2019-06-05
同事介紹呢間隱蔽泰菜, 估唔到lunch時間都可以book枱, 咁真係唔嚟試唔得啦~其實呢間嘢咁偏, 但估唔到都幾多人幫襯, 機乎一有人走, 就有人補上, 好彩有得book, 仲要比張獨立圓枱我地, 旁邊仲有棵大樹點綴一下~lunch menu款式唔算多, 十款以內, 由於係泰國嘢, 所以佔咗一半以上都係辣的, 已經响menu上有隻辣椒提示, 咁我本身唔係好食得辣, 咁唯有响剩餘果d唔辣菜式中選啦~ 海南雞飯一上枱都嚇咗一跳, 估唔到有咁多雞, 份量比一般出面食果d多成倍, 醬汁就有黑豉油同唔知咩酸酸地的醬, 其實我平時比較少食海南雞, 我依稀記得一般都有一碟三款醬, 呢度應該只係才咗辣醬? 既然我唔食得辣, 就唔理佢係咪少咗辣醬啦~ 總之點黑豉都夠, 但另外果個酸汁都唔差, 酸酸地夠開胃~講返個雞, 我係一半雞胸一半雞翼, 除咗雞翼之外, 其餘都係去骨的, 肉質唔會好鞋, 個皮都幾爽口, 又唔會好肥, 係間中有1-2舊係肥少少, 但整體上係可以接受, 連我平時怕肥, 唔係好食雞皮的, 今次都差不多食哂~至於個飯, 可以配油飯或者白飯, 我冇特別要求, 佢係上油飯比我, 不過個油飯就
海南雞飯
至於個飯, 可以配油飯或者白飯, 我冇特別要求, 佢係上油飯比我, 不過個油飯就唔係好夠油香味~
青檸梳打
估唔到唔駛加錢都可以叫青檸梳打, 一般食開的都要加錢, 所以梗係叫呢個啦~ 成杯咁大, 只係得半個青檸, 個人覺得略為唔夠, 同埋半個咁樣浮响面, 都好難插佢去底, 要飲管連叉并用, 一叉到佢落杯底, 狂插到佢爛哂, 咁先覺得夠味~
以價錢嚟講係稍為貴咗少少, 但見到佢份量同質素, 都覺得物有所值, 值得再試~