2020-01-04 372 瀏覽
嘢食非常一般,服務更係「極品」!午市市段入座,但坐到下午茶時段唔可以叫下午茶。然而,個經理拎左張下午茶紙比我,話只可以叫呢張,點知我遞單嗰時,個姐姐話唔可以,我話個經理話可以,個姐姐:「總之就唔可以啦!」跟住送嘢食嚟,個姐姐撞善我膊頭,連一句唔該或者唔好意思都唔識講,唔知呢間酒樓點樣培訓啲員工。講嘢前後不一又冇禮貌,唔識同人溝通,真心反晒白眼,服務咁差就算食物好味都冇意思,更可況食物質素below average,以後唔會食!😡

2020-01-04
下午茶
2019-11-23 435 瀏覽
今餐有菜有肉。第一味片皮鴨,第二味腐竹雜菌浸學斗苗,第三味臘味炒芥蘭。片皮鴨有俾青瓜、蔥同醬做配料。最鍾意就係自己用薄餅皮包晒佢地嗰下。片皮鴨味道還好,但賣相就差d。我覺得可以細塊少少同切口齊d,放整齊d。而且青瓜唔算新鮮,薄餅皮亦太乾。最愛就係第二味,清清地又唔會太淡,食到所有材料既味道。呢碟我食好多!喜歡清淡唔油膩既朋友要叫~第三味主要係靠臘味既香口,令成碟菜充滿油香。芥蘭唔會太老。鍾意臘味既朋友要試下。

喜歡清淡唔油膩既朋友要叫~

2019-11-22 321 瀏覽
最近飲食業踏入低微,唔同餐廳都用唔同手段吸引客人,龍宴晚飯時間平時都比較少人,所以出招既手段更加多,其中包括首次出現既自助火鍋,見食評個度無乜人寫,就獻醜寫寫啦。價錢: 成人約$120-$140 (視乎你早食遲食,閒日定假日)食物種類:如圖所示,大部分食物都係自助取,種類以咁既價錢算不過不失。另外可能因為本身主力係晚宴既關係,醬汁種類亦較齊。味道:除左食物種類,最重要梗係味道啦,老實講,打邊爐難食極有個譜,依度大部分食物都不過不失,重點推介係依度有牛筋,可以按自己口味整到幾林都得另外依度既響鈴卷係自家製,好脆好新鮮可惜既係,依度既肥牛真係好肥,肥膏多過肉魚蛋都豬肉丸都有點怪味服務:龍宴服務不嬲麻麻,今次自助形式算比較方便,但有時出面野無哂要佢加番個時就要等好耐侍應人數又少,十問七唔跟整體:咁既價錢下,我覺得整體質數算係咁,可以一試,但首選就應該唔會啦

另外依度既響鈴卷係自家製,好脆好新鮮

可惜既係,依度既肥牛真係好肥,肥膏多過肉
魚蛋都豬肉丸都有點怪味

侍應人數又少,十問七唔跟

2019-08-27 658 瀏覽
喺上水長大既我 每逢假期/休息 🙆🏻‍♀️陪媽媽飲茶已經成為一種習慣❤️上水數得出嘅酒樓來來去去都是某幾間😂,最好食的是x港。雖然龍宴都食過好幾次,但眾多酒樓之中價錢最實惠🤫(第一次埋單200有找😆)這裡的口水雞略為出色,因為醬汁味道配合雞嫩滑的口感味道是有驚喜,不過認為辣味不夠,如果有得選擇辣🌶️的級數更好😋😛⭐️⭐️⭐️⭐️另一款,藥膳雞腳,有助補血活血之餘也對人體的腸胃和排便有一定的功效👍🏻👍🏻味道食得岀很非常足料去煲,所以湯我都飲哂😂😂⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
喺上水長大既我 每逢假期/休息
🙆🏻‍♀️陪媽媽飲茶已經成為一種習慣❤️

上水數得出嘅酒樓來來去去都是某幾間😂,最好食的是x港。

⭐️⭐️⭐️⭐️
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2019-07-03 529 瀏覽
下午茶去到擺飛,成班之客(接待員)掛住吹水 (傾計)。之後安排入座所謂的貴賓房,只不過係圍板,但茶錢就由$8蚊變到 $12蚊。食物質素好一般,收費卻不符合比例。服務方面更超級失望,如無必要應該唔會再幫襯!
2019-07-03
15 分鐘 (堂食)
2019-07-01 416 瀏覽
D野食尚ok, 但服務質數奇數,漏單,嚟錯野咩都試過。而家仲玩到 任由熟客自己入去揀位, 難為出面真正攞飛嘅人係度苦等, 話佢呢啲就係舊式酒樓嘅潛規則。。。 但係冇辦法,老爸鍾意飲茶, 而且佢又係成間屋邨嘅唯一酒樓, 所以唯有繼續忍氣吞聲去幫襯lor
2019-06-04 434 瀏覽
諗住買隻雞,燒肉回家食,星期一黃昏6點半,門口兩個阿支客小姐顧住傾計,眼尾無理下我,用隻手指指我入收銀買飛。收銀在門口,行到入去收銀旁,突然有個178cm高穿銀色部長西裝男人,高速迎面過來,完全無停低之餘仲出手推開我拖住的三歲小孩,側身攝過要出門口,但我的左邊夠十個人出,佢係要我和細路讓佢,問佢想點,佢仍然用手推我個女。行到去收銀,都未開口講要咩,被個傳菜阿嬸大力由左面推開,問今日例湯係咩。我未做得切反應,佢已經唔知閃左去邊。收銀姐姐最友善,同我講,啲人咁鍾意同你有身體接觸嘅?撞到你飛起喎。原本諗住匆匆忙忙買完食物就回家,唔使20秒就俾人撞左兩次,收銀姐姐見到成個過程,形容係撞到飛起,如果唔係拖住個細路仔,我報警話普通襲擊呀越諗越嬲俾人撞到咁仲要係依度買嘢食?兩個職員一句歉意都沒有,好在依家係農曆五月,我以為現在是七月撞野。

