2019-08-27 432 瀏覽
假日同男朋友食個lunch 我地12:00去到餐廳 即刻有得入 但都已經幾多人 staff既服務態度好好 有禮貌 有求必應 唔會扮睇唔到你 我地叫左都幾多野首先係我favourite既前菜 海節白蘿蔔 好清新 好爽翠 勁開胃當然唔少得佢地既小籠包 皮薄餡靚 多汁 絲瓜蝦肉小籠包都係必叫 佢係好清甜 唔需要點醬 蓋過佢既鮮甜味 排骨多炒飯 飯係粒粒分明 排骨香口 另一至愛係乾拌蝦肉雲吞 個醬好香 似甜甜地既醬油 個口感非常紮實 仲有呢個香菇素包 入面就算係素都超級香 仲正過肉包仲叫埋必食既芋頭小籠包 同男朋友食到超飽

我地叫左都幾多野

乾拌蝦肉雲吞
芋頭小籠包
  • 迷你荔芋包
2019-08-22 348 瀏覽
無係香港食過鼎泰豐, 所以黎試下.D員係係超級有禮貌, 爆分小籠包好好食, 個皮做得好好, 入面夠多湯, 個肉夠鮮紅油抄手, 個皮好有咬口, 小小辣, 好食, 都係必叫酸甜川子雞, 小辣, 酸酸甜甜, 食落有D似韓式炸雞, 但係無左D骨整體黎講中價但高質配套
無係香港食過鼎泰豐, 所以黎試下.

D員係係超級有禮貌, 爆分

小籠包好好食, 個皮做得好好, 入面夠多湯, 個肉夠鮮

紅油抄手, 個皮好有咬口, 小小辣, 好食, 都係必叫

整體黎講中價但高質配套
2019-08-02 353 瀏覽
每隔一段時間便會心癢去試他們出名的小籠包,為怕排隊長龍,店未開便在外等,等時員工已遞上菜牌及點菜纸,很有效率。店準時開始接客人入內,員工一整排熱誠及有禮貌歡迎,非常專業。各款小食很有水準,小籠包熱辣辣,很美味,蛋炒飯有水準,另外甜品芋頭小籠包不可錯過。很值得推薦。
2019-07-28
2019-07-27 332 瀏覽
每逢想食小籠包 , 一定會諗起鼎泰豐但今次黎食 , 質素好似差左 🙁小籠包 ($62)依舊皮薄餡靚 !! 皮簿得黎又唔易穿 !! 好多湯汁 !! 好好食 🤤🤤🤤🤤🤤 不過好似細粒左 ...紹興油醉雞 ($78)雞肉好鞋 ☹️☹️ ... 唔係好入味 ...排骨蛋炒飯 ($87)排骨好鞋同埋無味 ........................ 好失望 👎蛋炒飯唔錯 , 好香 , 粒粒分明 !茶位 $ 9 / 位 , 連埋加一 , 2 個人埋單 $270 , 性價比一般
每逢想食小籠包 , 一定會諗起鼎泰豐
但今次黎食 , 質素好似差左 🙁
小籠包 ($62)
不過好似細粒左 ...
紹興油醉雞 ($78)
雞肉好鞋 ☹️☹️ ... 唔係好入味 ...
排骨蛋炒飯 ($87)
蛋炒飯唔錯 , 好香 , 粒粒分明 !

10 分鐘 (堂食)
2019-07-22 312 瀏覽
推薦指數:🤩🤩🤩好耐無食過鼎泰豐啦,黎到沙田忽然想食小籠包,就立即去馬🥳嗌左醉雞同炸醬拌麵!醉雞份量幾多而且酒味好夠,雞肉嫩滑。炸醬拌麵就非常香口,有啲似臘味碎肉的味道😀 小籠包😻皮薄爆汁,小籠包size岩岩好,可以一口一粒。最鐘意點埋醋同薑絲,味道剛好唔好太油膩🤗香菇素餃🥟黎個清淡健康之選,香菇素餃幾好!味道好清,食到菇本身淡淡的香味,沾埋醋/醬油食更正!👍🏻 油豆腐粉絲湯🍲粉絲湯底清甜,油豆腐豆卜處理得剛好,絕對唔好有油溢味😊岩哂清清地的一餐
推薦指數:🤩🤩🤩
好耐無食過鼎泰豐啦,黎到沙田忽然想食小籠包,就立即去馬🥳

