2024-02-16 26 瀏覽
今日我去咗一間天后嘅cafe 食lunch ,真係有驚喜!平日11:30-14:30有Soup Combo。我揀咗佢哋嘅意大利飯套餐:香燒八爪魚墨魚汁飯。佢嘅八爪魚好大隻,而且香燒嘅味道好濃郁,墨魚汁飯夠香濃,份量又夠多。我仲試咗佢哋嘅香煎脆皮香茅雞扒配薯蓉。雞扒煎得皮脆肉嫩,而且有淡淡嘅香茅味道,同埋配上濃郁嘅薯蓉,真係一組完美嘅搭配。Soup Combo今日嘅湯係南瓜忌廉湯。湯嘅質感好滑順,而且南瓜嘅香甜味道好突出,好開胃。餐飲揀了係大吉嶺紅茶,單純嘅茶香好濃郁,好適合搭配飯菜。朱古力咖啡Mocha,咖啡豆係哥倫比亞低因處理水洗咖啡豆,朱古力同咖啡嘅結合好濃郁,香甜而不膩。最後,邪惡四重朱古力牛角包窩夫賣相幾靚,雪糕有香濃嘅朱古力味,牛角窩夫夠香脆,而且會配新鮮水果。呢間餐廳睇得出用心製作,食物有水準。

餐飲揀了係大吉嶺紅茶,單純嘅茶香好濃郁,好適合搭配飯菜。

呢間餐廳睇得出用心製作,食物有水準。

2024-02-14 26 瀏覽
今晚晚餐有:美國牛肩扒配炸薯條和焗蒜頭:牛肩扒的肉質鮮嫩,經過精心慢煮,保持了其原汁原味,搭配濃郁的烤蒜香味,使得整體口感層次分明。炸薯條外酥內軟,醇厚的牛肩扒、金黃的炸薯條和白嫩的焗蒜頭,令人食欲大增。 慢煮美國封門牛柳伴薯蓉配燒汁:這道菜以封門牛柳為主料,經過慢煮工藝,肉質更加鮮嫩多汁。薯蓉口感細膩,燒汁則為整道菜提供了豐富的味道層次。牛柳、薯蓉和燒汁的香氣交織在一起,令人垂涎欲滴。 蒜片辣椒白酒大蜆意粉:將蒜片、辣椒和白酒的風味融合在一起,呈現出一種獨特的南歐風情。大蜆的鮮美、意粉的Q彈口感,加上蒜片和辣椒為這道菜增添了一份刺激的口感。Miss Pinky:是一款顏色粉嫩可愛,令人一見傾心的飲品,將益力多、草莓和汽水完美結合在一起。有益力多的酸甜味道、草莓的香甜。Fuji Mountain:將蝶豆花、焦糖和牛奶巧妙地融合在一起。蝶豆花的清新味道,焦糖和牛奶的口感香甜,令人感到愜意舒心。
今晚晚餐有:

2024-02-14 25 瀏覽
今日和媽咪來了維園行花市,順道在天后的101 Binary 嘆個靚lunch 才走。101 Binary 是一間咖啡店,有午餐供應,只要叫一個dish,便可跟一個餐湯,及可以優惠價,叫一杯餐飲。我們叫了煙三文魚無花果酸種多士,及燒西班牙伊利比利亞殼飼黑毛豬伴時菜配蜜糖叉燒汁,餐湯是意大利什菜湯,餐飲+$15配伯爵茶及英式早餐茶。~ 煙三文魚無花果酸種多士:這個酸種多士非常健康有益,無花果新鮮,配合煙三文魚一起吃更感清新。~ 燒西班牙伊利比利亞殼飼黑毛豬伴時菜配蜜糖叉燒汁:食材上乘,肉質鬆化,入口軟腍,確是尚品的叉燒之作。~餐湯:今天是意大利什菜湯,湯味濃郁,營養豐富,配酸種多士一流。~ 餐飲:我們加了$15 配伯爵茶及英式早餐茶。整體來說,101 Binary 確是一間不錯的咖啡店,這裡的午市套餐不但款式多選擇,食材又新鮮,加上招呼親切,下次一定會再來。

