2017-06-03 402 瀏覽
作為辣愛好者,今晚就約埋幾位朋友到了銅鑼灣的 "麻辣派對" , 挑戰一下到底有多辣🌶🌶!這裏的裝修和擺設,全是以花花作主題,帶給我們有一種新鮮的感覺🌼🌸🌺!看一下餐牌,很自然我們就選定了四人套餐,食辣味之前,先來每人一份原盅上的中式私房燉湯滋潤一下,這個燉湯確實真材實料,當中有瘦肉粒、雞腳、龍眼肉、中藥材等多種配料,味道鮮甜滋味!涼拌三小碟(青瓜、黑木耳、紅油金𦟌)吃了一塊紅油牛𦟌,開始嚐試到這店的麻辣,嗯 😏 今晚冇去錯地方!燒椒皮蛋金黃色帶點半透明的皮蛋,外表已相當吸引,入口溶化,加上了自家製燒椒醬汁,搭配十分惹味,大大提升了皮蛋獨有的濃厚鮮味!👍🏻招牌口水雞雞件分量十足,色澤紅潤、夠辣,越食越辣😋正,雞件嫩滑,而且一點也不覺得油膩!酸菜脆魚煱酸酸辣辣脆魚塊,當中也有很多配料,香蔥黑木耳、豬紅、苟药薯等等。溫馨提示,當這個鍋底加熱到合適時就火爐最好關閉,以免這些魚塊煮得過熟!🤓乾煱田雞滿滿乾辣椒燒乾煱,以吊架形式送來,下面已慢火保溫,使這乾焗不停散發迷人香辣味道, 田雞甘香可口!川味麻婆豆腐這道菜最佳配搭當然是白飯,不知不覺下,這碗飯已全都吃光了!😋😋今天的辣味非常之滿足,店員為我

涼拌三小碟(青瓜、黑木耳、紅油金𦟌)

酸菜脆魚煱

乾煱田雞

川味麻婆豆腐

今天的辣味非常之滿足,店員為我們送上了冰凍桂花茶,可解除刚才辣味和清熱氣🤗。

下次可以升級,試試大辣🌶🌶🌶!
😁😁😁
2017-06-02
2017-05-27 89 瀏覽
今日約咗個同道中人去食辣,一早book咗抬,去到樓下睇水牌先知係傷心酸辣粉既集團。咁更加放心啦,始終係做開辣野個公司,質素一定有保證。我地叫咗個精選二人套餐。一開波每人一盅原盅燉湯,材料有雪耳,雞腳,瘦肉,淮杞等,湯色好濃,味道超濃,比想像中好好。然後有涼拌三款,有手拍青瓜,清爽,醋味都幾醒胃;涼拌黑木耳,都幾爽口;紅油牛蹍,呢樣有少少辣的,但切得好薄身,所以好入味。頭盤可以俾80分。主菜就揀咗水煮桂花魚,一大鍋全部辣椒同花椒同芫茜,仲有大豆芽。桂花魚就一件件,好入味,對於極鐘意食辣野嘅我,堅無問題。手撕泡菜,呢樣堅好食,唔會太咸同太淡,味道剛剛好,必叫甜品係桂花糕,唔會太甜,剛剛好,又可以解辣。
我地叫咗個精選二人套餐。

手撕泡菜,呢樣堅好食,唔會太咸同太淡,味道剛剛好,必叫
甜品係桂花糕,唔會太甜,剛剛好,又可以解辣。

2017-05-18
2017-05-21 157 瀏覽
之前朋友一直介紹我去一間麻辣餐廳,話我一定會喜愛上,朋友知我倆口子都大愛四川麻辣食物,所以就決定去試試看吧!餐廳地點位於渣甸中心,方便又易搵。店內裝潢設計時尙,完全唔似四川菜館,好一間新派餐館。餐牌款式選擇多,而且每款都好似好吸引呢!招牌口水雞麻辣醬汁香濃麻辣,加上芝麻粒多咗份芝麻香味更加滋味,雞肉咸香又夠麻味。夫妻肺片牛肚爽脆,牛腱肉味濃,仲有鮮嫰嘅牛脷,混合了麻辣濃汁,非常滋味。山城回鍋肉豬腩肉炸到脆卜卜,加上椰菜辣椒大火炒過,香氣十足,跟平時食開嘅上海回鍋肉完全唔同,整體上比較乾身但味道鮮美好多,大愛喔!手撕雞冷麵麻辣手撕雞加上青瓜絲鋪上冰凍冷麵上面,面頭再淋上麻醬,濃濃嘅芝麻香味,令人胃口大開,食唔停口。第一次黎已經愛上這間麻辣餐廳..相信我倆好快又會再黎encore 多次。
餐廳地點位於渣甸中心,方便又易搵。
店內裝潢設計時尙,完全唔似四川菜館,好一間新派餐館。
餐牌款式選擇多,而且每款都好似好吸引呢!

