餐廳: 黃珍珍泰國菜館
資訊:

2023-03-28 414 瀏覽
黃珍珍 裝修好環境舒適中午時段亦未算多人叫咗午市套餐✨串燒糯米飯,配木瓜沙律👉🏻串燒係兩串雞兩串豬串燒來講算係幾好食,肉質都滑味道唔會過鹹,亦唔會無味👉🏻木瓜沙律唔會好似出邊嘅咁酸,味道剛剛好,可以解膩👉🏻糯米飯配嘅糯米飯份量,大約好似一個女仔嘅拳頭比較失望,因為糯米飯比較硬唔係想像之中,好似芒果糯米飯咁軟熟同埋一啲味道都冇,以為會有少少椰汁味隨餐仲有一兜酸辣汁,嗰兜就真係好野味鍾意食辣嘅,會好過癮✨海南雞飯海南雞飯咁啱比到雞髀,雞肉滑好食雞髀亦都係啖啖肉,隨餐亦都有碟小沙律✨最想講嘅就係杯泰式奶茶冰單叫要$48,跟餐就加$12見到啲冰都係奶茶做嘅覺得有誠意飲落係正常嘅泰式奶茶甜味
黃珍珍 裝修好環境舒適
中午時段亦未算多人

叫咗午市套餐
✨串燒糯米飯,配木瓜沙律
👉🏻串燒係兩串雞兩串豬
串燒來講算係幾好食,肉質都滑
味道唔會過鹹,亦唔會無味
👉🏻木瓜沙律
唔會好似出邊嘅咁酸,味道剛剛好,可以解膩
👉🏻糯米飯
配嘅糯米飯份量,大約好似一個女仔嘅拳頭
比較失望,因為糯米飯比較硬
唔係想像之中,好似芒果糯米飯咁軟熟
同埋一啲味道都冇,以為會有少少椰汁味

隨餐仲有一兜酸辣汁,嗰兜就真係好野味
鍾意食辣嘅,會好過癮

✨海南雞飯
海南雞飯咁啱比到雞髀,雞肉滑好食
雞髀亦都係啖啖肉,隨餐亦都有碟小沙律

✨最想講嘅就係杯泰式奶茶冰

串燒糯米飯,配木瓜沙律
海南雞飯
泰式奶茶冰
2023-03-12 508 瀏覽
雖然交通有點不方便,但是綜合環境、食物款式、食物味道,價錢來說,是最好。九龍城有極多泰國菜,有便宜有貴的,黃珍珍是偏貴的,但比它貴,又不特別好食的也有不少。椰汁算是泰國菜特式,而它是有啫喱,而且夠大杯。傳統冬陰功湯,不過不失。蝦片+泰式燒肉,燒得有水準,價錢亦ok. 小食併盤,見到款式是比較豐富。岩岩炸起,又不會太油,外脆內嫩。波羅炒飯,份量夠多,亦炒得有水準,好新鮮的大波羅,但冇乜料,也冇海鮮。坐位比較寬敞,適合一大班人去,但環境很嘈雜。

椰汁算是泰國菜特式,而它是有啫喱,而且夠大杯。

傳統冬陰功湯,不過不失。

蝦片+泰式燒肉,燒得有水準,價錢亦ok.

坐位比較寬敞,適合一大班人去,但環境很嘈雜。

2023-03-07 446 瀏覽
如果你來到九龍城,但是竟然說你沒有吃過 黃珍珍泰國菜館,那你就真的要重來一趟了。 這家泰國菜館,環境舒適,裝修大氣(對比同區其他泰國飯店來說), 菜餚便宜但非常好吃,你幾乎找不到毛病那種。每逢星期五我們都會TGIF 一下,找一些香港值得吃,但又不是酒店那種價位的小資餐廳來一下。不瞞您說,這家絕對是我們的TOP 3 餐館!1)泰式燒豬頸肉 $118如圖所見,這個燒豬頸肉分量很足,足足兩排肉,旁邊配點自家的薯片。燒豬頸肉每一片都非常好吃,調味很好,肉質彈牙鮮嫩,有點超嫩版叉燒的感覺,但是你又能吃到屬於燒豬頸肉的脆,不得不說店家在選肉和火候方面功力十分深厚。我更想強調的是,118港幣能吃到這樣的燒豬頸肉簡直是獨一無二,食客賺翻了,很多燒豬頸肉飯只有幾片都要賣80多90塊港幣,這個小菜簡直是超值超預期的選擇! 相信我,這個是必點皇牌!2)椰汁青咖哩羊腩 $118 + 白飯 $15羊腩又是其他店很貴的存在,但是這家餐廳羊腩、牛腩幾乎同價。你可以黃咖哩,紅咖哩,青咖哩,店家跟我們說青咖哩更值得推薦,所以我們平常吃黃咖哩的人決定一嘗青咖哩。這裡的青咖哩加了椰汁調和辣度,所以吃起來十分容易入口,而且也

