2015-09-18 932 瀏覽
睇完跌打行去地鐵站途中,見到大大隻字寫住娘惹糕,完全冇idea娘惹味嘅糕究竟會係咩味道。娘惹糕$8,自己本身以為一件糕點細細舊最多咪六蚊 呢度又係深水埗。做得有d黏,同埋好甜 得個甜字,又膩又頂胃。你地可以試下嘅,但我自己一次就夠啦。芝麻包$6,仲細過個拳頭!我寧願俾六蚊去包點x生買個包 起碼多選擇 size都大佢成一半。撕開見到芝麻蓉得一半,仲有d油漏出黎。面包好硬好實,有待進步。

2015-09-18
外賣自取
2015-06-21 735 瀏覽
從未食過咁難食的點心!蛋散唔鬆化 ,糯米卷冇味道,黃沙潤腸粉皮厚過阿婆塊面,娘惹糕太甜!二個字難食!去過咁多酒樓和點心店食點心,真的第一次覺得可以有那麼難食的,我也是第一次寫食評,真的無話可説了!

從未食過咁難食的點心!
2015-06-21
午餐
2015-05-27 555 瀏覽
入到去,冷氣不凍,已經感覺唔舒服!見到點心紙,又知道此店是名廚所開,滿懷希望!急不及待叫左幾款試試...鮑魚糯米雞,只鮑魚細到嚇死你,餐牌張相所見的大塊大塊的肉,來到的變成肉碎,$39😡😡龍皇鮮蝦腸粉,粉皮厚過伍元硬幣,啲蝦又霉!鴨肉煎飽...肉變酸了👎🏼👎🏼👎🏼😡😡我甚少寫食評,也不是什麼食家,但我真糸好想同呢位名廚講一句:如果你唔想你個名衰嘅話,真糸要睇下自己D出品
入到去,冷氣不凍,已經感覺唔舒服!
龍皇鮮蝦腸粉,粉皮厚過伍元硬幣,啲蝦又霉!
鴨肉煎飽...肉變酸了👎🏼👎🏼👎🏼😡😡
2015-05-01 528 瀏覽
Waiting time: quite long, about 10 minutes due to limited seats, but this says it is quite popular in Hong Kong.Atmosphere: Small-sized retailer, quite crowded, seats and tables are too closed, not as comfortable as normal dimsum restaurants, noisy, servants frequently walking by, which is quite distractingServing attitude: quite rude, not very nice when servingPrice: relatively expensive than other dimsum restaurants in Hong Kong (~$20 for a plate of dimsum)Quantity: smaller than other normal d

Quantity: smaller than other normal dimsum restaurants (3 for each plate but 4 for each plate in other normal sized dimsum restaurants)

Food Quality:

i) Apperance: delicately made, with many efforts on decorating the dimsum, quite appreciated

ii) Taste: just like other normal dimsum resturants, very smooth and tasty

iii) Made by famous dimsum chef, quite appreciated

Overall comment: quite good in quality but too expensive for a lunch or dinner meal

Rare dimsum restaurant in Mongkok

Chinese rensen soup
dumpling
dimsum
dimsum
2015-05-03
10 分鐘 (堂食)
Chinese rensen soup
2015-04-06 756 瀏覽
前日(4-4-2015 Sat)同男友行完旺角返深水埗攞o野兼食晚飯,我o地決定o黎吸引o左我o地好耐o既呢間.我o地o黎到好彩重有位,我o地剔o左:5. $17.00一件o既度小月鴨肉煎包估唔到呢樣先到,上枱時已經切開四件,size正常唔太細件,食落,我先食到唔知咩醃菜o既味,,食食吓就食到佢話o既鮮雜菌,米鴨肉唔多食得出,但食到啲啲鴨羶同陳皮味;而個包身係做得唔錯,外脆內軟,口感好好.味道: 4 分2. $18.00一件o既黑魚子鳳眼餃兩件賣相對版,但size係細件啲,而上o既 黑魚子鹹鹹香香又脆卜卜, 鳳眼餃餡料全部都係蝦,口感味道正常.味道: 4 分3. $18.00一件o既法國鵝肝蝦餃兩件呢個size同樣係比較細,睇到粒鵝肝係好細粒,咁細粒,根本食唔到佢o既味道,只係到正常蝦餃口感同味道.而睇返menu,普通斗門鮮蝦餃賣$16.00兩件,計落即係o個粒鵝肝要$10.00 ,好貴喎,o係冇乜分別下,係可以唔試呢個囉. 味道: 2分(因冇鵝肝味)1. $18.00一件o既鮑魚仔燒賣兩件呢個size反而冇前兩種餃咁細,更比出面正常size o既大,食落,好唔好彩,我一口係食到成