夫妻肺片
山城回鍋肉
手撕雞冷麵

2017-05-18
  • 山城回鍋肉
2017-05-20 82 瀏覽
突然間好想食辣野上open rice 蘊到呢間 上來試下一開頭個feel似去左夜總會😂紫色的燈光 坐位不算多要間大房 staff話呢度系私房菜館佢安排我坐卡位 卡位超大 好闊落一開頭叫了燉湯 淮山寄子日月魚燉竹絲雞 10分足料 原汁原味 好正啊!!!店員又推介呢道金㙛豆腐 呢個超正 外脆內軟呀!豆腐滑lu lu 配沙律醬食 好滋味叫了中辣 麻辣鮮小肚好爽口 每次川菜我都實會叫口水雞叫左例牌 $88 都幾多下 件雞都大如果叫半隻實食唔哂😝甜品我地叫左個羌茶水中花 個名好靚熱辣辣 食落個胃好舒服 有助解辣仲有杏仁茶 整得好香喔 成碗飲哂總括今次食飯好滿意 食物質素高 服務態度好最重要系可以食辣
突然間好想食辣野
上open rice 蘊到呢間 上來試下

一開頭個feel似去左夜總會😂

紫色的燈光 坐位不算多
要間大房 staff話呢度系私房菜館
佢安排我坐卡位 卡位超大 好闊落

一開頭叫了燉湯 淮山寄子日月魚燉竹絲雞
10分足料 原汁原味 好正啊!!!

店員又推介呢道金㙛豆腐 呢個超正 外脆內軟呀!
豆腐滑lu lu

仲有杏仁茶 整得好香喔 成碗飲哂

總括今次食飯好滿意 食物質素高 服務態度好
最重要系可以食辣

2017-05-09 124 瀏覽
放假出黎銅鑼灣行街,fd 話天氣熱冇乜胃口,就想食麻辣野。雖然我唔太食得辣,但可以自由揀辣的程度及落唔落辣。Lunch Time 有set 揀,都幾抵,仲有幾多款色!酸菜江團魚$78用酸菜整既水煮魚味道特別,酸而帶點麻辣,牙菜,魚都吸晒酸湯底,用黎送飯味道幾夾。乾煸肉鬆四季豆$63四季豆炒得幾香,仲有加左肉碎。仲可以跟飯。飯算大碗,質感不錯,軟硬剛好。招牌口水雞套餐$58口水雞浸左麻辣湯,雞肉透出麻辣的感覺可以揀跟酸辣粉或者面估唔到酸辣粉份量都幾多,仲有花生等配料!甜品係紅糖桂花冰粉,有D似JELLY,淡淡的桂花香~

Lunch Time 有set 揀,都幾抵,仲有幾多款色!

酸菜江團魚$78

乾煸肉鬆四季豆$63
四季豆炒得幾香,仲有加左肉碎。
仲可以跟飯。飯算大碗,質感不錯,軟硬剛好。

招牌口水雞套餐$58
口水雞浸左麻辣湯,雞肉透出麻辣的感覺

可以揀跟酸辣粉或者面
估唔到酸辣粉份量都幾多,仲有花生等配料!

