🌆荔枝角嘅美食熱點——「黑布小巷」 終於等到我要試嘅時機到喇! 星期五晚和老公外出尋找美食,今次揀左喺工業大廈內嘅台灣菜餐廳,真系充滿驚喜🦄🎉!🍽️加分位👍🏻店鋪裝潢好有格格味道,乾淨整齊而且舒適🥰🥳 跟住就嚟介紹下啦👇:⚡💗手工滷肉便當,攞上嚟,眼前一下就亮曬!滷得完全入味,咬落去每一口都極之美味,自家配製滷水汁烹調而成嘅豬腩肉. 😊 然後再飲埋凍頂烏龍茶,味道帶蜜甜,讓人忍不住一口接一口😍🙌。⚡🍻桂花雪梨羅漢果茶,由香甜的桂花、爽口的雪梨和滋潤的羅漢果烹煮而成,一口飲下, 味道層次好豐富🥰。⚡🍔台式肉蛋吐司最出色嘅就係佢啲美國大草原穀飼豬扒,肉嘅質地煎得恰到好處,搭配鮮美嘅煎蛋,每一口都係工夫嘅結晶,絕對係台式美食中嘅瑰寶💎。⚡🦐夜市蝦捲好大隻呀!蝦肉新鮮有又多汁,一咬就知道佢有幾好吃,好足料,油炸得剛剛好,內外都非常美味😋!⚡🍡花枝丸,口感十足,咬落去嘅時候,滿口都係花枝嘅鮮味,彈牙又好食💗💗。嚟到最後💖真系好滿意餐廳環境舒適,服務親切,絕對值得再嚟尋味👋🔥
🍽️加分位👍🏻店鋪裝潢好有格格味道,乾淨整齊而且舒適🥰
今日同friend一齊嚟荔枝角工業大廈食呢個吐司1.芝士🧀雞腿蛋吐司🍞嗌咗個出名嘅芝士雞腿蛋吐司,之前都食過好多次㗎啦,幾好味🤤首先第一啖就係咬到啲甜甜地嘅一啲麵包入面搽咗好似蜂蜜芥末醬同埋雞腿都好Juicy唔會好柴應該有煎過,之後啲蛋都係流心嘅蛋啦,唔會話太老同埋佢係好食嘅👍🏻2.冬瓜茶🍵冬瓜茶,呢個冬瓜茶雖然唔平,但係呢就飲都幾好味幾fresh,提前整好嘅擺喺雪櫃客人要先拎出嚟,味道👅有驚喜3.甜不辣甜不辣加咗甜酸醬之後我覺得麻麻地,時間太耐啦,唔好食太大塊好膩🥲4.花枝丸配粗鹽花枝丸冇之前食嘅好食,外皮雖然炸過,但係呢入面就太粉食落有有啲章魚粒,味道麻麻哋😣
今日同friend一齊嚟荔枝角工業大廈食呢個吐司

