2019-09-11 202 瀏覽
之前在觀塘附近返工來過這裏吃午飯,法國價錢合適而且味道很好,今晚就和兩個朋友一起來晚餐。幸好一早訂了枱,7:30已經沒有爆滿。【冬陰公】辣味和酸度都可以接受,有三隻大蝦,湯底幾濃郁,飲落去有浸奶滑口感,有點椰香的味道,香茅和鮮菇味都幾突出,可以四個人分享。【生菜肉碎包】端出來肉碎色澤較淡,還以為味道會偏淡無味,不過一吃下真是喜出望外,超香濃豬肉味,油脂香足夠,味道又不會很咸,配搭生菜一起吃,簡直是一流!【泰式鹽燒魚】今晚的魚是馬友,魚肉比較鬆軟,放進口中咀嚼兩啖就可吞下,這個口感不錯,外皮燒得香脆充滿鹹香味,中間插了香茅,整條魚更加香味俱全!【粉紅番石榴特飲】青檸和番石榴的味道幾夾,不過價錢較貴。

泰式鹽燒魚

【粉紅番石榴特飲】青檸和番石榴的味道幾夾,不過價錢較貴。
粉紅番石榴特飲

2019-09-04
15 分鐘 (堂食)
粉紅番石榴特飲
2019-09-09 151 瀏覽
It's the 3rd times i have dinner with friends here, seems more and more peoples and better make the reservation before you come. The foods are tasty, especally to the saland and the soup is not spricy, which suitable for many HKers. However, there a bit bustling in restaurant and the venue is not easy to access.

2019-09-09 177 瀏覽
很久沒有吃泰國菜,觀塘的1988地點很方便,於是和朋友來到這裡。炒雜菜$78炒雜菜勝在什麼也有,加了蒜蓉炒香,味道很吸引,份量也很多。菠蘿炒飯$88菠蘿炒飯的份量真的十分多,一整座山的飯十分便宜。配料方面也不少,有蝦,肉鬆,菠蘿,味道也很好,十分入味。蝦炒金邊粉$88金邊粉同樣份量也太多,有青檸汁可以自行調味,金邊粉很煙韌,很有獲氣。芒果糯米飯$48芒果糯米飯的椰汁很多,糯米飯比較甜,加了椰汁煮,芒果也新鮮。

炒雜菜$78
炒雜菜勝在什麼也有,加了蒜蓉炒香,味道很吸引,份量也很多。
菠蘿炒飯$88

蝦炒金邊粉$88

芒果糯米飯$48

2019-09-05
10 分鐘 (堂食)
2019-09-08 205 瀏覽
餐廳係工廈入面,位置有少少難搵。出左地鐵站要行一段路,入左工廈又要經停車場行一段路入去。冬蔭功好大碗,有好多菇,仲有兩隻大蝦,唔係好辣,味道幾好。泰式蝦餅好大舊。外面脆,入面既蝦肉爽口彈牙,讚!呢個蝦醬炒飯既賣相同係泰國食既差不多,夠地道。炒飯好惹味,可以配埋旁邊既蛋絲、泰式臘腸、肉鬆、醃左嘅肉同魚乾一齊食。仲有青木瓜絲同芒果絲,酸酸地,可中和濃味既炒飯。泰式烤魚係去左魚骨,入面放左南疆、香茅、檸檬葉去烤,咁魚肉就吸收晒佢地既香味。魚肉好滑,點少少泰式醬汁就更好味。二個人叫左4樣野,4樣味道都好,所以差唔多清晒。可改善既係唔好一次過上咁多味,食唔切,食物攤凍左就唔好啦。另外就係餐廳入面好嘈,好難傾偈。

冬蔭功

冬蔭功好大碗,有好多菇,仲有兩隻大蝦,唔係好辣,味道幾好。

泰式蝦餅

泰式蝦餅好大舊。外面脆,入面既蝦肉爽口彈牙,讚!

