2016-12-16 248 瀏覽
這兩晚天氣突然轉冷, 正是吃火鍋的時候, 這晚我們就來到龍城金記火鍋飯店, 打便爐, 暖暖身. 我跟文迪在旺角匯合, 搭小巴過來不用十分鐘, 很便利.海立魚刺身 $698: 8.5分, 先由刺身開始, 海立魚刺身切得夠薄身, 很鮮嫩, 用刺身的方法去吃魚, 正是最能吃出魚肉的原汁原味.生牛肉刺身 $178: 8分, 也來一客生牛肉刺身, 雪花分佈均勻, 肉質嫩滑, 不過對我來說, 還是喜歡吃火鍋多一點.粟米番茄豬筒骨鍋併沙爹鍋 $88: 8.5分, 這裡的火鍋可以選鴛鴦鍋, 那就選粟米番茄豬筒骨鍋給小晴晴, 我跟文迪就選來沙爹鍋. 粟米番茄豬筒骨鍋味道清甜, 健康, 小朋友吃也無問題. 沙爹鍋惹味, 越滾, 辣勁越突出, 用來配牛, 永遠是最匹配的.金記牛魔塔 $498: 8.5分, 吃火鍋, 牛肉是必備的, 甚至乎只吃牛已經足夠. 這客金記牛魔塔, 三層架的格式, 由上至下分別是鮮坑腩牛肉粒, 胭脂牛肉粒, 雪花牛脷, 新鮮滑牛肉, 爽脆金錢牛蹍, 以及特級手切肥牛等等, 把店內的牛肉款式也包含在內. 鮮坑腩牛肉粒, 肉味濃, 有咬口. 新鮮滑牛肉很爽滑. 當然, 特級手切肥牛永遠是
金記牛魔塔 $498: 8.5分, 吃火鍋, 牛肉是必備的, 甚至乎只吃牛已經足夠. 這客金記牛魔塔, 三層架的格式, 由上至下分別是鮮坑腩牛肉粒, 胭脂牛肉粒, 雪花牛脷, 新鮮滑牛肉, 爽脆金錢牛蹍, 以及特級手切肥牛等等, 把店內的牛肉款式也包含在內. 鮮坑腩牛肉粒, 肉味濃, 有咬口. 新鮮滑牛肉很爽滑. 當然, 特級手切肥牛永遠是最受歡迎, 沙爹配肥牛, 還是最美味, 最匹配的組合.
午餐肉 $38: 8分, 沙爹湯底味道那麼濃, 來一客午餐肉就最好, 因為午餐肉最能夠吸收湯底的味道. 邪惡而美味.
豆苗 $48: 8.5分, 來些健康一點的選擇吧, 豆苗只賣$48, 很鮮嫩, 份量也不少, 吃得過.
粟米 $38 / 稻庭烏冬 $38: 至於小晴晴吃的, 就是粟米跟稻庭烏冬, 這晚她連吃了兩件粟米, 還有一大碗烏冬, 看來, 她很滿意.
冬天, 是吃火鍋的好時候. 龍城金記火鍋飯店的沙爹湯底, 惹味而辣勁突出, 用來配金記牛魔塔內的鮮坑腩牛肉粒, 新鮮滑牛肉, 以及特級手切肥牛, 沙爹跟牛, 永遠是最佳拍檔.
2016-12-16 210 瀏覽
看店名時不期然想起那冰室餐店,不過這卻是位於九龍城的火鍋店 近年打邊爐時漸漸發現與自己由小到大的記憶有著莫大的落差 不是隨便將什麼食材都放進去烚烚滾滾,只為煮熟就食 現在由湯底到食材,以及調味也講究起來,想不到打邊爐還能帶來新鮮感 剛才提及湯底,龍城金記正正就提供了三十多款湯底,火鍋湯底可以雙併 寫得滿密的火鍋配料,加上刺身和小食至少都有兩百幾款, 老實說已經有好一段時間沒有看到這樣分隔開來的湯鍋了 一清一濃,喜歡的時候可以來個過渡,一邊是滋補蟲草雞湯,另一邊是惹味沙嗲湯 $128 前者色不清但味清,就算是雞湯,內有不少連皮雞件都不會油膩過份 而沙嗲湯底是意外地夠重口味,豉油調味可以先晾在一旁,就算加湯都不改其濃味 在這裏也能找到人氣大熱的牛牛三層架,金記牛魔塔 $498來得豐盛料多 先下煮製時間較長的牛坑腩,不像平時要煮個多小時,半個鐘已經很足夠 店方送來了一支支的長竹籤,就是用來拮起胭脂牛肉粒,滾個四五分鐘就好 但其實我們沒有計算時間,突然想起的時候早已經煮至熟透,然而還不會老韌,肉味猶存 雪花牛脷味清但不算爽口,倒是有點煙韌,嚼感豐富,牛腱亦未見過柴 而滑牛果然滑腍,只是
看店名時不期然想起那冰室餐店,不過這卻是位於九龍城的火鍋

