餐廳: 龍苑中菜廳
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-03-25 3519 瀏覽
 自從限聚令下,已經有一段日子沒來龍苑了,雖然只可以4位相聚,但勉強將就將就。畢竟飯總要食,飯餐時段都有七八成客,場面都算可以。逆市中點都要花心思去推廣,近日就有一個好抵食套餐,有片皮鴨、點心拼盤、海皇豆腐羹、鴨崧炒飯、菜同甜品,折實不過$250/位(另加10%服務費及茶芥)今次就選了片皮鴨及幾款菜色試試。北京片皮鴨(兩至三位半隻/四至七位一隻)畢竟有限聚令,四個人只得半隻,要全隻上,恐怕又要過多一段日子。鴨子是即烤即片,侍應會在片鴨之前,詢問客人只要鴨皮抑或帶多少肉,非常窩心。餅皮當然是熱辣辣,而且層層間另有透氣紙相隔,絕不會黏在一起。用餅皮包起再加點京蔥及青瓜絲一齊食,滿有鴨香和嚼口,好味,只可惜兩食無得轉湯。辣子蝦球($328)辣度比預期勁,蝦球好爽彈,不帶絲毫化學成份,辣辣地真係好惹味。紅燒花菇花膠鵝掌煲($438)其實是一道老媽仍在生時最喜歡的一道菜,因為老人家愛濃味,而且鵝掌炆得夠稔,花膠筒滋補養顏,龍苑在傳統菜色上處理得有一手。支竹火腩紅炆龍躉翅煲($498)仍然記得上次係龍苑攪生日飯,其中一味就係炆班翅。須知道,用得炆班翅,點都要有咁上下體型,至少都大條過「條頭班」,龍

畢竟飯總要食,飯餐時段都有七八成客,場面都算可以。

今次就選了片皮鴨及幾款菜色試試。
北京片皮鴨(兩至三位半隻/四至七位一隻)

辣子蝦球($328)

紅燒花菇花膠鵝掌煲($438)

支竹火腩紅炆龍躉翅煲($498)

