餐廳: 龍門客棧 (麗豪酒店)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-05-02 273 瀏覽
屋企人係大陸落黎,Book左晚麗豪酒店俾佢住得舒服啲,夜晚落左樓下食晚餐,估唔到唔貴又幾好食👍🏼。茶芥 $20/位、小食 $18/碟。。🥢南翔小籠包 $78招牌菜之一,皮薄多汁,整得幾正宗。。🥢龍井河蝦仁 $268呢個屋企人讚不絕口!蝦仁爽口彈牙,簡單龍井炒已經好鮮味,蝦仁細細粒,可以一口食,份量適中。。🥢三鮮炒年糕 $138年糕QQ好煙韌,配菜入味又多,炒得好香。。🥢上海雞絲春卷 $68小食類好抵食!又大碟!雞絲春卷好脆,春卷皮薄薄地,餡料加左啲菜好特別。。🥢豆沙鍋餅 $56份量多,豆沙好食,好滑,鍋餅皮煎到脆脆地。。🥢桂花酒釀丸子 $58酒味重丸子🍡好多粒,整得好QQ,2-3人share都夠食。

🥢南翔小籠包 $78
招牌菜之一,皮薄多汁,整得幾正宗。

🥢龍井河蝦仁 $268

🥢三鮮炒年糕 $138
年糕QQ好煙韌,配菜入味又多,炒得好香。

🥢上海雞絲春卷 $68

🥢豆沙鍋餅 $56
份量多,豆沙好食,好滑,鍋餅皮煎到脆脆地。

🥢桂花酒釀丸子 $58
酒味重丸子🍡好多粒,整得好QQ,2-3人share都夠食

2023-04-29 193 瀏覽
✨南翔小籠包 $78/4件皮薄盛起鮮肉同湯汁,一啖咬落去感受到湯汁嘅鮮美。亦有配搭黑醋、薑絲,感覺好正宗。👍🏻✨京蔥爆羊肉 $168呢道菜充滿北方風味,油潤濃郁好啱餸飯。🥰 鮮嫩的羊肉有少少羶香,京蔥味道清甜,醬炒後非常惹味。✨馳名擔擔面 $78花生醬結合辣油嘅味道,變成一種好特殊嘅香辣風味,但又唔會太油膩。麵條質感軟滑,吸收晒湯底嘅精華。✨砂鍋菜膽雲吞雞 $268大大個砂鍋盛起濃郁嘅雞湯,雲吞大粒飽滿,而且鮮味十足,雞肉都好嫩滑,大讚😘。✨桂花酒釀丸子 $58甜酒釀同桂花嘅味道結合起嚟香氣四溢,丸子煙煙韌韌,甜道帶酸,好獨特。📍龍門客棧 (麗豪酒店) (沙田)沙田大涌橋路34-36號麗豪酒店1樓
✨南翔小籠包 $78/4件

