2016-08-17 2759 瀏覽
又去龍皇,個個星期都嚟,因為多數唔會失望。今次係一個月內第二次黎食套餐,呢度泊車方便,旁邊又有蛋糕店,要慶祝生日好方便,雖然不知什麼原因今日上菜很慢,但食物還好沒有失水凖,除了龍蝦今次真是有點失準。半圍份量很多,夠8至10人吃了。所以只叫了半圍,再添加了其他前菜和食物,飲品。服務是很好的,還送我們一客免費脆麻花甜品。
又去龍皇,個個星期都嚟,因為多數唔會失望。

服務是很好的,還送我們一客免費脆麻花甜品
燒鵝
砵酒焗蠔
2016-08-13
燒鵝
砵酒焗蠔
2016-07-20 4762 瀏覽
人大了朋友都少咗,要移民的走了,結了婚的繁忙了,我慢慢變得弧獨。每當有人還記得你的生日,只是一句簡短的祝福,己感覺無比開心,原來有人還記得你。每年的七月是我最開心月,有人送上祝福之外,還有久久不見的朋友會出來為你慶祝,今晚是中學時期的同學,一段時間沒見,寒喧問侯還有想當年,話題源源不絕。聚舊之餘都要享受美食,得知城中一間高級食府有震撼價套餐,二話不說訂檯咪執輸。龍皇盛宴 ($298)芥末東北雲耳冰燒三層肉紅棗夾核桃紅燒蟹肉翅椒鹽澳洲老虎鮑魚蠔皇原條南美參伴椎茸黑白胡椒乳鴿紅寳石泡時蔬新薑棗皇糕生磨疍白杏仁茶浄睇菜單己涶涎,鮑參翅有齊,咁豐富一定不錯。餐前三小款各有特色,雲耳的辛辣味刺激到味蕾,醒醒神。燒肉皮脆肉嫩,工夫了得。至於紅棗夾核桃確係新的食法,當零食也不錯。紅燒蟹肉翅,蟹肉和魚翅毫不吝嗇 ,啖啖到喉,又沒有多餘漿粉,好味!椒鹽頼尿蝦食得多,椒鹽鮑魚第一次,有創意。鮑魚軟熟又不失嚼勁,非常惹味的一道菜。海參養顔一定要食,食落彈牙爽口,感覺到充滿骨膠原,靚靚!BB 鴿,肉味濃郁,再加上黑白胡椒的調味,越食越滋味!𣏌子時蔬用了魚湯泡煮,好鮮甜。生磨疍白杏仁茶是我最期待,有杏香,幼嫩順

龍皇盛宴 ($298)

芥末東北雲耳
冰燒三層肉
椒鹽澳洲老虎鮑魚
新薑棗皇糕
生磨疍白杏仁茶

浄睇菜單己涶涎,鮑參翅有齊,咁豐富一定不錯。

餐前三小款各有特色,雲耳的辛辣味刺激到味蕾,醒醒神。
芥末東北雲耳,冰燒三層肉
燒肉皮脆肉嫩,工夫了得。

至於紅棗夾核桃確係新的食法,當零食也不錯。
椒鹽澳洲老虎鮑魚
海參養顔一定要食,食落彈牙爽口,感覺到充滿骨膠原,靚靚!
蠔皇原條南美參伴椎茸
BB 鴿,肉味濃郁,再加上黑白胡椒的調味,越食越滋味!
黑白胡椒乳鴿
𣏌子時蔬用了魚湯泡煮,好鮮甜。
紅寳石泡時蔬
生磨疍白杏仁茶是我最期待,有杏香,幼嫩順囗,養顔之寶。
新薑棗皇糕
2016-07-19
芥末東北雲耳,冰燒三層肉
2016-06-26 2039 瀏覽
Though father's day has passed for quite some time, we finally have time to have a family lunch together one of our favourite tea houses which is Dragon King Restaurant in Kwun Tong. The food quality is relatively average in here and the ambient is just comfortable with generally good service during any non-peak hours. Marinated Baby Pig FeetThe nicely marinated pig feet was flavourful with a strong Chinese seasoning taste. The meat was very soft that it was falling off the bone. I also liked th

