2013-02-14 35 瀏覽
早已知道18Grams這間餐廳很多人來光顧之前試過下午來到可惜超多人在輪侯今次假日的晚上來 竟然不同等位真的十分意外和高興啊沒有一本本的MenuMenu早已"光明正大"地放在餐廳門外我跟男友不算太餓所以點了一客Egg Benedict分吃還另外點了兩杯咖啡我點的了Caffe Vienna他則點了Cuppacinno餐飲先到Caffe Vienna是咖啡加上厚厚的creamcream的甜味 配著咖啡 兩者互相平衡咖啡味道香濃 不算太苦 即使不加糖有cream的襯托下 仍然容易入口Cuppacinno我雖然沒試但看著精美的拉花圖案 以及厚厚的奶泡我下次到訪一定會點來試試主角Egg Benedict很快也出場了荷蘭醬色澤迷上 濃稠度亦對版充滿著牛油和蛋黃香味 讓人食指大動啊荷蘭醬下 是迷人的水煮蛋一切下去 蛋黃隨即流出 是很人興奮的畫面呢盛接著蛋黃的是煮過的菠菜和煙肉菠菜不知道是用什麼材料煮過味道很香 在Egg Benedict裡的份量真不夠讓人過足癮呢煙肉樣子比較清淡 但都帶有很香的肉味為這個菜起了調味的作用最低層是English Muffin相信很多人都有吃過但這裡的Muffin稍微烘過
早已知道18Grams這間餐廳很多人來光顧

再加杯好喝的咖啡
是我在假期裡最享受的環節啊
2013-02-13
2013-02-09 21 瀏覽
聽說旺角有一間cafe有挺好吃的all day breakfast所以就來試試了位於家樂坊的地庫,地點不難找11:45就來到 不用等位 真係好!店內以self-serve形式運作睇完餐牌就自己去落單我們3個人order左3份all day breakfast分別係aussie breakfast 同 Egg Hemingway飲品方面 有Latte,Cap Vienna 同 Caffe Mocha先來Aussie Breakfast ($98) + Hash Brown + Latte ($33)本身Aussie Breakfast係無hash brown 但可以要求加上 (需另外收費)食物非常豐富大份 分別有豬肉腸/三片多士/蘑菇(在多士的底下)/烤蕃茄/煙肉/炒蛋/茄汁豆多士以為會好硬 但其實係非常鬆脆薯餅都好脆而且唔油值得一讚係蘑菇 係原粒大蘑菇 絕對唔係一片片果種 而且都大概有6-8粒但其它都只是普普通通 有點覺得一個這樣的早餐索價$98有點貴Latte 入口好滑 而且很香 不錯然後就係Egg Hemingway($88) + Caffe Mocha($38)伴碟的沙律菜配以甜
所以就來試試了
位於家樂坊的地庫,地點不難找

11:45就來到 不用等位 真係好!
店內以self-serve形式運作
睇完餐牌就自己去落單

食物非常豐富大份
多士以為會好硬 但其實係非常鬆脆
薯餅都好脆而且唔油

Latte 入口好滑 而且很香 不錯

伴碟的沙律菜配以甜甜的醋
烤脆的麵包上有菠菜,煙三文魚,半生熟蛋 和 好香的醬汁
整體挺好 醬汁唔會太多或太少

Caffe Mocha 是普通mocha的水準
但略為有一點苦
如果可以多d朱古力味道就更好了

最後就係呢杯 Cap Vienna ($37)
味道一般 但賣相很吸引
可惜cream太多 根本唔可以完全溶係咖啡當中

總結覺得 食物同飲品水準OK
只係價錢覺得太貴 食物同飲品要分開購買
如果可以推出套餐 惠顧食物可以優惠價購買飲品
我覺得會更好。

但必須提點一事..
呢間餐廳唔收卡/EPS 只收現金/八達通
今日呢餐3個人每人一個早餐一杯飲品都差唔多$400埋單
竟然都唔收卡/EPS
試問八達通有幾可長期會有>$400係度?
如果落單後發現真係無咁多cash 情況都幾尷尬...
希望可以改善一下。
2013-02-09
  • Aussie Breakfast
  • Egg Hemingway
2013-02-04 10 瀏覽
1. 白肉腸芝士奄列$77 ~ Omelette跟3塊麵包,太硬!烹調方法很正,奄列僅僅熟,蛋汁猶存。用料新鮮,無須添加什麼調味已很好。炸薯餅即叫即炸,夠厚夠脆。2. 肉醬意粉$78 ~ 沒有杰撻撻的醬汁,豐盛的肉醬灑上芝士,麵條夠嚼口。3. 香蒜橄欖意粉$58 ~ 無想像中般油膩。4. 熱朱古力奶$37 ~ 顏色及拉花很吸引,不過唔夠香滑。
炸薯餅即叫即炸,夠厚夠脆。

