2018-04-05 1267 瀏覽
意想不到的無得頂超值好食的中式酒樓,燉湯非常足料,如果你唔食魚翅的話,也有很多精心炮製的燉湯,海鮮選擇多而且價錢抵食過傳統海鮮酒家( 因為傳統海鮮酒家需要另外計算加工費),廚房蒸功一流,小菜和小炒可以好食過深水埗的小菜館( 大部分小菜館地方狹窄兼且很嘈雜, 價錢亦不便宜), 壽包及甜品也是必然之選 ,去一次未能品嚐晒這麽多的招牌推介,服務員都算不錯,地方闊落乾淨,肯定要寫編食評推介給大家,自己也必定要再相約親友來開心一下。
2018-03-24
生日
2018-03-19 872 瀏覽
午市飲茶見突然想吔乳鴿平平地叫左兩隻、絕對驚喜、鴿仔細細、鹵水味勁入味、小硬骨、炸得香脆至極、皮少少甜、隔油功夫一流、成碟斬開冇標油、香、脆、滑、通通做到、比乳鴿專門店有過之而冇不及。十幾種價格组合、平日12点前兩点後24個八。假日27個八、12至2点三十個八。都唔貴、即炸!正……甘香脆!妙品只係翼位有D毛、算正常。執走埋仲正屁股冇怪味頭冇炸甩斬開擺盤精美一人半隻啱啱好多吔冇益其他冇特別正、色深味濃
只係翼位有D毛、算正常。
執走埋仲正
其他冇特別
正、色深味濃
炸乳鴿
2018-01-31 1376 瀏覽
我以前住土瓜灣,所以一般在附近食。我和先生都喜歡食中式點心。近几年,因物價及人工,租金等飛漲,每一间食肆都加價。我眼見此間龍寶的前身已經易了几間公司名,現在龍寶经已经营有2-3年。鲜菇蒸魚肚 $14.8,草菇味淡但爽口,花膠爽口味带㸃甜,這個點心虽然清淡了點,但非常抵食。南瓜蒸排骨$11.8,南瓜很軟淋,吸收了排骨汁,很甜。排骨咬落带點爽,清甜的味道。津菜蒸牛肉球$10.8,2件,加喼汁,味带少少酸,食落不會滞,還會開胃點。烧汁茄子$12.8,點上带點甜的烧汁,連魚滑一斉食,軟軟滑滑,好味。生炒糥米飯$13.8,我第一次食是1年前舆先生的家姐和丈夫一斉,在此间龍寶食㬇飯,糯米煙煙靭靭,有腊味粒,食落有𡁻口,好香。自此,我就喜歡了這里的糯米飯。脆皮烧乳鸽$30.8,我觉得最抵食,虽然皮不是想像中的脆皮,但是够入味,不用點椒鹽已經很够味。。以假期午市来計,這些點心真是太抵吃了。真的是時光倒流哦。on

鮮菰蒸魚肚
$14.8

南瓜蒸排骨.津菜牛肉球

烧汁煎茄子

脆皮乳鴿
$30.8

以假期午市来計,這些點心真是太抵吃了。真的是時光倒流哦。

on

南瓜蒸排骨.津菜牛肉球
脆皮乳鴿
$ 30.8
2018-01-09 1223 瀏覽
宋王臺側間龍寶酒家,上到去地方光猛闊落,服務員推介一圍全包精選飲宴,另外加咗4枝大啤酒埋單價錢1900元,嘩?唔係呀嗎、咁平?好,就來一圍試下,套餐有乳豬仔全體,海蝦伊麵,煎豪餅,炸軟殼蟹及咖喱牛腩煲,白鷄一隻,花甲浸蔬,呢圍酒十二人個個食得好開心。
2017-12-23 1068 瀏覽
本身我地訂左圍酒席,我地一家人十幾個,一圍酒席+一圍散叫,可能昨天冬至關系,散叫的就好快上菜,而我個圍酒席呢,食左隻要自己剪嘅乳豬同雞,就等左10幾分鐘先有其他嘢食,最重要系蠔仔餅,粉漿多過蠔,蠔仔得十隻以下,勁bullshit!!!
叫左 鮮蝦春卷, 食左先知黎錯左 芋絲春卷...🙁諗住只叫服務員改單改價錢, 點知劈頭第一句就話我地食左 唔可以換...... 眼神口吻,態度其差!一家人開心嘆茶mood 冇哂
叫左 鮮蝦春卷, 食左先知黎錯左 芋絲春卷...🙁