1)泰式燒豬頸肉 $118

2)椰汁青咖哩羊腩 $118 + 白飯 $15
羊腩又是其他店很貴的存在,但是這家餐廳羊腩、牛腩幾乎同價。你可以黃咖哩,紅咖哩,青咖哩,店家跟我們說青咖哩更值得推薦,所以我們平常吃黃咖哩的人決定一嘗青咖哩。這裡的青咖哩加了椰汁調和辣度,所以吃起來十分容易入口,而且也能豐富味蕾滋味。 主角羊腩,非常大塊!軟糯!羊膏不多,恰到好處,所以並不肥膩。 大概5-6大塊的羊腩,不得不說,性價比真的無可挑剔! 喜歡吃羊腩的朋友一定一定要來一道哦!

3)鮮蟹肉南瓜羹 (細) $116
這道菜在泰國餐廳比較少有提供,於是我們嘗嘗這個湯。 蟹肉非常多,南瓜羹並不水。照片看起來以為全是南瓜汁,但是吃起來真的是南瓜打出來的真材實料,蟹肉也是非常新鮮,不是那種軟爛的感覺,吃起來是有新鮮蟹肉的口感的。我們兩個人喝不完,打包回家了,隔天再吃也是一樣美味! 我覺得這道羹湯真的是非常適合養生的朋友,泰國菜不一定是冬陰功湯哦~

總體而言,這家餐廳幾乎可以滿分!
2023-03-05 234 瀏覽
又懷念黃珍珍的招牌菜咖哩炒蟹🦀️,趁週末來解解饞熱烘烘的香脆豬仔包,浇上香浓的咖哩蟹汁,很惹味,每次來必點泰汁燒日本魷魚🦑,有手臂那麼大條,嫩口又入味,口感Q彈
又懷念黃珍珍的招牌菜咖哩炒蟹🦀️,趁週末來解解饞
熱烘烘的香脆豬仔包,浇上香浓的咖哩蟹汁,很惹味,每次來必點
泰汁燒日本魷魚🦑,有手臂那麼大條,嫩口又入味,口感Q彈
  • 什錦串燒沙爹
  • 咖哩炒蟹
2023-03-03 198 瀏覽
黃珍珍泰國菜館還提供各種精緻的菜餚,包括生煆刺生和咖喱蟹。生煆刺生是一道以新鮮的刺生為主要材料的菜餚,以特殊的醬料和新鮮的蔬菜為調味,口感非常鮮美。咖喱蟹是一道以新鮮的蟹肉為主要材料的菜餚,以咖喱粉為調味,口感非常香辣。此外,餐廳還提供各種精緻的小菜,如芝麻球、豆腐等,口感非常棒。黃珍珍泰國菜館的服務也很出色,服務人員非常友善,能夠及時滿足客人的需求。此外,餐廳的環境也非常舒適,可以讓客人放鬆身心,更能夠享受美食。總而言之,黃珍珍泰國菜館是一家值得推薦的餐廳,不僅提供精緻的泰國菜和小菜,還擁有出色的服務和舒適的環境。