✨京蔥爆羊肉 $168

✨馳名擔擔面 $78

✨砂鍋菜膽雲吞雞 $268

✨桂花酒釀丸子 $58

📍龍門客棧 (麗豪酒店) (沙田)
沙田大涌橋路34-36號麗豪酒店1樓
2023-04-25
  • 南翔小籠包
  • 京蔥爆羊肉
  • 砂鍋菜膽雲吞雞
2023-04-28 191 瀏覽
平日四位套餐性價比高,但是招呼-般,進去時已通知是從OpenRice 訂座,但是沒有理會,之後在結帳時再提一提,最後都係沒有記錄。食品尚算穩定,套餐選擇多,平日-至四更便宜,坐位及環境尚算理想,客人不多,尚算寕靜,可以-試。消費500元還可以前往餅店換領25元消費卷,不過由於太晚,食完飯去餅店已經沒有人在°其實不知為何要這樣麻煩,應該在埋單後,直接提供,不是更方便客人,反正消費券是需要下次消費,在酒店立場,不是更好?
2023-04-27
  • 宋嫂桂魚羹
2023-04-23 316 瀏覽
麗豪酒店的中餐廳龍門客棧主打淮揚料理,今日和好友一同來飲茶吹水。假日中午餐廳有推出每位158的Lunch Set,抵食又可以一次品嚐到多種料理。南翔小籠包小籠包餡料扎實,外皮皮薄而不厚,好滋味。砂鍋菜膽餛飩雞雞湯味道好鮮美,搭配清爽的白菜,好暖胃。服務生會主動幫忙把雞肉從雞骨取下,肉質軟嫩多汁。雲吞超推薦,餡料飽滿味道一流。陳醋肴肉凍肉晶瑩剔透,微酸的口感好開胃紅油炒手餛飩皮薄餡多超級正,配上帶點甜微辣的醬汁,必試!蟹籽燒賣皇皮Q內餡蝦肉好滿足,上面點綴著干貝絲,味道超棒!晶瑩鮮蝦餃外皮剔透,餡料飽滿,每口都是蝦肉!宋嫂魚蓉羹魚蓉羹很鮮甜,晶瑩剔透,滿滿魚蓉相伴。富豪XO醬四季豆炒得入味,配飯一流! 金腿河蝦仁炒飯金黃的炒飯粒粒分明,味道清淡爽口總體而言,餐點道道口味都在水準之上,侍應服務態度佳,Lunch Set飽足又抵食。環境寬敞坐的舒適,是適合家族聚會或三五好友小聚的高性價比中餐廳。

南翔小籠包
小籠包餡料扎實,外皮皮薄而不厚,好滋味。

陳醋肴肉
凍肉晶瑩剔透,微酸的口感好開胃

紅油炒手
餛飩皮薄餡多超級正,配上帶點甜微辣的醬汁,必試!

蟹籽燒賣皇
皮Q內餡蝦肉好滿足,上面點綴著干貝絲,味道超棒!

晶瑩鮮蝦餃
外皮剔透,餡料飽滿,每口都是蝦肉!

宋嫂魚蓉羹
魚蓉羹很鮮甜,晶瑩剔透,滿滿魚蓉相伴。

富豪XO醬四季豆
炒得入味,配飯一流!

金腿河蝦仁炒飯
金黃的炒飯粒粒分明,味道清淡爽口

砂鍋菜膽餛飩雞
餐廳:龍門客棧 (沙田)地址:沙田大涌橋路34-36號麗豪酒店1樓唔知大家有冇去過富豪保齡球場碌過Ling呢🎳?玩完仲可以沿着城門河散吓步都幾寫意🚶🏻‍♂️,行到咁上下有啲肚餓又有啲攰,去到麗豪酒店眾多餐廳入面搵返一間坐低食嘢都喺個唔錯嘅選擇🤓1樓呢間龍門客棧喺酒店自己開嘅川菜館,唔經唔覺就開咗十幾年,行入餐廳見到傳統上海式嘅設計風格,以紅🔴、黑色為主調⚫️,令人一諗就聯想起四川嘅格調,當中仲設有6間獨立房間,一家人食飯想要啲私隱,或者過嚟包廂傾生意都一樣咁方便👍✝️宮保雞丁 $168講到知名度高嘅川菜又點少得宮保雞丁,清朝時期已經有嘅菜式,到而家都一直咁受歡迎就知點解😎。豆瓣醬加上花椒、乾辣椒嘅配搭🌶️,帶嚟麻香微辣嘅特色惹味,加上黑醋所帶嚟嘅輕微甜酸,雞肉食起上嚟就更加開胃滋味😋✝️南翔小籠包 $188/10隻要講到上海美食,一定要提到小籠包,小巧嘅外形加上用咗特製嘅竹籠去蒸製,打開蓋嗰吓香噴噴熱辣辣真喺相當吸引🤤,咬開手工製嘅包皮,加上少少醋,肉香加上豐腴嘅肉汁喺口腔裏面四淺💦,一啖食一隻,好食到話咁快就清晒十隻😆另外叫咗個午膳自選套餐($148/位),可以喺南北美點揀四款、淮揚小食揀一款
餐廳:龍門客棧 (沙田)
地址:沙田大涌橋路34-36號麗豪酒店1樓