1.芝士🧀雞腿蛋吐司🍞
嗌咗個出名嘅芝士雞腿蛋吐司,之前都食過好多次㗎啦,幾好味🤤

2.冬瓜茶🍵

3.甜不辣

4.花枝丸配粗鹽

時刻係飢腸轆轆,口水已經流晒😋。唔使諗,直接帶埋餐桌向前,其中一站就係去荔枝角嘅台灣新餐廳-黑布小巷!食得開心,錢包都唔會太大壓力,一樣食得盡興!一個大大嘅芝士蛋餅正啦眼前😍,二話不說就一口咬低去,同伽路士一樣,滿口芝士味🤤,唔厭多食,無得彈!下一款選擇,就經係麻辣鬼椒雞腿蛋芝士吐司,如果你係辣椒愛好者,就一定要試一試,照三餐都唔怕,因為你會發現,邊樣食都唔會膩,越食越有勁!黑松露焦糖洋蔥大啡菇芝士蛋吐司,點評係一定要巧妙搭配,令人回味無窮,味道恰如其分,無有一絲過多或者不足。最後但同樣重要嘅就經係嗰粒花枝丸,飛入口便知其專業,喺口入面軟綿綿,味道足夠,讓你無法抵抗,又係返轉頭再捧一碗👻!黑布小巷,真係好好好,口感,服務,價錢,通通質素好好,必定要再嚟🥰🥰
今日我同幾位朋友去荔枝角嘅一間工業大廈內試新餐廳,食一頓美食,店名叫做「黑布小巷」。由朋友推介嘅呢間餐廳真係令人回味無窮同感受到台灣小巷嘅家鄉味道🥢。💜整體環境💜餐廳簡約而有特色,有種仿佛置身於台灣嘅感覺。每個細節都清楚顯示佢哋對食物同氣氛嘅用心。服務員都好友善,令人感到好舒適。👍👍💜菜式一:芝士火腿肉鬆蛋餅💜開始我哋試咗芝士火腿肉鬆蛋餅🍳。真係好驚喜!肉鬆美味,火腿新鮮,而芝士係香滑嘅醬,形容就係「美味」。自家製嘅醬汁就係個大亮點,好配蛋餅。💜菜式二:慢烤雞腿蛋芝士吐司💜跟住就係招牌嘅慢烤雞腿蛋芝士吐司🍞。雞腿肉嫩滑,美味無比,配上烤吐司與芝士,整個人都陶醉咗。🐥💜菜式三:小巷雞翼💜接著就試咗炸雞翼🍗!炸到酥脆,雞翼鮮嫩多汁,配上特製醬汁,味道絕對一流。💜菜式四: 花枝丸💜最後一道菜😻,花枝丸。呢款花枝丸實在係好啱我嘅口味,彈牙。真係回味無窮,下次還要再食。今次嘅「黑布小巷」體驗真係超級滿足,正宗嘅台灣小吃味道,同一班老友記相聚,分享美食,實在係無咩比呢個更開心
平日打工壓力大,今次生日🎂當然要犒賞下自己啦!決定與友人仔到荔枝角的「黑布小巷」喜慶一番。店內氣氛濃厚,台菜味道一級棒,真正食得開心🎉🎉🎉首推「手工滷肉雞扒便當」,自家配製嘅滷水汁浸透咗每一塊雞肉,滷得恰到好處,滿口都是雞肉的深厚味道,配上熱辣的白飯,就像回到了台灣嘅小巷。每一口都令人感動,絕對首推👍👍其次就係那款「黑松露焦糖洋蔥日本飛驒牛芝士蛋吐司」,焦糖洋蔥嘅醬汁與黑松露配上嚴選的飛驒牛,單是聞香令人食指大動,更別提那滑軟的芝士和焗至剛好嘅牛肉,味道豐富,絕對爽口。每一口都飽滿得令人想再來一份🤩再嚟嘅就係「小巷雞翼」,外皮炸得香脆,裡面的雞肉卻保留了原汁原味,配上一點特製醬汁,香香辣辣,真係食得人停不下口,好味到沒話說👏👏至於最後嘅款式「大大塊甜不辣」,呢個真係㗎啦,一試難忘嘅滋味。外皮淩空,內裡軟滑,配上店家自製嘅酸辣醬,就算食得油點,都會覺得清爽唔膩,這個搭配真的相當出色👌😍食到最後,我哋已經飽到冇得行😂,完全食得太滿足,食物質素一流,服務嘅態度都相當好👍。已經同朋友再約咗下一次嘅食嘅日期,並list咗一大堆想嘗試的新菜式,一定會再黎嘅🔥🔥🔥
💾💽返工既時候,經過一間位於荔枝角既台灣菜餐廳-黑布小巷,聽說佢哋既三色圓好出名,就決定午餐就喺呢度解決啦!突然間覺得返工都唔再攰喇!🖱️ 黑糖紅棗薑三色圓 💽.......好有手感,每一粒都係人手翻翻揉出黎,中間鬆軟,咀感超 nice!紅棗既味道好香,口感又好哩!再配上有啲甜味既黑糖湯丸,整個人都算充滿活力啦!🖲️ 桂圓杞子玫瑰三色圓 💾...........呢個我就真心推介!每一粒都係用心去揉,而且杞子同桂圓個味都仲好特別,有種返屋企既賓覺!🎛️麻辣鬼椒肉蛋芝士吐司 📀.......見佢個名就知係辣嗰款,end 咗下就真係辣既,但又唔會辣到喉嚨痛,連佢嘅豬扒都煎得好香,錦上添花有芝士既加入,真係讓人令人回味無窮!💽💽呢間黑布小巷真係一間絕對係網紅餐廳!陣間將佢推介俾朋友,下次返工時,通通一齊過黎食飯,一定要試返佢哋其他既菜式,不試點知呢度係寶藏!👏🏻🙌🏻💫👍🎉
2024-04-29 8 瀏覽