蝦醬炒飯

泰式烤魚

冬蔭功
泰式蝦餅
蝦醬炒飯
泰式烤魚
2019-09-07 10505 瀏覽
今時今日,觀塘工廈內遍佈樓上小商店(尤其是凍肉店)及餐廳已經不是什麼秘密;不過,一直懷疑到底這些餐廳是否可以招呼外來客人?又或者說,這些商店及餐廳有否違反了工廈條例?橫看豎看,完全與工廠或工廠寫字樓完全沒有任何關係?! 既然工廈餐廳已經不是秘密,本來也不應該再存在隱蔽這件事情了;不過,「1988」都可以說是個別例外。搭電梯上到樓上,如果沒有指定牌,實在很難找到 ⋯⋯ 這樣說很難明白,親自去幫襯一次就會了解。推門入內,面積比預期之中細小。之前,幫襯過幾間工廈樓上泰國菜及西餐廳,全部均比「1988」大。裝修、陳設及餐枱餐椅均非常簡陋,唔好講完全沒有任何泰國風情,甚至乎可以用完全沒有任何裝修來形容,只是四幅白色牆、兩三幅掛畫及一大盤植物作為簡單點綴。餐牌同樣令人失望,只有四欄;款式少、亦欠缺令人眼前一亮的特色菜式。價錢方面,以工廈餐廳標準來說算合理,但其中有部份菜式,已經同外邊商場一間普普通通嘅泰國菜餐廳差不多了。脆脆雞翼($68)表面有一層脆粉漿,但偏硬、做唔到香脆效果。醃料味道唔夠香濃、亦沒有伴隨什麼特色泰國風味醬汁;只在雞翼表面淋上少許蜜糖帶酸的醬汁,但味道又完全唔明顯,完全欠缺任何泰
脆脆雞翼($68)表面有一層脆粉漿,但偏硬、做唔到香脆效果。醃料味道唔夠香濃、亦沒有伴隨什麼特色泰國風味醬汁;只在雞翼表面淋上少許蜜糖帶酸的醬汁,但味道又完全唔明顯,完全欠缺任何泰式風味。
脆脆雞翼
黃咖喱牛腩($88)勝在大大碟,薯仔多、牛腩更多;不過就賣相欠奉。濃濃咖喱汁份量非常多,絕對能夠滿足喜歡用咖喱汁撈飯或者蘸泰式薄餅的食客。咖喱汁表面加上椰奶,卻沒有明顯椰子香味;至於咖喱汁的味道,也比預期之中差,近似港式風味,欠缺泰式咖喱的重手香料。大大件牛腩唔夠鬆軟,部份甚至連帶着一些非常韌的筋膜,質素一般。
黃咖喱牛腩
每次食泰國菜,一定會叫烤薄餅蘸咖喱汁。見到這裡的烤薄餅($48)心中打了一個突,並非常見的兩款薄餅(細細塊又扁又薄,或者大大塊很鬆軟、有點拉韌質感),而是有點似酥皮、但又焗至脹卜卜。食落口果然介乎酥皮與薄餅之間,雖然有特色,但始終不是預期中的烤薄餅;而且用來蘸咖哩汁就欠缺了充實口感,唔似係主食,食酥皮唔夠痛快。
烤薄餅
生菜肉碎包($98)很大碟,生菜多、肉碎更多。生菜外表唔夠新鮮翠綠,不過食落口仍然多汁爽脆。肉碎顏色太淺,好似普通廣東菜或者屋企的家常小炒,唔似泰式風味。掏起一大匙肉碎,水份太多、炒得唔夠乾身;味道亦非常普通,只有非常輕微的魚露香味,完全欠缺了泰式肉碎生菜包應該有的香、辣、惹味。雖然另外仲有一小碟醬汁,同樣非常普通,唔似自家秘製。
生菜肉碎包
無論餐廳環境及食物味道,皆未能令人稱心如意,應該唔會再有下次。但係唔知點解,雖然是當晚第一枱客人(有提前兩日訂位),坐下來10分鐘之後,餐廳竟然滿座!
2019-08-31
2019-09-05 203 瀏覽
觀塘下午午餐,但有點趕時間,需要快捷舒適的地方完成午餐繼續工作,記起一間泰式餐廳就在附近,試試今日運氣如何⋯⋯幸運之神眷顧著我泰式無骨滷水豬手飯香甜滿溢的味道,帶著淡淡滷水不會太咸,豬手無骨啖啖肉,肉質豐腴,豬皮炆得很腍入口即溶泰式凍檸檬茶泰式紅茶內已加入鮮檸檬汁,不篤檸檬已充滿檸檬肉在杯內,喝一口有點像話梅的味道,原來是泰式紅茶加鮮檸檬汁出現的效果,茶味亦突出,炎炎夏日喝一口解暑又引起食慾此店是觀塘區少有的泰國餐廳,午市提供價錢相而套餐,食品質素有保証