我o地o黎到好彩重有位,我o地剔o左:

5. $17.00一件o既度小月鴨肉煎包
估唔到呢樣先到,上枱時已經切開四件,
度小月鴨肉煎包
味道: 4 分

2. $18.00一件o既黑魚子鳳眼餃兩件
賣相對版,
黑魚子鳳眼餃
比細湯匙更細o既黑魚子鳳眼餃
味道: 4 分

3. $18.00一件o既法國鵝肝蝦餃兩件
呢個size同樣係比較細,
法國鵝肝蝦餃
睇到粒鵝肝係好細粒,
法國鵝肝蝦餃
咁細粒,
法國鵝肝蝦餃o既鵝肝
,好貴喎,o係冇乜分別下,係可以唔試呢個囉.

味道: 2分(因冇鵝肝味)

1. $18.00一件o既鮑魚仔燒賣兩件
鮑魚仔燒賣
鮑魚仔燒賣
食落,好唔好彩,我一口係食到成口冬菇味,唔係話唔應該有冬菇味,但蓋過晒鮑魚o既鮮味囉.而其他餡都冇乜問題囉.
味道: 2.8分

4. $42.00o既漁家三寶鍋仔飯(魚乾,蝦乾,肉片)
魚乾係多春魚乾,蝦乾就唔係剥o左殼o既蝦,係連殼o既.
漁家三寶鍋仔飯
一舀啲飯就已經知道好濕,我o地先唔加豉油食,多春唔太鹹,肉片鬆唔硬,幾好送飯,連殼蝦乾幾煙韌,成個真係唔使加豉油都已經好夠味.
而我又比較吓佢有個多春魚乾肉片鍋仔飯賣$36.00,即一隻連殼蝦乾要$3.00.
味道: 5分

食完以上5樣o野後,發覺可以叫多兩樣,於是要埋:
7. $18.00o既彩虹芒果布丁
男友o係同一價錢o既阿華田布丁中揀o左呢個,o黎到睇,原來彩虹係面上o既三色蒟蒻,
彩虹芒果布丁
布丁係滑,但冇乜芒果味,要靠裡面o既芒果肉.
彩虹芒果布丁內o既芒果肉
味道: 3分

6. $23.00o既翠脆魚皮滑腸粉
一睇就知係炸魚皮同腸粉o既結合,
翠脆魚皮滑腸粉
鹹鹹地o既炸魚皮可以唔落豉油食, 炸魚皮仍脆,腸粉厚o左啲,而由於冇落油,所以好黐.
味道:4分

最後又追加
8. $16.00兩件o既黑芝麻流沙包
見menu相又好吸引咁而叫,呢個size都正常大,
黑芝麻流沙包
掰開睇,黑芝麻餡唔流沙,
掰開o既黑芝麻流沙包
食o緊o既黑芝麻流沙包
有啲失望.食落,包身口感正常鬆軟,但黑芝麻餡唔香甜,比較遜色.
味道: 2.8分

價錢:
茶錢每位$4.00
環境:
裝修好中國feel,亦掛o左好多牌扁,其中一張有:
2015-04-04
$116.00 (晚餐)
度小月鴨肉煎包
黑魚子鳳眼餃
比細湯匙更細o既黑魚子鳳眼餃
漁家三寶鍋仔飯
翠脆魚皮滑腸粉
  • 黑魚子鳳眼餃兩件
2015-04-03 339 瀏覽
上次同男友泥食…個茶有凍羅漢果任飲覺得好正,今日出開深水埗諗住泥食多次…點知未到夏天無算@都入到泥就食下點心首先泥係雞扎,馬拉糕同奶皇包…馬拉糕同雞扎都不過不失…雞扎係幾好食既…馬拉糕係細啲但都ok,,但個奶黃包有杏仁味!!!!好難食!!又唔流心!!!!上次係芝麻包難食但呢個都ok ga,,今次連奶皇包都……第二轉泥魚肚棉花雞…不錯…叉燒腸啲皮厚到呢…食到最尾唔知點解有酸味最後係糯米卷我男人就覺得入到口…但我真係覺得難食到…包皮厚都算…啲糯米有怪味不過啲茶無水係加得快既…加翻分下次有羅漢果茶先再泥食過
算@都入到泥就食下點心
首先泥係雞扎,馬拉糕同奶皇包…