仍然記得上次係龍苑攪生日飯,其中一味就係炆班翅。

須知道,用得炆班翅,點都要有咁上下體型,至少都大條過「條頭班」,龍躉皮先夠厚同起膠。

而部位就會選擇魚鰭、魚鮫及划水位,其實自己最鍾意魚鮫位,因為肉質最嫩滑,加上吸收了燒肉的油香,更是人間美味,尤其是用來配杯啤酒,更是絕配。
甜品當然是柚子脆麻花,即叫即炸,而且色澤金黃,入口酥化,澆上柚子蜜,味道更可口。
2021-02-25 1630 瀏覽
2月25日2021年晚上吃鲍魚套餐,滿有希望,因平時亦去過飲茶及吃自助餐但今次太失望,全個餐只有龍蝦及义燒稱得上滿意。其他……炸物油太多,鲍魚太硬,芝士焗飯更差,飯面上的不像芝士,疑是加了麵粉的糊物,似茶餐廳的芝士焗飯。最后合桃露更甚,似不夠要加水煲熱,水汪汪,去甜品店2O多元買一個比它還好。真真極度失望。連影相都不願。以一間洒店水準來說,我真的沒有下一次故吃了回來立刻寫食評。
但今次太失望,全個餐只有龍蝦及义燒稱得上滿意。
其他……炸物油太多,鲍魚太硬,
最后合桃露更甚,似不夠要加水煲熱,水汪汪,
甜品店2O多元買一個比它還好。
真真極度失望。連影相都不願。
以一間洒店水準來說,我真的沒有下一次
故吃了回來立刻寫食評。
2021-01-24 2050 瀏覽
喺尖沙咀繁華嘅地方,好少可以搵到一間比較寧靜,坐得舒服, 又係媽媽喜歡食嘅中菜係食評都好多人覺得這間中菜不錯,我哋一於都嚟試吓!我哋早到咗,咁啱未有位, 佢哋門口見有一啲位置可以坐低等一陣,非常窩心服務員也非常細心有禮😊等你可以放鬆心情,之後就開始開懷大食!我哋原本諗住食點心,結果忍唔住叫咗好多小菜及小吃,果然有驚喜我哋叫咗以下食物:滷水豬仔腳丶龍苑一品點心拼盤、豉油銀牙炒腸、蘆筍帶子腸粉丶燒味拼盤丶辣炒波士頓龍蝦其中,龍苑一品點心拼盤,佢有一隻好大嘅鮑魚、蝦餃上有金箔好睇又好食!好有海鮮味!至於辣炒波士頓龍蝦🦞辣味啱啱好,肉質新鮮!整體所有食物質素都非常高!而且食得安心又放心
我哋叫咗以下食物:
其中,龍苑一品點心拼盤,佢有一隻好大嘅鮑魚、蝦餃上有金箔
整體所有食物質素都非常高!而且食得安心又放心
2021-01-19
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 龍苑一品點心拼盤
  • 辣炒波士頓龍蝦
今次嘅酒店staycation一間房$1250 另加一服日,中午12點可以玩到第二日下晝六點,而且已經包左$1250嘅酒店餐飲消費額,再加早餐及行政酒廊使用。Check完in咁就去飲個茶先啦。佢哋嘅蝦餃王好似好出名,皮唔算好薄但係好煙人咬口好好,好大粒,而入邊嘅蝦同蝦膠都好爽脆土呢個小籠包就強差人意,皮唔算厚,但一想到枱已經縮晒水,入邊得返少少肉汁蘿蔔糕都炒得幾香,但碟頭有啲細而且XO醬唔算好多黃金魷魚鬚選用嘅魷魚比較細,但鹹蛋黃夠多炒得好香係呢餐入邊最好食嘅嘢蟹粉海皇煎米粉都唔錯,煎米粉做得好好,蟹粉海皇汁都好足料合桃雞粒酥盞都唔錯,個皮甜甜地入邊雞肉同埋醬汁配搭都唔錯,但整體上呢度嘅擺盤好差,總係覺得啲嘢好似求其擺落一隻碟咁拎出嚟,啱唔啱都放落同一款碟上面。響酒店中餐廳來講,我會定義為唔合格。芝麻球幾好食,但係佢叫做流心芝麻球,個心又唔係好流喎整體來講,作為一間酒店中菜我係覺得有啲失望,不過又唔算太差嘅,但菜式嘅擺盤就應該要多花心思了。
晶瑩鮮蝦餃皇

灌湯小籠包

蘿蔔糕都炒得幾香,但碟頭有啲細而且XO醬唔算好多
XO醬炒蘿蔔糕
黃金鮮魷
蟹粉海皇煎米粉都唔錯,煎米粉做得好好,蟹粉海皇汁都好足料
蟹粉海皇煎米粉

合桃雞粒酥盞
芝麻球幾好食,但係佢叫做流心芝麻球,個心又唔係好流喎
芝麻球
2020-11-22
3 分鐘 (堂食)
晶瑩鮮蝦餃皇
黃金鮮魷
蟹粉海皇煎米粉
合桃雞粒酥盞
芝麻球
2020-11-02 2068 瀏覽
頭盤叫咗一個麻醬茄子,唔記得影相,茄子係冇臭青味,去咗皮,味道OK。蔥油雞就真係一般,啲蔥切到好大粒,同平時食開嘅唔同,淋啲豉油上面好似蒸魚嗰啲咁樣,好彩隻雞係滑嘅,但係調味真係好差。帶子鮑魚煲,都幾多鮑魚,有四隻鮑魚,帶子都幾大粒,仲有四棵小棠菜,好味嘅呢個係。當日星期三去到食晚市都幾full,建議可以book枱先去。

當日星期三去到食晚市都幾full,建議可以book枱先去。
🦀大閘蟹季節又來臨,不少嗜蟹一族已到處搜羅肥美靚蟹,享受啖啖蟹膏滋味。龍苑中菜廳今年被各雜誌採訪,皆因今年推出了一個✴️四折優惠✴️的大閘蟹蟹宴,只需要$498港元就可享受7個菜式‼️.頭盤有蟹粉蟹肉高湯燴燕窩,非常足料,淡淡蟹肉!蟹粉小籠包也不錯,鮮味濃郁,保留多汁。.重點來了是日本大閘蟹,比我國的大閘蟹型態不同,體積略小,蟹肉和蟹黃較少,但更鮮味。😋.再來的有吉列蝦球配蟹皇醬,餘韻鮮甜, 酥軟彈牙,蟹黃醬也充滿蟹黃與蟹肉,絕不欺場🦐.其他菜式水準也在一般中菜廳之上,最後一碗薑汁芝麻湯圓去寒(完整菜單在圖9),捧著肥寶寶的肚腩滿足離去☺️,性價比超高🤑.⭐️性價比:5/5星💰人均:$500港元💕關注【香港美食餐廳攻略】,尋寶美食優惠一起吃吃吃!喜歡的請給贊和收藏❤️...🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻#香港餐廳 #香港探店 #香港旅遊 #網紅美食 #香港咖啡 #美食

