2019-05-05 66 瀏覽
同朋友喺附近行完街,所以就過咗嚟呢一間餐廳食,其實佢比我嘅感覺都似一般普通茶餐廳。我哋叫咗一個二人套餐,有海鮮雜菜煲,豉汁蒸倉魚。個海鮮雜菜煲,我覺得味道比較清淡,嚴格來講可以話冇乜味,海鮮嘅種類亦都比較少,只係得青口魷魚同埋蝦。冇乜味得黎,種類又比較少,不過都可以借機逼自己食得清淡啲😂至於嗰條豉汁蒸倉魚,條魚就比較細條嘅不過都叫整得唔錯嘅,魚肉嫩滑唔鞋口,加埋豉汁就已經好香🤩用黎送飯一流吖😚😚

我哋叫咗一個二人套餐,有海鮮雜菜煲,豉汁蒸倉魚。

豉汁蒸倉魚
2019-05-04 52 瀏覽
今日係九龍灣行完個圈好餓,就黎食冰室。呢間冰室有好多分店。呢間冰室再多啲嘢食。其他分店已經好多野食。呢度更加多,應有盡有,無得輸。冰室裝修靓又夠光,食得好舒服。叫左碟咖喱牛利飯。牛利真係同餐單一樣咁大。大大塊既牛利,仲有好多。牛利厚切,經過煎一煎。外層好乾香,牛利質感好軟好多水份。整得夠juicy,唔會太老。真係整得好好味。咖喱又夠濃,香。加埋牛利一齊食好正。一碟飯俾得多,唔驚蝕本!豪氣既冰室。之後叫左個韓式炸雞。炸雞啱啱炸出黎。好熱辣辣。就咁食好脆,而且炸雞夠味,炸出黎特別香。皮脆肉滑,食完好想叫多碟。點一點韓式辣醬。辣辣地,又甜甜地,味蕾後豐富。之後再叫個招牌炸大雞腿。雞腿真係好大。又係呢個熟悉既味道。葉得香,炸到外邊乾身脆口,入邊保住水份。好好味。食左好多炸野,叫左杯熱既檸蜜養一養身。天氣又凍,飲熱野最好。係呢個冰室食野真係好舒服,野食份量多又好味!

