2024-11-05 325 瀏覽
同老公拍拖試下呢間新開既餐廳真係得啖笑叫左大概6款tapas 漏左2樣嘢問左三次想追返個八爪魚,漏左單又話十分鐘就有,都係無最後連廚房都收埋😅嘢食好一般 偏貴 但環境算唔錯唔太建議大家嚟試
同老公拍拖試下呢間新開既餐廳
真係得啖笑
叫左大概6款tapas 漏左2樣嘢
問左三次想追返個八爪魚,漏左單
又話十分鐘就有,都係無
最後連廚房都收埋😅
嘢食好一般 偏貴 但環境算唔錯
唔太建議大家嚟試
2024-11-05 251 瀏覽
大館嗰度開咗間新嘅西班牙餐廳,小編當然要去試吓啦,餐廳位於大館再要行入少少嘅位置今次我哋就叫咗幾樣嘢食share :煙燻鯷魚蒜蓉番茄多士煙燻鯷魚鹹鹹地,再配上蕃茄蒜蓉多士,作為前菜好適合啦黑毛豬火腿球用黑毛豬火腿裏面呢仲有啲薯蓉咁樣,Max埋一齊感覺好特別Rubia 風乾牛肉(50g)今次小編就試吓呢個風光嘅牛肉,感覺同豬肉好大分別,冇咁油膩添,所以小編都叫咗杯red sangria一路飲一路食😛火腿些利酒炒蜆(250g)蜆肉鮮嫩再配搭火腿嘅鹹香形成好大嘅對比同埋層次分明,再加入些利酒再提升咗整體嘅風味1/4隻西班牙乳豬配燒菠蘿食西班牙菜又點少得叫乳豬啊,乳豬整得好脆同香口,而且都可以切到四份,好好邪惡啊1862招牌西班牙海鮮飯另外一個出名嘅西班牙菜在西班牙海鮮飯啊,份量超大,上面都有唔同種類嘅海鮮,例如青口,蜆肉魷魚,海鮮飯呢仲用咗少少藏紅花同埋蒜一齊煮,Max埋一齊食,更提升咗成個飯嘅風味

今次我哋就叫咗幾樣嘢食share :

煙燻鯷魚蒜蓉番茄多士
煙燻鯷魚鹹鹹地,再配上蕃茄蒜蓉多士,作為前菜好適合啦

黑毛豬火腿球
用黑毛豬火腿裏面呢仲有啲薯蓉咁樣,Max埋一齊感覺好特別

Rubia 風乾牛肉(50g)

火腿些利酒炒蜆(250g)

1/4隻西班牙乳豬配燒菠蘿

1862招牌西班牙海鮮飯
2024-11-05 219 瀏覽
自己比錢食呢一間係喺大管中環入邊嘅主要都係食西班牙餐廳個環境超級靚,超級有情調適合一家人或者係拍拖嘅人去食佢有好多唔同各式各樣嘅主菜同埋蔬菜。我哋嗌咗佢嘅生菜奄列配上大蝦佢嘅海鮮超級正仲有啊,我哋嗌咗佢嘅前菜就係麵包同埋煙肉我覺得好好味呀仲有啊熱辣辣即叫即整坐喺度飲好多嘅好飲嘅飲品仲有唔同類型嘅甜品,食咗佢嘅雪糕三文治超級好食佢哋嘅布丁都係好正㗎好軟滑好好食我哋亦都嗌咗佢嘅雞肉真係好入味少少哋,但係食完都係好飽嘅
自己比錢食
2024-11-05 178 瀏覽
大館食肆林立, 無意中逛到美術館附近, 看見這所食西班牙菜餐廳, 位置須然並不顯眼, 但看見裝修佈局很有特色, 也有不少外藉遊客入座, 我也很耐冇試過食Tapa啦, 所以一於入去捧場, 食物menu選擇也很多, 尤其drink list西班牙水果酒是必試的, 這杯啲酒精似乎較濃, 而食物方面這個菠菜薯仔奄列超正, 加十蚊更有一隻即燒大蝦, 而另外那個慢煮羊架伴香草醬及沙律, 就超惹味, 另一小吃煙燻鯷魚蒜蓉蕃茄多士和炸芝士紅菜球, 完全滿足Tapa迷的我。

