2020-02-27 74 瀏覽
燒鵝配燉湯,簡直就係香港人嘅comfort food。二人燒鵝套餐 $368套餐當然唔少得荔枝柴燒鵝啦!一直都想試下其中滋味,燒鵝真係做到皮脆肉嫩,肉都非常入味,油香四溢。仲配一款燒味可選,我地揀咗桂香切雞。食落皮爽肉嫩,完全唔覺得乾柴,就算係雞胸位置依然可以做到軟淋,感受到大師級嘅手藝。套餐仲包括油菜一碟,燉湯兩盅,白飯兩碗。油菜係菜心,都係菜根嘅部位,而唔係菜葉,好正,我真係唔鐘意食菜葉。我個人呢真係唔飲湯唔得,好鐘意飲湯,隔兩日要飲碗湯先覺得個人舒服啲。今次試咗椰皇燉嫩雞,真係用原個椰子燉嘅,聞落清香,飲落鮮甜。影咗下環境就無影過相,因為識食嘅當然要趁熱食啦,影完都凍啦,點食到真滋味啊?
燒鵝配燉湯,簡直就係香港人嘅comfort food。

二人燒鵝套餐 $368

套餐仲包括油菜一碟,燉湯兩盅,白飯兩碗。

2020-02-23
午餐
  • 荔枝柴燒鵝
2020-02-20 361 瀏覽
今晚同屋企人嚟咗戲曲中心搵鼎爺同棋哥xpp其實係去咗佢哋聯手合作嘅餐廳先岩~~單係門面餐廳已經有好多打卡位!!喺未食嘢之前我先要咗一枝港式奶茶潤下喉先xpp茶底超濃,飲落都好順滑~~之後我哋要咗兩個椰皇燉湯、三碗燒味飯同一份例牌叉燒齊齊食!其中有兩碗都係燒鵝髀飯,另一碗就係切雞飯~~每一碗都大大碗,好有份量!!呢度嘅皇牌燒鵝固然係做得出色,係千幾隻鵝中挑選出最好嘅一百五十隻鵝乸,皮脆內嫩,但估唔到既係連切雞嘅雞胸都好好食~~雞胸肉肉質爽實,食落唔係唔梅口,加埋薑蓉一齊食,真係清晒大大碗飯都冇問題呀><!!之後嘅叉燒都係冇得輸xpp半肥瘦嘅叉燒,食落焦香嫩腍,蜜味香甜:)而呢兩個椰皇燉湯更係今晚既大亮點!!!每一啖都清甜鮮味,精華所在呢~~~連個椰皇肉都係超嫩架!!!!除咗堂食,佢地嘅外賣都好特別,外賣湯杯如咖啡杯設計,另配外賣手抽,方便擕帶,可隨手飲用!鼎尚棋哥燒鵝湯館 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心地下GF-05舖
今晚同屋企人嚟咗戲曲中心搵鼎爺同棋哥xpp

其實係去咗佢哋聯手合作嘅餐廳先岩~~

單係門面餐廳已經有好多打卡位!!

喺未食嘢之前我先要咗一枝港式奶茶潤下喉先xpp

茶底超濃,飲落都好順滑~~

之後我哋要咗兩個椰皇燉湯、三碗燒味飯同一份例牌叉燒齊齊食!

其中有兩碗都係燒鵝髀飯,另一碗就係切雞飯~~
每一碗都大大碗,好有份量!!

之後嘅叉燒都係冇得輸xpp

半肥瘦嘅叉燒,食落焦香嫩腍,蜜味香甜:)

而呢兩個椰皇燉湯更係今晚既大亮點!!!
每一啖都清甜鮮味,精華所在呢~~~

連個椰皇肉都係超嫩架!!!!