Marinated Baby Pig Feet

The nicely marinated pig feet was flavourful with a strong Chinese seasoning taste. The meat was very soft that it was falling off the bone. I also liked that it was served warm instead of stone cold like some other Chinese restaurants out there.
Minced Fish Soup

The minced fish had a strong fishy taste along with some Chinese herbs. The soup also had a flavourful milky fish taste and both of them just complimented nicely with each other. It was a light sharing dish to enjoy at any family lunch!
Dumpling in Soup

This dim sum is not something we can easily find in any Chinese tea house nowadays. This traditional big dumpling was filled with minced pork, shrimps, and other veggies. The dumpling has a very thin skin yet tough enough to hold the whole dumpling together. The giant dumpling is swimming in some fish based soup which was not too fishy yet with a strong seafood flavour, matching nicely with the meat and shrimp taste from the dumpling.
Marinated Duck Feet with Flat Noodle
The noodle was surprisingly disappointing because the noodle was almost flavourless despite its dark colour. Besides, the noodle itself was very oily. Luckily, the duck feet was soft and nicely marinated with a strong Star Anise taste. Overall, it was just okay and I think we are not going to order this again. We just couldn't enjoy it very much without adding extra chili paste to it.
2016-06-25
  • Marinated Baby Pig Feet
2016-04-18 2909 瀏覽
觀塘中式食肆林立,吃得過見得人卻沒多少間..經過不知多少次的失望,我們決定還是光顧龍皇好了.是次家庭飯聚,點了$1388,4位用晚市套餐,另加兩個餸菜.{雞骨草煲豬橫利}雖然春天喝雞骨草湯,可以疏肝解毒,健脾去濕,養生之效,不過不大習慣雞骨草涼茶以外用途,所以覺得怪怪..{蔥油加拿大龍蝦烏冬}龍蝦爽口彈牙,烏冬柔軟幼滑,上湯汁鲜味非常,是夜最美味菜式.{骨香沙巴花英班}上枱時大家面面相覷,碟很大隻,不過餸菜平放兩邊,顯得份量好少,儼如剩菜..一邊是花英斑起魚肉炒翠玉瓜,另一旁是魚骨蒜香酥炸,味道不賴,只是整個造型有點小家子,大家不知如何下筷..{大澳蝦膏蒸豬面青}豆腐面鋪以豬肉及蝦膏,澆以豉油汁;因為不愛吃此豬肉部位,只嚐了豆腐,豆腐嫰滑而蝦膏味不濃..其實未摘除甲狀腺,腎上腺和病變淋巴結的豬肉是不宜食用..豬面青又名豬頸肉,此部位滿佈淋巴腺,大家如喜食用,真是要多加留意..{沙溪燒米鴨}沙溪鎮隸屬中山市,農業是第一生產,其中水稻產量豐盛,'三鳥'(雞鴨鵝)存欄量驕人,造就{脆

{雞骨草煲豬橫利}
大澳蝦膏蒸豬面青
{大澳蝦膏蒸豬面青}
沙溪燒米鴨
{沙溪燒米鴨}
沙溪鎮隸屬中山市,農業是第一生產,其中水稻產量豐盛,'三鳥'(雞鴨鵝)存欄量驕人,造就{脆皮沙溪鴨}成為當地名菜不無道理.
是夜,半只焼鴨,皮脆且味濃肉嫰,火喉控制得宜,十分上乘.
雲耳泡時蔬
{雲耳泡時蔬}
魚湯鮮味,雲耳爽口,時蔬清脆,簡約味美.
椰香桂花糕
{椰香桂花糕}
此乃龍皇著名甜點,過年時我家都買了幾底作年糕.桂花跟椰汁向來很相襯,花香配椰香,軟硬度剛好,口感細滑,清新甜美.
欖菜炆豆腐
另點了{欖菜炆豆腐}
每次晚飯必點項目,豆腐的雅淡伴以咸香㰓菜,送白飯最好.
蝦干瑤柱雜菌魚湯浸雜菜
{蝦干瑤柱雜菌魚湯浸雜菜}
湯底跟上一個{雲耳泡菜}一様,只是某些材料略有不同;蝦干瑤柱菇菌份量很足,菜葉新鮮爽脆,很健怡.

