2019-11-07 77 瀏覽
今日放假,就同朋友一齊遠離繁囂,嚟到戲曲中心感受一下文化氣息。 呢度除咗有粵曲聽,有藝術紀念品賣,仲有幾間食肆,當中最出名嘅梗係鼎爺有份開嘅呢間啦。 有鼎爺嘅滋味燉湯,亦有棋哥嘅惹味荔枝柴燒鵝。裝潢好懷舊,門口已經有一道N年前feel嘅鐵閘。餐牌簡潔,餐紙有特色。先講燉湯,係鼎爺嘅私家配方,用料十足㗎。 【椰皇燉嫩雞】用咗原個椰皇去燉,一飲落去真係好清甜。 啖啖都係椰皇水同嫩雞肉,好好飲,好潤好清甜。 【杏汁花膠燉白肺湯】有唔少豬肺件,用料十足。想除左堂食仲可以外賣個湯返屋企慢慢嘆,可以用有個設計十分方便嘅外賣湯杯,有手抽,仲好似咖啡杯咁可以隨手飲用。 燒味叫左三款。【桂香切雞】啖啖肉,少脂肪,肉質彈牙夠嫩夠滑!仲好香雞味。【脆皮燒腩仔】外皮超鬆化,下面半肥瘦,瘦肉肥肉一層層相隔。 最特色係【荔枝柴燒鵝】唔會太肥,用荔枝柴嚟燒煙燻,果然多一份香味,比出面嘅燒臘店普通燒鵝好食好多。不得不提呢度嘅瀨粉,爽口彈牙,正!【郊外油菜】夠鮮嫩。仲叫左【港式奶茶】茶味奶味並重,夠晒香夠晒滑,仲喺鼎爺私房菜製造,即刻感覺高檔好多。

裝潢好懷舊,門口已經有一道N年前feel嘅鐵閘。

餐牌簡潔,餐紙有特色。

先講燉湯,係鼎爺嘅私家配方,用料十足㗎。

【椰皇燉嫩雞】

【杏汁花膠燉白肺湯】有唔少豬肺件,用料十足。

燒味叫左三款。
【桂香切雞】
啖啖肉,少脂肪,肉質彈牙夠嫩夠滑!仲好香雞味。

【脆皮燒腩仔】
外皮超鬆化,下面半肥瘦,瘦肉肥肉一層層相隔。

最特色係【荔枝柴燒鵝】
不得不提呢度嘅瀨粉,爽口彈牙,正!

【郊外油菜】
夠鮮嫩。

仲叫左【港式奶茶】
2019-11-06 36 瀏覽
喺圓方行完街買完野,遠處見到起左唔係好耐嘅戲曲中心,於是行過去觀摩一下。行完一個圈就見到呢間燒味餐廳,原來係鼎爺有份開嘅,就入去試一試佢。其實一開始係比間餐廳嘅裝飾吸引嘅,成間餐廳都係用好懷舊嘅80年代風格裝修,同埋一路都播緊啲好得意嘅80年代舊歌,有種好似返返以前年代嘅感覺,好特別。餐廳主打係食燒味同埋燉湯。椰皇燉嫩雞:呢個湯應該係招牌燉湯嚟,因為見到有一幅大大張嘅宣傳單張,所以我哋都嗌咗。個燉湯真係成隻椰子咁燉,個湯真係好甜好甜,有好香嘅椰子味,加埋啲雞嘅甜味,真係飲唔停口~椰子同雞真係絕配!除左堂食燉湯,原來都有得外賣,仲要係用特製嘅外賣杯裝,咖啡杯般設計,方便攜帶同可隨手飲用,幾貼心。椰菜瑤柱海皇湯:朋友嗌咗呢個,見到個湯入面都好足料,我試咗一啖,個湯係屬於清淡類型,但清得來又有少少海味嘅味,有住家嘅感覺。荔枝柴燒鵝髀飯:燒鵝係用荔枝柴煙燻嘅,食落個味同普通燒鵝真係好大分別。成舊肉充滿好濃嘅煙熏味,陣煙熏味減低左燒鵝嘅肥膩感,燒鵝髀皮薄脆肉嫩,果然係餐廳主打,真心推薦!桂香切雞:除左食招牌燒鵝,呢到嘅雞都可以話係首選!雞味好濃,肉質夠嫩,層雞皮仲要係有少少爽脆㗎,配埋薑蔥,用嚟

餐廳主打係食燒味同埋燉湯。

桂香切雞:除左食招牌燒鵝,呢到嘅雞都可以話係首選!雞味好濃,肉質夠嫩,層雞皮仲要係有少少爽脆㗎,配埋薑蔥,用嚟送飯一流!

秘製叉燒:燒味嚟講一向最鍾意食叉燒,呢度嘅叉燒例牌好大碟,仲要係我最鐘意嘅半肥瘦,已經好加分。叉燒肉味香濃,仲有少少蜜糖甜味,超正超滿足!