2019-06-03
101 分鐘 (外賣自取)
2019-04-05 571 瀏覽
落單漏野, 啲野嚟得又慢, 問野問幾次都冇人 follow up, 碟炒飯我自己炒仲好食過佢咁嘅服務, 咁嘅食物質素, 人食嘅? 點解仲可以生存到?垃圾酒樓, 成個香港酒樓都俾你搞彎晒

咁嘅服務, 咁嘅食物質素, 人食嘅? 點解仲可以生存到?

垃圾酒樓, 成個香港酒樓都俾你搞彎晒
2019-02-11 648 瀏覽
龍宴位於上水彩園商場,搭電梯上一層便是。右邊係燒味部,隔著玻璃可以看到師傅斬燒味。燒味可以在旁邊買飛付款,外賣返屋企。假日早上通常都唔駛等位。上菜時間偏耐,所以一坐低即時剔點心紙落單,然後才慢慢斟茶。韮菜煎薄餅 (特點)薄餅調味足夠,看似金黃色,可惜食落係凍的。蜜汁叉燒腸 (精點)蜜汁叉燒半肥瘦,腸粉夠滑。豉汁蒸鳳爪(中點)鳳爪夠入味。潮州粉果(小點)粉果皮好蝦人,蒸的時間得過長過短,都會有影響。今天的粉果蒸得太耐了,太濕太霉,一夾餡料四散。兩段小插曲,職員看錯單落錯臘腸卷,請她取走。沒有翻查點心紙,便一口話客人圈錯。請職員確認訂單才上菜,職員竟然轉個圈又想放低落錯的臘腸卷。第二段插曲,經理與另一小職員在食客們前互相指罵,不論誰對誰錯,留待落場先討論吧。食物做不好,服務也強差人意。生意難做,點心價目都分頗多時段,早市、午市、下午茶,星期一至五,星期六、日及假期又唔同。

韮菜煎薄餅 (特點)
薄餅調味足夠,看似金黃色,可惜食落係凍的。

蜜汁叉燒腸 (精點)
蜜汁叉燒半肥瘦,腸粉夠滑。

豉汁蒸鳳爪(中點)鳳爪夠入味。

潮州粉果(小點)

2019-01-14 498 瀏覽
之前食過哪個甚麼大閘蟹套餐,以後都不會再幫襯,管理有問題,叫一圍套餐,一路食一路不停改餸菜,原因是說廚房沒有食材,結果到最後改了3菜,連甜品薑茶湯圓也可以說厨房沒有湯圓想我們接受桂花糕,能不能完成套餐應該是晚市前就知道有多少份數,都完成不了就不要接單😡

2018-12-27 437 瀏覽
同屋企人搵野食,大家話想食酒樓就來試下。但餐牌好少野食,揀來揀去都冇野岩食。最後叫左6碟點心,埋單$318,但就係餓住咁走。一口豆腐夠曬香口,但呢間啲皮太厚,同出邊比唔算好食咕嚕肉盛惠$88, 用上豬頸肉夠曬嫩口,可惜粉漿太厚,最終口感與排骨相比更為厚實。味道正正常常,但份量太少。芋頭馬拉糕冇味,冇芋頭香味,亦冇馬拉糕原有香氣。和親朋戚友聚會偶爾可以來一試,食物質素不差,但沒有特別驚喜之處。不要抱太大期望來食就對了。
同屋企人搵野食,大家話想食酒樓就來試下。