沒有失望,下一趟依然存著'再會"的希望,這就是龍皇.
2016-03-03
蔥油加拿大龍蝦烏冬
沙溪燒米鴨
2016-04-07 2068 瀏覽
龍皇酒家乃經常在飲食節目中出現的黄永幟(人稱「幟哥」)所創立的。酒家定位高, 以海鮮了得見稱。晚餐太貴無緣品嚐, 唯有午市飲個茶。位於工廠大厦臨立的官塘, 大厦門面比較舊式。經過長長的扶手電梯到達「龍皇酒家」。高檔次的酒樓當然有個放滿酒精飲品的陳列櫃。門口放了些藝術品增加檔次, 可惜筆者不覺得吸引。酒樓地方寛敞, 柱位不多, 擺酒搞宴會應該不錯。可惜樓底矮, 窗戶欠奉。環境昏暗, 裝潢平凡沒有特色, 酒樓的吸引度大減。點心價格 $19 小/24 中/28 大/33 特/39 頂。茶介 $13/位。價格同鱷魚恤中心上的酒家比較略高。<春風得意腸 $33> 這個腸粉製作繁複又考功夫。蒸熟的腸粉內包著酥皮再包著蘿蔔絲,最後面上灑上葱花及豬肉鬆而成。腸粉皮温度不太足夠, 質感粗糙不夠滑。咬下去夠脆, 又不油膩。再咬下去感受到甜甜的是蘿蔔絲。雖然口感豐富, 但類似的腸粉很多, 因此創意只屬一般。<蠔皇叉燒包 $19>叉燒包外表不太.公整。叉燒包的餡料有爆開的情況。饀料醬汁惹味, 叉燒軟腍。<沙巴海鮮餃 $33>蝦餃外表飽滿, 漲卜卜。蝦餃皮摺皮效果不理想, 餃皮尚算透薄, 饀料若隱若現。蝦肉爽口
高檔次的酒樓當然有個放滿酒精飲品的陳列櫃。
門口放了些藝術品增加檔次, 可惜筆者不覺得吸引。
春風得意腸
蠔皇叉燒包
<沙巴海鮮餃 $33>蝦餃外表飽滿, 漲卜卜。蝦餃皮摺皮效果不理想, 餃皮尚算透薄, 饀料若隱若現。蝦肉爽口又大隻, 是否沙巴來就不太清楚。
沙巴海鮮餃
<香芹牛肉球 $19>筆者每次最期待不是牛肉球, 而是牛肉球下的支竹。這個支竹薄身, 質感柔軟,吸收了牛肉球的肉汁味道不俗。至於主角牛肉球, 質感鬆化, 加入了芹菜令口感更加豐富。
香芹牛肉球
<豉汁蒸鳳爪 $19>鳳爪夠軟腍而且非常入味。醬汁惹味, 不咸不油。
豉汁蒸鳯爪
<古法馬拉糕 $19>馬拉糕質感太實, 不太鬆軟。黄糖味道比較淡味。
古法馬拉糕
<金絲蘿蔔卷 $19>外層的金絲呈上時已經脱落了不少, 賣相大打折扣。饀料雖然多, 但只有是蘿蔔絲, 沒有大驚喜。跟春風得意腸的食法分別不太大, 只有少了腸粉。
金絲蘿蔔卷
題外話/補充資料: 有baby chair, 無兒童餐具, 無wifi
2016-03-05
2K
2016-04-05 1419 瀏覽
一頓晚餐 ....  豉油雞豉油雞的雞肉不算滑嫩但也不嚡口, 雞皮的豉油味道有玫瑰露香氣, 豉油汁的味道比想像中的好 ~ 原隻鮮鮑魚扣北菇北菇厚肉入味且菇味濃郁, 鮮鮑魚鮮甜煙韌, 不算得上是很好吃, 但也不俗 ~ 清蒸大沙巴龍躉斑啖啖肉, 約有八成熟, 肉質嫩滑有鮮味, 我個人不太喜歡吃蒸魚的, 也會主動夾多一兩件來吃 ~ 紅豆湯圓 紅豆大大粒又粉腍, 甜湯就唔夠甜, 湯圓腍糊, 味道有少少酸, 芝麻餡少到似有還無 ~本篇完 ~
一頓晚餐 ....
豉油雞
原隻鮮鮑魚扣北菇
清蒸大沙巴龍躉斑
紅豆湯圓