第二轉泥魚肚棉花雞…不錯…

叉燒腸啲皮厚到呢…食到最尾唔知點解有酸味

最後係糯米卷

不過啲茶無水係加得快既…加翻分
下次有羅漢果茶先再泥食過
奶皇包,馬拉糕,雞扎
2014-07-20 1884 瀏覽
某日經過深水埗,發現地鐵站旁邊開了一間中式點心餐廳,早已打算改天試試。週末晚和父親吃飯,沒有頭緖吃什麼,突然想起之前經過這間黃師傅,於是二話不說就決定去光顧!餐廳的裝潢富有中國特色,牆上掛面了黃師傅多年來在廚藝界的「戰績」,包括獎牌及相片。點心紙上的食物有很多選擇,雖然只是兩個人,也點了很多先來個柚子腐皮,鮮腐竹上淋上日子芝麻醬,加上柚子肉及芒果肉灑上面,這個冷盤在夏天吃最適合不過!鳳爪我最愛!這個冷盤白鳳爪食時已感覺有少許Wasabi 味,如想加強刺激味蕾的效果,可點點附上的Wasabi再吃!這個燒賣是此店推介之一,其實沒什麼特別,只是普通燒賣加隻鮑魚仔罷了,不過想帶點新意給爸爸,試過便算,下次點普通燒賣就可以了。這個鄉下佬一絲特別都沒有,很普通,賣相也不討好,我想我鄕下的炒米粉會比它好吃接著來個蒸飯,頗大鍋,由於爸爸也喜歡吃多春魚,所以放棄了我的鳳爪排骨飯而點了這個。爸爸説多春魚很咸,我開玩笑對他説:「你當作咸魚肉餅飯吃吧😅」。店內有三款燉湯供應,三款價錢不一。我點的川貝鰐魚肉湯是最貴的,要$60盅,因為川貝可止咳,鰐魚肉對治療哮喘有效,特意點給爸爸。份量夠兩人喝的,也很足料,內裡

點心紙上的食物有很多選擇,雖然只是兩個人,也點了很多

店內有三款燉湯供應,三款價錢不一。我點的川貝鰐魚肉湯是最貴的,要$60盅,因為川貝可止咳,鰐魚肉對治療哮喘有效,特意點給爸爸。份量夠兩人喝的,也很足料,內裡有兩大片厚花膠丶竹笙丶蟲草花丶海底椰丶瘦肉及牛肝菌,個人不喜歡蟲草花及菌類的味道,評價不高!

今次點食物點得太多了,真是「眼闊肚窄」,為免浪費,所以盡量把食物吃光,真的很飽啊!

