餐廳:點心廊 (旺角)地址:旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓201號舖點心廊係一間點心同藝術合二為一嘅餐廳,每一款嘅點心既有傳統風味,亦都有新派又新奇嘅感覺,吸睛之餘見到都流哂口水,聽講啲野食仲要係由酒店級師傅主理,剩係聽都知夠哂高質海膽鳳眼餃 $68用紅菜頭汁染色嘅粉紅蒸籠非常搶眼,唔係用化學顏色去整所以絕對唔洗驚食壞肚,海膽鋪滿係餃子上面,滑嫩順口,餃子皮薄唔痴牙,蒸煮時間同過程掌握得好好原隻鮑魚雞粒酥 $48係成隻鮑魚上嘅雞粒酥,鮑魚軟腍彈牙,一咬即分開,仲有鬆脆嘅雞粒酥係底,上下兩種唔同嘅質感形成強烈嘅對比,齒頰留香富士竹炭叉燒包 $38鬆軟嘅叉燒包用上竹炭粉去製成竹炭叉燒包,麵包做到微脆而軟腍,唔會好乾身,加上白色麵粉灑係麵包上面,外形真係好似用黎收藏嘅石頭咁,好酷!鮑汁花膠撈飯 $88花膠爽滑,切成碎粒再堆砌係飯嘅外圍,唔洗自己再由一大舊慢慢咬開,非常方便,芡汁唔會好濃稠,相反為炒飯帶黎濕潤嘅感覺,顯得高貴好食估唔到一間酒樓都會有咖啡奶茶呢啲飲品,真係打破左傳統茶樓嘅局限,叫左一杯熱朱古力 ($30),神奇嘅係佢地仲會拉埋花,夠哂心思
餐廳:點心廊 (旺角)
地址:旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓201號舖

海膽鳳眼餃 $68

原隻鮑魚雞粒酥 $48

富士竹炭叉燒包 $38

鮑汁花膠撈飯 $88

2019-11-10
5 分鐘 (堂食)
午餐
  • 原隻鮑魚雞粒酥
2020-02-06 105 瀏覽
雅蘭中心的點心廊由前五星級酒店中菜館總廚陳小麒師傅主理,所以點心都很高質。有很多創新的精緻點心,而且裝修很grand,環境優雅舒適。.每桌必點的六式點心拼盤有金箔墨汁鮮蝦餃,海膽鳳眼餃,鮑魚雞粒酥🥧,黃金啤梨鹹水角🍐,黑白芝麻流心煎堆仔,燕窩蛋撻。每款都各有特色,我最喜歡鮑魚雞粒酥🥧,鮑魚夠大粒有鮮味,而且炆得好軟惗,不會太油。黃金啤梨鹹水角外形精緻,外層炸得香脆,重點是一點也不油膩👍🏻.蜂巢芋角帶子盞:個人覺得最美味的點心👍🏻,蜂巢狀的外層炸得酥脆不油膩,入面的芋蓉幼滑綿密芋頭味香濃。龍蝦湯鮮竹卷:濃郁的龍蝦湯配上浸滿湯汁的鮮竹卷😋整體點心都很高質,加上造型精緻打卡一流,值得一試.點心廊📍旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓201號舖
有很多創新的精緻點心,而且裝修很grand,環境優雅舒適。

龍蝦湯鮮竹卷:濃郁的龍蝦湯配上浸滿湯汁的鮮竹卷😋

整體點心都很高質,加上造型精緻打卡一流,值得一試
點心廊
📍旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓201號舖
2020-01-23 209 瀏覽
今次點了創作六式拼盤 $228(未加價前是$188), 每款2件, 創作六式拼盤包括:海膽鳳眼餃 (3.5/5分) 海膽不錯, 但略嫌蝦餃不夠彈牙金箔墨汁蟹粉鮮蝦餃 (4/5分) 蝦餃混入少許蟹粉, 味道變得豐富, 配搭得幾好原隻鮑魚雞粒酥 (5/5分) 味道濃郁很好吃, 原來單點也要$48/個黑白芝麻流心煎堆仔 (4/5分) 芝麻流心裡加了少許咸蛋醬, 特別香濃一口燕窩蛋撻 (2.5/5分) 燕窩份量不少, 但可惜味道淡了一點黃金啤梨鹹水角 (2.5/5分) 賣相得意, 味道與一般鹹水角差不多雖然出品不錯, 但員工服務態度都幾影響用餐心情, 試一次便夠了。