我本身都好喜愛台灣風味。喺荔枝角,發現咗一間藏於工業大廈嘅台菜餐廳「黑布小巷」,荔枝角的工業大廈實在是美食的寶典😍 獨特但舒適嘅環境,令到人一踏入就感到放鬆多咗🍴食物質素甚到稱心,口味亦超棒,真實反映咗台灣嘅味道👍🏻同朋友一齊來試咗啲台灣小食,每款食物都超有驚喜!❇️黑糖紅棗薑三色圓❇️真材實料嘅黑糖紅棗薑三色圓,口感豐富而且味道岩岩好✨黑糖嘅甜、紅棗嘅香、薑嘅辣交織出一個令人驚嘆嘅滋味,一嚐之下,人就好似融入咗呢個美妙嘅滋味之中。❇️古早味冬瓜茶❇️清新嘅古早味冬瓜茶,甜度適中,岩晒我呀😌❇️芝士火腿肉鬆蛋餅❇️傳統台式做法加上自家製醬汁,芝士火腿肉鬆蛋餅嘅風味獨特,芝士有流心既感覺,肉鬆既味道又好突出❇️黑松露焦糖洋蔥日本飛驒牛芝士蛋吐司❇️成個蛋多士充滿咗黑松露嘅香味。飛驒牛嘅肉汁充滿口腔, 呢個牛肉真係冇得輸,可以話係我食過最好食嘅吐司,提升咗吐司嘅風味✨配上焦糖洋蔥,再加上牛肉嘅美妙味道,簡直係一次味蕾嘅極致享受。簡直就係對台灣味道嘅探索。
同朋友一齊來試咗啲台灣小食,每款食物都超有驚喜!
簡直就係對台灣味道嘅探索。
2024-04-29 9 瀏覽
天氣驟變,真係咁就覺得想去找間好味嘅食店填填肚,經過一番搜尋,終於係openrice上面揾到呢間位於荔枝角嘅「黑布小巷」。 店中設計整齊,氣氛都幾好,位於地鐵站附近,地點方便,真的非常受欢迎,絕對值得一試!!👍🏻😝@開胃菜《芝士吞拿魚粟米蛋餅》♦️這款菜的厚實满滿的芝士,混合了吞拿魚和粟米的味道,當你咀嚼,會感覺滑溜,芝士,吞拿魚和粟米蛋餅的味道在口中完美結合,為你的味蕾帶來驚喜。@主菜《慢烤雞腿蛋吐司》♥️這道菜一上桌,份量驚人,一個大大的雞腿,配合上自家秘製的醬汁,無論色澤或口感都傳遞出滿滿的誘惑。慢烤的技巧使得雞腿的每一口都卻溢出原汁原味,搭配了吐司與醬汁的相互烘托,吃完絕對是大飽口福。@美食《黑布台式香腸》♣️這裡的香腸口感扎實有嚼勁,咬一口香氣四溢,無論是烤熟的外皮還是裡頭肥瘦適中的口感都讓人留有滿足感。配上一杯冷飲,真系超足夠。@佳餚《花枝丸》♥️這道菜以准鹽粉調味,搭配照片中烤得微焦的外皮和滿滿的花枝丸,無論是色香味都一應俱全,吃起來玩味無窮。@實驗驗 : 美味佳餚後的拍照時間♥️+♦️飽餐一頓後,我們走到餐廳的角落,拍下這美好的時刻!如果你也同樣喜歡拍照的話,這裡絕對不會讓你失望。
@實驗驗 : 美味佳餚後的拍照時間♥️+♦️飽餐一頓後,我們走到餐廳的角落,拍下這美好的時刻!如果你也同樣喜歡拍照的話,這裡絕對不會讓你失望。🥳
整體而言,黑布小巷的美食和環境給人眼前一亮的感覺,充滿驚喜與滿足感,下次如果你有機會來荔枝角,記得不要錯過它!
記得以前係台灣旅行嘅時候,嗜好左佢哋嘅地道美食😌。無咗去台灣旅行嘅日子, 只好係HK尋找台灣的味道, 終於我在荔枝角發現了這間人氣台灣餐廳 – 黑布小巷🎉。首先引頸期待嘅桂圓杞子玫瑰三色圓登場⬅️全人手製作,佢彷彿在細語:「我係真材實料!」 外皮軟糯,內有桂圓杞子玫瑰,果味爽口,立即激發味蕾👍🏻。跟住,上嚟款台式早餐,就係芝士吞拿魚粟米蛋餅⬅️傳統台式製法,餡料滿溢,關鍵就係佢哋家嘅特製醬汁,總係能加倍提醒你,這裡就是台灣🇹🇼。自然少不了台灣名物,黑布台式香腸登場⬅️肉香四溢,吃進口中就能感到那道家鄉的味道,滿足感就在瞬間湧上心頭😋。完美的餐點當然要有完美的結尾,佢哋嘅甜品,一定會給你一個甜美的記憶👏🏻。總結來說,黑布小巷的美食非常地道,每一道菜都帶驚喜,無論是賣相還是味道,都稱得上是一流,強烈推薦大家去試試呢間可以帶你飛往台灣的餐廳。如果真心對台灣美食有興趣的化,一定唔會掛住旅行,去完黑布小巷,你會感覺自己好似真係訪咗次台灣咁,無懈可擊❤️❤️
次次去親荔枝角都係入工廠大廈食嘢,億利其實都有幾間好出名嘅餐廳,今次特登嚟就係食台灣吐司。太耐冇去台灣真係好掛住台灣嘅早餐,食完一次之後都明點解黑布會入選熱門餐廳。‣ 慢烤雞腿芝士蛋吐司 $56既然難得嚟食一次,要試梗係試兩個手指公嗰啲餐點。我自己個人鍾意雞腿芝士蛋好多,佢啲雞肉夠晒嫩滑,醃雞肉嘅時間都好足,絕對係夠味但唔重口味。再配埋流心蛋黃同埋半溶嘅芝士,邪惡指數真係爆燈,賣相亦都相當吸引。‣ 台式肉蛋芝士吐司 $56豬扒比較薄身,相比起雞肉確實真係冇咁多汁。但係我都幾鍾意佢嘅口感,畢竟又蛋又芝士其實有時候都幾膩,而搭配冇肥膏嘅豬扒食落去就唔會令到你覺得咁油膩,叫做啱啱好,但係雞腿相對上就出色啲。我覺得份量睇落唔係話好多,但係食落就知道其實都好飽。下次再揀嘅話我未必兩個都揀芝士同蛋,可能試吓便當或者蛋餅,感覺味道就會多元化啲。#foodbara_diary