鼎尚棋哥燒鵝湯館 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心地下GF-05舖
2020-02-15 34 瀏覽
有朋友帶我嚟,第一次去到戲曲中心,原來幾靚。今次主要係去食鼎爺主理嘅燒味店,超級香脆燒腩仔食落脆口,好正。燒鵝飯,切雞瀨粉,份量幾多,入口嫩滑。燉嫩雞湯亦夠甜,椰皇夠清香。螺頭黨參五指毛桃燉湯,好鮮。用料天然,全無味精。而且裝修幾有特色,好似返咗80年代咁。
有朋友帶我嚟,第一次去到戲曲中心,原來幾靚。
燒鵝飯,切雞瀨粉,份量幾多,入口嫩滑。
燉嫩雞湯亦夠甜,椰皇夠清香。
螺頭黨參五指毛桃燉湯,好鮮。
用料天然,全無味精。
而且裝修幾有特色,好似返咗80年代咁。
2020-02-11 41 瀏覽
🔺 鼎尚棋哥燒鵝湯館新年個陣食團年飯約左朋友試左呢間高質燒味店😉餐廳坐落係戲曲中心 環境好有特色懷舊餐廳設計再加上七八十年代經典金曲 十分賞心悅目🤘🏻.羊肚菌姬松茸蟲草花燉烏雞湯🐥好足料👍🏻👍🏻個湯好夠味最近天氣又凍返 補身啱哂👅.花旗蔘燉烏雞湯🐥花旗蔘味好出 烏雞亦都好滑🤤.荔枝柴燒鵝飯🦆特選5 斤4鵝乸仔 品質保證👍🏻再用荔枝柴煙燻出黎嘅燒鵝味道好香好特別😚有別於一般燒鵝 個皮燒得好脆 鵝香撲鼻 啖啖甘香😻.桂香切雞瀨粉🐥雞嘅肉質嫩滑 個人比較喜歡配飯多過瀨粉 個湯底亦好出色 十分濃郁😸.脆皮燒腩仔🐷外皮好鬆脆好香口👏🏻肉同脂肪比例層次分明.樽裝港式奶茶茶底好濃唔澀 飲落好滑 唔錯🥰.呢度嘅外賣湯杯好似外賣咖啡咁十分細心~設計方便攜帶 隨時都可以拎出黎飲🤤
🔺 鼎尚棋哥燒鵝湯館
外皮好鬆脆好香口👏🏻
肉同脂肪比例層次分明
樽裝港式奶茶
茶底好濃唔澀 飲落好滑 唔錯🥰
呢度嘅外賣湯杯好似外賣咖啡咁十分細心~
設計方便攜帶 隨時都可以拎出黎飲🤤
2020-02-11 25 瀏覽
今日有機會去海港城附近行街,行到咁上下搵嘢食,海港城已經食到厭啦,行行吓去到戲曲中心,原來入邊有嘢食,見到呢間鼎尚棋哥燒鵝湯館,醒起好耐冇食燒味,於是同朋友一齊入去試。單係睇佢嘅門面裝修已經好特別,個背景係有好多以前老香港嘅poster,仲有一個復古算盤嘅設計,好有老香港風味,真係有花心思落去。 就連將餐紙都似係有心思設計過,係好似嗰啲戲棚嘅花牌燈,充滿傳統文化氣息,個筷子架竟然係粒薑。好得意。 佢呢度最出名係燉湯同荔枝柴燒鵝,可以叫個燒鵝燉湯套餐,有靚湯飲又有靚燒味食!如果俾多少少錢可以飲到無味精足料靚湯,真係慳返好多時間唔洗自己親自落手!我哋三個人叫咗兩個燉湯套餐,咁多嘢應該都夠食,個燉湯嚟啦見到真係好足料,特別係呢盅三菌螺頭燉烏雞,真係數到有三隻唔同嘅菇,粒瘦肉好林,仲要有三四粒螺頭,再加烏雞,咁嘅工架同埋足料程度,即刻滿足晒。今日天氣雖然好凍,但係食完個人真係即暖到入心。 然後燒味上嚟,果然同平時出面食到嘅好唔同,呢一隻燒鵝飯嘅鵝肉皮脆肉嫩仲好有荔枝柴香。原來佢有個燒鵝秘笈,教埋我哋點樣食,原來每個部位都有唔同食法!豉油雞都好值得一試,皮滑肉嫩有雞香,唔會話太油膩,食落岩岩好。

不過講到最滿足嘅就係我哋額外嘅呢個燒腩仔,真係好痴線,唔知點解佢做得咁快都可以咁脆,每一粒都切到大小剛好,一口食晒,豬皮好脆,而腩肉來講都算係靚,肥同埋肉比例啱啱好一半一半,仲要都幾大份,我哋三個人都差啲食唔晒。

臨走時店員介紹佢哋嘅奶茶好有特色,茶夠香幼夠滑,好似岩岩沖出黎一樣。於是我兩個朋友叫左支,而我呢就買多咗一個燉湯做外賣,返去叮翻熱俾媽咪飲,佢平時咁操勞,真係要補一補身,個湯杯設計十分細心,有手抽位同好方便,可以隨手飲。

出到門口先發現原來有秋冬特別餐牌,除咗燒味仲可以食埋臘味,不過下次我再嚟都一定會飲燉湯㗎啦,哈哈!

