2021-05-08 40 瀏覽
今日到堅地行下 經親這個地方都會去%Arabic 買杯咖啡 ☕️ 買完之後 就周圍行下睇下有冇餐廳好嘅食個lunch. 行過幾間舖 見到有間在附近專食串燒嘅鋪頭 睇落幾cozy 又有酒飲...以為中午一定要食串燒,因為平時我中午唔會選擇食串燒,點知原來佢哋有lunch set有不同選擇,又唔貴所以入去試試有驚喜😁😁我同朋友叫左牛肉丼 同銀雪魚😋個set 有前菜 選咗炸蝦🍤同炸餃子🥟我哋share d食物所以樣樣都有試個銀雪魚幾新鮮 因為我好怕d銀雪魚唔新鮮會好硬,但哩個一D都無。好少調味已經好食個炸蝦🍤好脆d粉剛剛好 所有食物唔salty, 有好多牛肉丼都得個鹹字 完全蓋曬d牛肉味 哩到做得幾好😙個餐仲包埋野飲juice or soft drinks總括嚟講幾抵食下次都會再去試其他嘢!

下次都會再去試其他嘢!

銀雪魚

銀雪魚
牛肉丼
炸蝦餃子前菜
2021-05-03 31 瀏覽
西環海傍一帶有不少幾chill既西餐廳同酒吧,原來仲有間幾有格調又modern 既爐端燒居酒屋,品嘗以炭火現烤既串燒,再一邊同朋友飲酒傾計就岩曬廣島蠔 $48以爐端燒炮製海鮮就最岩。我一向幾怕食蠔,平時食覺得臭,但今次燒廣島蠔係最驚艷到我,一串有兩個幾肥美既廣島蠔,咬落肉質好鮮甜多汁 牛舌 $48雞翼 $38一口和牛 $52肉味好濃郁,但記得第一時間趁熱食,之後攤凍左真係好影響肉質同味道秋葵 $26食熱氣野,再配秋葵係必備原條茄子 $52幾大份又多汁,建議可以再燒腍啲雞軟骨 $26令我地encore ,食完再食既就係雞軟骨啦!雞油超香,非常香脆雞腿肉 $26切到細細粒,再沾滿醬汁芝麻同蔥番薯條 $58好香脆,再配蛋黃醬,平衡翻個油膩感,會食唔停口雞泡魚魚乾 $56第一次食雞泡魚魚乾,感覺有點似魷魚乾,但再甜啲,油脂味香,𡁻下𡁻下,係不錯既佐酒小菜蟹膏大虎蝦 $78呢個係今晚我最鐘意既,虎蝦好有鮮味,仲有濃濃蝦膏,成為今晚完美endingThe Suntory White on tap $118Happy Hour有買一送一優惠三得利生啤夠香醇,食串燒飲啤酒,爽.最後略嫌餐廳地板的確有啲

