍋雞翼&酸菜魚&黑糖珍珠奶茶
  • 麻辣香鍋雞翼&酸菜魚
2022-02-18 186 瀏覽
約咗個好朋友去將軍澳行街,當然唔少得要搵一間好食嘅餐廳啦,今次就去咗呢一間麻辣娘子就咁睇都覺得幾靚,所以就走咗入去試吓啦!叫咗一個酸菜魚配飯!呢一度嘅酸菜魚幾正,而且酸辣嘅味道真係啱啱好,重點嘅係呢度嘅預約非常充足,亦都係好滑嘅!我就咁飲呢個湯底就已經非常吸引!另外仲叫咗一份紅糖糍粑!好耐都冇食過呢一個菜式難,真係好好食,非常煙韌嘅口感!

我就咁飲呢個湯底就已經非常吸引!

2022-02-15 249 瀏覽
#gianna酸菜魚#gianna將軍澳#gianna邊爐.1️⃣酸菜魚(配客飯)($66)⭐️⭐️⭐️(3/5)🌙酸菜魚少有地可以走辣!但都會有少少辣😛🌙魚肉片好滑🥰食落無骨🌙豆芽、寛粉、豆卜都超級吸湯🤩!🌙寛粉好彈牙有咬口✖️寛粉份量再多啲會更好🤪!.2️⃣紅糖糍粑($48)⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)🌙每粒糍粑上面都俾紅糖包住🤤🌙食落煙煙韌韌😚好有口感!.3️⃣涼拌土豆絲($18)⭐️⭐️⭐️(3/5)❄️表面灑左芝麻粒❄️土豆切左變一條條土豆絲~🌙入口爽脆可口🌙份量啱啱好~最啱兩個女仔share食🌙叫左小辣但都幾辣口😬唔食得辣人士要注意🌙開胃首選.4️⃣黑糖珍珠奶茶($12)⭐️⭐️⭐️(3/5)🌙調味啱啱好~就算我地叫左走糖都飲到奶香味😚🌙黑糖味道幾出🤩✖️珍珠偏糯~🎡麻辣娘子地址:將軍澳欣景路8號新都城中心2期2樓2035-2036號舖(港鐵寶琳站 A1 出口, 步行約7分鐘)#將軍澳cafe #將軍澳#將軍澳美食 #gianna紫色綫 #gianna將軍澳綫 #hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #hkfood #hkfoodblog #hkfoodblooger #foodphoto
#gianna酸菜魚#gianna將軍澳#gianna邊爐
1️⃣酸菜魚(配客飯)($66)⭐️⭐️⭐️(3/5)
🌙酸菜魚少有地可以走辣!但都會有少少辣😛
🌙魚肉片好滑🥰食落無骨
🌙豆芽、寛粉、豆卜都超級吸湯🤩!
🌙寛粉好彈牙有咬口
✖️寛粉份量再多啲會更好🤪!
2️⃣紅糖糍粑($48)⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)
🌙每粒糍粑上面都俾紅糖包住🤤
🌙食落煙煙韌韌😚好有口感!
3️⃣涼拌土豆絲($18)⭐️⭐️⭐️(3/5)
❄️表面灑左芝麻粒
❄️土豆切左變一條條土豆絲~
🌙入口爽脆可口
🌙份量啱啱好~最啱兩個女仔share食
🌙叫左小辣但都幾辣口😬唔食得辣人士要注意
🌙開胃首選
4️⃣黑糖珍珠奶茶($12)⭐️⭐️⭐️(3/5)
🌙調味啱啱好~就算我地叫左走糖都飲到奶香味😚
🌙黑糖味道幾出🤩
✖️珍珠偏糯~

🎡麻辣娘子
(港鐵寶琳站 A1 出口, 步行約7分鐘)
#將軍澳cafe
#將軍澳
#將軍澳美食
#gianna紫色綫 #gianna將軍澳綫

#hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #hkfood #hkfoodblog #hkfoodblooger #foodphotography #foodie #hongkongfood #chinesefood #localfood #香港美食  #吃貨  #相機食先 #人氣  #酸辣粉 #酸菜魚
2022-01-30 211 瀏覽
今日到咗寶林商場嗰度呢, 喺 麻辣娘子餐廳 食咗個香辣湯米線叫咗個香辣湯底米線(小辣), 有豆卜鴨血兩個小菜,盛惠$52紋食落去個湯呢就辣但不夠香, 有少少回甘回甘的味道, 味道都正 如果香嘅話就更加美味了, 味精呢食得出唔係好多👍,( 辣嘅話多少都會有味精的)豆卜呢浸曬啲香辣湯底味,好入味,正*-* 鴨血唔係好多地方都有呀, 佢呢間有呢小妹真係很開心 鴨血香滑得嚟呢都入味不會有腥味小妹又可以多一個選擇了 值得再讚的是,女服務員態度十分之好🤗

