2019-06-16 615 瀏覽
經過沙田,過了午飯時間,冇咁多人,原本去意粉屋🥘,但太多人等位,而好耐冇食小籠包🥟,终於去了鼎泰豐,人唔多,只要等一枱,又好運坐卡位,嘩餐牌太多選擇出事,仲見到宣傳埋深圳分店,首先係一定叫小籠包🥟,一份蒜蓉炒菠莱🥬,一份煎豬扒🐷🍜汤麵,記住小籠包一定要熱食,因為有好多肉汁,菠菜超好味,可惜豬扒好似有D過火,太乾,好彩係配汤麵.😆
2019-05-30 901 瀏覽
鼎泰豐絶對係想食小籠包的數一數二之選!皮簿餡靚,小籠湯包湯濃又熱呼呼!每一間分店水準都十分到位,盡無差距離感,証明內部培訓到家,標準很高。除了馳名小籠包外,其他食品亦非常有水準,擔擔撈麵麻醬料很香、水晶肉清嫰、蝦肉紅油抄手十分野味!

2019-05-05 1287 瀏覽
今日好累又唔想回家食飯,不如去沙田開餐啦!😉。在 New Town Plaza apps 上瀏覽過後决定去「鼎泰豐」食小籠包,用 apps 內的即時取票服務,ㄧ邊行街ㄧ邊等,不知不覺便有位了。入座後,侍應馬上奉上熱茶,還講解檯面上醋和醬油七比三的混合比例,好讓我們食用小籠包時有最效果。此細心之舉,值得加許。睇過餐牌後點咗好多野食,不過不用五分鐘便開始上菜了。冷盤:醬汁黃花魚,黃花魚用醬汁煮得好入味,甜甜地,唔錯。台式酸辣湯材料好多,有豆腐絲, 雲耳絲, 肉絲, 筍絲,全部都砌得好幼細。但味道比較清淡,可能是台式關係吧!小籠包ㄧ籠六隻,皮薄餡滿,湯汁在皮內,亦沒有漏出,令人食落回味無窮😋。香茹素餃ㄧ籠六隻,餃內材料有馬蘭頭、豆亁、雲耳,香茹。咬下去有陣陣的獨有的香味,好好食。紅燒牛肉湯麵,用牛展炆成,有咬口十分入味,湯底牛味濃沃無比,配上幼麵條,正!!👍其實在等候入座時,在櫥窗外見每位師傅們用屬巧的手勢,將同等重量的皮和肉來包制每一隻小籠包,已見此店對出品要求很高。我相信好快下次會再來食過。

睇過餐牌後點咗好多野食,不過不用五分鐘便開始上菜了。

冷盤:醬汁黃花魚,黃花魚用醬汁煮得好入味,甜甜地,唔錯。
醬汁黃花魚

台式酸辣湯

香茹素餃

紅燒牛肉麵

2019-04-30
30 分鐘 (堂食)
醬汁黃花魚
台式酸辣湯
香茹素餃
紅燒牛肉麵
2019-05-05 741 瀏覽
呢到既小籠包皮薄餡靚,裡面有滿滿既湯汁,夾起上黎皮又唔易穿,每次黎都會食,而佢既勝瓜小籠包,加左勝瓜,食落多左份清新味,食多件都唔會覺得膩。另一樣我會必食既係佢既蒜蓉波菜,波菜顏色碧綠,食落又爽口,配上蒜蓉,清清地唔油膩,好好味。我試過佢蒜蓉菜心,但係無波菜咁爽口,所以每次都係食返蒜蓉波菜。佢既其他小食好似蝦肉煎餃,四季豆都好食。煎餃皮薄香口,四季豆惹味。炸豬扒麵我就覺得一般,豬扒肉質都鬆軟,但係無咩肉汁,比較油膩。黎呢到食小籠包同蒜蓉波菜係我既首選。

黎呢到食小籠包同蒜蓉波菜係我既首選。
蒜蓉波菜
勝瓜小籠包
2019-04-16
蒜蓉波菜
勝瓜小籠包
2019-04-28 897 瀏覽
之前去台北食完鼎泰豐嘅小籠包,真係念念不忘回港之後仲想食到,好彩沙田新城市廣場有鼎泰豐!加上有Apps攞位服務,但都係要等位,不過叫做等少D!等咗15分鐘就有枱,入到去侍應用普通話歡迎你,巧攪笑,但服務好好會不斷幫你酙茶!一定要叫小籠包真係皮薄多肉汁,清燉牛𦟌麵有淡淡胡椒味,牛𦟌燉得好腍,岩哂鐘意食清淡口味嘅人。而清湯雲吞麵都好食,都有六粒雲吞,雖然係細細粒!紹興酒醉雞岩哂做餐前小食,雞肉好滑!最後加個高湯炒菜心,份量唔多$78一碟算貴!但整體食物質素有水準,環境都坐得舒服!埋單$654.5雖然唔算平,但食得好開心!