一家人開心嘆茶mood 冇哂
2017-10-25 1074 瀏覽
龍寶普通酒樓,但價錢平!有非常多款選擇!經常去的其中一間食店。早餐,有乳鴿,二十多蚊一隻,好味!跟米粉就要三十幾!早餐時段,有平價點心 ,可惜得十多款,唔係太夠!唯有叫些早餐正價點心!午餐,一定貴過早餐時段,但一樣有乳鴿食!有碟頭飯,燒味飯,可惜質素一般。不過,在馬頭圍附近,又要坐得舒服,又要價錢公道!龍寶是好選擇。晩餐,有龍蝦,燒鵝,雞,魚做特價。今次我食了龍蝦,味道一般,不是特別好。之前食過燒鵝,好正!當然唔好用深井質素來比較!瀨尿蝦,避風塘炒法,好好味!不過,記住龍寳不是收加一,係收13%,呢張係古惑的單,等你計唔到幾多。同時,紅酒要收$30一支開瓶費!
龍寶
普通酒樓,但價錢平!有非常多款選擇!經常去的其中一間食店。
早餐,有乳鴿,二十多蚊一隻,好味!跟米粉就要三十幾!
瀨尿蝦,避風塘炒法,好好味!
2017-09-18 1190 瀏覽
今晚中學同學難得聚會,10個老同學加埋超過500歲去近宋皇臺的街坊酒樓,食中秋節全包宴。一席12位$1,980全包,免茶、芥、小食同加13%,仲有2枝珠江啤酒,以及1枝2016年法國紅酒送,雖然唔包汽水飯粥,只要對招呼無嚴格的要求,都非常超值了。首先上乳豬一隻,不過比把較剪你,要自己動手堂剪。最有趣係隻豬無咗兩隻豬手,唔知係唔係用來做下欄?櫻花蝦蠔餅,本來應該最後上,但第二道菜就現身,明顯係廚房做到邊出到邊。蠔餅嘅蠔都唔算細粒,味道普通,不過都叫做鬆化。海鮮大雜燴,做熱葷唔錯,有肉片蝦仁花枝同迷你帶子伴西蘭花,係跟碟個碟蠔油非常鹹。本來排尾二嘅貴妃雞,呢個時候上咗檯,水準竟然唔錯,冰鮮貨雖然無咩雞味,但都做到幾嫩滑。而餐牌排第二嘅上湯海蝦伊麵底,呢個時候終於出場,水準不過不失啦。因為大家都唔想食燕窩,所以明知唔多環保都揀咗食雞燉鮑翅,幾足料,湯亦濃,翅頗多。昆布蘿蔔煮蜆,個配搭幾新鮮,蘿蔔幾夠入味而腍,蜆就細隻咗少少,其實配昆布就似乎唔太啱feel。文公子對套餐的蒸海班,都知道唔可以有太高要求,但今晚條魚雖然係養魚,但蒸得幾滑,火喉剛剛好。玉環釀瑤柱最後出現,雖然唔係瑤柱甫而係絲,但都
今晚中學同學難得聚會,
10個老同學加埋超過500歲
去近宋皇臺的街坊酒樓
食中秋節全包宴。

一席12位$1,980全包,
免茶、芥、小食同加13%,
仲有2枝珠江啤酒,
以及1枝2016年法國紅酒送,
雖然唔包汽水飯粥,
只要對招呼無嚴格的要求,
都非常超值了。

首先上乳豬一隻,
不過比把較剪你,
要自己動手堂剪。
最有趣係隻豬無咗兩隻豬手,
唔知係唔係用來做下欄?