甜品係紅糖桂花冰粉,有D似JELLY,淡淡的桂花香~
2017-05-08
10 分鐘 (堂食)
2017-05-05 490 瀏覽
每人對食物的喜愛都有所不同,有人無辣不歡,有人愛平淡,但若是招呼朋友,也要以客為先,捨命陪君子。嗜辣的好友辣妹子來港數天,怎也要帶她去吃一頓合她口胃的晚餐,選了銅鑼灣以方便交通和購物。店子以麻辣為主,對著餐牌,不想太多,點了二人套餐。先來每人一盅原盅私房燉湯,材料有雪耳,雞腳,瘦肉,淮杞等,湯色深沉,味道複雜濃郁,喝得口腔黏黏的,非常喜歡。涼拌三小碟,有手拍蒜蓉青瓜,清爽,醋酸開胃,正合夏日消暑;涼拌黑木耳,可降血脂和膽固醇,偶爾也會做家做來吃,但味道總是不及在館子吃的好,好友囑我多吃;紅油金蹍是辣的,切得薄身的牛蹍沾了辣油,腍中帶爽,很可口,牛味十足,滿足了我這牛魔王。主菜選了翠雲水煮桂花魚,一大鍋浸滿辣椒,花椒,芫茜等香料,又有大豆芽,水晶粉等,整尾桂花魚已斬件,好友吃得津津有味,而我本來對著紅彤彤的一鍋頗擔心太辣受不了,但試了幾件魚也慢慢接受又麻又辣的樂趣,其實辣又有乜好怕?水晶粉煙韌,吸收了辣湯也很惹味。蒜香炒菜遠,我愛蒜香,多點也沒關係,火喉炒得好,菜遠多汁,也清洗了辣的口腔。甜品是桂花露,香甜解辣,不錯。

店子以麻辣為主,對著餐牌,不想太多,點了二人套餐。
甜品是桂花露,香甜解辣,不錯。
2017-05-04 231 瀏覽
麻辣之友無隔一段時間會就會相約嚐辣,這次就隨友人到麻辣派對!我們一行四人,見到個精選四人套餐$868菜式正合口味,就下單點菜吧!原盅私房燉湯喜愛喝湯水的我,見到燉湯更加會出現心心眼。燉湯真材實料兼足料,一匙已經見到有螺頭,瘦肉,菇菌及其他滋補湯料。不知道燉製的時長,湯料味道已經完全融入湯中,湯色清澈味道醇厚,一啖入口,一股暖流注入體內,身體吸收到其樣食材的精華,得以潤澤滋養。前菜三小碟涼拌黑木耳爽脆,手拍蒜香青瓜香甜及紅油金展軟彈味濃肉香。燒椒皮蛋選用了這款金黃色的皮蛋,蛋黃軟綿油潤,蛋白軟熟軟彈,一啖一口,好快被清碟!招牌口水雞口水雞是我喜愛的川菜菜式,吃過很多不同食店的口水雞,麻辣派對這道口水雞有中上的準。雞肉嫩滑,熟度恰好没有血紅,雞皮没有多餘肥膏。醬汁麻香濃郁,辣度調味令雞味得到提升,由雞皮到雞肉都入味。銅盤金椒脆魚窩脆鯇魚肉好彈實, 沒有咸水魚的泥味,反而從辣味帶出了一點點鮮味。是鍋中的蒟蒻軟軟彈彈煙煙韌韌,有口感之餘,還吸收了鍋中所有食材之精華味道。乾鍋田雞最初以為田雞件數量不多,原來全部被埋藏起來,而且數量不少,不斷夾不斷有。亦可能因為埋藏著,田雞件十分入味,外皮香脆肉質

前菜三小碟
涼拌黑木耳爽脆,手拍蒜香青瓜香甜及紅油金展軟彈味濃肉香。

乾鍋田雞
最初以為田雞件數量不多,原來全部被埋藏起來,而且數量不少,不斷夾不斷有。亦可能因為埋藏著,田雞件十分入味,外皮香脆肉質嫩彈,不得不讚!

手撕包菜
包菜(即椰菜),是用手撕開,不是用刀切,所以每塊都是完整,不會"碎濕濕"。 椰菜十分爽口,用花椒及蒜頭去炒,夠香辣入味!