~ 餐飲:我們加了$15 配伯爵茶及英式早餐茶。

2024-02-06
午餐
2024-02-09 29 瀏覽
幾年前食過嘅天后木系咖啡店,今次再去原來已經搬咗位,仲變咗暗黑風格,樓底好高,仲有outdoor位🥣是日餐湯$38蔬菜湯,酸酸哋有好多菜🍳All Day Breakfast 全日早餐$158先生太鐘意all day breakfast,晚餐都要食,輕食之選,揀咗Sunny Sideup, +$10有牛角包,焗熱咗嘅牛角包超正,薯餅好脆🦆香煎脆皮鴨胸肉伴珍珠粉配雜菜$128鴨胸超肥美,美厚有韌度唔係好咬到,肉質實淨🍰忌廉曲奇芝士蛋糕$62 難得不太甜不太膩,有曲奇碎好食好多☕️Hojicha Latte$46茶味濃☕️Chocolate$53要咗Oat Milk,健康少少,微甜好飲🚩Binary (天后) @101_binary 📍天后清風街16號地舖

🥣是日餐湯$38
蔬菜湯,酸酸哋有好多菜

🍳All Day Breakfast 全日早餐$158

🦆香煎脆皮鴨胸肉伴珍珠粉配雜菜$128
鴨胸超肥美,美厚有韌度唔係好咬到,肉質實淨

🍰忌廉曲奇芝士蛋糕$62
難得不太甜不太膩,有曲奇碎好食好多

☕️Hojicha Latte$46
茶味濃

☕️Chocolate$53
要咗Oat Milk,健康少少,微甜好飲

🚩Binary (天后) @101_binary
📍天后清風街16號地舖
選料同質素都好出色 用心製作 值得到訪 香燒八爪魚墨魚汁飯 $128用上原條八爪魚 淨係賣相都勁吸引 店員話用上果汁腌製 所以完全唔靭 充份吸收哂墨汁既飯粒分明 全碟都帶有蒜香味 性價比極高 慢煮雞胸配蛋 $102嫩滑雞肉中心位置呈現粉紅色 好juicy 調味恰到好處配上太陽蛋汁冇得輸蒜片辣椒白酒大蜆 $108蜆肉帶點海水咸味 煮到剛好 鮮味十足 棒棒雞槌 $88炸得酥脆可口 Flat white  入口絲滑 比例剛好大家記得可以選擇咖啡豆架 Hand drip 特別使用台灣製造瓦杯 分一次燒 三次燒同五次燒 分別在於杯既密度一次帶少許良好酸質 三次屬於平衡 五次甜度最高我試既係埃塞俄比亞豆 製作過程經過發烤 帶酒香而且果香味突出雖然香港比較小地方飲到手沖 但我非常推介大家可以試下 值得一提係店內咖啡豆全部自家烘焙 亦有提供drip bag 咖啡酒等等 絕對係誠意之作
選料同質素都好出色 用心製作 值得到訪

