2023-01-17 1187 瀏覽
上一次同朋友嚟係11月,當時都有食評,大家可以去參考一下😙再次到訪,因為最近辛苦,所以獎勵自己比上次試更多美食😁😆 首先來個是日嘅粉葛湯x2 同炒番薯葉。番薯葉我覺得好食就一定,但肥膩咗少少,本來諗住用嚟平衡一下。粉葛湯好好味亦好足料,因為嚟之前已經飲咗少少嘢,所以其實已經好飽😹 但係foodies嘅肚係無限的,所以可以繼續介紹俾你地。再來個滷水豬大腸有少少豬氣味同少少靭,不過都OK👌🏻滷肉飯非常足料,但係覺得偏甜,同埋都比較笠。不過都真係幾好味,所以明知道肥都食咗好多。今次都再encore沙窩麻油雞,好似比上次更加多料。睇吓下面第二幅圖:so crazy不過我同友人因為OT + 太耐冇見好開心傾傾吓計乜都食得晒😹最後當然唔少得甜品啦,原來本身鳳梨刨冰已經有蘆薈,但係我唔知所以加咗,又係明明好飽,但係都解咗,食下食下又已經蝕到7788😹😹😹依個非常清新! 推介! 兩次去呢個餐廳都係坐靠牆邊嘅枱,覺得幾舒服。服務態度就上次好啲嘅,但係都唔差。上次係員工幫我哋落單,今次用手機落單。係一個同朋友傾偈嘅好地方,坐幾耐都得😝價錢嚟講都係抵食嘅👍🏻👌🏻報告完畢
上一次同朋友嚟係11月,當時都有食評,大家可以去參考一下😙

再次到訪,因為最近辛苦,所以獎勵自己比上次試更多美食😁😆

首先來個是日嘅粉葛湯x2 同炒番薯葉。

再來個滷水豬大腸

有少少豬氣味同少少靭,不過都OK👌🏻

so crazy

又係明明好飽,但係都解咗,食下食下又已經蝕到7788😹😹😹

依個非常清新! 推介!

上次係員工幫我哋落單,今次用手機落單。
係一個同朋友傾偈嘅好地方,坐幾耐都得😝
價錢嚟講都係抵食嘅👍🏻👌🏻

報告完畢

2023-01-16
2023-01-13 65 瀏覽
龍鳳號⭐️觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號鋪晚上在觀塘做完嘢,打算附近搵地方醫肚,比龍鳳號門外裝橫吸引左,又好想飲珍珠奶茶😋就決定食呢間啦😁古早味肉燥飯 $38肉燥汁好有台灣風味,仲選用台灣珍珠米,好味道👍🏻鹽酥菇 $42鹽酥菇香脆香口,食到唔停得口,還配有蒜片 配搭好啱味。分量都多😋醬燒茄子 $38茄子夠淋,醬料都好野味😍珍珠奶茶 $42就係比呢杯珍珠奶茶吸引咗,見佢用優質燕麥奶製造,不含牛奶,低糖,低脂,健康之選💗感覺無平時d珍珠奶茶咁冇益。試落奶茶甜度適中,珍珠都好煙靭👍🏻😋整體來說,好有台灣特色,價錢合理,值得推介😍📸環境指數🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻‍♀️服務指數🌕🌕🌕🌕🌑👅味道指數🌕🌕🌕🌕🌗💰抵食指數🌕🌕🌕🌕🌗⭐️推介指數🌕🌕🌕🌕🌗
龍鳳號
⭐️觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號鋪

