2019-10-10 517 瀏覽
政治示威影響如同打風,無地鐵搭幸好有巴士,近近地即興約去朋友家玩打麻雀 。我地終可品嚐到Zeppelin熱狗專門店於太安樓的新開分店食熱狗🌭、邪惡薯條🍟及薯格😋上次來到多人要等及時間好晏而放棄,今次多時間可耐心等😁即整需時,要耐心等待,買完飛要等約10分鐘, 呢個時候去了老虎堂買珍珠奶飲 😋今次試左:🤤火炙芝士辣肉醬熱狗辣辣地,好香口,肉質口感好,好多邪惡芝士🤤澳式風情熱狗相對清淡,有菠蘿,其實每款熱狗用既腸未必一樣,可以逐款試曬P.s. 熱狗嘅麵包唔夠脆,可能叫了外賣,用個盒裝住有少少焗淋咗😥本來打算攞去朋友家食,後來都見有枱可以立食就忍不住即食🤭🤤烤菠蘿一般🤤細薯條 (買熱狗+$12 有2款小食,計落$6超抵食)幾好,香口,唔會過咸,沾埋醬汁食更惹味感覺無甘熱氣🤤飛船小食杯有雞塊、薯格、洋蔥圈,雞塊麻麻,M記較好味!其他Good😋#太安樓美食 #西灣河 #MagicCherry攻美食 🍒
太安樓的新開分店食熱狗🌭、邪惡薯條🍟及薯格😋
上次來到多人要等及時間好晏而放棄,今次多時間可耐心等😁

今次試左:

🤤火炙芝士辣肉醬熱狗
辣辣地,好香口,肉質口感好,好多邪惡芝士

🤤澳式風情熱狗
相對清淡,有菠蘿,其實每款熱狗用既腸未必一樣,可以逐款試曬

🤤烤菠蘿
一般

🤤細薯條 (買熱狗+$12 有2款小食,計落$6超抵食)
幾好,香口,唔會過咸,沾埋醬汁食更惹味感覺無甘熱氣

🤤飛船小食杯
有雞塊、薯格、洋蔥圈,雞塊麻麻,M記較好味!其他Good😋

#太安樓美食 #西灣河
#MagicCherry攻美食 🍒
跟餐烤菠蘿
跟餐細薯條
飛船小食杯
跟餐細薯條
  • 火炙芝士辣肉醬熱狗
2019-10-09 368 瀏覽
上次多人,排左陣,今日下午時段見唔多人排,就即9衝入去,又係點翻上次個火腿芝士辣肉醬熱狗。果然又有新感覺,上次覺得少少漏,今次食完冇左呢個感覺,正左!問左老闆,佢話聽左客人意見,改良左。係聽人意見,值得支持!趁冇乜人真係快少少落order, 制作需時XD

2019-10-09
3 分鐘 (堂食)
2019-10-07 431 瀏覽
同靚靚老婆手拖手試 Zeppelin 熱狗專門店,6款熱狗都好吸引!仲有邪惡薯條、薯格、冰菠蘿、烤菠蘿!依間專門店有唔少分店,西灣河依間成日要排隊,不過佢做到好晚都未收,可以放假打牌時買外賣。熱狗其實都有分類,茶餐聽用細腸(一係5000年,一係美國廚司),宜家、戲院D都整得唔錯,至於用外國粗身腸既Zeppelin,既做到配料醬料好味,腸質都唔錯。「不過個麵包就唔夠脆」。今日試左🤤火炙芝士辣肉醬熱狗辣辣地,好香口,肉質口感好,唔係5000年文化腸,有幾款醬同芝士🤤澳式風情熱狗相對清淡,有菠蘿,其實每款熱狗用既腸未必一樣,可以逐款試曬🤤烤菠蘿一般🤤細薯條幾好,香口,唔會過咸🤤飛船小食杯有雞塊、薯格、洋沖圈,雞塊唔好食,其他Goooood