本篇完 ~

這間龍皇不是第一次光顧,午市、晚市、下午茶都有試過,印象中這裡的食物質素除了晚市那次比較差之外,飲茶點心也尚算OK,環境也企理,平時這裡的服務很一般,不知道是不是觀塘人多繁忙,有時會感到侍應的不耐煩。今次幫襯是下午茶時段,下午茶一些點心有優惠價,選擇不是太多,都是一些叉燒包、燒賣、鹹水角等等大路點心,雖然點心味道不能說有什麼驚喜,但以優惠價來說也是抵食的。叉燒包叉燒肥瘦均勻,皮算是鬆軟,不錯。鮑螺燒賣:燒賣爽口不油膩,加了螺肉後便變得特別一點。蜂巢芋酥香脆外皮炸得有點硬,但咬下去的芋泥香濃,又不會太油,算是不錯。鹹水角咬下去軟軟糯糯的,餡料比較少,但味道不錯,清爽不會太油。椰汁桂花糕這道甜品不是第一次品嚐,正常入口清甜並帶有椰香,但今次入口感到有點變味,椰汁有一點兒酸酸的味道,於是我們跟侍應說了,侍應跟我們說換過一碟給我們,我們懷疑道:「就算換過碟都應該是同一批甜品吧?這碟有問題其他都應該是一樣吧?」她說:「唔會,另一碟保證冇問題!」於是她又換上另一碟,結果果然正如我們所料,味道是有點變了。於是我們跟侍應說一樣有變壞的味道,然後一個貌似經理的人走來說:「有咩可以幫到你呢?」我們跟她說這

叉燒包
叉燒肥瘦均勻,皮算是鬆軟,不錯。
鮑螺燒賣:
燒賣爽口不油膩,加了螺肉後便變得特別一點。
蜂巢芋酥
鹹水角
咬下去軟軟糯糯的,餡料比較少,但味道不錯,清爽不會太油。
椰汁桂花糕
這道甜品不是第一次品嚐,正常入口清甜並帶有椰香,但今次入口感到有點變味,椰汁有一點兒酸酸的味道,於是我們跟侍應說了,侍應跟我們說換過一碟給我們,我們懷疑道:「就算換過碟都應該是同一批甜品吧?這碟有問題其他都應該是一樣吧?」她說:「唔會,另一碟保證冇問題!」於是她又換上另一碟,結果果然正如我們所料,味道是有點變了。於是我們跟侍應說一樣有變壞的味道,然後一個貌似經理的人走來說:「有咩可以幫到你呢?」我們跟她說這椰汁桂花糕味道好像有點變壞了,我說聞上去氣味也有點酸酸的,她竟然有點兇地說:「唔洗聞喇!我即刻試俾你睇!」接著走去拿了筷子,把我們那碟椰汁桂花糕吃了,然後理直氣壯地說:「冇問題呀!我地啲野絕對冇問題!係新鮮嘅!」我們即時口目瞪呆,因為實在想不到她會如此瘋狂,她說:「仲有咩問題?仲要唔要換過一碟俾你?」(你食咗冇問題咁就即係冇問題???唔洗換喇真係多謝晒!我真係唔會再黎食囉!)

