2017-06-18 68 瀏覽
伯爵茶窩夫配雪糕 $78————————————————整體得分:6.5分 (10分滿分)————————————————👅食評:1️⃣口感 7/10窩夫嘅外層微脆,都幾鬆化。內層軟綿綿,口感都合格淡忌廉幾滑嘅,配窩夫食令口感豐富啲如果再企身少少會更好☺️2️⃣味道 6.5/10其實👅一直覺得伯爵紅茶嘅香味獨特得黎好清新舒服!唔知大家會唔會,👅每次食到飲到聞到索到😤都會覺得有種舒緩壓力同緊張情緒嘅感覺☺️雖然窩夫嘅伯爵茶味唔算好濃郁,不過食落都有淡淡嘅茶香同舒服嘅3️⃣抵食 6.5/10👅覺得價錢都合理嘅。有成四塊嫁!心理上錯覺好多🙈雖然拼埋係一塊完整嘅😂質素黎講不過不失,合格嘅
伯爵茶窩夫配雪糕 $78

————————————————
整體得分:6.5分 (10分滿分)
————————————————
👅食評:
1️⃣口感 7/10
窩夫嘅外層微脆,都幾鬆化。
內層軟綿綿,口感都合格
淡忌廉幾滑嘅,配窩夫食令口感豐富啲
如果再企身少少會更好☺️

2️⃣味道 6.5/10
其實👅一直覺得伯爵紅茶嘅香味
獨特得黎好清新舒服!
唔知大家會唔會,👅每次食到飲到聞到索到😤
都會覺得有種舒緩壓力同緊張情緒嘅感覺☺️
雖然窩夫嘅伯爵茶味唔算好濃郁,
不過食落都有淡淡嘅茶香同舒服嘅

3️⃣抵食 6.5/10
👅覺得價錢都合理嘅。
有成四塊嫁!心理上錯覺好多🙈
雖然拼埋係一塊完整嘅😂
質素黎講不過不失,合格嘅
2017-06-16 274 瀏覽
今次第二次黎到點點甜,  上次食完覺得性價比好高, 所以再ENCORE! 今次多左人黎食所以可以試多幾款, 但今次都係食丸子類為主仙草紫薯冰($32), 好大碗賣相好吸引, 個紫薯球好搶眼, 冰本身就無乜味, 要靠其他配料一齊食, 不過overall 唔太甜!芋圓仙草盛($30), 呢個比起上面果個好食, 因為仙草做底, 甜d, 份量好多, 呢個價錢非常值得再食!榴槤小丸子($36), 雖然呢個賣相無咩顏色, 但鐘意食榴槤既你一定唔可以錯過, 因為佢成碗都係榴槤!! 旁邊圍住既都係榴槤醬, 好香好甜, 配埋小丸子真係食唔停口, 不過身邊唔食榴槤既朋友就不斷話臭焙茶心太軟($48), 製作需時, 等左差唔多20分鐘, 外型就好好, 但心太軟茶味唔夠出, 偏甜, 可能綠茶味會好食d! 多芒愛玉凍($28), 好淡口, 好稀, 唔推介!overall 呢間都係抵食, 多選擇, 質素都算高, 不過店面較細

榴槤小丸子
焙茶心太軟
 多芒愛玉凍($28), 好淡口, 好稀, 唔推介!
榴槤小丸子
2017-06-15 51 瀏覽
同朋友食完吉野家仲係覺得唔夠飽於是去咗附近兜個圈見到大大個芋圓招牌就入咗去食我同朋友都係愛芋圓之人我叫咗份紅豆沙芋圓紅豆沙太甜,不過芋圓幾好食下次要揀仙草冰朋友就叫咗個豆腐花芋圓口感似豆腐花果凍。。。
同朋友食完吉野家仲係覺得唔夠飽
於是去咗附近兜個圈
見到大大個芋圓招牌就入咗去食
我同朋友都係愛芋圓之人

