2019-11-07
今日放假,就同朋友一齊遠離繁囂,嚟到戲曲中心感受一下文化氣息。 呢度除咗有粵曲聽,有藝術紀念品賣,仲有幾間食肆,當中最出名嘅梗係鼎爺有份開嘅呢間啦。 有鼎爺嘅滋味燉湯,亦有棋哥嘅惹味荔枝柴燒鵝。裝潢好懷舊,門口已經有一道N年前feel嘅鐵閘。餐牌簡潔,餐紙有特色。先講燉湯,係鼎爺嘅私家配方,用料十足㗎。 【椰皇燉嫩雞】用咗原個椰皇去燉,一飲落去真係好清甜。 啖啖都係椰皇水同嫩雞肉,好好飲,好潤好清甜。 【杏汁花膠燉白肺湯】有唔少豬肺件,用料十足。想除左堂食仲可以外賣個湯返屋企慢慢嘆,可以用有個設計十分方便嘅外賣湯杯,有手抽,仲好似咖啡杯咁可以隨手飲用。 燒味叫左三款。【桂香切雞】啖啖肉,少脂肪,肉質彈牙夠嫩夠滑!仲好香雞味。【脆皮燒腩仔】外皮超鬆化,下面半肥瘦,瘦肉肥肉一層層相隔。 最特色係【荔枝柴燒鵝】唔會太肥,用荔枝柴嚟燒煙燻,果然多一份香味,比出面嘅燒臘店普通燒鵝好食好多。不得不提呢度嘅瀨粉,爽口彈牙,正!【郊外油菜】夠鮮嫩。仲叫左【港式奶茶】茶味奶味並重,夠晒香夠晒滑,仲喺鼎爺私房菜製造,即刻感覺高檔好多。
裝潢好懷舊,門口已經有一道N年前feel嘅鐵閘。
餐牌簡潔,餐紙有特色。
先講燉湯,係鼎爺嘅私家配方,用料十足㗎。
【椰皇燉嫩雞】
【杏汁花膠燉白肺湯】有唔少豬肺件,用料十足。
燒味叫左三款。
【桂香切雞】
啖啖肉,少脂肪,肉質彈牙夠嫩夠滑!仲好香雞味。
【脆皮燒腩仔】
外皮超鬆化,下面半肥瘦,瘦肉肥肉一層層相隔。
最特色係【荔枝柴燒鵝】
不得不提呢度嘅瀨粉,爽口彈牙,正!
【郊外油菜】
夠鮮嫩。