海膽鳳眼餃+金箔墨汁蟹粉鮮蝦餃
原隻鮑魚雞粒酥
黑白芝麻流心煎堆仔
黃金啤梨鹹水角
2020-01-18
15 分鐘 (堂食)
原隻鮑魚雞粒酥
2020-01-20 93 瀏覽
座位較寬闊舒適,員工非常有禮,熱情招待,還不時為我們添加熱茶,感覺很體貼。點心外表挺漂亮,但味道不算很驚人,質素平平無奇,有蝦肉的產品卻很彈牙,值得一讚是所有點心都是夠熱但價值略貴。如果下午茶有優惠會比較好。
  • 富士竹炭叉燒包
2020-01-16 98 瀏覽
不要當它是酒樓 - 點心廊時尚的餐廳設計令吃點心一事變得不老套其中創作六款拼盤更將傳統點心變得年輕又豪華海膽鳯尾餃將海膽和蝦餃結合,保證吸睛金箔墨魚汁蟹粉鮮蝦餃以強烈的顏色對比表達蝦餃的另一面一口燕窩蛋墶裝有滿滿的燕窩,人見人愛咸水角變成啤梨夠別緻煎堆仔加入年輕人最愛的流心口感千層牛肉酥,鬆脆酥皮加上美國西冷牛肉,絕不失霸氣如果你想有點心以外的刺激,可以選擇燈籠泡椒肥腸,刺得惹味,對肥腸沒愛也忍不住要吃當然還有年輕人喜歡的特飲
其中創作六款拼盤更將傳統點心變得年輕又豪華

海膽鳯尾餃將海膽和蝦餃結合,保證吸睛

金箔墨魚汁蟹粉鮮蝦餃以強烈的顏色對比表達蝦餃的另一面

一口燕窩蛋墶裝有滿滿的燕窩,人見人愛

咸水角變成啤梨夠別緻

煎堆仔加入年輕人最愛的流心口感

千層牛肉酥,鬆脆酥皮加上美國西冷牛肉,絕不失霸氣

當然還有年輕人喜歡的特飲
2019-12-29
2020-01-12 83 瀏覽
先在這裡多謝兩位靓太太,安排這餐生日飯,訂枱原因完全因為呢度個厨係之前喺天寶閣榮休嗰位大厨,呢度侍應有禮,先安排坐位再講解一下餐牌,最重要係有75折,今晚點了太多點心了,多到啲名稱都記吾到,但都試下啦!鮑魚酥撻,魚子蝦多士,搽均在多士上,鹹味十足,魷魚鬚,有咬勁,煙煙韌韌,少少辣味,蝦子燒賣,份量十足,千層糕,现在外面好少有啦!有都未必整得好食,這裡算吾錯,甜度適中,鹹蛋黄吾太鹹,一鹹一甜好夾,辣椒九肚魚超正,high 少少汁撈飯一流,所以加了個北菇雞飯,哈哈!靓太為我點了個蓮蓉壽包,内有一小塊蛋黄,個包皮軟熟,多謝哂,倫教糕即白糖糕,吾太甜無酸味新鮮滾熱辣,放底時出哂煙,雞肉軟滑,飯正常。
先在這裡多謝兩位靓太太,安排這餐生日飯
,今晚點了太多點心了,多到啲名稱都記吾到
,但都試下啦!

鮑魚酥撻,魚子蝦多士,搽均在多士上,鹹味十足
,魷魚鬚,有咬勁,煙煙韌韌,少少辣味,

,high 少少汁撈飯一流,所以加了個北菇雞飯,哈哈!