我叫咗份紅豆沙芋圓
紅豆沙太甜,不過芋圓幾好食

下次要揀仙草冰

朋友就叫咗個豆腐花芋圓
口感似豆腐花果凍。。。
2017-06-12 1385 瀏覽
之前在Ideas Dessert的荃灣本店品嚐過兩款抹茶甜品,質素可謂是驚為天人,得知近來於旺角插旗之餘更推出一系列限定芋圓甜品,特意前來一試,不過略失所望。芋圓仙草盛 ($30)可以自由選配紫薯蓉或者芋泥,芋泥球質地結實,真材實料,當中混有不少芋頭粒,味道天然幾乎零甜味,只帶芋頭本身原有的淡淡香味。配料另有芋圓、珍珠、小丸子、西米、紅豆及仙草,芋圓及番薯圓味淡不過煙韌。仙草紫薯冰 ($32)配料方面與芋圓仙草盛幾乎一模一樣,包括紫薯蓉、芋圓、珍珠、小丸子、西米、紅豆及仙草,不同的是其底下是刨冰。紫薯蓉質地比海記結實,感覺真材實料並天然得多。刨冰本身沒有味道,所以要靠淡奶及其他配料補足,芋圓及番薯圓的芋頭或番薯味同樣欠奉,幸而軟糯煙韌。整體芋圓系列質素普通,味道偏淡,在之前於荃灣分店品嚐過兩款抹茶甜品比較之下更顯失色,未能脫穎而出,不過個人覺得已經算是坊間同類芋圓甜品之中比較出色的一間,但始終Ideas Dessert最拿手的仍然是抹茶甜點。

芋圓仙草盛 ($30)
芋圓仙草盛

仙草紫薯冰 ($32)

2017-05-22 51 瀏覽
近來多了很多甜品店有售芋圓糖水,試過幾間都不夠料,很稀。 我們光顧這間'點點甜'是星期日的下午3時正,鄰近的甜品店都要等位, 這間卻沒有人在店內進食!我們對芋圓情有獨鍾,所以都選擇試一試,出乎意料之外的好味!這間的紫薯仙草珍珠西文芋圓很好味,不太甜,如可多一點點芋圓會更好(因這個食材是重點之一), 而其他材料都很足料。另外點了西瓜西米露和芋圓紅豆沙,芋圓紅豆沙也是可多些芋圓會更好!而西瓜西米露ok!今次帶了媽媽來,她說這間甜品店正位於她和爸爸去的教會對面, 以後可帶爸爸和教友們來試!

2017-05-18 48 瀏覽
聽講呢度既抹茶雪糕好有水準,抹茶控既我當然要試!將呢座冰山劈開系好難既事...因為實在太硬啦😨所以最後系食唔到既😂抹茶雪糕又滑又濃,丸子夠煙韌,啫哩好q彈,紅豆偏甜呢個宇治森林($48)軟雪糕夠滑,溶得快左啲,茶味幾濃,但未至於回甘😚抹茶啫喱軟滑帶爽,白玉好煙韌,但紅豆蓉太甜😌底下仲有粟米片同豆腐布甸!布甸唔錯,好滑有豆味,但我就唔太鍾意粟米片,破壞左整體滑滑既口感😟蛋糕質感既窩夫($52),比較實心,唔夠外脆內軟,要配埋牛乳雪糕一齊食先冇咁乾😟不過蛋香唔錯,芒果都好甜😚呢度既雪糕真系唔錯,不過其他方面可以再做好一啲
聽講呢度既抹茶雪糕好有水準,抹茶控既我當然要試!

呢度既雪糕真系唔錯,不過其他方面可以再做好一啲
2017-05-14 74 瀏覽
Idea dessert 💁🏽芋圓仙草盛配芋泥 hkd30 😀芋圓芋頭控必試🤤大份夾抵食~佢所有配料夾埋一齊食啲口感勁豐富,同埋佢啲芋圓都好多!又煙un。不過佢啲紅豆甜過頭😣但係撈埋係👍🏿同埋佢個芋泥好新鮮~真芋泥黎架!😍
Idea dessert 💁🏽
芋圓仙草盛配芋泥 hkd30 😀
2017-05-12 42 瀏覽
又出動搵芋丸食上網見人介紹就黎試下芋泥、芋丸豆腐花椰汁底勁香椰汁味!芋丸係彈牙有口感芋泥有驚喜整到好似雪糕咁,但勝在味道淡淡地食完唔會膩!豆腐花就偏硬,諗起馬豆糕咁夠滑但軟身啲就100 分啦另外試左芒果豆腐花芒果汁做底好夠味芒果可能「當造」都香甜但都希望下次豆腐花可以軟身啲
又出動搵芋丸食
上網見人介紹就黎試下