飲品方面,我哋分別試左餐廳自家製嘅雞骨草涼茶同港式奶茶。雞骨草涼茶羅漢果味較重,唔苦,入口甘涼,真材實料,幾好味。港式奶茶嘅茶味較重,甘香而不澀,係傳統香港奶茶嘅味道,朋友表示滿足。

總括嚟講,呢間餐廳無論係裝飾、服務定食物質素都幾好,經過戲曲中心嘅朋友仔不妨試吓佢。門口仲有個打卡位添呀,懷舊得嚟又幾貼地喎!

2019-10-24
  • 秘製叉燒
  • 桂香切雞
  • 荔枝柴燒鵝
2019-11-02 56 瀏覽
鼎爺開嘅餐廳,位於戲曲中心入面,餐廳裝修充滿懷舊風味;而且播放着懷舊歌曲,另有一番風味。當然要試吓呢度主打嘅荔枝柴燒鵝,燒鵝味幾香,有柴燒過嘅香味,鵝味香,配飯一流。桂香切雞:雞皮金黃,而且雞肉嫩滑。有雞油香味,揀咗配瀨粉就唔會太油膩。脆皮燒腩肉,帶有燒肉鹹香,而且面上脆皮真係卜卜趣,好邪惡!賣相味道都唔錯。燉湯叫咗椰皇燉嫩雞,充滿椰皇香,而且帶點清清嘅雞味,非常滋潤。椰菜瑤柱海皇湯,充滿鮮味,非常足料。好鍾意呢度嘅燉湯夠火喉。呢度嘅燉湯仲可以外賣非常方便。仲叫咗呢度嘅奶茶同雞骨草,兩樣飲品都幾好飲,鍾意港式奶茶茶味夠濃。

呢度嘅燉湯仲可以外賣非常方便。

2019-11-02 61 瀏覽
今日爸媽結婚周年,同佢哋安排咗「特備節目」——聽戲曲同食好西。 鼎尚棋哥燒鵝湯館主打靚燒味同靚湯,位置喺柯士甸道戲曲中心入面。餐廳裝潢到好有老香港茶餐廳風味,背景播住粵語流行曲,爸媽聽住梅姐、阿Sam嘅名曲琅琅上口。 【椰皇燉嫩雞】用椰皇裝住,幾特別。聽職員講話係用兩個椰皇水加椰子肉加雞所燉,湯味道好香椰子味,但又不失雞味。雞肉仲保持嫩滑,裡面仲有椰肉,加倍鮮甜。 【椰菜瑤柱海皇湯】海皇湯就勁鮮味,湯料有椰菜、蠔豉、蝦乾、章魚、元貝等等,真材實料。 【桂香切雞】好嫩滑嘅雞肉,味道濃郁,仲有少少雞香。呢到嘅桂香雞品相對較高質,同出面嘅雞大有不同,特別有雞味,可能係加入左鼎爺嘅秘方! 【秘製叉燒例牌】用「半肥瘦」叉燒,咬落去有蜜汁嘅甜香;脂肪嘅油香同叉燒肉香。口感軟腍,絕對係100分靚叉燒嚟。 叉燒同切雞燒味飯可配飯或瀨粉,我自己就鍾意瀨粉夠煙韌有咬口,個湯底仲要好夠味,好清甜。 【荔枝柴燒鵝】食燒鵝嚟講,鵝皮同鵝肉同樣重要。用荔枝柴燒出嚟嘅燒鵝,鵝皮好香脆,有皮下脂肪但唔會太肥,鵝皮鵝肉仲帶咗少少果香味同香烤味,真係同平時食嗰啲好唔同,正好多。阿媽一路食一路讚。 【郊外油菜】大碟鮮爽油菜