冰花桂花

冰花桂花
 最後來個小甜品,陣陣淡淡優雅清香桂花,清洗一下飯後的油膩及辣味。
2017-04-18
手撕包菜
🌶🥓🍖🥙🍝小粉姐我鍾意食辣,而我今日就去左一間一直都想去試既川菜私房菜'麻辣派對'品嘗一下究竟係咪真係如傳聞一樣咁好食咁有驚喜!😎今日我地有一行五個人,所以都叫左幾多野食先夠,首先我地叫左三個川式冷盤:'麻辣秋葵'、'麻辣皮蛋皮'同'麻辣生腸',三個頭盤都做得非常出色,麻香同辣都岩岩好,而係三冷盤之中我小粉姐推介既竟然係我平時最唔鐘意食既生腸!我平時好小食生腸因爲好怕整得唔好既內臟同雪味,但今次呢個真係好好味,爽脆之餘非常入味,完全冇內臟味,令我差D仲想叫多碟!食完頭盤後我地再叫左'避風塘炒蟹'、'水煮魚'、'酒糟蝦'、'麻辣雞煲'同'毛血旺'!先講個'避風塘炒蟹',呢個蟹一上菜已經嚇親你,隻蟹大過我個頭而且啖啖肉,最重要係佢地用左麵包蟹,所以除左啖啖肉之餘仲有香口既蟹膏,呢個真係要比讚!👍🏻其次我最喜歡既就係'酒糟蝦',雖然呢個唔係麻辣菜,但佢地將蝦頭剪開再原隻煎呢個做法真係十分香口而且酒糟味濃,令我食完一隻又一隻!而'水煮魚'方面可能我地只係叫左小辣,所以對我呢D食開辣既人黎講辣味真係唔多夠,但魚片可以食得出保持到非常之滑溜,同鮮甜,雖然唔辣但絕對唔令人失望。而'毛血旺',其實就係

而'毛血旺',其實就係由鴨血、牛柏葉、等等唔同既野制成,如果喜歡食牛同內臟既朋友絕對可以一試,因為一個有齊多種食材非常低食!

而最後就係'麻辣雞煲',由於有水煮魚在前所以我地叫左店員同我地加到大辣!今次食到大辣就真係唔失望亦非常驚喜la! 佢地個雞煲係用爐上煲住既,所以辣味愈煲愈濃,每一件都又麻辣又香!太好味la!

食辣野食到咁上下當然仲要叫番罐'王老吉'下下火消下熱氣la! 爽呀!而經理更送左個'桂花冰粉膏'比我地食,完來呢個冰粉膏先係今晚呢餐既作結,因為原來作係用後解番之前既麻同辣味!
2017-04-20 462 瀏覽
作為川菜粉絲的我,每逢有好友約局去食川菜,無論近在香港,或遠至深圳,只要時間上配合到,我都會樂於參與;而這次好友約局到銅鑼灣,食店名字就叫--麻辣派對;名字相當有意思,更加加大了我的興趣!好友這次約了四人,並且訂了位;告知了地址,並著我若早到食店可先行入座;之後用Openrice大神查看了一下其細項,原來麻辣派對共有兩間店,好友這次訂的在渣甸中心,看來是新開張了不久;而且距離地鐵站比較近!於七時到了食店;一出升降電梯就被門面的裝飾的一句標語吸引了:好食是必需的!能夠有此一句,相信正是顯示了其信心與能力吧!一步進餐廳,正在播放輕柔的爵士音樂;加上而室內裝潢的氣氛與燈光構成了有種近似老上海式的格調;但店內的氣息卻有是滿滿的麻辣菜式香氣,如此川滬交融的氛圍相當有趣,整個環境令人覺得非常舒服!坐下後,等著好友們的到來,便可細細地看看餐牌一番;大概過了十多廿分鐘之後,好友們相繼到齊,我就和大家說,精選四人套餐最($868)值得一嚐;各人一聽都同意了,於是就落單了;落單後不久,私房燉湯很快就上來了;由內裡的湯到外面的瓷碗都是熱燙熱燙的,趁熱來喝中式湯基本上都是加分的動作;而且,湯料十分足夠:竹絲雞

能夠有此一句,相信正是顯示了其信心與能力吧!
坐下後,等著好友們的到來,便可細細地看看餐牌一番;

私房燉湯
落單後不久,私房燉湯很快就上來了;
私房燉湯
由內裡的湯到外面的瓷碗都是熱燙熱燙的,趁熱來喝中式湯基本上都是加分的動作;而且,湯料十分足夠:竹絲雞,茶樹菇,瘦肉等等;所有材料燉得味道都出來了,喝起來每一口都是那麼濃厚而醇和,喝得那麼舒暢!
三小碟
喝著燉湯時,三小碟與燒椒皮蛋也上來了;

三小碟中的涼拌黑木耳,以香醋醃得很入味,伴隨輕輕的辣度,加爽脆的口感,自是美味;