小籠包😻

香菇素餃🥟
鼎泰豐咁出名今次先第一次食🙈原因係好幾次想食但都太多人⋯今次同屋企人都等左差唔多個半鐘不過係值得等既!同我問左店員 話可以down新城市個app手機取票📱咁下次想食就醒目啲唔洗等咁耐啦😝小籠包 (9/10) $62/6粒開放式廚房見住師傅即包即蒸👨🏻‍🍳皮薄餡靚 做到皮薄唔容易穿 唔洗驚啲湯汁噴曬出黎😆肉餡鮮甜 多湯汁 味道濃郁✨食落去真係爆汁!好正!咁出名唔係無原因😋👍🏻好味到我地三個人要食3籠 總共18粒🤤✨鼎泰豐小籠包有兩種食法🧚🏻‍♀️👇🏻1⃣️醋同醬油2:1 ➕薑絲2⃣️原汁原味食🤤絲瓜蝦仁小籠包 (9.5/10)$65比較淡 係清爽鮮甜既配搭 完全無油膩感✨皮非常透薄 隱約見到餡料 好吸引🤤蝦仁係新鮮蝦肉唔係雪藏蝦 絲瓜令湯汁更鮮甜 兩者好夾好清新!💚店員亦會提醒呢款小籠包適合原汁原味唔點醋食👍🏻排骨蛋炒飯 (8/10)$87炒飯有驚喜!充滿蛋香不油膩🥚排骨皮酥肉嫩 夠入味又唔會太乾身炸完都唔會太油膩平時食到既炒飯係乾身比較油但呢到除左做到粒粒分明 飯粒偏軟熟亦唔會太乾太油 食落感覺就冇咁熱氣同乾😝用料十足 每啖都食到雞蛋同蔥花 調味剛好胡椒香味突出✨鍾意既仲可以加少少醬油 更惹味😋
鼎泰豐咁出名今次先第一次食🙈
原因係好幾次想食但都太多人⋯
今次同屋企人都等左差唔多個半鐘
不過係值得等既!
同我問左店員
話可以down新城市個app手機取票📱
咁下次想食就醒目啲唔洗等咁耐啦😝

小籠包 (9/10) $62/6粒
開放式廚房見住師傅即包即蒸👨🏻‍🍳
皮薄餡靚 做到皮薄唔容易穿
唔洗驚啲湯汁噴曬出黎😆
肉餡鮮甜 多湯汁 味道濃郁✨
食落去真係爆汁!好正!
咁出名唔係無原因😋👍🏻

胡椒香味突出✨鍾意既仲可以加少少醬油
更惹味😋

炸醬拌麵 (8/10)$56
炸醬主要係番茄肉碎冬菇 勁香既配搭😍
一開始我仲以為係臘腸黎🤣點知係蕃茄!
但整體好夾 炸醬份量好足 每啖麵都食得到😆
麵條偏軟身 但亦唔會太淋 啱啱好!
粗度比較幼 口感爽滑煙韌滑溜🍜

醬汁黃花魚 (7/10)$60
呢一款有啲似五香薰魚但又唔係
係凍食 無左薰魚炸完暖暖地既感覺
同黃花魚係無乜細骨 醬汁比較稀
同樣鹹鹹甜甜好入味!
雖然我鍾意五香薰魚多d但呢款都好好味!
會有令人不停想再食既感覺😆