⭐️性價比:5/5星
💰人均:$500港元
🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻
2020-10-22 2234 瀏覽
終於同🤴🏻一齊連放兩日,依家冇得去旅行🧳,只好係香港訂間酒店兩日一夜過下渡假feel😍😍 今次個package就係兩位,1晚酒店連早餐點心放題8:00-11:00!$713 我地book左9:00入坐,先叫左一壺水仙再睇下有咩好食先😄😄菜單有共18款(點心+小菜)再每人送一盅中式老火抗疫湯!😃😃我地就每款都有叫,食齊佢所有😚😚點心可以逐粒逐粒叫或者細細份咁🤗🤗燒賣幾大粒豬🐷肉同蝦🦐肉比例適中雞🐔腳、排骨夠入味XO醬炒蘿蔔糕、腸粉亦有鑊氣炒麵炒得好平均,叉燒包甜甜地讚👍🏻完就要講有咩改下先😃😃米粉、雲吞、老火湯、皮蛋瘦肉粥、油菜、花卷呢幾類都口啖啖,冇咩味😅😅蔥花滑蛋就太鹹!😐😐服務方面好好,上菜速度快,會主動添茶收走碗碟!有個小插曲係牛展片以為佢係一片一片咁所以叫左4份,點知上枱時係16片,好彩都辣辣地幾開胃,全部都食曬😝😝

我地就每款都有叫,食齊佢所有😚😚

點心可以逐粒逐粒叫或者細細份咁🤗🤗
燒賣幾大粒豬🐷肉同蝦🦐肉比例適中
雞🐔腳、排骨夠入味

XO醬炒蘿蔔糕、腸粉亦有鑊氣

炒麵炒得好平均,叉燒包甜甜地

讚👍🏻完就要講有咩改下先😃😃

蔥花滑蛋就太鹹!😐😐

服務方面好好,上菜速度快,會主動添茶收走碗碟!
2020-10-16
早餐
用餐優惠
優惠券
2020-09-29 2218 瀏覽
燕窩蟹粉小龍包大閘蟹我第一次食感覺上冇咩特別lol呢個蟹膏用黎點班塊好好味!!!!!蛋白花凋蝦球呢個飯, 主要令你飽, 冇咩其他意義食蟹寒涼, 最後飲番個薑茶先得呢個糖水超級爆好味, 因為我好中意飲薑水糖水
2020-07-30 3685 瀏覽
今個weekend喺金域假日酒店staycation,check out嗰日嘅lunch就同阿爸阿媽三個落咗佢間中菜館飲茶。因為疫情關係,喺酒店飲茶食飯安全啲。開咗一壺鐵觀音,茶葉乾淨,小茶粉。環境中規中矩,星期一嘅午茶比我預期中多人。點心試咗晶瑩蝦餃皇,北菇鮮蝦燒賣,xo醬鳳爪,上湯芫茜牛肉球,蘿蔔千絲酥,流心黑芝麻圓,酥炸鹹水角同叉燒包。點心水準大致中尚,味道新鮮。我哋比較鍾意佢個燒賣佢真係皮薄餡靚,個芝麻丸真係做到有留心嘅效果,蘿蔔絲夠鬆脆多餡皮薄。其他嗰啲係傳統香港點心嘅味道冇乜特別,同平時同區飲茶嗰啲差唔多。如果你係假日酒店嘅會員飲茶仲會有折添,咁就就真係好過去茶樓飲啦。
2020-06-22 3205 瀏覽
還記得愛上越南嘅大頭蝦,應該係喺胡志明市,幾年前,當時吃一隻大頭蝦,大概港幣$80,嗰啲膏多到可以飲,好似手掌咁大嘅大頭蝦同食龍蝦肉冇異,就在那個時候就愛上了越南大頭蝦。喺香港有時食自助餐,都會遇上呢類大頭蝦,不過始終味道都冇咁好食,莫非真係要到越南先至可以食返嗰種應有嘅鮮味?龍苑中菜廳有個大頭蝦嘅Menu,有多款大頭蝦嘅菜式可以選擇,吃完後我們一班朋友還相約一定要喺越南再聚,同樣試多次大頭蝦嘅鮮味。當晚做緊唔同嘅優惠,又酒店七折coupon 又有醫護人員優惠,龍苑基本上滿座。幸好我哋都留咗枱,不過好熱鬧,感覺同社會以前歌舞升平嘅時候一樣咁正,唔通個個都為大頭蝦以來?避風塘大虎蝦,呢個先拔頭籌,用上港式風味調教來自越南嘅大虎蝦,到底會係咩樣?避風塘炒過之後感受完全唔同,熱辣辣嘅鑊氣加上蒜茸、蔥,辣椒嘅香氣,絕對係港仔最愛。蒜蓉牛油焗大蝦,其實手法度度差唔多,只不過用上勁蒜蓉同牛油來焗,相對越南餐廳好多地方都會有呢個方法來造,但牛油香,絕對叫你迷倒。愛咖哩人必選咖喱大虎蝦粉絲煲,如果你熱愛咖喱,然後又愛粉絲煲,就更加之鍾意,因為條條粉絲都吸收晒咖喱嘅精華,而咖喱汁又可以送飯,嗰隻大頭蝦就

