2021-11-05 1305 瀏覽
就嚟係冬天,諗住搵間餐廳同屋企人一齊食餐飯,預早做節,唔使到時同其他人一齊迫。諗住就腳就係返屋企附近食,叫咗幾個小菜幾碟餸咁樣,四個人都好夠食仲有剩😌😌仲可拎返屋企當聽日晏晝!另外今日嘅甜品係楊枝甘露,本身都唔係好鍾意食西柚嘅我,因為我怕會好酸,可能依度啲楊枝甘露好多芒果,食落去又唔會太酸好好食!不過我覺得應該有啲節日套餐囉,好似叫套餐食會抵啲咁,嚟緊聖誕節唔知呢啲酒樓會唔會有套餐呢?如果有嘅話就好了😌😌
2021-10-21 1062 瀏覽
係道食完嘢番嗰個雪櫃好多products,見到xo醬有做緊推廣,即刻買返支返屋企試吓!我想講支醬入面都幾多料,又唔會過分鹹同辣,都幾好食,不過價錢就有少少貴,雖然做緊優惠推廣但都要1xx一支,不過問心都幾抵食嘅因為入面真係好多瑤柱同埋蟹肉🤣🤣🤣用嚟撈公仔麵都幾好食,同埋份量來講都算大枝嘅🤣🤣🤣
用嚟撈公仔麵都幾好食,同埋份量來講都算大枝嘅🤣🤣🤣
2021-10-04 1028 瀏覽
放假一起身已經十一二點,當然要落樓下嘆番個晏茶,就去我成日去開嘅呢一間龍皇,貪佢點心夠熱辣辣,小炒亦夠鑊氣。本來一起身胃口都唔算話太大,諗住都係食少少嘢依一個肚算,咁啱竟然有一款炸焗蠔配酒,好似幾新潮🤟🏻$68/隻 砵酒焗石蠔 咁樣叫幾好,鍾意食可以再嗌,唔鍾意食嘥嘢!賣相幾精緻,用生菜葉鋪上一隻熱辣辣嘅炸蠔,上面淋咗少少酸辣嘅醬汁同埋乾蔥蒜等,真係要趁個皮未淋之前趁熱食,勁酥脆,而且重點係唔會食到成口油!$288池龜 純米吟釀冇錯!一朝早就飲酒,根據佢嘅配搭,配蠔食會令蠔嘅層次提升,不過到最尾我都飲唔晒要拎走,呢度亦好好幫我準備一個酒袋🤣

$288池龜 純米吟釀
2021-10-04 849 瀏覽
都有一排冇食到中菜,今日就特登帶埋朋友一齊食返餐好嘅中菜,喺觀塘呢度,平時就去開龍皇飲茶食飯,環境比較舒服之外,服務亦都比較好,喺觀塘咁多間街坊酒樓入邊,佢都算係環境比較好嘅一間。一坐低,竟然見到一個好特別嘅餐牌,竟然係一啲海鮮嘅小菜配清酒😯抱住有新嘢梗係試一試嘅精神,就叫咗呢一個$168龍醬炒日本帆立貝,另外跟住佢餐牌上面嘅配搭建議加多左一支$268川波吟釀帶子大小適中,足足有八粒咁多,微微焦香嘅兩邊非常好食,龍醬冇比想像中咁濃味,撈埋菜食一流🤤同朋友一齊隊左成支清酒亦都好過癮,感覺呢啲酒同貝類特別夾🤔

2021-09-30 676 瀏覽
龍皇🐲個名霸氣十足,食物質素又如何呢🤩大廳環境好大,舒適優雅,約有3000多呎,枱與枱之間嘅距離都闊落,有別於一般吵吵鬧鬧的中式酒樓!👏🏻👏🏻點心食物特別精緻,有水準!仲有啲特別嘅菜式同配搭🦪🦪🦪🦪🦪呢個砵酒焗石蠔,$68/隻,2隻起!👍🏻皮酥內嫩,石蠔幾飽滿;👍🏻仲有醬汁同椒葱粒,食落唔會;太乾身太單調加$288配埋一支清酒,據說是經唎酒師推介嘅配搭🍶池亀 純米吟釀🍶米香味濃,酸度適中🍶感覺可以中和油膩感直到夜晚9點先走,餐廳內仲非常熱鬧多人👍🏻
龍皇🐲個名霸氣十足,食物質素又如何呢🤩