廣島蠔 $48

牛舌 $48

雞翼 $38

一口和牛 $52
秋葵

秋葵 $26
食熱氣野,再配秋葵係必備

原條茄子

原條茄子 $52
幾大份又多汁,建議可以再燒腍啲

雞軟骨 $26
雞腿肉

雞腿肉 $26
切到細細粒,再沾滿醬汁芝麻同蔥

番薯條 $58
好香脆,再配蛋黃醬,平衡翻個油膩感,會食唔停口
雞泡魚魚乾

雞泡魚魚乾 $56
蟹膏大虎蝦

蟹膏大虎蝦 $78
The Suntory White on tap

The Suntory White on tap $118
Happy Hour有買一送一優惠
三得利生啤夠香醇,食串燒飲啤酒,爽
最後略嫌餐廳地板的確有啲跣,希望可以改善下
2021-05-02
秋葵
雞腿肉
雞泡魚魚乾
蟹膏大虎蝦
The Suntory White on tap
2021-05-03 28 瀏覽
之前一路嚟到都係去吹下海風😍😍估唔到都有一間串燒餐廳,咁一於我哋就去試一試啦♥️♥️♥️我哋每人叫咗一杯happy hour既酒,就試下sparkling wine-Barton and Guestier,依家buy one get one free♥️♥️♥️♥️正!我哋都叫咗幾款唔同嘅串燒,都好有質素💪🏼💪🏼💪🏼雞皮,燒得剛剛好😍😍😍免治雞肉棒,要撈勻再啲生雞蛋,跟住可以點啲雞蛋醬一路食,都幾有風味😘😘😘黑豚肉,好Juicy😍😍😍😍廣島蠔,本身蠔味都已經非常濃,原來燒埋係更加香㗎♥️♥️♥️帆立貝😍😍😍白鱔,我的最愛!外皮非常之脆☺️☺️☺️☺️肉質亦都好鮮嫩♥️♥️♥️♥️蟹膏大虎蝦,而家間舖頭好特別,加咗d蟹膏上去燒♥️♥️♥️安格斯牛扒,好正!肉味濃,嫩♥️♥️💪🏼💪🏼💪🏼豚肉餃子,正!

我哋都叫咗幾款唔同嘅串燒,都好有質素💪🏼💪🏼💪🏼
雞皮,燒得剛剛好😍😍😍

黑豚肉,好Juicy😍😍😍😍

帆立貝😍😍😍

白鱔,我的最愛!外皮非常之脆☺️☺️☺️☺️

肉質亦都好鮮嫩♥️♥️♥️♥️

蟹膏大虎蝦,而家間舖頭好特別,加咗d蟹膏上去燒♥️♥️♥️

安格斯牛扒,好正!肉味濃,嫩♥️♥️💪🏼💪🏼💪🏼

豚肉餃子,正!
2021-04-30 28 瀏覽
西環不嬲出名多好嘢食,尤其是近海旁嗰邊,有好多西餐廳同埋日本野今日要介紹嘅係喺海旁嘅一間日式串燒店<一口和牛$52>牛肉味濃厚,唔會燒到un,多汁又好味<免治雞肉棒$48>雞肉唔會好鬆散有口感,點雞蛋醬食一流<炸豆腐$48>偏清淡,炸豆腐好乾爽唔會話油膩,但係調味唔係好可以濃少少<豚肉餃子$48>豚肉餃子細細粒好趣緻,炸完脆卜卜唔會太乾,唔錯<明太子飯團$42>外邊有少少燶,明太子饀咸咸地,味道清新<豚肉稻庭烏冬$98>朋友對牛肉敏感,問咗侍應姐姐話可以轉豚肉,好貼心呢薄切豚肉好鮮味,湯式系甜甜哋嘅味珍湯底,稻庭烏冬並平時食起嘅更彈牙,推介