鴨血香滑得嚟呢都入味不會有腥味

小妹又可以多一個選擇了
值得再讚的是,女服務員態度十分之好🤗
2022-01-21 167 瀏覽
身為街坊,開咗咁耐先第一次試,因為屋企人唔食辣,得我一條友又食唔得多,難得今次屋企人開口話食呢間,我梗係𦧲飯應啦😛 -✦ 蒜泥白肉 $𝟺𝟾呢到嘅蒜泥質感同薯蓉好似,唔同出面果啲,但個蒜辣味都好出,絕對重口味,我幾鍾意 推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍 -✦ 脆皮小豆腐 $𝟻𝟾呢個真係超好食,食到停唔到口外脆內軟,仲有超爆多炸蒜 推介指數:❤️❤️❤️❤️❤ -✦ 泡椒炒牛肉 $𝟾𝟾好夠火候幾惹味,唔止有泡椒,仲有幾款椒一齊炒淨食餸少少咸,呢個送飯一流夜晚盡量唔食飯嘅我都忍唔住食咗半碗飯 推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍 -✦ 娘子香辣鍋 $𝟷𝟽𝟺呢個干鍋嘅食材係可以自由組合,最少要揀𝟺款食材個價錢係視乎你揀邊款食材,鍋底 $𝟹𝟾我哋揀咗魷魚鬚$𝟺𝟾 / 滑雞片$𝟹𝟾 / 鮮腐竹$𝟸𝟻 / 娃娃菜$𝟸𝟻整體來講麻麻地,啲雞同埋魷魚鬚炒到好乾特別係啲魷魚鬚𡁻到牙較軟,娃娃菜得幾條,真係得幾條,冇誇張魷魚鬚個數量仲多過娃娃菜,唔知以為娃娃菜好貴得鮮腐竹冇出事,但我哋下次未必會再嗌呢個乾鍋 推介指數:❤️❤️🤍🤍🤍 -✦ 酸梅湯 $𝟷𝟾個味道還可以,呢個唔太酸都唔太甜飲開比較濃味同足料,同我奶奶煲嗰啲真係冇得比 推介指數
身為街坊,開咗咁耐先第一次試,
因為屋企人唔食辣,得我一條友又食唔得多,
難得今次屋企人開口話食呢間,我梗係𦧲飯應啦😛

✦ 蒜泥白肉 $𝟺𝟾
呢到嘅蒜泥質感同薯蓉好似,唔同出面果啲,
但個蒜辣味都好出,絕對重口味,我幾鍾意

✦ 脆皮小豆腐 $𝟻𝟾
呢個真係超好食,食到停唔到口
外脆內軟,仲有超爆多炸蒜

推介指數:❤️❤️❤️❤️❤

✦ 泡椒炒牛肉 $𝟾𝟾
好夠火候幾惹味,唔止有泡椒,仲有幾款椒一齊炒
淨食餸少少咸,呢個送飯一流
夜晚盡量唔食飯嘅我都忍唔住食咗半碗飯

✦ 娘子香辣鍋 $𝟷𝟽𝟺
呢個干鍋嘅食材係可以自由組合,最少要揀𝟺款食材
個價錢係視乎你揀邊款食材,鍋底 $𝟹𝟾
整體來講麻麻地,啲雞同埋魷魚鬚炒到好乾
特別係啲魷魚鬚𡁻到牙較軟,
娃娃菜得幾條,真係得幾條,冇誇張
魷魚鬚個數量仲多過娃娃菜,唔知以為娃娃菜好貴
得鮮腐竹冇出事,但我哋下次未必會再嗌呢個乾鍋

推介指數:❤️❤️🤍🤍🤍

✦ 酸梅湯 $𝟷𝟾
個味道還可以,呢個唔太酸都唔太甜
飲開比較濃味同足料,同我奶奶煲嗰啲真係冇得比

推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍

✦ 黑糖珍珠桃膠鮮奶 $𝟹𝟸
呢個組合好正,我幾鍾意,係好飲嘅

推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍

呢到大部份菜式都可以揀辣度,因為屋企人唔太食得辣
所以全部揀晒BB辣,食唔到辣嘅人會覺得辣
因為我食得辣,所以佢哋話辣嘅時候,我猶如如夢初醒
其實我最想試嘅係酸菜魚,我老公唔食魚所以冇叫到
下次我再嚟嘅話,一定會試佢哋招牌嘅酸菜魚