2019-04-24
  • 紹興醉雞
2019-04-22 626 瀏覽
小龍包十分好味 很多汁外皮十分薄 ,座位間隔很好 ,服務員態度良好十分親切有善。涼拌前菜十分有質素,上菜速度也十分快,但要注意於繁忙時間用餐的話有嚟咗時間限制。但總括而言是值得再去的
2019-04-22 522 瀏覽
今日同屋企人行街,經過見到冇咩人等位,就入左去食。(因為平時排滿晒人,等好耐先有得食)同屋企人叫左炒菜,菜炒得剛剛好,不太油 不太乾。而且菜仍然是翠綠的。 然後叫了最出名的小龍包,非常多肉汁,肉更是不太肥,不太瘦。另外,不得不讚的是職員的服務態度。他們非常細心及貼心。知道我們是第一次來,更教我們調製醬汁。
然後叫了最出名的小龍包,非常多肉汁,肉更是不太肥,不太瘦。
  • 小籠包
  • 蟹粉小籠包
2019-04-12 473 瀏覽
同屋企人食飯 因為屋企唔食西餐日本野個d 所以就揀左間中式菜食 黎到呢到 緊係要試下佢既小籠包先啦 皮薄又多肉汁 好好食呀 再叫埋個紅油抄手 呢個紅油抄手 味道唔算好辣 岩岩好呀 可以試試佢
2019-03-20 525 瀏覽
同朋友行過見到唔使等位,就即刻入去食野啦o(≧v≦)o坐低左就開咗壼靚茶(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)之後就叫左紅燒牛肉麵,小籠包,雞絲粉皮,醉雞,涼拌黑木耳,甜糭~\(≧▽≦)/~樣樣都好好味☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆
同朋友行過見到唔使等位,就即刻入去食野啦o(≧v≦)o
樣樣都好好味☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆
2019-03-16 504 瀏覽
有幾次去台灣,都冇時間食到鼎泰豐,因為有太多人喺度等候!所以知道香港都有鼎泰豐嘅分店嘅時候,已經想試好耐,但一直都冇機會!終於今次可以食到鼎泰豐啦!真係好期待啊!打開Menu,發覺佢除咗最出名嘅小籠包之外,仲有唔少小菜可以俾我哋揀仲有炒飯可以食!當然,你得鼎泰豐一定要食佢最出名嘅小籠包,小籠包嘅湯汁一咬落去就喼晒出嚟,所以建議大家如果唔想浪費啲湯汁,就要用個紙巾裝住先好食!我哋仲叫咗個炒飯,因為驚唔夠飽,炒飯個份量都叫做適中!總括而言這餐飯我哋食得好開心!好推薦大家嚟試一試!
2019-03-15 497 瀏覽
星期六,四點鐘入座。點菜後,客人不斷入座。待應專業地排好座位,細看下每個座位的所有餐墊上餐具都是同一位置,同一方向的,非常整齊冷盤 - 醬汁小黃魚第一次試冷盤小黃魚不俗有味道,但不會過咸喜歡吃魚的可以試試上海雲吞🥟面一碗有六隻雲吞份量算大份落單時,待應會問要唔要剪面我地剪左面,就容易夾d, 唔會一枱都係面至愛甜品荔芋小籠包,必試第二度係食唔到芋頭蓉非常香就是大家都食開的普通小籠包皮包著滿滿的芋頭蓉,完全沒有空隙讚