鼎尚棋哥燒鵝湯館
尖沙咀柯士甸道西 88 號戲曲中心 GF-05 號舖(鄰近中港城)
2020-02-10
  • 三菌螺頭燉烏雞
當鼎爺同棋哥相遇,會擦出不一樣的火花,鼎尚棋哥燒鵝湯館。椰皇燉嫩雞,估唔到喺度都飲到鼎爺私房菜嘅招牌靚湯,既然稱得上係皇牌燉湯果然無令到我失望,喺無添加調味下,2個椰皇水、椰子肉、雞、香茅,純粹地燉成一碗湯,鮮嫩嘅雞肉內有浸浸簡單又天然嘅清甜味道,足料又好味,認真高cp值。椰菜瑤柱海皇湯,蠔豉、乾瑤柱粒嘅份量都幾多,椰菜索滿曬D湯、超Juicy,湯味清香。荔枝柴燒鵝,因為選用左鵝乸嘅關係,肉質上口感更勝一籌,皮脆肉嫩、油香味濃,味道帶點甘香,經由荔枝柴煙燻,所以味道有住獨特嘅荔枝柴香,口感皮薄香脆,肉質厚嫩,配埋酸梅醬、燒鵝汁食用,味道就更完整。慢工出細活,睇完本燒鵝秘笈,知道口中嘅燒鵝咁多處理功夫,真係要更仔細品嚐。配飯飯粒分明,油菜幾新鮮,另外仲有酸梅醬、芥末醬俾你點燒鵝食。桂香切雞,食落好嫩滑,雞皮好薄,雞件無肥膏,配青葱、薑蓉食就一流。瀨粉,口感彈牙,湯底都好清。脆皮燒腩仔,名符其實,燒腩仔嘅皮層勁卜卜脆,肥膏、瘦肉比例適當、層次分明,肥膏部分入口即化,雖然依碟燒腩仔好邪惡,但令人食極唔停、成碟食曬。郊外油菜,唔會係D變黃曬嘅菜,雖然係油菜,但絕對唔油。港式奶茶,用外賣樽裝,食
當鼎爺同棋哥相遇,會擦出不一樣的火花,鼎尚棋哥燒鵝湯館。

郊外油菜,唔會係D變黃曬嘅菜,雖然係油菜,但絕對唔油。

港式奶茶,用外賣樽裝,食飯嘅時候飲唔曬可以帶埋走,紅茶茶底濃厚無澀味,口感香滑。

阿爺涼茶,雞骨草涼茶,帶甘甜味。
2020-01-30 87 瀏覽
【#仿懷舊茶記】【#戲曲中心搵食】戲曲中心開左一段時間,藝術的地方,唔聽粵曲去做咩鬼,梗係影騙圖時間😆😆平日晚上去超少人,任影!!入面有幾間特式香港風的餐廳。...xx食左咩xx#椰皇燉嫩雞 ⭐️皇牌推介~超級中意飲椰皇椰青椰子雞都係我的最愛。呢個招牌椰皇燉雞勁香甜,未打開蓋已經聞到香味,店員話係用左兩個椰皇水同雞肉燉,無添加味精,只供堂食,每日限量供應!#椰菜瑤柱海皇湯~ 我好中意飲湯,但街啲湯好多數都重味精,阿爺啲老火湯,飲得出係超足料,同埋老火湯唔係個個都有心機煲,仲要燉湯,原汁原味。叫個燒味餐有湯有飯有油菜。同埋個湯可以叫外賣,好似咖啡杯咁可以邊行邊飲,十分方便。#荔枝柴燒鵝飯 ⭐️米奇推薦~啲燒鵝係鎮店之寶,仲有燒鵝秘笈,話卑你聽荔枝柴燒鵝有幾特別同出面果啲有幾唔同。由揀鵝同燒製都好講究,我超中意佢皮脆肉嫩,仲有陣煙燻味,好特別。另外不得不讚下啲飯,因為我淨係中意食珍珠米,所以我出多數食粉麵多,呢度啲飯煮得軟硬適中,仲有個少少甜味的燒味汁🤤🤤🤤勁想大叫添飯。#桂香切雞瀨~好意外,雞胸冇骨唔鞋口,因為我係大懶鬼,好怕好𡁻好耐的食物,就算減肥我都只食雞脾同雞翼😂😂所以呢度啲雞好嫩滑同
【#仿懷舊茶記】【#戲曲中心搵食】
...
xx食左咩xx
#椰皇燉嫩雞 ⭐️皇牌推介
#椰菜瑤柱海皇湯
#荔枝柴燒鵝飯 ⭐️米奇推薦
#桂香切雞瀨
~好意外,雞胸冇骨唔鞋口,因為我係大懶鬼,好怕好𡁻好耐的食物,就算減肥我都只食雞脾同雞翼😂😂所以呢度啲雞好嫩滑同好有雞味,啱哂老人家食。
#脆皮燒腩仔
~個皮好脆,唔會好咸,除左有少少肥,其實幾好食,好食過我食過的全部酒樓
#油菜
#凍阿爺涼茶
~少甜雞骨草,飲得出係自家制同新鮮製造。
#凍港式奶茶
~用膠樽裝,茶味香濃,原支直入,所以唔會被冰沖淡個味,同埋份量比堂飲多😂😂😂
2020-01-20 88 瀏覽
分享美食時間到 唔想錯過嘅朋友仔記得收藏啦🤫[ 鼎尚棋哥燒鵝湯館 (尖沙咀)].位於尖沙咀戲曲中心嘅鼎尚棋哥燒鵝湯館 。係鼎爺同棋哥聯手開嘅😆。之前食過棋哥燒鵝味道幾好🤩。今日嚟到呢一間同鼎爺聯手合作嘅燒鵝湯館仲有靚湯飲😛佢哋裝修仲好特別, 有中式手繪壁畫之外,其他擺設都具有中式風味。佢哋嘅筷子座係一舊薑😆.脆皮燒煵仔,皮脆肉嫩,其他地方會好咸,呢到完全吾會🤩好味呀!對於棋哥嘅燒鵝唔洗多講😝。佢地嘅燒鵝出色之處係用荔枝柴煙燻,而鼎尚棋哥燒鵝湯館只選鵝乸,所以特別皮脆,肉嫩😁 另外佢地嘅桂香切雞:,雞能控制在剛好熟,最嫩滑狀態,仲雞味十足,值得一試!😋.至於鼎爺嘅燉湯真係Good👍🏼 -椰皇燉嫩雞: 係佢地皇牌燉湯,無添加調味,入口椰香濃而清甜。聽佢地話係兩個椰皇水加椰子肉 加雞所燉,特別清甜,滋潤!天氣涼左有一碗熱辣辣嘅湯飲真係好開心😍.另外佢地嘅天麻燉雞湯都好足料!一啲都唔馬虎,用料十足,飲完成個人都暖晒! ❤️如果想外賣佢地嘅靚湯,絕對可以,佢地嘅外賣湯杯好貼心有手抽位,而且份量同堂食嘅一樣嫁!.同埸加映,有港式奶茶/阿爺涼茶奶茶,茶香奶滑😇。阿爺涼茶仲要唔錯好甜嫁😍 .
分享美食時間到 唔想錯過嘅朋友仔記得收藏啦🤫
[ 鼎尚棋哥燒鵝湯館 (尖沙咀)]

