2022-11-16 24 瀏覽
仲未去旅行,唯有去台灣菜館尋找旅行既味道啦。呢間店舖裝潢非常有特色,木制枱椅,再加上家庭用既餐具,好有橫巷既人情味小店feel, 而且食物水準高兼完全冇味精㗎,真係好有家庭feel, 價錢平,好啱放工嚟食飯吹下水。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~💫 古早味肉燥飯 (選用豬下腿肉,絞肉)肉燥是以收汁的方式炮製,口感比較紮實,香味濃郁,珍珠米飯澆上細碎滷肉,適合不吃肥肉的吃貨。唔講唔知,北部的滷肉飯是帶有五花肉塊 , 南部以豬絞肉為主 , 是又可稱作肉燥。💫 蔥油麵蔥油拌麵,麵質軟醬味濃 ,好香蔥油味唔膩,必試👍💫 紫菜檸香素魚外層炸得非常脆口,素魚口感幾特別,而且仲食到魚鮮既味道,配上酸酸甜甜既醬汁,提升咗味道層次,好好味😋💫 滷水拼盤 秘制古早滷水,濃郁且不膩,拼盤有滷蛋,滷豆腐,滷大腸,滷豬耳,全部滷水汁入晒味,正👍💫香茅青檸薑蜜 / 黑糖冬瓜茶 清甜凍飲選擇多,樽裝很有特色💕

💫 古早味肉燥飯 (選用豬下腿肉,絞肉)

💫 蔥油麵

蔥油拌麵,麵質軟醬味濃 ,好香蔥油味唔膩,必試👍

💫 紫菜檸香素魚

💫 滷水拼盤

💫香茅青檸薑蜜 / 黑糖冬瓜茶
清甜凍飲選擇多,樽裝很有特色💕

2022-11-16 21 瀏覽
龍鳳號觀塘駿業街56號中海日升中心2樓28號舖今日再訪龍鳳號 意外撞見佢地成班人一圍住一齊食飯個feel ho family 午市時間都幾爆人 下午茶有折!黃金香酥排骨with惹味肉燥湯新竹米粉抹茶珍珠奶茶 with燕麥奶=抹茶夠濃澀澀地 有微微苦茶味 而唔係得個甜字=燕麥奶 健康 身體負擔都細D=用既燕麥奶牌子都唔平 欣賞鹽酥雞檸檬冬瓜茶(凍)=澀澀的 重檸檬🍋味 jeng! 冬瓜味夠出=唯一美中不足係細支左D 唔夠喉紅豆抹茶湯with綠豆 =食個下午茶 可以一次過食哂小食 主食 仲有甜品=黑糖湯底 小丸子煙韌好咬口=個人鍾意紅豆🫘溝綠豆食= 記得留肚食 因為都幾飽肚
龍鳳號