泰式無骨滷水豬手飯

泰式凍檸檬茶

2019-09-05
午餐
  • 泰式無骨滷水豬手飯
2019-08-23 533 瀏覽
趁今個暑假同朋友出去食飯,於是book咗觀塘工業大廈嘅依間樓上Cafe,本來book咗1:30 ,但離到都之後其實都係要等,門口排晒長龍,原來個個都係book咗位但仲未有得入,熱到爆炸又冇冷氣,等左10分鐘左右都燥燥地😢入到去之後見到餐牌都幾多嘢食,如果like咗某社交平台,每個餐仲可以減$6 ,我同我friend叫咗兩個飯,兩個小食。本來對依間餐廳第一印象唔太好,但食物嚟到出奇地好味,一個係海南雞飯,勁大碗!一個係咖喱薯仔牛腩飯,咖喱味唔會太辣,牛腩都幾林。以我超鍾意係佢個小食芝士薯條,薯條伴住芝士食真係超好味😆另一樣野係到嘅職員個個都好有禮貌,可能因為全部都係年輕職員,我杯奶茶就嚟飲完嘅時候唔小心倒瀉左,職員冇黑面不單止,仲即刻俾個杯新嘅我,同埋拎左一埋濕紙巾俾我😆👍🏻

2019-08-18 530 瀏覽
第一次來這間泰式餐廳,裝條帶點時尚復古,偏向工業風,又有充足的光線,感覺很舒服呢~和同事一人叫了一份午餐。帕能咖喱牛肉配白飯 |咸甜的咖喱汁非常開胃,有別於一般偏鹹辣的咖喱,味道偏甜,適合怕辣又想食咖哩的人,再配上椰汁味道更特別,非常適合送飯。牛肉挺腍不會韌。海南雞飯 |海南雞肉質頗滑,醬汁也調得很好,一個醬油汁一個酸甜辣汁,味道很配。有點可惜係配白飯而不是油飯~但整體感覺不錯。跟餐叫左杯泰式奶茶,挺香滑而且不會死甜,幾好飲。

帕能咖喱牛肉配白飯 |

海南雞飯 |

跟餐叫左杯泰式奶茶,挺香滑而且不會死甜,幾好飲。
  • 帕能咖哩牛肉配白飯
2019-08-18 344 瀏覽
位於觀塘工廈既1988,餐廳食泰國菜,Lunch全場滿座,要建議預早打電話book位,咁就唔怕等得耐鍾情於泰菜既我,每款都好吸引經過一番爭札,我揀左5號既豬頸肉撈檬豬頸肉好大塊,而且好爽口夏天必食到於朋友就叫左青咖哩牛腩飯咖哩唔會好辣,牛腩都好淋青木瓜雞扒飯,份量好足夠,而且有沙律半碟,好健康既選擇野飲方面, 都有好多選擇,我點左泰式西柚紅茶, 味道唔會太甜, 而且最後食埋西柚,成個人感覺好freshh