今日係九龍灣行完個圈好餓,就黎食冰室。呢間冰室有好多分店。
冰室裝修靓又夠光,食得好舒服。

叫左碟咖喱牛利飯。
牛利真係同餐單一樣咁大。

之後叫左個韓式炸雞
炸雞啱啱炸出黎。好熱辣辣。

之後再叫個招牌炸大雞腿。

係呢個冰室食野真係好舒服,野食份量多又好味!
2019-04-25 93 瀏覽
之前來觀塘都會來這間龍城食午餐,因為覺得這裡坐得唔錯而且食物質素幾好,今次和朋友過來就介紹和朋友一齊來,食了一陣就可以入座,今次因為我地不太餓就一齊吃,叫了扒和二款炸物,朋友都完讚好。等了不用十分鐘超大份扒就來到,叫了美式雜扒,勁香好惹味,入面有豬扒幾厚身又軟熟,牛扒口感不錯又會好淋身,雞扒厚肉啖啖嫩滑雞肉加上燒味更香,什扒點會沒有腸和煙肉配燒汁,好香而且咁大份都係$72堅抵食。飲就叫了羅宋湯,入面都有少蔬菜的渣,而湯味道夠濃仲有蕃薯香,加上黑椒味道更濃。炸物叫了二款都唔油身幾好喎,特別是炸豆腐,表面好脆口但入面勁軟熟。飲品要了檸檬茶,茶底吾錯又唔會好苦加上酸的檸檬好開胃,勁滿足又平的小聚會。
2019-04-22 60 瀏覽
今晚同朋友行過牛頭角,途經依間叫龍城冰室的食店。地方夠大,坐位又夠寬。冷氣又充足,最適合怕熱的人,令我好舒服的感覺。看完餐牌,食物種類也很多。店員又有禮貌。坐下不久,叫咗個招牌雲吞米加牛肚。上菜時間又算快。牛肚又多又香。雲吞又入味。米粉份量十分多。絕對夠飽肚。另叫咗椒絲腐乳通菜。腐乳好香,通菜又多又爽口。好味道。朋友則叫咗個西多士。多士好香好新鮮,口感一流,而且色澤都很金黃。個人認為是必食的食物。另叫咗黑松露野菌意粉。黑松露味道又香又濃。啖啖黑松露味,野菌又多又新鮮,好入味道。意粉做到好食。飲品方面則叫咗青蘋果梳打。青蘋果味道好出,賣相又靚。朋友則叫咗熱情果飄香,同樣都有水準,好好飲。综合各方面。個人必定再來光顧。
,通菜又多又爽口
。好味道。朋友則叫咗個西多士。多士好香好新鮮,口感一流
。啖啖黑松露味,野菌又多又新鮮
2019-04-11 92 瀏覽
食野喇食野喇,最近又係工作既淡季,終於有時間再出去搵好野食。今次就黎到近淘大既呢間冰室餐牌好厚,好多選擇,有鐵板,咖哩,小菜,茶餐,粉麵,小炒。你諗得出既佢都可能會有。最驚喜既係我一直唔知佢有粉麵食架。直到坐低左先見到。不過今晚有點餓,粉麵就留番下次先試啦,睇粉麵餐牌既價錢都係可接受範圍。而且佢總有得單售凍貨。有機會或者買返屋企打邊爐試都得。 至於今餐呢,朋友就叫左個鐵板,而我就叫左當日既特選晚餐。其實兩個套餐都有包一碗中湯,意大利菜湯或忌廉湯。但我地太餓,飲完先發現冇影低。但重點係兩碗湯都好熱總好好飲。跟住重頭戲黎喇!西冷牛排呀!五成熟呀!熱辣辣既黑椒汁再配上外酥內嫩既牛肉,總好食過其他排房喎!牛味總好出,有驚喜呀!至於另一個菜呢,就係枝竹班腩,上枱時又係好熱,枝竹吸哂味,班腩用料都係比較高級既貨,會睇到魚肉係一絲絲既 套餐當然總有包餐飲啦,叫左熱啡同熱檸茶,啡味香濃唔水唔稀,檸茶足料唔係得一塊檸檬,十分完美畫上今餐既包號。臨場加映,餐廳門口有買佢自己包點既攤檔,都係新鮮制造,總熱辣辣。其中有個好特式叫榴槤菠蘿包,雖然已經好飽但都忍唔住買左個黎試。嘩,熱辣辣食果然唔同,好香濃總暖粒粒

跟住重頭戲黎喇!西冷
牛排呀!五成熟呀!

嘩,
熱辣辣食果然唔同,好香濃總暖粒粒,超正
2019-04-05 108 瀏覽
作為九龍灣居民,留下的茶餐廳是相當重要。龍城冰室十分旺,的確是有水準的茶餐廳,聽聞它是牛專家所以我和老公兩個人叫了:1。 乾炒牛河- 好好味,足料不膩,牛肉林林地,不un,叫得過2。常餐-炒蛋好滑,豬扒可用來夾面包好味,會多來幫襯!

2。常餐-炒蛋好滑,豬扒可用來夾面包

好味,會多來幫襯!

2019-04-04
2019-03-28 747 瀏覽
這天不用上班,睡醒的時分還趕到時間跟朋友先吃個早餐再去她家探望她的小寶寶為了方便這位小人妻,我就到她家附近的冰室跟她吃東西嚕這家冰室蠻多人客的,幸好地方夠大,位子夠夠,坐下也不覺擠迫早餐時段至到11點30分,除了港式風味的早餐系列外,也有一些粉麵早餐可選啊看完餐牌後,我就點了一個“早餐B”HKd$35轉米粉這裏的炒蛋也不錯呢,滑滑的也有蛋汁還配上火腿芝士牛角包呢而人妻朋友就點了一碗“牛雜拼牛筋米線”HKd$38+10套餐超大的一碗,她給了一塊牛筋讓我吃,味道也不錯嘛饞嘴的我倆還點了一個“菠蘿包”HKd$7和“酥皮蛋撻”HKd$5共嚐,菠蘿包超大,吃完之後真的超級滿足喔!!當天人妻朋友跟套餐加了八元喝這杯3.6牛乳而我就喝了一杯地道的熱奶茶吃飽就有力氣跟小寶寶玩個夠嚕