題外話/補充資料: 十分不快的一次飲茶經驗,那位侍應我態度和處事手法實在令人很憤怒,對於客人反映食物有問題竟然以這樣的手法處理,實在是第一次見!不論食物的質素如何,有如此服務質素實在不值得再來。
2015-09-28
  • 鮑螺燒賣
  • 蜂巢芋酥
2015-07-25 3217 瀏覽
每次出外用膳,都講彩數,經驗告訴大家,過時過節前後兩星期,尤其分時段硬局吃套餐,多數都...!!!尤其是中餐.家人吃飯,就地段選了龍皇,其實此店已儼如屋企飯堂.今趟走運,食神來了~~差不多每一道菜都拿揑得宜,烹調很好,大家喜出望外,可能原本沒抱持多大期望.炸過蝦件酥脆肉嫰,再淋上醬汁,配以清新爽口烏冬,果然滋味無窮,唯一不足處是龍蝦沒剝殻,很不細心..也許為保持鮮味或moisture,不過遇上外國人,肯定無從入手,不是人人都像中國人有一排鋼牙.熱辣辣,皮脆肉滑,咸鮮味不多不寡,沒想過火喉可以如此準承,一件不留,只吃剩飾碟parsley.可能生日行大運,居然連這個尋常小菜也煑得好好味,㰓菜用量適中沒搶去豆腐的淡淡豆香,反而互補提味,很好.蓮藕四季豆翠王瓜很爽翠,百合白果雲耳也亳不吝嗇,若然減些油份,會更清怡.家人說花錦鱔不常有,現在是季節,故此必吃.由於個人不吃鱔,所以不能置評;不過眼見份量也不少,鱔塊炆得色澤金黃,頗能吸睛,配料有腐竹燒肉,很入味.雞湯泡飯𥚃滿是海鮮粒,加上脆扑扑米通,和大量芫茜葱芝蔴,真是好吃到le..可以再來一碗就好了.大家都吃得很滿意,份量水準剛剛好,沒有出錯的中
家人吃飯,就地段選了龍皇,其實此店已儼如屋企飯堂.
龍蝦稻庭烏冬
[蓮藕小炒]

[花錦鱔]
西施泡飯
[西施泡飯]