芋泥、芋丸豆腐花
椰汁底勁香椰汁味!
芋丸係彈牙有口感
芋泥有驚喜

整到好似雪糕咁,但勝在味道淡淡地
食完唔會膩!
豆腐花就偏硬,諗起馬豆糕咁

夠滑但軟身啲就100 分啦

另外試左芒果豆腐花
芒果汁做底好夠味

芒果可能「當造」都香甜
但都希望下次豆腐花可以軟身啲

1K
2017-05-09 755 瀏覽
上星期打完邊爐,食完熱氣野,特別想食糖水!上網搵左一輪,附近選擇都幾多,但又心思思想食啲未食過嘅。點點甜嚴格黎講,已經食過,但上次去嘅係荃灣分店,點左三個甜品,都覺得普普通通。今日俾多次機會,並且點左兩款上次冇食嘅,又覺得ok喎~旺角店位於豉油街,經歷改名轉型,裝潢冇乜點變,同之前幾乎一樣。週五晚客人唔少,好在只係等左一陣就入得,店內位置唔多,相對荃灣店點都冇坐得咁舒適。餐牌相同,供應熱嘅芋圓系列、愛玉凍、刨冰、榴槤甜品、雪糕、港式甜品、西式甜品例如窩夫、心太軟等,定價合理。上次我地喺荃灣店食過紅豆沙、椰子西米露、杏仁露,都好稠身,比例好似錯錯地咁,今次決定點雪糕同冰類。芋泥奶凍冰 $32有芋泥、奶凍、小丸子、芋圓、薏仁,同圖片相符嘅賣相。芋泥味道天然,感覺完全冇落糖,味道唔濃,唔會太粉。奶凍食落比較硬實,帶少少奶味。墊底嘅係煉奶冰,唔算打得好碎,仲有少少口感,配合配料,整體就唔係好甜。兩款芋圓都好煙韌軟糯,係我地喜歡嘅口感,唔會太硬芋圓食落冇乜味,但只要唔係浸糖水甜到脫髮嗰種,已經係合格!小丸子份量都幾多喎,細細粒,呢個甜品都幾抵食。寶石金時 $32有抹茶牛奶雪糕、紅豆、焙茶啫喱,呢

今日俾多次機會,並且點左兩款上次冇食嘅,又覺得ok喎~

芋泥奶凍冰 $32
芋泥、奶凍、小丸子、芋圓、薏仁,同圖片相符嘅賣相。

芋泥奶凍冰
兩款芋圓都好煙韌軟糯,係我地喜歡嘅口感,唔會太硬
芋圓食落冇乜味,但只要唔係浸糖水甜到脫髮嗰種,已經係合格!

小丸子份量都幾多喎,細細粒,呢個甜品都幾抵食。
芋泥奶凍冰
寶石金時 $32
抹茶牛奶雪糕、紅豆、焙茶啫喱,呢個價錢而言,都算交足功課。
抹茶雪糕抹茶味濃郁,未至於回甘,但可以接受;反而牛奶味比較弱,混埋一齊幾乎俾霸道嘅抹茶蓋過哂,獨立食亦都食唔到奶味。

雪糕雞地唔係厚滑嘅類型,冰感較重,所以溶得相當快。
寶石金時
紅豆唔會太甜,份量頗多;焙茶啫喱唔會好實,而且茶味濃,完全唔甜,不過食食下有少少苦,可能係同抹茶雪糕撞左。
寶石金時
總括而言,點點甜嘅甜品定價唔係太貴,而且幾足料,基本上唔難有一班捧場客,只係水準要再穩定啲。
今次點呢兩款都冇伏,味道唔錯,見到抹茶軟雪糕只需17蚊,都幾抵deal。
當然啦,今時今日食糖水,同食快餐無異,都係三扒兩啖盡快讓個位出黎比人做生意啦。
餐牌:
2017-04-28
$32 (宵夜)
2017-05-04 174 瀏覽
飯後甜品總要食😍本身期待咗成個星期想試吓芋圓仙草盛啲紫薯泥🤤點知冇晒仙草😨三人行最後叫咗💚宇治森林💛香芒明珠💜紫薯心太軟💚宇治森林💚抹茶雪糕一落檯就已經融融哋! 可能今晚太熱喇🤣不過抹茶味好濃👍🏻不過最底啲豆腐花口感有啲似果凍😅💛香芒明珠💛一上檯見到碗金黃色嘅甜品有兩粒深綠色嘅嘢...賣相有啲騎呢🙃原來冇晒白玉丸子變咗綠茶味白玉丸子😅布甸略硬但芒果味濃👏🏻🚨🚨芒果汁甜到我食第一啖就成個人醒一醒!冇睇錯!唔係酸到打冷震😳係甜到打冷震🙈唔食得太甜嘅你要考慮吓🤔🤔🤔💜紫薯心太軟💜相機ready諗住影啲紫薯漿湧出嚟😍最後係失望嘅👉🏻👈🏻抵讚嘅係豆腐雪糕有好濃嘅豆腐味😋正!以十點半呢個食甜品嘅黃金時間嚟講...咁早就缺貨,似乎大家想食就要快啲食完正餐就去喇😌😌😌
飯後甜品總要食😍