【郊外油菜】大碟鮮爽油菜,啲菜葉幾甜。

飲品叫咗一支【港式奶茶】同一支【阿爺涼茶雞骨草】。港式奶茶堅有茶餐廳風味,夠晒濃夠晒滑,雞骨草好濃但又唔苦,又係真材實料。

我哋喺餐廳仲見到明星級時裝設計師鄧達智,最近佢有做烹飪節目,咁有品味又識食之人都嚟食,肯定係高質嘢啦。

餐廳:鼎尚棋哥燒鵝湯館
地址:九龍尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心GF-05號舖
午餐
2019-11-01 41 瀏覽
相信唔少香港人都認識鼎爺,特別近幾年佢更加進軍飲食界,今次佢更加再下一城,夥拍名廚攜手合作創立鼎尚棋哥燒鵝湯館。當中以鼎爺靚湯及棋哥燒鵝作為主打,真係令我相當期待。餐廳裝潢以老香港作為風格,當中更有手繪壁畫、懷舊海報,盡顯老香港的特式,相當有心思。餐牌內就有不少靚湯及不同燒味選擇,而且定價相當親民, 難得一嚟當然要試佢嘅鼎爺靚湯及棋哥燒鵝。荔枝柴燒鵝飯呢個燒鵝飯真係望見都流哂口水,而且燒鵝有啖啖煙熏香味很有特式,鵝皮亦很鬆化,鵝肉亦很繳,不錯。脆皮燒腩仔份量十足,而且燒腩仔外皮真係做到脆卜卜,而內裡則層次分明,入口軟腍無渣,相當抵食。桂香切雞瀨粉瀨粉爽滑彈牙相當出色,而切雞雞肉滑溜,食完相當滿足。椰皇燉嫩雞燉湯及杏汁花膠燉白肺燉湯椰皇燉嫩雞燉湯打開椰蓋時,陣陣椰香撲鼻,味道相當清甜,真係好似飲緊椰皇水一樣。而杏汁花膠燉白肺燉湯,味道濃郁,白肺軟腍相當出色。真係啱哂秋冬季節飲用。平時如果想飲湯品更可以選擇外賣,外賣杯裝更有手抽,相當方便。港式奶茶最後仲飲咗港式奶茶,原來呢個係餐廳將新鮮調製好嘅奶茶入樽雪凍,奶茶甘香,如果$28體驗一吓也不錯。
相信唔少香港人都認識鼎爺,特別近幾年佢更加進軍飲食界,
今次佢更加再下一城,夥拍名廚攜手合作創立鼎尚棋哥燒鵝湯館。
當中以鼎爺靚湯及棋哥燒鵝作為主打,真係令我相當期待。

餐廳裝潢以老香港作為風格,當中更有手繪壁畫、懷舊海報,
盡顯老香港的特式,相當有心思。

餐牌內就有不少靚湯及不同燒味選擇,而且定價相當親民,
難得一嚟當然要試佢嘅鼎爺靚湯及棋哥燒鵝。

荔枝柴燒鵝飯
呢個燒鵝飯真係望見都流哂口水,
而且燒鵝有啖啖煙熏香味很有特式,
鵝皮亦很鬆化,鵝肉亦很繳,不錯。

脆皮燒腩仔
份量十足,而且燒腩仔外皮真係做到脆卜卜,
而內裡則層次分明,入口軟腍無渣,相當抵食。

桂香切雞瀨粉
瀨粉爽滑彈牙相當出色,
而切雞雞肉滑溜,食完相當滿足。

椰皇燉嫩雞燉湯及杏汁花膠燉白肺燉湯
椰皇燉嫩雞燉湯打開椰蓋時,陣陣椰香撲鼻,
味道相當清甜,真係好似飲緊椰皇水一樣。

而杏汁花膠燉白肺燉湯,味道濃郁,白肺軟腍相當出色。
真係啱哂秋冬季節飲用。

港式奶茶
奶茶甘香,如果$28體驗一吓也不錯。
戲曲中心🏤喺文化傳承嘅瑰寶之地,裡面除左為世界級表演場地,仲有唔少宣揚港式飲食文化嘅食肆🥢。 今日帶左阿仔同婆婆參觀戲曲中心,到晚飯時間,去左🥣鼎尚棋哥燒鵝湯館,一嚐鼎爺炮製嘅「靚湯」和「燒味」。餐廳以懷舊主題設計,十分有舊陣時特色,🖼手繪壁畫、🧮復古算盤 、🔐懷舊鐵閘等等... 相信阿仔都未見過呢啲裝修😝。 一場黎到當然唔少得食燒鵝同飲靚湯原隻荔枝柴燒鵝脾飯:皮脆肉嫩啖啖肉玫瑰豉油雞瀨粉:色香味濃有雞味秘製叉燒:肥瘦均勻送飯一流郊外油菜:青蔥翠綠幼嫩可口 記得飲埋 阿爺靚湯 ,滿足一整天😋。椰皇燉嫩雞:椰味香濃雞味鮮椰菜瑤柱海皇湯:海味燉湯鮮味十足飲靚湯唔夠喉,仲可以🥡takeaway,外賣手抽+咖啡杯設計,擕帶方便又可隨時飲用! 最後仲買攞左枝☕️港式奶茶同阿爺涼茶邊行邊飲,奶茶味濃香滑無渣,唔會死甜👍🏻。阿爺涼茶新鮮製造,清熱明目,岩晒阿仔飲!