3. 香蒜橄欖意粉$58 ~ 無想像中般油膩。

2013-01-28
2013-01-18 9 瀏覽
見咁多人食呢間, 我都要試一試先得。我地叫左2個餐, 一個all day, 一個egg benedict。野食上得都ok快, 賣相都好討好呢。呢個就係ALL DAY BREAKFAST喇, 我要求轉做炒蛋白, 味道幾好啊, 面包都好鬆軟。egg benedict都做得相當有水準, 外加幾片smoke salmon, 感覺好健康!另外, 當然唔少得既係咖啡啦。佢地出名coffee, 咁當然有番咁上下啦。另外仲有杯cappucino, 不過忘記左影相。
見咁多人食呢間, 我都要試一試先得。

野食上得都ok快, 賣相都好討好呢。

另外, 當然唔少得既係咖啡啦。
佢地出名coffee, 咁當然有番咁上下啦。
另外仲有杯cappucino, 不過忘記左影相。
2013-01-12
60 分鐘 (堂食)
2012-12-23 5 瀏覽
這天下班後約了友人來旺角逛街, 等待友人的時候正好想來一杯, 便到了18 Grams.我其實真的很喜歡18 Grams的咖啡, 特別是Mocha, 平時如經過海港城的citysuper也必定來一杯這次當然很點了一杯Mocha, 朱古力的味道剛剛好, 不太濃亦不淡, 雖然不便宜, 但真的是guilty pleasure~~

5 分鐘 (外賣自取)
2012-11-25 8 瀏覽
星期日既中午,因為行街買衫既關係,所以順便過左,之前去開對面打邊爐,今次都係第一次來幫襯mk 店,環境頗為擠逼,於是食完都急急腳走人。White sausage and cheese omelette最好食係麵包,難得難得!! 至於奄列則比較熟,而且肉腸都頗碎,不過整碟份量都幾飽肚!egg benedict蛋下疊了菠菜,味道不俗,不過蛋味唔係好夠出, muffin 亦唔夠好食!piccolo latte見到piccolo latte,細問之下其實就是細杯的Latte,由於較為少奶的關係,會較容易喝出咖啡豆本身的味道!味道都唔錯,不過自己就鍾意latte 多ddlatte沖既手勢唔錯~ 質地亦都幾厚下,要彈既都係隻杯夠熱,但係d 咖啡唔係好夠熱!
egg benedict
piccolo latte
味道都唔錯,不過自己就鍾意latte 多dd
latte

2012-11-18
10 分鐘 (堂食)
2012-11-15 6 瀏覽
每每路過18 grams,都是人山人海, 事關舖面不大, 座位少, 很容易便滿座, 於是一直都未試過, 是日閒日放假, 遲了點起床, 一心想吃一個遲來的早餐, 只有想到這裡, 便立即動身!啡和奶的比例完美, 溫度適中, 奶泡濃滑, 少許hazelnut味不會太甜, 小餅無特別味道, 脆口的, 整體是可'歎'的咖啡蛋真的很大, 令奄列很大件, 可能有三隻蛋吧... 我喜歡奄列的內面不太生太稀, 雖然很多人認為奄列內應是半生熟的, 但個人喜好關係, 我對這裡的奄列故此而滿意 內裡的芝士尚算很香, 份量適中, 唯一可惜的是只有幾粒切碎的肉腸, 實在不夠吃, 只在中間部份有, 有點失望, 無需這樣'慳'吧.... 伴著的菜有橄油, 很美味, 菜很鮮味沒什麼爛的, 三片包的難得的被認真的焗脆了, 恰到好處!服務ok, 職員醒目有禮, 又懂upsell介紹又沒令人反感

Hazelnut Latte

White Sausage and Cheese Omelette

蛋真的很大, 令奄列很大件, 可能有三隻蛋吧...