今日試左

🤤火炙芝士辣肉醬熱狗

🤤澳式風情熱狗
相對清淡,有菠蘿,其實每款熱狗用既腸未必一樣,可以逐款試曬

🤤烤菠蘿
一般

🤤細薯條
幾好,香口,唔會過咸

🤤飛船小食杯
有雞塊、薯格、洋沖圈,雞塊唔好食,其他Goooood
烤菠蘿(跟餐小食)
澳式風情熱狗
薯條(跟餐)
飛船小食杯
火炙芝士辣肉熱狗
2019-10-05
10 分鐘 (外賣自取)
薯條(跟餐)
火炙芝士辣肉熱狗
2019-10-06 194 瀏覽
黎到西灣河,不得不去太安樓覓食下!行過見到新開左間熱狗店,就決定試下啦。今次同朋友分別揀左芝士熱狗同田原風味熱狗仲加左薯條。佢個熱狗份量都幾多下,起碼有我一隻半手掌咁長。麵包有焗過都幾脆,我食田原風味就係蔬菜配醬,佢餐牌上面都會寫名係有咩材料落咩醬,好細心!好詳細!食落味道好好,不過佢個醬有d多,所以都幾膩,如果可以下次叫佢少d醬先得。朋友食個芝士都好吸引,芝士佈滿晒係上面勁吸引呀!然後個薯條都好好食,好脆好香,不過都係太多醬啦,可以叫佢少番d。絕對會再幫襯!

今次同朋友分別揀左芝士熱狗同田原風味熱狗仲加左薯條。

外賣自取
2019-09-23 262 瀏覽
經過見好似開左冇幾耐,決定買個熱狗黎試下,選擇唔少炸洋蔥圈熱狗第一次聽, 咁有創意就揀佢熱狗腸香脆, 洋蔥圈原來係成條連住炸再將腸穿入去,好高技術下不過高估左個份量, 早知加$12 食埋個薯條堂食完 收銀哥哥仲好有禮貌講多謝
經過見好似開左冇幾耐,決定買個熱狗黎試下,選擇唔少

炸洋蔥圈熱狗第一次聽, 咁有創意就揀佢

不過高估左個份量, 早知加$12 食埋個薯條

堂食完 收銀哥哥仲好有禮貌講多謝
炸洋蔥圈熱狗
2019-09-21
10 分鐘 (堂食)
炸洋蔥圈熱狗
2019-09-11 217 瀏覽
住係附近既朋友話唔開心 想出去吹水 我朋友夜晚想去海傍吹水 想搵啲野咬下 外賣左兩隻熱狗 要等十分鐘左右 所以等緊期間去便利店買左d啤酒 之後去拎熱狗 再去左海傍 一路飲吓啤一路食熱狗吹下水 好正好有feel 成件事好有feel 😂 冇加薯條好後悔 唔係可以再吹水吹耐啲! 熱狗同之前一樣好食 不過今次外賣出去食仲正 哈哈!
8 分鐘 (堂食)
$45 (宵夜)
  • 澳式風情熱狗
2019-09-08 232 瀏覽
見新開熱狗鋪諗住試下,四眼收銀員員工問我食咩,話某部分食物會等耐d﹐答左佢食咩佢就話要等好耐,我禮貌問佢大概等幾耐,佢就指下後面zip 滿order 嘅board﹐就黑口黑面話:「d單就係哂度,你自己衡量吓要等幾耐,我答唔到你幾耐,總之好耐。」我點知你整order要幾耐,連你做員工都答唔到,客人點知,其實你答個大概時間我都收貨啦,如果你d 單做啱切你不如拉閘唔好接單囉。住西灣河咁耐,係太安樓幫襯咁多間鋪頭,未遇過咁差態度嘅收銀。最後我呆一呆,冇叫野食走左
最後我呆一呆,冇叫野食走左
太安樓裡都林立不同種類的美食小店,店舖競爭相當之大,要具有特色先可以突圍而出😊呢間熱狗店終於伸延到港島東喇!愈夜愈熱鬧的太安樓中,當然有不少食客,點餐後約15分鐘後,美食就遞到手上🥰美國洋蔥圈熱狗🌭️🥔一次過滿足曬2個願望,大啖咬落沾有香濃BBQ醬汁的洋蔥圈及脆皮腸,而且麵包焗得好香脆!拎起食時要揸實腸仔尾端,不然會從洋蔥圈中滑出黎😂澳式風情熱狗🌭️熱狗上面鋪滿煙肉、菠蘿仲有千島醬、夠哂足料,芝士有拉絲效果!🍍芝士煙肉薯條🧀🍟切得超厚薯條,啖啖薯仔肉,加上分量十足,見到滿瀉嘅芝士同底下嘅肉醬,同朋友share食十分好在炎炎夏日,店舖位置有限的情況下食熱辣辣熱狗都好考意志力,但面對美食及店員窩心安排在冷氣機下用餐,值得再黎💯