手拍蒜蓉青瓜既脆口又清新,辣度帶出甜味;
紅油金
紅油金本味夠濃,辣油更能提升其味!
燒椒皮蛋
燒椒皮蛋,擺盤造型很吸引,金黃的蛋黃很綿滑,蛋白爽滑又吸收了醬汁的精華,以煙燻氣息貫徹始終,所以很快被我們吃清了!
招牌口水雞
招牌口水雞的醬汁也調得很對味;雞肉做得滑而不柴,也吸收了醬汁的精華,加上粒粒皆脆的芝蔴,既香且辣又滑,將口水雞詮釋得頗傳神!
手撕包菜
另外選了走辣的手撕包菜,在毫無辣度之下.竟然吃到了鮮甜且爽脆的口感,而且煙燻味相當突出,用油的恰到好處,廚師手藝應記一功!
銅盤金椒脆魚窩
我們選的一款主菜--銅盤金椒脆魚窩,最值得讚的是:一用真銅盤盛載,二用火爐加熱(令食材越吃越濃),三是各式食材豐盈而味美!
豬紅@銅盤金椒脆魚窩
個人最欣賞的要數豬紅,爽滑而有中庸之味,外面吸收醬汁精華,裡面盡是其本味,入口之味平衡得十分好!

當然,魚肉也如其名,真的夠脆滑!
乾鍋田雞
另一主菜,我們選了--乾鍋田雞,看上去也是相當吸引:紅彤彤的一大堆乾泡椒浸沒了田雞肉......

田雞肉外面燒得十分乾,且有孜然粉及其他香料味滲入其中,但難得內裡肉質保持嫩滑,也是質素之作!
傷心酸辣粉
此餐接近尾聲時,大家覺需些澱粉質,就叫來侍應生推介一下,原來有傷心酸辣粉;再打聽一下,原來這是其集團的旗艦店,馬上叫來一份;

這是一貫的傷心酸辣粉質素,薯粉綿中帶韌,湯味酸而濃,此刻來點綴一下確是完美!
桂花啫喱
最後的甜品--桂花啫喱,有助稍微降低燥熱,甜中帶微酸,又有一抹清新感,不錯!

總結此餐,與好友在香港地又發掘了一間有質素兼十分抵食的川菜店,兼且環境又是那麼舒適,期待著下次的碰面!

飯後水杯指數(食店食物調味濃淡度,5杯為最濃),本人給予3杯,以川菜食物來說值得頗高程度的推薦!
2017-04-06
三小碟
紅油金
豬紅@銅盤金椒脆魚窩
傷心酸辣粉
2017-04-17 244 瀏覽
甜酸苦辣咸,同寶寶最鍾意嘅都係辣,今日仲約埋兩個朋友,一齊去麻辣派對辣一辣。餐廳前身係友心私房菜,而家裝修完,改左個名,店員都有留任,不得不提佢地服務好好,好熱情,因為朋友之前都來過一次,勁好傾。我地4 個人但勁癲咁叫左7個餸+2款甜品,不過好好食,基本都係碟碟清。烏雞燉湯香濃,一飲就知足料,有d 中藥甘甘地嘅味,4個人share 兩盅,啱啱好。水煮桂花魚叫水煮魚要桂花一向都貴d,不過lee 到只係2百幾,都算係咁,唔貴,最重要係好食,連唔食魚嘅我都食左幾舊,肉質彈牙,一食就知新鮮,一d 都唔腥。寶寶覺得特別滑溜,每塊魚片都沾上左麻麻辣辣的口感,零舍滋味。家鄉毛血旺寶寶好鐘意食內臟,佢話香港毛血旺真係唔多常見,可能因為香港人始終唔係咁興食內臟。但lee 個毛血旺竟然有蝦有刀貝lee d 海鮮,好有新鮮感,感覺豐富左,但我最愛都係牛柏葉,夠晒彈牙,沾晒d 辣汁,正。燒椒皮蛋Lee 個冷盤一絕,佢個皮蛋無一般果種怪味,中心反而似日本糖心蛋咁係半熟,加埋d 辣椒,夠晒刺激,口𥚃面有幾種唔同嘅口感。麻辣小肚放棄左夫妻肺片而揀佢,正在夠爽口,而且好入味,吸晒d 辣汁。口水雞我食lee 個餸係好挑

