荔枝角食台菜就一定要去吓「黑布小巷」!呢間位於工業大廈內的食店環境舒適到我都坐得唔捨得離開👍🏽。凍頂烏龍茶⬅️ 真係一個品茶好去處,香氣撲鼻,飲落去十分順口,平衡左整個口感,而且價錢公道得來,我覺得好值得!👍🏽桂花烏龍茶⬅️ 濃郁嘅茶香味,喝落口感很好,茶味足夠但又唔會苦,真係好難得😋芝士蛋餅⬅️我一直都忍不住要一試佢嘅芝士蛋餅,做得真係真材實料,而且自家製醬汁批得好均勻,每一吹都有芝味,食到令人笑口常開👍🏽芝士火腿蛋餅⬅️食品質素上佢更係無得輸,火腿既彈性蛋餅外皮做得剛剛好,喺咬落口即刻爆出濃厚嘅芝士味💪🏽黑布台式香腸⬅️ 冇得頂,做得非常有層次感,食落口都好夠味👍🏽花枝丸⬅️獨特嘅口感,花枝丸好有咬勁,配埋佢特別醬汁食得很開心🦑😋整晚都有食物嘅味道浸滿口腔👍🏽款食物都係用心炮製,賣相又靚,而且肚肚好飽。對於小店來講,我覺得做得咁好已經好唔容易啦!
2024-05-17 0 瀏覽
最近同朋友行街經過荔枝角,稱讚有間工廠大廈有間台灣風格好有特色的餐廳-黑布小巷👍🏻,所以就揀咗個晚餐時間去試試啦🎉💠凍頂烏龍茶💠:流口水指數💧💧💧💧💧淨係睇個色澤都覺得有種清新感覺,試吓一口,清爽既茶香散發出來,支高嘅烏龍茶真係無得頂!👍💠桂花雪梨羅漢果茶(熱)💠:流口水指數💧💧💧💧💧入口熱呼呼,食完嘅熱氣立即消失無蹤,再加上呢道茶飲好似可以清熱解毒咁,我覺得整體來說都好適合㗎!😍💠台式肉蛋芝士吐司💠:流口水指數💧💧💧💧💧用上煎美國大草原穀飼豬扒,口感豐富,外皮煎得恰到好處,再配上蛋白質同芝士,食落口都有好震撼嘅味道,一試難忘哩!✌🏻💠慢烤雞腿蛋吐司💠:流口水指數💧💧💧💧💧雞腿軟嫩,皮香肉滑,再配上自家秘製醬汁,呢個菜我會話係「必試之選」啊!😆再黎就係💠小巷雞翼同黑布台式香腸💠,肉質鮮嫩,香脆既肌膚包著豐富既肉汁,真係令人食指大動!尤其係黑布的香腸,特有的滋味實在絕對不容錯過!👏👏呢間位於荔枝角的工業大廈嘅台灣菜快餐,老公都大讚冇揀錯。😁 喺呢度食嘅每一款都絕對能滿足你嘅味蕾,一定要試吓呢!✌🏻
2024-05-17 0 瀏覽
朋友好介紹過嚟試下黑布小巷嘅台灣菜😋,所以就順道帶埋男朋友過嚟試吓!我哋食完覺得,價錢合理,食物有驚喜!特別喺以下幾款菜式當中,我哋有幾款極其推介!「手工滷肉蝦捲便當」推介指數🌿🌿🌿🌿一道本土嘅台式便當,滷肉都做得好有層次,豬腩肉肥瘦適中,一啖咬落口多汁,都話食得出師傅嘅努力同誠意啊!「桂花雪梨羅漢果茶」推介指數🌿🌿🌿🌿暖和嘅熱飲, 凍冰冰嘅天氣真係最適合唔過。飲落去感到全身都暖哂,配埋飯菜真係好搭「桂花烏龍茶」推介指數🌿🌿🌿桂花香味,每一口飲都飲得到佢嘅誠意同香味,完美平衡咗口腔中嘅味道「黑松露焦糖洋蔥日本飛驒牛芝士蛋吐司」推介指數🌿🌿🌿🌿飛驒牛肉口感豐富,油花渲染,焦糖洋蔥加咗點甜口同黑松露味道,咬一口真係落喉即化, 值得推介!💯「黑布台式香腸」推介指數🌿🌿🌿🌿台灣香腸真係太誘人喇!肉汁豐富,咬一口都咬到實在嘅嘢食感覺,夠料味道正,真係必嚟必試嘅一款菜式😋全部嘅菜式都係用心做出嚟嘅,無論係滷肉米飯還係熱飲,食得津津有味,我哋食完都好滿足!👍