本身期待咗成個星期想試吓芋圓仙草盛啲紫薯泥🤤點知冇晒仙草😨
三人行最後叫咗💚宇治森林💛香芒明珠💜紫薯心太軟

💚宇治森林💚
不過最底啲豆腐花口感有啲似果凍😅

💛香芒明珠💛
一上檯見到碗金黃色嘅甜品有兩粒深綠色嘅嘢...
賣相有啲騎呢🙃
原來冇晒白玉丸子變咗綠茶味白玉丸子😅
布甸略硬但芒果味濃👏🏻
🚨🚨芒果汁甜到我食第一啖就成個人醒一醒!
冇睇錯!唔係酸到打冷震😳係甜到打冷震🙈
唔食得太甜嘅你要考慮吓🤔🤔🤔

💜紫薯心太軟💜
相機ready諗住影啲紫薯漿湧出嚟😍
最後係失望嘅👉🏻👈🏻
抵讚嘅係豆腐雪糕有好濃嘅豆腐味😋正!

以十點半呢個食甜品嘅黃金時間嚟講...
咁早就缺貨,似乎大家想食就要快啲食完正餐就去喇😌😌😌
2017-05-04
20 分鐘 (堂食)
宵夜
2017-04-27 116 瀏覽
吃完晚飯,第二個胃又出動,成班友仔搵甜甜滿足下,朋友話附近開左間甜品店,咁就去試下啦,我地一行6人,去到都要等一陣先有位,好彩唔算等得耐,好快就入得!見到餐牌都已經,有芋圓呀,我眼中只有芋圓,都冇乜點睇其他甜品,我點左芋圓丸子紅豆沙不得了不得了,賣相超得,即刻試下先,芋圓口感好正, 好似身在台灣咁, 紅豆沙都好正,唔太甜!朋友們既甜品都好正,雜果愛玉冰,芋圓仙草同多芒豆腐花,個個喜愛自己所揀既咁既價錢,仲係旺區,超值

見到餐牌都已經

咁既價錢,仲係旺區,超值

2017-04-26
$30 (宵夜)
2017-04-20 195 瀏覽
外出食飯總覺得要來點飯後甜品才滿足是日和朋友在旺角吃完晚飯在附近找到這糖水店,就被它的芋圓甜品吸引。如很多糖水店一樣,迫迫狹狹的,因為我們沒打算久留,所以沒所謂。食量不大的我們只想過過口癮,只點了一碗熱芋圓仙草盛分享。中間那球可選紫薯蓉或芋蓉,鑑於現在是紫薯的季節,就選了紫薯~ 這薯蓉的口感是偏向粗糙而帶有紫薯顆粒,比起綿密滑溜的那種薯蓉,我更喜歡這個,因為更原汁原味整碗糖水口感層次豐富,煙靭的配料包括珍珠、小丸子和芋圓,韌度不同但全都有嚼勁而不硬,還有軟軟的西米和綿密香甜的紅豆吃過這碗糖水,我和朋友都很滿足~這碗糖水配料甚多又好味,只賣$30,cp值很高呢
外出食飯總覺得要來點飯後甜品才滿足