近年打邊爐時漸漸發現與自己由小到大的記憶有著莫大的落差

不是隨便將什麼食材都放進去烚烚滾滾,只為煮熟就食

寫得滿密的火鍋配料,加上刺身和小食至少都有兩百幾款,

老實說已經有好一段時間沒有看到這樣分隔開來的湯鍋了

而滑牛果然滑腍,只是手切肥牛重油脂會香不少,不管是架上的哪一款都讓人喜愛

鮮五寶丸 $108無疑是自家製丸類的大集合,另可選四寶及三寶,就是款式數量的分別

雖然墨魚丸、蝦丸、豬肉丸、牛丸和鯪魚丸均是餐牌上比較簡單的款式

但是已經滿足到打邊爐的基本需要,因為各顯本色的丸子不會只有甜味

個人比較喜歡煮後軟彈的蝦丸及墨魚丸,而且加入了蟹籽生色

豬前腱筋 $88少見,只是看到筋位就會聯想到膠質,彈性的可口滋味

連帶脂肪不多,煮熟後就會看到現時的紅白變成白肉及略透的綿黏筋位

本來比較淡口的豬前腱筋放入濃味的沙嗲湯煮後會更加惹味香口,十分相襯

不只湯底,就連丸滑及餃子等都可以雙併合奏,比較貴價的一款再加$10則可

黑松露蝦丸併芝士蝦丸 $108是特別的丸子款式,兩款都是在蝦丸內加入夾心餡料

黑松露略帶幽燻味,芝士奶潤感重,且有輕微鹹度;包得密實,煮滾一輪都未有漏餡

鮮炸響鈴 $58酥炸魚皮 $48均為炸脆香惹之物,不健康,但仍然深得人心

未會滲油得可怖,至少看起來乾爽,入口也毫無油溢味

友人單吃響鈴,而我選擇浸幾秒湯,吸收沙嗲的鹹辣刺激,有著脆感的同時又濕潤順口

魚皮亦如是,不過本來比較硬身些少,浸的時候我會稍為加場,待其邊脆邊綿實在有趣

飯後甜點時間,有久違的涼粉,另可以花奶相伴

要清一點的有圓潤大粒的提子,只甜不酸,除去剛才濃湯底及炸物多肉的油膩

但作為甜品愛好者,這樣僅為小意思,拖拖拉拉,最後敵不過心癮

幸好九龍城除了火鍋店雲集,還是一個甜品糖水店聚首之地,嚐甜無難度呢
2016-12-16 91 瀏覽
呀滔滔話打邊爐最緊要個爐。我估大部分人同我一樣都會覺得最緊要係啲料。料正就白水淥都好食。今晚啲料係正既。湯底都唔錯。只係隔黎枱個沙爹真心好香。香到我想夾塊牛過去淥!而今日用既係蟲草花雞湯同胡椒豬手。蟲草花雞滾左十幾廿分鐘就咁飲都幾好味。胡椒豬手就夠香但係唔辣。不過湯底黎講ok la。成枱牛魔王。一開爐就叫牛。唔洗諗一定係要個塔試一試邊款正啲。頂層係牛腩粒同胭脂粒(即係平時啲骰仔牛肉粒)。牛腩粒要煲廿分鐘。個湯有冇出到味就唔知。但係粒牛腩咬落肉味夠。唔柴皮。胭脂粒合理期望係更好。三四分鐘。咬落仲有肉汁噴射既。中間係牛脷同滑牛。牛脷爽身味濃。合格!底層兩碟要追加。咁梗係正野!特級手切肥牛。簡單直觀啲姐係頸脊。各人口味不同。有重口味朋友話佢唔係肥牛唔夠肥。我就覺得好夠。重點係夠平衡。有牛肉質感之餘唔會纖維粗。油分同肉味既比例。呢個係頸脊吸引既地方。爽脆金錢牛𦟌。呢個係亮點中既亮點。平常食牛𦟌好忐忑。因為一淥一縮細到搵唔返。一係食完就要搵牙簽因為啲筋位易攝牙。而安哥得既就梗係唔會係平時果啲。大𦟌位雙飛切法。唔係丁屎咁細塊會縮到唔知去左邊。同埋唔會太厚。令筋既纖維唔會太長。縮水程度冇咁勁。話唔縮

