2017-04-13 67 瀏覽
旺角又多一間有芋圓食嘅地方當然要去試一試🤤-一心想黎食仙草芋圓的😭點知去到先知今日無仙草 十萬個失望傷心😭不過好彩都仲有芋圓食🙁🤘🏿-芋泥奶凍冰($32).芋泥•芋圓•奶凍•小丸子•紅豆芋泥係真 芋泥 🤤 天然的芋泥帶有大量芋粒好有口感芋圓同小丸子夠煙韌🤤芋圓紫薯圓地瓜圓味都好出份量都好多下🤤刨冰冰感重 加有花奶煉奶 比較甜加埋芋泥奶凍一啖過係正嘅🤘🏿真係好足料🤘🏿一碗好有飽足感😂🤘🏿-焙茶心太軟($48).第一次食焙茶味的心太軟已經有好一排無食心太軟平時的朱古力心太軟實在太甜太甜但今次完全令我改觀心太軟流心同蛋糕比例恰得剛好表面脆身加上裹面微暖嘅焙茶漿🤤焙茶味好濃郁好出 亦唔會好甜好漏食曬成個完全無問題 仲好好想encore多個係我食過暫時最好食嘅心太軟哈哈🤘🏿不過美中不足係配係隔離嘅豆腐雪糕豆腐味不天然 而且兩者不夾🙁改為雲呢拿味應該會更好🤘🏿-寶石森林($48).抹茶煎餅•玄米茶啫喱•脆米•紅豆•抹茶白玉丸子睇相好似平平無奇一上枱原來好大杯好足料抹茶雪糕質感軟滑 奶味好足份量亦好多 滿滿一大杯 超滿足底層係玄米茶啫喱 茶味 超 濃 郁食落口似飲梗成支玄米茶 帶有回甘啫喱加上微甜嘅
旺角又多一間有芋圓食嘅地方
當然要去試一試🤤
一心想黎食仙草芋圓的😭
點知去到先知今日無仙草 十萬個失望傷心😭
不過好彩都仲有芋圓食🙁🤘🏿
芋泥奶凍冰($32)
芋泥•芋圓•奶凍•小丸子•紅豆
份量都好多下🤤
刨冰冰感重 加有花奶煉奶 比較甜
加埋芋泥奶凍一啖過係正嘅🤘🏿
真係好足料🤘🏿一碗好有飽足感😂🤘🏿
焙茶心太軟($48)
第一次食焙茶味的心太軟
係我食過暫時最好食嘅心太軟哈哈🤘🏿
不過美中不足係配係隔離嘅豆腐雪糕
豆腐味不天然 而且兩者不夾🙁
改為雲呢拿味應該會更好🤘🏿
寶石森林($48)
抹茶煎餅•玄米茶啫喱•脆米•紅豆•抹茶白玉丸子
中間仲有好多脆米
脆米保持脆米 口感uppppp
唔太好抹茶的我表示嘅鐘意食🤘🏿

2017-04-12 61 瀏覽
食甜品成日心大心細,想食依樣又想食果樣,所以如果同大班朋友食甜品我就通常會叫幾款唔同系列嘅甜品大家一齊開心share。 今次就叫咗芋圓,抹茶同心太軟系列。一碗有齊晒芋丸,小丸子,紅豆,仙草凍,珍珠同紫薯蓉。絕對啱晒鍾意多種囗感同心大心細唔知揀食咩嘅人。不過個冰底就冇咩味要另外再問店員攞花奶同埋練奶,添加味道。依個寳石森林先有齊晒抹茶牛奶雪糕,玄米茶啫喱,白玉,紅豆,脆米 同抹茶煎餅。抹茶牛奶扭紋雪糕綠茶味好滑好濃郁,不過牛奶味果邊就有少少冰感,白玉非常煙靭,玄米茶啫喱亦有淡淡嘅茶香。心太軟焗得外脆內軟,伯爵茶味都幾突出,但係流心效果並唔係太澎湃。伴碟仲有D玫瑰花乾,粟米脆片同埋豆腐雪糕,我個人就認為心太軟同豆腐雪糕就唔太相襯,都係配返雲呢拿味雪糕會好味D。
仙草紫薯冰
寳石森林
伯爵茶心太軟配豆腐雪糕

