2023-05-29 27 瀏覽
身為鴨血控嘅我一直都好鍾意食台灣嘅麻辣火鍋. 總係覺得麻辣火鍋配鴨血先至係絕配🤤每一次去台灣我都會去食鼎王. 因為我覺得鼎王嘅鴨血係最好食嘅😆自從之前鼎王登陸香港之後我就成日去食🤣特別係之前唔可以出國嘅時候. 就會去食鴨血以解思鄉之苦佢嘅麻辣鍋味道同台灣有99%相似. 鴨血由台灣直送. 每件切件都非常厚. 口感彈滑豆腐亦都好好食. 濃郁嘅豆香最重要係同台灣一樣. 豆腐同鴨血都可以免費任加❤️每次都可以食到好滿足另外佢嘅酸菜白肉鍋都好好食. 有大、中、小三種酸度選擇酸菜設成幼條. 口感極佳. 另外重有啲水晶粉同埋白肉係入面🐮上選牛小排每片嘅色澤都非常紅潤. 厚薄到適中牛味濃郁. 唔會鞋口🦐招牌手工三色滑由台灣直送. 分別有瑤柱滑. 蟹膏滑同蝦滑每款滑嘅料都好足夠. 每啖都可以食到而且口感爽彈🫘濃香豆皮&老油條每次嚟都必食呢兩樣. 2款嘅豆味都好香濃索哂湯底嘅精華非常惹味呀另外我都好鍾意飲佢呢度啲嘢飲. 每款都好有台灣特色. 配火鍋一流

自從之前鼎王登陸香港之後我就成日去食🤣
特別係之前唔可以出國嘅時候.
就會去食鴨血以解思鄉之苦

豆腐亦都好好食. 濃郁嘅豆香

另外佢嘅酸菜白肉鍋都好好食. 有大、中、小三種酸度選擇
酸菜設成幼條. 口感極佳. 另外重有啲水晶粉同埋白肉係入面

🫘濃香豆皮&老油條
每次嚟都必食呢兩樣. 2款嘅豆味都好香濃
索哂湯底嘅精華非常惹味呀

2023-05-29 24 瀏覽
高質台式火鍋 - 鼎王麻辣鍋!環境好舒服,卡位闊落,而且仲有叉電設備,好細心~另一個加分位係職員服務係超級好~好有耐性咁介紹每一道火鍋料理的吃法!💗鴛煮鍋 (麻辣鍋 + 酸菜白肉鍋)可自選酸辣度- 鴨血厚厚,好幼滑煙韌,係台灣直送- 豆腐吸收左麻辣湯精華之後更好食!- 一條條幼條狀酸菜可以任加💗牛拼盤 手切鮮肉, 牛頸脊, 封門柳, 牛邊抓和牛黃喉- 4個人一齊share食係岩岩好- 每樣牛都好新鮮💗肉丸拼盤- 牛筋丸, 手工蝦丸, 手工花枝丸和豬骨濃汁貢丸- 超彈牙,完全係食得出係手打出黎,食完一粒絕對會想encore 再食!💗仲有幾項必點:老油條、手工三色滑(蝦滑、蟹滑、搖柱滑)、濃香豆皮呢3樣都係比較少見嘅火鍋料,更添特色!📍鼎王麻辣鍋 (金巴利道) 尖沙咀金巴利道26號地下5號舖#香港美食 #美食 #美食推薦 #852#hkfoodlover#hkfoodie#foodiehk#foodie#hkblogger#hk#hkig#尖沙咀美食 #尖沙咀 #鼎王 #鼎王麻辣鍋
高質台式火鍋 - 鼎王麻辣鍋!