爽脆金錢牛𦟌。呢個係亮點中既亮點。平常食牛𦟌好忐忑。因為一淥一縮細到搵唔返。一係食完就要搵牙簽因為啲筋位易攝牙。而安哥得既就梗係唔會係平時果啲。大𦟌位雙飛切法。唔係丁屎咁細塊會縮到唔知去左邊。同埋唔會太厚。令筋既纖維唔會太長。縮水程度冇咁勁。話唔縮你都唔信啦係咪。同時因爲纖維短。冇咁易攝牙同會爽好多。爽脆金錢牛𦟌真係實至名歸!

真係不要再說了。叔叔北行鳥。好想要個沙爹湯再食多轉

• 爽脆金錢牛𦟌
2016-12-14 249 瀏覽
Whether you are looking for a turkey feast or Christmas dinner around this time of the year, the bright and breezy winter means it’s also the perfect season to look for some traditional hotpot feast. These days, I have had chicken pot, hot pot dinner, and the one that worth a mention is located at Kowloon City, Lung Shing Kam Kee. The restaurant is so jam-packed especially at night, got a little messy and steamy around. Starting from some utterly delicious snacks, we have crunchy chicken soft bo
Spicy & Salty Chicken Soft Bone
Spicy & Salty Salmon Bone & Abdomen
Dry Puffer Fish
Starting from some utterly delicious snacks, we have crunchy chicken soft bone and salmon trimmings stir-fried with spiced salt.
Wild Sea King Prawn
Geoduck
 The two sashimi platters look phenomenal, including the king prawns, geoduck and hamachi which have been beautifully sliced.
Hamachi
The beef sashimi is surprisingly impressive as it is served with raw onion rings and a remarkable Thai-style dip.
Beef
While there are a huge list of soup base to choose from, the food are also varied and plentiful.
Chicken & Cordyceps Sinensis Stock, Satay Stock
Assorted Condiments
From hand-cut beef, fresh garoupa to fresh chicken and goose intestines,
Assorted Beef
Flowery Garoupa
I am particularly impressed with the pig trotter tendon and their handmade meatballs such as cuttlefish balls and prawn balls stuffed with black truffle.
Fresh 5 Assorted Ball
Prawn Ball Stuffed Black Truffle, Cuttlefish Ball Stuffed Cheese
Beef Ball Stuffed Cheese
Beef Ball Stuffed Cheese
Deep fried fish skin and beancurd roll are the two favourites on the table, incredibly crispy and seasoned.
Crispy Bean Curd Roll
Last but not the least, the restaurant serves us some complimentary fruits and grass jelly as a simple refreshment.
Grass Jelly
Seedless Grapes
Anyway, the great thing about hot pot is you get to play with a mix of dips and drink soft drink. Haha!
Coke Zero
Grass Jelly
Seedless Grapes
Coke Zero
2016-03-07 595 瀏覽
星期五晚,食市通常都很旺。今天剛剛天氣轉熱,去打邊爐應該會少D人掛!一家三口去到九龍城金記,裡邊已經差不多坐满。好彩預先打電話留位。如果唔係,就要上閣樓了。薪年後來再這兒,好似有一番大革新。樓面穿了新制服面,枱上放了一瓶一瓶的混醬材料。呢個會唔會係加價嘅先兆呢??呢個要埋單先知喇!叫了—個芫茜皮蛋鴛鴦鍋,特級手切肥牛,蝦丸墨丸双并,水尤牛栢葉雙并, 美國生蠔, 韮菜餃和烏冬。湯底,水尤,牛柏葉, 韮菜餃和烏冬跟其它火鍋店的出品差不多,不用再多介紹了!現在介紹手切肥牛, 口感又嫩又滑,牛肉味濃,“正”!生蠔油新鮮肥美。炸響鈴即叫即炸,薄薄脆!手打蝦丸墨丸真材實料,值得推介!老闆還送了一客雜菜給我們吃。埋單找數760蚊。唔貴呀!
現在介紹手切肥牛, 口感又嫩又滑,牛肉味濃,“正”!
生蠔油新鮮肥美。
炸響鈴即叫即炸,薄薄脆!
手打蝦丸墨丸真材實料,值得推介!
老闆還送了一客雜菜給我們吃。
埋單找數760蚊。唔貴呀!
芫茜皮蛋咖啡鴛鴦湯底
美國生蠔
特級手切肥牛
  • 手切特級肥牛肉
2012-11-29 602 瀏覽
今晚同老婆黎呢間試下,本來訂左檯,點知老闆比錯左人,本來坐樓下,變左上閣樓,首先坐低已經見左幾檯龍虎兄弟開緊餐我心知不妙,果然賴野。全程焗係個細細密室狂呼二手煙,侍應見慣不怪,班大哥又啋你都傻,一路食一路吸,真係慘過入左毒氣室。講返D野食,兩個人叫左以下食物:豬骨煲,一上檯湯底好清,一D都唔似豬骨湯應該有既奶白色,果然味道淡出鳥來,豬骨三大舊,一D肉都無,想損骨都唔得。細手切肥牛,差不多百六蚊,肉味算濃,唔奀算OK。貴花蚌,少少煋,不過尚算爽脆。鵝腸,極度唔掂,又奀又肥,把鬼急凍貨。苟菜餃併水餃,呢個正常少少,味道幾好。魚卜,呢個好新鮮,唔錯。鮮墨魚刺身,新鮮就好味。係咁易煬一煬就得。象拔蚌,例牌份量唔多,但都要成三舊水。大蜆,味道OK。整晚要吸住二手煙食野,真係貼錢買難就。埋單要成千一蚊,一D都唔平。下次咪攪!