靓太為我點了個蓮蓉壽包,内有一小塊蛋黄,個包皮軟熟,多謝哂
,倫教糕即白糖糕,吾太甜無酸味

新鮮滾熱辣,放底時出哂煙,雞肉軟滑,飯正常。
2020-01-12
  • 大紅袍九肚魚
2020-01-03 94 瀏覽
燕窩蛋塔上座的時候燕窩還有點熱,所以挺好吃的。海鮮醬煎米粉餅的海鮮有大蝦和魷魚,米粉餅很香口的。餐廳還有素菜給吃素的人,朋友點了一些,味道還可以,茶壺是鐵的哪一種,好處是茶不容易涼
2020-01-02
2019-12-30 104 瀏覽
位於旺角的點心廊,是一間主打精緻高質的點心餐廳。由有超過五十多年經驗的陳小麒師傅主理,把點心和藝術融為一體,創造出多款色香味全的靚靚點心。餐廳設在地鐵站口附近,地理位置方便。裝修華麗高尚,光線充足,坐位寬敞舒適,是跟家人吃飯的不二之選。創作六款拼盤 $228賣相和造形吸引的點心拼盤,是打卡拍照的必選菜式。六種點心各有兩件,適合二人分享。包括: 金箔墨魚汁蟹粉鮮蝦餃,海膽鳯尾餃,原隻鮑魚雞粒酥,黃金啤梨咸水角,黑白芝麻流心煎堆仔,一口燕窩蛋墶。金箔墨魚汁蟹粉鮮蝦餃,黑金雙輝,色澤型格,包裹著鮮濃蟹粉,令人陶醉。海膽鳯尾餃,一大片海膽豪氣地放在餃上,氣派十足。原隻鮑魚雞粒酥,一口一鮑,豪邁有氣勢,鹹香得宜,味道不俗。黑白芝麻流心煎堆仔,煙靭熱辣的的煎堆,藏有流心芝麻醬,個人認為若芝麻醬多一點更有滿足感。一口燕窩蛋墶,蛋墶是我每次去喝茶的必食之物。堆疊如小山的燕窩,奶香較重的蛋餡,鬆化的墶皮,味道也不錯。燈籠泡椒肥腸 $58千層牛角酥 $58向來愛吃千層的東西,蘿蔔絲酥餅是我喜歡的點心之一。而點心廊提供的是牛肉版本,牛肉鹹香味濃,酥餅入口即化,值得試試哦。瑰麗琥珀 $38香柚主義 $38香片
位於旺角的點心廊,是一間主打精緻高質的點心餐廳。

餐廳設在地鐵站口附近,地理位置方便。裝修華麗高尚
,光線充足,坐位寬敞舒適,是跟家人吃飯的不二之選。

創作六款拼盤 $228

包括

海膽鳯尾餃,一大片海膽豪氣地放在餃上,氣派十足。

原隻鮑魚雞粒酥,一口一鮑,豪邁有氣勢,鹹香得宜,味道不俗。

燈籠泡椒肥腸 $58

千層牛角酥 $58

瑰麗琥珀 $38

香柚主義 $38

香片薑茶 $32

雪梨紅棗茶 $32
2019-12-29
2019-12-29 67 瀏覽
入座安排緩慢,上菜更慢。 服務速度及質素明顯因不夠人手而受影響,員工對分枱的枱號搞不清,食物常上錯枱。 添茶要等很久且要叫喚員工才成。 食物不過不失,沒有驚喜。 未必再來。
2019-12-20 134 瀏覽
相約媽媽到旺角雅蘭中心的點心廊嘆下午茶, 入到店內環境舒適, 裝修簡潔優雅, 店員安排了我倆坐在圓桌卡位上。 😚之後店員很快上前問我們要什麼茶, 還細心地介紹這裏的茶給我們選擇, 媽咪選擇了桂花烏龍茶, 桂花味非常清新, 又不會蓋過烏龍茶的茶香,非常好飲。選好靚茶之後,就到叫點心了, 餐牌上的點心非常精緻,兩母女又開始花多眼亂,三心兩意。最後決定點了六式點心拼盤$198, 沙薑北菇蒸滑雞飯$68, 爆口叉燒包$38, 順德倫教糕$38。⭕六式點心拼盤~ 六款點心入面有海膽鳳眼餃, 金箔墨汁蟹粉鮮蝦餃, 黃金啤梨鹹水角,原隻鮑魚雞粒酥, 一口燕窩蛋撻,黑白芝麻流心煎堆仔。 店員好細心跟我們說 這個鮮豔別緻的紅色蒸籠是用紅菜頭汁染出來的, 全天然食材, 非常有心思,又可以令到食客食得放心。⭕ 黃金啤梨鹹水角~ 造型可愛的鹹水角,外層鬆脆煙韌, 入面餡料豐富。⭕原隻鮑魚雞粒酥~ 賣相已經十分矜貴, 原隻鮑魚炆得又淋又入味, 一啖入口有鮑魚鮮香味, 再細嚼入面有嫩口雞粒, 食法充滿層次感。⭕ 一口燕窩蛋撻~ 相信這一款一定是女士們 至愛, 燕窩養顏滋潤, 食材珍貴, 蛋撻的 面層佈滿了蛋白質豐