‣ 慢烤雞腿芝士蛋吐司 $56

‣ 台式肉蛋芝士吐司 $56

#foodbara_diary
  • 台式肉蛋芝士吐司
  • 慢烤雞腿芝士蛋吐司
慢烤雞腿芝士蛋吐司加配花枝丸配淮鹽及桂花烏龍 ($96)呢款吐司餡料入邊充滿着大量芝士同蛋😍望落十分之邪惡😈雞腿烤得好嫩滑,搭配埋芝士一齊食味道好夾☺️如果外層吐司烘得再脆啲就Perfect🥰花枝丸炸得幾香脆,幾重魷魚嘅味道,口感幾彈牙☺️淮鹽又唔會好鹹,味道適中🥰桂花烏龍幾清新,桂花味淡淡地,不過茶底幾香☺️手工滷肉蝦卷便當加配桂花雪梨羅漢果茶 $83呢款手工滷肉蝦卷便當幾有台灣嘅味道😍滷肉係半肥瘦,比例分配得幾好☺️而且蝦卷口感嘅煙靭🤤蝦味又重,值得一試🥰桂花雪梨羅漢果茶芝士火腿肉鬆蛋餅 $42呢款係幾signature嘅蛋餅☺️經典嘅配搭,餡料都比得好足🥰食落口芝士有拉絲,蛋餅皮唔會太厚,口感唔錯☺️黑糖紅棗薑三色圓 $38呢度嘅芋圓好好食,夠煙靭彈牙🥰而且感覺都係好養生嘅感覺,因為好重薑味,幾驅寒🤣🤣
慢烤雞腿芝士蛋吐司
加配花枝丸配淮鹽及桂花烏龍 ($96)
花枝丸