2023-03-01
2023-02-19 296 瀏覽
去到九龍城就諗要食泰國菜,喺九龍城試過幾間,而黃珍珍呢一間,都係唯一一間會重複去食。海鮮炒飯:海鮮用了新鮮,炒飯有飯香,叫飯食嘅時候最好配一個咖喱,咁樣就最抵食。明爐烏頭:呢個係必食!必食!必食!睇相都可以見到條魚係有魚油,屋企人話有魚油嘅魚,係新鮮同埋好食。如果覺得湯汁唔夠,可以叫侍應加湯汁落條魚度。另外裏便都有少少大嚿嘅豬肉碎,個底有少少菜,佢哋吸收咗魚嘅精華。燒豬頸肉:呢個唔係串燒系列,不過好食過串燒,價錢上抵食好多,又方便好多,唔會有竹籤阻住晒。佢就好似泰國版嘅叉燒咁,甜甜地,油脂分布平均,呢個都係必食。

2023-01-19 453 瀏覽
📍黃珍珍泰國菜館一講九龍城就會唸起泰國菜,冇做資料搜集之下盲試呢間黃珍珍泰國菜館😌依舊嘅佛系~成個感覺似中菜館,座位寬敞舒適🦦食物整體都幾好,冬蔭功湯較為印象深刻!-▫️冬陰功(細)雖然係細煲,但都有3-4碗湯,啱晒2-3人;材料一啲都唔hea🦐🦐🦐有3隻爆膏大頭蝦,而且係彈牙鮮甜!仲有幾多菇。冬陰功夠酸,微辣,飲落幾順👍🏻▫️海鮮炒飯材料都有誠意嘅,但對炒飯有少少失望🥲唔夠乾(戴頭盔:唔知泰國炒飯係咪都係咁)🤔而且炒得唔夠均勻,有啲鮮魷特別鹹…▫️生菜包夠酸微辣,調味唔錯,份量都夠多;生菜可以多啲就好啦~🤭▫️泰式楊枝甘露芒果又幾甜wo,柚子唔會好苦,加埋椰汁糕條又幾特別😬▫️龍眼冰都重龍眼味,唔係死甜-💰:$466(連加一)

📍黃珍珍泰國菜館

▫️冬陰功(細)