講返D野食,兩個人叫左以下食物:
淡而無味豬骨煲
細手切肥牛
細手切肥牛,差不多百六蚊,肉味算濃,唔奀算OK。
ok珊瑚蚌
貴花蚌,少少煋,不過尚算爽脆。
把鬼鵝腸
鵝腸,極度唔掂,又奀又肥,把鬼急凍貨。
苟菜餃併水餃
苟菜餃併水餃,呢個正常少少,味道幾好。
魚卜
魚卜,呢個好新鮮,唔錯。
新鮮墨魚
鮮墨魚刺身,新鮮就好味。係咁易煬一煬就得。
象拔蚌
象拔蚌,例牌份量唔多,但都要成三舊水。
大蜆
大蜆,味道OK。

題外話/補充資料: 下次去記得唔好坐閣樓。
2012-11-29
細手切肥牛
苟菜餃併水餃
魚卜
新鮮墨魚
象拔蚌
2011-12-12 342 瀏覽
天寒地凍, 老公想打邊邊, 兩條友殺落九龍城, 去番至愛龍城金記, 見門口無乜人, 以為咁好彩唔駛等, 八點零鐘, 頭圍應該起身走啦, 點知爆滿, 剛好有幾張枱埋咗單, 都要等咗20分鐘! 差不多九點先有得食~ 門口哥哥好好, 見我地等咁耐, 全晚啤酒入佢數!好多美食都售罄~ 無乜選擇!本地手切牛(特級賣晒): 切到好薄, 水準當然無特級咁好, 但尚算可以, 夠淋, 有牛味! 但色澤差啲~桂花蚌: 好肥美, 夠鮮甜!墨魚丸: 彈牙, 明顯鮮手打!蝦丸: 夠爽口!魚茸麵: (之前次次喺呢度點, 都售罄) 在港試咁多間火鍋, 呢間的魚茸麵真的數一數二, 彈牙爽口, 仲好新鮮! 接近我在加拿大試果間頂級魚茸麵! 宜家回想, 都想返去再食! 超好味!不過可能生意太好, 人手不足, 啲食具洗唔切, 湯匙/鐵罩/杯....全部都要等等等~哥哥仔都好好, 提我地下次最好先訂枱, 咁就唔駛等咁耐~ okay~下次會訂枱! 因為我要再食魚茸麵呀!

好多美食都售罄~ 無乜選擇!

桂花蚌: 好肥美, 夠鮮甜!
墨魚丸: 彈牙, 明顯鮮手打!
蝦丸: 夠爽口!