同埸加映,有港式奶茶/阿爺涼茶
奶茶,茶香奶滑😇。
阿爺涼茶仲要唔錯好甜嫁😍 .
2020-01-20 27 瀏覽
今日同朋友行經西九龍既戲曲中心,雖然對戲曲冇乜興趣,不過都入去打個圈。原來入面有餐廳,見到呢間食燒鵝既,門面企理,就入去試試!餐廳裝修好有80年代既風味,算盤牆,壁畫,貼滿當代既海報,同戲曲中心好match。點野食先!呢度出名燒鵝,緊係要整返個燒鵝飯啦!朋友就揀左豉油雞瀨,然後我地再叫多個燒腩仔同菜。見到佢地既湯品都好有特色咁,一於叫兩盅試試佢。椰皇燉嫩雞。佢既皇牌湯,原隻椰子挖空加入椰水同雞。聞都聞到香噴噴,飲落清甜,雞肉嫩滑。杏汁花膠燉白肺湯。聽個名都覺得好補,真材實料,濃厚既湯水,飲完覺得胃口更好。玫瑰豉油雞瀨粉。成隻雞脾上,色澤好吸引,咬落去,香濃既豉油配上嫩滑既雞肉,真係冇得頂。主角荔枝柴燒鵝飯。睇佢既單張話係用風筒吹到個皮脆,咁新奇,試下先!個皮真心脆,配埋鵝肉一齊咬,啖啖都係享受,唔怪得係招牌菜啦!脆皮燒腩仔。賣相出色,打橫睇就好明顯見到肥瘦既分佈幾咁均勻,皮脆到有聲,成舊食落去口感一流。菜心。大大碟,又甜又解滯。最後我地加左兩支港式奶茶。我幾鍾意佢茶既份量比較多,飲落有種回甘,值得一試。總括黎講呢一餐絕對係物有所值!PS: 留意到佢出左隻外賣湯杯,仲有埋個手抽,行住飲都

菜心。大大碟,又甜又解滯。

總括黎講呢一餐絕對係物有所值!