💗鴛煮鍋 (麻辣鍋 + 酸菜白肉鍋)可自選酸辣度
- 鴨血厚厚,好幼滑煙韌,係台灣直送
- 豆腐吸收左麻辣湯精華之後更好食!
- 一條條幼條狀酸菜可以任加

💗牛拼盤
手切鮮肉, 牛頸脊, 封門柳, 牛邊抓和牛黃喉
- 4個人一齊share食係岩岩好
- 每樣牛都好新鮮

💗肉丸拼盤
- 牛筋丸, 手工蝦丸, 手工花枝丸和豬骨濃汁貢丸

💗仲有幾項必點:
老油條、手工三色滑(蝦滑、蟹滑、搖柱滑)、濃香豆皮
呢3樣都係比較少見嘅火鍋料,更添特色!

📍鼎王麻辣鍋 (金巴利道)
尖沙咀金巴利道26號地下5號舖

#尖沙咀美食 #尖沙咀 #鼎王 #鼎王麻辣鍋
2023-05-28 49 瀏覽
去完台灣番黎· 仲未想回到現實唯有用台灣美食填補下心靈上既缺失·鼎王麻辣火鍋作為台灣火鍋既佼佼者無論麻辣鍋還是酸菜鍋都非常有水準!而超貼心既服務·亦係一大加分位之一·♡麻辣酸菜白肉鴛鴦鍋($78/位)本身好鍾意鼎王麻辣· 因為可以自選辣度岩哂我呢啲愛辣人士!麻辣偏先麻香後辣· 中辣有點小刺激食落真係辣得過癮· 但又唔會辣到食唔到點埋酸菜白肉岩岩好平衡下辣度不自覺地食左好多菜· 酸爽無得頂不過最吸引當然係任食既鴨血同豆腐每次都要食番夠本先開心!·♡肉類孖寶優惠($568)ꕺ日本A4和牛|日本黑毛豬肩肉呢個set好抵食· 兩份肉都只係五百幾蚊而且份量絕對夠3-4人食用和牛紋理幾靚仔· 油花恰如其份豬肩肉好出色· 豬味幾重軟腍富彈性♡上選海鮮拼盤($218)ꕺ海蝦|珊瑚蚌|桂花蚌|小卷魷魚|日本扇貝擺盤排列好精緻· 小卷魷魚切成花既形狀真係超級有心思· 最鍾意係扇貝同珊瑚蚌新鮮爽嫩· 配酸湯定麻辣都好好食!♡招牌手工三色滑($158)ꕺ瑤柱滑|蟹膏滑|蝦滑本身已經好鍾意鼎王既手工滑類口感除左有彈性·仲會扎實少少食到海鮮既鮮味· 超級大推♡老油條($68)鼎王麻辣同老油條真係好拍檔吸哂湯汁之餘

去完台灣番黎· 仲未想回到現實
唯有用台灣美食填補下心靈上既缺失
鼎王麻辣火鍋
作為台灣火鍋既佼佼者
無論麻辣鍋還是酸菜鍋都非常有水準!
而超貼心既服務·亦係一大加分位之一
♡麻辣酸菜白肉鴛鴦鍋($78/位)
本身好鍾意鼎王麻辣· 因為可以自選辣度
岩哂我呢啲愛辣人士!
麻辣偏先麻香後辣· 中辣有點小刺激
食落真係辣得過癮· 但又唔會辣到食唔到
點埋酸菜白肉岩岩好平衡下辣度
不自覺地食左好多菜· 酸爽無得頂
不過最吸引當然係任食既鴨血同豆腐
每次都要食番夠本先開心!

♡肉類孖寶優惠($568)
ꕺ日本A4和牛|日本黑毛豬肩肉
呢個set好抵食· 兩份肉都只係五百幾蚊
而且份量絕對夠3-4人食用
和牛紋理幾靚仔· 油花恰如其份
豬肩肉好出色· 豬味幾重軟腍富彈性

♡上選海鮮拼盤($218)
ꕺ海蝦|珊瑚蚌|桂花蚌|小卷魷魚|日本扇貝
擺盤排列好精緻· 小卷魷魚切成花既形狀
真係超級有心思· 最鍾意係扇貝同珊瑚蚌
新鮮爽嫩· 配酸湯定麻辣都好好食!