今日要介紹嘅係喺海旁嘅一間日式串燒店

<一口和牛$52>
牛肉味濃厚,唔會燒到un,多汁又好味

<免治雞肉棒$48>
雞肉唔會好鬆散有口感,點雞蛋醬食一流

<炸豆腐$48>
偏清淡,炸豆腐好乾爽唔會話油膩,但係調味唔係好可以濃少少

<豚肉餃子$48>
豚肉餃子細細粒好趣緻,炸完脆卜卜唔會太乾,唔錯

<明太子飯團$42>
外邊有少少燶,明太子饀咸咸地,味道清新

<豚肉稻庭烏冬$98>
朋友對牛肉敏感,問咗侍應姐姐話可以轉豚肉,好貼心呢
2021-04-28 261 瀏覽
🇭🇰黨99·堅尼地城海邊真係好多餐廳 我哋今次就嚟咗呢一間食串燒嘅地方 佢坐得都幾舒服 勁適合飲酒傾偈🍻·廣島蠔$48 l 原隻大虎蝦$68 l 帆立貝$36佢呢度啲海鮮都幾出色 佢個廣島蠔燒得好好味 好大隻而且鎖住曬啲汁 好似金蠔咁 好正🦪之後佢個虎蝦開左邊 所以兩邊啲肉都有燒到 肉質都超彈牙🦐個帆立貝都ok既 不過就有啲啲燒過左龍 老左少少 無前面兩個咁出色😙·免治雞肉棒$48 l 雞翼$38 l 雞腿肉$26 l 雞軟骨$26 l 黑豚肉$36之後佢啲肉類串燒全部都好出色 佢個雞肉棒調味好好 而且入面雞軟骨比例都幾多 口感好好 點佢個蛋黃超正🤤🤤佢個雞翼開左邊咁燒 所以燒到超脆 而且食得好容易🐤個雞腿肉同雞軟骨就正常發揮啦 反而佢個黑豚肉又係燒得好好食 佢係用五花腩既 所以油脂勁好 而且完全唔會肥膩🐷·原條茄子$52 l 秋葵$26 l 一口甜薯$22 l 冬菇$22 l 豚肉餃子$48佢個茄子燒得都好好味 佢個調味有少少辣咁 好惹味 不過其他蔬菜就燒得偏乾少少🤭我地本身諗住試佢個燒飯糰架 但係佢賣曬 所以我地最後就嗌左個炸餃子 熱辣辣都唔錯既 不過佢係真係炸 所以熱氣少少🥟🤣🤣
🇭🇰黨99

#rby堅尼地城
📍西環爹核士街1B號地舖
黑豚肉
2021-04-26 163 瀏覽
假日同男朋友去完西環泳棚睇日落+影相打卡,玩到攰攰地,返到堅尼地城就搵左間串燒店醫肚。店舖有少少難搵,因為佢地冇大大個招牌,行過左2次都唔知,但係好多隱世高質店都係咁,靠野食加返分,店內客人唔太多,靜靜地食晚餐都幾有feel。枱與枱之間都比較疏,疫情之下坐疏d感覺安心d,同埋我地得2個人,都有4人枱坐,可以有位擺袋,野食選擇比較多,價錢合理,上菜速度快。安格斯牛扒(七成熟):份量較多,賣相呈輕微粉紅色,因為經過燒烤,外層有少少炭火烤肉味,肉質鮮嫩多汁,配上微甜的燒烤汁好惹味。燒白鱔:必試之選,好少串燒店會有燒白鱔,配上少少檸檬汁吊味都好夠,食落好似入口即溶咁。豚肉餃子:雖然係炸物,但一d都唔油膩,炸到脆卜卜,皮薄餡靚。免治雞肉棒:居酒屋名物,用免治雞肉+雞軟骨製成,配上蛋漿口感嫩滑,又帶點爽口。唐揚炸雞:冇諗過會咁大份,本身有d驚會係雞粒,點知係雞塊,炸到酥脆香口,食落啖啖肉又juicy。明太子飯團:外層炸到金黃色,好似食飯焦咁,好得意,明太子係混入左落d飯度,食落鹹鹹香香,覺得入面如果有一層餡會仲正。Cocktails:espresso martini+ expresso 味道清新,
假日同男朋友去完西環泳棚睇日落+影相打卡,
玩到攰攰地,
返到堅尼地城就搵左間串燒店醫肚。

店舖有少少難搵,因為佢地冇大大個招牌,
行過左2次都唔知,但係好多隱世高質店都係咁,
靠野食加返分,店內客人唔太多,
靜靜地食晚餐都幾有feel。

枱與枱之間都比較疏,
疫情之下坐疏d感覺安心d,
同埋我地得2個人,
都有4人枱坐,可以有位擺袋,

野食選擇比較多,價錢合理,
上菜速度快。

安格斯牛扒(七成熟):
份量較多,賣相呈輕微粉紅色,
因為經過燒烤,外層有少少炭火烤肉味,
肉質鮮嫩多汁,配上微甜的燒烤汁好惹味。

燒白鱔:必試之選,好少串燒店會有燒白鱔,
配上少少檸檬汁吊味都好夠,
食落好似入口即溶咁。

豚肉餃子:雖然係炸物,但一d都唔油膩,
炸到脆卜卜,皮薄餡靚。

免治雞肉棒:居酒屋名物,
用免治雞肉+雞軟骨製成,
配上蛋漿口感嫩滑,又帶點爽口。

唐揚炸雞:冇諗過會咁大份,
本身有d驚會係雞粒,點知係雞塊,
炸到酥脆香口,食落啖啖肉又juicy。

明太子飯團:外層炸到金黃色,
好似食飯焦咁,好得意,
明太子係混入左落d飯度,
食落鹹鹹香香,
覺得入面如果有一層餡會仲正。

味道清新,就算我唔點飲酒都覺得幾好飲,
不過係用左vodka溝,所以都有少少後勁。
(依家做緊買一送一,好抵!)