壺烏龍茶都好清香好飲🍵
環境/服務態度亦令我地感覺好舒適好舒服
好啱一家人去食😝整體滿意 推介😆👍🏻♥️
2019-06-20 3631 瀏覽
一到夜晚總是餓住去覓食,來到沙田新城市廣場行過見《鼎泰豐》,聽聞最出名是小籠包,聽起來都令我心動去試,現在9pm,都不需要等位就可以入座,安座後服務生都主動幫客人斟茶,店中供應是凍頂烏龍綠茶,超甘醇清香,我先點了一碗台式擔擔撈麪$52及小籠包$62/6粒,等了約十分鐘,小籠包已經端上來,細心地用小籠包下面鋪上白布而不是點心蒸籠紙,讓客人夾起小籠包時都沒有穿皮而流湯汁,小籠包一口一粒,賣相都好精緻,肉汁豐盈又夠皮薄,肉香美味再蘸上醋汁可以減輕膩感,之後到擔擔撈麪,面上灑了花生粒,但整體上花生香味晤夠,辣度正常,而麪條都好掛汁,整體一般。後來加單點多一籠絲瓜蝦仁小籠包$65/6粒,味道會較原味小籠包清淡一些,粒粒絲瓜加上鮮香蝦仁,口感十分爽脆,湯汁及肉都採用了雞肉,湯汁較清甜,個人建議夾少少薑絲食而不用蘸醋,讓雞肉味道更突出,服務員經常巡視客人枱面,又勤幫客人斟茶,服務真是非常有禮又殷勤,食物水準都不錯,但份量晤算多又較精緻,價錢都晤太便宜,但都值得再來(門外寫明客人用餐時間可以有1小時15分)(茶水只是凍頂烏龍,每位$9)

凍頂烏龍茶

台式擔擔撈麪

絲瓜蝦仁小籠包

(門外寫明客人用餐時間可以有1小時15分)
(茶水只是凍頂烏龍,每位$9)
2019-06-11
5 分鐘 (堂食)
台式擔擔撈麪
絲瓜蝦仁小籠包
2019-06-16 481 瀏覽
今次又黎到飯堂開飯 小籠包蒸餃炒飯油麥菜鴨舌幾乎全部都係我至愛 雖然禮貌同態度都無台灣咁正 但都已經做得好好 每次食完都一試難忘 再試上癮 哈哈 希望大家都鍾意 都支持一下香港 鼎泰豐唯一一樣覺得可以考慮一下沒太多顧客時可以不跟隨一小時十五分鐘的規則
2019-06-16 614 瀏覽
經過沙田,過了午飯時間,冇咁多人,原本去意粉屋🥘,但太多人等位,而好耐冇食小籠包🥟,终於去了鼎泰豐,人唔多,只要等一枱,又好運坐卡位,嘩餐牌太多選擇出事,仲見到宣傳埋深圳分店,首先係一定叫小籠包🥟,一份蒜蓉炒菠莱🥬,一份煎豬扒🐷🍜汤麵,記住小籠包一定要熱食,因為有好多肉汁,菠菜超好味,可惜豬扒好似有D過火,太乾,好彩係配汤麵.😆
2019-05-30 900 瀏覽
鼎泰豐絶對係想食小籠包的數一數二之選!皮簿餡靚,小籠湯包湯濃又熱呼呼!每一間分店水準都十分到位,盡無差距離感,証明內部培訓到家,標準很高。除了馳名小籠包外,其他食品亦非常有水準,擔擔撈麵麻醬料很香、水晶肉清嫰、蝦肉紅油抄手十分野味!

2019-05-05 1272 瀏覽
今日好累又唔想回家食飯,不如去沙田開餐啦!😉。在 New Town Plaza apps 上瀏覽過後决定去「鼎泰豐」食小籠包,用 apps 內的即時取票服務,ㄧ邊行街ㄧ邊等,不知不覺便有位了。入座後,侍應馬上奉上熱茶,還講解檯面上醋和醬油七比三的混合比例,好讓我們食用小籠包時有最效果。此細心之舉,值得加許。睇過餐牌後點咗好多野食,不過不用五分鐘便開始上菜了。冷盤:醬汁黃花魚,黃花魚用醬汁煮得好入味,甜甜地,唔錯。台式酸辣湯材料好多,有豆腐絲, 雲耳絲, 肉絲, 筍絲,全部都砌得好幼細。但味道比較清淡,可能是台式關係吧!小籠包ㄧ籠六隻,皮薄餡滿,湯汁在皮內,亦沒有漏出,令人食落回味無窮😋。香茹素餃ㄧ籠六隻,餃內材料有馬蘭頭、豆亁、雲耳,香茹。咬下去有陣陣的獨有的香味,好好食。紅燒牛肉湯麵,用牛展炆成,有咬口十分入味,湯底牛味濃沃無比,配上幼麵條,正!!👍其實在等候入座時,在櫥窗外見每位師傅們用屬巧的手勢,將同等重量的皮和肉來包制每一隻小籠包,已見此店對出品要求很高。我相信好快下次會再來食過。