特別喺以下幾款菜式當中,我哋有幾款極其推介!
食完之後愛唔釋口,由裝修到食物全部都好出色,下次一定要帶埋好友黎食啦🎉首先,餐廳都幾乾淨,燈光打出嚟好有氣氛😄有一種返到台灣嘅感覺👍當然,最緊要嘅係食物啦!首先出場嘅就係蕃茄紅燒台式牛肉麵🥘蕃茄紅燒湯底味道濃郁,配上炖得好好嘅牛肋條,味道真係好正👅再嚟就係經典嘅芝士火腿肉鬆蛋餅!芝士味都幾重,超出我嘅預期。再加返火腿肉鬆,味道更加濃郁。加返佢哋自家製嘅秘制醬汁,真係一流緊接住就係甜不辣同花枝丸!面前一坨大大塊嘅甜不辣,外脆內軟,再加返酸辣醬,味道短時間落腹,仲有花枝丸,辣度正好當然,最後都少唔得嘅係飲品!如果你係茶控,一定要試下佢哋嘅古早味冬瓜茶同桂花烏龍茶!特別推介古早味冬瓜茶,甜度適中,又可以去油解膩總結黎講,食完今晚嘅飯我都覺得超級滿足!處處都見得到佢哋對食物嘅用心。個個菜式都有佢自己嘅特色。餐廳環境安靜舒適,真心推薦大家黎試下!😆
係香港吃台灣菜,可能會選咗些好出名嘅餐廳。但係,真正嘅美食,好多時係藏係人群中未被發掘嘅寶石。今日就分享下我最近探訪過嘅一間“黑布小巷”。呢間餐廳喺荔枝角,入面嘅美食真係非常誘人!首先,佢嘅蕃茄紅燒台式牛肉麵真係要試😋牛肋條煮得夠軟,食落去肉質鮮美,配上蕃茄湯底, 打從心底裏覺得真係好好食🌟牛肉飽滿,湯味十足,值得推介🍲最難得嘅香濃滷蛋令人食指大動,滷得剛好嘅蛋,食落去真係好食到彈牙👌佢嘅足料蕃茄湯配上滷蛋,試過嘅人一定知道幾好味🍅至於手工滷肉雞翼便當,超足料嘅,配合自家配製滷水汁,味道豐富,口感紮實。再配上香香嘅雞翼,一次過滿足你嘅味蕾🥳🍗古早味冬瓜茶,飲落去甜而唔膩,令整個人都清爽咗起嚟,真係夠解渴💧佢嘅桂花烏龍茶亦都唔係尋常嘅烏龍茶,帶有一股淡淡嘅桂花香,飲落去味道香甜,🍵總括嚟講,黑布小巷台灣菜餐廳真係一間非常值得大家嚟試一試嘅好地方。大家有時間都快啲嚟試下啦!🥂
呢度嘅環境裝潢好似帶咗我哋返嚟台灣,置身其中感覺真係超靚😍。食材新鮮,服務人員好親切,真係俾人好印象深刻嘅感覺👍。首先呢,就喺❄️古早味冬瓜茶❄️呀!清新嘅甜味真係好吸引,每次飲都好似喺暖陽下休息咁😊。之後再有嚟個🌼桂花烏龍茶🌼,茶香同桂花香氣得嚟好獨特,就好似喺山林之間嘅味道,好滿足💗!再嚟就喺🔥麻辣鬼椒雞腿蛋吐司🔥!鬼椒烤嘅剛剛好,吃得出肉質嘅軟滑,加埋自家秘製醬汁,口感非常豐富👌。💎黑松露焦糖洋蔥大啡菇蛋吐司💎,焦糖令洋蔥非常香甜,加埋黑松露嘅強烈味道,真係扮相又賣相🍳!我哋再試吓🦐夜市蝦捲🦐,新鮮又劲彈嘅蝦肉完全冇腥味,非常適合我哋呢啲愛海鮮嘅人士😋。最後就系🦑花枝丸🦑啦!帶有准鹽粉嘅味道將花枝嘅香味提升得更上一層,完全冇得頂😯!食完一餐,個肚感覺好豐富,同時又充實咗個心❤️。廚師俾心機去烹調每一樣食物,每一次上菜都帶嚟驚喜!我同同事食完,雖然胃已經飽滿,但仲想再黎試多幾樣。我哋一致認為,下次再俾位給其他同事,嚟呢度食返次午餐!💪🙏