聽講Ideas Dessert 抹茶系列回歸抹茶控緊係即刻去食!!! 原來價錢調整左 比以前更平更抵食呢!宇治森林 $48寶石森林 $48抹茶牛奶雪糕轉全抹茶+$2比我想像中大杯呢兩個吾同既地方係一個配煎餅、玄米茶啫喱、脆米一個配抹茶啫喱、豆腐花、粟米片大家都有甜度適中既紅豆粒同白玉白玉好煙韌!大愛話說抹茶雪糕轉左新配方 我覺得比以前甜左少少 奶味濃左 抹茶味淡左啲 對於吾係中意極濃抹茶既人黎講 甘樣會岩岩好 抹茶味道變得平易近人 會比以前易啲入口 但我就中意以前嗰種極極極濃抹茶帶啲甘苦 不過都係甘creamy整體CP值超高呢 認真抹茶味吾差得過東海堂 而且$17有一枝啵!去邊度搵IDEAS野苺窩夫配3.6軟雪糕 $52窩夫係原味 外脆內軟 口感鬆脆 吾係紮實煙韌 吾會令人太滯 奶味重過蛋味 配上蜂糖漿 味道好夾抹茶控還是把牛乳雪糕轉了抹茶味窩夫點雪糕食都好滋味另外心太軟仲有焙茶味 Top5之一呢!當然要試下基本上茶類甜品我都like 心太軟有抹茶、焙茶、紫薯、伯爵茶 每款各有千秋 但今次就想試下焙茶靜岡焙茶心太軟配豆腐雪糕 $48一個字「濃」黎形容成個甜品流心程度良好 切開焙茶岩漿流
聽講Ideas Dessert 抹茶系列回歸

宇治森林、寶石森林
宇治森林 $48

寶石森林 $48

抹茶牛奶雪糕轉全抹茶+$2

比我想像中大杯呢

兩個吾同既地方係

一個配煎餅、玄米茶啫喱、脆米

一個配抹茶啫喱、豆腐花、粟米片

大家都有甜度適中既紅豆粒同白玉

基本上茶類甜品我都like
靜岡焙茶心太軟配豆腐雪糕 $48

一個字「濃」黎形容成個甜品
靜岡焙茶心太軟配豆腐雪糕
流心程度良好 切開焙茶岩漿流出 而且心太軟層皮全程都保持脆脆既口感

平時食心太軟 不論係咩味通常都會有偏甜既問題

但依個完全無問題 味道係濃縮焙茶味 吾中意濃茶味既人可能會覺苦tim~

但對於茶味愛好者可謂一級享受

雖然比我想像中細舊 但已經好滿足!

而豆腐雪糕就吾知哪裡出品 極重豆腐味
配上心太軟一齊食 吾溜吾滯 超正!

我覺得ideas dessert啲甜品質素吾差 而且價錢抵食 真係值得去食!不過位置較少 夜啲去都真係無位~
2017-04-10
宇治森林、寶石森林
  • 寶石森林
  • 宇治森林
2017-04-10 47 瀏覽
行開旺角,試下呢間甜品,冇驚喜食咗"雪之園".... 真係好普通,大家應該喺屋企都會整到…… 豆花紅豆小丸子椰汁雪糕…… 溝埋! 就係咁雪之園 就完成嘞!唔知佢啲waffles同埋抹茶雪糕會唔會好啲呢……haha
行開旺角,試下呢間甜品,冇驚喜

唔知佢啲waffles同埋抹茶雪糕會唔會好啲呢……haha
雪之園
2017-04-10
下午茶
2017-04-02 72 瀏覽
好好味嘅多芒檸檬愛玉凍,香港好似唔多地方有愛玉凍,所以見到有得食好開心! 一碗材料好豐富,有芒果、椰果、珍珠,底下仲有愛玉凍,加上酸酸甜甜嘅檸蜜汁,整體味道好清新!愛玉凍滑捋捋,質感好好,加埋椰果煙煙靱靱,口感好有層次。另外我哋見到有紫薯心太軟,咁特別當然要試試。隻紫色好靚,亦都食到紫薯味,味道好天然,但係唔會太甜,甜度啱啱好,可惜入面唔流心,切出來完全無漿,明顯焗得太熟,同埋皮焗得唔夠脆,略為失色。
另外我哋見到有紫薯心太軟,咁特別當然要試試。
召喚煙韌控Ideas Dessert 今次想試紫薯!諗緊食仙草紫薯冰定芋圓仙草盛之際好熱之際,最後都係揀左冰仙草紫薯冰 $32果然紫薯係比芋泥好食 多左種天然既香甜 都食到紫薯粒 非常好刨冰睇住佢落勁多煉奶同花奶既時候 真係感覺好邪惡!但同時又好爽 因為感覺會好好食⋯⋯食落甜度岩岩好紅豆 小丸子 黑珍珠份量都吾少!冰溶得有點快 但都不失美味 似椰汁紅豆冰我覺得小丸子同芋圓煙un度係perfect~反而今次第一次食黑珍珠覺得麻麻 外面好軟但中間有一點硬 不過又未去到難食程度仙草其實係咪龜苓膏?啫喱口感 好清熱既感覺呢個價錢真係超抵食
召喚煙韌控Ideas Dessert
今次想試紫薯!諗緊食仙草紫薯冰定芋圓仙草盛之際
好熱之際,最後都係揀左冰
仙草紫薯冰 $32
⋯⋯
食落甜度岩岩好
紅豆 小丸子 黑珍珠份量都吾少!
冰溶得有點快 但都不失美味 似椰汁紅豆冰