=抹茶夠濃澀澀地 有微微苦茶味 而唔係得個甜字
=燕麥奶 健康 身體負擔都細D
=用既燕麥奶牌子都唔平 欣賞

鹽酥雞

檸檬冬瓜茶(凍)
=澀澀的 重檸檬🍋味 jeng! 冬瓜味夠出
=唯一美中不足係細支左D 唔夠喉

紅豆抹茶湯with綠豆
=食個下午茶 可以一次過食哂小食 主食 仲有甜品
=黑糖湯底 小丸子煙韌好咬口
=個人鍾意紅豆🫘溝綠豆食
= 記得留肚食 因為都幾飽肚
2022-11-15 23 瀏覽
😋朋友介紹 佢哋已經嚟過呢度唔知幾多次 雖然我今次第一次試 但已經好有去台灣旅行嘅感覺🥲🥲🥲🍚吉早味肉燥飯 $38➡️超級大碗 值得推介 肉燥有好多 而且重口味 十分建議同朋友𝑠ℎ𝑎𝑟𝑒一碗食 台灣原味道即刻有去咗旅行嘅感覺 👅阿婆鴨舌 $62 •"𝐺𝑟𝑎𝑛𝑑𝑚𝑎-𝑠𝑡𝑦𝑙𝑒" 𝑀𝑎𝑟𝑖𝑛𝑎𝑡𝑒𝑑 𝐷𝑢𝑐𝑘 𝑇𝑜𝑛𝑔𝑢𝑒𝑠 ➡️鴨舌整體較幼小 但味道重 建議放喺頭盤做小食 非常開胃 🐥鹽酥雞 $42 •𝐷𝑒𝑒𝑝-𝑓𝑟𝑖𝑒𝑑 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑆𝑎𝑙𝑡 & 𝑃𝑒𝑝𝑝𝑒𝑟 ➡️必食之選 性價比好高 40幾蚊已經有一大碗 勁多舊 鹽酥好脆雞好香 非常滿足 🍤澎湖花枝蝦餅 $72 •𝐷𝑒𝑒𝑝 𝑓𝑟𝑖𝑒𝑑 𝑆𝑞𝑢𝑖𝑑 𝑆ℎ𝑟𝑖𝑚𝑝 𝑃𝑎𝑡𝑡𝑖𝑒𝑠 ➡️呢款幾特別 𝑇𝑜𝑡𝑎𝑙有四件 每件都煎得好靚 蝦肉味足夠 絕對唔係得啖粉 花枝感重 有咬口我鍾意 🌱蔥肉捲 $46 •𝑆𝑐𝑎𝑙𝑙𝑖𝑜𝑛 𝑀𝑒𝑎𝑡 𝑅𝑜𝑙𝑙 ➡️𝑇𝑜𝑡𝑎𝑙有6嚿 整體感覺唔同 平時燒肉卷 呢款肉質偏冧 蔥𝑗𝑢𝑖𝑐𝑦 由於配料感覺似泰式酸汁 所以好似同泰菜玩咗𝑐𝑟𝑜𝑠𝑠𝑜𝑣𝑒𝑟😂 🍜手工麵線 $20➡️普通一細碗麵 似米粉多過麵線 清清淡

🍚吉早味肉燥飯 $38

👅阿婆鴨舌 $62

➡️鴨舌整體較幼小 但味道重 建議放喺頭盤做小食 非常開胃

🐥鹽酥雞 $42

🍤澎湖花枝蝦餅 $72

🌱蔥肉捲 $46
•𝑆𝑐𝑎𝑙𝑙𝑖𝑜𝑛 𝑀𝑒𝑎𝑡 𝑅𝑜𝑙𝑙

🍜手工麵線 $20

➡️普通一細碗麵 似米粉多過麵線 清清淡淡冇乜麻油味 較啱配口味嘅小食

🍠芋泥鮮奶 $42

➡️呢款有得揀甜度非常好 芋泥蓉非常多 我同同行朋友一齊𝑠ℎ𝑎𝑟𝑒先飲得晒 如果唔係一個人飲就會好飽

🥬燙蕃薯葉 $48

➡️比較少餐廳有番薯葉可供選擇 番薯葉非常嫩滑 如果出街一定要食菜嘅朋友可以揀呢款嚟試吓
  • 鹽酥雞
龍鳳店出名左好一段長時間,果然堅正,價錢又超平民~呢晚早放工我自己黎食架🤣飯麵食、小菜、小食通通都好多款揀,我揀左啲平時好少食到嘅野~台南擔仔麵($38)擔擔麵食得多,擔仔麵就第一次食咋~係類似金邊粉嘅麵條,面頭有炸蒜、肉燥同芽菜,聞落食落都好香!鹽酥菇($42)唔好睇少佢份量,其實有成超過二十粒菇架,食到我勁飽🤣係外皮香脆內裏多水份同新鮮厚切嘅肥菇。鍾意佢嘅炸粉夠薄,同蒜鹽味非常夠桂圓雪梨茶($28) &古法烏梅汁($28)凍嘅茶飲全部都係呢啲支裝好方便,均一$28, 呢兩款飲落都係低糖,頓時幫我清一清熱氣感

台南擔仔麵($38)

鹽酥菇($42)