愛咖哩人必選咖喱大虎蝦粉絲煲,如果你熱愛咖喱,然後又愛粉絲煲,就更加之鍾意,因為條條粉絲都吸收晒咖喱嘅精華,而咖喱汁又可以送飯,嗰隻大頭蝦就變咗好似配角一樣。

吃茄汁煎蝦碌時候就會諗起媽媽和婆婆,呢個好似屋企嘅菜式一樣,你一定會食得高興,而且就像平凡的家庭小炒,蝦碌完全吃得出大頭蝦嘅新鮮又爽口。

食咗四款唔同嘅大頭蝦,就知道同平時我哋食開嘅蝦真係好唔同,大件而且肉質好爽口,真係淡淡都彈牙,有機會嚟我建議你試晒咁多隻,因為每隻都有唔同嘅性格和特質,四隻都好出色。

當晚亦都試咗幾款龍苑出名嘅菜式,都可以分享下。

招牌紅酒燴牛尾煲食過都好幾次,呢個真係一流,牛尾入口即溶,而且個紅酒汁,配上小饅頭真係好正,我件牛尾大到一個點,女仔真係會食唔哂 ,不能錯過的必點菜式。

另外枝竹火腩紅炆龍躉翅煲都係首選,好似我老婆呢啲鍾意食魚又係讚不絕口,龍躉翅大條到不行,講真你喺外邊大排檔或者好似金山海鮮酒家呢類餐廳食都差唔多價錢,但係呢度用上一個同樣嘅價錢就食到酒店級嘅級數,講真,夫復何求。