美國洋蔥圈熱狗🌭️🥔

芝士煙肉薯條

2019-08-14
宵夜
2019-08-26 313 瀏覽
總係覺得宵夜時段既太安樓呢兩三個月無咩野食,有時去到都唔知食咩好,食黎食去都果兩三樣,講真,真係有d悶咗。呢日,比我發現開咗間美式熱狗店!即刻試試佢!-睇個menu其實就唔多選擇,不過我覺得選擇少有時係好過好多選擇,因為佢地會專注做好果幾樣野食呀嘛。我地就簡咗火炙芝士辣肉醬熱狗+細薯仔+冰菠蘿!外賣返屋企食!其實起初有少少擔心呢d熱狗拎到返屋企會唔會凍晒呢,會唔會唔好食呢?但都無得諗咁多啦!試就試啦!-【細薯條(茄汁+千島醬)】食第一條,依~ 有驚喜喎,佢無因為焗係膠袋到而變得淋身出晒油,熱度好夠,而且依然外脆內軟,都無出晒油既狀況!另外,佢個茄汁千島醬酸酸甜甜,一口接一口,爽!-【火炙芝士辣肉醬熱狗】喂!好大個熱狗!仲要好好食喎!佢呢到個包係用嘉頓麵包,鬆軟得黎唔乾,而條腸既味道都好好,成個熱狗本身係非常classic既熱狗款。 然後佢地係熱狗加上辣肉醬同芝士,辣味令個包既層次更加豐富好味!!都係幾好食!-總結,食完先知原來呢間鋪頭已經有幾間分店,小店要加油!而且鋪頭入面既幾知年輕人都好用心好有禮貎,值得一讚!快d去試下啦!
【細薯條(茄汁+千島醬)】
【火炙芝士辣肉醬熱狗】
總結,食完先知原來呢間鋪頭已經有幾間分店,小店要加油!
2019-08-25
7 分鐘 (外賣自取)
$50 (宵夜)
2019-08-19 226 瀏覽
太安樓入面啲小店久唔久就會大換血,呢排又換咗一批新嘅小店,今日就試下熱狗😋本身想揀signature嘅火炙辣肉醬熱狗,不過唔食得辣但又好鍾意食芝士,所以就試吓三重芝士嘅熱狗熱狗店好貼心,用張紙巾包住隻叉,非常衛生加咗$12套餐配2個小食,揀咗牛油粟米同細薯條,薯條雖然係細,但係都有好多,而且炸得好脆,就算攞到返屋企食都未淋雖然話係牛油粟米杯,只食到輕微嘅牛油味,啱曬我呢啲又怕肥又想食得健康啲嘅人🤣最後去到主菜三重芝士熱狗,就略為失望,芝士經過一程5分鐘嘅路程後,就已經啱晒變咗一舊膠,可能要即食先有熱熔嘅感覺

熱狗店好貼心,用張紙巾包住隻叉,非常衛生

芝味熱狗
2019-08-17
2019-08-08 294 瀏覽
剛好到西灣河辨事,順道到太安樓潮勝。晚上8點多到,依然有不少小店營業。今天吃的是在荃灣、屯門、堅尼地城有分店都有分店的美式熱狗店Zeppelin Hot Dog Shop。熱狗有6款口味選擇,還可以加購薯條、炸薯格等小食。熱狗包選用嘉頓麵包,即場旱熱後熱辣鬆軟。火炙芝士辣肉醬熱狗,熱狗包旱熱後塗上了芥末醬,再加放荷蘭腸、洋蔥和辣肉醬,店員再火炙芝士。熱狗包辣辣地非常惹味,加上火燒芝士勁邪惡。一個熱狗包剛好可以飽肚,還有少少空間可以食附近的雞蛋仔,珍珠奶茶,海南雞飯等美食。