為了方便這位小人妻,我就到她家附近的冰室跟她吃東西嚕

這家冰室蠻多人客的,幸好地方夠大,位子夠夠,坐下也不覺擠迫

看完餐牌後,我就點了一個“早餐B”HKd$35轉米粉

這裏的炒蛋也不錯呢,滑滑的也有蛋汁

還配上火腿芝士牛角包呢

超大的一碗,她給了一塊牛筋讓我吃,味道也不錯嘛

當天人妻朋友跟套餐加了八元喝這杯3.6牛乳
而我就喝了一杯地道的熱奶茶

吃飽就有力氣跟小寶寶玩個夠嚕
早餐
2019-03-26 68 瀏覽
上次食過龍城冰室無耐,又同朋友係九龍灣食飯,行完淘大商場,其實淘大都好多連鎖食市,但唔想厄日都嚟嚟去去都食同一樣嘅嘢食,於是就決定帶朋友去再食龍城冰室!一入到去,店員就好熱成咁招待我地,笑容滿面,好值得一讚!坐底見佢餐牌好厚,食物種類繁多!有西餐嘅据排,又有中餐小菜,我們都要揀咗好耐,但因為我地都想食返住家菜嘅味道,所以我地揀咗中餐套餐,$138有兩個小菜,兩碗白飯同兩碗湯!所以都幾抵食!等咗無耐,個湯就到咗,我地兩個人都係揀咗中湯,個湯好清甜,同屋企嘅中湯都差唔多!小菜方面,我地要咗一個肉一個菜,分別係椒鹽豬排同金錄蛋時蔬!椒鹽豬排好惹味,而個菜係菜心,同個湯都好夾!最可惜個餐無包野飲!包埋就完美喇!

2019-03-23 54 瀏覽
天氣吾好 有時都想係附近茶記食晚飯近年茶記越開越多 但吾係間間都有高性價比龍城真係茶記中既值得再食茶記本身就係中西結合 有小菜中餐 有焗飯 有常餐 麵包等等 e度既款真係非常多 價錢又吾貴 6點已經座冇虛席今次叫既係常餐 火腿飽魚通粉 炒蛋同豬仔豬仔包烘得好脆 好怕有時包過硬 又熱又脆既包 冇得輸個人習慣 將滑蛋配合脆豬一齊食 滑蛋既香滑 同包既脆夾埋一齊朋友叫左個 滑牛炒飯 份量大大碟 大胃王都會夠食 最緊要吾會太多油太咸 價錢合理 另外叫左個避風塘炸豆腐平時茶記都好少見 但e度有 炸豆腐吾油 只有薄薄一層脆皮 豆腐十分嫰滑38蚊 目測超過20件 食吾停口個心都係熱的 凍飲雖然加錢 大大杯 凍檸茶 凍啡 茶餐廳最熱門既飲品連鮮果茶 水果疏打都有下次真係要試下 餐牌好多選擇 比一般茶記特飲都要多
天氣吾好 有時都想係附近茶記食晚飯

凍檸茶 凍啡 茶餐廳最熱門既飲品

連鮮果茶 水果疏打都有
下次真係要試下 餐牌好多選擇 比一般茶記特飲都要多

2019-03-21 65 瀏覽
龍城冰室 網址: https://s.openrice.com/QrbS0SEm800 地址: 牛頭角牛頭角道55號利基大廈地下C舖 去九龍灣維修手機,專登出來因要等,維修師父叫我轉頭返。反正有d餓,食下野先返上去拎機見門口好多人,心想應該唔會差啦,一個人好快就有位了炸雞脾$35 大大隻多肉炸到外皮香脆無比!身為一個食肉獸,拎住大大隻雞脾撕好開心快活無比。tea time 時段先有,當然包飲品啦加個菜先$57 咖哩雜菜煲 ,因唔想食碟頭飯,食個菜無咁易飯氣攻心。仲有麵包,$25 芝士蛋糕 同 日本cheesecake 好似,輕輕軟熟下午茶抵食,所以見到好多街坊幫襯架!
龍城冰室