PS: 留意到佢出左隻外賣湯杯,仲有埋個手抽,行住飲都得,幾細心。
2020-01-15 384 瀏覽
燒味同燉湯一定係香港人最喜愛既廣東菜之一,今次鼎爺足料燉湯 與 燒鵝達人棋哥 首次聯手合作,燉湯燒味加埋聽曲,絕對係一舉三得!兩位高手破天荒開左間「鼎尚棋哥燒鵝湯館」,將香港最傳統既原味道再一次呈現喺大家眼前👀· 餐廳充滿懷曲特色,聽住首首都識唱既懷舊金曲🎵擺放住深色木既餐枱椅,牆上既一幅幅壁畫,舊式既鐵閘…… 聽曲前絕對要嚟打個卡懷緬一下👍·☆ 椰皇燉嫩雞 HKD$138嘢個燉湯簡直可以用Crazy嚟形容🤩 佢鮮甜程度就好似飲緊椰皇咁,唔講一定唔覺飲緊湯!燉湯用左2個椰皇水整成,再加入香茅將啲椰香味逼出嚟,唔怪咁清甜💛 最神既地方係成盅湯一啲調味料都無落,用料天然,原汁原味,真心佩鼎爺既用心真摯👍👍·☆ 螺頭黨參五指毛桃燉湯 HKD$88非常滋補既一個湯,絕對係女士們既恩物😘 飲落少少藥材味道,苦澀中帶微微鮮甜。最質賞嘅係螺頭煲到超級軟腍,要煲咁軟熟絕非易事,睇得出果然落左唔少功夫👍 一盅少少既湯裡面已經有幾粒珍貴螺頭,絕對唔孤寒!·☆ 荔枝柴燒鵝飯 HKD$88識食燒鵝嘅當然食鵝乸😻 鼎爺同棋哥當然嚴選最好嘅俾我地食,店員捧緊埋嚟已經聞到香濃既荔枝柴煙燻味,燒鵝皮脆肉嫩多汁😋

☆ 椰皇燉嫩雞 HKD$138

☆ 螺頭黨參五指毛桃燉湯 HKD$88
☆ 荔枝柴燒鵝飯 HKD$88

識食燒鵝嘅當然食鵝乸😻 鼎爺同棋哥當然嚴選最好嘅俾我地食,店員捧緊埋嚟已經聞到香濃既荔枝柴煙燻味,燒鵝皮脆肉嫩多汁😋 一咬落去咇出滿口鵝油,令整個口腔充滿油香味😚 控制火喉方面,絕對恰到其位,充分保留到最原汁原味既最佳燒鵝品質,哩個價錢絕對超值🧡
☆ 玫瑰豉油雞瀨粉 HKD$78

💛豉油雞脾 賣相亮麗飽滿,雞脾肉夠哂軟腍嫩滑,連埋爽口既雞皮一齊食先係皇道🤤 瀨粉也很不錯,條條分明亦唔會淥到散哂一patpat,再加埋個師傅精心調製嘅湯底,粉麵控既我表示滿意😋
☆ 脆皮燒腩仔 HKD$108/例牌
十分出色既一味燒腩仔,可以話係我食過最好好食嘅!肥瘦肉比例均勻,兩層瘦肉中間夾住一層肥肉,完全唔會感覺肥膩。外皮我直情俾足100分👍 燒到脆卜卜咬落索索聲,無論擺左幾耐都仲好脆,非常驚喜💕
☆ 外賣樽裝港式奶茶 HKD$28
外賣包裝有別港式茶餐廳,改用樽仔裝住,攜帶方便。茶味頗濃郁亦唔會好甜,不錯的☺