2012-10-08
Hazelnut Latte
2012-10-16 8 瀏覽
成日見D friends食Benedict All Day Breakfast, 今次自己都要試!好好味, 焗脆左既包, 上面係菠菜, 旦, 芝士, 原來簡單既配答, 較果可以甘正, 一個人食唔晒, 要同老公share~Caesar Salad好新鮮, OK呀. 咖啡拉花圖案好靚, 味道薄薄的香, 回甘味未算重, 但好味的!我諗我會再去試其他咖啡同食物.

我諗我會再去試其他咖啡同食物.
2012-10-05
2012-09-11 13 瀏覽
8月31日同朋友去左旺角,朋友一早睇過呢間餐廳想試,原來都有好幾間分店的,不過好似旺角多食評D,所以就嚟左旺角,行左一陣,7點幾就嚟啦,點知勁多人,已經要排一條隊等位啦,座位不多,但都唔算等左好耐,係門口等位已經睇左大約想食咩啦,我地叫左一份ALL DAY BREAKFAST,一份凱撒沙律一齊食,還每人叫左一杯飲品,我飲芒果特飲,朋友飯鮮奶咖啡,價錢都唔平架.ALL DAY BREAKFAST有兩片多士,烘得好香呀,又脆喎,好味,腸仔兩條,焗豆一些,炒滑蛋都好好味,好滑,有些蔥粒好香口,蕃茄都好甜多汁,另加了15元有兩塊薯餅,薯餅都好好味,唔會太乾又硬,咬落去好鬆的感覺,正!!凱撒沙律唔係好大份,不過味道都OK的,有些麵包粒,煙肉粒,個醬唔會好咸,沙律菜都好新鮮喎. 我杯芒果特飲味道都幾好,夠凍,不過唔係太重芒果味,有陣薄荷的味道.朋友話佢杯咖啡OK呀!!咁夜先食早餐感覺好好笑!!

咁夜先食早餐感覺好好笑!!
2012-08-31
15 分鐘 (堂食)
2012-09-04 12 瀏覽
星期六中午剛訓醒,應該食個醒晨早餐吧!!18 Grams 提供英式的 ALL DAY BREAKFAST,令我非常懷念在英國旅行時的日子.....2個人點了 Assie breakfast (HK$ 98) 和 Egg Benedict (HK$ 88) + Hash Brown (HK$ 15) 各一份,Choco Vienna - L size (HK$ 42)。個人覺得Assie breakfast就是 standard的,不容易出意外。Egg Benedict 非常令人驚喜,色香咪都十分吸引! 美中不足的是上登場的時候,其中一個蛋已經爛了, 蛋黃汁四溢.... 至於飲品 - Choco Vienna,略苦,不是太喜愛。一個星期六的中午,應該好好靜靜休閒一下..... 18 Grams 位於旺角旺區,食完的時間已有4-5枱人在等位,也不好意思多坐一會兒....
星期六中午剛訓醒,應該食個醒晨早餐吧!!

2012-09-01
2012-09-03 10 瀏覽
這日下午來到家樂坊地庫,為的就是一杯18grams的咖啡。先到櫃檯點了杯大flat white,付過款後便可拿著號碼牌隨意找個位坐,店員會稍後把飲品/食物送到。各18grams店用的咖啡豆blend都稍有不同,而這店用的是black sheep。不一會的我的咖啡預備好了。一放在桌上已能聞到咖啡香,加上一看顏色和咖啡的表面已能猜到這杯咖啡的水準不錯。喝下去奶泡打得很細滑,咖啡香濃帶甜香,讓人喝得舒服。最深刻是喝過咖啡後口腔有明顯的果酸,很合我口味的咖啡。這咖啡店已自然木色為主,環境佈置令人感到輕鬆自然。店員待客態度頗有禮友善,地方亦打理得整潔。靜靜嘆過杯滿意靚咖啡後,再出發繼續工作。
這日下午來到家樂坊地庫,為的就是一杯18grams的咖啡。
靜靜嘆過杯滿意靚咖啡後,再出發繼續工作。
  • Flat white
2012-08-19 11 瀏覽
今日同朋友2個人12:30PM去到, 剛好有位, 唔洗等.我最鍾意食就係Egg Benedict, 又想試下一個豐富既早餐Aussie Breakfast 所以兩個叫晒交換試下Egg Benedict ($72)間間既做法差唔多, 呢度既Egg Benedict底下墊有菠菜, 仲有種好特別既香味. 正另外加$15 配2件薯餅, 即炸, 又熱又脆口Aussie Breakfast ($98) 成日見人食, 好大份,好豐富. 其實用既食材都係普通野. 不過大大碟, 望落感覺都好好. 多士夠熱脆卜卜, 新鮮整蛋好滑, 腸仔好似係香草腸, 味道不錯~ 另叫左兩杯大既Caffe Mocha($43) and Mint Caffe Mocha ($43+6) 原來加個MINT要加多$6, 有D唔抵>< 飲落無乜MINT味. 所以飲到一半我先用匙壓幾下塊薄荷葉, 咁就有味啦, 乜飲MINT MOCHA係咁既咩?
今日同朋友2個人12:30PM去到, 剛好有位, 唔洗等.
Egg Benedict ($72)