• 安格斯牛扒
  • 唐揚炸雞
  • 燒白鱔
  • 免治雞肉棒
2021-04-25 147 瀏覽
作為半工讀既我,呢個sem要讀三科真係好辛苦!捱過左咁艱苦既四月,岩岩又到出糧既日子,應該對自己好啲!之後帶我寶寶去西環呢間居酒屋chill下啦三得利生啤🍻(黑)相信大家都知係邊隻啤啦,我都唔過多介紹啦!我咁岩趕得切係Happy hour完之前到入座,所以享有buy 1 get 1 free既優惠,岩岩好!食串燒又點可以冇酒送架?!Purple rain因為我寶寶而家唔飲得酒, 唯有叫杯mocktail黎過下口癮先, 叫左杯藍莓特飲酸酸地等自己開下個胃先, 杯飲品既decoration好靚, 用左3粒藍莓同埋葉做裝飾, 而飲品當中有少少藍莓既果肉, 個base溝左d檸檬水, 好清新好開胃燒廣島蠔呢個廣島蠔十分出色!外面既燒蠔通常都會燒過隴而搞到隻蠔縮水變硬,再嚴重啲會燒到入過熟,讓入面質感變粉!而呢間既燒蠔就完全冇呢個問題!燒過既廣島蠔,外邊變得有咬口,但入面仍然係非常嫩滑!肉眼牛排牛排雖然薄薄地, 但都算大件, 牛排揀左5成熟, 外面表皮燒得岩岩好, 入面亦燒得好粉嫩, 食落都好軟棉棉, 再配埋燒汁加少少芝麻, 食落咸咸地好岩送酒明太子飯團呢個非常值得推介, 無諗過飯團可以有咁既口感

三得利生啤🍻(黑)

Purple rain

燒廣島蠔

肉眼牛排

明太子飯團

呢個非常值得推介, 無諗過飯團可以有咁既口感, 飯團外面表層既感覺係似焦燒過, 咬落去非常硬身脆口, 而入面既飯又唔會太軟同冧身, 散發出淡淡既明太子味, 少少咸香咁, 好惹味, 我地都因為咁所以encore多一份!

整體黎講呢間餐廳cp值都不錯, 雖然唔算係特別平, 但係呢到既食物質素都物有所值, 行高檔少少既日式居酒路線, 坐得幾舒服, 聽住音樂chill chill地過weekend, 呢間餐廳都係一個唔錯既選擇
2021-04-25
1 分鐘 (堂食)
  • 廣島蠔
2021-04-24 39 瀏覽
收工岀左港島同朋友聚,揀左間可以飲下酒,慢慢食既餐廳。環境真係幾吾錯,有格調同氣氛。🍹Fiery Mars - $98佢係辣辣地甘,最後既番茄味比較岀。🍺Sapporo - buy 1 get 1 free🍠 冬菇 - $22燒到岩岩好乾身,食落軟軟淋淋甘。🍄 一口甜薯 - $22甜薯點食都好味。👅 牛舌 - $48個人覺得佢笑得幾入味,而且唔韌。🐮 一口和牛 - $52燒和牛最緊要個火力要控制得夠好,呢個和牛就做得好出色。🐤 雞軟骨 - $26食串燒又點少得雞軟骨呢,每口都脆卜卜的。🥢 帆立貝 - $36🍗 雞腿肉 - $26🦐蟹膏大虎蝦 - $68真係有好多膏㗎,肉同骨都好容易分離。🥗枝豆 - $38