✝️宮保雞丁 $168

✝️南翔小籠包 $188/10隻

另外叫咗個午膳自選套餐($148/位),可以喺南北美點揀四款、淮揚小食揀一款、豐料湯羹揀一款、精選小炒揀一款、地道飯麵揀一款,夾夾埋埋都有成8款食物😍,分別叫咗晶瑩鮮蝦餃、上海燒賣、生煎鍋貼、
馳名素菜包、美味燻魚、宮廷酸辣湯、
奶油津白同
瑤柱肉碎菜粒泡飯

原來上海燒賣喺當地嘅特色小吃,用咗糯米、香菇粒🍄、豬肉等整成,口感食落有啲似粢飯;
生煎鍋貼喺我嘅至愛,底部香煎至金黃焦脆,咬開仲有肉汁流出,層次相當豐富;
個人最推薦宮廷酸辣湯,當中有肉絲、木耳、豆腐、筍、金菇、腐竹等材料,飲落香辣酸香,當中仲蘊含住濃厚胡椒香,絕對可以Encore飲多幾碗🤪
2023-04-21
10 分鐘 (堂食)
2023-04-19 234 瀏覽
今日嚟左沙田麗豪酒店食上海菜 呢間酒店已經好耐歷史 原來入面d餐廳都唔錯ga 有紅燈籠🏮裝飾 加添中式感覺花雕醉雞 每次食上海野都會叫嘅頭盤 佢有淡淡酒香味 雞都幾滑嘅南翔小籠包 小籠包個皮好薄 咬開入面有好多湯汁 要小心辣嘴酸辣湯 呢個辣度係我唔食辣都可以食到嘅程度 入面有啲蝦 豆腐 萵筍 木耳絲雪菜肉絲炒年糕 雪菜肉絲同年糕係幾夾ga wo龍井河蝦仁 粒粒蝦仁再加埋小小嘅龍井茶葉一齊炒 食落去會有淡淡嘅龍井香環境都坐得幾舒服 適合一大班人慢慢傾下計 又唔限時

南翔小籠包 小籠包個皮好薄 咬開入面有好多湯汁 要小心辣嘴

雪菜肉絲炒年糕 雪菜肉絲同年糕係幾夾ga wo

環境都坐得幾舒服 適合一大班人慢慢傾下計 又唔限時
喺香港想decent少少食中菜,估唔到城門河附近既酒店有好選擇!!我係為咗食片皮鴨而來的🤭🤭預先早一日就打電話預訂好一隻北京烤填鴨主角來了!烤鴨烤至金黃色,相當吸引尺寸之大令我同朋友不禁驚嘆❗️因我地即將兩個人要享用一隻😆職員將片皮鴨既厚度拿捏得好適中鴨皮烤得脆口,但亦有一定厚度,嚼在嘴裏鴨油香洋溢北京烤鴨既精髓之處,就係一種豐腴既口感!薄餅溫度都保持得好,一共兩籠皮脆肉嫩、配上青瓜同青蔥甜醬,每啖鴨油香都喺口腔內徘徊🥰+$98就可以有烤鴨二食,鴨崧鍋巴炸至酥脆既鍋巴,搭配炒至帶點鹹香的鴨肉,每啖咬落去脆卜卜又滿口肉香的感覺,食到一口接一口😌鴨崧既份量多到我最後仲打包翻屋企🤣🤣如果多幾個朋友一齊黎食,以鴨崧拌飯我相信都會好夾!雖然食到超飽足,但係見到特製既小籠包,都係要食😂小籠包皮薄餡靚,內裡滿滿的湯汁,根本就係小籠湯包😂😂蘿蔔絲酥餅可見一卷卷既排紋,層層酥脆又唔油膩,最意想不到係咬落去內裡會有湯汁!!超水準之作!眼闊肚唔夠闊既我地,見到甜品menu好想試埋高力豆沙同杏仁豆腐,最後都係打消念頭留下次再訪,餐廳職員好細心,主動問我地飯後甜品,送咗我地一人一件桂花糕,為我地呢餐飯劃上一個完美