吃過這碗糖水,我和朋友都很滿足~
這碗糖水配料甚多又好味,只賣$30,cp值很高呢
2017-04-18
2017-04-19 130 瀏覽
夜晚8點幾黎到, 門口已經有幾個人排緊隊, 係咪因為呢排ig 宣傳多左呢等左5分鐘左右就有位, 不過店面有近半位置做左廚房, 所以坐位唔算多, 同埋比較逼, 咁今次叫左2個糖水, 夏日情迷($32), 同芋泥奶凍冰($32)。夏日情迷好快就上左枱, 入面有菠蘿, 橙, 芒果, 1d椰果同西米珠珠咁, 芒果真係好酸!!!! 不過成碗既組合唔錯, d西米珠珠好爽, 真係好夏日另一碗 芋泥奶凍冰隔左好耐先上枱, 希望餐廳可以配合一下上菜速度, 因為見到其他枱都係1d人食完先上其他糖水, 呢個甜品個底係練奶冰, 上面有小丸子,芋圓,紅豆,芋泥, 同1個奶凍。芋泥同芋圓係咪完全無加extra糖, 所以好似無乜味 (得本身芋頭味), 要同時配合其他野一淡塞晒落口, 就岩岩好夠甜, 好好味total 都係$64蚊, 下次再試其他款式

total 都係$64蚊, 下次再試其他款式
2017-04-18 51 瀏覽
👀舖頭甜品選擇都幾多。芋圓素質幾好,食落都煙煙韌韌,不過中間就冇餡,紫薯圓、芋圓、蕃薯圓全部食落味道分別唔太,不過佢地調味唔太甜,食落都幾好味😌仙草都滑嘅,雖然未滑到好似水咁~不過都夠做㗎啦😎最驚喜其實係佢個芋泥同紫薯泥,食落軟綿綿,有啲似雪糕,又有啲似棉花糖😛紫薯味同芋圓味都都好正,一啲都唔假,感覺都冇額外加糖👍🏻$32/碗 呢個質素都叫算係咁啦~
👀舖頭甜品選擇都幾多。

仙草都滑嘅,雖然未滑到好似水咁~不過都夠做㗎啦😎

$32/碗 呢個質素都叫算係咁啦~
紫薯泥/芋泥 芋圓
紫薯泥/芋泥 芋圓
點點甜Ideas Dessert係旺角開左分店,唔洗去到荃灣甘遠,對住係9龍嘅草根真係好消息!!而家睇落真係好多選擇,好多都好想試,可惜胃納有限,草根2人苦惱一輪後揀左3樣由於早前已經喺荃灣分店試過紫薯心太軟, 所以今次就試培茶味🌿!!靜崗焙茶心太軟配Movenpick雪糕 ($58)Hojicha Lava Cake with Movenpick Ice Cream一上枱已經超級香,一切開已經好似熔岩甘流曬出嚟,流心程度超高。培茶味道濃厚,配上味道較淡嘅豆腐雪糕同甜甜嘅紅豆又真係幾夾始終點點甜心太軟質素真係唔錯,草根大推呢個俾大家,絕對係店內名物,我地認為係必食之選!!!!睇睇流心程度幾高!!!另一樣都係嚟到必叫!!宇治森林(54)Uji Matcha Forest抹茶雪糕質感好滑,雖然無抹茶嘅回甘,但雪糕質素好高,店員無偷工減料,雪糕唧得滿滿,面頭有白玉、抹茶啫喱同紅豆,甜甜嘅紅豆粒粒有咬口,白玉好煙靭,不過啫喱就無咩味,雪糕食到中間有粟米片脆脆,口感好豐富, 最落底仲有豆腐花添, 豆腐花好滑好甜整體食落超match仲好大杯最後一野叫左芋圓仙草盛 ($30)芋圓呢排大熱,但係其實好

靜崗焙茶心太軟配Movenpick雪糕 ($58)
靜崗焙茶心太軟配Movenpick雪糕

睇睇流心程度幾高!!!
靜崗焙茶心太軟配Movenpick雪糕
另一樣都係嚟到必叫!!

宇治森林(54)Uji Matcha Forest
整體食落超match仲好大杯
宇治森林
最後一野叫左芋圓仙草盛 ($30)
芋圓呢排大熱,但係其實好多地方都做得唔係甘好,呢到嘅芋圓唔係粒粒都夠煙韌,食唔出有唔同味道。不過配料又真係好多,有西米、小丸子、紅豆、珍珠、一大球紫薯、芋圓配以仙草做底,雖然有落煉奶,但整體味道偏淡同單調
只有紅豆可以帶起甜味,有少少失落, 而紫薯味道天然,一大球都幾飽肚
芋圓仙草盛
下次大家嚟草根會推薦頭2樣!!
始終皇牌冇得輸!!!
打緊呢篇食評嘅時侯又想再去食了
3 分鐘 (堂食)
$55 (宵夜)