🍹Fiery Mars - $98
佢係辣辣地甘,最後既番茄味比較岀。

🍺Sapporo - buy 1 get 1 free

🍠 冬菇 - $22
燒到岩岩好乾身,食落軟軟淋淋甘。

🍄 一口甜薯 - $22
甜薯點食都好味。

👅 牛舌 - $48
個人覺得佢笑得幾入味,而且唔韌。
🐮 一口和牛 - $52
燒和牛最緊要個火力要控制得夠好,呢個和牛就做得好出色。
🐤 雞軟骨 - $26
食串燒又點少得雞軟骨呢,每口都脆卜卜的。
🥢 帆立貝 - $36
🍗 雞腿肉 - $26

🦐蟹膏大虎蝦 - $68
真係有好多膏㗎,肉同骨都好容易分離。

🥗枝豆 - $38

2021-04-20 31 瀏覽
一直心心念念好久想要试试坚尼地城Bash99,今晚终于带埋bb一起来,大人食串烧饮酒,bb有香甜可口牛肉饭,一家人食得好开心。虽然主打串烧,点餐时候服务生有热心介绍适合bb的食物,难得的baby friendly串烧店。和牛和白鳝串烧推荐,够大粒够juicy,虎虾刷满虾膏也很有诚意。ps. 这间店最近做promote,like fb即有免费sake,完美搭配串烧,下次一定會再來這個很特別的餐廳,樂而忘返。
2021-04-18 189 瀏覽
週五的晚上黎到堅尼地城食晚餐,步行到海傍附近發現有好幾間酒吧餐廳,最後揀左呢間非常有格調的黨99,呢間餐廳主要食串燒和飲酒,十分chill。menu主要列明一係列串燒,還有炸物、小食和烏冬等等,飲品方面都更有特別happy hour時段的買一送一,十分抵。我們主要點了串燒,包括雞軟骨、免治雞肉棒、秋葵、茄子、牛舌、廣島蠔、白鱔、安格斯牛排等。免治雞肉棒最出色莫過於免治雞肉棒,伴隨著一顆非常靚仔的蛋黃,mix埋一齊可以變蛋黃醬汁,可以蘸上一點點醬汁,讓雞肉更juicy,十分推薦。雞軟骨也很讚,燒的時間恰到好處,肉質不會過硬,安格斯牛排呢個安格斯牛排推薦給一眾食肉獸,今次點上7成熟,肉味濃,而且份量足夠。海鮮方面點上了廣島蠔和白鱔。喜歡白鱔烤得外皮微焦,一咬下去有脆脆聲,豐富口感。廣島蠔完全沒有腥味,帶點鹽香味,但沒有遮掉本來的海水味,說明海鮮十分新鮮。飲品方面當然點上了happy hour買一送一優惠啦,點了兩杯cocktail,分別是Fiery Mars和Moscow mule。Fiery Mars店主推薦其中一杯特別cocktail,主調係啤酒、番茄汁,青檸還加入特別的tobasco

雞軟骨
也很讚,燒的時間恰到好處,肉質不會過硬,

安格斯牛排

海鮮方面點上了廣島蠔和白鱔。
喜歡白鱔烤得外皮微焦,一咬下去有脆脆聲,豐富口感。

Fiery Mars
店主推薦其中一杯特別cocktail,主調係啤酒、番茄汁,青檸還加入特別的tobasco,所以飲下去的感覺微嗆,有點好似飲完日本sake或者韓國燒酒的感覺,但加入了青檸,所以不會太過嗆,獻給cocktail愛好者。
Moscow Mule
另外一杯由vodka、青檸汁和薑啤組合而成,所以較容易入口,味道偏甜一點,女生會更鍾意。