2011-12-11
20 分鐘 (堂食)
  • 魚茸麵
2010-12-11 171 瀏覽
星期天一家三口係九龍城踩完單車順便食飯,聽講金記啲料幾新鮮咪試吓囉叫咗鴛鴦鍋底...............沙嗲幾好味手切肥牛...............好新鮮鴛鴦滑...................夠滑有鮮味四寶丸...................幾爽脆炸腐皮卷...........落沙嗲浸超好味豬頸肉...................一般

叫咗
豬頸肉...................一般
2010-11-21
  • 脆炸腐皮卷
2010-11-19 135 瀏覽
Decided to give it a try after seeing a recommendation from a magazine the other day. Went with my family and we ordered a 鯊魚骨雪梨煲. After ordering we saw the other tables order 豬肺煲. It definitely looked more attractive than ours. Ordered a 胭脂牛粒, quite expensive $98 but turned out to be disappointing. It required a lot of chewing, very tough texture. Maybe I had to much expectations for this price range. The other food were just average overall. Nothing extremely bad nor good. Dumplings were good. Service from the waiter was better than expected. Price was decent around $150 per person but if I had a choice I would pay a little more for better quality food. If the other hotpot places are all full and you MUST eat hotpot then you could give it a try.
2010-11-13
2010-11-16 102 瀏覽
依排天氣凍凍地, 所以我同朋友搵左晚去左九龍城.我地唔係食泰國菜, 而係去左打邊邊.我地去左間叫龍城金記火鍋飯店 .坐底左就開始叫野.個wor底我地就揀左雪梨魚翅骨雞湯底!清清地, 好香既翅同埋雞味~炸魚皮呀, 芝士蝦丸就梗係唔少得啦~蝦丸以鮮蝦打到起膠,再釀左芝士係入面, 食落又香又滑, 正!!!!必食不過80$8粒..10$一粒, 唔好跌左呀...另外仲有手打魚蛋~魚蛋有魚味, 好香, 食落彈牙好食~同德昌d魚蛋有得揮~蝦滑, 墨魚滑 爽口彈牙, 真材實料~正~另外珊瑚蚌雖然係雪既, 但係都好鮮味, 紅讚~
我地去左間叫龍城金記火鍋飯店 .
坐底左就開始叫野.
個wor底我地就揀左雪梨魚翅骨雞湯底!
清清地, 好香既翅同埋雞味~

炸魚皮呀, 芝士蝦丸就梗係唔少得啦~
不過80$8粒..10$一粒, 唔好跌左呀...
另外仲有手打魚蛋~

魚蛋有魚味, 好香, 食落彈牙好食~同德昌d魚蛋有得揮~
蝦滑, 墨魚滑 爽口彈牙, 真材實料~正~
另外珊瑚蚌雖然係雪既, 但係都好鮮味, 紅讚~

2010-11-05
2010-11-14 78 瀏覽
早已想到這間打邊爐, 因陳經理推介, 上週五(11月5日)想為好姊妹慶生辰, 於是下班後八點多到, 店舖門口的叔叔話兩位唔駛等, 唔會有位….昨晚又係八點左右到, 同老公本住碰碰運氣的心態, 連back up plan都諗埋, 點知門口叔叔開咗樓上俾我地, 樓上有10張枱, 我地係第一枱上去, 侍應叔叔好好, 俾我地任揀, 不過啲冷氣好勁, 開住爐食, 都好寒, 下次要帶多件衫!一坐底, 第一件事當然係一枝藍妹, 點知呢度無大枝, 唯有叫4枝細先!西洋菜豬肺湯 – 好清甜, 餚耐啲會濃啲! 食到尾先飲會好飲啲!特級手切牛 ($248) – 侍應叔叔要打落樓下問吓有冇, 佢話未必有, 好彩….仲有; 老公係牛魔皇, 食牛較挑剔, 但佢話呢個牛好食!白鱔片 ($50) – 尚算新鮮肥美墨魚滑 – 好新鮮, 好彈牙, 平鋪喺隻碟度, 用匙”忽”, 好易handle, 平時其他地方用竹筒, 我次次都搞到大大舊, 又倫倫盡盡!魚皮餃 – 一般貨色, 啲皮好厚! 下次可以唔駛點!枝竹蝦刺身兩隻 ($180) – 本想食象拔蚌, 不過無貨, 於是侍應叔叔提議枝竹蝦, 我問佢點計, 佢話三十蚊一兩,

白鱔片 ($50) – 尚算新鮮肥美
魚皮餃 – 一般貨色, 啲皮好厚! 下次可以唔駛點!
枝竹蝦刺身兩隻 ($180) – 本想食象拔蚌, 不過無貨, 於是侍應叔叔提議枝竹蝦, 我問佢點計, 佢話三十蚊一兩, 佢叫我地食兩隻, 我問即係幾錢, 佢話要秤過先知, 算啦~ 老公都費事計, 就兩隻啦~ 份量少得好緊要, 好薄好薄, 得10片2厘米乘2厘米左右的半透明刺身, 無乜味; 兩隻椒鹽蝦頭反而仲好味~

叔叔好殷勤招待, 不過全部都要問先有, 例如辣椒絲, 連蒜蓉都無俾, 我見隔離枱要每樣問先有, 食刺身, 都係要問先有醬油芥末! 不過叔叔會幫手加酒加湯, 加湯前又問, 需要飲啖湯先, 佢怕加湯會稀咗!