另外食左金絲鵝肝百花炸釀北海道帶子,呢個高貴到不得了嘅菜式,我諗都唔使講點樣整,或者有幾好食,淨係兩樣名貴食材放在一起,你都可以諗到個化學作用。

最後再加上一個通菜煲,有魚有肉有菜,剛剛好圓滿。

尾聲就當然要同樣吃龍苑嘅好味甜品,一個叫豆花,一個叫蛋散,咁就不如兩樣都食晒。

呢個Menu做到六月底,大家有興趣食越南大頭蝦嘅不妨黎試吓,去不到越南,暫時過嚟食個飯就當去咗越南啦。

龍苑中菜廳
尖沙咀彌敦道50號金域假日酒店低層1樓
2020-06-02
2020-06-19 1924 瀏覽
金域假日酒店嘅龍苑中菜廳經常會有新菜單,今次加埋有醫護人員嘅優惠所以同朋友嚟試吓呢個越南大虎蝦菜單。如果你以為個個唔出街食飯,咁你就錯啦,基本上高朋滿座非常多人,成晚都full到不得了。可能係呢個新餐廳吸引,講真越南虎蝦,又有多種不同優惠,好難唔去食。之前喺其中一間金鐘嘅自助餐,試過越南虎蝦一試難忘。上次係食刺身版本,估不到咁好食。當晚試咗幾隻唔同嘅虎蝦菜式,當中最愛蒜蓉牛油焗大蝦,個蒜蓉牛油味同越南餐廳味道好似好相近,整隻大蝦都滿佈牛油嘅香味。喜歡香脆嘅味道,就會叫避風塘大虎蝦,呢一個絕對係港式風味,同之前食過好多種避風塘炒菜式都一樣正,惹火冇無限 ,不過相對蝦肉就冇咁爽。咖喱大虎蝦粉絲煲係愛飯人士嘅最愛,咖哩濃到一個點,又不會遮蓋蝦肉的爽甜彈牙。茄汁煎蝦碌同屋企媽媽煮嘅野一樣,又係好適合送飯,家常小菜,令你非常有親切感。一晚可以使到咁多款唔同嘅蝦,新鮮同滿足感好高。當晚仲食咗呢個另一個首本名作招牌紅酒燴牛尾煲,估唔到同個蝦一樣咁吸引,同親戚朋友講開,才知道原來喺呢度嘅好出名嘅菜式,個牛做得好好,又腍又入味。估唔到原來食蝦都可以食到咁飽,加埋個牛肉就已經非常滿足。連甜品也吃不到了。

一晚可以使到咁多款唔同嘅蝦,新鮮同滿足感好高。

2020-06-09 2225 瀏覽
食飯最緊要有知音者,同聲同氣至食得開心,今日又同班鐵腳食大蝦,最正是飯腳買左金域假日酒店6折現金券,當然即刻用。今次好似同大蝦有仇咁,在龍苑新推出的4款大蝦中,就點了3款大蝦,不過食得滋味最緊要。 「茄汁煎蝦碌」微酸帶甜好醒胃,仲誘發出大蝦鮮甜味。「蒜蓉牛油焗大蝦」蒜香樸鼻一樣咁吸引。 不過個人就最欣賞「咖喱大虎蝦粉絲煲」一開個煲蓋,咖哩香傳到幾丈遠都聞到,最精彩除了大蝦外,粉絲吸收晒大蝦的鮮甜及咖哩香,好味到令大家欲罷不能。 我地仲點了金絲鵝肝百花炸釀北海道帶子,外表脆卜卜,入面是好軟滑鮮甜的帶子及蝦膠,同樣鮮味十足,口感好豐富。 招牌紅酒燴牛尾,好味到無得彈,肉質又腍又夠味,連汁我地都唔放過,點埋花卷同吃,好鬼好味。 不過講到至出位必屬枝竹火腩紅炆龍躉翅煲,熱辣辣咁原煲上,啖啖龍躉肉,唔多講都知幾得,仲有男人至愛的火腩,加埋索晒汁既枝竹,簡直滿足晒味蕾。 最後食埋啫啫西生菜煲,好滿足?當然未喇!仲有我最愛蛋散及滑溜溜豆腐花,呢兩道甜品都好正呀!由於我地有6折現金券,即刻用抵上加抵,如果未買就要快手。不過依家凡惠顧龍苑中菜廳午膳及晚膳,憑匯豐信用卡星期一至日七折優惠,AE及恆生星期

最後食埋啫啫西生菜煲,好滿足?當然未喇!仲有我最愛蛋散及滑溜溜豆腐花,呢兩道甜品都好正呀!由於我地有6折現金券,即刻用抵上加抵,如果未買就要快手。不過依家凡惠顧龍苑中菜廳午膳及晚膳,憑匯豐信用卡星期一至日七折優惠,AE及恆生星期一至四75折,五六日八折,用信用卡一樣咁抵。