如果之後黎到堅尼地城一帶不妨黎呢一間酒吧集合串燒的餐廳嚐嚐看。
2021-04-15
2021-04-16 140 瀏覽
話說前兩日收左工,同事仔慫恿師奶拋棄老公,話帶我去chill下!有d咁好玩嘅野,我梗係跟隊啦!於是我地就去咗西環一間叫「黨99」既酒吧度Chill下!呢間酒吧有驚喜,我完全無諗過酒吧嘅嘢食係咁有水準!雖然我地得兩條友,但都叫咗6樣野!呢間酒吧主要以串燒,炸物,小食為主!我地分別叫咗以下食物豚肉餃子:餃子餡料好多,脹卜卜的!皮薄得嚟又炸得夠香脆!醬汁帶少許薑味,食落幾惹味!番薯條:呢個配酒真係一流!番薯條比我感覺好食過薯條!食落帶有好香既番薯味,甜甜地,唔覺唔覺就清晒!唐揚炸雞:極力推薦必食炸物之一!炸粉一啲都唔厚,又夠酥脆,食落肉質好嫩滑,咬落仲要有肉汁!真係必食!一口和牛:雖然要$52一串,但我覺得值得嘅!牛味好濃郁,入口充滿油脂既香味!超級滿足!呢個價錢真係值得!安格斯牛扒:已經切好晒一切切既安格斯牛扒,食起上嚟真係好方便!160g嘅份量比想像中要多!我地叫咗7成熟,嚟到啱啱好!肉質軟腍,完全唔韌!牛肉稻庭烏冬:烏冬口感煙韌滑溜,湯底味道清甜!面頭鋪滿牛肉,烏冬既份量又多,我地兩個人一齊share,啱啱好!黎得酒吧,又點可以唔飲返杯!Espresso

呢間酒吧主要以串燒,炸物,小食為主!我地分別叫咗以下食物

豚肉餃子:

安格斯牛扒:
安格斯牛扒

牛肉稻庭烏冬:
牛肉稻庭烏冬

黎得酒吧,又點可以唔飲返杯!
Espresso Martini:
幾特別,入面溝合咗有Vodka,Kahlua 同埋Espresso!有好香濃嘅咖啡味道!鍾意飲咖啡嘅朋友要試下!

Moscow Mule:
入面溝合咗有Vodka,Ginger beer同埋Lime Juice!因為青檸汁既關係,飲落味道好清新,最後回甘帶少許薑味!口感好豐富!
真係估唔到酒吧野食都咁高質!
大家下次去Happy hour 又多個選擇!

2021-04-13
5 分鐘 (堂食)
唐揚炸雞
安格斯牛扒
2021-04-16 25 瀏覽
最近工作辛苦,會特別珍惜假日,去一啲舒服休閒嘅地方放空。本來西貢、赤柱或者去郊外係一個好選擇,不過最近疫情舒緩咗,好多人都開始「出動」,原本休閒嘅地方反而人頭湧湧,變得不休閒。要搵呢啲休閒嘅地方其實唔需要去到好遠,喺西環堅尼地城呢邊,亦都可以沿海漫步,輕輕鬆鬆過一個下午。呢度冇一般假日熱點咁多人,而且酒吧林立,好多外籍人士踢住對拖鞋喺度飲酒談歡,好有休閒感覺。見到呢種休閒感覺我哋都諗住搵間酒吧飲杯酒食吓野,見到【黨99】呢間酒吧裝修都幾有格調,仲有買一送一Cocktail優惠就揀咗呢間啦。【Espresso Martini】鍾意飲咖啡嘅揀啲杯Cocktail就啱晒啦,佢係用伏特加、咖啡利口酒、Espresso調配而成。咖啡味都幾濃,甜甜地幾好飲。【Fiery Mars】呢杯叫火熱火星,有鹽粒、黑芝麻圍繞杯邊,好似太空入邊嘅碎石咁,而火紅色嘅顏色就好似火星咁,其實佢係用啤酒、蕃茄汁、辣椒仔同埋檸檬汁製作嘅,係味道酸酸辣辣嘅酒,幾刺激吓~慢慢品嚐完Cocktail就醫肚啦。【炸豆腐】一粒一粒炸到金黃色嘅豆腐磚,入面仍然保持Q彈軟腍,豆味濃,必點之選。【露荀】比預期中細。【白鱔】外皮燒到脆卜