我係為咗食片皮鴨而來的🤭🤭
預先早一日就打電話預訂好一隻北京烤填鴨

主角來了!
烤鴨烤至金黃色,相當吸引
尺寸之大令我同朋友不禁驚嘆❗️因我地即將兩個人要享用一隻😆

職員將片皮鴨既厚度拿捏得好適中
鴨皮烤得脆口,但亦有一定厚度,嚼在嘴裏鴨油香洋溢
北京烤鴨既精髓之處,就係一種豐腴既口感!
薄餅溫度都保持得好,一共兩籠
皮脆肉嫩、配上青瓜同青蔥甜醬,每啖鴨油香都喺口腔內徘徊🥰

+$98就可以有烤鴨二食,鴨崧鍋巴
鴨崧既份量多到我最後仲打包翻屋企🤣🤣
如果多幾個朋友一齊黎食,以鴨崧拌飯我相信都會好夾!

南翔小籠包

雖然食到超飽足,但係見到特製既小籠包,都係要食😂
小籠包皮薄餡靚,內裡滿滿的湯汁,根本就係小籠湯包😂😂

蘿蔔絲酥餅

眼闊肚唔夠闊既我地,見到甜品menu好想試埋高力豆沙同杏仁豆腐,最後都係打消念頭留下次再訪,餐廳職員好細心,主動問我地飯後甜品,送咗我地一人一件桂花糕,為我地呢餐飯劃上一個完美既句號🧡

以前真係唔知沙田有咁高質既中菜餐廳,片皮鴨好食不在話下,連點心都相當用心製作,職員好有禮貌,服務態度一流!母親節當日仲特別有母親節套餐,提早成功訂位套餐仲有75折優惠,我已經忍唔住決定要帶埋其他屋企人黎😌

2023-04-11
蘿蔔絲酥餅
2023-04-18 134 瀏覽
位於沙田麗豪酒店入面嘅龍門客棧🏛️裝潢好古色古香 傳統小橋流水風格🎐環境闊落 氣氛清幽 鍾意食中菜嘅朋友唔好錯過🤗🤗頭先會送上茶飲🍵同埋醬料前菜前菜係醃蘿蔔 清爽開胃🐔宮保雞丁 $168宮保雞丁色彩好豐富 用咗紅綠椒同埋辣椒雞肉鮮嫩 配上香脆嘅腰果 少少辣後勁有股甜酸味😆🫎鐵板京蔥爆牛肉 $188鐵板牛肉上枱已經聞到勁香牛肉味用咗大量嘅洋蔥 味道好吸引 香噴噴熱辣辣 好惹味😋😋牛肉分量充足 食落軟腍滑溜配料仲有香菇同竹筍 有個鐵板夾住唔會好快凍🐦四川樟茶鴨 (半隻) $198呢度嘅樟茶鴨都好出色 賣相粉粉地入口有樟木同茶葉🌿嘅清香 熏得好入味鴨肉肥瘦適中 皮酥肉嫩上海生煎包 $78生煎包底部煎到金黃色芝麻味香濃 成個包好厚實 咬落去餡料嘅肉汁爆出嚟好juicy 味道鮮美😍😍Menu:

位於沙田麗豪酒店入面嘅龍門客棧🏛️

成個包好厚實

咬落去餡料嘅肉汁爆出嚟好juicy 味道鮮美😍😍

Menu:
2023-04-17 156 瀏覽
外地親戚來港,定於麗豪酒店落腳,酒店有幾間餐廳,其中龍門客棧裝修特別典雅,木製傢具營造出一種優雅的氛圍,今晚就決定於呢間餐廳相聚!鐵板京蔥爆牛肉 $188大大塊的牛肉片和新鮮京蔥炒製而成,味道非常鮮美,牛肉入口即化,京蔥的香氣也很濃郁,非常開胃南翔小籠包$78皮薄餡多,食落口會爆汁,非常出色!金銀炒鱔糊 $208鱔魚非常鮮嫩,搭配著糊狀的醬汁同豆芽,是頗為特別的菜品砂鍋鲍魚粒鹹肉炒菜飯 $218超級大煲,睇落清淡但食落都幾濃味最值得欣賞係餐廳的服務非常好,會主動給客人提供菜品的介紹和建議,讓人感到非常舒服和貼心。

木製傢具營造出一種優雅的氛圍,今晚就決定於呢間餐廳相聚!