分一次燒 三次燒同五次燒 分別在於杯既密度
一次帶少許良好酸質 三次屬於平衡 五次甜度最高

• 香燒八爪魚墨魚汁飯
2024-02-07 30 瀏覽
銅鑼灣天后新開了一家咖啡店,今天特來到嚐嚐這裏的特色咖啡。餐廳半開放式,有户外部份,裝修設計富特色,瀰漫上世紀工業風:大鐵門、大掛鐘,別具風格。店長推介手沖“哥倫比亞Ombligon咖啡”,當然要好好品嚐,跟著再點了幾個其他晚餐菜式。"全日早餐”,賣相精美,色彩艷麗,食材相當豐富,有炒蛋、香腸、煙三文魚、巴馬火腿、車厘茄、蘑菇、牛油果、沙律菜、多士、脆薯餅等。食材新鮮味美,讓人產生一種滿足豐盛的感覺。“香脆辣蝦米醬大蝦意粉”,店長推介美食之一,大蝦肉質鮮甜爽口,配上香草的辣醬,爽口彈牙的意粉,香辣惹味,份外醒胃。“布朗尼蛋糕”,上面有雪糕球,淋上朱古力醬,布朗尼蛋糕香軟幼滑,口感不錯,還不太甜,合我胃口。“忌廉紅菜頭湯”,粉紅色澤,外表吸引,濃稠綿滑,內有蔬菜蓉,真材實料。“哥倫比亞Ombligon咖啡”,盤上放有一壺四杯,還另奉上咖啡豆及咖啡粉,服務員介紹,除咖啡豆外,更加入了草莓、蘋果、紅茶,令咖啡帶有果香味。四個杯子分別是三個不同燒製次數的陶杯和一個玻璃杯,用壺將咖啡酙入四個杯中,神奇的事出現:四杯咖啡竟然有不同味道!分別是“微酸”、“微甜”、“平衡”、“原味”,非常有特色。這一
銅鑼灣天后新開了一家咖啡店,今天特來到嚐嚐這裏的特色咖啡。
這一晚在這裏嚐到了這樣特色的咖啡和精選美食,也是一大享受了。
  • 哥倫比亞特色咖啡,辣醬大蝦意大利粉,全日早餐
2024-02-06 30 瀏覽
清風街多左幾間新餐廳,門口有種鐵鏽感嘅設計,完全吸引左我眼球🤩原來係一間cafe☕️呢間對咖啡非常之講究,有手調咖啡、深焙、淺焙嘅選擇‼️手調咖啡唔係好多地方有,所以就叫左「Panama Boquete Butterfly」呢款屬於Cinnamon Roast — 淺度烘焙,飲落有啲花香味,而最特別嘅係咖啡師手調沖製後,會連同一set 咖啡工具一齊端上,當中嘅老岩泥咖啡杯分別用1/3/5次嘅燒製,用唔同嘅杯會品嚐到同一款咖啡嘅不同風味追求咖啡唔同層次的一定要用老岩泥咖啡杯品嚐❤️「All Day Breakfast 」份量非常豐富 有煙三文魚,仲有Parma Ham每一樣都係我鍾意食的牛油果顏色非常靚,熟度岩岩好‼️「香脆辣蝦米醬大蝦意粉」🍝呢個意粉真係必食每一啖都有濃濃嘅蝦米味,加埋啲辣味,令到成件事更加惹味
清風街多左幾間新餐廳,

門口有種鐵鏽感嘅設計,完全吸引左我眼球🤩
原來係一間cafe☕️
呢間對咖啡非常之講究,有手調咖啡、深焙、淺焙嘅選擇‼️

呢款屬於Cinnamon Roast — 淺度烘焙,
飲落有啲花香味,而最特別嘅係咖啡師手調沖製後,
會連同一set 咖啡工具一齊端上,
當中嘅老岩泥咖啡杯分別用1/3/5次嘅燒製,
用唔同嘅杯會品嚐到同一款咖啡嘅不同風味