查詢:2315 1006或網上訂座
2020-06-01
  • 啫啫西生菜煲
  • 枝竹火腩紅炆龍躉翅煲
  • 招牌紅酒燴牛尾
  • 茄汁煎蝦碌
  • 咖喱大虎蝦粉絲煲
2020-06-03 2108 瀏覽
早說過金域假日酒店「龍苑」是自己經常光顧的地方,前個月先一家人參觀完婚禮之後齊齊嘆茶,今次又同一班朋友試試新推出的新菜式。可能大家困得太耐,好想出街食飯,同朋友傾下計,而且餐廳仲做緊醫護人員有半價,難怪今晚全院滿座,相信當中有不少是為今次疫情付出心力的醫護朋友。餐廳先送上「抗疫湯」,香甜的龍脷葉及蘋果,入口舌底生津,正。枝竹火腩紅炆龍躉翅煲 ($498)早兩三年前曾經在龍苑攪過生日飯局,其中一道菜就是炆龍躉翅,今日重遇,賣相依然澎湃,尤其是魚皮,充滿了骨膠原,火腩跟腐竹蘸滿了肉汁,用來下飯一流,但份量太多,沒5,6位朋友,恐怕消滅不了。 招牌紅酒燴牛尾煲(四件) 每件都有如小朋友拳頭大小,炆得超軟腍,輕輕用叉一戳,已經骨肉分離,肉質帶甜香,惹味到一個點,而骨肉的精華都混和在醬汁內,當然不能錯過,特意另加點了花卷($48/半打),軟熟熱燙的花卷蘸滿了醬汁下,真是人間美味。蒜香味濃的「蒜蓉牛油焗大蝦」($138/隻)隻隻都手掌長度,炸得蝦殼卜卜趣,蒜蓉及牛油香味滲入蝦肉,真係好香口。「咖喱大虎蝦粉絲煲」($538/4隻)選用的大虎蝦質素好,啜一下蝦膏,甘香豐腴,而咖喱汁帶甜味,置

枝竹火腩紅炆龍躉翅煲 ($498)

招牌紅酒燴牛尾煲(四件)

蒜香味濃的「蒜蓉牛油焗大蝦」($138/隻)

「咖喱大虎蝦粉絲煲」($538/4隻)

選用的大虎蝦質素好,啜一下蝦膏,甘香豐腴,而咖喱汁帶甜味,置底的粉絲蘸滿了蝦汁及咖喱汁,絕對是一個搶食點。

「茄汁煎蝦碌」($538/4隻)

同一樣的食材,卻是變化萬千,茄汁蝦好有家庭菜的感覺,不錯。

金絲鵝肝百花炸釀北海道帶子($368)

外層脆絲,餡料是帶子肉及鵝肝,嫩滑與油香夾雜,層次分明,沾些少甜酸汁,油膩感減低不少。

即製豆腐花

甜品是即叫即製豆腐花,熱辣辣的非常討好,質地輕盈富豆味,下點黃糖就更滋味。

P.S : 凡惠顧龍苑中菜廳午膳及晚膳,憑匯豐信用卡星期一至日七折優惠,AE及恆生星期一至四75折,五六日八折

【低至六折電子現金券閃購優惠】

金域假日酒店於5月27日至6月4日期間推出限時優惠,可以低至六折選購電子現金券!無論是在餐廳或酒吧,甚至入住舒適的客房,電子現金禮券都可以兌換!

每張現金券總值港幣500元:

購買1至7張:75折優惠

購買8-11張:7折優惠

購買12張或以上:6折優惠

2020-03-16 3508 瀏覽
🍵黑椒米網牛柳卷在其他餐廳較少可以吃到的一種點心,顏色是綠色的,外皮10分鬆脆,裏面的牛柳多汁,加上西芹粒和淡淡的黑椒味, 十分美味。🍵xo醬炒蘿蔔糕XO醬很香,賠上了芽菜,味道是不錯的。但蘿蔔糕裏面的蘿蔔份量較少,而且做時粉較多,不夠蘿蔔的味道。🍵蝦餃他九時每次學習必點的點心,這家的蝦餃皮晶瑩,而且有嚼勁,但略厚。蝦肉份量多,鮮甜,加上要筍絲,就更美味了。唯一這裏的人手可能不足,以五星級酒店來說服務質素只是很一般。
🍵黑椒米網牛柳卷
🍵xo醬炒蘿蔔糕
🍵蝦餃
2020-01-23 2447 瀏覽
新一年就快到 我就率先同屋企人去左位於Holiday Inn basement嘅龍苑食左餐飯慶祝新年啦其實係咁啱見到佢有新春套餐 哈哈呢個套餐又鮑魚又燕窩夠哂矜貴 啱哂新年金絲鵝肝百花炸釀北海道帶子紅燒海皇燴燕窩羹上湯焗波士頓龍蝦翡翠鮑汁扣鮑魚伴金錢陳皮砂薑雞蟹肉扒西蘭花芝士海皇焗飯古法合桃露成個餐最記得係帶子 燕窩同鮑魚帶子見到個樣以為佢出面炸嗰層好厚點知佢一絲絲 炸得好脆 帶子又大又腍 口感好好記得燕窩係因為冇諗過咁足料然後鮑魚好入味 亦都好彈牙
新一年就快到
我就率先同屋企人