鐵板京蔥爆牛肉 $188

南翔小籠包$78
皮薄餡多,食落口會爆汁,非常出色!

金銀炒鱔糊 $208
鱔魚非常鮮嫩,搭配著糊狀的醬汁同豆芽,是頗為特別的菜品

砂鍋鲍魚粒鹹肉炒菜飯 $218
超級大煲,睇落清淡但食落都幾濃味

208 上海中菜放題,真心好味。 不是放題質數,是單點質數。師父好勁。 小籠包必點! 皮好薄!醉雞豬手都好入味蝦餃個皮真係好通透。雖然呢間酒店好偏僻,中菜亦都冇乜人知道。但質素比好多上海米芝蓮已經去咪好多倍
2023-04-16
120 分鐘 (堂食)
沙田有間🐉龍門客棧,聽落係以前啲電影名,入到去冇刀槍劍影,只有古色古香嘅擺設,連房間設計都別具匠心,間間有唔同地方嘅色彩🌿 頗雅致🌾🔸南翔小籠包🥟好少香港嘅小籠包能夠做到湯底有層次,一啖食落口有驚艷嘅感🤍🔸砂鍋菜膽雲吞雞呢款菜式係我家細個經常出現,要做到雞湯味道咁濃而雞肉唔會散曬,真係好足料,同埋要好好掌控火喉至得,必食之選👍🏻🔸樟木鴨用樟木薰嘅鴨係好香,鴨肉唔會太老,鴨肉豐富🔸三鮮炒年糕係寧波年糕嘅口感呀😍 呢種口感會偏軟糯彈牙,唔係韓式嗰隻硬度,配三絲好正,又係婆婆家嘅味道!🔸桂花酒釀蘆薈丸子就食得多,今次食到飽飽都要叫份甜品,酒釀同蘆薈🤤竟然咁夾,清爽得嚟隻酒味適中,唔會太淡🫠即時訂埋母親節飯,有上海味呀,阿媽實鍾意❤️#香港美食 #沙田美食 #RegalRiversideHotel #沙田酒店 #沙田好去處 #Shatin #ShatinHotel #香港麗豪酒店 #麗豪酒店 #高級中菜 #上海菜 #DragonInn #龍門客棧 # 清燉獅子頭 #北京烤填鴨