桂圓雪梨茶($28) &古法烏梅汁($28)
2022-11-15
2022-11-09 52 瀏覽
繼續發掘觀塘美食,今次食咗呢間台式小店,見最近都有唔少人推介,又試吓先。餐牌入面有唔少選擇,有魯肉飯、麵食、小食、甜品同台式飲品。由於想試多幾款野食,專登揀咗一個古早魯肉飯,一個台南擔仔麵、蔥肉卷、珍珠奶茶同黑糖薑汁豆腐花配小丸仔同紅豆。古早魯肉飯($38)- 份量多,有腩肉同肉碎,味道濃郁,不愧為招牌菜。台南擔仔麵($38)- 麵好滑身,配埋肉碎食,我鍾意佢清清地,幾好味呀。蔥肉卷($46)- 另一個必食推介,用豬肉卷住蔥,入口又幾香口,蔥中和咗豬肉嘅油膩感,唔錯。珍珠奶茶($42)- 佢嘅珍珠奶茶係用燕麥奶整,低糖低脂,啱晒我呢啲對牛奶敏感嘅人。珍珠夠煙韌,微甜。黑糖薑汁豆腐花($28)- 份量好多,足夠兩個人share 食。配料可自選,小丸子同紅豆分別加$8,另有其他配料,例如珍珠、蘆薈、仙草、椰果及麻糬等選擇。餐廳佈置有傳統特色,座位間距都闊落。食物定價好抵食,食物質素高,鍾意食台灣野嘅朋友可以試吓。

2022-11-08 37 瀏覽
古早味魯肉飯魯肉肉質肥瘦均勻入口即溶再加埋個汁👍撈飯食一流😋鹽酥雞脆口香酥既外層,內裏肉汁豐富,份量多加埋脆口既九層塔一齊食好好味😋黃金香酥排骨個size大過手掌😂炸到好酥脆好有台灣原味道😋蔥肉卷簿簿嘅五花肉片包住香蔥,香煎又幾清新不油膩👍大腸麵線估唔到有咁大碗,大人細路都食到好飽好抵食👍龍鳳豆花可以揀凍或者熱,我就揀咗熱豆腐花底配料有:紅豆,綠豆,地瓜圓,芋圓。好好味😋芋圓好彈牙為今日既午餐畫上完美嘅句號。
魯肉肉質肥瘦均勻入口即溶再加埋個汁👍撈飯食一流😋

鹽酥雞

黃金香酥排骨
個size大過手掌😂炸到好酥脆好有台灣原味道😋

蔥肉卷
簿簿嘅五花肉片包住香蔥,香煎又幾清新不油膩👍

大腸麵線
估唔到有咁大碗,大人細路都食到好飽好抵食👍

龍鳳豆花
2022-11-07 50 瀏覽
砂鍋麻油雞🍗麻油雞有淡淡既酒味🍶,麻油量唔會過多 肉質鬆軟🥩雞皮爽唔會太老 裡面有埋🦆杞子鴨血等滋補明目食材 最適合秋冬季節食完即刻暖笠笠鹽酥雞🐔鹽酥雞份量頗多,保持到嫩滑既肉質,唔會炸到好乾,夾埋炸到香脆既九層塔同蒜頭粒粒,真係好夾😂虎咬豬🥯個包唔會太硬反而比想像中軟 入面有酸菜夾住,開胃又好味 唔會油膩,酸酸甜甜 啖啖肉唔會煎得太耐 🔥火侯把握唔錯 開胃又飽肚 姐姐涼麵🍜涼麵爽口涼涼地唔會太飽又唔會太油膩 青瓜絲好清新 🥒份量剛剛好 裡面醬汁比較奇特 令人耳目一新
砂鍋麻油雞🍗

鹽酥雞🐔

虎咬豬🥯

姐姐涼麵🍜

2022-11-07 78 瀏覽
黎到觀塘食台灣菜❤️幾有驚喜餐廳唔算大 但係座位都幾多 QRcode落單門面同店內都見到好大對龍鳳😂好架勢坐低即刻叫杯珍珠奶茶飲住睇menu🙈見menu寫用燕麥奶沖 飲完冇咁大罪惡感😜珍珠煙韌甜度啱啱好 都幾大杯松花皮蛋豆腐小食❤️滑捋捋嘅豆腐配皮蛋食最夾 皮蛋唔會腥 醬汁帶啲蒜味我同朋友都覺得好好食台式烤香腸每次食台式野都唔少得😋跟左超多蒜片 正👍🏻煙韌控絕對不能放過嘅麻糬地瓜棒😍非常中意 Size已經好大條 有啲似糍粑 外皮炸到好靚嘅金黃色 咬落入面好煙韌 好香嘅地瓜味點少得招牌龍鳳珍珠奶茶刨冰 本身就係為左佢黎🤣超 大 碗~建議唔好食咁飽再叫😂冰底好濃奶茶味 仲有好多珍珠同黑糖醬調味❤️最好係佢唔會溶得好快 我地邊食小食邊食冰15-20分鐘都只係溶左好少好少 絕對可以慢慢食唔使擔心👍🏻.食到捧住個大肚腩走🤣
黎到觀塘食台灣菜❤️幾有驚喜