鍾情於泰菜既我,每款都好吸引

經過一番爭札,我揀左5號既豬頸肉撈檬

豬頸肉好大塊,而且好爽口
夏天必食

到於朋友就叫左青咖哩牛腩飯
咖哩唔會好辣,牛腩都好淋

青木瓜雞扒飯,份量好足夠,而且有沙律半碟,好健康既選擇

2019-08-14 193 瀏覽
幸好朋友一早預約了,不然walk-in 應該會無位。不過地方有點難找,工業大廈未落閘時都算易揾到,但到晚上工業大廈正門會落左閘,好難揾,需要繞去停車場通道入口。如果真係找不到,建議打電話問下老闆。餐廳細細間,整體都舒服⋯⋯因為朋友不太食得辣,所以點的都不是辣的,我們分別點了;1)    沙嗲雞肉串(四串)$66特制沙爹汁,甜甜的,而且雞肉夠嫩,都好好食~2)    燒豬頸肉$72好好食,朋友好喜歡,不會太肥太乾,而且配上泰式酸辣醬,好食!3)    鮮蝦炒金邊粉 $88金邊粉的配料十足,味道酸酸甜甜,粉炒得乾身又有嚼口,而且蝦又大大隻~4個女仔份量剛剛好!4)    炒芥蘭 $78正常5)    飲品:芒果百香果沙冰 $48我最愛~行到成身汗,有杯沙冰飲好正!6)    甜品:椰汁芒果糯米飯$48好好食呀~暖暖的糯米飯配上椰汁好正,而且芒果都係甜甜地,不會酸!會再朋友去食,因為真係好食~
因為朋友不太食得辣,所以點的都不是辣的,我們分別點了;
1)    沙嗲雞肉串(四串)$66
特制沙爹汁,甜甜的,而且雞肉夠嫩,都好好食~
2)    燒豬頸肉$72
3)    鮮蝦炒金邊粉 $88

4)    炒芥蘭 $78

正常
5)    飲品:芒果百香果沙冰 $48
我最愛~行到成身汗,有杯沙冰飲好正!

6)    甜品:椰汁芒果糯米飯$48

會再朋友去食,因為真係好食~
2019-07-22
2019-08-08 388 瀏覽
最近放假 同幾個好朋友嚟試下 呢間泰國餐廳都幾難搵 佢喺正the wave隔離不過樓下停車場淨係得b座入口睇唔到有a座嘅指示經過一番找尋終於搵到1988嘅位置嗰晚我哋係星期三晚食雖然位置比較難搵但係都有幾多人喺出面等被安排咗坐六人枱都幾舒服唔算話太迫 睇睇餐牌嘅食物 價錢合理咖哩牛黃咖哩牛做得幾好個汁唔會好辣但係好香 我哋仲叫咗個蒜蓉法包去點咖哩食個法包都好脆 唔係隔夜 熱一陣然後就硬到石頭咁烤雞個樣幾juicy 但食落好似冇乜味要靠佢個汁醬咁就好食好多炒金邊粉略嫌濕得滯,不過個味係幾好食嘅菠蘿炒飯 同埋烤魚 呢兩個就做得一般冇乜特別總括嚟講, 價錢合理,食物質素理想都會再嚟嘅
最近放假 同幾個好朋友嚟試下

烤雞
個樣幾juicy 但食落好似冇乜味
要靠佢個汁醬咁就好食好多

炒金邊粉
略嫌濕得滯,不過個味係幾好食嘅

菠蘿炒飯 同埋烤魚
呢兩個就做得一般冇乜特別

總括嚟講, 價錢合理,食物質素理想
都會再嚟嘅

2019-08-07 368 瀏覽
今晚因有事要做去咗觀塘其實之前多數都喺Apm度搵飯食。不過覺得有啲悶,所以上開飯睇吓頭幾位有啲咩食點知搵到哩間1988嘅泰國嘢食上到去未夠7點已經大半場爆滿心諗2位可能無lu點知佢同我哋講8點交枱,咁我同男朋友都男朋友叫咗杯泰式咖啡,唔太甜先嚟一個小食拼盤,有三款唔同食物都再嚟青咖哩雞同蒜蓉法包都好味之後再嚟個,鳳爪沙律🥗唔太辣下次要試試佢啲甜品同埋最好訂位,如果唔係有機會無得食
今晚因有事要做去咗觀塘

點知搵到哩間1988嘅泰國嘢食
上到去未夠7點已經大半場爆滿
心諗2位可能無lu
點知佢同我哋講8點交枱,咁我同男朋友都

男朋友叫咗杯泰式咖啡,唔太甜

先嚟一個小食拼盤,有三款唔同食物都

再嚟青咖哩雞同蒜蓉法包都好味

之後再嚟個,鳳爪沙律🥗唔太辣

下次要試試佢啲甜品
同埋最好訂位,如果唔係有機會無得食

• 鳳爪沙律
  • 小食拼盤
2019-08-03 449 瀏覽
觀塘工廈真係有好多好野食,今日約了好耐冇見的朋友來到1988。餐廳位置其實較偏遠,落了地鐵都要行一段路。今日係平日,但已滿座,walk in 都冇位了,可見餐廳的確受歡迎,不受位置影響。餐廳感覺簡單整齊乾淨。金邊粉調味恰到好處,帶微酸,味道正宗。加上檸檬汁,味道更清新。蝦肉新鮮彈牙,無骨鳳爪爽脆,酸酸甜甜很醒胃份量很多,大大片爽口豬頸肉,蘸上泰式酸辣醬,讚有蝦餅,春卷和泰國雞棗。最愛的就是蝦餅,炸到金黃脹卜卜,香脆可口,食落很彈牙,真材實料。春卷皮薄,餡料以素菜粉絲為主,雞棗其實是雞肉丸,配上酸辣醬,服務員有禮,不時為我們加水,讚。
觀塘工廈真係有好多好野食,
今日約了好耐冇見的朋友來到1988。