♡招牌手工三色滑($158)
ꕺ瑤柱滑|蟹膏滑|蝦滑
本身已經好鍾意鼎王既手工滑類
口感除左有彈性·仲會扎實少少
食到海鮮既鮮味· 超級大推

♡老油條($68)
鼎王麻辣同老油條真係好拍檔
吸哂湯汁之餘·辣得過癮

♡炸豆皮($68)
朋友話炸豆皮先係最正· 泡湯後微脆又滿滿湯汁
好難會唔好食!

2023-05-28 23 瀏覽
講起台灣火鍋一定唔少得呢間中價既鼎王起台灣有好多分店以前去台灣旅行都一定會去食佢香港尖沙咀都有分店今日終於有機會試下同台灣既分別鴛鴦鍋(小辣小酸)店員好好推薦可以叫小辣小酸開始唔夠辣同酸都可以再加無錯佢既鴨血豆腐同酸菜都係可以任添呢間鴨血真係不得了咁好味夠大件同入味,我添食左3次💓招牌手工三色滑有蝦滑、蟹滑同瑤柱滑3種都好正好好味瑤柱滑好多絲,味道濃郁蝦滑食到有一粒粒既鮮蝦,彈牙老油條正如香港人鍾意食響鈴,台灣就鍾意老油條老油條好吸湯輕輕一浸湯就可以拎上黎吸收晒湯汁,外軟內脆燕餃台灣直送黎香港食落啖啖肉濃香豆皮超大份既豆皮有預先炸過呢個反而要燙耐D 入味先好食牛柏葉爽口彈牙無任何異味
講起台灣火鍋一定唔少得呢間中價既鼎王
起台灣有好多分店
以前去台灣旅行都一定會去食佢
香港尖沙咀都有分店
今日終於有機會試下同台灣既分別

鴛鴦鍋(小辣小酸)
店員好好推薦可以叫小辣小酸開始
唔夠辣同酸都可以再加
無錯佢既鴨血豆腐同酸菜都係可以任添
呢間鴨血真係不得了咁好味
夠大件同入味,我添食左3次💓

招牌手工三色滑
有蝦滑、蟹滑同瑤柱滑
3種都好正好好味
瑤柱滑好多絲,味道濃郁
蝦滑食到有一粒粒既鮮蝦,彈牙

老油條
正如香港人鍾意食響鈴,台灣就鍾意老油條
老油條好吸湯
輕輕一浸湯就可以拎上黎
吸收晒湯汁,外軟內脆

燕餃

• 鴛鴦鍋
  • 老油條
  • 濃香豆皮
2023-05-27 21 瀏覽
今日整天都下著綿綿細雨心情總想吃點溫熱的火鍋遠看就被鼎王的招牌吸引店內環境就像去了台灣般店面清潔衞生做到很到位入座後店員熱情招待我們先點了個駌鴦鍋少酸少辣麻辣鴨血湯相當出色入味酸菜白肉湯爽脆清新解膩湯料可無限添加大飽口福配料當然不可缺少的肥牛牛肉味道濃厚且吸收湯汁手切黃喉和鵝腸清爽彈牙最值得推介是手工三色滑瑤柱滑真材實料絕不馬虎啖啖瑤柱可見師傅的用心蝦滑有原隻蝦肉鮮甜可口蟹滑膏散出淡淡蟹的鮮味老油條和濃香豆皮配麻辣吸湯汁的精華更上一層樓最後以鮮甜蔬菜盤作句號
今日整天都下著綿綿細雨