一場黎到當然唔少得食燒鵝同飲靚湯
原隻荔枝柴燒鵝脾飯:皮脆肉嫩啖啖肉
玫瑰豉油雞瀨粉:色香味濃有雞味
秘製叉燒:肥瘦均勻送飯一流
郊外油菜:青蔥翠綠幼嫩可口

記得飲埋 阿爺靚湯 ,滿足一整天😋。
椰皇燉嫩雞:椰味香濃雞味鮮

椰菜瑤柱海皇湯:海味燉湯鮮味十足

成日係電視上見到鼎爺表演廚藝,今日就同朋友黎食下鼎爺同棋哥合作的野食,朋友食過話又有港式傳統味道同加上些新派飲食文化~位處戲曲中心,柯士甸MTR行去很快到都幾就腳,店內的佈置行老香港懷舊風情調氛圍,手繪壁畫、復古算盤、懷舊鐵閘,燈光溫和,墨水字很有力度型格,總體環境不錯,地方坐落舒服,平日中午晚上同事朋友家人聚餐,聊天聚會下是不錯的地方~.*椰皇燉嫩雞盅之前都飲過鼎爺私房菜中這道招牌靚湯,無添加調味, 原汁原味,每口陣陣濃郁的椰香,清甜可口, 相信所花的工夫時間不少,兩個椰皇水/椰子肉/雞一起燉,用料十足, 絕對係皇牌之選~ .*椰菜瑤柱海皇湯盅椰菜、瑤柱、冬菇及蠔豉蝦乾等海味燉湯,海鮮味濃厚~ .*荔枝柴燒鵝飯 連燒都用上荔枝柴煙燻燒出風味,鵝肉皮色油潤紅亮,皮香肉嫩,肉汁豐富,食落鵝肉嫩口而具脂香,店員話貨色係從千多隻鵝中挑選出最好的150隻鵝乸,質量有保證~ .*玫瑰豉油雞瀨粉 由内到外都有好有雞香味,肉嫩口感又香又滑 .*脆皮燒腩仔例牌呈金黃色,酥脆的豬皮,肥瘦兼備層次分明,味道不會過濃而且香嫩醇厚 .*郊外油菜郊外油菜的味道不錯,特别清口*外賣樽裝港式奶茶奶茶口感順滑,茶葉味
*椰皇燉嫩雞盅
*椰菜瑤柱海皇湯盅
椰菜、瑤柱、冬菇及蠔豉蝦乾等海味燉湯,海鮮味濃厚~ .
*荔枝柴燒鵝飯
*玫瑰豉油雞瀨粉
由内到外都有好有雞香味,肉嫩口感又香又滑 .
*脆皮燒腩仔例牌
*郊外油菜
郊外油菜的味道不錯,特别清口
*外賣樽裝港式奶茶
奶茶口感順滑,茶葉味具層次 .

比較特別的是外賣湯杯,設計幾特別,有個外賣手抽位,個PRINT幾懷舊情懷,方便擕帶,隨手飲用又得~ .