追求咖啡唔同層次的一定要用老岩泥咖啡杯品嚐❤️

「All Day Breakfast 」
份量非常豐富
有煙三文魚,仲有Parma Ham

每一樣都係我鍾意食的

牛油果顏色非常靚,熟度岩岩好‼️

「香脆辣蝦米醬大蝦意粉」🍝
呢個意粉真係必食

每一啖都有濃濃嘅蝦米味,加埋啲辣味,
令到成件事更加惹味

2024-01-31
午餐
餐廳從琉璃街搬到清風街,提供精品咖啡和新式西餐。裝潢風格走金屬工業風,巨型鏽鐵大門給人一種獨特的感覺。 還提供戶外座位,並且歡迎寵物。煎脆檸檬雞排雞排切得很薄,外皮煎得焦香脆口,雞肉嫩滑。檸檬汁的加入使得味道更加清新。慢煮和牛面肉濶條麵牛面頰肉中間夾著一層骨膠原,入口即溶,慢煮後更嫩滑。濶條麵煙韌帶蛋香,藏紅花的裝飾吸引自家製提拉米蘇不同於傳統的提拉米蘇,底層是軟滑的芝士,用churros代替了傳統的手指餅,裡面夾著軟朱古力。配以熱騰騰濃郁的espresso,倒入杯中時雪糕會溶化,這樣的組合在口感和視覺上都非常享受。此外還有Panna Cotta,這中雪白幼滑且濃郁的奶香。伴碟上還放滿了耀眼的食用花朵最後是專業咖啡品嚐體驗!一杯Pour over咖啡,卻有一套8件,包括咖啡壺、1/3/5次燒製的陶泥咖啡杯、玻璃杯以及裝有咖啡豆/粉的器皿。這讓客人不僅可以品嚐咖啡,還能先聞到咖啡的香氣。咖啡倒入不同的杯子中會帶來不同的味道,建議自己來試試看!

煎脆檸檬雞排

慢煮和牛面肉濶條麵

自家製提拉米蘇

最後是專業咖啡品嚐體驗!

• 自家製提拉米蘇
  • 煎脆檸檬雞排
  • Pour  Over  coffee
2024-02-04 26 瀏覽
早左放工同同事嘆咖啡吹水,搬左新店後樓底高左仲有埋outdoor 位,重點係咖啡好認真製作,仲自己炒埋豆!Hand drip -揀左隻當日做緊sale的: Colombia Finca El Diviso Ombligon (Cinnamon Roast)-好香Cherry 同berries 味,好順滑-老闆對咖啡極有要求,杯都好有講究,原來唔同杯質地係會deliver 唔同味道!有幾隻杯係台灣老岩泥製的,不同密度真的飲得出個分別!香燒八爪魚墨魚汁飯-賣相好吸引,食落都好不錯!-墨魚汁飯好香好入味,仲有濃濃的蒜香味-八爪魚燒得好出色,完全唔會乾身/ 太韌,肥美juicy 濃蝦湯-近期飲過最出色的濃蝦湯!唔會太稀/ 傑,岩岩好!-真的飲到濃蝦味而不是死鹹, 湯頭係有龍蝦肉碎-麵包竟然冇hea場,唔係一般麵包而係有無花果的燒西班牙伊利比利亞穀飼黑毛豬伴時令菜-用左蜜糖叉燒汁,好似食緊西班牙叉燒咁-黑毛豬真的豬味好濃郁,燒至外微焦但中間的肉好嫩,肉質唔會肥,係偏瘦的部位Custom salad bowl -可自己揀配料,揀左煙三文魚同燒露荀-材料好新鮮爽脆,配自家製汁,偏意式,酸酸甜甜自家製