最後以鮮甜蔬菜盤作句號
2023-05-26
  • 麻辣鴨血
2023-05-26 71 瀏覽
🌟過江龍地道台灣風味鍋用餐9️⃣0️⃣分鐘,環境空間時尚中式為主十分寬敞設有自助🧂醬料及🍚飯區👉🏻推介無限添加鴨血豆腐及酸菜食到飽。✨鼎王鴛鴦鍋💰78/位,自選4辣度及3酸度我哋揀咗全少度🌶️麻辣湯底香料十足天然鴨血更感彈滑幼嫩,每件都非常厚仲有豆腐入味,真系食到停唔到口!酸菜白肉鍋,酸菜切成幼條狀,口感味道剛好又開胃!呢個鍋真系好正,食完唔口渴。此外點番勺清潤降火杞子菊花茶💰98,清熱冰凍又濃郁,微微甜!🥢招牌手工三色滑(台灣直送)💰158✨搖柱滑✨蟹滑✨蝦滑✨丸質較腍,搖柱滑充滿著一絲絲真系唔錯👍🏻🥢濃香豆皮💰68卷到拳頭大,浸湯3分鐘就可入口豆香味甚濃,口感彈性🥢日本扇貝💰128/4飽滿夠鮮餐廳除咗有滋潤飲品和酒類,令點了2杯🥂無酒精粉紅有氣特飲,🥰微甜感覺夠清新,朋友生日打卡好靚,令她歡心🌟🌟🌟🌟🌟此外服務同效率都好好,會講解食物時間及主動,系用膳期間手機冇電,店員無意聽到他提供咗條叉電線真真系好貼心
設有自助🧂醬料及🍚飯區
👉🏻推介無限添加鴨血豆腐及酸菜食到飽。

✨鼎王鴛鴦鍋💰78/位,自選4辣度及3酸度我哋揀咗全少度

🥢招牌手工三色滑(台灣直送)💰158
🥢日本扇貝💰128/4飽滿夠鮮

🌟🌟🌟🌟🌟
2023-05-23
  • 鴛鴦鍋底
2023-05-25 13 瀏覽
鼎王麻辣鍋(尖沙咀)湯底 鴨血麻辣鍋/酸菜白肉鍋叫左 封門柳 海鮮拼盤 鱔片 竹筍 燕餃魚皮餃 老油條 湯底非常之好食 鴨血同酸菜 無限添加 封門柳 好有牛味 環境好有中式風格 坐得舒服 想靜靜地傾吓計 食吓嘢 係一個唔錯嘅選擇!💯
2023-05-24 16 瀏覽
環境好舒服 座位寬闊 檯邊仲有叉電位 超正😆😆湯底主要有兩種 鼎王麻辣鍋/酸菜白肉鍋 (第1次黎食 所以叫個鴛鴦鍋 可以一次過試曬兩隻味😇)辣度同酸度都有小、中、大、特調4個可以選擇 適合唔同接受程度既人 同傳統川菜有dd唔一樣 辣味比較溫和 可調節🤗店員仲好貼心咁提醒我地 食落覺得唔夠辣 可以再加辣 所以我地叫左少辣少酸🫰 檯面上既茶壺內既係水蜜桃茶 消暑解渴🍑湯底仲包埋90分鐘內無限添加鴨血/豆腐/酸菜 超抵食 一定夠飽😊呢度好多食材都係由台灣直送 食得安心又放心🤩鴨血口感彈滑 件件都非常厚 好緊緻 唔會一夾就散👍酸菜切成幼條狀 口感極佳 易入口🤗另外 我地仲叫左其他食物🤤薄切既日本黑豚肩肉 易熟 爽口🐷滷大腸頭 好香滑 打邊爐必食😋濃香豆皮 有d似炸響鈴 不過比響鈴厚實 浸夠三至五分鍾 更入味好食😉招牌手工三色滑(蝦滑、蟹滑、搖柱滑)三種都各具特式 充滿鮮味 ☺️
環境好舒服 座位寬闊 檯邊仲有叉電位 超正😆😆