侍應服務貼心親切,上菜快速~

看到其他款式其實都吸引,找天要再來試呢
  • 荔枝柴燒鵝飯
2019-10-29 74 瀏覽
早幾日經過戲曲中心附近,正逢午餐時間,就行入去行吓搵食先😊發現有間餐館裝修以懷舊為主,懷舊鐵閘、海報、手繪壁畫、電話、算盤⋯好有特色🎉坐低叫咗碗荔枝柴燒鵝飯同玫瑰豉油雞瀬粉,再整碟燒腩仔🤤這店燒味做得相當有水準。燒鵝皮脆肉香嫩,油雞皮香肉滑、腩仔外皮脆卜卜,肉肥瘦相間😋😋😋👍呢度嘅燉湯,一定要試!點咗個椰皇燉嫩雞同川芎天麻燉雞湯。超足料製作🎉椰皇清甜雞味鮮,加入香茅令椰子味道提升,濃郁椰香,入口滋潤🤤川芎天麻燉雞湯~用烏雞燉川芎天麻不只能提高藥材的功效更令燉湯更鮮甜、更芳香👏🏻👏🏻👍臨走見到Poster有枝裝奶茶賣,即買枝拎走,茶味夠香濃順滑,有水準!
呢度嘅燉湯,一定要試!
最近係戲曲中心,新開左間中式餐廳🍴聽講鼎爺有份開🙈一入去環境已經好有懷舊港式風味,算盤🧮、日曆造型嘅餐牌📅、壁畫都睇得出係有落心機🤩-呢度嘅湯品真係冇得彈,特別推介👉🏻椰皇燉嫩雞🐔,佢係原隻椰皇擺落去燉架,精華係曬裡面,飲落好鮮甜,d雞都竟然唔鞋✨仲有杏汁花膠燉白肺湯,豬肺就算燉完都好嫩滑,平時屋企少煲湯嘅我飲完覺得好滋潤😋如果外賣仲有靚靚外賣湯杯比你拎走,誠意滿滿✨棋哥嘅燒味都做得十分出色,特別係荔枝柴燒鵝飯,勁大隻燒鵝髀,d皮燒到又薄又脆,係我食過最好味嘅燒鵝啦🙈玫瑰豉油雞雞皮好嫩滑✨最後仲買埋佢個樽裝港式奶茶同阿爺涼茶tim,奶茶好香濃,紅茶味道較出☺️呢排食咁多熱氣野飲都要飲番杯阿爺涼茶解下毒😌認識香港🇭🇰要由食開始,呢度除左食物高質之餘,仲充滿香港特色!🥰
最近係戲曲中心,新開左間中式餐廳🍴聽講鼎爺有份開🙈
如果外賣仲有靚靚外賣湯杯比你拎走,誠意滿滿✨
玫瑰豉油雞雞皮好嫩滑✨
第一次到戲曲中心,位置鬧中帶靜,之後又多一個休憩好地方了。同朋友路經搵食,見到哩間餐廳,裝修幾有懷舊氣息,就想試試。整體來講,食物質素係喜出望外,雖然只是傳統既燒味款式,卻吃出用心既烹調。加上店員親切有禮,係一間高質的燒味餐廳。熏蹄拼海蜇熏蹄都幾大塊,同唔會似出面果D會散開。最特別既係點醬,一般係用醋來點,哩度係用自家製既醬汁,當中食到有蒜香 ,混合酸酸既味道,又特別又開胃。燒鵝飯燒鵝應該係店既皇牌食物,真係好好味,真正皮脆肉嫩。而且一入口,係有一種柴薰既香氣,無係出面食過。咬落去肉汁同肉香充滿口中,幸福感滿滿。而且燒鵝分量都多,同埋大大件,鋪好係飯上面,完全感受到師傅對製作既認真。仲有一樣好重要既野,就係飯汁唔會太多。因為我好怕係出面食燒味飯,最後師傅淋大大勺燒味汁落去,浸滿飯,又鹹又油膩。飯汁分量剛好,啱曬著重健康既朋友。油雞飯油雞飯亦都唔會油膩,而且哩隻唔係肥雞,啱曬我口味,,唔會油膩。雞肉嫩滑,雞皮係有少少爽脆既感覺,好特別既質感。椰皇燉嫩雞必食 !實在係太清甜了,佢係用2個椰皇水來燉既。好潤口好清甜,有被驚艷到。湯渣中係有椰子肉同雞肉等,我都食曬。哩個都係皇牌,難怪係墻上有自
第一次到戲曲中心,位置鬧中帶靜,之後又多一個休憩好地方了。
同朋友路經搵食,見到哩間餐廳,裝修幾有懷舊氣息,就想試試。
加上店員親切有禮,係一間高質的燒味餐廳。
熏蹄拼海蜇
熏蹄都幾大塊,同唔會似出面果D會散開。
燒鵝飯
油雞飯
雞肉嫩滑,雞皮係有少少爽脆既感覺,好特別既質感。
椰皇燉嫩雞
哩個都係皇牌,難怪係墻上有自己既海報,確實好出色。
椰菜瑤柱海皇湯
朋友點左哩個湯,佢話幾足料,當中有多款海味,好似瑤柱、章魚、蝦乾、蠔豉咁。
油菜心
菜心都大條同唔會好油,耗油都係自己按口味落既。
感覺上餐廳比較注重健康既細節,是否用心就體係細節上了。
港式奶茶
原樽奶茶,無係當中加冰,原汁原味,唔會俾冰溝淡,讚~
外賣湯杯:因為朋友飲唔曬,店員提議不如俾我地拎走。杯既設計實在係好可愛,好似拎住杯咖啡咁。而且手抽住,又好方便,隨時都可以飲~
餐廳充滿懷舊風味,墻上面既手繪畫,同海報,將人帶入往日香港既感覺。
餐廳既另一邊,設計都好特別,其中一面墻上,遠看發現竟然係巨型算盤,好有玩味。
走既時候,發現門口既拉閘,竟然係鏤空出“鼎尚棋哥”既名,真係佩服了,留意細節至此,只可以話棋哥,好野!
2019-10-17
  • 椰皇燉嫩雞湯
  • 燒鵝飯
  • 熏蹄拼海蜇
  • 油雞飯
  • 椰菜瑤柱海皇湯
  • 港式奶茶
2019-10-22 39 瀏覽
今日去咗戲曲中心參觀行到肚餓入去呢間新開嘅鼎尚棋哥燒鵝湯館入面係老香港裝修仲播住懷舊嘅廣東歌 原來間餐廳係由鼎爺同埋棋哥合作開有齊兩間店舖最出名嘅食物 椰皇燉嫩雞湯呢個湯真係好清甜用原個椰皇去燉入面仲有清甜嘅椰子肉呢個天氣飲真係好滋潤 椰菜瑤柱海皇湯入面用咗好多海味例如瑤柱蝦米蠔豉去燉呢個湯真係好鮮好滋味 燒味雙拼:脆皮燒腩仔&秘製叉燒脆皮燒腩仔層次分明脆皮十分鬆化加埋啲花生好好食叉燒係完美嘅半肥瘦而且好入味 荔枝柴燒鵝飯呢個燒鵝真係不得了一上枱就已經聞到好香嘅荔枝柴味而且燒鵝嘅皮燒到好鬆化下面嘅飯一樣好好味聽侍應哥哥講係用咗頂級越南嘅米食落去好有咬口 桂香切雞瀨粉切雞嫩滑瀨粉好出色,好爽口同彈牙 不得不提嘅係呢度嘅外賣支裝香滑凍奶茶茶味好香濃而且甜度啱啱好 臨走嘅時候見到有d好靚既外賣湯杯喺度設計特別,方便邊行邊飲成個咖啡杯咁可以加埋手抽,方便擕帶
今日去咗戲曲中心參觀