應該會再去!
2010-11-13
  • 特級手切牛
2010-06-13 99 瀏覽
和朋友起了一個有說笑成份的盟誓, 就是要在九龍城試盡每一間火鍋店, 為了守諾就努力的在開飯喇找找有什麼好介紹, 在搜索過程中發覺原來九龍城有很多好評不少的火鍋店, 而龍城金記就是其中一間, 來到店子感覺有點像厚福館, 沒有華麗的裝修, 平實的外表看來是用實力來吸引顧客. 而這也別於現在一段的火鍋店, 沒有一大盤的調味混醬, 簡單的只有炸蒜, 豉油, 不用滖前大戰混醬, 就專心的把視線放在餐牌上菜乾豬肺湯 - 在這店有不少老火湯系列湯底, 伙計見我們沒什麼頭緒就推介這給我們, 他們還千叮萬囑的說待滾起後要喝上一碗才落手打邊爐, 見他們這樣有信心就即管跟著照辦, 喝一口湯底清甜, 菜乾香氣在口中迴盪, 豬肺清洗得乾淨又無異味, 亦找不到有味精的痕跡, 果真是一個好介紹手切肥牛 - 以前火鍋大多是用上美國肥牛, 但近年本地手切肥牛掘起, 那香濃牛味已令人回不了頭, 點選本地的也成每次的指定動作, 手切肥牛脂肪比例不算太多, 但雪花分佈尚算平均, 淥了數秒後已急不及待的放入口中, 濃郁的牛味加上豐腴的油香, 有說不出的滋味桂花蚌 - 這裡每件也肥大肉厚, 最怕吃到是零零碎碎的, 放在煲中不見蹤

桂花蚌 - 這裡每件也肥大肉厚, 最怕吃到是零零碎碎的, 放在煲中不見蹤影, 而這裡整整齊齊的未吃已放心, 輕灼十多秒, 入口爽脆鮮甜

農場雞子 - 想要平的但此夜已沽光, 伙計就順勢推介索價$120的農場雞子, 但雪藏的只$38和現在的$120價位實在差得太遠, 伙計見我們心大心細下就說要半份也可以, 還極力推介加上薑蔥同吃一定會回味無窮, 雞子來到已被它那精盈外表所吸引, 衣薄薄的清晰可見藏在裡面的鮮紅血管, 只望賣相雪藏已輸了一回合, 嘗試跟伙計做法連薑蔥吃, 蔥油香的確能使味道更添層次, 不過這吃法卻會浪費了眼前這新鮮食材, 是夜還是原汁原味, 一粒接一粒, 很是滿足

大蜆 - 人大了吃也再不像從前的喜歡大魚大肉, 一碟牛肉再加上簡單海鮮已是現在心水配搭, 大蜆真如其名很大隻, 肉厚鮮甜兼無沙

筒蠔 - 非常新鮮, 而蠔身也很肥美, 吃下口腔內那鮮蠔味夠夠不散, 一客有六大件, 朋友細嚐下個人獨吞四隻, 雖過足蠔癮, 但之後已感覺半漏

心急的買了酒釀和丸子但忘記了要放在雪櫃內, 請伙計幫忙代存放於雪櫃內, 他們也很樂於這樣, 而他們也不兼麻煩的用紙仔張貼於收銀單上, 好讓埋單時不會忘記拿取, 那份細心實在令人有點窩心. 之後同朋友說起原來大家也認為這店是近期吃過最好的, 相信再試完一輪九龍城別的火鍋店, 相信在這裡我們會很快又會重逄的
伙計推介菜乾豬肺湯
濃味肥牛
爽甜桂花蚌
薑蔥雞子
筒蠔
2009-11-12 60 瀏覽
一行八人黎到九龍城,食什麼好呢?有泰菜又有火鍋。友人提意呢間江湖聞名好食既火鍋店。一進門口已經見到伙記拎住兩大袋鮮肉!冷氣超凍,快快開爐打邊爐。這裡沒有什麼混醬,只收生蒜既錢。也好,我要蒜加豉油就得。湯底要了豬軟骨蕃茄粟米湯,豬軟骨真的比較少見,同埋肉質好淋。不過蕃茄味好似少少都無,不過佢都無加茄糕,都好難話會 expect 濃茄味。由友人發板要了:江湖聞名的鱔片 - 無骨同埋好爽!江湖聞名的五餐肉 - 唔知咩牌子呢?但真係幾好味!江湖聞名的酥炸腐竹皮 - 超好味啊!!!!本身香脆呈卷狀的炸腐竹皮,放落湯裡拖一拖水即刻上碟,又淋又脆又有汁咁樣,真係一大享受 江湖聞名的凍豆腐 - 我未食過呢樣野啊,原來凍豆腐因為孔比較多同細,吸入的湯會比較多又真係幾好味!江湖聞名的雪花牛 & 手切牛 - 其實都係牛,我食唔出手切同唔手切有何分別,不過牛肉間間只要新鮮都會好食。竹笙 - always 唔中意食竹笙,覺得有陣怪味,反而呢間又 ok 喎。魚唇 - 無食到日本鮑魚片 - 佢應該係鮑貝!$58 貨仔真係唔 expect 太多,不過佢個名有少少 misleading。鮑魚係凍上,仲係即食的,點 wa
一行八人黎到九龍城,食什麼好呢?有泰菜又有火鍋