2014-07-19
  • 胡麻鷄腳筋
  • 金柚子鮮果腐皮
2014-03-27 2150 瀏覽
October 24, 2013前美心集團中菜行政副總廚、好彩集團董事總經理(經過但唔得閒理)、彩晶軒行政總廚,入行40年以上,佢俾張咭片我睇時我已經嘩一聲,咁多title洗乜响深水埗開間500幾呎嘅地舖又做點心又做私房菜吖? 原來係佢個女擺佢上枱(sorry我太過率直添😛) 講真,你想食好嘢先要同黃師父有兩咀先,私房菜其本上係要幾日前預訂,越早越好(最好一個禮拜前啦)。 全晚最正就係個湯(本人真係好鐘意飲湯)真係好足料我飲完都有d飽飽哋,其次就係個蒸蛋白同嗰幾款前菜,最令我欣賞嘅就係佢個蒸蛋白,曉得落少少花凋酒帶出成件事嘅洗甜味之餘更可除腥味(因為有海鮮嗎,)條魚其實都ok嘅.....不過係返蒸囉,因為第一次未熟(可能黃師父佢太開心啦嗰晚😅) 最失敗就係個甜品,我情願改要芝麻流沙包啦 其實黃師父最耍家嘅係點心(係咖同添好運有得fight咖,不妨約埋三五知己去試下囉!)
October 24, 2013
原來係佢個女擺佢上枱(sorry我太過率直添😛)
最失敗就係個甜品,我情願改要芝麻流沙包啦
2013-10-24
2013-12-21 1514 瀏覽
師傅來了?臥虎藏龍,抑或師傅出馬?深水埗有間黃師傅點心小館,據說店主為前美心行政副總廚,入行已經有四十年,退休後為了女兒,便開了這店子。店子以點心及私房菜為主,日間主打點心,晚上主攻私房菜,據說私房菜可容納二十四人。不過籨店子環境看來,有點擠迫,而且經常爆滿。從門口開始,右邊牆己掛滿了相片,左邊則為廚房,入到內廳,亦不乏有對聯和棋扁,而且掛滿了富有中國色彩的掛燈。座位全以木製餐桌餐椅,分別以四人及六人為主,但在近門口的位置則以二人座位。當全院滿座的時候,行出行入也要互相禮讓,可見擠迫程度。從點心紙勾選點心,有燉湯,日常見慣的點心,當中也有用上了鮑魚和黑松露的點心,也有鍋飯,林木林總總的。似乎很多點心食,不過在下只是點了一些尋常的點好了。點來一壼水仙茶,茶壼都見得花了一點心思,而且,火同枱也有不同的茶壼。茶葉用上了茶葉包,故與茶葉沖出來的有點分別,茶葉沖出來的較香,但這裡以茶包沖出來的,卻沒有這麼的香呢!度小月鴨鴨肉煎包(十三個大洋)鴨肉煎包外形有點似北京饀餅,而且不是每間點心店都有得吃,這款煎包都幾特別,又有創意。唯獨鴨肉份量較少,反而鮮雞菇則多了一點,不過可取之處就是帶有一點甜絲絲的
度小月鴨鴨肉煎包(十三個大洋)
鴨肉煎包外形有點似北京饀餅,而且不是每間點心店都有得吃,這款煎包都幾特別,又有創意。唯獨鴨肉份量較少,反而鮮雞菇則多了一點,不過可取之處就是帶有一點甜絲絲的感覺,而且皮煎得都鬆脆可口。
龍皇鮮蝦腸粉(二十二個大洋)
腸粉皮略為厚了一點,看不到內裡的鮮蝦,吃一口粉皮確厚了,但鮮蝦卻又幾爽口的,如果手拉粉皮的話,可以薄一點的,皮薄就味道可以增加不少。
蜜味叉燒包(十四個大洋)
叉燒包一籠有二隻,然而,雖然是這裡的推介,可是味道就較一般,包皮還可以接受,但內裡的叉燒的乾濕度與其他點心店的差不多,味道不見得特別好味。
四寶滑雞扎(厈個大洋)
上桌時,驟眼一看,已經知道縮了水,平平常少了三分一,而且用上了冬菇,是有點不同,平時吃到的是,魚肚,火腿,雞件和芋頭或豬肚等。不過整個點心都算幾好吃的。
雖然店子細小,可是服務卻亂了陣腳,由於在下與對面茶客互不相識,可是落單時卻用上了對方的點菜單,完全沒有問在下是否與對面食客一齊。當改單以後,點心不停上桌出錯,上桌時一款點心來了兩籠,唉,有無搞錯?而且在下點的點心,卻差點兒走到隔鄰枱,還有一樣是在下與對面食客已經有茶,為何會來多一壼茶呢?這完全亂晒大龍,還望店方留意。
2013-12-21
2013-12-20 1153 瀏覽
對廣東傳統喝茶吃點心這一類型的食制,小弟向有一份大愛的。若有一段時間吃不到蝦餃燒賣的話,我是儘會抓狂....是日到了一間在深水埗中心地段開了一陣子的點心店吃東西。這個"黃師傅"聽說是前美心集團的點心副總廚。自己雖則對這類集團式點心出品一直沒有太大好感,但既是擁有這般的名聲的話,小弟認為來這裡,總穩陣過幫襯到外面那些不知來歷,水準良莠不齊的小舖....店位置就正正在地鐵站旁邊,確是超級的方便。怪不得店內還未接近午飯時段,已是人頭湧湧....除了有傳統的燒賣蝦餃以外,這裡也有一些風格頗特別有創新做法的小點。好像這個鴨肉煎包,就不是在每處也吃到了。包皮煎得帶少許脆口而包身則甚是軟綿輕盈,味道方面帶點點的甜是出乎意料地可口;饀內則下了頗多的炒鮮雜菇及鴨肉粒。前者的份量絕對比後者多,故此食起來菇香自然夠突出。至於饀本身還算十分juicy且味調得味不會太鹹。所以碩大的一個包,不自覺食吓食吓已吃光....炸魚皮一直是我最愛的"口笠濕"之一,無論淨食抑或是伴粉麵來吃都是一流的配搭選擇,但師傅卻用之來被腸粉包裹來吃,意念倒是夠"潮"夠創新。魚皮本身是脆卜卜的且沒有甚麼可怕的油溢味,似乎並不屬像隔夜油條般