仙草其實係咪龜苓膏?啫喱口感 好清熱既感覺

呢個價錢真係超抵食
2017-03-23 94 瀏覽
在附近吃了晚餐就找個甜品店試試看~雖然店子小小但見 menu 也有好多款式所以就吸收了入去。我點了芋泥奶凍冰(沒拍照),芋泥挺好吃,但是主角芋圓是非常硬和難吃,像是在吃膠。朋友點了伯爵茶心太軟,比較少見的口味,挺特別的朱古力心太軟就普普通通,可以不吃抹茶心太軟就不錯,蠻濃抹茶味雖然心太軟系列的甜品ok,但是重點是!本來朋友就是衝著 Movenpick 雪糕才點的!!Menu上寫明是Movenpick 雪糕,點餐也沒說什麼,來到一看就知道不是 Movenpick,完全和menu說的不符合,是想騙誰然後問店員,才施施然說已經沒有Movenpick了,所以下單的價錢也減了。我們一看,原來是減了$4thanks.... 頂包的雪糕質素很差,不好吃又沒有雲厘拿味。不過最生氣在於要主動問店員才知會原來沒有這雪糕,這店減$4就當解決了問題....覺得這店的處理方法很不老實和求奇敷衍。如果我們早知道沒有Movenpick就不會點這甜品了。不會再光顧

朋友點了伯爵茶心太軟,比較少見的口味,挺特別的
朱古力心太軟就普普通通,可以不吃
抹茶心太軟就不錯,蠻濃抹茶味
thanks....

上次食過Ideas Dessert個抹茶冰覺得吾錯,所以今次黎試下佢地個春季限定見好多人都推佢地個芋圓仙草盛而我就被另一款吸引芋泥奶凍冰 $32 (推薦指數: 9/10)芋泥、奶凍、小丸子、芋圓、紅豆全部我最愛以刨冰做底 由於個冰係無味既 見到店員會淋上花奶同煉奶粒粒紅豆甜度適中 份量充足奶凍甜度低 牛乳味都濃 如果再凍啲會更好芋泥感覺純天然無添加 仲食到大量芋粒應該真係蒸好就甘壓成泥冰溶得好快 不過感覺變左食紅豆冰 味道都吾錯小丸子細細粒夠煙un!超正重點既係芋圓!!!芋頭味、蕃薯味、芋頭味。完全係食得出仲要超煙un!太好食喇!!!$32甘滿足真係抵食到無朋友推薦推薦

見好多人都推佢地個芋圓仙草盛
而我就被另一款吸引
芋泥奶凍冰 $32 (推薦指數: 9/10)
芋泥、奶凍、小丸子、芋圓、紅豆
全部我最愛

應該真係蒸好就甘壓成泥
冰溶得好快 不過感覺變左食紅豆冰 味道都吾錯
小丸子細細粒夠煙un!超正
重點既係芋圓
!!!芋頭味、蕃薯味、芋頭味。完全係食得出
仲要超煙un!太好食喇!!!
$32甘滿足真係抵食到無朋友
推薦推薦
2017-03-20 127 瀏覽
星期六和男朋友在旺角吃完飯 到處逛逛在街角轉角處發現這間甜品店陳列在門口的T字大餐牌非常豐富 甜品選擇多男友一直說已經很飽了吃不下但看到有小妹喜愛的窩夫 興致勃勃硬拉著男友進來一試一心想吃窩夫 誰知打開餐牌 所有窩夫已不再供應為何外面餐牌不註明呢不要緊 小妹也是芋圓的忠實粉絲先點了芋圓丸子紅豆沙 店員說「紅豆沙前一晚沽清 是日未返貨」「返貨?」紅豆沙這種相對基本的糖水底不是自己煲的嗎? 難道是粉沖的?也不要緊 換芋圓仙草紫薯 這次店員說「紫薯也沽清了」好 再換 芋圓芋泥豆花 店員又說「豆花都沽清了 不如要奶凍啦」在什麼都沒有 無可奈可之下 只好要一份奶凍 再加一份沒有紫薯的芋圓仙草基本上都是包裝即食品兩碗甜品都太甜 唯一是芋圓煮得適中 頗有咬口期間還聽到後面一對男女落單 也是這樣沽清那樣沽清一兩樣沽清可以理解 臨收店前沽清得多也可以理解但下午五時許便樣樣沽清 是否應在開店前先準備好呢不會回頭了
星期六和男朋友在旺角吃完飯 到處逛逛