⭕ 一口燕窩蛋撻~ 相信這一款一定是女士們 至愛, 燕窩養顏滋潤, 食材珍貴, 蛋撻的 面層佈滿了蛋白質豐富的燕窩, 加上蛋撻 細滑好味, 這款甜品攞滿分。
⭕ 黑白芝麻流心煎堆仔~ 圓碌碌脹卜卜的外觀, 雖然是炸物但一點也不膩, 入口香脆, 芝麻味濃郁, 一啖咬落去還有流心的效果。
⭕ 海膽鳳眼餃~ 面層有新鮮甜美的海膽, 配上蝦肉餡料, 非常滿足。

⭕金箔墨汁蟹粉鮮蝦餃~ 肥美飽滿的墨汁鮮蝦餃, 黑色墨汁配上金箔顯得更高貴, 蟹粉味鮮甜濃郁, 加上肥美的蝦仁, 口感豐富味道一流。
⭕ 爆口叉燒包~ 這一款相對其他點心賣相比較普通,但入面的叉燒好豐富, 熱辣辣的,入口非常好味。
⭕ 沙薑北菇蒸滑雞飯~ 這個石碗是熱辣辣的 可以鎖住飯的溫度,雞肉嫩滑,一邊食的時候有淡淡的沙薑味滲出, 做得非常細心。
⭕ 順德倫教糕~ 我和媽咪都很喜歡吃的一種糕點,這裏完全可以食到傳統糕點的風味,微甜帶有少少酸, 做得很出色。

整體來說第一次到點心廊飲茶, 我和媽咪都食得很開心,這裏的食物高質,外觀精緻, 食材珍貴,非常美味。 餐廳環境舒適,裝修優雅格調,店員親切友善,不停為我們添茶, 這一種貼心的服務絕對可以令到食客印象難忘, 相信不久我會很快再來光顧的。
下午茶
2019-12-15 127 瀏覽
因之前去過由前天寶閣大廚主理位於銅鑼灣時代廣場的麒藝館,覺得還不錯,於是這日慕名到旺角點心廊一試,結果...訂了平日下午一點兩位,餐廳當日只有一半入座率,卻被安排坐在廚房門口前的圓枱。雖然餐廳新開不久,但是我感覺到地板因不太清潔而黐住我的鞋底,而我很怕坐在廚房門口,所以要求換位置,卻被告知要坐較細的二人長方形枱。要特別形容一下那二人枱的大小,就是放了兩人的餐具後,中間只夠放兩籠點心! 我問可否坐其他吉枱,卻被告知不可以。 但是由於枱不平穩,要勞煩侍應蹲下放餐巾攝住枱腳。我們點了五籠點心和一個鳳爪排骨飯,那張細小嘅二人枱當然放不下,結果侍應在我再三要求下,才將旁邊的二人枱和我那張拍埋一齊。雖然點心很精緻可口,可是經過幾番折騰,我的興致已大減。臨離開時,近門口位置的地板也是黐立立的。 拜託這是價錢不低的中餐館,我們埋單$400++,地板的清潔、枱的設計,以及如何安排座位等問題真的有待改善。

但是由於枱不平穩,要勞煩侍應蹲下放餐巾攝住枱腳。

黑松露野菌石榴粿(右)

翡翠日本帶子腸粉(左)

百花翡翠金魚餃(左)

2019-11-28
5 分鐘 (堂食)
午餐
黑松露野菌石榴粿(右)
翡翠日本帶子腸粉(左)
百花翡翠金魚餃(左)
2019-12-05 85 瀏覽
由於同事極力推薦我去食依間點心廊,我諗都無諗就拉埋朋友同我去來個點心hightea! 首先簡單講下個環境,燈光好充足,枱與枱之間都有十分充足既空間,舒適!食物方面,我地點左一個六款點心拼盤,一來到已經覺得佢地啲點心好浮誇,滿滿燕窩既燕窩撻,原隻鮑魚撻,海膽蝦餃,黑金蝦餃,梨造型嘅鹹水角,一個外貌普通嘅芝麻煎堆! 全部都好靚靚! 基本上全部都好好食!特別值得一提既係外表平凡既流心芝麻煎堆仔,真係好好食,超香芝麻味!反正梨造型既鹹水角就味道平凡😂滿滿燕窩既燕窩撻原隻鮑魚撻另外,我地兩個人仲加多左個流心鵪鶉蛋燒賣同帶子蜂巢芋角!流心鵪鶉蛋燒賣,鵪鶉蛋又唔係太流心,勝在外面好彈牙!我覺得可以skip.反而個帶子蜂巢芋角好出色,中間既芋蓉軟綿綿,外面既皮脆卜卜,好鍾意依個口感🤤

滿滿燕窩既燕窩撻

原隻鮑魚撻

另外,我地兩個人仲加多左個流心鵪鶉蛋燒賣同帶子蜂巢芋角!