友人提意呢間江湖聞名好食既火鍋店。

一進門口已經見到伙記拎住兩大袋鮮肉!

冷氣超凍,快快開爐打邊爐。

這裡沒有什麼混醬,只收生蒜既錢。也好,我要蒜加豉油就得。

由友人發板要了:

江湖聞名的鱔片 - 無骨同埋好爽!

江湖聞名的五餐肉 - 唔知咩牌子呢?但真係幾好味!

魚唇 - 無食到

日本鮑魚片 - 佢應該係鮑貝!$58 貨仔真係唔 expect 太多,不過佢個名有少少 misleading。鮑魚係凍上,仲係即食的,點 wasabi and soy sauce 就食得啦,幾煙齦丫。

珊瑚蚌 - 顏色灰灰地,未知新鮮乎?

芝士蝦丸 - 充滿芝士味

波波麵根、芋絲、牛展、烏冬、墨丸、牛丸、油麥菜、魚皮餃 - 正常

差唔多碟碟都有墊碟菜,我地話佢會唔會用 d 雜菜頭頭個 d 部份既時候,老闆娘即刻解釋話佢地唔會用個 d 頭頭尾尾個 d 位既呢,所以叫雜菜都可以放心。

呢度飲啤酒竟然貴過汽水?!$8 一支汽水與 $5 一支的鬼佬涼茶金島啤酒

另外,服務都 ok 既,不過佢太快上,要用兩個車仔裝住 d 野食呢。佢既地下好滑,要小心啊。

呢間好滿意

P.S. 呢度竟然有田雞食?不過我覺得太恐怖了,打邊爐食田雞?Yuck!
超正!
2009-11-08
超正!
2009-07-27 68 瀏覽
星期日,難得放假梗係食好0的﹗肚仔空空決定去打邊爐﹗友人介紹呢間龍城金記,話好好味就一於同食家及老友去試下﹗一行四人,坐低都唔洗講野就係啤啤佢先﹗今次試左呢個雪梨魚翅骨雞湯底﹗清清地,好香翅同埋雞味﹗炸魚皮是不可少的﹗呢個堅喇,芝士蝦丸﹗蝦丸以鮮打到起膠而成,入面釀左少少芝士,食落又香又滑,想不到蝦同芝士個味咁襯﹗全枱人都話超好食﹗不過好食都有代價,就係$80 8粒,即係10蚊一粒架﹗要食真0的先好﹗呢度services不錯呢﹗應該係老闆娘係咁同我地傾食咩食咩,又教我地應該點整先好食﹗佢推介既手打魚旦﹗彈牙又有濃烈魚香,灼一陣就好食喇﹗呢個酥炸腐皮又係一定要試﹗薄薄既腐皮卷成一條,放入湯灼一秒就得,吃落外軟內脆,相當惹味﹗如果吃較濃的湯底用來吸湯真係一百分﹗我地試左手打蝦滑同埋墨魚滑,相當之彈牙爽口,吃得出的蝦肉及墨魚粒滿佈,超新鮮真材實料﹗巨蟶子,$28隻我地要左三隻,佢地起哂片俾我地邊爐﹗輕灼三幾秒,味道鮮甜得不得了﹗呢個是最貴的超級手切肥牛,$238一碟﹗睇賣相就相當好,雪花勻稱,油脂平均,輕灼入口亦軟滑無渣,可惜的是牛味唔太濃,食家話方榮記的牛始終是最好的﹗最後要多個珊瑚蚌,爽
星期日,難得放假梗係食好0的﹗肚仔空空決定去打邊爐﹗
友人介紹呢間龍城金記,話好好味就一於同食家及老友去試下﹗