古早味肉燥飯 $38
肉燥汁好有台灣風味,仲選用台灣珍珠米,好味道👍🏻

鹽酥菇 $42

醬燒茄子 $38
茄子夠淋,醬料都好野味😍

珍珠奶茶 $42

整體來說,好有台灣特色,價錢合理,值得推介😍

📸環境指數🌕🌕🌕🌕🌑
  • 鹽酥菇
  • 醬燒茄子
  • 珍珠奶茶
2023-01-11 45 瀏覽
正宗台灣料理小店@觀塘.琴日我同阿妹阿媽一齊去左觀塘一棟商廈嘅一間台灣菜小店「龍鳳號」食下午茶個menu都幾特別 有幾個招牌菜我都未見過.砂鍋麻油雞 $70個湯底好濃郁好惹味不過有啲鹹見到佢落足料 有杞子 好多片薑肉嘅份量好多 有兩隻雞翼+好多其他雞嘅cuts 仲有兩粒牛丸雞肉都好滑.松花皮蛋豆腐 $34豆腐好滑皮蛋都好入味不錯.香茅青檸薑蜜 $22好好飲!!!.珍珠奶茶 $34好特別嘅係佢用左燕麥奶係Oatly嘅 barista 版本但都好滑 唔會話無左牛奶油脂嘅滑同埋佢嘅少甜係真係少甜 不錯不錯.特濃薑汁地瓜湯+手工芋頭 $50加入左好多紫薯+黃心蕃薯個糖水有濃濃薑味 唔會好甜手工芋頭好煙韌QQ!.喺觀塘返工嘅人不妨試試呢間台灣餐廳!!
正宗台灣料理小店@觀塘
同埋佢嘅少甜係真係少甜 不錯不錯
特濃薑汁地瓜湯+手工芋頭 $50
加入左好多紫薯+黃心蕃薯
糖水有濃濃薑味 唔會好甜
手工芋頭好煙韌QQ!
喺觀塘返工嘅人不妨試試呢間台灣餐廳!!
2023-01-10 38 瀏覽
今日嚟觀塘呢間台式餐廳食晚餐,裝修好有中式風味,有多款台式經典小菜,魯肉飯,肉燥飯,鹽酥雞等~魯肉飯 $38份量好滿,魯肉嘅份量都幾多,選用五花肉同肉粒,肥瘦適中,醬汁香濃入味~🥚滷蛋 $10滷水汁鹹甜適中,滷蛋滷得好入味~🐥鹽酥雞 $42鹽酥雞份量好多,炸得好酥脆,香口惹味又唔會太鹹~🍋檸檬冬瓜茶(涷) $28冬瓜茶清熱解毒,加上檸檬酸酸甜甜好開胃~🍠特濃薑汁地瓜湯(熱)$38番薯糖水熱辣辣,採用紫薯同黃薯兩色,香甜得來煲得好淋,薑汁底夠哂薑,好暖胃~

魯肉飯 $38

🥚滷蛋 $10
滷水汁鹹甜適中,滷蛋滷得好入味~

🐥鹽酥雞 $42
鹽酥雞份量好多,炸得好酥脆,香口惹味又唔會太鹹~

🍋檸檬冬瓜茶(涷) $28
冬瓜茶清熱解毒,加上檸檬酸酸甜甜好開胃~

🍠特濃薑汁地瓜湯(熱)$38

2023-01-09 42 瀏覽
ʚ 龍鳳號 (觀塘) ɞ觀塘區有好多台灣菜,朋友大推龍鳳號,主打古早味台式料理,多種選擇,餐廳環境設計都好有心思。ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ❀ 古早味魯肉飯 $38招牌菜式當然要試一試!選用五花肉,豬肉粒同台灣珍珠米,唔會過份油膩,個人認為滷肉飯要有五花肉嘅肥肉部分撈埋一齊食先正😂而佢就係肥瘦適中,加埋醬汁好入味,好抵食👍❀ 大腸麵線 $42麵線幼細,湯底好濃郁,大腸好足料,加上胡椒粉,令我諗起台灣嘅味道。❀ 鹽酥菇 $42一大碗超抵食,一上檯已經聞到香味🤤仲係熱辣辣外脆內軟,表面炸粉夠薄,炸得表面香脆,但入面依然有汁,真係好好味😋❀ 滷豆腐 $32以為呢個價錢應該好少,點知同樣份量十足,有8舊!每塊都好大塊😂豆腐吸收曬滷水汁,好入味,但唔會鹹。❀屏東金桔檸檬 $28台式古早味飲品,清香嘅金桔檸檬酸酸甜甜,開胃又解渴👍📍 龍鳳號 (觀塘)觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號舖#hkfood#hongkongfoodie#hongkongfood#hkfoodie#foodiehk#foodstagram#instagood#foodlife#hkig#
ʚ 龍鳳號 (觀塘) ɞ

ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ

❀ 古早味魯肉飯 $38

❀ 大腸麵線 $42

❀ 鹽酥菇 $42

❀ 滷豆腐 $32

❀屏東金桔檸檬 $28
台式古早味飲品,清香嘅金桔檸檬酸酸甜甜,開胃又解渴👍

📍 龍鳳號 (觀塘)
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號舖

#hkfood#hongkongfoodie#hongkongfood#hkfoodie#foodiehk#foodstagram#instagood#foodlife#hkig#hkeat#香港美食#cloverlandhk四葉草#龍鳳號 #觀塘美食#台式餐廳
🍴 惹味肉燥乾拌板條 $42 (7.5/10)肉燥鹹鹹甜甜,有股蔥油嘅香味,仲有啲芫荽蔥同埋芽菜,返條有啲似河粉同埋陳村粉,食落去比較軟腍,同埋都比較大條可以包到啲肉燥一齊食,真心幾好食!🍴古早味魯肉飯 $38 (7/10)用咗珍珠米,幾大碗嘅,滷肉味道比較偏甜,滷肉有油有瘦嘅部份,都肥瘦相間!🍴鹽酥雞 $42 (7/10)鹽酥雞炸得好香脆,肉質比較乾身,雞肉有用酒撈過,有浸酒香,食得出有蒜頭同九層塔嘅香味,鹽酥嘅味道都好濃,幾鹹香,味道都好正宗!🍴滷水拼盤 $78 (7.5/10)滷水味道鹹鹹甜甜,大腸滷得好軟腍,豬耳嘅皮好煙靭軟骨又爽口,滷蛋滷得好入味,整體味道都係比較淡,但又滷得軟腍入味,淡口人最愛!推薦指數: 7/10真心裝修幾有特色,下次會想試下甜品!

🍴 惹味肉燥乾拌板條 $42 (7.5/10)

🍴古早味魯肉飯 $38 (7/10)

🍴鹽酥雞 $42 (7/10)

🍴滷水拼盤 $78 (7.5/10)

推薦指數: 7/10
真心裝修幾有特色,下次會想試下甜品
2023-01-07 35 瀏覽
食飽飽 甜品是指定動作吧☺️觀塘其實好多工業大廈所以普遍營業時間較短😥食糖水有得簡必須有芋圓🤪✨仙草凍$42 (手工芋圓、地瓜圓、仙草)雖然整體唔大碗但芋圓都煙煙unun~呢個價錢係合理的
食飽飽 甜品是指定動作吧☺️
觀塘其實好多工業大廈
所以普遍營業時間較短😥