家鄉毛血旺
口水雞
我食lee 個餸係好挑剔嘅,而佢好好食,夠辣夠咸,皮同肉都入味,特別係幾件雞胸,仲有埋咬口。特別d 嘅地方係lee 個竟然唔係冷盤,微溫,我反而更鍾意。
蝦湯浸津白
平時食lee 種上湯津白,通常都係金華火腿,就會咸d 濃d,但lee 個蝦湯浸就相當有驚喜,係海鮮嘅清甜味,令lee 個菜變得相當有特色。
蝦湯浸津白
最後甜品一個桂花啫喱,正好解下辣,而杯咖啡形式上嘅腰果露先係亮點,無咩加糖,但靠真材實料腰果磨成露,已經夠晒味,同飽肚,haha。
腰果露
腰果露
去年我在銅鑼灣金百利 有幸在樓下收到傳單大媽 派發新開張 麻辣派對傳單,然後被 Sell 進去以後 都對他們家的食物念念不忘,這兩天路過渣甸坊,看到 友心私房菜 改名了 換成 “麻辣派對 品味江湖菜”,馬上組織 4人 吃辣大隊,訂位,試試新分店的食物! 餐廳裝潢風格都跟金百利那邊一樣,都是紫色系列,中國風,帶有一點西式 style,格局其實跟以前 友心差不多 (我也是友心常客),餐廳沒有另外一家大,但是不會很擁擠感覺,所以感覺很舒服! 我們今天晚餐的辣辣挑戰選擇:燒椒皮蛋,麻辣小肚,口水雞,水煮桂花魚,毛血旺另外我們還點了不辣的 燉湯,蝦湯津白 平時我 很少在餐廳訂燉湯,因為我覺得很難會有餐廳做得很好,但是之前在友心吃套餐的時候有試過,知道他們的燉湯是真材實料,所以叫了兩碗四人來 share,當讓他們家的燉湯真的很不錯! 燒椒皮蛋(中辣),上次來友心吃過,真心超好吃,所以我再次點來吃,同行朋友讚不絕口,連不吃皮蛋的童鞋,都敢吃,而且還很喜歡!簡直是神菜! 麻辣小肚 (中辣),這個也很好吃,辣汁,酸醋,蒜頭,味道完全滲透在豬肚裡面,吃起來不會很乾,很快就搶光光,而且中辣剛剛好!

另外我們還點了不辣的 燉湯,蝦湯津白

口水雞 (中辣),哈哈辣汁泡滿了雞肉,拍出來都看不到雞了。同樣口水雞絕對是前菜必食!但是覺得奇怪的是為什麼口水雞是溫溫的而不是冰冰的。Anyway 味道不影響,我就不里那麼多了~

水煮桂花魚,其實這個是兩個女生點的,我們兩個男生都不愛吃魚,所以沒吃 不能評價

毛血旺是我指定要點的,因為重我以前在國內出差工作的時候,我就很喜歡吃,其實原因是因為說白了就是大雜燴,裏面什麼都有,特別必須有的包括:豬紅,豆芽,毛肚,涼皮

在麻辣派對這裡,他們的毛血旺居然有 “午餐肉”,午餐肉我超級愛吃,看看上圖,他們的午餐肉是厚切!!!!這個我超喜歡!!!! 平時在外面打邊爐,午餐肉是必點,但是 $50 才有幾片薄片,這個完全是感覺整罐午餐肉全丟進去,真的很興奮!!!!

吃完辣辣的東西,我們也叫店員把清淡的津白上場,這樣就起碼有青菜下肚子,特別喜歡他的湯頭,湯頭是用蝦湯,感覺很鮮美!

經理把吃完的東西收走以後,就送上 “桂花冰露” 給我們,謝謝經理!這個 桂花冰露應該是可以解熱,喝完好舒服喔!

由於我是他們家的常客,老闆看到我就跟我們說請我們喝 “腰果露”,這家店無論是老闆,經理,員工都超好服務,而且還有人情味!決定是服務致上喔!