2024-05-10 11 瀏覽
一直都想找間好的食肆來個週末放鬆一下,終於在同事的大力推介下,找到了黑布小巷這家略帶神秘氛圍的台灣小吃店,就在我們辦公大樓的附近,今天就是要它了!一走進店鋪,就被融合現代化及傳統元素的裝潢設計吸引了,每一種食材都被香噴噴地展示在那裡,讓人按捺不住要立即下單嘗試😍我們點了多款經典台灣美食來嚐嚐,首先上桌的是凍頂烏龍茶和桂花烏龍茶,烏龍茶的香醇與桂花的清香纏繞在嘴裡,使人陶醉,讓人瞬間有種回到台灣的感覺,非常讚👍接著便是「慢烤雞腿蛋吐司」,這個是我們一致推薦的!那個獨家醬汁的味道,讓我們無比喜愛,再配上烤得恰到好處的雞腿和吐司,讓人吃得津津有味,真的超級滿意這一道 😆而「黑松露焦糖洋蔥大啡菇芝士蛋吐司」則是另一道高手,上桌時那種香氣就讓我們忍不住想要立即嚐嚐。芝士融合了黑松露和焦糖洋蔥的味道,一口咬下,口感豐富,味道獨特,讓人回味無窮。另外,還有我們都狠狠會喜歡的「小巷雞翼」和「大大塊甜不辣」。前者的雞翼炸得剛剛好,酥脆得恰到好處。而後者配上度士酸辣醬的甜不辣,每一口都讓人滿滿的都是幸福感💓總的來說,黑布小巷給我們帶來了一次十分滿意的用餐體驗,滿足的不只是口腹之慾,更有那份對生活的熱愛和喜
總的來說,黑布小巷給我們帶來了一次十分滿意的用餐體驗,滿足的不只是口腹之慾,更有那份對生活的熱愛和喜悅。
2024-05-08 10 瀏覽
荔枝角爆餡芝士蛋吐司發跡於旺角黑布街的「黑布小巷」,早以台式吐司及自製芋圓打響名堂,由小店到荔枝角廠廈樓上舖,我也光顧過幾次,招牌「爆餡芝士蛋吐司」是我的最愛,如瀑布一樣的蛋汁及芝士,視覺上好震撼,口感上亦好豐富。我們兩個人叫了兩個套餐,再加多一份蛋餅,真係超級飽,同埋都好抵食$250有找。①麻辣鬼椒肉蛋芝士吐司🔹第一啖真的有點辣,芝士好多,仲可以拉絲,加埋有流心蛋,真係好好味!②芝士火腿肉鬆蛋餅🔹餡料豐富,有好多片火腿肉,蛋皮比較薄③手工滷肉雞扒便當🔹上次已經食過,保留到水準,炸雞扒好大塊,又有滷肉、半隻蛋、酸菜,小鳥胃嘅女仔就真係會食唔晒④花枝丸配淮鹽(5粒 )🔹每粒丸內都有花枝粒粒⑤黑布台式香腸(2條 )🔹香脆又爆哂油汁⑥桂花烏龍(凍)⑦凍頂為龍(凍)📍黑布小巷 (億利工業中心)荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室
荔枝角爆餡芝士蛋吐司