侍應哥哥講係用咗頂級越南嘅米
食落去好有咬口

桂香切雞瀨粉
切雞嫩滑
瀨粉好出色,好爽口同彈牙

不得不提嘅係呢度嘅外賣支裝
香滑凍奶茶
茶味好香濃
而且甜度啱啱好

臨走嘅時候見到有d好靚既外賣湯杯喺度
設計特別,方便邊行邊飲
成個咖啡杯咁
可以加埋手抽,方便擕帶

鼎爺私房菜同歷史悠久的家族燒味店「棋哥燒鵝餐室」破天荒合作,喺西九龍戲曲中心開設左呢間「鼎尚棋哥燒鵝湯館」,以棋哥招牌燒鵝配鼎爺足料燉湯,令大家可以品嚐傳統港式滋味餐廳裝潢結合懷舊設計,除左有復古算盤同懷舊鐵閘外,牆邊仲有手繪壁畫同懷舊海報,非常經典,帶給客人不一樣的體驗有多款不同燒味或燒鵝套餐~燉湯款式多達六款,碗碗足料,各有不同功效。燒鵝和燉湯都係必試的餐廳主打椰皇燉嫩雞用原個椰皇呈上🥥一打開蓋有陣陣椰香飄出,湯底呈奶白色,燉湯好夠火候,帶有濃郁椰子鮮甜味同雞味,仲有唔少雞肉同椰肉,足料夠味椰菜瑤柱海皇湯呢個燉湯同樣好足料,裏面有唔少椰菜,仲有蝦乾、瑤柱、章魚、蠔豉等等,個湯好入味又夠鮮味,好好飲呢荔枝柴燒鵝配白飯燒鵝只用九十天左右出品,製作過程用上荔枝柴去燒燻,比較香口,外皮燒得好香脆,內裡肉質夠鬆嫩,非常高質瀨粉好大碗湯瀨粉,入口滑溜,夠晒飽肚玫瑰豉油雞豉油雞髀好肥美,啖啖肉,好Juicy,配埋秘製蔥油一齊食好香口呢秘製叉燒蜜汁叉燒份量夠多,肥瘦適中,肉質香軟,好入味!秘製蜜汁甜甜的,用黎送飯食就啱晒郊外油菜灼菜心好新鮮碧綠又爽脆,感覺健康港式奶茶絲襪奶茶用樽仔裝住,好有特色。

椰皇燉嫩雞

荔枝柴燒鵝配白飯

瀨粉

好大碗湯瀨粉,入口滑溜,夠晒飽肚

玫瑰豉油雞

秘製叉燒

郊外油菜

灼菜心好新鮮碧綠又爽脆,感覺健康

港式奶茶

絲襪奶茶用樽仔裝住,好有特色。奶同茶嘅比例啱啱好,入口絲滑,茶味濃且帶有奶香,唔會太甜

阿爺雞骨草涼茶

自家煲制涼茶由雞骨草、金錢草、溪皇草、羅漢果等等所組成,甜度適中,清熱解毒

外賣湯杯
最尾飽到個湯飲唔哂,店員俾咗個外賣湯杯我地拎走。湯杯設計特別,有如咖啡杯的設計,仲有外賣手抽,方便攜帶,可以隨手飲用,非常方便同貼心呢
記得兩年前行過戲曲中心呢個位,果時都係起緊階段。事隔兩年,終於有機會可以黎,今次係睇《再生‧緣》。由於早到,所以決定同朋友先醫一醫個肚。見到有間食燒鵝嘅餐廳,朋友話呢間之前雜誌有介紹過,係鼎爺同棋哥嘅餐館,以鼎爺靚湯配上棋哥靚燒鵝聞名。所以我地決定去試下。門口懷舊鐵閘很有風味,像舊時雜貨店,但閘內不是老人店主與乾貨,而是新式的餐廳。原諒我是一個藝術人,對璧畫同埋懷舊海報情有獨鍾。我地兩個人,朋友話呢度出名係鵝、雞、椰皇燉嫩雞、杏汁白肺湯同埋奶茶。所以我地就索性每樣都叫啲試下。先來第一味椰皇燉嫩雞,個湯用一層紙封住,保持新鮮。打開時見到奶白色的椰汁湯,底部有嫩滑雞塊,個湯十分清甜,雞味與椰子味混合,味道不鹹,值得一試。飲完湯後就開始食頭盤秘製叉燒,以前食叉燒,大家中伏不外乎肥叉太肥膩,而瘦叉乾蹭蹭。 但呢間食店,佢叉燒肥瘦比例好,而且大塊,加上蜜汁,令瘦肉、肥膏同埋蜜汁一齊係口裡面,正。食完叉燒之後就黎左碟切雞配瀨粉,切雞一句,就係「嫩滑」。佢嘅瀨粉晶瑩剔透,有質感,硬度適中,不太稔。至於燒鵝髀飯,由於佢個餐牌寫明係用柴火煙熏,所以燒鵝隱約有一陣柴木嘅味,燒鵝肉質嫩厚,啖啖肉。朋友話,佢