炸魚皮一直是我最愛的"口笠濕"之一,無論淨食抑或是伴粉麵來吃都是一流的配搭選擇,但師傅卻用之來被腸粉包裹來吃,意念倒是夠"潮"夠創新。魚皮本身是脆卜卜的且沒有甚麼可怕的油溢味,似乎並不屬像隔夜油條般的壞貨色;腸粉皮帶少少濕潤夠滑沒有一夾即散爛掉之弊。不過要總結一句便是,若將兩者分開來嚐本都屬水準以上的,但不知何解一想到把炸魚皮及腸粉混合起來一齊食的話,味道總覺有些格格不入的....所以看來如要吃有餡料的腸粉呢,小弟還是會揀傳統的义燒及牛肉腸....
沒想到這裡的飯類的份量是如此的足料及多,早知如此就應叫少一碟東西了....下單前店員已說今天魚干沒貨要由蠔豉代替。眼前的這個所謂漁家三寶飯就以之加上蝦干及肉片組成。飯粒咬落不過硬尚算軟熟,將豉油撈入後再食之當然不會有差池;蝦乾雖有些甜鮮味跑出來但卻嫌質地有點霉;肉片條吃得出有被"喇"過但好在醃得頗入味所以就原諒了它;蠔豉雖不太腥但卻覺太硬崩崩了點,蠔味及香亦只屬一般...
飯吃到大半,真的是吃不消了。不是因東西不好,而是這個飯真的很撐肚。看到坐在對面的阿叔,一煲鳳爪排骨飯,已可將他KO了....

但有時身為饞食人,心欲試多點嘢來豐富自己寫的東西從而能對該店有一個較全面的評價,亦可算是一件無可厚非必要做之事....

2013-11-26 923 瀏覽
之前次次經過深水埗都見這間鋪好多人就唔敢入去食野, 週五放工去鴨記買野見唔使等位就入去試試, 有驚喜!仲食左牛肉球, 肯定是新鮮牛肉, 唔似其他鋪頭那麼多粉, 因為太好吃了, 忘記了拍照
蝦餃
鲍鱼青瓜
炸蝦角
鬼馬魚皮腸
蒸排骨
2013-11-22
  • 牛肉球, 蝦餃, 炸蝦角
2013-11-12 775 瀏覽
係深水埗搵野食真係唔難, 但要揾一間食得出用心去做既食店, 就非常之難, 話說個日突然好想去嘆番杯茶, 就入佐去, 座位不算太寛敞, 但服務員招呼好貼心, 點佐壼普洱, 飲落好茶香, 冲過3次水, 依然茶香噗鼻, 點佐3個點心, 食得出用心去做, 極力推介比大家鄉下佬炒米粉, 呢個可以食番以前細細個係酒樓食個種味道, 另外脆翠魚皮腸又幾特別, 裡面夾住炸魚皮, 好脆, 金袖胡麻腐皮我揀佐凍食, 好好味, 好清新既感覺, 下次一定會再去試其他點心
  • 鄉下佬炒米粉
2013-10-21 678 瀏覽
朋友建議到黃師傅的店搞飯局。八位用,菜單一早安排好。就像往年一樣,都是中菜晚飯,菜單的款式特別,所以大家都有點期待。直到昨日親身到現場,先是一呆,因為我沒想過這家店的店面跟一家麵檔差不多。大家坐下來後,先來一列前菜:風干火腿蜜瓜件煎黃金帶子青芥海蜇頭木耳烟鴨胸胡麻青瓜相當有驚喜。尤其有個小番茄,加一片山楂餅,yummy!再來一盅燉湯。足料,夠味輪到海鮮,也一樣有驚喜。中間的蒸海魚、浸時蔬、刺身花膠筒,同樣出色。最後以一個龜芩膏作甜品驚喜的地方,是在一家小店,而且還是點心店,能夠食到這種高水準的菜式。雖然環境上沒有大酒家坐得舒適,但多了一份地道的感覺,加上小菜都可以tailor made,由師傅給我們建議。以後食飯又多個地方了。