“腰果露” 是熱的,第一次喝由腰果打出來的甜品,超好喝!!!這個沒試過的必須點阿!!!!
2017-04-12
  • 燒椒皮蛋
  • 麻辣小肚
  • 口水雞
  • 毛血旺
  • 腰果露
2017-04-10 61 瀏覽
今天我和朋友,兩位「辣妹」去派對好食是必須的。新穎中國風我們選了精選二人套餐看餐牌說是燉了六個小時,很補身呢很足料,雞爪、烏雞等湯也十分清甜。前菜麻辣麻辣!滿盤紅色!看似很辣!不過,對於辣妹來說,這其實不算太辣,喜歡吃小辣的人應該能接受呢。桂花魚肉很滑不用怕不夠飽呢,有麻辣薯粉除了充滿麻辣的味道外,這盤水煮魚也放了很多蒜,很有蒜香呢。菜如其名加上脆蒜粒,挺有蒜香的。精選甜品是桂花啫喱。滿口麻辣!滿足了我這個辣妹
今天我和朋友,兩位「辣妹」去派對
好食是必須的。新穎中國風
我們選了精選二人套餐
原盅私房燉湯
看餐牌說是燉了六個小時,很補身呢
很足料,雞爪、烏雞等
湯也十分清甜。
手拍蒜蓉青瓜
涼拌黑木耳
翠雲水煮桂花魚
桂花魚肉很滑
不用怕不夠飽呢,有麻辣薯粉
除了充滿麻辣的味道外,這盤水煮魚也放了很多蒜,很有蒜香呢。
蒜香炒菜遠
菜如其名
加上脆蒜粒,挺有蒜香的。
精選甜品是桂花啫喱。
滿口麻辣!滿足了我這個辣妹
2017-04-02
  • 原盅私房燉湯
2017-04-07 71 瀏覽
相約吃得辣的好友去試試,散叫了幾道菜先叫個雞煲,砂碢上,服務員說越滾越辣,所以只點了小辣嘩,一開蓋己聞到洋䓤香味,我本來有小小擔心油膩,但吃了完全沒有,雞肉很滑。兩人食量較小,我叫了擔擔面,小辣,裏面有大白菜、花生、肉醉,芝麻味令湯底更香濃我最愛這個皇牌炒聖子,加上酸菜辣椒,聖子新鮮,肉質鮮甜,黃色的辣椒吃了幾隻,感覺特別。健康理由,我們叫了啫啫肉鬆通菜,好大碟抵食最後一道桂花甜點,服務員説可解辣喜歡吃辣和追求剌激的你絕對可試試
健康理由,我們叫了啫啫肉鬆通菜,好大碟抵食
最後一道桂花甜點,服務員説可解辣
喜歡吃辣和追求剌激的你絕對可試試
2017-04-06 104 瀏覽
朋友約我去 Lunch Party, 講明要吃辣, 聽罷我糊塗起來 ??大家在銅鑼灣地鐵站等, 原來她帶我去渣甸中心.  电梯門打開, 灯光較暗, 看見 麻辣派對. 有份神祕感.餐館門外,  有很多明星顧客照片, 有熟口熟面的歌星.  期望今天會遇見他/她 ?餐廳內氣氛真有点浪漫,  燈光偏暗,  大家像開 party , 環境給人帶些夢幻感覺, 可以減壓佈置色彩繽紛.  牆上有各類掛畫, 燈飾好特別, 天花的掛飾也好看. 店員招呼很好,  很快便安排了卡座給我們,   座位寬落.  好舒服.接着店員送來彩頁餐牌, 食品種類很多.....可以選加辣/減辣/原辣/走辣......細心照顧各人口味, 更有特式招牌菜多款, 價錢合理. 午市有套餐組合多款.     套餐更有多重優惠~  配 6 小時燉湯, 只加 $38-.   加迷你手撕包菜, $15.傷心酸辣粉如轉有機紫薯粉或小麵, 只加$15.每個餐包飲品, 及甜品.套餐有分特色小菜, 我們選了酸菜江團魚.  中辣.  要向麻辣挑戰一下.川北涼菜,  我們選了皇牌夫妻肺片. 中辣.店員己為我們送來白開水, 減辣?  她們真貼心.優惠燉湯

佈置色彩繽紛.  牆上有各類掛畫,
燈飾好特別, 天花的掛飾也好看.

加迷你手撕包菜, $15.

傷心酸辣粉如轉有機紫薯粉或小麵, 只加$15.