▫️海鮮炒飯

▫️生菜包
夠酸微辣,調味唔錯,份量都夠多;生菜可以多啲就好啦~🤭

▫️泰式楊枝甘露
芒果又幾甜wo,柚子唔會好苦,加埋椰汁糕條又幾特別😬

▫️龍眼冰
都重龍眼味,唔係死甜
💰:$466(連加一)
2023-01-10 2441 瀏覽
今餐港台 DJ @singau 提早同小弟吃熱辣辣泰國菜慶祝牛一,大快朵頤。九龍城有「小泰國」之稱,有不少泰國朋友聚居,泰國菜館大大小小琳琅滿目,其中一間就是歷史悠久的「黃珍珍」,真係細細個就聽過呢個名 XD可能店名易記,又易入腦,「黃珍珍」可說是當時泰國菜的代名詞,很多朋友應該對它的名字都也不會陌生。今次再來,室內感覺光鮮亮麗:先來個「泰式豬肉碎生菜包」$118此菜屬泰東北菜系,將免治豬肉、檸檬葉、香茅、九層塔、辣椒、蔥頭、魚露等炒成香肉碎,再加青檸汁,以惹味作主導:再用附上清脆的唐生菜葉包來吃:肉粒不會炒到水汪汪,味覺豐富,醌胃,用新鮮爽脆的生菜以清潔好的手現包現吃,豪氣之餘也甚有滿足感:其實在泰國,此類炒肉碎通常會配飯吃或做沙律,調味在不同地區也不太清一色一樣,這個我覺得好吃就行:「泰汁燒日本魷魚」$118這個要趁熱吃,原條魷魚差不多有我一隻前手臂這樣長!魷魚塗上燒汁和泰式酸辣汁去烤,烤得旁邊微微焦香,仍保留彈牙的神髓,互相分享一條份量剛好:「泰式咖哩蟹配麵包」$438吃泰菜,咖喱炒蟹真是必點之物。用上一斤重斯里蘭卡肉蟹,加入洋蔥、泰國芹菜、咖喱粉、椰奶、雞蛋及辣椒膏等先炒後煮:
今次再來,室內感覺光鮮亮麗:
先來個「泰式豬肉碎生菜包」$118
再用附上清脆的唐生菜葉包來吃:
泰汁燒日本魷魚」$118
這個要趁熱吃,原條魷魚差不多有我一隻前手臂這樣長!
泰式咖哩蟹配麵包」$438
蟹肉厚身,蟹拑的肉巨大隻:
我覺得泰國咖哩比一般咖喱的汁料比較稀,香料層次就比較多,最好用來點麵包吃:
咖喱汁本身不太辣,不像印度咖喱那種風味,卻仍很惹味,汁用來拌飯或沾麵包吃是個無得輸的組合,亦俘虜了不少食客的芳心。
泰式明爐鳥頭魚」$238
用小火爐燒着上桌,邊吃邊烤,我挺喜歡這種擺盤:
烏頭魚肉嫩滑,皮下脂肪肥美,特製的香檸酸辣湯汁令人開胃非常。這個越食越滾熱,辣得剌澈,酸得醒胃:
食到呢度已經飽到捧住個肚 XD 最後有 @singau 送上的生日蛋糕:誠心許願:謝謝送上生日禮物啊!轉眼又一年,多謝你的祝福,也齊齊吃了一頓滋味的泰國菜 🇹🇭 祝你電台節目收聽率繼續節節上升,大家新一年都要繼續努力加油!
2023-01-02
慶祝紀念
生日
  • 泰式豬肉碎生菜包
  • 泰汁燒日本魷魚
  • 泰式咖哩蟹配麵包
  • 泰式明爐鳥頭魚
自從佐敦嘅分店結業之後,我已經好少去黃珍珍食飯喇,今日去開九龍城行街,見到呢間咁大間嘅黃珍珍,好想去回味一下,所以就同朋友揀咗呢度食晚飯,以前佐敦分店仲喺度嘅時候,因為近返工所以經常都會去食,而且次次都會食嗰幾味,因為真係好好食。其中一味係泰式生蝦,佢做嘅生蝦係特別精緻,除咗爽口之外,佢仲加咗啲類似乾冰嘅物體,令到佢有一陣就煙霧出嚟,好似仙境咁樣。另外個羊架又係非常之正幾乎次次都會叫,好香好有咬口。另外仲有菠蘿炒飯啦,炒得好香,同埋幾個人食嘅時候,就會叫個冬陰功湯,因為兩個人有一煲就真係太大啦,三四個人有呢就啱啱好,仲有滿到瀉嘅芒果沙冰啦,同埋好特別嘅凍奶茶,都係必食嘅!
2022-11-17
2022-12-30 1601 瀏覽
完九龍城食、買、第二站來到九龍城區內數一數二的泰國菜館黃珍珍泰國菜館,尤記得從前住黃大仙時常來捧場。太耐沒來幫襯已經忘記原來有下層用餐區,我覺得這兒的環境比樓上坐得更加舒適。甫坐下率先品嚐泰式燒豬頸肉$118,燒至焦香的豬頸肉沾上搭配的醬汁仍是那份美味的感覺,伴碟的蝦片也非省油燈香脆可口不容錯過啊。緊接著的是咖哩炒大頭蝦$258,超巨的大頭蝦口感鮮爽加上香濃的咖喱汁非常惹味,剩下的咖喱汁用熱烘烘的麵包配吃真的可以停不了口喔。最後餐廳特別為冬天推出了暖在心頭的冬陰魚$268,將泰國紅寶石魚炸至金黃香脆然後加入秘製的冬陰湯配合明爐上檯,在冷冷的冬季跟摯愛親朋一起分享真的暖在心頭。