原諒我是一個藝術人,對璧畫同埋懷舊海報情有獨鍾。

食完叉燒之後就黎左碟切雞配瀨粉,切雞一句,就係「嫩滑」。

佢嘅瀨粉晶瑩剔透,有質感,硬度適中,不太稔。

至於燒鵝髀飯,由於佢個餐牌寫明係用柴火煙熏,所以燒鵝隱約有一陣柴木嘅味,燒鵝肉質嫩厚,啖啖肉。朋友話,佢覺得個飯都好值得推介,原因我都認同,因為佢粒粒分明,但軟身,好似海綿咁。
油菜,爽甜。
臨走前,我同朋友叫左一人一支飲品,因為我怕奶茶好似出面茶餐廳賣嘅咁甜,所以我寧願要涼茶。但朋友飲完之後話有好香嘅茶味,唔甜,且有少少回甘味。我即刻拎黎試下,發現仲有好香嘅奶味,非常唔錯。

總括而言,呢餐我地非常滿意。好耐無食咁高質既燒味了。

臨走前影低個餐牌,下次有朋友黎戲曲中心會推介俾佢地。

後記:由於家母偏好靚湯,睇完戲曲後特登外賣一碗返去孝敬下,仲WhatsApp影張相話佢知等佢開心下。
2019-10-18
2019-10-15 606 瀏覽
相信大家對「鼎爺」這個名字一定不會感到陌生,鼎爺憑烹飪節目而爆紅,廚神形象深入民心。早前從報章上得知,鼎爺近日又有新搞作,繼之前大受歡迎的「鼎爺私房菜」及「鼎.會館」後,最近在戲曲中心又開設另一新餐廳「鼎尚棋哥燒鵝湯館」。據聞這間新店是由兩大名廚攜手合作,主打鼎爺靚湯及棋哥燒鵝。「靚湯」和「燒味」都是香港最傳統的普羅大眾美食,依家可以一次過品嘗,實在令人期待,所以趁今日 Happy Friday,就同老公兩口子嚟體驗下。其實我今趟都係第一次嚟戲曲中心,原來這裡除了可以欣賞粵劇外,還有文化禮品店和多間特色餐廳,絕對是個影相打卡好去處。至於今次到訪的「鼎尚棋哥燒鵝湯館」,裝潢極富心思,設計大玩懷舊風,以深木色門面、通花摺閘、水磨石地磚,配以牆上的手繪壁畫、懷舊海報、復古算盤等,一派老香港情懷。餐牌設計以舊式日曆為靈感,充滿懷舊氣氛。細看價目,原來燒味飯同燉湯,定價都幾親民, 最平 $78 已經有交易。食客可單點,亦可以選套餐。我哋揀咗兩個燉湯、荔枝柴燒鵝飯、桂香切雞瀨粉、一碟脆皮燒腩仔同郊外油菜。燉湯揀咗最多人推介的椰皇燉嫩雞 ($138) 同杏汁花膠燉白肺。前者湯品以原個椰皇奉上,誠意十

燉湯揀咗最多人推介的椰皇燉嫩雞 ($138) 同杏汁花膠燉白肺。前者湯品以原個椰皇奉上,誠意十足。聽店員講,每盅湯都會用上兩個椰皇水的分量,再加上椰子肉、香茅、雞肉及椰漿等炮製。打開椰蓋時,陣陣椰香撲鼻,湯質濃稠,不用調味都已經很清甜。

至於另一客杏汁花膠燉白肺湯 ($108) 用料亦絕不欺場,內有南杏、花膠、白果等滋潤養顏材料,適合愛美的女士。呷一口湯,杏香馥郁,花膠軟腍得來又具咬口;而白肺亦處理得宜,絲毫不帶臊味,令人回味無窮。

荔枝柴燒鵝飯 ($88),燒鵝以荔枝柴煙熏,鵝皮非常香口,吃起來有鵝油的脂香。鵝肉亦很有水準,肥瘦均稱,肉質嫩滑多汁,而且一點也不韌,入口肥美甘香,完全沒有鵝膻味,更帶有陣陣荔枝柴香,用來配飯吃一流!

至於桂香切雞瀨粉 ($78) 食味亦不俗,切雞煮得熟度剛好,皮下脂肪不多,肉質鮮香,嫩滑富彈性,雞味濃郁,配溜滑的瀨粉吃,夠飽肚又健康。

另外脆皮燒腩仔 ($108) 賣相亦十分誘人,腩仔外皮燒至脆卜卜,吃落皮似薄冰,油脂紋路層次分明!至於肉質方面,脂肪及瘦肉層層相間,肥瘦均勻,入口軟腍無渣,既鬆化又不油膩,能吃到肉香。