珍珠奶茶
松花皮蛋豆腐
麻糬地瓜棒
2022-11-05 26 瀏覽
雖然裝修同個店名一樣咁中式,但QR code落單。先黎個鹽酥菇($42),估唔到咁大碗! 啲菇多汁大舊,炸皮薄,酥炸真係幾香口好食。食左熱氣野緊係飲番枝山楂洛神花茶 ($28),酸酸甜甜合我口味,同時解解膩。台灣出名小食多,我哋就叫左好多款小食,試哂去!有甜甜既台式烤香腸($32),宜蘭蔥肉煎餅($48有6件),松花皮蛋豆腐($42)。食完小食都唔夠飽既就叫個甜甜既惹味肉燥乾拌麵 ($38)。可能我早黎,星期六啲人都未起身,所以上菜速度超快,啲野食熱辣辣。溫馨提示:冷氣比較大,要拎件衫呀。
雖然裝修同個店名一樣咁中式,但QR code落單。

先黎個鹽酥菇($42),估唔到咁大碗! 啲菇
多汁大舊,炸皮薄,酥炸真係幾香口好食。

食完小食都唔夠飽既就叫個甜甜既惹味肉燥乾拌麵 ($38)。

溫馨提示:冷氣比較大,要拎件衫呀。
2022-11-05 27 瀏覽
放工約好姊妹一齊Happy Friday忙碌2個月有多,加上天氣忽冷忽熱,本來今日感覺超差,但放工按個摩之後享受美食,我復活了👍🏻推介這間觀塘隱世小店~ 呢個商場比較靜,但係龍鳳號特別受歡迎,真係有原因!佢哋嘅食物質素高,價錢合理,例如滷肉飯只需$38。昨晚我哋試咗招牌菜式:1. 砂鍋麻油雞 $88 - 湯清不油,有杞子同老薑,湯可以飲,似藥膳 / 肉骨茶的朋友,飲落肚感覺良好;內有貢丸和豬紅等材料,層次豐富2. 鹽酥菇 - 不會厚粉,juicy,下次可以試吓好易伏的鹽酥雞。另外滷水嗰啲食物都好似同出邊有所不同,比較特別。3. 台式烤墨汁香腸 - 食法正宗: 好多台灣餐廳都冇蒜片。而且佢哋蒜片大小比例比外面有啲店適中,夾住食好夾。腸有真味,唔會好似出邊有啲腸咁膠,同埋咁多人工添加,有墨魚粒粒。(items 2 & 3 各$42)另4. 飲品: 屏東柑桔檸檬 $28 有趣! ok嘅,可惜只有凍飲。5. 再來甜品 (各$42)a) 龍鳳豆腐花 (黑糖寒天+$8)好足料,有齊紅豆、綠豆、芋圓、地瓜圓,但係因為材料係凍嘅,但係本身個豆腐花唔係凍食,所以如果可以暖啲就會更好。b) 紅豆抹茶湯,飲
放工約好姊妹一齊Happy Friday

佢哋嘅食物質素高,價錢合理,例如滷肉飯只需$38。
昨晚我哋試咗招牌菜式:

(items 2 & 3 各$42)

5. 再來甜品 (各$42)
a) 龍鳳豆腐花 (黑糖寒天+$8)
b) 紅豆抹茶湯,飲落好舒服,夠暖。裏面都有糯米丸子、珍珠、紅豆、黑糖寒天等等,茶湯甘醇。同另外嘅甜品互相平衡,首先分開品嚐: 先飲抹茶湯(因為比較簡單,同埋有甘苦味),然後食豆腐花(材料比較豐富,同埋甜);然後再撈埋一齊食,一樣好夾好好味。
其他方面:
先睇吓相片~

1. 坐得舒服,有啲位較窄但可接受,樓底高
2. 裝飾比其他台式食店特別用心,有傳統主題
3. 員工服務態度好好,好細心,會幫我朋友諗外賣點樣平啲,btw, 外賣有八五折
食完之後買糖水俾家人!

依個商場交通尚算方便、靜中帶旺,唔駛迫。
大家去試試吧!