2024-11-03
2024-11-05 321 瀏覽
1862 Bar De Tapas Y Vino好耐無去大館今天去大館行個圈,去到最尾嗰座building見度有間數字餐廳1862,餐廳位於港島中環荷李活道10號D座地下,餐廳裝修高尚典雅,餐廳主打西班牙菜,有多款小食甜品供附近客人放工聚腳happy hour好地方,服務員招乎態度親切友善。黑毛豬火腿球黑毛豬火腿球表面鋪有一片火腿和沙律菜,表皮炸到脆卜卜,食落口感外脆內軟。煙燻鳀魚蒜蓉番茄多士蕃茄蒜蓉提升咗鯷魚的鮮味,令到多士食落香脆鮮美。1862牛肉他他用小黃瓜和芥茉醃碎牛肉,在牛肉上面加上鵪鶉蛋,令牛肉他他更嫩滑,配有多片小多士。西班牙地道薯仔奄列西班牙奄列用薯仔,洋蔥和雞蛋製作而成,比較厚身,食落鬆軟,口感綿滑。火腿些利酒炒蜆西班牙炒蜆用些利酒和火腿作材料,第一次食感覺吾錯,蜆肉新鮮肥美,食落帶點酒味。蒜蓉油浸蝦(原隻海蝦) 大大隻海蝦經蒜蓉油浸烹調,食落爽口彈牙,微辣,鮮甜。烤鵪鶉腿佐曼可斯酱配羊奶芝士火箭菜沙律有四隻鵪鶉腿經廚師烹調烤至表皮微微焦香,鵪鶉腿仍保持嫩滑多汁。雪糕三文治配有朱古力醬,用油炸包當三文治麵包,雲呢拿雪糕點埋朱古力醬非常美味可口。聖地牙哥杏仁蛋糕伴杏仁奶
1862 Bar De Tapas Y Vino

黑毛豬火腿球
煙燻鳀魚蒜蓉番茄多士
蕃茄蒜蓉提升咗鯷魚的鮮味,令到多士食落香脆鮮美。
1862牛肉他他
西班牙地道薯仔奄列
火腿些利酒炒蜆
蒜蓉油浸蝦(原隻海蝦)
大大隻海蝦經蒜蓉油浸烹調,食落爽口彈牙,微辣,鮮甜。
烤鵪鶉腿佐曼可斯酱配羊奶芝士火箭菜沙律
雪糕三文治
聖地牙哥杏仁蛋糕伴杏仁奶油醬
杏仁蛋糕食落不太甜,有口感,杏仁奶油醬綿滑有杏仁粒口感。
2024-11-03 234 瀏覽
久久沒去過大館,又有新餐廳進駐,1862 Bar de Tapas Y Vino吧台造型搶眼,一入門便被吸引,如果不用餐來吧台喝喝飲品也很棒,1862 Bar de Tapas Y Vino餐點有各種小食、主食、甜品、飲品,表現精彩。因為我和媽媽在中午都不喝酒,所以就點了無酒精的Mocktail,我們分別選喝Afterglow與Virgin Sangria,Virgin Sangria如其名蔓越莓、蘋果汁、橙汁三強水果鼎立,加上梳打的清爽,如果喜歡水果香甜風味飲品的話,可喝Virgin Sangria。Afterglow讓我非常驚喜,石榴糖漿融入橙汁、菠蘿汁、檸檬汁,融合度十分好,石榴糖漿與眾果汁你濃我濃,協怎麼會協調成這樣子,喝一口Afterglow再淺嚐美食,簡直是神仙組合,Afterglow的果甜與鹹食的鹹鮮真是太合拍。黑毛豬火腿球是西班牙的國民小食,炸出焦黃色的黑毛豬火腿球外層香脆,裡頭餡料以薯仔、黑毛豬火腿拌入忌廉,軟滑細緻,一口吃下黑毛豬火腿球,忌廉在口中化開,配上鹹香的黑毛豬火腿,名符其實開胃菜。炸物是很好的聊天解饞小物,啤酒漿炸鱈魚配他他醬及炸刺山柑只用啤酒調製,不加一