Hand drip
-好香Cherry 同berries 味,好順滑

香燒八爪魚墨魚汁飯
-賣相好吸引,食落都好不錯!
-墨魚汁飯好香好入味,仲有濃濃的蒜香味
-八爪魚燒得好出色,完全唔會乾身/ 太韌,肥美juicy

濃蝦湯
-近期飲過最出色的濃蝦湯!唔會太稀/ 傑,岩岩好!
-真的飲到濃蝦味而不是死鹹, 湯頭係有龍蝦肉碎
-麵包竟然冇hea場,唔係一般麵包而係有無花果的

燒西班牙伊利比利亞穀飼黑毛豬伴時令菜
-用左蜜糖叉燒汁,好似食緊西班牙叉燒咁

Custom salad bowl
-可自己揀配料,揀左煙三文魚同燒露荀
-材料好新鮮爽脆,配自家製汁,偏意式,酸酸甜甜

自家製窩夫配雪糕
-咖啡+窩夫係最好的配搭!窩夫質地蛋味好香,大量士多啤梨醬同真士多啤梨,加埋莓味的雪糕,清新解膩

2024-02-03 24 瀏覽
只要一日都係港島區返工,一來我都係好鍾意喺港島區Explore 靚既打卡位同靚餐廳。喺天后區誤打誤撞到呢間樓底高,但工廈風既色調係第一間最吸引我眼球第二最吸引眼球就係店中講既“Life is BINARY"- 對下亦問了兩條問題 - Many zeros or the one?我同友人咁一路enjoy 呢個超juicy 既黑毛豬叉燒,飲Affogato Martini,仲有一個 Halite Caramel Vanilla movenpick ice cream Croffle, 感覺就係唔一定要去到high end 價錢既buffet 先有得食Movenpick,好岩唔太肚餓,但口痕坐低左有d野食咁chill 同傾計

Affogato Martini

2024-02-02 24 瀏覽
室外室內都有位置可以坐,裝潢簡潔不花巧,食物同飲品都好用心製作!👉🏻每日特選手沖咖啡 $50一定要點手沖咖啡!今日呢款係巴拿馬·花蝴蝶!先呈上三隻陶泥杯,分別係燒過1次、3次同5次,越燒得多,密度越高,帶岀嘅甜味亦會提升!試過就知個味道真係可以有好大分別!今日飲呢款有70%係Geisha,柳橙味較重,非常享受!👉🏻香燒八爪魚墨魚汁飯 $128成隻八爪魚腳大大隻,打卡一流,口感超級彈牙,配墨魚汁Risotto,質地creamy入味!👉🏻蒜片辣椒白酒大蜆意粉 $124共8隻蜆,全部好肥美,好新鮮!配辣椒白酒好惹味!👉🏻101小食拼盤 $138有煙三文魚、Parma Ham、雞槌、芝士波波、蝦仲有薯條!勁豐富,每樣份量好多!👉🏻邪惡四重朱古力牛角包窩夫 $75窩夫酥脆外皮同鬆軟內層,加上濃郁朱古力,仲要配埋Movenpick嘅特級雪糕,太正!👉🏻焙茶拿鐵 $46焙茶香氣加埋牛奶嘅柔和,入口醇厚,好溫暖!

👉🏻每日特選手沖咖啡 $50

👉🏻香燒八爪魚墨魚汁飯 $128

👉🏻蒜片辣椒白酒大蜆意粉 $124
共8隻蜆,全部好肥美,好新鮮!配辣椒白酒好惹味!

👉🏻101小食拼盤 $138

👉🏻邪惡四重朱古力牛角包窩夫 $75

👉🏻焙茶拿鐵 $46
焙茶香氣加埋牛奶嘅柔和,入口醇厚,好溫暖!
2024-02-01 42 瀏覽
♥️This unique Western restaurant is known for its distinctive menu. 🥘The squid ink risotto with roast cuttlefish is one of their signature dishes, offering a delightful combination of fresh squid flavor and exquisite roast cuttlefish. 🫶🏻🍛The avocado smoked salmon salad is fresh and delightful, providing an astonishingly delicious experience. 😋🥗In addition, their grilled steak with fries is a meat lover's favorite, receiving continuous praise. 💕🥩If you're looking to savor a unique Western meal in