另外加$15 配2件薯餅, 即炸, 又熱又脆口
Egg Benedict
Aussie Breakfast ($98)
蛋好滑, 腸仔好似係香草腸, 味道不錯~
Aussie Breakfast
Caffe Mocha
Aussie Breakfast
Egg Benedict
2012-08-15 5 瀏覽
約左個舊同事去食Brunch,由於佢早到左所以去左等位先,應該唔係等左好耐~(但係我地坐低冇耐就有好多位,直頭唔駛等~)本人是egg benedict粉絲,半生熟蛋是"賣飛佛"~ 朋友點左煙三文魚egg benedict + peppermint latte。我則點了caramel latte,味道都很好,拉花亦很漂亮,心情好,滿足得頭頂有花花在轉。 埋單每人百鬆蚊,其實第一次吃已經覺得不便宜,但第二次看著友人吃得一臉幸福,感覺不錯~
(但係我地坐低冇耐就有好多位,直頭唔駛等~)

本人是egg benedict粉絲,半生熟蛋是"賣飛佛"~

caramel latte
2012-08-04
caramel latte
2012-07-31 11 瀏覽
自從旺角開左18grams,很自然想嘆好咖啡時就會走到這裡,再加上有all-day breakfast,唔想出去中上環既時候實在係太方便了!磨菇。蕃茄。炒蛋。茄汁豆。拼多士望落去份量都唔少,而且每款配料都有幾多。磨菇味好香,沒有草腥味,仲有少少牛油香味;炒蛋都頗滑,而且份量都唔少;多士烘得好脆,不過無味既;煎過既蕃茄仔幾甜。來到呢度當然要叫埋杯意式咖啡,是日點左skimmed cappuccino,奶泡打發時可能比較高溫,雖然氣泡都細密,但係放左一陣之後某些大既氣泡升到上面,令面層既拉花有少少走形。不過味道方面,水準仍保持,咖啡帶一點甘香,口感尚算細滑。放鬆心情來這裡飲一杯,消磨時間確實不錯。
All-day breakfast with mushroom
磨菇。蕃茄。炒蛋。茄汁豆。拼多士
望落去份量都唔少,而且每款配料都有幾多。
skimmed cappuccino
skimmed cappuccino
2012-07-29 15 瀏覽
花恤衫先生對咖啡很有研究, 上年帶著筆者到訪銅鑼灣總店的18 grams, 是日跟另一好友試試旺角分店的水準. 友人一早到達取位子, 筆者七時十分到達, 店子依舊很細小, 但當然較銅鑼灣大, 這裡大概有十張桌, 坐在近門口的位置, 但也感覺舒適. 太晚了不想喝咖啡, 只點選了Egg Benedict (HK$75). 等了大概十分鐘侍應便送上食物, egg benedict 分量不算多, 但這種食物理應分量不多吧! 先試試拌碟的沙律, 由四種蔬菜組成. 加上一點酸醋汁, 挺清新爽脆和開胃, 但略嫌部分蔬菜有苦澀味, 美中不足吧!至於主角egg benedict, 底部的包不會過硬, 包上的菠菜很淋軟, 再加上hollandaise sauce 配生熟蛋和煙肉, 感覺不錯. 尤其欣賞那片煙肉的香味, 配上蛋汁真的很match. 生熟蛋很流心, 效果很好, hollandaise sauce 也不會過份水狀, 也不過分濃, 亦很不錯. 唯一只可說價錢真的有點過高, 由於食材簡單, 五十多元比較合理呢!

self-serve water
2012-07-26