餐廳位置其實較偏遠,
落了地鐵都要行一段路。
今日係平日,但已滿座,walk in 都冇位了,
可見餐廳的確受歡迎,不受位置影響。
餐廳感覺簡單整齊乾淨。

金邊粉調味恰到好處,帶微酸,味道正宗。
加上檸檬汁,味道更清新。
蝦肉新鮮彈牙,

鮮蝦炒金邊粉

無骨鳳爪爽脆,酸酸甜甜很醒胃

鳳爪沙律

份量很多,大大片爽口豬頸肉,
蘸上泰式酸辣醬,讚

泰式烤豬頸肉

有蝦餅,春卷和泰國雞棗。
最愛的就是蝦餅,炸到金黃脹卜卜,
香脆可口,食落很彈牙,真材實料。

小食拼盤

服務員有禮,不時為我們加水,讚。
鮮蝦炒金邊粉
鳳爪沙律
泰式烤豬頸肉
小食拼盤
2019-08-01 313 瀏覽
同同事約食飯,佢帶路黎到1988,穿過工廠大廈就好似發掘寶物咁一去到已經滿座,好彩有訂位。芝士醬薯條喱個適合一邊傾計、一邊飲野既小食,但論味道只係普通薯條,但係即炸既泰式炒金邊粉喱個金邊粉好岩我口味配料同出面食果啲差唔多,但佢甜甜地既,無撈沙糖,唔錯泰式豬頸肉正常,唔會太肥太乾,但都係吸引泰式豬手喱個半肥瘦,每舊都有少少脂肪,雖然好似唔太健康,但值得一試海南雞雞嫩有味喱個推介,啲雞肉質好滑,唔會乾憎憎咁咖喱雜菜咖喱可以叫埋香蔥餅一齊食,菜索晒咖喱啲汁,唔錯,但係咪好特別就唔係佢有好多唔同飲品,但都無特別叫啲咩,叫左個青檸茶,幾特別
一去到已經滿座,好彩有訂位。
芝士醬薯條

泰式炒金邊粉

喱個金邊粉好岩我口味
配料同出面食果啲差唔多,但佢甜甜地既,無撈沙糖,唔錯

泰式豬頸肉

正常,唔會太肥太乾,但都係吸引

泰式豬手

喱個半肥瘦,每舊都有少少脂肪,雖然好似唔太健康,但值得一試

海南雞

雞嫩有味
喱個推介,啲雞肉質好滑,唔會乾憎憎咁

咖喱雜菜

佢有好多唔同飲品,但都無特別叫啲咩,叫左個青檸茶,幾特別

2019-07-31 225 瀏覽
誰說九龍塘才多泰國菜吃,這間位於觀塘的泰國菜也令我耳目一新。餐廳位於工廠大廈樓上,人流非常之多,適合情侶和朋友前來。叫了一條魚,份量出奇地多,魚肉肉質非常鮮嫩,再配上泰式辣醬和青檸檬汁,真是讓人欲罷不能,停不了口。跟着叫了一碟雞爪沙律,雞爪份量很多而且也非常鮮滑,好吃。鮮蝦金邊粉炒得非常入味,而且蝦也非常大隻,啖啖肉,配上金邊粉,非常好味。最後值得介紹的就是他的青菜,非常新鮮,而且炒得也非常入味。最後配上兩杯大大杯飲品,不說以為自己來了泰國呢。

跟着叫了一碟雞爪沙律,雞爪份量很多而且也非常鮮滑,好吃。

最後值得介紹的就是他的青菜,非常新鮮,而且炒得也非常入味。

最後配上兩杯大大杯飲品,不說以為自己來了泰國呢。