🔸南翔小籠包🥟
好少香港嘅小籠包能夠做到湯底有層次,一啖食落口有驚艷嘅感🤍

🔸砂鍋菜膽雲吞雞

🔸樟木鴨
用樟木薰嘅鴨係好香,鴨肉唔會太老,鴨肉豐富

🔸三鮮炒年糕

🔸桂花酒釀蘆薈

即時訂埋母親節飯,有上海味呀,阿媽實鍾意❤️

2023-03-30
  • 南翔小籠包
  • 砂鍋雲吞雞湯
2023-04-04 259 瀏覽
龍門客棧佈置富傳統中國文化色彩😊,木椅子、木檯、紅色燈光、感覺很有親切感!跟中國朋友飯聚很是享受。😄上海食物也是地道菜單、炒年糕、生煎包、南瓜餅、小籠包⋯西湖菜湯等味道不錯👍
2023-04-01
午餐
中菜選擇眾多,這次選到一家在酒店內的菜館試試,小籠包不錯喔⚠︎︎環境餐牌 南翔小籠包 $𝟟𝟠(𝟜件)很貼心的小籠包底部有紅蘿蔔片防止湯包穿,皮很薄又不易穿,湯汁鮮甜,推薦!⃝ 清燉獅子頭 $𝟟𝟠/每位另一款清新之選是獅子頭,湯頭估計是雞湯,以上等豬絞肉做的獅子頭,肥瘦均勻。 龍井河蝦仁 $𝟚𝟞𝟠 本身愛喝菜又愛吃蝦的我一直覺得龍井蝦仁是很特別的菜式♡´・ᴗ・`♡以龍井菜烹煮菜式,主打清淡,蝦肉新鮮彈牙帶淡淡菜香,份量不少!͇!͇!͇ 四川樟茶鴨 $𝟙𝟡𝟠(半隻) 考工夫的樟茶鴨𓆁,經醃、燻、蒸、炸四道工序製成,要做到外酥裏嫩確不易。吃起來風味鹹香,夠酥脆,肉質可更嫩。 馳名擔擔麵 $𝟟𝟠/每位 主食點了一位份量的擔擔麵,沒想到也挺大碗,花生味很突出,麵質較軟身。

餐牌

南翔小籠包 $𝟟𝟠(𝟜件)

清燉獅子頭 $𝟟𝟠/每位
清燉獅子頭

清燉獅子頭

龍井河蝦仁 $𝟚𝟞𝟠
龍井河蝦仁

四川樟茶鴨 $𝟙𝟡𝟠(半隻)
四川樟茶鴨

馳名擔擔麵 $𝟟𝟠/每位
馳名擔擔麵

馳名擔擔麵
2023-03-29 378 瀏覽
龍井河蝦仁個名好有詩意😂呢個菜式都係佢哋嘅招牌菜,蝦仁晶瑩通透,粒粒都好爽口彈牙💛個口感好好👍🏻又新鮮,非常唔錯~🙆🏻‍♀️南翔小籠包 皮薄餡靚!一咬爆汁嘅效果,入面充滿肉汁,好Juicy 味道好好😆砂鍋鮑魚粒鹹肉炒菜飯 個份量好多😂😂送到黎嘅時候都有啲嚇親 我諗個份量可以適合四人分🥶兩個人食真係好多~不過佢嘅味道就比較淡,如果多番少少調味會更好,但係加入左鹹肉同鮑魚粒口感都唔錯🤭龍門蔥油餅呢個真係超好食😭😭😭❤️‍🔥好推介!如果你都鍾意食酥皮嘅口感,一定要試吓!佢同平時食開嘅蔥油餅唔同,唔係嗰種好厚粉嘅,而係一層層酥皮,所以好好食🥹

砂鍋鮑魚粒鹹肉炒菜飯

龍門蔥油餅
呢個真係超好食😭😭😭❤️‍🔥好推介!

2023-03-27 262 瀏覽
平日嚟呢度有午市套餐,$148一位(兩位起)相當豐富。午市自選套餐可揀四款南北美點、一款小食、一款湯羹、一款小炒及一款地道飯麵。午市套餐揀咗:晶瑩蝦餃皇、蟹籽燒賣皇、生煎窩貼、生煎牛肉包、雲片白肉、宋嫂魚蓉羹、紅燒雙冬豆腐及北京炒拉麵。點心二人每款共兩粒,蝦餃大大粒,而且蝦爽口。燒賣王味道唔錯,鍋貼個底煎得香脆。我推介生煎牛肉包,牛肉味香濃,而且非常之多肉汁。雲片白玉有好多蒜蓉,而且辣辣哋。宋嫂魚蓉羹有魚蓉,有啲似蛋花湯有胡椒香味。紅燒雙冬豆腐夠滑。。北京炒拉麵有肉絲,而且麵身煙靭。另外叫咗呢度嘅招牌菜式龍井河蝦仁及小籠包。龍井蝦仁有龍井香味,蝦仁爽口。小籠包皮薄入邊有湯汁,餡料大大粒。餐廳環境舒服,酒店上海菜又唔貴,係一個唔錯選擇。