①麻辣鬼椒肉蛋芝士吐司

②芝士火腿肉鬆蛋餅
🔹餡料豐富,有好多片火腿肉,蛋皮比較薄

③手工滷肉雞扒便當

④花枝丸配淮鹽(5粒 )
🔹每粒丸內都有花枝粒粒

⑤黑布台式香腸(2條 )
🔹香脆又爆哂油汁

⑥桂花烏龍(凍)
⑦凍頂為龍(凍)

📍黑布小巷 (億利工業中心)
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室
2024-05-08 6 瀏覽
最近趁住去D2 place 市集嘅時候乘機去呢間 bookmark 咗好耐嘅小店食吐司~今次嘅慢烤雞腿蛋吐司係一份有齊慢烤嫩滑雞腿、半熟日本流心蛋、自家秘制醬汁夾埋而成嘅香烤吐司~啖啖肉嘅去骨去筋原隻大雞髀🍗即叫即煎再加埋爆汁嘅流心蛋,🍳真係誇張到一路食一路流汁!原來平時叫到啲相真係唔係誇張效果~吐司上台記得趁熱快手食,咁個吐司嘅脆度就更加高!一個人食曬成份真係大滿足!(仲可以加芝士🧀令成個食味更加豐富,畫面更加澎湃震撼——!)(4/22 膠膠 policy 生效前店家都會貼心準備定手套🧤咁就唔怕食到成手都係~ 新政策下未知係咪改收費定係無套用了🤔)

2024-04-27
  • 慢烤雞腿蛋吐司
2024-05-07 15 瀏覽
今日來左荔枝角億利工業中心搵食💗來到主打台式料理📍黑布小巷多款台式吐司、台灣牛肉麵、炸雞扒、芋圓甜品任君選擇👏🏻👏🏻款式多~價錢實惠⭐️慢煮雞腿腿蛋吐司 $49雞腿🍗多汁又滑溜配埋雞蛋🥚同火腿💗口感豐富又好味⭐️手工蝦捲便當 $69跟有三條蝦捲同多款配菜:炒粉絲、粟米、台式滷肉、酸菜、椰菜~份量好足❗️⭐️小食叫左雞翼同花枝丸雞翼炸皮好正🙌勁香脆入口帶南乳香味花枝丸即叫即炸~配埋麻辣鬼椒粉~好惹味⭐️芋頭椰汁三色圓 🤞🏻😆超好味啊人手手工製作芋圓、地瓜圓、紫薯圓 口感Q彈~配埋超濃厚芋頭椰汁🥥好正飲品就叫左冬瓜茶同桂花雪梨羅漢果茶兩款都係自家製飲品~清熱又下火📍荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室
今日來左荔枝角億利工業中心搵食💗
來到主打台式料理📍黑布小巷