呢度好多食材都係由台灣直送 食得安心又放心🤩
另外 我地仲叫左其他食物🤤
薄切既日本黑豚肩肉 易熟 爽口🐷

滷大腸頭 好香滑 打邊爐必食😋

如果喺台灣食過佢哋當地麻辣鍋嘅朋友仔,喺香港會掛住佢哋個邊嘅麻辣味,因為未有太多正宗嘅台式麻辣鴨血邊爐,所以一直對麻辣鴨血同麻辣湯底念念不忘。今日朋友推介【鼎王麻辣鍋】,話可以無限任添加豆腐同鴨血不特止,仲要夠晒正宗嘅麻辣味,好啦睇下會唔會大飽口福先!朋友話唯獨依間既台式火鍋店放題想回頭,因為餐廳大部分食材都係由台灣直送,真材實料,入到餐廳,氣氛零舍唔同,有氣派裝修,古色古香,幾有格調,每一張座位闊落,環境舒適,我地兩個人坐卡位感覺非常舒服。入座後店員會細心介紹各款湯式特色,最後我們揀了鴛鴦鍋。而火鍋配料有牛肉、雞肉、海鮮、丸類等,更有台灣直送食材,選擇豐富餐廳可以90分鐘內無限添加鴨血及豆腐【鼎王麻辣鍋】而酸菜白肉鍋則可以添加酸菜,呢兩樣真係到店必試鴛鴦鍋,如果係超慳嘅話,狂點鴨血同酸菜豆腐係絕對夠飽的,但當然我哋都想試下其他野啦,鴨血配辣鍋係NUMBER 1,麻辣鍋的辣我鍾意佢溫和且充滿藥材香的小辣湯底,唔會搶咗食物味道,湯嘅濃度啱啱好,基本上唔需要再點醬汁。呢個鴛鴦鍋結合了麻辣和酸菜白肉鍋的風味,酸菜白肉鍋湯底呈現奶白色,就算後加的都不是水,而是它們店內的濃湯呢。◼️御選小羔羊接著

朋友話唯獨依間既台式火鍋放題想回頭,因為餐廳大部分食材都係由台灣直送,真材實料,入到餐廳,氣氛零舍唔同,有氣派裝修,古色古香,幾有格調,每一張座位闊落,環境舒適,我地兩個人坐卡位感覺非常舒服。

◼️御選小羔羊
接著是他們的御選小羔羊。這道菜以嫩滑的小羔羊肉為主角,肉質鮮嫩多汁,入口即化。配料搭配得宜,增添了層次感和豐富的口味,令人難以抗拒。

◼️招牌手工三色滑(台灣直送)
在手工三色滑系列中,我尤其喜歡他們的手工瑤柱滑、出面少見而且入面真係有一條條瑤柱絲,而蟹滑膏 雖然食唔到有蟹膏味,但都十分彈牙,最後嘅蝦滑 - 係三款入面最好食,個蝦滑唔係齋滑,入面仲有唔少蝦肉。整體口感綿密細膩,搭配獨特的醬料,層次更豐富!

◼️象拔蚌及魚
象拔蚌和魚在內吸收湯底精華,蚌肉好爽,魚肉纖細口感一次送進口中,好甜!新鮮程度滿分!

◼️香濃仙草咖啡
這款咖啡濃郁香甜,加入了仙草的獨特風味,口感滑順,給人一種愉悅的感覺。它既有咖啡的苦澀,又有仙草的清香,打住邊爐飲佢好爽呀!