在街角轉角處發現這間甜品

陳列在門口的T字大餐牌非常豐富 甜品選擇多

男友一直說已經很飽了吃不下

但看到有小妹喜愛的窩夫 興致勃勃硬拉著男友進來一試
一心想吃窩夫 誰知打開餐牌 所有窩夫已不再供應

為何外面餐牌不註明呢

不要緊 小妹也是芋圓的忠實粉絲

也不要緊 換芋圓仙草紫薯 這次店員說「紫薯也沽清了」

芋泥奶凍冰

但下午五時許便樣樣沽清 是否應在開店前先準備好呢

不會回頭了
2017-03-18
2017-03-16 88 瀏覽
Ideas Dessert抹茶控又出動喇~食匀所有抹茶冰成日見人post 覺得幾正甘 放學走黎試下先!翡翠冰島 $60 (推薦指數: 8/10)佢原本係配抹茶牛奶雪糕 但可以轉全抹茶ga!入面仲有紅豆、白玉、抹茶啫喱、椰果。雪糕抹茶味濃郁而且creamy 吾係冰感!~份量都吾少!幾有驚喜佢地個冰本身無味,所以見佢地都落左大量煉奶,之後再加抹茶牛奶漿!吾似韓國果啲冰綿綿密密,而係碎碎既冰,要用口咬不過我覺得都吾錯不過就真係溶得好快雪糕都未溶,已經就變左飲抹茶牛奶。。。但幾好飲而且個冰用料都幾豐富紅豆全部一粒粒,而且無過甜椰果令整體望落豐富啲~無奇怪味道出現 點綴黎姐吾係重點重點係個兩粒吾顯眼既白玉 超級煙un!椰果換曬白玉得吾得抹茶啫喱都重抹茶味,而且好滑!所以整體吾錯!CP值都高雪糕已經加曬分仲有佢地芋圓豆花都好吸引!下次再試埋先!
Ideas Dessert
抹茶控又出動喇~食匀所有抹茶冰
成日見人post 覺得幾正甘 放學走黎試下先!
翡翠冰島
翡翠冰島 $60 (推薦指數: 8/10)
不過我覺得都吾錯
不過就真係溶得好快
雪糕都未溶,已經就變左飲抹茶牛奶。。。但幾好飲
而且個冰用料都幾豐富

紅豆全部一粒粒,而且無過甜

椰果令整體望落豐富啲~無奇怪味道出現 點綴黎姐吾係重點

重點係個兩粒吾顯眼既白玉 超級煙un!椰果換曬白玉得吾得

抹茶啫喱都重抹茶味,而且好滑!
所以整體吾錯!CP值都高
雪糕已經加曬分

仲有佢地芋圓豆花都好吸引!下次再試埋先!
翡翠冰島
2017-03-13 102 瀏覽
之前食過荃灣分店都好愛 今次行過旺角就同朋友一齊食下最新既芋圓系列 點知泥到勁大碗 好足料 而整體泥講我都覺得係抵食既芋圓仙草盛 $30可揀紫薯或芋泥😯 今次就試試紫薯先😏 紫薯蓉無乜加糖👍👍 食落吾會好甜 比較天然既味道 依度既芋圓 特別在有3種味💕 有埋紫薯圓😍成碗野就如其名😂 真係勁豐盛 反而吾夠水🙈 仙草成個底都係😋 啲小丸子同珍珠都比康瑞淋 所以岩晒我😆 但食晒成碗真係會勁飽😣