每個餐包飲品, 及甜品.
川北涼菜,  我們選了皇牌夫妻肺片. 中辣.
店員己為我們送來白開水, 減辣?  她們真貼心.
優惠燉湯原盅上, 夠熱, 夠火候, 大大盅, 湯料足, 有烏雞, 雞腳,
 龍眼肉, 紅棗, 瘦肉, 沙參, 北芪.  湯入口甜有益又滋潤。
再來手撕包菜 ~ 即椰菜,  辣椒炒椰菜, 令棷菜的甜味更突出, 口感十分爽脆, 中辣感覺更醒胃。椰菜的營養價值高, 帶有益的抗氧化物.
皇牌夫婦肺片,  中辣. 份量多, 肉質好, 種類多.
酸菜江團魚,  用鐵鍋上檯, 份量不少.  鍋中有酸菜, 大豆芽菜, 芫茜等, 酸辣湯濃味, 朋友和我每人飲了三匙羹, 嘩嘩, 口有点興 !!
 江團魚肉厚, 多肉少骨, 肉質嫩滑, 魚肉入口, 帶勁度十足的麻香和鮮辣味,
傷心酸辣粉, 大大碗, (我們轉了有機紫薯粉), 配料有脆花生, 酸菜, 肉碎.  有機紫薯粉很粗身半透明, 口感超軟滑, 辣味重, 眼淚也痛快的走出來.
傷心麻辣小麵 , 份量都夠多, 配菜也是肉碎, 花生, 榨菜,  小麵煮得啱啱好, 不太淋。 麻度足, 辣得小小嗆喉. 吃到流鼻水.
這些麻辣食品物夠勁, 大家要用紙巾抹汗.
最後店員送來甜品: 紅糖桂花冰粉

像啫喱的一小杯,  內有桂花, 桂花味清新可口, 微甜的冰粉可幫助解辣, 能將我們的辛辣和油膩慢慢帶走.
再來飲品檸檬茶.  好香檸檬味.
整個套餐的組合好豐富, 份量夠多又可自已決定辣度, 朋友可以比較高下, 看誰可以吃得最辣,

今次麻辣派對很精彩.  食物質素好, 環境坐得舒適, 價錢又合理.  要約多些朋友來分享.
題外話/補充資料: ,,
2017-04-02 77 瀏覽
晚上約了個朋友去cwb 食飯,一直以為間餐廳係金百利果邊,去到先知原來我個fd book左佢另一家分店~係渣甸中心,好彩行過去都好近😌上到去,可能新開張關係唔算好多人,個裝修好中國風, 播住啲純音樂,環境唔錯,成件事好有feel,又好啱三五知己一齊傾吓計!睇完個Menu好多野都好想食🤤,但係因為我哋得兩個人最後淨係叫左三樣嘢食;包括「水煮桂花魚」,「蒜泥白肉」同埋「酸辣粉」,係等緊食嘢嘅時候聽到廚房傳來鑊氣十足嘅煮野聲聽到已經好期待😆冇幾耐~~~~期待已久嘅「水煮魚」已經到喇~~~一放上枱香味已經傳入我的鼻🤤賣相同圖見到嘅一樣🤤好似都幾辣🔥睇見都想食🤤,魚肉一片片好嫩滑🤤,下面原來仲有啲方形幼條酸辣粉🤤,食開四小辣嘅我食呢度嘅小辣啱啱好,鍾意食辣嘅朋友記得叫!🤤👍🏻第二個嚟嘅係「傷心酸辣粉」,$38好抵又有水準...可惜原來水煮魚嗰度都有紅薯粉👉🏼👈🏼,如果有叫水煮魚嘅朋友就可以唔使叫呢個紅薯粉了😌第三個嚟嘅係「蒜泥白肉」,都有幾多片,好多蒜泥,最啱好蒜嘅我🤤食到最尾職員仲送上左兩杯桂花甜品 👀好驚喜好Fresh🌱啱啱好比我地淸清味雷✨✨😁✨✨Btw今晚成餐飯都好開心,職員好有善,不

冇幾耐~~~~期待已久嘅「水煮魚」已經到喇~~~
一放上枱香味已經傳入我的鼻🤤

第二個嚟嘅係「傷心酸辣粉」,$38好抵又有水準...

Btw今晚成餐飯都好開心,職員好有善,不停咁幫我地refill檸檬水解渴,又比紙巾我哋用,最緊要係冇催我哋走🌬🌬🌬🌬呢個係值得加分嘅⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

鍾意食辣嘅朋友一定鍾意呢間餐廳😜我就重點推介嗰個「翠雲水煮桂花魚」😍下次一定要再食🤤