多款台式吐司、台灣牛肉麵、炸雞扒、芋圓甜品
任君選擇👏🏻👏🏻款式多~價錢實惠

⭐️慢煮雞腿腿蛋吐司 $49

雞腿🍗多汁又滑溜
配埋雞蛋🥚同火腿💗口感豐富又好味

⭐️手工蝦捲便當 $69

跟有三條蝦捲同多款配菜:炒粉絲、粟米、

台式滷肉、酸菜、椰菜~份量好足❗️

⭐️小食叫左雞翼同花枝丸
雞翼炸皮好正🙌勁香脆入口帶南乳香味

花枝丸即叫即炸

~配埋麻辣鬼椒粉~好惹味

⭐️芋頭椰汁三色圓 🤞🏻😆超好味啊

人手手工製作芋圓、地瓜圓、紫薯圓
口感Q彈~配埋超濃厚芋頭椰汁🥥好正

飲品就叫左冬瓜茶同桂花雪梨羅漢果茶

兩款都係自家製飲品~清熱又下火

📍荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室
去荔枝角行行,就嚟嘅到荔枝角呢間工業大廈入便嘅台灣餐廳-黑布小巷🛑講下有咩嘢先。桂圓杞子玫瑰三色圓🍡。一見到呢三色圓,大咗口咬落去,先感受到嘅就係果然真料。真係做足心機,好正👍。飲品方面,我揀咗凍頂烏龍茶同桂花烏龍茶🍵。茶香撲鼻而來,茶香而唔苦,味道特出,如果你係茶迷你一定要試下呢兩款茶。芝士吞拿魚粟米蛋餅🌽🍳同埋台式肉蛋芝士吐司🍞🧀,兩樣料理都呼喊緊我👅。透過傳統台式嘅製作方式,份量十足又唔為重,實在係人間美食。尤其佢地自家製嘅醬汁,更加令呢兩種美食進化咗好多。最後,當然唔可唔提嘅就係黑松露焦糖洋蔥日本飛驒牛芝士蛋吐司🥩🧀 黑松露嘅香味真係好好食,仲要加埋呢個日本牛肉,份量十足,食落去真係啖啖肉㗎,而且好多汁好Juicy!推薦小巷雞翼🍗,仲有夜市蝦捲🍤。兩樣小食都係招牌,炸雞翼外皮鬆脆,肉汁充裕,真材實料。食完再嚟個蝦捲,可以話係完美嘅小食。一試難忘,令人食指大動。荔枝角黑布小巷,講真,聚會都非常適合🍴
荔枝角黑布小巷,講真,聚會都非常適合🍴
🌆荔枝角嘅美食熱點——「黑布小巷」 終於等到我要試嘅時機到喇! 星期五晚和老公外出尋找美食,今次揀左喺工業大廈內嘅台灣菜餐廳,真系充滿驚喜🦄🎉!🍽️加分位👍🏻店鋪裝潢好有格格味道,乾淨整齊而且舒適🥰🥳 跟住就嚟介紹下啦👇:⚡💗手工滷肉便當,攞上嚟,眼前一下就亮曬!滷得完全入味,咬落去每一口都極之美味,自家配製滷水汁烹調而成嘅豬腩肉. 😊 然後再飲埋凍頂烏龍茶,味道帶蜜甜,讓人忍不住一口接一口😍🙌。⚡🍻桂花雪梨羅漢果茶,由香甜的桂花、爽口的雪梨和滋潤的羅漢果烹煮而成,一口飲下, 味道層次好豐富🥰。⚡🍔台式肉蛋吐司最出色嘅就係佢啲美國大草原穀飼豬扒,肉嘅質地煎得恰到好處,搭配鮮美嘅煎蛋,每一口都係工夫嘅結晶,絕對係台式美食中嘅瑰寶💎。⚡🦐夜市蝦捲好大隻呀!蝦肉新鮮有又多汁,一咬就知道佢有幾好吃,好足料,油炸得剛剛好,內外都非常美味😋!⚡🍡花枝丸,口感十足,咬落去嘅時候,滿口都係花枝嘅鮮味,彈牙又好食💗💗。嚟到最後💖真系好滿意餐廳環境舒適,服務親切,絕對值得再嚟尋味👋🔥
🍽️加分位👍🏻店鋪裝潢好有格格味道,乾淨整齊而且舒適🥰
今日同friend一齊嚟荔枝角工業大廈食呢個吐司1.芝士🧀雞腿蛋吐司🍞嗌咗個出名嘅芝士雞腿蛋吐司,之前都食過好多次㗎啦,幾好味🤤首先第一啖就係咬到啲甜甜地嘅一啲麵包入面搽咗好似蜂蜜芥末醬同埋雞腿都好Juicy唔會好柴應該有煎過,之後啲蛋都係流心嘅蛋啦,唔會話太老同埋佢係好食嘅👍🏻2.冬瓜茶🍵冬瓜茶,呢個冬瓜茶雖然唔平,但係呢就飲都幾好味幾fresh,提前整好嘅擺喺雪櫃客人要先拎出嚟,味道👅有驚喜3.甜不辣甜不辣加咗甜酸醬之後我覺得麻麻地,時間太耐啦,唔好食太大塊好膩🥲4.花枝丸配粗鹽花枝丸冇之前食嘅好食,外皮雖然炸過,但係呢入面就太粉食落有有啲章魚粒,味道麻麻哋😣
今日同friend一齊嚟荔枝角工業大廈食呢個吐司