下午茶
  • 創作六式拼盤
  • 黑白芝麻流心煎堆仔
  • 帶子蜂巢芋角
2019-11-16 458 瀏覽
今日下午經過旺角雅蘭中心2樓開了間點心廊,雖然係中餐但裝修很有現代感,餐廳以點心紙形式點餐,亦有VIP房可以book,餐廳內的牆身也有很特別的花朵設計可供打卡,我們點了幾客點心拼盤,每客有4款點心,每款兩件,有原隻鮑魚雞粒酥、一口燕窩撻、黃金啤梨鹹水角、黑白芝麻流心煎堆,我們還叫了幾款蒸籠點心,原來師傅很有心思把蒸籠用紅菜頭染上顏色,粉紅色的蒸籠,我們點了海膽鳳眼餃及燒賣,跟着還有蘿蔔酥,鳳爪排骨蒸飯,少食有麻辣生腸,避風塘炸魚,炸蝦餅,我們還再單點了一龍鳥籠的一口燕窩撻、除了茶以外也有特色飲品可選擇。這是一間很有心思的食店,平時不愛吃點心的我,也愛上這間新派設計的點心廊,無論環境食物及服務也是很出色

10 分鐘 (堂食)
  • 一口燕窩蛋撻
  • 原隻鮑魚雞粒酥
2019-10-09 343 瀏覽
有位朋友是點心精 最愛吃點心知道呢一度新開左一間行精緻路線嘅餐廳 就急不及待咁叫咗我嚟啦一入到去覺得環境好舒服 好光猛 侍應帶咗我哋去卡位 餐具擺位已經感覺出呢一間質素將會好好我哋兩個人叫咗去骨沙薑豬手$58 豬手已經去骨 進食非常方便 配上一塊塊沙薑 非常少見 非常開胃的前菜創作六色拼盤 $198 ,每樣點心均有兩件 最適合兩個人黎食~ 金箔蟹粉墨汁鮮蝦餃 超級有驚喜 餡入邊係滿滿的蟹子 非常好吃 海膽鳳眼餃 則有很多海膽放在餃上邊 日式和中式混合 味道很特別!其他點心也很重本 :一口燕窩蛋撻 原隻鮑魚雞粒酥 都係出邊茶樓少見嘅高級點心!在要多個黑蒜鳳爪排骨飯 $68 用石鍋送上 全程飯都係熱辣辣的 再配上龍蝦汁豉油 非常鮮甜美味這兒環境舒適 侍應態度好 點心特別又好吃 值得來試一試!
有位朋友是點心精 最愛吃點心

我哋兩個人叫咗

這兒環境舒適 侍應態度好 點心特別又好吃 值得來試一試!
2019-10-07 380 瀏覽
以前總覺得飲茶食點心應該係朝早做gei事黎到呢度就覺得 其實午餐定晚餐黎飲茶都好開心坐位舒適而且空間寛敞 坐得舒適講返野食 佢有傳統口味點心 我就揀左燒賣大地魚末燒賣 - 燒賣皮好夠薄餡料做得彈牙 食到淡淡魚香味另外就係啲創新點心 首先黎個創作六式拼盤淨係睇賣相已經流晒口水金箔墨魚蟹粉鮮蝦餃 - 望落感覺好似水黑畫咬開有好多蟹粉 食落鮮甜味美 海膽鳳眼餃- 海膽望落粒粒分明 好新鮮食落海膽鮮甜 但唔會蓋入邊蝦肉味道黑白芝蔴流心煎堆仔 - 一咬落去 感覺到外脆內軟之後就係芝蔴流心餡 真係好好味原隻鮑魚雞粒酥 - 鮑魚食落彈牙 炆煮鮑魚個汁好惹味下邊酥皮好鬆脆 一口燕窩蛋撻 - 燕窩好清甜 配去軟滑撻餡 同鬆脆撻皮 簡直係絕配黃金啤梨鹹水角 - 佢個外皮食落比平時gei鹹水角更鬆化最外邊好香脆 但入邊好軟熟 好好味千層牛角酥 - 呢個咁靚gei 酥皮可以話係酥鬆脆入邊牛肉好嫩滑 帶點惹味黑椒 令人食指大動富士竹炭叉燒包 - 個包外層好鬆軟 好似墨西包gei頂配上香濃叉燒 好味到停唔到手
以前總覺得飲茶食點心應該係朝早做gei事
黎到呢度就覺得 其實午餐定晚餐黎飲茶都好開心