桂花雪梨羅漢果茶

桂花烏龍幾清新,桂花味淡淡地,不過茶底幾香☺️
夜市蝦捲

花枝丸
夜市蝦捲
黑糖紅棗薑三色圓
  • 桂花烏龍茶
位於荔枝角長沙灣工業中心樓上鋪,一間特色台灣小店—黑布小巷,餐廳性價比相當高,主打各款台灣美食,而且味道均屬於水準之上💫 特別推介人氣麻辣鬼椒肉蛋芝士吐司,外層香脆,中間夾左美國大草原穀飼豬扒,唔太厚身,咬落彈牙嫩口,配上邪惡芝士,新鮮熱辣出爐,非常吸引~ 另外,芝士火腿肉鬆蛋餅,口感香軟,餡料豐富,甜甜鹹鹹既口味,令人食唔停口~ 整體上,係幾唔錯既一間台灣小店舖,下次再到訪,可以試下佢地既特色台式甜品🥢
見到黑布小巷賣台灣菜款式咁多🤤於是就睇下口碑如何。一睇就知,回頭率100%,一食即愛上!🍵🍵古早味冬瓜茶一清新味道,淡淡既甜,有種飲完驚為天人既感覺😇!🌸🌸再嚟桂花雪梨羅漢果茶,桂花嘅香味,雪梨嘅甜味再加埋羅漢果獨特嘅味道,真系又香又滑又好飲!🥪🥪麻辣鬼椒肉蛋芝士吐司!呢個一定要試,美國大草原穀飼豬扒煎到啱啱好,剛剛好的辛辣與芝士交融, 係我好鍾意嘅吐司😌!🍗🍗再嚟個慢烤雞腿蛋吐司,雞腿肉嫩汁足,再配上自家秘製醬汁,講真,真係估唔到吐司都可以整得咁好食🎉。🌭🌭當然還要試下黑布台式香腸!熱騰騰,當落口時那種香味真系入心啊,係好足料嘅台灣腸呀💓!🦑🦑最後還有我嘅至愛花枝丸!花枝肉肉質緊實,炸到金黃香脆,口感層次豐富,滿分😍💫食物質素高,價格合理💟,員工熱情專業!會再嚟!😻
食物質素高,價格合理💟,員工熱情專業!會再嚟!😻
剛返完工,身體有D累喇,但見到荔枝角有間新開嘅餐廳,我決定去嘗試下。📸 聽講餐廳黑布小巷嘅人氣非常高,特別喺佢哋嘅台式菜式。😋👾啱啱坐低,就點左份麻辣鬼椒肉蛋芝士吐司(香煎美國大草原穀飼豬扒)🍔。嗱! 呢個真係唔得了,豬扒有一種香煎美國大草原穀飼豬扒的美味,配埋個特製嘅麻辣醬汁,食到我入口即化,意猶未盡。👾冇等我歇口氣,黑松露焦糖洋蔥大啡菇芝士蛋吐司🍞已經端上嚟咁。 哎呀,重未食過咁美味嘅組合,洋蔥焦糖嘅甜味和黑松露嘅香味相得益彰,吃咗仲想食。🎃中間飲杯桂花烏龍茶暖下胃。優質嘅台灣烏龍茶葉,加上沁人心脾嘅桂花香,止唔住要再杯。🍵🍵桌面上突然間顯示咗大大塊甜不辣🐟和夜市蝦捲🦐。咩嚟!甜唔辣和酸辣醬嘅絕配,令人難以忘懷。而夜市蝦捲嘅彈牙口感和鮮味,直爽將我帶返去台灣嗰感覺。🤖放晒吓在身心係疲態嘅同時,進食完以上嘅每一款美食,疲態驅散而去,反而覺得精神焕發。🙌 原來台味真係可以為我加添活力,繼續行街都無問題啦!🤡曾經以為只有身處台灣先可以體驗台灣特色嘅美食,但而家我知喺荔枝角都可以!多謝黑布小巷帶我進入味蕾嘅探索之旅,下次一定再黎!👍
今日男朋友話要帶我去食個有別於平日嘅lunch👩🏻‍❤️‍👨🏾,結果竟然帶我到荔枝角工業大廈裡面嘅黑布小巷!點知去到都唔覺得出奇,反而覺得新鮮!好彩佢記得book位,唔使等~想試嘅朋友記得book位啊!📌首先,我哋選咗「手工滷肉蝦捲便當」🍱,店員微笑咁遞上,見到都已經令人垂涎三尺。豬肉嘅鹹香同蝦捲嘅甜味完美融合!食落口即刻就化開,滷水汁滲進肉中,非常鮮甜!跟住又黎個「手工滷肉便當」🍱。嚐嚟同蝦捲便當一樣,滷水汁好入味,慢煮後嘅豬肉更是鮮美無比!加上非常細緻嘅擺盤,真係吸引到我🤩!一提到飲品,「古早味冬瓜茶」同「凍頂烏龍茶」絕對唔會漏掉。冬瓜茶甜而唔膩,好有舊時嘅味道。而烏龍茶就有種深入喉嚨嘅醇厚,兩款一試,立刻愛上😍。最後佢哋出品嘅小食「黑布台式香腸」同「夜市蝦捲」。香腸煎得微焦,而個夜市蝦捲酥脆可口,又無蝦腥味,真係食指大動喎!👍🏻就整體嚟講,餐廳個環境同呢度嘅食物都非常好,份量足,價錢又合理。你食咗之後一定會覺得值返個票價,推薦你哋去試試!🥳✨