• 砂鍋麻油雞
  • 台式烤墨汁香腸
  • 抹茶紅豆湯
2022.10.19 星期三 3:45pm門口背後有個牌寫平日午市/三時後有八折(沒有影相,忘記實際文字是怎樣寫的,不知道現在還有沒有優惠)。這個時間當時只有兩枱客人,所以座位不會很迫。有些員工在旁邊用膳或休息。••••••••••••••••••••| 抹茶珍珠奶茶 | (優惠價) $38🧋🍵抹茶味夠濃,和燕麥奶的比例不錯,珍珠一般正常質感和大小,喝到最後還有很多粒黏在一起分不開。| 虎咬豬(刈包) | (優惠價) $29🫓🐖內有滷五花肉、花生碎、酸菜。非常細份,包很軟熟,五花腩超多油滲出來,有芫茜在內,調味很濃很惹味,喜歡濃味的人會覺得不錯。| 台式烤香腸 | (優惠價) $26🐖🧄香腸分量算正常,切得厚薄適中,煎得邊緣略有點金黃,少許鹹不算太重味,同樣都是頗多油。而且有超多生蒜片,比香腸更多,如果夾著香腸一起吃,一面會提升到香腸的香味,同時生蒜的辣味很重,應該是沒烘烤過的,所以要邊吃邊喝飲品才可以平衡味覺。••••••••••••••••••••因為用QR code下單,我當時沒有看實體餐牌。網頁內並沒有顯示原價,原來價錢是已經八折了,我到付款一刻才知道。雖然食物味道不錯,不過份
2022.10.19 星期三 3:45pm

🫓🐖
| 台式烤香腸 | (優惠價) $26
🐖🧄

••••••••••••••••••••

因為用QR code下單,我當時沒有看實體餐牌。網頁內並沒有顯示原價,原來價錢是已經八折了,我到付款一刻才知道。雖然食物味道不錯,不過份量偏少和比較油膩,吃完後個口會有很重蒜味。所以有折都覺得價錢略貴。
2022-10-19
2022-11-04 19 瀏覽
今日黎到觀塘,喺日升中心就搵到呢間台灣美食_ 🐲 龍鳳號 望門口,會被傳統嘅紅色大門同木製牌扁吸引,室內更以簡約木製餐枱同燈籠作點綴,感覺有點似古代茶簝😛❤︎•-----•❤︎ •-----•❤︎ •-----•❤︎ •-----•❤︎🐓 砂鍋麻油雞 $88天氣涼涼地,呢個砂鍋麻油雞最合適不過,一打開蓋已經有香濃麻油味。呢個亦係台灣傳統進補料理,𥚃面除咗雞件,仲有杞子、貢丸、娃娃菜等,好豐富。材料吸收左雞湯嘅味道,配埋個滷肉飯好滿足🐽 古早味滷肉飯 $38滷肉飯的肉燥全部用台灣種黑毛豬,肉質結實,肉味濃,滷汁濃郁香甜,珍珠米飯粒粒分明,差啲想再食多碗😋🍄 鹽酥菇 $42上堂熱辣辣嘅鹽酥菇,即叫即炸,外脆內軟,夠香口👍🏻 🍜 惹味肉燥湯新竹米粉 $38除咗肉燥,仲有蒜茸、豆芽、芫荽蔥,米粉比較幼身,吸晒湯,好入味👍🏻🧋珍珠奶茶 $42 叫左少冰、少甜的珍珠奶茶,飲落比較淡口,珍珠大細剛好,亦煙靭下次要試埋佢哋嘅老火湯同佛跳牆🫶🏻😋❤︎•-----•❤︎ •-----•❤︎ •-----•❤︎ •-----•❤︎🐲 龍鳳號 📍 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號舖📱 2350 0608 •••#kokon
今日黎到觀塘,喺日升中心就搵到呢間台灣美食_ 🐲 龍鳳號