食完咁多肉,壓尾當然要食番碟郊外油菜 ($28) 來平衡一下。碟菜心望落去條條都色澤翠綠,食落唔覺老,而且亦無灼得過火,入口清甜無渣。

走前買左兩支外賣港式奶茶,餐廳將新鮮調製好嘅奶茶入樽雪凍,因此茶味不會被沖淡,喝起來比一般的凍奶茶香滑濃郁,仲要唔澀,都係 $28支不算貴。

用餐期間,聽到有食客問燉湯同燒鵝是否可以外帶,店員話湯品係會用呢款外賣杯裝,而且還會附上手抽,杯蓋亦有開合位,非常方便客人拿取及隨手飲用。如果外賣飛機燒鵝,就會先以真空包裝封存,再放入懷舊竹籠籃內,帶回家中品嘗或送禮一樣方便。
2019-10-11
2019-10-11 423 瀏覽
有睇開鼎爺廚房一定知道鼎爺除左打得同埋一股霸氣既磁埸,其實佢仲係對煮野食好有研究,早幾年佢就開左間「鼎爺私房菜」,結果聲名大噪,愈做愈大。近排就聽講佢同一位好出名既食燒鵝既品牌「棋哥燒鵝餐室」合作,聯手打造一間「鼎尚棋哥燒鵝湯館」。顧名思義,除左有主要有燒味外,仲有鼎爺私房菜既招牌椰皇燉嫩雞同多款滋補燉湯,可以話係雙劍合璧呀!餐廳開正係新開既西九「戲曲中心」,淨係個建築風格已經好吸晴,打返個靚卡就梗咖啦。餐廳設計亦好有懷舊氣息,主要擺放好多深色木系枱椅、水磨石地磚配搭七、八十年代經典金曲,相當有氣氛!👇📌鼎尚棋哥燉湯 -▪   杏汁花膠燉白肺湯 - $108(盅)▫   第一樣野必試既就係燉湯,提供既款式有成六款咁多,每樣都有唔同功效,我朋友就揀左呢個花膠白肺湯,湯底清徹,火候十足,表面呈現奶白色,飲起上黎嘴角仲有d膠質感。當中配料都好足料,花膠厚身,杏仁味好濃,豬肺清甜,相當滋潤!▪   椰皇燉嫩雞 - $138(盅)▫   呢個椰皇不得了呀,主要用左椰子肉、雞肉及椰漿製成。聽Staff講每盅燉湯係用左兩個椰皇水,再加入香茅將成個椰子味帶出。唔怪得一入口椰子味咁濃厚啦,仲要係相當清甜
有睇開鼎爺廚房一定知道鼎爺除左打得同埋一股
霸氣既磁埸,其實佢仲係對煮野食好有研究,
早幾年佢就開左間「鼎爺私房菜」,結果聲名大噪,
愈做愈大。近排就聽講佢同一位好出名既食燒鵝既
品牌「棋哥燒鵝餐室」合作,聯手打造一間

「鼎尚棋哥燒鵝湯館」。顧名思義,除左有主要
有燒味外,仲有鼎爺私房菜既招牌椰皇燉嫩雞同多款
滋補燉湯,可以話係雙劍合璧呀!餐廳開正係新開既
西九「戲曲中心」,淨係個建築風格已經好吸晴,
打返個靚卡就梗咖啦。餐廳設計亦好有懷舊氣息,
主要擺放好多深色木系枱椅、水磨石地磚配搭七、
八十年代經典金曲,相當有氣氛!👇

📌鼎尚棋哥燉湯 -
▪   杏汁花膠燉白肺湯 - $108(盅)
▫   第一樣野必試既就係燉湯,提供既款式有成
六款咁多,每樣都有唔同功效,我朋友就揀左呢個
花膠白肺湯,湯底清徹,火候十足,表面呈現奶白色,
飲起上黎嘴角仲有d膠質感。當中配料都好足料,
花膠厚身,杏仁味好濃,豬肺清甜,相當滋潤!
▪   椰皇燉嫩雞 - $138(盅)
▫   呢個椰皇不得了呀,主要用左椰子肉、雞肉
及椰漿製成。聽Staff講每盅燉湯係用左兩個椰皇水,
再加入香茅將成個椰子味帶出。唔怪得一入口椰子味
咁濃厚啦,仲要係相當清甜,每啖都係精華,
Staff強調無加到任何調味料已經做到絕對係原汁原味,
果然鼎爺你係得既!
📌燒味套餐 -
▪   荔枝柴燒鵝飯 - $88(單拼)
▫   而出自棋哥既燒鵝亦都唔惹少,本身lunch time
我自己都有食開棋哥燒鵝,佢地既燒鵝特別用上
荔枝柴去燒燻,味道上比一般既更加清香。
而口感亦都相對較為脆口,肉質亦都做得嫩滑,
配埋白飯就走唔甩啦。
▪   桂香切雞瀨粉 - $78(單拼)
▫   用到桂香雞黎做主打,份量夠哂兩個人有突。
睇賣相色澤幾好,雞皮入口爽滑,肉質唔會太乾身,
瀨粉算合格,有彈性唔會鬆泡泡一夾就散,唔錯。
📌堂食燒味 -
▪   脆皮燒腩仔 - $108(例牌)
▫   鍾意食燒腩仔既朋友,呢個一定要嗌,
腩肉肥瘦比例岩岩好,食落油香係口腔內四散。
外皮咬落卜卜脆,真係夾完一舊又一舊,
今晚又要跑多幾個圈啦!
📌飲品 -
▪   外賣凍奶茶 - $28(枝裝)
▫   凍奶茶用樽入住既設計幾靚仔,茶味都算濃,
唔會比奶味蓋過,甜度岩岩好。
2019-10-09
15 分鐘 (堂食)
  • 鼎尚棋哥燉湯
  • 荔枝柴燒鵝飯