特別買左個燉湯返屋企孝敬媽咪,外賣湯杯別出心裁整成咖啡杯咁,仲特別設有手抽既窩心想法,咁就可以行到邊飲到邊啦👍
2019-11-03
  • 脆皮燒腩仔
2020-01-11 58 瀏覽
去完海港城,發現原來戲曲中心係尖沙咀港運城旁建築富現代感,打卡一流!打完卡影到肚餓,我哋去左鼎尚棋哥燒鵝湯館原來呢度d燉湯係由鼎爺主理!用料天然,簡單調味,全無味精平民價高級野一定要試!我哋叫左椰皇燉嫩雞同埋椰菜瑤柱海皇湯個椰皇燉嫩雞真係超級勁正!鼎爺私房菜中的招牌靚湯無添加調味,兩個椰皇水加椰子肉加雞所燉飲落啖啖都係椰皇香,我一飲真係心心眼!大愛呀!椰菜瑤柱海皇湯都唔失禮,好香好甜好濃!好重海味味!據說係旦家人過時過節先會,其他地方都無得飲!我哋叫左碟脆皮燒腩仔,真係皮脆肉嫩層次分明,食落一啲都唔膩,仲好香!瑰豉油雞油雞 ,味道剛剛好,好嫩滑萬眾期待嘅荔枝柴燒鵝飯終於上場一上枱,就知點解棋哥燒鵝咁岀名!未食已經聞到荔枝柴燒嘅香味食落真係不得了!果陣柴燒味同埋個鵝油香真係超正!原來佢哋燒製前先經荔枝柴煙燻,所以咁香睇佢舖頭介紹佢哋只選鵝乸,大小剛剛好食落燒鵝皮脆肉嫩,啖啖甘香,真係食完想再食!真係睇得岀佢哋認真、誠懇製作以真材實料及一絲不苟的烹調過程來打動每位客!
去完海港城,發現原來戲曲中心係尖沙咀港運城旁
建築富現代感,打卡一流!
打完卡影到肚餓,我哋去左鼎尚棋哥燒鵝湯館
原來呢度d燉湯係由鼎爺主理!
用料天然,簡單調味,全無味精
平民價高級野一定要試!
我哋叫左椰皇燉嫩雞同埋椰菜瑤柱海皇湯
個椰皇燉嫩雞真係超級勁正!鼎爺私房菜中的招牌靚湯
無添加調味,兩個椰皇水加椰子肉加雞所燉
飲落啖啖都係椰皇香,我一飲真係心心眼!大愛呀!
椰菜瑤柱海皇湯都唔失禮,好香好甜好濃!好重海味味!
據說係旦家人過時過節先會,其他地方都無得飲!
我哋叫左碟脆皮燒腩仔,真係皮脆肉嫩
層次分明,食落一啲都唔膩,仲好香!
瑰豉油雞油雞 ,味道剛剛好,好嫩滑
萬眾期待嘅荔枝柴燒鵝飯終於上場
一上枱,就知點解棋哥燒鵝咁岀名!
未食已經聞到荔枝柴燒嘅香味
食落真係不得了!果陣柴燒味同埋個鵝油香真係超正!
原來佢哋燒製前先經荔枝柴煙燻,所以咁香
睇佢舖頭介紹佢哋只選鵝乸,大小剛剛好
食落燒鵝皮脆肉嫩,啖啖甘香,真係食完想再食!
真係睇得岀佢哋認真、誠懇製作
以真材實料及一絲不苟的烹調過程來打動每位客!
2020-01-09 29 瀏覽
燒腩仔🐽超香脆嘅燒腩仔🤤肥瘦分明🙈表皮咬落非常脆口👍絕對係必食之選😛好邪惡,但我鍾意😘荔枝柴燒鵝飯🦆用荔枝柴燒煙燻😏食落有種獨特香味😉皮脆肉嫩😛鵝香撲鼻,啖啖甘香🤤桂香切雞瀨粉🐔桂香切雞,鮮味十足,入口嫩滑😎瀨粉份量夠,湯底無味精😉椰皇燉嫩雞🥥嚟到當然一定要試阿爺燉湯😋椰皇用上原隻,真係非常清甜😚每飲一啖都會有椰皇嘅清香😛用料天然,完全無味精👍螺頭黨參五指毛桃燉湯🐚超足料老火湯🥣螺頭味道鮮美😛味道香濃,真心推介👍另外燉湯仲可以用專用外賣杯拎走🥤港式奶茶☕️樽裝凍奶茶😚奶味香濃,入口細滑🤤鼎尚棋哥燒鵝湯館 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心地下GF-05舖
燒腩仔🐽

荔枝柴燒鵝飯🦆
用荔枝柴燒煙燻😏
食落有種獨特香味😉
皮脆肉嫩😛
鵝香撲鼻,啖啖甘香🤤

桂香切雞瀨粉🐔
桂香切雞,鮮味十足,入口嫩滑😎
瀨粉份量夠,湯底無味精😉

椰皇燉嫩雞🥥
嚟到當然一定要試阿爺燉湯😋
椰皇用上原隻,真係非常清甜😚
每飲一啖都會有椰皇嘅清香😛
用料天然,完全無味精👍

螺頭黨參五指毛桃燉湯🐚
超足料老火湯🥣
螺頭味道鮮美😛
味道香濃,真心推介👍
另外燉湯仲可以用專用外賣杯拎走🥤

港式奶茶☕️
樽裝凍奶茶😚
奶味香濃,入口細滑🤤

鼎尚棋哥燒鵝湯館 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心地下GF-05舖
2019-12-27 54 瀏覽
同朋友黎到戲曲中心,影完相打完卡之後,一心想試一試鼎爺與棋哥燒鵝合作既呢間店舖。鼎爺私房菜出名,我諗好多人都知,鼎爺靚湯都好有特色,今次有埋棋哥燒鵝,雙劍合壁,有靚湯有燒味,最傳統既港式美食共聚一餐廳。一入舖頭就覺得裝修好有心思,門口有懷舊鐵閘,牆上有手繪壁畫、懷舊海報同復古算盤做設計,好有懷舊感得黎,又唔會令人覺得好老套。就連餐牌、餐紙都有用心設計,有哂港式元素係入面,不得不讚。 最期待都係黎食好野,樣樣都想試下。椰皇燉嫩雞 $138此乃舖頭皇牌燉湯,最想試就係呢個湯。原個椰皇放上碟,一開椰蓋係好香椰香,裡面仲有唔少椰子肉同雞肉,味道好香甜,用兩個椰皇水加椰子肉再加雞所燉,飲得出足料炮制,飲哂都唔口乾,完全唔洗加味精既靚湯。椰菜瑤柱海皇湯 $108又係真材實料炮制既靚湯,睇到係好多料,乾瑤柱蠔豉椰菜,湯底好香濃。比起椰皇燉嫩雞既清香,呢個相對清甜,但同樣飲得出冇落味精燉出黎,味道好鮮好好飲,雖然唔係皇牌燉湯但一樣都咁正。荔枝柴燒鵝飯 $98仲有邊間店會咁用心用荔枝柴煙薰燒鵝,聽到呢樣都加分啦!食落真係特別好食,皮脆肉嫩,鵝香撲鼻,認真想買走比屋企人試下,可以試下買全隻荔枝柴燒鵝,配埋