糖水有得簡必須有芋圓🤪

✨仙草凍$42 (手工芋圓、地瓜圓、仙草)
雖然整體唔大碗
但芋圓都煙煙unun~
呢個價錢係合理的
【MENU選擇多仲有大大份刨冰🍧】成日都聽到呢一間野,好似幾抵食🇹🇼之前喺觀塘返工都試唔到,因為行得太遠😂今次終於試到!果然係台灣味道☺️大概7:30嘅晚飯時間,都已經好多人,都差唔多FUll晒㗎😚.🍴古早味肉燥飯有得揀肉燥飯同魯肉飯,猶豫咗好耐🙈最尾揀咗肉燥飯🤪肉燥飯,呢個價錢都幾大碗,巨多肉燥🤩食落去甜甜地,幾特別👍🏼.🍴台式麻辣鴨血鍋呢款應該係期間限定⏰有鴨血、豆腐、菜、豚肉😚豚肉少少肥🙈佢冇辣度選擇,我覺得都幾辣🌶️今次仲額外加咗粉絲!.🍴鹽酥雞份量都多,幾脆口🐔雞都算嫩滑👍🏼.🍴傳統黑糖刨冰超大兜,有芋圓、地瓜丸😌呢2款都係偏硬,但係都煙靭,仲大大粒添🤣仲有拍拖寒天、珍珠、迷你麻糬,超多種類🥳大滿足❗️啲冰真係超凍,夏天食應該會超正☀️-🔖 MENU選擇好多.⏰預晚飯時間可能要等一陣.💡環境好台!好似去咗地道台灣店!-💎推介指數: 💎💎💎💎💡性價比:✨✨✨✨🍴ENCORE指數: ⭐️⭐️⭐️-
🍴古早味肉燥飯
🍴台式麻辣鴨血鍋
🍴鹽酥雞
份量都多,幾脆口🐔雞都算嫩滑👍🏼
🍴傳統黑糖刨冰
🔖 MENU選擇好多
⏰預晚飯時間可能要等一陣
💡環境好台!好似去咗地道台灣店!
💎推介指數: 💎💎💎💎
💡性價比:✨✨✨✨
🍴ENCORE指數: ⭐️⭐️⭐️
2022-12-30 66 瀏覽
觀塘台式食店好多,試過好多間都未搵到岩口味的~~~食過龍鳳號 魯肉飯係觀塘中最出色~價格亦唔算進取,不妨一試!像報紙設計的大餐牌古早魯肉飯 $38魯肉皮QQ夠晒入味,充滿膠質又唔會太油,如果魯肉份量再多點就會cover 晒整碗飯量更滿足!黃金香酥排骨 $42 大大塊剪好晒,襯埋魯肉飯就岩晒~鹽酥雞 $42份量很多,雞肉juicy唔乾柴大腸麵線 $42麵線比湯比例很多,唔會糊掉大腸入味軟稔檸檬冬瓜茶 $28飲品方面比食物相對偏貴d,但喜歡檸檬酸味好突出,先再慢慢飲到冬瓜茶味道
觀塘台式食店好多,試過好多間都未搵到岩口味的~~~

食過龍鳳號 魯肉飯係觀塘中最出色~
價格亦唔算進取,不妨一試!

像報紙設計的大餐牌

古早魯肉飯

黃金香酥排骨
大大塊剪好晒,襯埋魯肉飯就岩晒~

鹽酥雞 $42
份量很多,雞肉juicy唔乾柴

大腸麵線

麵線比湯比例很多,唔會糊掉
大腸入味軟稔

檸檬冬瓜茶
2022-12-28 46 瀏覽
「龍鳳號」一聽個名就感覺係古色古香嘅中國茶樓味道,但係原來上邊係食台灣美食㗎。而近期佢推出一個限量菜色就係麻辣鴨血啦,所以我即刻上去試吓。無論佢嘅裝修同埋餐具都好講究同埋特別㗎!招牌熱門菜式:台式麻辣鴨血鍋 / 魯肉飯 / 砂鍋麻油雞 / 鹽酥菇 / 澎湖花枝蝦餅 / 蔥肉捲 / 阿婆鴨舌 / 各款刨冰台式麻辣鴨血鍋裏面除咗有嫩滑鴨血之外,仲有豆腐、菇類,肥牛同埋高麗菜,如果嫌唔夠嘅話仲可以加粉絲添,簡直係色香味俱全。桂花酒釀小丸子好大嘅份量,好香嘅桂花味道,配煙韌嘅小丸子。珍珠奶茶好細心嘅包裝,甜度同冰量都可以自由選擇,香滑嘅奶茶味道配埋煙韌彈牙嘅珍珠。餐廳: 龍鳳號地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號舖Openrice : https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-龍鳳號-觀塘-台灣菜-台式飲品-r542791#觀塘美食#龍鳳號#麻辣鴨血鍋#foodforlife #foodphotography #foodie #foodshare #foodstagram #foodlover #foodpic #foodiegram #foodi
「龍鳳號」一聽個名就感覺係古色古香嘅中國茶樓味道,
但係原來上邊係食台灣美食㗎。
無論佢嘅裝修同埋餐具都好講究同埋特別㗎!