大家都吃得很滿意,份量水準剛剛好,沒有出錯的中菜很難得,超乎平常更像中彩票,開開心心回家看[壞蛋獎門人].
2015-07-18
龍蝦稻庭烏冬
美極鷄
㰓菜炆豆腐
西施泡飯
2015-07-09 2684 瀏覽
有大半年時間没有去幟哥的龍皇酒家了,今天心血來潮,因昨天股災的關係,終於領略到一個道理,原來冥冥中都早注定你富或貧,所以我約了秘書小姐安娜去龍皇慰勞自己!但想不到有一個超抵的下午茶餐只是88,但己經包括了原茄肉鬆磨菰焗米線,鮑螺燒買兩件,黃金春捲,老火湯一碗!我和安娜一起分享!當焗米線上來時,真的很迷你!小小的一盤米線很香口,蕃茄味道很濃,磨箛也很鮮,由於太迷你,吃不到兩口己光光了,老火湯火候充足,春卷炸得脆脆,可惜每人祇有一件,鮑螺燒買值得一讚,因鮑螺很鮮!總括來說,我覺得下午茶份量太小,但深想一層有可能是一人的份量,如果像我這樣的肥妹就不夠喉了!
原茄肉鬆磨菰焗米線
茶芥$13一位,有點兒貴……再加上成個菜單得兩款點心係小點……係weekday lunch嚟食感覺更加唔扺😝所以就住就住嚟叫……至于食物方面~冶味金銀炒飯:掺咗d脆米粒,口感唔錯芝麻布拉腸: 滑,皮夠煙韌,算係ok沙巴海蝦餃:細細粒,不過勝在蝦夠新鮮田園素菜包&豉汁蒸鳳汁 普普通通,不過不失環境方面~裝修唔錯,不過燈光太暗,周圍太嘈雜,冇辦法好好咁enjoy啲咁高價嘅食物……
至于食物方面~
冶味金銀炒飯:掺咗d脆米粒,口感唔錯
芝麻布拉腸: 滑,皮夠煙韌,算係ok
沙巴海蝦餃:細細粒,不過勝在蝦夠新鮮
田園素菜包&豉汁蒸鳳汁 普普通通,不過不失
環境方面~
2015-04-02
  • 金銀炒飯
2015-03-04 3020 瀏覽
呢日我早2個星期book定位了,我先準時去攞位,其餘4人陸續來到,當我一上到去真係覺得好陌生,就好似未去過一樣,只覺得原來上面咁靚?好似好貴咁喎...感覺比陶源更High (雖然不知陶源實際價位)。先由壽星揀完再到我地揀,最後揀左10款食物,呢日我地傾開而家好多茶樓廚房都係流水作業,唔係即叫即製,不過我地都覺得呢間龍皇應該係即叫即製嘅,上碟時有D好靚仔有D就唔多靚啦,不過總括來講一致都係向好的,除了食品外,呢到比觀塘多間酒家環境靚D又靜D添,因為除了食,傾到偈才是最緊要的。是日我們點了以下食品:① 龍皇一品炒飯 Fried Rice with Conpoy, Egg White and Olive ($98)② 鹵水豆腐 Marinated Bean Curd ($33)③ 麻香貢菜 Emperor Vegetable in Sesame Sauce ($38)④ (中) 蠔皇叉燒包 Barbecued Pork Buns ($23/3件)⑤ (中) 豉汁蒸鳳爪 Steamed Chicken Feet in Black Beans Sauce ($23/份)⑥ (特) 懷舊四寶雞扎
是日我們點了以下食品:
⑥ (特) 懷舊四寶雞扎 Steamed Chicken, Ham & Fish Maw wrapped in Bean Curd Sheet ($32/2件)
⑦ (特) 金蒜銀絲蒸鮮魷 Steamed Squid with Silk Noodles and Garlic ($32/份)
⑧ (特) 鮑螺燒賣 Pork Dumplings with Sliced Whelk ($32/4件)
⑨ (特) 沙巴海蝦餃 Fresh Sabah Shrimp Dumplings ($32/4件)
⑩ (大) 醬皇金錢肚 Beef Tripe in Spicy Sauce ($27/份)
(小點 $19;中點 $23;大點 $27;特點 $32;頂點 $39 茶位每位 $13)
茶位$13x5= $65
Total = $435
10% Service Charge02 Total = $480

龍皇一品炒飯:
估唔到第一到菜係呢個,點心反而等了又等;驟眼睇唔油份量大,食落果然炒得乾身爽口,加了欖菜幾惹味,好食噃!

鹵水豆腐:
呢個豆腐雖然夠滑,可惜滷水味偏淡,大粒花生軟硬適中,花生味濃(反而花生好食D)。

麻香貢菜:
得幾件...也唔夠新鮮,好麻麻。

蠔皇叉燒包:
包皮好鬆軟微甜,蠔皇夠味唔太咸,叉燒只有少少肥有咬口,都好食。
蠔皇叉燒包 Barbecued Pork Buns
豉汁蒸鳳爪:
色水幾靚,腳腳很腍幾入味,算幾大隻有質感夠!
懷舊四寶雞扎:
真係第一次見用淮山札住,雞好滑,淮山吸收咗d汁好正;魚肚爽口、雞肉大件又滑、冬菇厚身又夠腍,火腿厚件唔過咸,呢個點心真係要讚!
金蒜銀絲蒸鮮魷:
魷魚唔韌淋身幾好咬,唔使講都知墊底嘅粉絲最好味,雖然油了點。
鮑螺燒賣:
其實都係普通用蝦、豬肉、冬菇丶肥肉作餡的,只係頂加左粒螺肉,感覺燒賣比坊間的細了點,不過總算唔錯。
沙巴海蝦餃:
大大隻蝦餃皮薄,餡的份量幾多且彈牙唔乾,好食。
醬皇金錢肚:
雖然金錢肚非常腍唔韌,但完全唔入味,麻麻地喇