2022-12-17
2022-12-28 446 瀏覽
早前參加了「九龍城⻝、買、玩」活動,之後便和友人在九龍城多間餐廳遊走,一次過試盡多間食店不同的撚手菜;而第二站是九龍城的老牌泰國菜館~黃珍珍,在90年代黃珍珍可以說是泰國菜的代名詞,相信大家對她也不會感到陌生。雖然現時九龍城遍地泰國菜館,但黃珍珍仍能屹立至今,相信一定有其過人之處。餐廳分一樓及地庫兩層,而地庫更有個小小舞台,攪小型聚會就至啱不過了。冬陰魚~店子於今個冬天特別推出這個寓意「年年有餘」的冬陰魚;先將泰國紅寶石魚炸至金黃酥脆,後再置於明爐上以保持溫度;倒入以檸檬葉、香茅辣姜、魚露和辣椒膏秘製而成的冬陰湯,湯底酸辣帶勁,肉香脆又不失魚味,開胃兼保暖;確是冬季必食之選!咖哩炒大頭蝦配麵包~這味菜是咖哩炒蟹的變奏版,蝦肉鮮甜美味,選用鳳香園香脆豬仔包;澆上惹味的咖哩汁,真係越食越開胃!泰式燒豬頸肉~爽口惹味的燒豬頸肉應該無人不愛吧?配埋自家製的酸辣蘸汁就更加滋味;炸得香脆的蝦片當配角,送酒一流。青檸梳打青甜解喝,不錯。保持傳統又不失創新精神,相信這便是能屹立九龍城多年的原因吧?黃珍珍泰國菜館地址: 九龍城打鼓嶺道23號百營中心地庫至1樓電話: 27166269

冬陰魚~
泰國紅寶石魚
冬陰湯
冬陰魚

咖哩炒大頭蝦配麵包~

咖哩炒大頭蝦配麵包

泰式燒豬頸肉~
泰式燒豬頸肉

青檸梳打青甜解喝,不錯。
青檸梳打

冬陰魚
咖哩炒大頭蝦配麵包
泰式燒豬頸肉
  • 青檸梳打
最近參與的「九龍城食、買、玩」活動,先後去了兩間泰國菜館,一間是屹立九龍城多年的老字號「黃珍珍泰國菜館」,另一間是後起之秀,在九龍城和其他地區開了多間分店的「小曼谷」。先說「黃珍珍」這間在九龍城區開業多年,歷久不衰的泰國菜館,其實我已多年沒有去過了,這次到訪,吃飯的地方是在之前並不知道的地庫樓層,地方偌大的。食泰國菜,咖喱是其中一樣幾近必點的菜式,這天吃的「咖喱大頭蝦配麵包」,豬仔包十分香脆,把豬仔包掰開蘸以香濃惹味的咖喱汁吃,相當不錯。在咖喱汁中暢泳的大蝦,肉厚膏多,同樣好吃。這裡的「泰式燒豬頸肉」是有炸得脆卜卜的蝦片做配角的,豬頸肉燒得香,肉質也夠嫩,但又有點咬口,蘸點泰式燒汁,挺美味。這天還吃了一道特別的「冬蔭魚」,炸得通透的泰國紅寶石魚,吃前先以另上的秘製冬蔭功湯汁連同冬蔭湯的基本材料,草菇、冬菇、粟米仔等物澆在魚上,並且在盛載紅寶石魚的魚形盛器下點火加熱保溫,待得湯汁沸騰冒煙,便可趁熱享用。泰國來的紅寶石魚,炸過之後,雖然並不嫩滑,但結實的魚肉,配以酸辣的冬蔭湯汁,仍是不錯的組合,香口惹味,是一道配搭新穎的新派泰國菜式。在泰國菜館林立的九龍城區,「黃珍珍」可以屹立多年,歷久不
在泰國菜館林立的九龍城區,「黃珍珍」可以屹立多年,歷久不哀,自有它的道理。
  • 泰式燒豬頸肉
  • 咖喱大頭蝦配麵包
  • 冬蔭魚
2022-12-16 421 瀏覽
黃珍珍在九龍城已有四十年歴史, 還記得它和附近的黃明記, 是童年我在九龍城的回憶, 能在九龍城屹立如此長的時間, 再加上三層的樓面, 也許不是這區最好食的, 但必然是其中一家最成功的泰國菜館. 啟德機場搬走, 再加上兩次疫情也能頂住, 難得工作經過, 就在這𥚃吃個Working Lunch. 餐廳裝橫典雅光鮮, 店面清潔, 這些也是同區其他泰國菜餐廳少見的.午餐六七十元一位, 價格OK, 豬手飯的豬手份量不少, 又有滷蛋, 相當飽肚. 豬手入味, 皮腍而且去毛去得夠乾淨, 肉有點實, 以如此價錢有如此份量與水準, 還算可以. 餐湯的冬陰功辣度強而香料味到, 沒有太多椰奶, 質感較稀. 炸軟殼蟹比不少食肆大隻, 炸皮較薄而脆, 啖啖肉有驚喜. 醬汁如果再辣一點, 就更惹味.Wong Chun Chun is the most famous and luxurious Thai restaurant at Kowloon City and she has been established for 40 years. The deco is nice with ancient Thai st