點心食物特別精緻,有水準!
仲有啲特別嘅菜式同配搭

🦪🦪🦪🦪🦪
呢個砵酒焗石蠔,$68/隻,2隻起!
👍🏻皮酥內嫩,石蠔幾飽滿;
👍🏻仲有醬汁同椒葱粒,食落唔會;太乾身太單調

加$288配埋一支清酒,據說是經唎酒師推介嘅配搭
🍶池亀 純米吟釀
🍶米香味濃,酸度適中
🍶感覺可以中和油膩感

直到夜晚9點先走,餐廳內仲非常熱鬧多人👍🏻
2021-09-29 485 瀏覽
今日觀塘收工收到好嘢,附近啲餐廳都閂晒門,兩丁友就上去龍皇睇吓仲有乜嘢食。好彩上到嚟餐廳都仲好熱鬧,我哋好快坐低,開左一壺普洱。望左望menu,決定開支清酒黎飲(川波吟釀),配埋一份餐廳建議嘅龍醬炒日本帆立貝,話會好夾。覺得幾特別,日本清酒crossover中菜😎😎睇下係咪真係咁夾先先講左川波吟釀,佢嘅花果香氣清新,入口乾爽帶有少少果甜味。$268/支而龍醬炒日本帆立貝,醬汁帶有少少辣味,擺款都幾精緻,完隻帆立貝殼一齊上碟。帆立貝厚身大粒,而且都有唔少,價錢又唔算貴喎!$168/份

2021-09-19 2363 瀏覽
今晚同屋企人提早食中秋飯,六個人經openrice book左檯同埋預訂左隻片皮鴨~我已經提早左兩個星期book,但黎到一片混亂。。。淨係俾張靠邊得五個座位既檯俾我地。。。👎我哋叫咗半呈天麻燉魚皇湯,龍皇小炒王,一品炒飯,啫啫海參煲,片皮鴨,後加左乾扁四季豆同埋鎮江排骨~一嚟到已經叫個片皮鴨可以起,但係等咗超過半個鐘先嚟,隻鴨個樣幾靚仔,有光澤但唔會太肥膩👍負責切嗰個姐姐嘅刀功唔錯👍真係淨係片啲皮出嚟,好脆口,雖然配件得蔥同瓜兩樣野比較單調,但呢個片皮鴨都幾有驚喜🎉天麻湯店員幫我哋“不”咗六碗出嚟啱啱好,雖然好似好多料咁,但味道幾清天麻味亦唔夠重,正正常常唔算突出小炒王有啲韭菜,芽菜,豬肉片,油炸鬼同埋少量腰果,唔夠香亦唔夠惹味,比較一般一品炒飯等咗超過一個鐘。。。。🤦飯粒分明但明顯見到有啲炒唔散,味道適中唔會太鹹,但冇乜料,基本上我淨係食到菜心,蛋白同少量比較硬身帶少少香味既海味乾就無了🙈海參煲分量都算多👍幾厚身,唔會話淋到散曬仲幾彈牙,還不錯~鎮江排骨賣相吸引,非常香脆😋酸酸甜甜,醬汁亦都唔會太稠,獲得我地一致好評👏乾扁四季豆唔記得咗影相,但係一啲都唔似乾扁,比較淋同濕,屋企人以為