地址: 牛頭角牛頭角道55號利基大廈地下C舖

見門口好多人,心想應該唔會差啦,一個人好快就有位了

下午茶抵食,所以見到好多街坊幫襯架!
本身想同屋企人食金姆指$98雞煲 點知無開 由於太餓既關係 就是但入左呢間茶記食飯🤭🤭椒鹽鮮魷好香口😋易咬開 炸粉岩岩好 配埋椒鹽同炸蒜就好yummy yummy😜但可惜個份量唔太夠 同無魷魚鬚食🦑冰鎮咕嚕肉好一般 唔會推介大家點😒其實唔明間餐廳會選擇就咁mix d冰係入面.. 冰溶左出雪水令到個咕嚕肉吸左雪水好梅既感覺😫d汁又淡左 其實將冰鋪底 再on top包張保鮮紙咪無事囉...個蠔仔粥就味道唔錯 蠔仔算大粒!👌🏻

個蠔仔粥就味道唔錯 蠔仔算大粒!👌🏻
2019-03-11 63 瀏覽
最近鍾意食龍城晚飯同宵夜,有時會買外賣,但唔知點解我可以「好彩」到連續買三次外賣都收到錯嘅野。第一次買雞翼配沙律,佢畀咗沙津同薯條我。第二次買牛腩米粉,畀咗雲吞米線我。啱啱買咖哩蝦球飯,竟然收到鮮茄焗豬。我真係好想知道執野嗰位阿姐(短髮)係咪無驗眼好耐。係咪我落咩單一啲都唔重要?嗌焗飯你見係錫紙盒裝就可以隊畀我食?餵豬呀而家?睇完呢段野去買外賣記得叫個短髮阿姐打開袋逐樣check完先好走。唔係就笨啦。
第一次買雞翼配沙律,佢畀咗沙津同薯條我。
第二次買牛腩米粉,畀咗雲吞米線我。
啱啱買咖哩蝦球飯,竟然收到鮮茄焗豬。
我真係好想知道執野嗰位阿姐(短髮)係咪無驗眼好耐

2019-03-05 83 瀏覽
自從淘大開了龍城冰室,其他茶餐廳好似都比下去,大件夾抵食,平食有$35 魚蛋米線,貴少少可以食個晚市套餐,好似呢個$68牛仔骨茄子煲,牛仔骨靚,林林地,大大份,好香口,一流!期待下次試佢的鐵板!淘大居民之選
2019-03-04
2019-03-05 67 瀏覽
晝晚同月友係漪大睇戲,順便食埋晚飯!因為想食家常小菜,行行下入咗抬龍城冰室。一入這有位,唔洗等!good!啲伙記好快手,但就服待其他人有不滿嘅時候就會講粗口,某程度上影響咗食客嘅氣氛!我地見餐牌x有好多選擇,有排鋸,又有焗飯意粉同中式小菜!我地最後揀咗$138嘅少菜套餐。套餐包兩個小菜,兩碗飯同兩碗湯!小菜選擇都好多!我地要咗心蒸黃立倉同海鮮雜茶煲!黃立倉比想像中細條,同埋有少少overcook!而海鮮煲啲海句就無乜味,個啲菜就吸收咗個湯嘅味道,所有都算唔錯

黃立倉比想像中細條,同埋有少少overcook!
2019-02-27
2019-03-04 66 瀏覽
放左工去淘大睇戲所以決定係淘大戲院附近搵嘢食經過見到門口擺咗啲Menu見到價錢又平價 啲圖又吸引所以就入咗去試吓同朋友兩個人嚟食甘啱見到有個孖寶套餐可以揀兩樣小菜送湯同白飯好似幾抵然後就嗌左啦嗌左無幾耐就已經有兩個湯上嚟因為其實湯同飯都已經預先整好一落咗就可以即刻裝同上甘啱肚餓咁快有嘢食真係太好啦🎉個羅宋湯好足料每啖都有椰菜 蕃茄或者薯仔所以好夠味好濃😋😋話咁快就蒸左條魚上嚟其實我最鍾意蒸魚落豉油因為豉油蒸魚真係令到條魚嘅鮮味好突出一啲都唔腥再加上熱辣辣用嚟撈飯真係一流食多咗好多飯啊👻仲有一個海鮮雜菜煲特別要讚一讚啲海鮮夠晒新鮮冇雪藏味食到海鮮嘅原味冇味精🤩啲雜菜又煲得好稔好容易入口唯一爭左就係粉絲吖🤥加埋粉絲就一流大份又平價👍🏻
放左工去淘大睇戲
所以決定係淘大戲院附近搵嘢食