台式麻辣鴨血鍋

桂花酒釀小丸子
好大嘅份量,好香嘅桂花味道,配煙韌嘅小丸子。

珍珠奶茶

餐廳: 龍鳳號
地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號舖

#觀塘美食#龍鳳號#麻辣鴨血鍋
#foodforlife #foodphotography #foodie #foodshare #foodstagram #foodlover #foodpic #foodiegram #foodiegram #foodstyling #food #foodlove #foodstyle #foodpost #foods
🔹觀塘//龍鳳號🔹人均約$100🔹▫️龍鳳豆花 $42好少台灣舖頭會有埋甜品,入面有好多料🫣例如芋圓,地瓜丸🫰🏻好鐘意豆花有凍有熱正🥰🥰▪️滷水拼盤 $78第一次食好味☺️☺️豆腐滷得好入味☺️而且仲有豬耳仔等等,款式好多🫶🏻▫️宜蘭蔥肉煎餅 $48第一次食🤣佢皮好煙靭!入面係咸既,好似餃子餡!幾特別🥰🔹好飽評語其實唔止二訪啦🫣已經係成日食🤣因為近我!而且水準一直都維持到🥰好多款式!間唔中又可以食下☺️🧠回頭指數:🔟🧏🏻‍♀️打卡港女:7️⃣🌬冷氣溫度:7️⃣🚽廁所評價:⏹🧾性價比呢:8️⃣
🔹觀塘//龍鳳號🔹人均約$100🔹

▫️龍鳳豆花 $42

▪️滷水拼盤 $78

▫️宜蘭蔥肉煎餅 $48
第一次食🤣佢皮好煙靭!入面係咸既,好似餃子餡!幾特別🥰

🔹好飽評語

• 龍鳳荳花
  • 滷水拼盤
  • 麻糬地瓜棒
2022-12-27 73 瀏覽
官塘一家台灣特色的餐廳,裡面的台灣小吃物美價廉,30多就可以吃正宗滷肉飯,真是超級抵食。 阿婆鴨舌$50.0超級入味又好吃,經過特殊烹飪之後,鴨舌連骨頭都是脆的。 古早味魯肉飯$30.0很大份,肉質鮮嫩多汁,配上珍珠米飯,簡直就是晚餐首選。 古法烏梅汁(凍)$22.0開胃醒神,就是台灣喝到的味道。桂圆雪梨茶(熱)$22.0一整個梨榨汁之後的鮮美味道,特別溫暖又滋潤。黑糖薑汁荳花$28.0凍,紅豆,現在上好大一碗,作為飯後甜品,簡直就是一流。

阿婆鴨舌$50.0
超級入味又好吃,經過特殊烹飪之後,鴨舌連骨頭都是脆的。

古早味魯肉飯$30.0
很大份,肉質鮮嫩多汁,配上珍珠米飯,簡直就是晚餐首選。

古法烏梅汁(凍)$22.0
開胃醒神,就是台灣喝到的味道。

桂圆雪梨茶(熱)$22.0
一整個梨榨汁之後的鮮美味道,特別溫暖又滋潤。

黑糖薑汁荳花$28.0
凍,紅豆,現在上
好大一碗,作為飯後甜品,簡直就是一流。
雖然開放番旅遊但台灣都仲未真正放行香港人🥹掛住台灣野可以點?咪就係去搵台灣菜食🙈—————————————————————好掛住台灣魯肉飯呀小店用咗台灣珍珠米粒粒晶瑩飽滿又吸滿魯肉嘅精華真係好有台灣風味😋中島叫左個醬油茄子試吓茄子上面淋上醬油膏加上炸蒜一啖咬落去軟淋淋加上香噴噴炸蒜 正再加多杯芋頭鮮奶滿足又飽足而佢哋係用左燕麥奶代替鮮奶健康高纖又低脂 芋泥幼滑 大愛❤️另外嘅乾拌麵熱辣辣聞落好香蒜味 麵條彈牙吸汁香蒜香蔥加醬油永遠冇得再加埋熱麵成件事絕配新鮮仲有個蔥肉煎餅 細細塊 5小件估唔到原來都幾飽肚一上枱仲熱辣辣咬落去仲係脆皮 皮薄餡靚入面嘅蔥同肉食落口感出奇地豐富爽口又jυιcy—————————————————————➸ 古早味魯肉飯 $38➸ 惹味肉燥乾拌麵 $38➸ 宜蘭蔥肉煎餅 $48➸ 醬燒茄子 $38➸ 芋泥鮮奶 $42
雖然開放番旅遊
但台灣都仲未真正放行香港人🥹
掛住台灣野可以點?
咪就係去搵台灣菜食🙈