天麻魚湯

龍皇小炒王

龍皇一品炒飯

一品炒飯等咗超過一個鐘。。。。🤦
啫啫海參煲

海參煲分量都算多👍
幾厚身,唔會話淋到散曬仲幾彈牙,還不錯~
鎮江排骨

鎮江排骨賣相吸引,非常香脆😋
酸酸甜甜,醬汁亦都唔會太稠,獲得我地一致好評👏

乾扁四季豆唔記得咗影相,但係一啲都唔似乾扁,比較淋同濕,屋企人以為係欖菜炒🙈 都係一般~

臨近中秋廚房根本做唔切啲單,慢到啲餸食完呢樣先上另一樣。。。。好無癮,完全無中秋節圍埋一齊成檯都係餸果種做節氣氛🤦

價錢唔算平服務一般
基本上只覺得片皮鴨同鎮江骨可以encore, 如果唔係想就返啲長輩去酒樓,相信有唔少小菜館水準會更高,如果真係要再嚟都一定唔會再揀臨近節日既日子。。。。🤦
2021-09-17
啫啫海參煲
鎮江排骨
2021-09-19 498 瀏覽
中秋節四圍都人多,晚飯四處都滿座又限時。今次openrice book 左呢間,又冇限時。預訂7點夜晚6點到已經可以入去。夏日炎炎冷氣好夠👍🏻之前去過黃埔分店, 食物都正常。今次5個人叫左四人餐再加個送都岩岩好。- 個雞湯有6碗, 不過個人一向不好太油的湯- 條斑一般,有點腥- 半個雞, 好滑好味- 個魚湯時蔬, 正常味道- 炸龍蝦伊麵, 應該係因為急凍龍蝦所以炸,不過都特別外加左蝦子柚皮, 意外地好好味👍🏻👍🏻👍🏻係中秋節呢d 日子,不用限時可以同家人慢慢食係幾好的,上菜也沒感到太急,之後晚餐可以多個選擇
預訂7點夜晚6點到已經可以入去。夏日炎炎冷氣好夠👍🏻

- 個雞湯有6碗, 不過個人一向不好太油的湯
- 條斑一般,有點腥
- 半個雞, 好滑好味
- 個魚湯時蔬, 正常味道
- 炸龍蝦伊麵, 應該係因為急凍龍蝦所以炸,不過都特別

外加左蝦子柚皮, 意外地好好味👍🏻👍🏻👍🏻

炸龍蝦伊麵
蝦子柚皮
2021-09-18
蝦子柚皮
2021-09-07 443 瀏覽
點解九月份都可以熱到咁,返工喺觀塘已經好辛苦,勁多人,又要迫,天氣仲要咁熱真係好辛苦😢😢😢返新工好彩有兩個鐘頭食飯,同同事嚟咗呢度食,嗰個蘿蔔絲酥卷真係幾好食,炸到勁香口!同事推介我一定要飲呢度嘅湯,都真係幾唔錯好似冇咩味精咁,不過重點就係佢勁多湯揸,平時喺屋企飲湯嘅我都勁鍾意食!估唔到出嚟食飯都可以有咁豐富嘅😂😂😂唔知係咪觀塘區嘅大家食飯嘅時間唔多,晏晝嚟都唔使同人迫,好快就有位,希望我係依間公司做得長,可以繼續享受我兩個鐘頭嘅飯鐘😅😅
2021-08-05 805 瀏覽
近排喺附近join左健身室,就係正依度對面,做完運動又覺得有啲肚餓,但係諗唔到食咩所以諗住過嚟食少少點心冇咁肥。點知見到餐牌度好多都唔食得嘅嘢。所以最後就叫咗碟菜同埋叫咗個蘿蔔酥,好似冇咁大罪惡感。唔知係咪做咗兩個鐘頭運動,好似啲嘢食特別好食,尤其係個菜心,勁鍾意嗰啲蒜頭同姜嘅味,好鬼好食。蘿蔔絲酥就正常發揮,不過都唔錯嘅好鍾意嗰種外脆內軟嘅感覺,都推介大家試吓😻😻😻😻😻😻😻😻😻
2021-07-20 701 瀏覽
返工咁辛苦,難得放平日,一定要同屋企人嚟飲茶,嗌咗幾件點心同小菜,覺得個餃子最好食!好鍾意嗰啲個皮好煙銀嘅餃子😌😌😌同埋佢啲餡料都算多,值得一試👍🏻👍🏻另外依個蘿蔔鬚勁好食,炸到出邊勁脆入邊勁軟,仲有汁流出來😜😜😜加埋XO醬一流😊唔知係咪因為平日今日都唔算好多人,係都坐得都幾舒服,環境都幾闊落😊過埋今日又要返工啦,好想快啲放假,又可以再陪屋企人周圍去周圍食嘢🥲🥲🥲😢😢
2021-07-18 861 瀏覽
今天下大雨、又做唔倒運動、便落去APM 睇早場、一睇便2小時15分。肚餓、便去了龍皇酒樓飲茶。等了15分鐘、便有位。我們點了蝦腸粉、黑松露餃、鮮竹卷及肚仔實在好餓、見格離台上了干炒牛河、睇見碟干炒牛河又幾靚、便點了干炒牛河。黑松露餃: 蒜蓉多、冬菇多、松露就冇乜、個皮晶瑩剔透、味道0k。蝦腸粉: 蝦大隻、爽口、腸粉皮好 好滑、好味道!干炒牛河: 大碟惹味、因為有一點點辣味、牛肉嫩滑、這碟干牛河好味道。唔錯!鲜竹卷一般、冇乜特別。整體味道、環境、我会再光顧。因已好飽、冇法再叫甜點。下次才試甜品。