芋圓仙草盛 $30
依度既芋圓 特別在有3種味💕 有埋紫薯圓😍
2017-03-10 92 瀏覽
女人係有兩個胃, 食完dinner之後當然要食返個甜品啦! 行經豉油街發現有間好細既甜品店, 部分價錢仲係超平tim~ 我地一共order左三個甜品:【紫薯心太軟配雪糕】HK$56朱古力心太軟食得多, 紫薯心太軟都係第一次食, 不過心太軟冇焗完既香脆感, 反而有鬆軟口感, 類似平時食既日式紅豆餅既餅皮, 切開心太軟, 紫薯蓉慢慢流出, 質感較杰, 但紫薯唔算太突出~【草莓法式千層酥配雪糕】HK$54我地認為呢款係今晚最好食既甜品, 三塊千層酥夾住微甜既吉士醬, 千層酥超級鬆化, 咬開時脆得有聲, 另有酸酸甜甜既士多啤梨同埋雪糕球做點驟, 整體味道唔算太甜, 不錯!!【芋圓仙草盛配芋泥】HK$30呢款平價甜品為春季限定款, 單睇外表已經覺得好豐富, 包括仙草、西米、芋圓、小丸子、紅豆、黑珍珠~ 不過order左個凍既, 黎到其實碗野係常溫。芋泥質感帶黏, 芋頭味突出且帶點微甜, 配上煙煙韌韌既黑珍珠、芋圓同小丸子, 較為林身既紅豆、仙草同埋紅豆, 一個價錢食到不同款式, 不同味道, 不過如果冷熱程度分明, 整體會更加好。

【紫薯心太軟配雪糕】HK$56
紫薯心太軟配雪糕

【草莓法式千層酥配雪糕】
HK$54
草莓法式千層酥配雪糕

【芋圓仙草盛配芋泥】HK$30
芋圓仙草盛配芋泥

5 分鐘 (堂食)
草莓法式千層酥配雪糕
2017-03-07 60 瀏覽
旺角真係永遠都逛唔厭,每次黎都會有新地方可以發掘。記得呢間甜品店荃灣都有一間分店。一場來到,無理由返荃灣食的吧? 店面不大,大約可以容納十數人,但裝修也算雅致。 推介甜品都吸引的,但晚餐實在吃得太飽,所以在餐牌中揀選了以下一個。 草莓千層酥配芒果雪糕($54) 千層酥的吉士餡打得十分細滑,入口不算太甜。配上酸甜的雪糕食落一點飽濟感也沒有。但覺得酥皮焗得濃左少少,出現丁點苦味。幸好草苺本身甜度足夠,可算是彌補當中的不足吧。 在街角有這麼一個歇腳地方,也算是不錯的選擇。食慣左黑布街的種類,不妨走過一點,換取多一分寧靜。

店面不大,大約可以容納十數人,但裝修也算雅致。

草莓千層酥配芒果雪糕($54)

2017-02-28
$27 (宵夜)
2017-03-07 120 瀏覽
旺角甜品大家都食唔小。。其實大部分都可以接受。。不過呢間真係食到嬲。。第一。。門口企左勁耐冇人理。。問佢又話門口等。。等到有位。。佢夠膽死問D客邊個先。。個個都話自己先嫁啦第二。。食物味道一般。。芋圓應該未熟。。定唔知真係差貨。。成舊粉。。配料Feel到放左好耐。。珍珠丸子林到唔想食。。第三。。價錢。。相對係平。。不過咁難食。幾平都哂氣環境:Ok..不過好迫..唔夠10張台食物:兩個字“土立土及”總括:限番D錢啦大家
旺角甜品大家都食唔小。。
其實大部分都可以接受。。
不過呢間真係食到嬲。。
第三。。價錢。。相對係平。。不過咁難食。幾平都哂氣
環境:Ok..不過好迫..唔夠10張台
食物:兩個字“土立土及”
總括:限番D錢啦大家
2017-03-04 61 瀏覽
勁鍾意食心太軟😋係荃灣食ideas話食過幾次😆原來旺角都開左😍-之前一路食開佢地嘅抹茶系列的確係唔錯嘅💚今次就試下【靜岡焙茶心太軟配雪糕】$54 心太軟外層焗至微脆,切開時雖然唔係湧出泥🌊,但係都仲係流心嘅😍焙茶味唔算好濃,但整體都算唔錯喔😬榴槤飄香,真係有一pat榴槤蓉,仲幾中意啲糯米。啲生果都幾甜個芒果冰加雪糕真係mega size.芒果都甜㗎。呢個都ok,但係冇乜流心,比焙茶略遜喔。
榴槤飄香,真係有一pat榴槤蓉,仲幾中意啲糯米。
啲生果都幾甜
個芒果冰加雪糕真係mega size.芒果都甜㗎。
呢個都ok,但係冇乜流心,比焙茶略遜喔。