炸物是很好的聊天解饞小物,啤酒漿炸鱈魚配他他醬及炸刺山柑只用啤酒調製,不加一滴水下去酥炸,啤酒漿炸鱈魚吃起來又脆又嫩,格外不油膩,還有淡淡的麥芽香,超討大家歡心,醮點酸微微的他他醬,讓人欲罷不能。

對於牛肉控的我來說,看到牛扒就忍不住點來品嚐,肉眼扒配青胡椒汁及炸洋蔥(6安士)漂亮的肉質用眼睛就能看見其美味,肉眼扒五分熟度剛好,油脂豐富,烤過後有將肉汁鎖住,鮮嫩多汁,咀嚼起來肉香十足,搭配青胡椒汁與炸洋蔥甚為討喜。

傳統焦糖雞蛋布丁配忌廉烤杏仁簡單食材創造經典滋味,布丁控的我去到許多廳都會點一個來吃吃,1862 Bar de Tapas Y Vino保留了布丁濃濃的蛋香味,深得我心,但不代表焦糖味就消失匿跡,而是提升了另一層次,絲滑不死甜。

聖地牙哥杏仁蛋糕配杏仁奶油醬不是那麼常見,媽媽忍不住嚐上一口,蛋糕體扎實不乾口,杏仁奶油醬滋潤蛋糕,杏仁堅果香在口中漸漸散開,聖地牙哥杏仁蛋糕配杏仁奶油醬是一款會被稱讚的蛋糕。
經過見到呢一間情調幾好的西班牙餐廳,環境氣氛都好chill,好適合放工小酌一杯。Mocktail:Virgin Sangria呢杯mocktail飲落甜甜地,紅梅,蘋果汁,檸檬汁,蘇打水,十分清新。Matrimonio 煙燻鯷魚蒜蓉蕃茄多士見到有煙燻鳀魚即刻叫,鯷魚的咸香味好突出,配上番茄蒜蓉又好fresh,加上底層多士脆脆,十分推薦。Croquetas 炸紅菜頭芝士球炸芝士球一定好食,估唔到加埋紅菜頭都好match,外脆內軟,咬入去好軟綿綿。Pulpo 烤章魚腿伴辣椒醬及香芹醬西班牙菜必點推介:燒章魚腿,原條燒一定要打卡,章魚肉質鮮嫩,配上兩款醬酸酸辣辣好吸引。Ojo Bife 肉眼扒配青胡椒汁及炸洋蔥最後點上rib eye,烤牛肉時間剛剛好,肉味好濃,配上炸洋蔥絲,口感更豐富。下次來大館chill下不妨來試下

Mocktail:Virgin Sangria

Matrimonio 煙燻鯷魚蒜蓉蕃茄多士

Croquetas 炸紅菜頭芝士球

Pulpo 烤章魚腿伴辣椒醬及香芹醬

Ojo Bife 肉眼扒配青胡椒汁及炸洋蔥

下次來大館chill下不妨來試下
2024-11-02 217 瀏覽
今日就去左大館既1862 BAR DE TAPAS Y VINO 西班牙餐廳, 環境好有情調,菠菜薯仔奄列西班牙奄列好厚身,口感綿密鬆軟, 一切開就超爆汁,仲有巨量既菠菜烤鵪鶉腿佐曼可斯醬配羊奶芝士火箭菜沙律鵪鶉腿微微外層烤香, 肉質鮮嫩, 放係底層既羊奶芝士好creamy, 加埋醬汁, 食落好惹味啤酒漿炸鱈魚配他他醬及炸刺山柑鱈魚係一口份量, 炸得好香脆, 醬汁加左炸刺山柑, 酸酸甜甜好開胃雪糕三文治西班牙churros夾住雲呢拿雪糕, 冰火交融 ,配撘黑朱古力醬汁, 更邪惡傳統焦糖雞蛋布丁配忌廉烤杏仁布丁係比較實淨嘅質感, 好香蛋味, 入口滑嫩, 焦糖帶焦香及甘苦的獨特味道