慢慢品嚐完Cocktail就醫肚啦。

【露荀】比預期中細。

【白鱔】外皮燒到脆卜卜。
【雞翼】鹽燒雞翼,相當惹味。

【黑豚肉】黑豚肉就肥瘦適中,油脂都幾豐富。

【牛肉稻庭烏冬】牛肉份量都幾多,仲有洋蔥、蒜片提味;稻庭烏冬細嫩幼滑,一食就想滑入喉嚨咁~

【US Prime Rib eye】美國優質肉眼扒,上碟時已切成一塊塊方便分享share食。肉質鮮嫩,非常多汁,絕對係高質嘅牛扒。

享受完美食美酒,再沿住海邊夜遊好有懷舊feel嘅堅尼地城,海風輕拂,非常輕鬆寫意~
📍 BASH99 | 黨99📍 西環 • 爹核士街1B號地舖終於可以一試這家在去年年尾座落於堅尼地城的型格日式居酒屋《黨99》!看到「黨」就怕怕?其實「黨」還有「團體」、「一群朋友」的意思嘛!英文名字「BASH 99」意思就是這個派對不能沒有你!🎊🥳首先點了兩杯飲品,一杯是啤酒,另一杯是mocktail。The Premium Malt's Suntory White (On tap) ($78)•Something Nice ($68)- Strawberry | Passion fruit | Mint | Apple juice這杯mocktail賣相一流!用上蘋果汁、草莓、熱情果、薄荷葉製成的{Something Nice},味道酸甜清新,非常開胃😋•枝豆 Edamame ($38)佐酒小吃第一位🔝🔝枝豆表面灑上少量鹽巴,非常下酒😙不知不覺就不停的在吃,幸好的是份量蠻多🤣•雞泡魚乾 Dried puffer fish ($56)又一道下酒小吃‼️油脂清香,沾上沙拉醬一起吃,滋味十足😋•廣島蠔 Hiroshima oysters ($48)肉身飽滿,味道鮮甜👍•免治雞肉棒 Chic
📍 BASH99 | 黨99
📍 西環 • 爹核士街1B號地舖

英文名字「BASH 99」意思就是這個派對不能沒有你!🎊🥳

首先點了兩杯飲品,一杯是啤酒,另一杯是mocktail。

Something Nice ($68)
Something Nice
這杯mocktail賣相一流!