總括嚟講,呢間火鍋店行中價路線,店員服務好周到,店員由我哋入場到離場都超好服務態度😂好有台灣熱情感,嘢食方面我覺得都係唔錯的,每一道菜都充滿了獨特的風味,如果價錢平返少少的話應該可以吸引到多啲二人行既客人光顧。
2023-05-22 31 瀏覽
這家鼎王是以前去台灣玩必吃的火鍋店香港分店就在尖沙咀美麗華附近 位置方便來這裡必吃雙拼鍋底麻辣鴨血豆腐鍋和酸菜白肉鍋都可以自選辣度和酸度 相當人性化而且用餐限時90分鐘內 鴨血豆腐和酸菜都是可以任吃的台灣直送的鴨血超彈滑而且很大塊 絕對是鴨血界天花板酸菜鍋比較清新 點豬肉放進去超搭日本黑豚肩肉酸菜鍋自帶豬肉片 但太好吃了不太夠就點了黑豚肩肉 肉質爽彈 跟酸菜真的好搭招牌手工三色滑台灣直送的 瑤柱、蟹肉、蝦滑都非常真材實料一絲絲的瑤柱 一顆顆的蝦肉夾在當中三款都很鮮味 我最喜歡瑤柱和蟹肉 外面少有香滑蛋餃同樣是台灣直送的 薄薄蛋皮包著肉餡九肚魚丸第一次吃九肚魚做的魚丸魚味好濃 超級彈牙每桌都有充電位 非常貼心服務很好 店員都會主動加鴨血豆腐和酸菜還會讓我們試下湯的味道看要不要調整最後最後 還能打包鍋底 鴨血豆腐都裝的滿滿的隔天在家再一次火鍋或當宵夜也很適合
這家鼎王是以前去台灣玩必吃的火鍋

日本黑豚肩肉
酸菜鍋自帶豬肉片 但太好吃了不太夠
就點了黑豚肩肉 肉質爽彈 跟酸菜真的好搭

招牌手工三色滑
台灣直送的 瑤柱、蟹肉、蝦滑都非常真材實料
一絲絲的瑤柱 一顆顆的蝦肉夾在當中

還會讓我們試下湯的味道看要不要調整
最後最後 還能打包鍋底 鴨血豆腐都裝的滿滿的
隔天在家再一次火鍋或當宵夜也很適合
2023-05-22 30 瀏覽
疫情期間冇得去台灣,唯有係香港發掘更多既台灣美食之前一直都有聽過鼎王,今次終於來到用餐了,我同屋企人來食,我地唔係好食得辣所以叫左鼎王既麻辣(小辣)+酸菜白肉(小酸)湯底我揀咗鴛鴦鍋,一次過試晒兩隻唔同嘅湯底。而且麻辣鴨血同豆腐上枱個陣已經好入味,又厚切,配牛肉一流麻辣湯底。店員介紹鴨血仲係台灣直送。而酸菜白肉湯,酸菜切絲仲添加了粉條,配豬肉就最好食除了湯底出色,佢仲有好多台灣直送既食物材料,所以我地都覺得加曬分
疫情期間冇得去台灣,唯有係香港發掘更多既台灣美食
之前一直都有聽過鼎王,今次終於來到用餐了,
我同屋企人來食,我地唔係好食得辣所以叫左
鼎王既麻辣(小辣)+酸菜白肉(小酸)
而酸菜白肉湯,酸菜切絲仲添加了粉條,配豬肉就最好食

2023-05-22 22 瀏覽
台灣系列, 喺台灣食過鼎王麻辣鍋 , 非常好吃,看看香港分店是不是一樣高質。 鍋底跟台灣一樣只有兩款選擇: 麻辣豬紅豆腐鍋和 酸菜白肉鍋鍋底味道也是跟台灣是一模一樣的,湯鍋配料亦都是任加, 絕對保留了台灣風味。 餐牌𥚃有多款台灣直送選擇選了手工花枝丸$78 和 蜂巢千層凍豆腐$68蜂巢豆腐,只有台灣做的才特別好吃, 把所有湯的精華都吸收了。手切牛黃喉$88 , 比較罕見上選海鮮拼盤$298 共有六款海鮮, 全部都很新鮮魷魚剪成花形很可愛粉條$48 是麻辣鍋的好朋友, 必點玉米筍$58招牌枸杞菊花露$98 不會過甜,可以去除吃麻辣火鍋的油膩感