菠菜薯仔奄列

烤鵪鶉腿佐曼可斯醬配羊奶芝士火箭菜沙律

啤酒漿炸鱈魚配他他醬及炸刺山柑

雪糕三文治

傳統焦糖雞蛋布丁配忌廉烤杏仁
2024-10-30 327 瀏覽
我哋四朵金花都好耐冇見過,小時候大家都會去影沙龍,大家都相識了2 5載,早排約定了去中環大館留倩影,晚餐我哋去了新開的西班牙餐廳1862 BAR DE TAPAS Y VINO。西班牙黑毛豬火腿開胃前菜,厚薄均一,脂肪均勻,口感豐富。蒜香奶油炒小蘑菇吸飽奶油香氣,咬下爆汁的滋味!菇、奶油、蒜➰根本就絕配,天作之合。6個月熟成曼切戈芝士配峰蜜芝士和脆脆一起搭配得很好。芝士面還加上峰蜜。蒜蓉油浸蝦(原隻海蝦)蝦彈牙扎實又美味。蒜及微辣的味道,味蕾又要爆發了👅1/4隻西班牙乳豬配燒菠蘿乳豬皮脆不利口,酥香嫩滑!燒菠蘿特別清甜細膩!一般都係相機食先,侍應很細心地等我們先打卡再幫我們乳豬切件🫶🏻Cocktails & Mocktails1862·Rebujito·AfterGlow·Tailandia

西班牙黑毛豬火腿
開胃前菜,厚薄均一,脂肪均勻,口感豐富。

蒜香奶油炒小蘑菇
吸飽奶油香氣,咬下爆汁的滋味!
菇、奶油、蒜➰根本就絕配,天作之合。

6個月熟成曼切戈芝士配峰蜜
芝士和脆脆一起搭配得很好。芝士面還加上峰蜜。

蒜蓉油浸蝦(原隻海蝦)
蝦彈牙扎實又美味。蒜及微辣的味道,味蕾又要爆發了👅

1/4隻西班牙乳豬配燒菠蘿
乳豬皮脆不利口,酥香嫩滑!燒菠蘿特別清甜細膩!

Cocktails & Mocktails

2024-10-27
一向都很喜歡大館這個地方,氛圍既悠閒又充滿歷史感,吃午餐感覺很Chill,吃晚餐又感覺很romantic,把新舊香港交融得毫無違和感。這棟D座舊監獄(昔日先後被用作囚倉、水飯房及監獄醫院)於1862年完工,所以這家餐廳又叫1862。雖然餐廳經裝潢過,並非完全舊有的模樣,但牆上還是保留著滿滿的歷史痕跡,令整個用餐環境都很有特色。QUESO CheeseManchego Reserva $68經過6個月熟成的Manchego芝士🧀,質感偏硬身,入口是淡淡的羊奶味及焦糖堅果香氣。加上面層蜂蜜🍯及底下的酥脆法包,鹹鹹甜甜的,佐🍷紅酒甚佳。🦐TORTILLAS Spanish OmelettesEspinaca $88 (add Prawns $10)奄列非常濕潤,菠菜薯仔味濃郁,味道帶微微蒜香,追加的蝦是刺身級半生熟蝦,蝦膏濃郁,10塊錢是很值得一加。🍽️ARROZ YFIDEOS Rice & Pasta (26cm pan)1862 Arroz de Marisco $288西班牙飯番茄味好濃郁,調味偏酸,不會太膩,飯粒是正宗的西班牙海鮮米飯口感,富有咬口,底下還有少許飯焦。特別印象深刻的是