熱狗有6款口味選擇,還可以加購薯條、炸薯格等小食。
2019-08-08 208 瀏覽
團購價$35買左$50現金券,之前冇試過。熱狗款式有多種,最後揀左火灸芝士加大薯條。熱狗很足料,有芝士有辣肉醬,賣相很好但覺得整體太咸😓⋯⋯而薯條都ok👌,醬料都不錯。有機會會食芝士薯條。
2019-07-22 365 瀏覽
行過西灣河見有點肚餓,咪諗住入去太安樓睇下有乜小店好食,點知發現有一間新開張熱狗小店好多人排隊,咪諗住試試,點知真係好有驚喜,CP 值十分高我就試咗熱士辣肉醬熱狗及芝士大薯條,小店即叫即做,醬汁及芝士比例恰當,唔會太鹹,又唔會因芝士比例太多,食到好流,麵包保持微暖,口感一流,薯條粗大,食落有薯味,再配合即整熱熔芝士及即炸薯條,真係無得輸,好食過 M 記幾倍雖然係小店,但睇得出班後生仔好比心機用去製作,真係值得推介嘅香港小店
芝士大薯條,芝士辣肉醬熱狗
2019-07-22
5 分鐘 (堂食)
芝士大薯條,芝士辣肉醬熱狗
  • 芝士大薯條
  • 芝士辣肉醬熱狗
2019-07-18 234 瀏覽
Weekend當然是訓到自然醒呀~ 仲唔應該煮飯🤣所以派咗老公去太安樓買新嗰間熱狗返嚟試吓,上佢地facebook page有埋menu, 遙距老公落單🤣🤣本身淨係要田園風味熱狗🌭️,但睇睇吓見到薯條都好正,就追加咗芝士大薯條老公話等咗差唔多4個字,即叫即製嚟講係接受珧嘅~ 但佢行返嚟又2個字,返到嚟啲薯條仲脆㗎🤩 不過熱溶淋上面嘅芝士就瓊咗,我開焗爐再焗返溶先食,薯條即刻變咗再炸,超邪惡!!!!配埋酸酸甜甜嘅茄汁+bbq sauce,堅食唔停口!!!!但最恐怖係咩呢?就係食完唔會頂住個肚,可以繼續KO埋隻熱狗!熱狗配料比得非常大方~ 洋蔥絲青瓜絲食極都仲有,再加埋千島醬同沙律醬,搞到賊仔即刻出現!雖然爆晒醬,但食落一啲都唔哩hea, 熱狗麵包可以cover到大部分配料,咬落去唔會咇到周圍都係~ 青瓜洋蔥同蕃茄都好新鮮~ 下次要試埋其他味先得~

20 分鐘 (堂食)
用餐優惠
優惠券
2019-07-12 212 瀏覽
行完夜山,剛好西灣河站脫出,去太安樓食宵夜。.幫襯一位朋友開的熱狗店🌭試試,從來沒特別喜歡吃熱狗薯條,不過他做的醬料令平凡的熱狗薯條變得不一樣,好惹味,的確是做得不錯😻。.🔸芝味熱狗$38🌭材料有三重熱溶芝士、粟米🌽、蛋黃醬、法蘭克福腸,半溶的芝士🧀有拉絲效果,邪惡但又停不了口😋。叫店員將熱狗切半,更易食。.🔸芝士辣肉醬薯條$26🍟第一杯給的薯條忘了給肉醬,幫我們再做後,變成超級邪惡版,肉醬和芝士🧀也超多,幾乎蓋過薯條,辣肉醬做得不錯,少少辣,如果有肉醬意粉🍝應該幾好賣。.
行完夜山,剛好西灣河站脫出,去太安樓食宵夜。

🔸芝味熱狗$38🌭

🔸芝士辣肉醬薯條$26🍟