和風豆腐

一口豆腐夠曬香口
,但呢間啲皮太厚,同出邊比唔算好食

芋頭馬拉糕冇味,冇芋頭香味,亦冇馬拉糕原有香氣。

和風豆腐
向來知道這間酒樓又貴又唔好食,但整個屋邨只有這間酒樓,而家中有老人家,行動不便,只好無奈都要幫襯。進入後,部長安排了搭枱位,我們看見一張5人枱,已經坐了4人,又怎能再加兩個位呢? 禮貌地向部長反映後,他們仍然堅持可以,都無辨法,只好坐下。因為老人家有個扶手的買送車,部長指示我們放在後面一些空間,我們仍合作照做。誰知,十數分鐘後,他們有另一些同事用責備的語氣,指那位置會阻礙他們,我回應了:在入坐前,我們已向你們的部長反映空間不夠,是她堅持要我們坐在這,並指示我們把車仔放在這裡的。那員工反而語氣更重地責備我們,叫我們不用解釋。他們之間沒有溝通,為何要客人來受氣呢?! 位置安排不當都算,還要用這語氣、態度對待客人,是甚麼一回事? 此外,我們坐下不久,就已經落單。食物足足要等足25-30分鐘,又是怎樣的一回事?如果食物要新鮮蒸,所以要花上這些時間都無辦法。但食物到時,蒸籠是不熱的,咸水角個心更是凍的,到底食物送上桌前,放了多久?食物質素差,成個地板都有很多垃圾,都算。態度差到一個點,是沒法令人接受。但離開去櫃台結帳時,櫃台員工戴上耳機,完成沒有望過客人。她取過單計算後,更沒有用口告訴客人幾多錢

但離開去櫃台結帳時,櫃台員工戴上耳機,完成沒有望過客人。她取過單計算後,更沒有用口告訴客人幾多錢。只用支筆指著八達通機,指示我拍卡,但我連單也沒有見過。當時我說想檢查一下張單,因那員工戴著耳機,她完全無視我,我只好再大聲點說要檢查張單,她才不滿意地把單給我。由結帳到付款整個過程,她沒有一句告訴客人幾錢,更沒有一句多謝。要不是整個屋邨得這間酒樓,要不是這屋邨有許多老人家行動不便,他們又怎能做獨市生意。這間酒樓....沒有最差,只有更差....
2018-12-09
10 分鐘 (堂食)
$80 (早餐)
2018-06-24 868 瀏覽
禮拜日早上同家人飲早茶,每人叫左個孖寶餐,一個飯跟一個點心,每個餐26.8。其實唔係第一次呢間食,大概知道食物水準係一般,談不上好食,但係因為比較近先選擇呢間。家人同我一樣,選擇左銀魚仔排骨飯,叫左一個粟米魚餅同薑汁糕。個飯黎到正常賣相,用個匙一畢落去,d飯好爛好濕....D排骨林得誇張無肉味,我同家人食左幾啖就放棄二個點心算正常質素,只係粟米魚餅超級油膩,薑汁糕都ok既..本身對街坊茶樓都無乜期望,但以呢間既食物黎講,係強差人意

本身對街坊茶樓都無乜期望,但以呢間既食物黎講,係強差人意
2018-06-24
早餐
2018-05-22 753 瀏覽
今日同brother去飲茶,brother話試下幟哥係上水嘅龍宴。我地叫咗6樣野,埋單剛好$200。蜜汁叉燒腸 - 好攪笑的事…第一次食咁煙韌嘅腸粉,用匙羹唔能夠輕易切唔開,要用筷子夾斷。蟹籽燒賣 - 正常沒有驚喜。鮮蝦灌湯餃 - 湯頭夠濃,用料都算足,挽回分數。蠔皇鮮竹卷 - 鮮竹夠滑,食材感覺新鮮,呢個幾好味。脆皮燒肉飯 - 皮係脆嘅,肉就乾身咗d﹐反而想讚個芥末醬,幾清新好味。古法馬拉糕 - 甜味適中,質感不夠鬆軟,普普通通。總括屬普通的街坊酒樓,少有的看到餐具上印有出產地及牌子,是泰國製的,但沖茶的茶壺不是用瓷器,有點失望。
我地叫咗6樣野,埋單剛好$200。

蟹籽燒賣 - 正常沒有驚喜。
鮮蝦灌湯餃 - 湯頭夠濃,用料都算足,挽回分數

蠔皇鮮竹卷 - 鮮竹夠滑,食材感覺新鮮,呢個幾好味

古法馬拉糕 - 甜味適中,質感不夠鬆軟,普普通通。
,有點失望。
2018-04-04 671 瀏覽
前排去左上水同公公婆食飯,老人家鍾意食中菜,所以就去左係彩園商場的酒家。燒味拼盤,呢個係例牌的份量。特別一讚係燒肉,個塊皮係新鮮鬆脆,幾好食。蒜蓉炒豆苗,豆苗炒得岩岩好,唔會太老。乳香蓮藕片炒五花腩片,感覺油左少少,不過整體還可。菠蘿咕嚕肉的排骨塊經炸香過,酸甜汁的酸味及甜味配合得幾好,而且D汁唔會過多,令到排骨唔會浸住D汁。另外,公公鍾意食魚,所以叫左一份古法蒸龍躉球。我麻麻地食魚,但食左少少覺得都可以。最後,我們叫左份魚香茄子煲。對我而言,都係油左少少,不過勝左茄子夠淋夠入味。==============================鍾意我的分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)

蒜蓉炒豆苗,豆苗炒得岩岩好,唔會太老。

乳香蓮藕片炒五花腩片,感覺油左少少,不過整體還可。