QUESO Cheese
Manchego Reserva $68

🦐TORTILLAS Spanish Omelettes
Espinaca $88 (add Prawns $10)

1862 Arroz de Marisco $288
西班牙飯番茄味好濃郁,調味偏酸,不會太膩,飯粒是正宗的西班牙海鮮米飯口感,富有咬口,底下還有少許飯焦。特別印象深刻的是海鮮用得很不錯,青口是比較貴價的紐西蘭藍青口,滑嫩鮮甜。
2024-10-24 562 瀏覽
最近我去咗1862 BAR DE TAPAS Y VINO ,食物質素幾高~我哋叫咗兩個Lunch set~Soup 🥣忌廉湯質地滑順,味道濃郁,奶香味十分突出。湯裡面嘅蔬菜新鮮,口感清新,作為開胃菜相當合適,令人感到舒適。Avocado Toast 🥑🍞呢份牛油果吐司真係好吸引!牛油果新鮮滑溜,搭配巴斯克風味臘肉腸同64度水煮蛋,味道層次豐富。酸種吐司嘅口感鬆脆,整體搭配完美,絕對值得一試。Ribeye (6 oz) - Medium 🥩阿根廷6安士肉眼扒煎得恰到好處,肉質鮮嫩,汁多味美。配上西班牙炸薯仔、番茄吐司同俄羅斯沙律,令整道菜更加豐富。每一口都充滿肉香,真係好味!Iced Lemon Tea 🍋🥤冰檸檬茶清新解渴,酸甜比例剛好,飲落好舒服,特別適合熱天飲用。Iced Black Coffee ☕️❄️冰黑咖啡味道濃烈,苦甜平衡得宜,咖啡愛好者一定會鍾意。冰鎮後口感順滑,餐後飲用非常合適。Churros with Chocolate Sauce 🍩🍫外脆內軟,撒上糖粉,配埋濃郁嘅巧克力醬,無疑係甜品愛好者嘅心頭好。每一口都令人陶醉,食完仲想再來一份!
我哋叫咗兩個Lunch set~

Soup 🥣

Avocado Toast 🥑🍞

Ribeye (6 oz) - Medium 🥩

Iced Lemon Tea 🍋🥤

Iced Black Coffee ☕️❄️

2024-10-22 545 瀏覽
中環大館新開西班牙餐廳紅磚拱門好有feel Afterglow mocktail OJ | Pineapple Juice | Grenadine好夠大杯,oj橙汁味最突出。好解渴解肥膩。Cochinillo🐷1/4 Suckling Pig with Pineapple, Natural Gravy西班牙乳豬配燒菠蘿,乳豬皮脆卜卜。肉夠腍可以輕易脫骨。肉汁豐富鮮嫩。啖啖肉好好食。點埋Gravy Sauce 更提升風味。另外有塊燒菠蘿好解肥膩。佢把刀好cute好適合打卡。強烈推介Ojo Bife🐮Ribeye (6oz) with a Green Peppercorn Sauce and Fried Onions肉眼扒配青胡椒汁及炸洋蔥(6安士)叫左medium熟度剛剛好sauce同肉都好襯服務很好,環境舒適坐得好舒服除咗室內仲有室外嘅枱
中環大館新開西班牙餐廳
紅磚拱門好有feel
Afterglow  mocktail