醬燒茄子

➸ 芋泥鮮奶 $42
芋泥鮮奶
2022-12-24
龍鳳號| 觀塘駿業街正宗台灣菜 🔥觀塘出名多野食 駿業街有間台灣菜味道十分正宗 唔講以為去左台灣佢地既食材好多都來自台灣 真係好似係台灣食咁餐廳既裝修有落心機 有黃霓虹燈 壁畫都有好感覺 枱凳都係木製🔶古早味魯肉飯五花腩整成 魯肉有肥有瘦 飯係粒粒分明既珍珠米 一上檯聞到好香既肉味 襯熱食一啖 真係好滿足 呢啖都有肥肉瘦肉 肉汁濃濃 有台灣既感覺無油膩嘅感覺 成碗飯好大碗 足料🔶鹽酥雞鹽酥雞面頭鋪左炸九層塔同蒜蓉 成份鹽酥雞好大份 好足料鹽酥雞炸到脆卜卜 調味都好入肉 每粒都脆口而有味道好抵食🔶醬爆茄子茄子岩岩好熟 唔會煮到過熟而爛曬茄子上面有鋪左調味 蒜香好香清清地 幾好食🔶滷水拼盤滷水有豆腐 豬耳 蛋 豬大腸 滷水味道唔係港式果d 台式滷水偏淡 有微微既滷水味 食到食材本身既味道豬大腸滷到十分入味 嫩滑唔會好乾滷水豆腐都好吸汁 滷水味更加特出🔶肉燥伴麵細碎滷肉鋪係麵條上面 伴麵真係可以食曬成個麵既肉汁 肉汁香濃 帶起曬成個麵 🍴整體評價:台灣菜味道十分正宗 唔講真係以為去左台灣度食古早味魯肉飯係佢地既主打 真係好好味鹽酥雞足料大份 炸到脆卜卜而且調味好正推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️————
龍鳳號| 觀塘駿業街正宗台灣菜 🔥

鹽酥雞足料大份 炸到脆卜卜而且調味好正
推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號舖

付款方式
Visa Master AlipayHK 支付寶 現金 八達通 AE 銀聯 Apple Pay Google Pay 微信支付
2022-12-24 47 瀏覽
中海日依間龍鳳號星期一至五都好旺場lunch 都幾難搵位平安夜星期六中午肯定少d 人~同同事黎食個飯試下星期六無set, 都無單點價錢唔算貴鹽酥菇炸到好香脆,炸粉又夠薄似足台灣風味~~同埋唔會太鹹,都有好多件台式烤香腸食台灣野點可以唔叫腸~仲配左半碗生蒜香腸味道夠入味,而且薄薄地送飯一流!砂鍋麻油雞一上台陣麻油味超香!!原來係用左黑麻油,有溫補作用~冬天食岩哂入面仲有貢丸娃娃菜豬血好足料,雞就夠淋~又夠味古早味肉燥飯肉燥份量夠多,舖滿成碗飯肥瘦適中,至緊要係隻味!!唔係太鹹,有微甜真係一個人食哂成碗飯都仲得
中海日依間龍鳳號星期一至五都好旺場
lunch 都幾難搵位

平安夜星期六中午肯定少d 人~
同同事黎食個飯試下

星期六無set, 都無單點
價錢唔算貴

鹽酥菇
炸到好香脆,炸粉又夠薄
似足台灣風味~~

同埋唔會太鹹,都有好多件

台式烤香腸
食台灣野點可以唔叫腸~

仲配左半碗生蒜
香腸味道夠入味,而且薄薄地送飯一流!

砂鍋麻油雞
一上台陣麻油味超香!!
原來係用左黑麻油,有溫補作用~

冬天食岩哂
入面仲有貢丸娃娃菜豬血
好足料,雞就夠淋~又夠味

古早味肉燥飯
肉燥份量夠多,舖滿成碗飯
肥瘦適中,至緊要係隻味!!
唔係太鹹,有微甜
真係一個人食哂成碗飯都仲得