2015-02-28
2015-02-25 2730 瀏覽
這兩年大年初二我們一家也會到龍皇飲茶開年。由於怕人多難訂位…所以早在二星期前已訂枱這兒的食物普遍是可以的;但覺得點心種類不多,多的是小食; 尤其是新年這大節日換上了一系列意頭點心 、小食…什麼橫財就手、發財大利、金銀滿屋等等! 我們都點平時常吃的……這店較出色的有叉燒王;叉燒半肥瘦燒得香口,瘦的部分也很“淋“。鮑汁鳳爪燜煮入味又夠“淋“;鳳爪頗大隻,感覺充滿骨膠原今日的脆皮黑䐁腩較遜色,由於切得較薄;用筷子夾時會甩甩溜…so bad! 其他小食、点心係正常水準,不是抵吃那種…合理價錢囉至於服務是蠻好的…起碼想找侍應生也在不过10秒便出現呢~

鮑汁鳳爪燜煮入味又夠“淋“;鳳爪頗大隻,感覺充滿骨膠原

今日的脆皮黑䐁腩較遜色

至於服務是蠻好的…起碼想找侍應生也在不过10秒便出現呢~
和風一口豆腐
和風一口豆腐
鮑汁鳳爪
爽脆小雲耳伴海蜇頭
蟹肉粉絲煲
  • 义燒皇(半肥瘦)
2015-02-03 2771 瀏覽
和同事去龍皇飲茶,就係貪佢有個SCREEN不斷播織哥既影片!講笑姐,其實係覺得佢地出品既點心有水準先再黎味道上比起一眾酒樓來講的確是不錯.基本上所有出品都有唔差既味道,如果要說較差的有燒鵝,肉質略實,皮又不太脫,肉汁亦不多最愛佢個蝦腸,皮好滑,而且切到一舊舊,好方便食,唔洗好似傳統既一條條咁,就算用公筷都麻煩喔.蝦肉大大隻而且爽身,是上佳出品.鮑汁雞腳亦都好入味,又煮得夠軟身,入口不消幾秒就可以將皮O即出!以飲茶既角度,呢度係個不錯既選擇喔首先要讚一讚有羅漢果水叫,唔係間間有!始終出街食飯,熱氣少不免,飲涼茶最實際

以飲茶既角度,呢度係個不錯既選擇喔
1992 瀏覽
2014-10-17
2014-09-08 3595 瀏覽
叫的都是普通點心,不過當然有我最喜愛的炸物。呢個豆腐炸完內裡都裡都是滑的,外層的脆漿加埋七味粉,好好味,不過份量唔太多,6個人,每人得幾粒。茄子炸左內裡都無咩油,OK 脆同乾身整得不錯。咖啡流沙包,咬了一口,不過一點不流沙,只有少許咖啡味,奶皇比較重。好在今次食下午茶時間,平少少。環境不錯,當然價錢多左少少。跟大圍食,一次半次當豪一豪。
叫的都是普通點心,不過當然有我最喜愛的炸物。
茄子炸左內裡都無咩油,OK 脆同乾身整得不錯。

2014-07-25
2014-09-07 2799 瀏覽
下什時段,五個人,叫了一2個菜式,6個點心,一個湯,其中很其待叉燒,因為他們的叉燒出名,很可惜,叉燒很乾,一點肥肉都無,又很硬,份量約半個手板,要100多元。東瓜蟹湯-蟹肉很梅, 肉不新鮮,亦不見東瓜。。。應該熱的食物都不熱,湯亦是温的。食物亦不熱。。。點了牛肉球,又無來。。。五個人共用了1000元。。。很失望

東瓜蟹湯-蟹肉很梅, 肉不新鮮,亦不見東瓜。。。

應該熱的食物都不熱,湯亦是温的。食物亦不熱。。。

點了牛肉球,又無來。。。
五個人共用了1000元。。。很失望

2014-09-07