好夠大杯,oj橙汁味最突出。好解渴解肥膩。
Cochinillo

Cochinillo🐷
Ojo  bife

Ojo Bife🐮

服務很好,環境舒適坐得好舒服
除咗室內仲有室外嘅枱
2024-10-19
Cochinillo
餐廳座落於大館監獄操場旁邊,🚦1862紅色霓紅燈牌位十分吸引眼球😍裝修主要走歐陸古典風,有水泥磚牆、拱門設計、紅磚色雲石枱,格調十足。見到餐廳內亦有private room,很適合朋友聚會和生日慶祝✨➖📌 Matrimonio煙燻鯷魚配酸甜蒜蓉蕃茄多士,好開胃🍅✨📌 1862 Steak Tartare牛肉他他好新鮮🐮混合蛋汁同多士一齊食,口感層次豐富🥖📌 Clasico 經典西班牙小食🍳薯仔奄列🥔薯仔蓉滑溜📌 Almejas火腿配以Sherry Sauce炒蜆😍 新鮮蜆肉帶陣陣海水味🌊📌 Gambas ai Ajillo推薦菜式之一🧄🦐原隻海蝦以蒜蓉油煎浸,海蝦肉質彈牙灑上紅椒粉和橄欖油,味道口感層次分明🌶️📌Ojo Bife肉眼扒肉質鮮嫩多汁,牛肉味突出,與配的青胡椒汁十分匹配🥩📌 1862 Arroz de Marisco西班牙餐廳必點菜式之一😋有齊蜆肉、青口、墨魚😍✨材料豐富,海鮮飯米粒分明,每一粒都著濃稠的海鮮汁🦐🦑

📌 Matrimonio
煙燻鯷魚配酸甜蒜蓉蕃茄多士,好開胃🍅✨

📌 1862 Steak Tartare
牛肉他他好新鮮🐮混合蛋汁同多士一齊食,口感層次豐富🥖

📌 Clasico
經典西班牙小食🍳薯仔奄列🥔薯仔蓉滑溜

📌 Almejas

📌 Gambas ai Ajillo

📌Ojo Bife
肉眼扒肉質鮮嫩多汁,牛肉味突出,與配的青胡椒汁十分匹配🥩

📌 1862 Arroz de Marisco

2024-10-20 482 瀏覽
最近去咗大館嗰間西餐廳食飯,一入去安排咗 bar檯位置,可以睇住廚師擺盤。我哋試咗幾款小食同主菜,整體感覺幾好。首先試咗個 黑毛豬火腿球$26/pcs,火腿球口感紮實,鹹香適中,唔會太膩,做開胃小食一流。跟住試咗辣肉腸薯仔奄列配小香腸$108,呢個奄列份量都幾大,薯仔蓉滑溜,辣肉腸香辣,配埋小香腸,味道豐富,係個幾飽肚嘅選擇。主菜就叫咗肉眼扒配青胡椒汁及炸洋蔥 (6安士)$198 🥩🧅。肉眼扒煎得啱啱好,我叫咗medium rare,肉質嫩滑,唔會太韌,青胡椒汁香味濃郁,唔會搶咗肉味,炸洋蔥脆卜卜,配埋肉眼扒食一流!最後仲叫咗個烤粟米🌽$68,粟米烤得幾香,味道辣辣地。

最後仲叫咗個烤粟米🌽$68,粟米烤得幾香,味道辣辣地。
2024-10-20 456 瀏覽
近排去中環大館玩,諗住打卡影吓相。見到嗰度開咗一間新餐廳,個名好得意叫1862,原來佢係食西班牙菜,所以就諗住去試吓。入到去覺得佢個環境都好chill,可以有戶外嘅座位同埋室內嘅座位,不過果日晏晝有啲熱,所以就揀咗室內。坐低睇完Menu我哋決定試佢嘅肉眼扒配青胡淑汁及炸洋蔥(6安士)同埋1862招牌西班牙海鮮飯。首先上桌嘅係肉眼扒,我哋叫咗五成熟,佢好Juicy,好重牛味又好腍。而配佢嘅炸洋蔥都超好食,完全唔辣口咬落去脆脆地,入邊就好甜。另外佢嘅海鮮飯都好好食,佢啲海鮮全部都好新鮮,絕對唔係急凍嘢,食落去個蜆好Juicy,有海水嘅鮮甜味,佢嘅青口都好好食,配埋個飯好搭,海鮮同飯嘅比例好好,海鮮份量亦都好足,個人覺得好抵食。呢間餐廳整體嚟講我都好滿意,下次會再嚟幫襯。
呢間餐廳整體嚟講我都好滿意,下次會再嚟幫襯。