Wong Chun Chun is the most famous and luxurious Thai restaurant at Kowloon City and she has been established for 40 years. The deco is nice with ancient Thai style. She has several flours and can contain a lot of foodies. The lunch is not expensive and the pork knuckle rice is good.
黃珍珍-我細細個就聽呢個名啦成日想試九龍城小泰國嘅泰菜今次就試咗佢先啦想食生蝦同咖喱蟹記住都要提早預訂果然名不虛傳生蝦上枱果陣放曬乾冰視覺味覺都滿足到一定要捉緊時間拍片呀蝦肉肥同爽身腸清得乾淨比一般食開嘅都為大夾埋蒜片同辣椒食更覺鮮味咖哩汁入面都滿滿蟹肉絲味道偏甜識食梗係食蟹鉗仲可以叫麵包蘸曬啲汁冬陰功足料個人認為可以再辣同酸啲椰奶亦可再加強不得不提綠豆冰比紅豆冰清香又無咁甜啲豆大大粒兼煮到軟身非常推薦
黃珍珍-我細細個就聽呢個名啦

比紅豆冰清香又無咁甜

啲豆大大粒兼煮到軟身

非常推薦

2022-09-26 1309 瀏覽
🌟港鐵宋王臺站 B3出口 2分鐘路程🌟豪華外觀及裝潢❣️好耐冇去過九龍城啦❣️經朋友介紹同朋友一齊去九龍城做全身泰式按摩 按摩完之後 食泰國菜就最啱啦❣️九龍城區有大大小小唔同嘅泰國菜館 但係我就被呢間黃珍珍泰國菜館嘅外觀吸引❣️原本以為只有2層 點知原來仲有地庫嗰層菜館又唔少 #打卡位 好適合閨蜜朋友一齊去傾偈食嘢由於我哋五個人去 我哋都二話不說揀咗個四人餐 價值 $1188🌼冬陰功湯-酸嘅程度啱啱好-湯入面有四隻大蝦 大蝦鮮甜厚肉 仲有啖啖蝦膏🌼醃生蝦刺身-8隻生蝦隻隻都厚肉鮮甜-加埋個泰式辣汁蒜片辣椒片 好味呀🌼鹹魚炒椰菜苗-見到一粒粒鹹魚 椰菜苗新鮮🌼青咖喱雞配 法國麵包-雞嘅份量好多 再配香甜青咖喱汁 點法國麵包 好好食呀🌼泰汁燒羊架-4舊羊架醃得好入味 唔會太鹹- 每舊羊架都好厚身 但唔會因為咁而好韌 咬唔到-燒得好好味呀🌼明爐蒸烏頭-烏頭好大條厚身多肉-但好似少咗檸檬酸味少左泰式嘅風味-反而點嗰個特色醬汁 仲好食🌼泰式甜品-椰汁糕斑蘭糕椰肉大菜糕 芒果糯米糍-呢幾樣甜品都令我好驚喜各有特色🌼芒果糯米飯 $68-食泰國嘢梗係要食呢樣啦- 不過不失❣️一日之内做咗按摩食咗泰國嘢 真係好
🌟港鐵宋王臺站 B3出口 2分鐘路程

-呢幾樣甜品都令我好驚喜各有特色

🌼芒果糯米飯 $68
-食泰國嘢梗係要食呢樣啦
- 不過不失

❣️一日之内做咗按摩食咗泰國嘢 真係好似去咗轉泰國旅行咁🫣🫣
2022-09-24
5 分鐘 (堂食)
  • 生蝦刺身
  • 冬蔭功湯