櫻花蝦蠔餅,
本來應該最後上,
但第二道菜就現身,
明顯係廚房做到邊出到邊。
蠔餅嘅蠔都唔算細粒,
味道普通,不過都叫做鬆化。

海鮮大雜燴,做熱葷唔錯,
有肉片蝦仁花枝同迷你帶子伴西蘭花,
係跟碟個碟蠔油非常鹹。

本來排尾二嘅貴妃雞,
呢個時候上咗檯,
水準竟然唔錯,
冰鮮貨雖然無咩雞味,
但都做到幾嫩滑。

而餐牌排第二嘅上湯海蝦伊麵底,
呢個時候終於出場,
水準不過不失啦。

因為大家都唔想食燕窩,
所以明知唔多環保都揀咗食雞燉鮑翅,
幾足料,湯亦濃,翅頗多。

昆布蘿蔔煮蜆,
個配搭幾新鮮,
蘿蔔幾夠入味而腍,
蜆就細隻咗少少,
其實配昆布就似乎唔太啱feel。

文公子對套餐的蒸海班,
都知道唔可以有太高要求,
但今晚條魚雖然係養魚,
但蒸得幾滑,火喉剛剛好。

玉環釀瑤柱最後出現,
雖然唔係瑤柱甫而係絲,
但都咬落清甜,
甜中又帶有絲絲瑤柱鮮味,
配合起上來,口感都唔錯。

單尾係迷你蛋黃白蓮蓉月餅同雪梨~
大家只好繼續努力,
食到10個大男人捧住個肚的一餐~
2017-09-18
2017-07-28 1083 瀏覽
見佢賣廣告有平價燒鵝,膽粗粗買半隻,原來係特價加一舊,盛惠$188,心諗試下吧,點知係半隻未發育的燒鵝,比半隻燒鴨還要細,當時向樓面喝罵,可能財到光棍手!人家都掛住接客做生意,懶理!搵笨搵到上心口,無下次!吃過後其實隻鵝除細隻之外,肉無乜調味,只有鵝肉味,只能說不過不失。總之呢間D鵝搵笨居多。

燒鵝半隻
外賣自取
2017-07-20 862 瀏覽
今晚不想煮飯,就到龍寶酒家食龍蝦。到了酒家,竟然要排隊,等了約十五分鐘左右就有位。今晚龍蝦做特價,$68一隻波士頓龍蝦還有伊麵底,抵食龍蝦夠大隻亦好鮮甜,配上湯伊麵,份量足夠兩人食。再點了個藥膳水魚煲,成隻水魚上。水魚肥美,群邊充滿膠質,湯水的藥材味道濃郁,水魚浸在湯中已經好夠味!另外點水魚煲送上湯焗大蝦。我當然不是天真到以為是送的,好在大蝦尚算好味!這個花甲肉浸菜苗真是乏善足陳了。例牌最後送的水果是每人一個蘋果,夠哂健康!

今晚龍蝦做特價,$68一隻波士頓龍蝦還有伊麵底,抵食
上湯龍蝦伊麵

龍蝦夠大隻亦好鮮甜,配上湯伊麵,份量足夠兩人食。
藥膳水魚煲

上湯焗大蝦

我當然不是天真到以為是送的,好在大蝦尚算好味!
高湯花甲肉浸菜苗

這個花甲肉浸菜苗真是乏善足陳了。
飯後果

例牌最後送的水果是每人一個蘋果
,夠哂健康!
2017-07-20
第一次喺呢度寫食評,因為睇完其他人對呢間酒樓嘅食評, 我都想大家可以參考下,值得將我嘅第一次呢間土瓜灣店。新年d親戚返哂大陸 , 所以到今晚先可以聚首, 屋企人有去開龍寶飲茶, 所以就訂左一圍食飯。入到去d工作人員算係快手同周到,只係樓面有少少人手不足的感覺,服務水平因此有少少扣分。 我地食嘅係今日先開始賣嘅$1688套餐, 第一道乳豬就原隻自己剪,可以話係特色又可以話係麻煩, 睇你用咩角度看待, 不過算係多左一個同屋企人嘅話題, 老子劏雞殺鴨解牛都試過, 唯獨未試過剪豬, 大家有興趣都可以試試。 原本個餐12人, 我地得五大人兩小童, 份量上完全可以俾13個大人食, 蠔餅係十分鬆脆又唔散, 比預期中好。炸子雞皮薄脆唔會太咸, 比較健康有帶子炒雞柳西蘭花, 蓮蓉壽包真係值得一提, 唔會造到太大個而且好多蓮蓉, 實在意料之外。因為有d酒樓會做到包皮太厚, 唔知係食緊饅頭定食緊蓮蓉包。最尾水果就係十個橙, 原個未切的, 又係一個可圈可點位, 不過今次因為我地得七個人,索性全部剩餸同橙都帶屋企, 又食又拎。PS.黎緊呀媽生日, 佢指定左返黎呢間食。除左當年食物質素未變差嘅富x/x臨酒樓之後,