睇過餐牌後點咗好多野食,不過不用五分鐘便開始上菜了。

冷盤:醬汁黃花魚,黃花魚用醬汁煮得好入味,甜甜地,唔錯。
醬汁黃花魚

台式酸辣湯

香茹素餃

紅燒牛肉麵

2019-04-30
30 分鐘 (堂食)
醬汁黃花魚
台式酸辣湯
香茹素餃
紅燒牛肉麵
2019-05-05 741 瀏覽
呢到既小籠包皮薄餡靚,裡面有滿滿既湯汁,夾起上黎皮又唔易穿,每次黎都會食,而佢既勝瓜小籠包,加左勝瓜,食落多左份清新味,食多件都唔會覺得膩。另一樣我會必食既係佢既蒜蓉波菜,波菜顏色碧綠,食落又爽口,配上蒜蓉,清清地唔油膩,好好味。我試過佢蒜蓉菜心,但係無波菜咁爽口,所以每次都係食返蒜蓉波菜。佢既其他小食好似蝦肉煎餃,四季豆都好食。煎餃皮薄香口,四季豆惹味。炸豬扒麵我就覺得一般,豬扒肉質都鬆軟,但係無咩肉汁,比較油膩。黎呢到食小籠包同蒜蓉波菜係我既首選。

黎呢到食小籠包同蒜蓉波菜係我既首選。
蒜蓉波菜
勝瓜小籠包
2019-04-16
蒜蓉波菜
勝瓜小籠包
2019-04-28 890 瀏覽
之前去台北食完鼎泰豐嘅小籠包,真係念念不忘回港之後仲想食到,好彩沙田新城市廣場有鼎泰豐!加上有Apps攞位服務,但都係要等位,不過叫做等少D!等咗15分鐘就有枱,入到去侍應用普通話歡迎你,巧攪笑,但服務好好會不斷幫你酙茶!一定要叫小籠包真係皮薄多肉汁,清燉牛𦟌麵有淡淡胡椒味,牛𦟌燉得好腍,岩哂鐘意食清淡口味嘅人。而清湯雲吞麵都好食,都有六粒雲吞,雖然係細細粒!紹興酒醉雞岩哂做餐前小食,雞肉好滑!最後加個高湯炒菜心,份量唔多$78一碟算貴!但整體食物質素有水準,環境都坐得舒服!埋單$654.5雖然唔算平,但食得好開心!

2019-04-24
15 分鐘 (堂食)
  • 紹興醉雞
2019-04-22 625 瀏覽
小龍包十分好味 很多汁外皮十分薄 ,座位間隔很好 ,服務員態度良好十分親切有善。涼拌前菜十分有質素,上菜速度也十分快,但要注意於繁忙時間用餐的話有嚟咗時間限制。但總括而言是值得再去的
2019-04-22 522 瀏覽
今日同屋企人行街,經過見到冇咩人等位,就入左去食。(因為平時排滿晒人,等好耐先有得食)同屋企人叫左炒菜,菜炒得剛剛好,不太油 不太乾。而且菜仍然是翠綠的。 然後叫了最出名的小龍包,非常多肉汁,肉更是不太肥,不太瘦。另外,不得不讚的是職員的服務態度。他們非常細心及貼心。知道我們是第一次來,更教我們調製醬汁。
然後叫了最出名的小龍包,非常多肉汁,肉更是不太肥,不太瘦。
  • 蟹粉小籠包