🐓 砂鍋麻油雞 $88

🐽 古早味滷肉飯 $38

🍄 鹽酥菇 $42
上堂熱辣辣嘅鹽酥菇,即叫即炸,外脆內軟,夠香口👍🏻

🍜 惹味肉燥湯新竹米粉 $38

🧋珍珠奶茶 $42

下次要試埋佢哋嘅老火湯同佛跳牆🫶🏻😋

🐲 龍鳳號
📍 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號舖
📱 2350 0608

#kokonafoodie #hongkongfoodie #hkfoodie #hkfood #hkfoodlover #foodstagram #topcitybites#hkrestaurant #foodreview #foodieslife #hkeat #kokonataiwanese #kokonKT #觀塘搵食 #古早味滷肉飯 #鹽酥菇 #台灣麻油雞 #台式美食 #🧋#bubbletea #台式珍珠奶茶 #台式美食
  • 鹽酥菇
  • 砂鍋麻油雞
  • 古早味滷肉飯
  • 惹味肉燥乾拌新竹米粉
✧。觀塘打工仔著名台式飯堂之一!價錢合理質素穩定~。✧喺觀塘打工仔都好熟悉嘅一間台式料理.ᐟ.ᐟ⭐︎喺觀塘呢個龍虎雲集嘅地方要食一餐好有唔少選擇♥︎︎∗︎提起食台式嘢呢間龍鳳號就一定榜上有名⸜(ˊᵕˋ)⸝‬之前偶然之間都品嚐過一次佢哋嘅刨冰,令我印象都頗深刻💭所以今次再到訪都期待滿滿~ (\   (\ („• ֊ •„) ꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀ.• ♥️ 黃金香酥排骨 $42 見到外皮就可以幻想到多麼香脆可口.ᐟ.ᐟ⭐︎食落好酥脆~而且脆得黎唔會太油膩都可以保持到雞塊的嫩滑,火候控制不錯✧*。台南擔仔麵 擔仔麵係用來配搭排骨塊的~湯底很濃,一口接一口回味無窮。୧ ׅ𖥔 ۫   大腸麵線 $42朋友叫的,不得不說大腸份量很多呢~吃到底大腸都還有,確實不少驚喜ꔛ‬⁺⊹˚.⋆ 虎咬豬 $36 虎咬豬其實就係常見的刈包啦.ᐟ.ᐟ⭐︎形狀酷似老虎張開嘴夾住豬腩肉故命名豬腩肉好大一塊脂肪超邪惡~咬下去油脂和豬肉化解在口腔中₍ᐢ⸝⸝› ̫ ‹⸝⸝ᐢ₎刈包非常鬆軟,像在吃棉感的麵包~⁺⊹˚.⋆ 翡翠愛玉冰 $38一頓飽飯過後最少不了當然是甜品○゚。台灣最著名其中一個甜品就是愛玉~愛玉入口大塊爽口,而且酸
✧。觀塘打工仔著名台式飯堂之一!價錢合理質素穩定~。✧

喺觀塘打工仔都好熟悉嘅一間台式料理.ᐟ.ᐟ⭐︎
喺觀塘呢個龍虎雲集嘅地方要食一餐好有唔少選擇♥︎︎∗︎
提起食台式嘢呢間龍鳳號就一定榜上有名⸜(ˊᵕˋ)⸝‬
之前偶然之間都品嚐過一次佢哋嘅刨冰,
令我印象都頗深刻💭所以今次再到訪都期待滿滿~

(\   (\

.• ♥️ 黃金香酥排骨 $42
見到外皮就可以幻想到多麼香脆可口.ᐟ.ᐟ⭐︎
食落好酥脆~而且脆得黎唔會太油膩
都可以保持到雞塊的嫩滑,火候控制不錯

✧*。台南擔仔麵
擔仔麵係用來配搭排骨塊的~
湯底很濃,一口接一口回味無窮。

୧ ׅ𖥔 ۫   大腸麵線 $42
朋友叫的,不得不說大腸份量很多呢~
吃到底大腸都還有,確實不少驚喜ꔛ‬

⁺⊹˚.⋆ 虎咬豬 $36
虎咬豬其實就係常見的刈包啦.ᐟ.ᐟ⭐︎
形狀酷似老虎張開嘴夾住豬腩肉故命名
豬腩肉好大一塊脂肪超邪惡~
咬下去油脂和豬肉化解在口腔中₍ᐢ⸝⸝› ̫ ‹⸝⸝ᐢ₎
刈包非常鬆軟,像在吃棉感的麵包~