冷盤 - 醬汁小黃魚
第一次試冷盤小黃魚不俗
有味道,但不會過咸
喜歡吃魚的可以試試

上海雲吞🥟面
一碗有六隻雲吞
份量算大份
落單時,待應會問要唔要剪面
我地剪左面,就容易夾d, 唔會一枱都係面

至愛甜品
荔芋小籠包,必試

第二度係食唔到
芋頭蓉非常香
就是大家都食開的普通小籠包皮
包著滿滿的芋頭蓉,完全沒有空隙

2019-03-09
2019-03-15 316 瀏覽
其實鼎泰豐有冇乜嘢特別嘅,但點解我要喺度寫食評,係因為我食過咁多間,沙田呢間分店比我想像中服務態度超級好,因為我上次喺度食飯唔小心倒瀉他的服務人員馬上飛奔過來幫忙,還馬上攞過一杯新嘅俾我,仲要冇收我錢,最重要係有個親切嘅笑容,所以你話呢間店,點唔推介呢!
2019-03-04 399 瀏覽
周末跟朋友在沙田用餐,正好身体不太舒服,也不知道吃什么就选了这家鼎泰丰。沙田周末用餐人数还是很多的,如果遇到了赛马日那就更夸张。好在用餐时间比较晚,等了几分钟就有位了。点了时蔬,小笼包,蒸饺,酸辣汤,凉菜,牛肉等。牛肉和小笼包很喜欢,其他的菜也不差,肚子有点不舒服就没有尝试他家的酸辣汤了。唯一不足的一点就是上菜速度有点慢,总体而言不错的一家店。鼎泰丰的服务还是不错的,虽然做不到微笑服务但是在香港的餐厅里算是很好的了。

唯一不足的一点就是上菜速度有点慢,总体而言不错的一家店。

2019-03-02
5 分鐘 (堂食)
每次來鼎泰豐也真的不會令我失望 不論食物質素, 還有店員殷勤的服務, 每一次, 我都是非常滿意! 這次和男朋友來到沙田的鼎泰豐, 大概等了15分鐘便有位, 餐廳設計闊綽, 讓人坐得舒得, 可以好好地享受美食, 還有, 服務員真的會把每張桌子擦得乾乾淨淨才讓客人進內入座, 這點超值得讚一讚每次來到, 都會先來一壺茶, 這次有點特別, 是特定的花茶, 我好喜歡喔看到MENU後, 我就很想吃咸肉粽, 就迫不及待先點了, 餡料很足, 可是味道淡了一點點, 雖然說吃得清淡比較健康, 但不咸就不是咸肉粽了哈哈, 只是我個人看法啦再來一碗酸辣湯, 你們看照片就知道材料就多麼的嚇人, 味道也很不錯, 2個人份就剛剛好我點了蝦肉蒸餃, 餃子放滿滿餡料, 蝦肉粒粒, 啖啖香濃可口必食甜品小籠包, 皮薄甜甜地, 香芋味重而濃, 熱呼呼的好好吃清炒菠菜, 不油, 份量可以, 主要是很新鮮。擔擔面, 少少辣, 很開胃, 配上花生醬, 真的很不錯!
每次來鼎泰豐也真的不會令我失望

清炒菠菜, 不油, 份量可以, 主要是很新鮮。

擔擔面, 少少辣, 很開胃, 配上花生醬, 真的很不錯!
2019-02-27
2019-02-25 387 瀏覽
新城市出名多人,同朋友諗去邊食飯都真係有d困難。之前係台灣食過鼎泰豐覺得好食,不知香港分店如何,見到鼎泰豐可以用app預先取票,咁就可以慳返d等候時間,不過要留意返,鼎泰豐有限用餐時間只有1小時15分鐘。紹興醉雞($74/碟) 個人幾鐘意食醉雞,鼎泰豐既醉雞酒味尚算濃郁,雞肉夠滑,不過份量偏少,依個價錢黎講吾抵。小籠包($60/6個)小籠包係每枱必叫,一籠只有6粒吾多。熱辣辣既小籠包皮薄多汁,食既時候要小心爆汁,肉汁鮮甜,可以食多幾粒。台式擔擔撈麵($50/碗) 麵條普通吾算彈牙,反而麻醬味十分重,而且偏稠身,需要撈勻食用,食落帶有少少辣,還可以。總括黎講,食物質素一般但價錢偏貴,個人比較建議去台灣食

紹興醉雞($74/碟)

小籠包($60/6個)

台式擔擔撈麵($50/碗)

總括黎講,食物質素一般但價錢偏貴,個人比較建議去台灣食
2018-11-17
  • 小籠包