PS.
黎緊呀媽生日, 佢指定左返黎呢間食。除左當年食物質素未變差嘅富x/x臨酒樓之後,我第一次聽佢要喺酒樓食生日飯。
2017-02-20
團年飯
  • 蓮蓉壽包
  • 炸子雞
  • 自剪乳豬全體
落左$300訂,訂左6位年卅晚去食團年飯,但老人家想留返屋企食,咁嗰朝朝早已經打去取消。想話用嗰$300改另一日再去食過,佢話已經留左枱俾我做唔到生意,所以退唔到。有啲失望,如果能夠彈性少少就好。

有啲失望,如果能夠彈性少少就好。
2017-01-27
團年飯
2016-12-31 4669 瀏覽
老來的老人家總說冬大過年, 這句說話總是令我摸不着頭腦, 其實說到尾都是希望節日一家人齊齊整整, 依我所說兩個節日都是很重要的日子, 誰說過冬一定大過年? 今天與男朋友的家人一同外出食飯, 因為做冬關係出面的酒樓預約差不多全部爆滿.... 幾經辛苦下才找到這間龍寶酒家, 今天晚飯終於有着落了! 龍寶酒家位於馬頭涌道大街, 相當易搵! 在場所見酒樓的人流真的很多, 全場爆滿之外而且在外等待進場的客人都有很多! 場面的確十分之誇張. 幸好的是因為有事先預約關係等了數分鐘時間已經可以安排入座, 如果不是真的不知要等到何時才能吃晚飯這裏的價錢收費相當平民, 不會因為節日關係而提高套餐價錢, 除了有優惠套餐之外還可以單點小菜, 客人可以依照自己的喜愛已揀選食物, 真心不錯!燒味拼盤$158價錢方面屬中價, 燒味拼盤有燒鴨, 叉燒, 雞, 海蜇以及乳豬, 味道方面中規中矩不算太特別有驚喜. 最期待的乳豬肥瘦均勻外皮也算脆身, 唯一可惜的就是拼盤未返熱過, 食落未至於是冷的但如果有微溫的話相信味道會更加好上湯粉絲什菜煲$72未知是否因為以上湯煮過, 雜菜除了保持爽脆質感之外鹹香味亦很足夠, 鹹味不會