一行四人,坐低都唔洗講野就係啤啤佢先﹗

今次試左呢個雪梨魚翅骨雞湯底﹗清清地,好香翅同埋雞味﹗

炸魚皮是不可少的﹗

呢個堅喇,芝士蝦丸﹗

彈牙又有濃烈魚香,灼一陣就好食喇﹗

呢個酥炸腐皮又係一定要試﹗

巨蟶子,$28隻我地要左三隻,佢地起哂片俾我地邊爐﹗
輕灼三幾秒,味道鮮甜得不得了﹗

呢個是最貴的超級手切肥牛,$238一碟﹗

最後要多個珊瑚蚌,爽口彈牙亦鮮味,雖知是雪藏貨不過味道也不錯呢﹗

四人吃得飽飽的每人埋單$200左右,係0的牛唔太夠味覺得美中不足,其餘食物也有水準,值得推介﹗

更多相:
魚翅骨雞湯底
超好味的芝士蝦丸
魚旦
酥炸腐皮卷
手打蝦滑
蟶子王
極級手切肥牛,牛味較遜色
珊瑚蚌
  • 蝦滑
  • 蟶子
  • 芝士蝦丸
2009-03-10 55 瀏覽
氣溫驟降,熱愛打邊邊的太公之公當然要趁機會打多次邊邊。可以唔使就其他人口味要食沙嗲 ,兩個都咁鐘意蕃茄味的人,自然可以叫返d清清地既番茄系湯底,更加可以突顯食材本身的鮮味!太公本來屬意最平價位$38蚊的蕃茄薯仔湯,因為佢同勁重牛味的坑腩牛肉粒好好朋友,過往實驗指出,一放落去就變好好味的蕃茄薯仔牛肉湯;不過今次既然太公之公屬意貴d既蕃茄粟米豬骨鍋($48),就順下佢意 - 反正係佢比錢,嘿。不過事實上呢個豬骨係唔食得,同埋令到個湯好油,太公覺得反而係蕃茄薯仔湯底較好。是晚主腳係坑腩牛肉粒同埋墨魚滑。如果你個budget唔係咁多,但又想食到牛味好濃的牛,太公建議你叫呢個坑腩牛肉粒;只需$68個大洋,都幾大碟,雖然食落有d渣有少少韌,但都唔係太老果種,而且個牛鮮味真係勁到冇得頂,好過食d唔夠牛味的肥牛。墨魚滑,以及西洋菜等蔬菜系保持一貫的高水準,用料夠新鮮,之前寫過,在此不詳述。也要了冰豆腐;這裡的冰豆腐做得很好,豆腐裏的蜂窩狀分佈平均,放在湯裏如海綿般索晒d湯;最好是放了牛粒後再放豆腐,索了牛湯的冰豆腐非常美味;唯豆味稍為弱了點,也許是牛味太濃所致。也要了薯粉體驗一下;薯粉本身索湯力很強,
氣溫驟降,熱愛打邊邊的太公之公當然要趁機會打多次邊邊。

是晚主腳係坑腩牛肉粒同埋墨魚滑。

也要了薯粉體驗一下;薯粉本身索湯力很強,也沒有公仔麵般油膩,這裏做的雖不夠爽口,也食味已算不俗,值得一試。

金威純生$5一支,味道比普通金威淡但更苦,質素差得多,不建議飲用。

兩個食到捧住個肚走的人埋單,才二百六十多元。沒有名店的名氣,也沒有超上等靚牛,但勝在價錢夠平實親民,出品夠新鮮有誠意交足功課有突,絕對是太公這種窮等人家的上選!

值得注意的是週末千萬不要於十點後才抵達此店。是晚太公不斷地就是聽到各路侍應不斷呼叫「xyz賣晒」、「abc賣晒」之聲,不止是蔬菜,才九點半,連豬紅、魚皮餃等都已沽清 - 足證此店用料相當新鮮,但來遲一步,恐怕甚麼都沒得吃了!"Early bird eats the worm" 這個道理,原來相當應驗....
蕃茄粟米豬骨鍋
坑腩牛粒和冰豆腐是重點推介!
太公食過最好的墨魚滑在此
薯粉一般 - 但可以一試
2009-03-07
蕃茄粟米豬骨鍋
坑腩牛粒和冰豆腐是重點推介!
太公食過最好的墨魚滑在此
薯粉一般 - 但可以一試