最期待都係黎食好野,樣樣都想試下。

椰皇燉嫩雞 $138

椰菜瑤柱海皇湯 $108

荔枝柴燒鵝飯 $98
仲有邊間店會咁用心用荔枝柴煙薰燒鵝,聽到呢樣都加分啦!食落真係特別好食,皮脆肉嫩,鵝香撲鼻,認真想買走比屋企人試下,可以試下買全隻荔枝柴燒鵝,配埋個鵝籃真係好有風味!

單拼玫瑰豉油雞 $78
油雞成隻脾上,好吸引,雞仲係剛剛好熟,特別嫩滑,配埋瀨粉食,好滿足

脆皮燒腩仔例牌1碟 $108
肥瘦適中,肉質層次分明,一咬層皮仲係脆卜卜既,肉質夠軟腍,味道可口。燒腩最驚食到太咸,呢到味道剛剛好

外賣樽裝港式奶茶x1/阿爺涼茶x1 $28 (阿爺涼茶跟餐可以優惠價$10 追加)
專登要試埋呢到既樽裝港式野飲,凍奶茶香滑,有茶味得黎剛好亦唔會太澀,重點唔太甜,正!
阿爺涼茶-雞骨草 味道比起市面樽裝既冇咁甜,果然係自家涼茶。食完咁多肉飲返啖真係清熱解毒呀!

最後飲唔哂d湯唔知點算,原來有外賣湯杯可以比客人拎走架!個湯杯設計好靚,可以方便隨手飲用,完全估唔到,咁細心又新潮既設計,睇黎過黎買湯拎走飲都有得諗喎! 一絲不苟到連外賣紙袋都有設計過,真心佩服呢間係食物同品牌設計都咁用心既餐廳。
  • 荔枝柴燒鵝飯
卡比係呢個假日去左行山,真係難忘到爆,中途遇到好多公公婆婆爺爺奶奶,搞到有少少想念爺爺兒時經常煲既老火靚湯,所以卡比呢晚驀地決定要搵間有爺爺主打既靚湯,重溫回憶,點知又真係搵到唔係講經,除左靚靚燉湯仲有地道燒味添。食左先知呢間「鼎尚棋哥燒鵝湯館」原來大有來頭,係由兩位廚藝高手--鼎爺同埋棋哥首次合作,揉合港式傳統味道和新派飲食文化,而且環境怖置復古懷舊,有手繪壁畫圖案,古色古香。🔷阿爺燉湯🔹椰皇燉嫩雞 💰138 💙90/100呢款椰皇燉嫩雞可以話係皇牌燉湯,飲第一啖超級驚喜,清甜到不得了,原來用左兩個椰皇水加椰子肉再加雞所燉,無添加調味,難怪味道咁清甜。🔹椰菜瑤柱海皇湯 💰108 💙88/100呢款湯品聽個名覺得幾特別,原來如係水上人大時大節先會飲嘅湯,用左幾款唔同嘅海味同椰菜一齊去煲,其中有章魚乾、蝦乾、 冬菇、 江瑤柱等,用足料全無味精,而且湯夠清,味夠鮮甜,岩哂宜架呢個季節去潤一潤。🔷燒味🔹荔枝柴燒鵝飯 💰98 💙80/100故名思意,為左增加風味,鵝有係燒製前先經荔枝柴煙燻,所以能夠燒得皮脆,內嫩且鵝香撲鼻。係揀選燒鵝既過程中,餐廳強調只選鵝乸,仲要係千多隻鵝中挑選出最好的一百

🔷阿爺燉湯

🔹椰皇燉嫩雞 💰138 💙90/100

🔹椰菜瑤柱海皇湯 💰108 💙88/100

🔷燒味

🔹荔枝柴燒鵝飯 💰98 💙80/100
故名思意,為左增加風味,鵝有係燒製前先經荔枝柴煙燻,所以能夠燒得皮脆,內嫩且鵝香撲鼻。係揀選燒鵝既過程中,餐廳強調只選鵝乸,仲要係千多隻鵝中挑選出最好的一百五十隻鵝乸,所以係到食到既鵝可以叫左the best of the best。外皮脆口外,仲食到鵝肉既啖啖甘香,配飯一流。