鍋底跟台灣一樣只有兩款選擇: 麻辣豬紅豆腐鍋和 酸菜白肉鍋

粉條$48 是麻辣鍋的好朋友, 必點

玉米筍$58

招牌枸杞菊花露$98 不會過甜,可以去除吃麻辣火鍋的油膩感
2023-05-21 32 瀏覽
一直都好想試既台灣過江龍鼎王麻辣鍋,果然名不虛傳,冇令我失望雖是香港分店,不過裝修、味道及服務都一樣跟足台灣,簡直好似去咗台灣一趟既感覺都係以每人湯底計算,再加單點食物價錢我哋今次點咗鴛鴦鍋,招牌麻辣酸菜鍋外邊有醬料自己拎,一個係醬油加左醋,食麻辣湯底嘅時候中和辣味,令一個係腐乳醬,食住酸菜鍋嘅時候中和酸味一向都不太愛酸的我,加咗呢個腐乳醬竟然愛上酸菜鍋,淨係呢個酸菜鍋都可以餸幾碗白飯90分鐘內無限添加鴨血及豆腐(鼎王麻辣鍋),而酸菜白肉鍋則可以添加酸菜我地order左三款肉御選小羔羊、手切牛頸脊和上選牛小排羊肉有驚喜,價錢唔貴又無羊羶味而兩款牛肉都好鮮嫩,牛味四溢,配麻辣湯好正招牌菜手工三色滑,(蝦滑、蟹滑、搖柱滑)三款都非常爽口彈牙而且係新鮮手工制,好足料牛骨濃汁牛丸和日本黑豚手工丸,口感豐富。牛骨濃汁牛丸帶有濃郁的牛肉香味,而日本黑豚手工丸則帶有豬肉的甜味,兩款各有特色店員推薦-濃香豆皮則帶有豆腐皮香味,口感十分紮實粉條- 最鐘意吸哂d麻辣湯,好煙韌有口感

都係以每人湯底計算,再加單點食物價錢
我哋今次點咗鴛鴦鍋,招牌麻辣酸菜鍋

我地order左三款肉

御選小羔羊、手切牛頸脊和上選牛小排

羊肉有驚喜,價錢唔貴又無羊羶味
而兩款牛肉都好鮮嫩,牛味四溢,配麻辣湯好正

招牌菜手工三色滑,(蝦滑、蟹滑、搖柱滑)三款都非常爽口彈牙
而且係新鮮手工制,好足料

店員推薦-濃香豆皮則帶有豆腐皮香味,口感十分紮實

粉條- 最鐘意吸哂d麻辣湯,好煙韌有口感
  • 鴛鴦鍋
  • 手工蝦滑
  • 牛骨濃汁牛丸
  • 粉條
  • 蝦滑
2023-05-19 28 瀏覽
上次朋友叫我去無老鍋,無去到,今次又約,係鼎王打邊爐,一定要join,食番夠本 感覺同台北差唔多平,因為以$788可以食呢個二人餐,而呢個餐真係非常平,平時你剩係食碟牛應該都要四百幾,成張單計就好貴。呢個餐仲要有菜有烏冬有鹵味有餃有牛,真係好痴線,仲要有白飯任裝,食幾多都得,真係值得太推。除咗以上介紹嘅材料,呢度啲手打丸都幾好。牛肉亦大推,平靚正,絕對無將貨就價。食台式火鍋當然要講吓啲鴨血,好爽,仲有好正嘅豆腐,任添任加,好好味。好值得食呢個餐,大家真係要18:00前黎試吓。