1.芝士🧀雞腿蛋吐司🍞
嗌咗個出名嘅芝士雞腿蛋吐司,之前都食過好多次㗎啦,幾好味🤤

2.冬瓜茶🍵

3.甜不辣

4.花枝丸配粗鹽

時刻係飢腸轆轆,口水已經流晒😋。唔使諗,直接帶埋餐桌向前,其中一站就係去荔枝角嘅台灣新餐廳-黑布小巷!食得開心,錢包都唔會太大壓力,一樣食得盡興!一個大大嘅芝士蛋餅正啦眼前😍,二話不說就一口咬低去,同伽路士一樣,滿口芝士味🤤,唔厭多食,無得彈!下一款選擇,就經係麻辣鬼椒雞腿蛋芝士吐司,如果你係辣椒愛好者,就一定要試一試,照三餐都唔怕,因為你會發現,邊樣食都唔會膩,越食越有勁!黑松露焦糖洋蔥大啡菇芝士蛋吐司,點評係一定要巧妙搭配,令人回味無窮,味道恰如其分,無有一絲過多或者不足。最後但同樣重要嘅就經係嗰粒花枝丸,飛入口便知其專業,喺口入面軟綿綿,味道足夠,讓你無法抵抗,又係返轉頭再捧一碗👻!黑布小巷,真係好好好,口感,服務,價錢,通通質素好好,必定要再嚟🥰🥰
今日我同幾位朋友去荔枝角嘅一間工業大廈內試新餐廳,食一頓美食,店名叫做「黑布小巷」。由朋友推介嘅呢間餐廳真係令人回味無窮同感受到台灣小巷嘅家鄉味道🥢。💜整體環境💜餐廳簡約而有特色,有種仿佛置身於台灣嘅感覺。每個細節都清楚顯示佢哋對食物同氣氛嘅用心。服務員都好友善,令人感到好舒適。👍👍💜菜式一:芝士火腿肉鬆蛋餅💜開始我哋試咗芝士火腿肉鬆蛋餅🍳。真係好驚喜!肉鬆美味,火腿新鮮,而芝士係香滑嘅醬,形容就係「美味」。自家製嘅醬汁就係個大亮點,好配蛋餅。💜菜式二:慢烤雞腿蛋芝士吐司💜跟住就係招牌嘅慢烤雞腿蛋芝士吐司🍞。雞腿肉嫩滑,美味無比,配上烤吐司與芝士,整個人都陶醉咗。🐥💜菜式三:小巷雞翼💜接著就試咗炸雞翼🍗!炸到酥脆,雞翼鮮嫩多汁,配上特製醬汁,味道絕對一流。💜菜式四: 花枝丸💜最後一道菜😻,花枝丸。呢款花枝丸實在係好啱我嘅口味,彈牙。真係回味無窮,下次還要再食。今次嘅「黑布小巷」體驗真係超級滿足,正宗嘅台灣小吃味道,同一班老友記相聚,分享美食,實在係無咩比呢個更開心