🔹單拼桂香切雞湯瀨粉 💰78 💙80/100
雞既肉十分嫩滑完全吾痴牙,煮熟過程控制得剛剛好,成功將每隻雞以最嫩滑狀態下呈上。另外瀨粉質感意外地都頗為Q彈,連湯粉個湯都好飲好香好清甜,完全吾知咩事點解可以飲得哂。

🔹秘製叉燒 (例牌) 💰108 💙85/100
雖然係例牌但份量都幾多,水準十分高質。首先系肥瘦適中,其次係叉燒十分入味,吸到好平均既蜜汁醬汁。再者就係叉燒整到淋淋地,吾痴牙。

🔷郊外油菜 💰28
連個菜都十分甜,來貨應該不錯。

🔷外賣樽裝港式奶茶 💰28 💙80/100
呢到既奶茶會偏向茶味濃,相對上甜度及奶味會較淡,係岩哂卡比口味,另外仲飲到好滑好香。

另外仲發現到呢到既外賣杯十分特別,成個咖啡杯咁既設計,仲有外賣手抽可以方便攜帶。
眾所周知,鼎爺喺煮食方面都有一兩手,但係餐廳多行貴價老路線。💸 今次,佢同棋哥喺戲曲中心開嘅餐廳就比較貼近平民路線,主打靚湯同埋燒鵝。⁣⁣⁣⁣⁣🤩⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣椰皇燉嫩雞 ($138)⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣鼎爺將私房菜中的燉湯帶給大眾,而呢個係就係招牌靚湯,非試不可。🥳 原隻用椰皇上,將兩個椰皇水、加雞、椰肉同香茅燉成一個,超足料。😋 飲落清甜無比。⁣😚 用料天然,一啲味精都無落。⁣⁣⁣😲⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣荔枝柴燒鵝飯 ($88)⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣除咗鼎爺嘅燉湯係必試之外,棋哥嘅燒鵝都係招牌。😬 棋哥對燒鵝非常堅持,令佢以燒鵝聞名。😝 今次鼎爺棋哥雙雙聯手,燒鵝只選鵝乸,所以皮脆內嫩,零舍充滿鵝香。😜 而且經過荔枝柴火燒過,鵝皮表層散發淡淡荔枝柴香,更加令人垂涎三尺。⁣⁣🤤 順帶一提,見到餐牌有個「燒鵝祕笈」,原來係簡介原隻燒鵝食法,可惜今次冇食原隻燒鵝。⁣⁣😂⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣桂香切雞飯湯瀨粉 ($78)⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣除咗燒鵝外,其他燒味當然一樣出色。👍🏻 呢個雞控制喺啱啱好熟嘅狀態,
⁣⁣⁣⁣⁣⁣

椰皇燉嫩雞 ($138)⁣⁣⁣⁣⁣ [好味度: 8/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣
椰皇燉嫩雞

⁣⁣⁣⁣⁣荔枝柴燒鵝飯 ($88)⁣⁣⁣⁣⁣ [好味度: 8/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣
荔枝柴燒鵝飯

桂香切雞飯湯瀨粉 ($78)⁣⁣⁣⁣⁣ [好味度: 7.5/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣
除咗燒鵝外,其他燒味當然一樣出色。👍🏻 呢個雞控制喺啱啱好熟嘅狀態,造就出最嫩滑嘅口感,再加上特製湯底,清甜入味。⁣⁣⁣⁣⁣😗⁣
桂香切雞飯湯瀨粉

脆皮燒腩仔例牌($108)⁣⁣⁣⁣⁣ [好味度: 7.5/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣
燒腩仔皮鬆脆,當然係基本。😌 驚喜嘅係,雖然冇乜肥膏,但係肉質嘅層次依然分明。😳 重點係少啲脂肪,唔會過肥,一嚟無咁肥膩,一嚟又減輕罪惡感。⁣⁣⁣⁣⁣🤫⁣
脆皮燒腩仔例牌

港式奶茶 ($28) ⁣⁣⁣ [好味度: 7.5/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣
港式奶茶用上外賣樽裝,好特別,亦都好方便邊行邊飲。⁣🚶 除咗奶茶有外賣裝外,外賣湯杯都有特別嘅外賣裝,同樣方便。⁣🤟🏻⁣
⁣⁣⁣
港式奶茶

呢間餐館賣嘅嘢食都係港式嘅傳統味道,餐廳設計亦都好反映呢個特點,充滿懷舊設計。⁣⁣🧧⁣
椰皇燉嫩雞
荔枝柴燒鵝飯