除咗以上介紹嘅材料,呢度啲手打丸都幾好。

牛肉亦大推,平靚正,絕對無將貨就價。

好值得食呢個餐,大家真係要18:00前黎試吓。
2023-05-19 52 瀏覽
喜歡任食麻辣鴨血和豆腐的一定要收藏鼎王麻辣鍋,鼎王麻辣鍋在台灣經營許多年,屹立不搖,定必有它厲害的地方。鼎王麻辣鍋食材不僅種類多樣化,不濫竽充數,都是嚴選高品質,想吃麻辣鍋來鼎王麻辣鍋絕不會讓人失望。剛入座時店員會送上白桃茶,茶湯色澤亮透,茶味甘香。用餐過程中,店員一直巡桌收盤,還會主動加湯底料,不愧是鼎王麻辣鍋,服務很不錯。麻辣鍋內的鴨血與豆腐和酸菜白肉鍋內的酸菜都可以90分鐘內無限續加,在鼎王麻辣鍋充份體驗到台灣常說的「吃到飽」精神,姨姨說光是無限吃鴨血和豆腐已經超滿足。如果是愛吃麻辣鍋的朋友一定要試試,鼎王麻辣鍋的辣度分為小辣、中辣、大辣、特調四等級,麻辣湯入口可以感受到多款香料香氣層次,重點是喝上來的香辣刺激感,讓人又愛又恨卻又捨不得放下筷子,涮上濃香豆和台灣直送的老油條多合拍。用筷子夾取鴨血就感受水嫩的彈性,鴨血大塊豪邁,咬下去麻辣湯汁在口中爆開,微微的麻辣香極為飽嘴,姨姨道若要於香港吃台灣正宗鴨血,真的要來鼎王麻辣鍋才行。柔軟的豆腐充斥辣香之餘,也富豆香,十分討喜,與鴨血平分秋色。酸菜白肉鍋盡是鍋料,好不實在,湯裡的白肉給得不手軟,肥瘦相間,嚼起來嫩口得很,配上酸菜吃一絕。

酸菜白肉鍋盡是鍋料,好不實在,湯裡的白肉給得不手軟,肥瘦相間,嚼起來嫩口得很,配上酸菜吃一絕。幼細的酸菜細緻爽脆,酸菜以酵母菌跟乳酸菌去發酵,湯底還加了蕃茄,酸度喝起來自然而舒服,若喜歡輕微酸度的話可選小酸,愛吃重酸的則可挑中酸或大酸。

絕對要大推香滑蛋餃,香滑蛋餃誠意十足,內餡飽滿,肉餡不少,煮好的香滑蛋餃會噴汁呢。香滑蛋餃的蛋皮相當厚實,有煎蛋的口感,與機器做的完全不同,蛋皮還能吸收滿滿的湯汁,入口更加美味。

排骨酥可是鼎王麻辣鍋的鎮店之寶之一,排骨先醃過,且每日手工現炸,排骨外皮炸得酥脆,肉質扎實卻不乾柴,排骨酥再於酸菜白肉鍋熬煮十分鐘,排骨酥略帶一絲酸美甘香,滋味相當迷人。

姨姨從未嚐過牛白肉,我說牛白肉可是我近年吃火鍋最愛的配料之一,牛白肉珍貴無比,千萬不要涮太久,輕涮五至十秒就好了。雪白的牛白肉頗有意思,絲毫油膩感也沒有,柔和爽脆的咬感讓人印象深刻,一吃上癮。

廣章豬肉卷是火鍋配料上一道不可忽視的佼佼者,廣章豬肉卷以豆腐皮包裹著豬肉餡料,細細咀嚼挺有彈勁,鹹味適中,廣章豬肉卷陣陣豬肉肉香,吃一口廣章豬肉卷,喝一口酸菜白肉湯就是爽。

招牌手工三色滑只有在鼎王麻辣鍋才能品嚐得到,手工瑤柱滑、一品蟹滑膏及手工蝦滑均由台灣直送,手工瑤柱滑用料實在,裡頭的江瑤柱多得誇張,每口均品嚐到絲絲的瑤柱絲,手工瑤柱滑蘊含點點自然的海鮮味,作為海鮮控我真的受不了。

手工蝦滑送上時看到好幾尾蝦仁在蝦滑上頭,而且是整尾沒有切成塊的。手工蝦滑可以吃到整尾完整蝦仁的蝦滑口感極棒,也嚐吃得到蝦鮮味。

一品蟹滑膏真材實料,蟹膏甜鮮直接朝味蕾襲來,還有不少蟹肉增添咬感,姨姨差點以為螃蟹在嘴巴跳舞,彈彈的一品蟹膏滑一口接一口停不下來,新鮮尾韻甜到心裡。