枝豆 Edamame ($38)
枝豆
佐酒小吃第一位🔝🔝
枝豆表面灑上少量鹽巴,非常下酒😙
不知不覺就不停的在吃,幸好的是份量蠻多🤣

雞泡魚乾 Dried puffer fish ($56)
雞泡魚乾
雞泡魚乾
又一道下酒小吃‼️
油脂清香,沾上沙拉醬一起吃,滋味十足😋

廣島蠔 Hiroshima oysters ($48)
廣島蠔
肉身飽滿,味道鮮甜👍

免治雞肉棒 Chicken stick ($48)
居酒屋常備小菜之一😛
以雞肉和雞軟骨製成,帶爽脆咬感;
配上生雞蛋和醬油,肉質更感滑溜。

雜菜天婦羅 Vegetable tempura ($58)
雜菜天婦羅
天婦羅炸漿薄薄的一層,口感酥脆。
好像有冬菇、青椒、茄子🍄🍆

雞翼 Chicken wings ($38)
雞翼
雞翼燒至微焦,雞皮香脆可口,肉質依然幼嫩😋

吃完串燒,點了一些澱粉質🤤

明太子飯團 Mentaiko onigiri ($42)
燒飯團蠻不錯❣️
混合明太子的飯團有淡淡的鹹味~
外層燒得焦香,口感脆脆的,也帶點嚼口。

牛肉稻庭烏冬 Beef udon ($98)
牛肉稻庭烏冬
稻庭烏冬彈牙滑口,牛肉也很滑嫩,不錯😛

Menu:
枝豆
廣島蠔
2021-04-12 145 瀏覽
/ 和牛三文治 ($168) /呢個價錢有四件已經覺得CP值幾高兩片烤至金黃既多士、一塊和牛加上秘製醬汁已經令人食指大動看似簡單既三文治其實仔細到麵包選材到炸麵包糠都要一絲不苟麵包烘脆後口感要餅乾既脆口又要不失軟熟既質感厚薄亦要切得適中太薄一咬就會散開而太厚又會蓋過和牛既味道到最矜貴既食材當然係和牛油花牛味都要非常到位既唔可以選用油脂太多既和牛避免太油膩但同時亦要選擇較嫩滑而肉味濃郁炸粉要夠薄所以麵包糠都要較為幼細高分既和牛三文治~一定要做到酥脆香口、同時嫩滑軟熟既平衡質感🥰而Bash99 既和牛三文治的確有呢種驚喜、值得一試👍🏻../ 串燒 Skewers / 食串燒有幾大必點款式:✨牛舌 ($48) ✨因為牛舌最佳食法一定係用燒既方式烹煮先食到最肉厚多汁、內軟腍外微脆而咬落有嚼勁既口感✨燒原條茄子($52)✨超大件好澎湃🤩以切平件方式呈上、香氣撲鼻需知道茄子而燒至熟透要好多功夫同心機食落先會保持鮮味同軟腍亦會有啖啖肉既感覺✨帆立貝($36)、白鱔($48)✨海鮮串燒都係必點經過少許既調味之後更可以食到海鮮本身既鮮味而且更加香口、惹味、肉質亦會嫩滑倍增../ 小食 /✨雞泡魚乾 (
/ 和牛三文治 ($168) /
呢個價錢有四件已經覺得CP值幾高
兩片烤至金黃既多士、一塊和牛
加上秘製醬汁已經令人食指大動
油花牛味都要非常到位
既唔可以選用油脂太多既和牛避免太油膩
但同時亦要選擇較嫩滑而肉味濃郁
炸粉要夠薄所以麵包糠都要較為幼細
高分既和牛三文治~
一定要做到酥脆香口、同時嫩滑軟熟既平衡質感🥰
而Bash99 既和牛三文治的確有呢種驚喜、值得一試👍🏻
/ 串燒 Skewers / 食串燒有幾大必點款式:
✨牛舌 ($48) ✨
因為牛舌最佳食法一定係用燒既方式烹煮
先食到最肉厚多汁、內軟腍外微脆而咬落有嚼勁既口感
✨燒原條茄子($52)✨
超大件好澎湃🤩以切平件方式呈上、香氣撲鼻
需知道茄子而燒至熟透要好多功夫同心機
食落先會保持鮮味同軟腍
亦會有啖啖肉既感覺
✨帆立貝($36)、白鱔($48)✨
海鮮串燒都係必點
經過少許既調味之後更可以食到海鮮本身既鮮味
而且更加香口、惹味、肉質亦會嫩滑倍增
/ 小食 /
✨雞泡魚乾 ($56)✨
本身無諗住叫~點知見到隔離枱食得好吸引就忍唔住點左
厚薄程度幾好🤏🏼煙煙靭靭烤香後味道更突出
雞泡魚乾除左係最佳伴酒小食之外
其實雞泡魚乾仲含有大量鈣質、蛋白質好有營養🐠
/ Cocktail /
餐牌上有超過廿款款式🍸
包括Classic Cocktail 同Signature Cocktail
我地點左輝夜($98)同葉捲($118)
前者以sake為基酒配以檸檬汁同桃果茸
可以試吓佢哋signature cocktail
見識下佢地bartender既創意同功力
  • 和牛三文治
2021-04-09 24 瀏覽
我自己少過來堅來地城,但每次來都有驚喜,這間日本居酒屋食物功架絕對不錯啊!早前來到這間叫Bash99居酒屋,是我小吃貨最近認為最好味之選,吸引我的第一位:安格斯牛扒 我選了七成熟,油脂平均的靚牛扒已橫切方式切好薄薄一片片,濃濃肉質入口使我有「丁」一聲的感覺!好味到難以形容!秘製燒汁銀雪魚 果然與別不同的燒出來的銀雪魚好入味又滑滑,魚塊新鮮,第二大愛!小食大讚還有黑豚肉串燒、日式豚肉餃子和吉列海老蝦, 一樣用心烹調,並不馬虎,我一邊吃一邊享受店內音樂和舒服環境,使我感受浪漫的一天呢!黨99 (堅尼地城)(日本串燒、居酒屋、清酒酒吧)地址: 西環爹核士街1B號地舖

秘製燒汁銀雪魚

黨99 (堅尼地城)
(日本串燒、居酒屋、清酒酒吧)
地址: 西環爹核士街1B號地舖