等了15分鐘、便有位。

蝦腸粉: 蝦大隻、爽口、腸粉皮好 好滑、好味道!

鲜竹卷一般、冇乜特別。

整體味道、環境、我会再光顧。

因已好飽、冇法再叫甜點。下次才試甜品

2021-07-18
15 分鐘 (堂食)
午餐
  • 蝦肠粉、干炒牛诃
2021-06-05 1186 瀏覽
老婆話好耐冇去過酒樓食晚飯,一於接佢放工,順便去觀塘覓食。地點揀觀塘龍皇酒家。餐牌有晚市套餐。四人套餐價錢最吸引,唔使$650 ,雖然只有兩個人,照揀。最多食唔晒打包。老火湯係山班煲粉葛湯,燒味揀燒鵝例牌,魚揀清蒸沙巴海斑,小菜可以揀兩樣,結果揀咗桂花炒瑤柱及蝦醬蒸豬面青。老火湯鮮甜降火,夠晒火候,但由於係四人套餐,結果飲唔晒。燒鵝賣相好正,食落亦唔錯,做到皮脆肉嫩,分量亦交足功課,小菜當中做得最好。海斑size算大,蒸得剛剛好,魚滑,蒸魚豉油調教得不錯。桂花炒瑤柱實屬芽菜炒瑤柱,份量亦多,但味道比較清淡,要加豉油調味。蝦醬蒸豬面青蒸得剛剛好,豆腐香滑,蝦醬份量亦恰到好處,豬面青有咬口,整體合格有餘。整體來說,水準算不錯,再加上價錢嚟衡量,性價比亦很不俗。
老婆話好耐冇去過酒樓食晚飯,一於接佢放工,順便去觀塘覓食。
海斑size算大,蒸得剛剛好,魚滑,蒸魚豉油調教得不錯。
整體來說,水準算不錯,再加上價錢嚟衡量,性價比亦很不俗。

2021-05-18 749 瀏覽
外賣乾炒牛河,份量足夠兩人用膳,牛河沒有下蔥但有白芝麻,口感不錯。味道都可以,不太鹹,小小油可以接受。另牛肉份量適中。以$86這個價錢兩人負擔也算合理。由於是上纲外賣自取,於預訂時間有得攞,回家吃時又不會涼了。整体合格。
外賣自取
  • 乾炒牛河
2021-05-06 709 瀏覽
難得放假諗住落屋企樓下附近行吓,APM又食到好厭所以係開源道諗住搵吓啲小店,不過今日天氣好熱所以諗住喺源盛中心食下野就算,最衰今日冇約朋友食唔得多嘢,叫咗一碟叉燒包嗌咗個菜,加多個燒賣就食到勁飽啦😅😅😅最衰都係個叉燒包太大球😂嗌左三碟嘢埋單都係$70左右,都幾抵食🤣🤣不過唔知係咪因為平日啦,跟住又唔係lunch hour,依度都唔係好多人,觀塘來講都算坐得幾舒服😂😂大家都知觀塘幾多人幾迫架啦🤮🤮🤮