燒味拼盤$158
上湯粉絲什菜煲$72
未知是否因為以上湯煮過, 雜菜除了保持爽脆質感之外鹹香味亦很足夠, 鹹味不會太過過火個人感覺味道良好!
黃金孖寶$298
因為男朋友的父母想食魚的關係所以叫了一個黃金孖寶套餐, 套餐包括生猛海青龍蝦兩隻 及 清蒸沙巴龍躉仔, 龍蝦不算十分大隻但肉身的龍蝦蟹肉都算厚身, 吃下啖啖肉口感不錯
清蒸沙巴龍躉仔
火候控制得剛剛好, 魚肉肉質不會太過老, 吃落肉身嫩滑
濃雞湯煲鮑翅$268
點餐是因為看到牆上貼有海報關係, 寫明搬家益食家, 價錢方面真的十分便宜所以都忍不住叫了一煲
濃雞湯煲鮑翅 一煲供1-6位用, 我們一行五位感覺份量也非常足夠! 員工會事先幫忙翻熱再為大家分成一碗碗.
每一碗都放滿了相當多的魚翅, 分量真的有點驚人!
湯品飲落的味道頗香, 濃雞湯配上翅品真的是絕配!
雖然魚翅不屬高質素品質, 但魚翅清晰可見而且份量的確不少, 以這個價錢而然真的十分超值! 場內都看見不少台客人有吃這個雞煲翅, 證明是有一定的實力!
2016-12-21
2016-11-20 3111 瀏覽
今晚約了舅仔兩公婆吃飯,他們話這裡低食,所以來到這裡吃飯,本來想訂位,不過要八人以上先可以,所以要早些上來等位,等了十分鐘就可以入坐,差不多全滿。濃雞湯煲鮑翅-唔見有雞,只有翅、娃娃菜,菜牌話有一磅翅,翅係唔算靚,雞湯算清。芝士龍蝦伊麵-一般味道脆皮雞半只-一般的,皮脆,唔係新鮮雞。茄子牛腩煲-牛腩算多,味道可以,低食。生炒糯米飯-好味道👍加13%,埋單共$800,人均消費$200,不算便宜。
芝士龍蝦伊麵-一般味道
脆皮雞半只-一般的,皮脆,唔係新鮮雞。
茄子牛腩煲-牛腩算多,味道可以,低食。
生炒糯米飯-好味道👍
加13%,埋單共$800,人均消費$200,不算便宜。
雞湯翅
雞湯翅
2016-11-20
2016-11-20 1469 瀏覽
星期日放假通常同老公奶奶去黃埔飲茶,今次傲雲峰鄰居介紹就去左屋企樓下新開間龍寶飲茶,其實想黎呢度飲茶好耐但係呢間野實在太旺老公唔鐘意等位,今次第一次黎同之前間殘爛東方唔同晒,靚晒等位區仲有張長梳化坐下又諗得幾周到三個人等左10分鐘有位坐,肚餓即時劃點心食,嘩佢蝦餃竟然賣$6.8!!!我好鐘意食既藥膳鳳爪賣$8.8??唔駛諗叫晒佢叫埋南乳豬手,燒賣皇,津菜蒸牛肉,金錢肚,沙律蝦角,九菜餃,蘿蔔糕,棉花雞,呢間酒樓D點心真係好多款比其他飲開茶個D起碼多三四倍,藥膳鳳爪好香當歸味,鳳爪夠淋$11.8三隻比奶奶飲晒D湯沙律蝦角好大隻,熱辣辣唔會油,蝦肉滿晒好爽口,特點黑椒金錢肚夠淋都好大碟,可以辣D仲正!津菜牛肉球懷舊FEEL兩大大粒$10.8,好滑蒸到脹卜卜好新鮮九菜餃蒸過火爛左,味道還可以南乳豬手係奶奶至愛,好大碟滿晒好香南乳味道又夠淋煎蘿蔔糕夠料不過又煎濃左一邊,味道麻麻北菰棉花雞,真好食又多魚肚(無壓味),雞滑魚肚淋總括呢間龍寶點心都好靚味道唔錯,一路飲茶聽到隔離檯D人成日講抵食抵食,自己行出CASHIER埋單,食左十樣野埋單150蚊,抵到漏打個電話比鄰居讚好介紹,原來佢識呢間龍寶酒家
等位區仲有張長梳化坐下又諗得幾周到
藥膳鳳爪好香當歸味,鳳爪夠淋$11.8三隻比奶奶飲晒D湯

沙律蝦角好大隻,熱辣辣唔會油,蝦肉滿晒好爽口,特點

黑椒金錢肚夠淋都好大碟,可以辣D仲正!

九菜餃蒸過火爛左,味道還可以

南乳豬手係奶奶至愛,好大碟滿晒好香南乳味道又夠淋

煎蘿蔔糕夠料不過又煎濃左一邊,味道麻麻

北菰棉花雞,真好食又多魚肚(無壓味),雞滑魚肚淋

總括呢間龍寶點心都好靚味道唔錯,一路飲茶聽到隔離檯D人成日講抵食抵食,自己行出CASHIER埋單,食左十樣野埋單150蚊,抵到漏打個電話比鄰居讚好介紹,原來佢識呢間龍寶酒家高層,知道最近換晒D點心師傅所以點心咁好食,一定會叫埋傲雲峰D鄰居同奶奶再黎幫襯
醬汁蒸鳳爪
沙律明蝦角