屋企人中意食酸菜魚🥰今次黎到呢間,無論份量同味道都暫時係試過舉手指公👍🏻既一間,值得推介🤪🤪🤪//📌最愛酸菜魚(S: $248; L: $328)呢到酸菜魚可以走辣❌🌶,但都會有少少辣過一過魚片既腥味,但可接受。份量非常足,細版都夠3-4人食👯‍♂️👯‍♂️,魚片夠滑身無咩骨,酸菜酸酸辣辣,入面仲有大量大豆芽、寛粉🍲、豆卜同萵荀,吸晒啲湯,推介🤩🤩🤩//📌鮮菠蘿咕嚕黑豚肉($88)呢間既份量都大大碟,有啲餐廳肉可能得幾舊,配菜就佔7️⃣成。呢到係一半一半✨✨,脆卜卜,肉質彈牙,酸味較出,1/4個菠蘿🍍上真係夠霸氣👍🏻👍🏻//🐷蒜泥白肉($48)唔同TamJai/samgor既白肉,呢到肥瘦肉部分7:3,辣度係10小,蒜泥好大方咁落左一大pat,唔食辣既友人都食得好開心🤗🤗//🥒涼拌萵荀($38)切幼左既荀絲,冰冰涼涼🧊,落左少少醋幾開胃,但切返粗身少少口感較佳😜

//📌最愛酸菜魚(S: $248; L: $328)

//📌鮮菠蘿咕嚕黑豚肉($88)

//🐷蒜泥白肉($48)

//🥒涼拌萵荀($38)
2021-12-13
10 分鐘 (堂食)
  • 最愛酸菜魚
2022-01-11 143 瀏覽
將軍澳近年愈來愈多唔同類型既餐廳,有啲仲幾有特色😆今次就揀左好耐無食既川菜,餐廳好似人氣唔錯,平日都要等位‼️環境正正常常,位與位之間略近😖不過整體味道又唔錯,路過想食川菜都可以一試😋✅麻婆滑豆腐 ($68) 🌟4/5分豆腐真係好滑👍🏻但又唔會碎濕濕,做得唔錯~麻香辛辣,味道平衡,幾好食🤤撈飯一流🍚✅娘子麻辣乾窩 ($194) 🌟4/5分窩底($38)調味唔錯,麻香十足,惹味乾身🌶️可以因應個人口味,自選配料,我地揀左4款。安格斯牛肉($68)份量多,略乾但有咬口😜牛餐肉($38)切得厚身,邪惡之選😈萵荀($25)爽甜,包心菜($25)係必叫之選😳✅奶蓋黑糖珍珠鮮奶 ($32) 🌟4.5/5分係餐廳食飯可以嗌埋隔離阿里山既手搖飲品😋奶蓋厚身,芝士咸香突出‼️黑糖份量岩岩好,珍珠煙銀,素質唔錯,幾有驚喜!🥰

✅麻婆滑豆腐 ($68) 🌟4/5分

✅娘子麻辣乾窩 ($194) 🌟4/5分

✅奶蓋黑糖珍珠鮮奶 ($32) 🌟4.5/5分
2021-12-10 167 瀏覽
想食大閘蟹,因為見佢價錢平所以就黎左食。餐廳係qr code落單,但如果想食大閘蟹就要同職員講落order。睇餐牌話係江蘇清水大閘蟹,公$58,乸$48。我地叫左2隻公(4-4.5両),都多蟹膏,正~~午市客飯--魚香茄子魚香茄子幾好味,好好送飯。午市客飯--咕嚕黑豚肉咕嚕肉就味道開胃,但肉質麻麻地。芝士奶蓋炭燒烏龍茶要讚下佢個芝士奶蓋,真係夠厚實,唔會好快就溶晒入茶裡面變左普通奶茶,而係飲到尾都好實淨漂浮喺茶上面,呢種岩我心意。
我地叫左2隻公(4-4.5両),都多蟹膏,正
~~

午市客飯--魚香茄子
魚香茄子幾好味,好好送飯

魚香茄子

午市客飯--咕嚕黑豚肉
咕嚕肉就味道開胃,但肉質麻麻地。

咕嚕黑豚肉

午餐