If you're looking to savor a unique Western meal in a warm and welcoming environment, this restaurant is definitely worth a try.🙃
2024-01-25
2024-01-31 27 瀏覽
路過清風街,看見一間神秘而且型格的餐廳,好奇心驅使下,我就走入去探索一下。用手機掃二維碼點餐。🔸香燒八爪魚墨魚汁飯墨魚汁飯口感煙韌,飯中仲食到粒粒八爪魚,八爪魚很有嚼勁,除咗有淡淡的鹹鮮味,仲有微微辣味。🔸香煎脆皮鴨胸肉伴珍珠粉配雜菜鴨胸帶點韌性,味道濃郁,冇羶味,珍珠粉很特別,粒粒分明,吸收了蕃茄的酸味和鴨的油香,令人引唔住一口又一口咁食。🔸邪惡四重朱古力牛角包窩夫窩夫脆口有蛋香,朱古力味很純亦很濃,食後又會有少少回甘。🔸蘋果檸檬肉桂花茶花茶的器皿很型格,茶放了蠟燭不斷加熱花茶,檸檬的酸味很突出。🔸巴拿馬花蝴蝶手沖咖啡是日精選手沖咖啡,愛啡之人必要試。玻璃杯可品嚐咖啡的原味,味道係微微的酸味;一燒的杯會增強酸味;三及五燒的杯會把酸味減低,卻增強甜味,有趣又特別,係一個好好的體驗。
用手機掃二維碼點餐。
🔸香燒八爪魚墨魚汁飯
🔸香煎脆皮鴨胸肉伴珍珠粉配雜菜
🔸邪惡四重朱古力牛角包窩夫
窩夫脆口有蛋香,朱古力味很純亦很濃,食後又會有少少回甘。
🔸蘋果檸檬肉桂花茶
🔸巴拿馬花蝴蝶手沖咖啡
是日精選手沖咖啡,愛啡之人必要試。
2024-01-31 25 瀏覽
天后與銅鑼灣只有一站之差,天后就是個後花園般,充滿咖啡廳......今天來到 101 binary享受一下恬靜的空間。香煎脆皮香茅雞扒配薯蓉、扒雜菜金黃脆皮、多汁嫩滑的雞扒,搭配香氣四溢的香茅,薯蓉的濃郁口感和扒雜菜的清爽口味。蒜片辣椒大蜆意粉辣椒和蒜片的香氣,大蜆的鮮美和湯汁的濃郁,與意粉完美結合,帶來豐富的口感和辣味體驗。大蜆肉嫩多汁,份量不小。龍蝦濃湯湯汁濃郁鮮美,帶有龍蝦的甜味和香氣。搭配的蔬菜或海鮮增添層次和口感。南瓜湯濃稠滑順的湯汁,帶有南瓜的甜味和柔軟口感。感受到營養豐富、味道鮮美的南瓜湯的魅力。最出色的是店內的咖啡,老闆對咖啡的研究及喜愛真的從他產品中可以深深體會到,由深焙咖啡至各種獨特口味,連炒豆也是一手一腳完成的。今次介紹了一款頗有特色的咖啡豆,手沖咖啡,colombia 哥倫比亞,入口帶有Cherry 的香氣,愈飲愈上癮。(tasting note: cherry, berries, dark chocolate, apricot)Flat white濃郁口感,平衡味道,完美結合,奶泡細緻順滑。追求咖啡與牛奶的完美平衡,獨特的咖啡香氣和柔順口感。

今天來到 101 binary享受一下恬靜的空間。

香煎脆皮香茅雞扒配薯蓉、扒雜菜

蒜片辣椒大蜆意粉

龍蝦濃湯

南瓜湯

Flat white

2024-01-29 23 瀏覽
一家工業風的多國菜咖啡店!這裡的環境舒適,服務也讓人感到友善~先點一碟白酒大蒜煮蜆。蜆貝肉質鮮嫩又大粒,搭配蒜頭和白酒的香氣,口感更加豐富。每一口都帶著微妙的酒香和蒜味😋接下來是他們的煎脆檸檬雞排佐馬鈴薯泥和烤蔬菜😄 雞排煎得外酥內嫩,加上檸檬汁讓整道菜更加清新。搭配著濃郁的馬鈴薯泥和烤蔬菜,每一口都是美味的享受👍🏻最後,是慢煮牛臉肉配馬鈴薯泥。牛肉經過慢慢的烹煮,肉質變得極為軟嫩。每一口咬下去,肉汁會在嘴裡散開,帶來濃郁的牛肉味道😆