⁺⊹˚.⋆ 翡翠愛玉冰 $38
一頓飽飯過後最少不了當然是甜品○゚。
台灣最著名其中一個甜品就是愛玉~
愛玉入口大塊爽口,而且酸甜檸檬更顯其涼爽⸜♡⸝‍
2022-11-01 29 瀏覽
龍鳳號(Kwun Tong)哩期每逢去開觀塘都會去駿業街中海日升中心覓食🤤🤤 今次黎到二樓一間台灣舖🇹🇼 呢度主打所有菜式無味精、色素或任何化學香料 下晝15:00-18:00黎仲有八折 超抵食🥹⌖ 古早味魯肉飯 🐷🍚💰$30魯肉飯選用台灣珍珠米 大量五花肉同埋肉粒舖面😗😗 撈埋一齊食味道啱啱好 小編嗌咗少飯都仲係好大碗🙈🙈 夠晒飽肚~⌖ 鹽酥菇 🍄💰$34見台式鹽酥系列都好吸引😍 揀左好大一份嘅鹽酥菇🍄 杏鮑菇大細適中 一啖一粒好Juicy🤤 熱食外層香脆 就算擺耐咗都係另一個口感 外層軟糯 好特別 認真大推!😋😋⌖ 蔥肉卷 🐷💰$37哩款手工製作需時 等10-15分鐘😌 一共有六件 豬腩肉捲着蔥段 食落好香口😚😚 隔離有酸辣嘅蔥蒜汁🧄 好開胃解膩㗎😛⌖ 抹茶珍珠奶茶(凍)🧋💰$38黎哩度完全冇唔嗌台式手搖嘅理由🤣🤣 款式超多樣 最後揀咗珍珠奶茶 佢係用優質燕麥奶製造嘅 不含牛奶 小編揀咗走冰 少甜 抹茶味濃郁🥰🥰 珍珠超煙韌彈牙 低糖低脂 健康之選😎☻ 回頭指數:8.5/ 10 ❝ #Amiの九龍覓食記#Fatshit_ami #Lunchtime #觀塘美食 #香港美食 #港式美
龍鳳號(Kwun Tong)

⌖ 古早味魯肉飯 🐷🍚

⌖ 抹茶珍珠奶茶(凍)🧋
💰$38

☻ 回頭指數:8.5/ 10

❝ #Amiの九龍覓食記
#Fatshit_ami #Lunchtime #觀塘美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #台灣菜 #觀塘台灣菜 #觀塘台灣餐廳 #台灣菜推薦 #古早味魯肉飯 #台式古早魯肉飯 #台式鹽酥雞 #台式鹽酥菇 #台式蔥肉卷 #台式小食 #台式手搖 #台式珍珠奶茶 #抹茶珍珠奶茶
2022-11-01 92 瀏覽
剛好經過觀塘,想食台灣野,發現左呢間小店,星期六晚上黎,唔算好多人,旺中帶靜,地點方便而且抵食,又帶點台灣風味! 餐廳環境不算太擠迫,主要是木枱木凳,以木色為主設計的。古早味魯肉飯🍚 $38魯肉飯比我相像大碗,魯肉肥瘦均勻,牛肉汁濃郁,好香,惟太多汁,較為鹹,而配上珍珠米,好有口感。惹味肉燥乾拌麵🍜 $38拌麵煙韌度適中,醬汁入味,偏鹹,肉燥分量適中。蔥油麵🍝$22蔥油麵與乾拌麵的麵質相同,而汁較油膩,味道一般。虎咬豬(刈包)🍞 $36麵包熱辣辣,肥豬肉配上醬汁,Ki仍偏鹹,不過惹味,而且麵包口質軟軟地,不錯鹽酥菇🍄 $42外皮炸得香脆金黃,炸少夠薄,內裏保留菇汁,一口大小,好重菇味,好香口!麻薯地瓜棒🍠 $56外脆內軟,咬落去甜甜地,好似去左台灣夜市食既地瓜球一樣,口感特別!龍鳳豆花(熱)🍧 $42豆花有凍熱選擇,而我叫左熱豆花,豆花是熱的,但紅豆、綠豆、手工芋圓及地瓜圓是凍的,吃落有點奇怪,建議直接叫凍,味道應該會更好味。整體來講,食物較為惹味,喜歡濃味的你一定會好鐘意,頗有台灣味道,價錢便宜。🌟推薦指數:6.5/10💰人均消費:$100

餐廳環境不算太擠迫,主要是木枱木凳,以木色為主設計的。

古早味魯肉飯🍚 $38

惹味肉燥乾拌麵🍜 $38
拌麵煙韌度適中,醬汁入味,偏鹹,肉燥分量適中。
惹味肉燥乾拌麵

蔥油麵🍝$22
蔥油麵與乾拌麵的麵質相同,而汁較油膩,味道一般。
蔥油麵

虎咬豬(刈包)🍞 $36