大家坐下來後,先來一列前菜:
風干火腿蜜瓜件
煎黃金帶子
青芥海蜇頭木耳
烟鴨胸胡麻青瓜
火腿蜜瓜件,香煎黃金帶子
青芥海蜇頭木耳, 烟鴨胸胡麻青瓜
相當有驚喜。尤其有個小番茄,加一片山楂餅,yummy!
姬松茸竹笙燉螺頭
再來一盅燉湯。足料,夠味
陳皮蒸鮮鮑魚元貝
輪到海鮮,也一樣有驚喜。
中間的蒸海魚、浸時蔬、刺身花膠筒,同樣出色。
最後以一個龜芩膏作甜品
龜靈膏
2013-10-20
火腿蜜瓜件,香煎黃金帶子
青芥海蜇頭木耳, 烟鴨胸胡麻青瓜
姬松茸竹笙燉螺頭
陳皮蒸鮮鮑魚元貝
龜靈膏
再次來這店試一下上次沒有食過的點心, 又發覺其實要食有質素的出品還是要付足價錢才有呢?是次的蝦餃無論餃皮同餡料都沒有上次的好, 但腸粉則比上次進步(外型同餡料都是)糯米雞雖然比較上昂貴$24/隻, 但蒸得乾身沒有滲入大量水分, 餡料都算充裕不過以這價錢也應該交這樣的貨吧!腐皮卷, 比較多油但起碼油夠熱, 只要看腐皮被炸至起晒泡泡就知道那一下有多熱了, 但看成品的炸色並沒有過火,牛肉球, keep得到水準,黑魚籽燒賣皇$16/粒, 如果以4粒一籠計就是$64/籠, 同後來在欣圖軒吃到的價位比較, 平不了多少, 無疑這舊燒賣用的豬肉確實有咬口之餘亦不乏大量肉汁, 黑魚籽味道相當醒目, 不過都係嗰句, 取價似乎進取得有點”超現實”, 算了吧試一次夠了!
牛肉球, keep得到水準,
2013-07-14
2013-06-17 420 瀏覽
有朋友話附近有間點心系以前美心副總廚開。夜晚9點幾無野做去試下啦,款式不多,第一次去反而D特別野無點(例如鵝肝蝦餃,鮑魚燒賣..)叫左普通燒賣,一盅湯($38),黑芝麻流沙包,麻醬青瓜,棉花雞,蘿卜糕...全部好食!湯2個人叫一盅就夠,非常足料,湯味濃,D料好入味。麻醬青瓜好大碟,加埋D蝦仔一齊食好香。棉花雞,燒賣都比一般點心鋪好食好多,唔知點形容比大家聽,但總之就系香D,滑D,好味D,你一食落口就知佢唔系普通料,絕對系有心之作!黑芝麻流沙包未食到入面已覺得D包好香,佢裏面好多黑芝麻,夠甜,正!蘿卜糕好多蘿卜,唯一要彈系唔夠臘味。原本想試埋甜品,但太飽,唯有下次再試,甘好食又抵,反正一定再黎。
湯2個人叫一盅就夠,非常足料,湯味濃,D料好入味。
麻醬青瓜好大碟,加埋D蝦仔一齊食好香。
蘿卜糕好多蘿卜,唯一要彈系唔夠臘味。
2013-06-15