2022-01-04 398 瀏覽
冬天就係要一大班人打邊爐🍲🍲夠晒暖笠笠❤️但如果人少少又想打邊爐嘅話,一人一鍋都係一個唔錯嘅選擇😛今次呢間8鍋臭臭鍋就係食一人一鍋~上菜個時都覺得好大兜,仲跟埋主食可以揀飯/粉絲🤣男士唔會唔夠飽,細食啲嘅好有機會食淨🤭個人覺得呢一間值得推薦嘅地方在於每一個湯底味道上真係有分別,唔係全部一式一樣落同一個湯底但改唔同名😂芝士牛奶鍋都幾重牛奶味,加埋芝士同蛋花比較適合鍾意濃味湯底嘅人🧀🥛跟嘅豬肉都幾肥美🥳藥膳羊肉鍋湯底都有少少藥材味但係可以接受嘅程度,但又唔會太藥材味,有種偽養生嘅感覺🤫羊肉片都冇咩雪藏味,而且唔羶唔韌👍🏻沙白冇沙大大隻幾鮮甜,可惜得一隻唔係好夠喉🥲同埋好鍾意呢個煲有跟粉絲索晒啲湯嘅精華超滿足🤤其他配菜都係正常啦冇咩好評價😂總括而言以午市嚟講$88包埋餐飲真係幾抵食,會回訪的🤩
今次呢間8鍋臭臭鍋就係食一人一鍋~

總括而言以午市嚟講$88包埋餐飲真係幾抵食,會回訪的🤩
2022-01-02 503 瀏覽
一個人想吃火鍋去哪裡?8鍋臭臭鍋台式火鍋是一人一鍋,兩個人也可以各自選擇不同的鍋底口味喔,真的好人性化,重點是超級便宜!!聖誕節當天人均也只是100HKD -🍃環境環境主要是及其簡潔的工業水泥風,位置很多,可以容納40桌左右,所以即使排隊時間也不用等很久。-🍴餐飲總共有8種鍋底,分別是:招牌臭臭鍋、麻辣鍋、芝士牛奶鍋、香蒜牛肉鍋、藥膳羊肉鍋、酸辣羊肉鍋、番茄白豚鍋、三星蔥爆鍋、特濃芝士鍋。每鍋搭配的配菜都不一樣,可以額外加配菜,但個人覺得原料滿足的,能吃飽。-🥘「招牌臭臭鍋」108HKD裡面配菜有:娃娃菜、白豚肉、臭豆腐、香菇貢丸、米血糕、大腸、鴨血、沙白、鵪鶉蛋、番茄、炸菜絲、韭菜、金針菇、鳴門卷、炸枝竹、粉絲(可選白飯or+10元換滷肉飯)-🥘「臺式麻辣鍋」108HKD裡面配菜有:娃娃菜、牛肉片、麻辣餃、甜不辣、魚蛋、龍利柳、鴨血、沙白、米血糕、大腸、魷魚圈、油條、金針菇、炸枝竹、泡麵、鳴門卷、青豆角-🍚「滷肉飯」+10HKD在點火鍋時可以+10HKD把粉絲換成滷肉飯。強烈推薦要換,真的很好吃,滷肉肥瘦相間,而且滷汁香濃,可沾滿每顆飯粒。相比起火鍋,這個滷肉飯更讓我驚艷,我願意為它

🍃環境

🍴餐飲

🥘「招牌臭臭鍋」108HKD

🥘「臺式麻辣鍋」108HKD

🍚「滷肉飯」+10HKD
在點火鍋時可以+10HKD把粉絲換成滷肉飯。強烈推薦要換,真的很好吃,滷肉肥瘦相間,而且滷汁香濃,可沾滿每顆飯粒。相比起火鍋,這個滷肉飯更讓我驚艷,我願意為它再來!
💁🏻‍♀️服務
不過不失,入座後自行掃碼落單,大概15分鐘就可上了。一上就能開吃,所有配菜都已煮好,瓦斯爐只是保持滾燙溫度。

臺式麻辣鍋/臭臭鍋/滷肉飯
血米糕
白豚肉
2021-12-25
10 分鐘 (堂食)
臺式麻辣鍋/臭臭鍋/滷肉飯
血米糕
白豚肉
  • 台式麻辣鍋
  • 滷肉飯
  • 米血糕
呢間都食過好幾次,覺得lunch真係好抵食😆今日同埋同事一齊過嚟食~我哋大約1:45嚟到,唔洗等位~我叫咗個臺式麻辣鍋 ($80)🌶️入面有好多不同嘅配料😍例如牛肉片、娃娃菜、米血糕、沙白、大腸、甜不辣、魷魚圈等等,仲有半個泡麵🤣我覺得索到湯汁嘅材料係最好食😋個湯唔算好麻,係有少少甜嘅麻辣~個餐仲會包埋粉絲/飯,我揀咗粉絲,所以食完真係幾飽😆飲品方面,本身係包咗普通嘅紅茶/綠茶~我就加咗$7揀咗荔枝紅茶,另外再加$5椰果😆呢杯同出面買嘅台飲差唔多味,配埋邊爐食都幾開心😚呢間係我時不時都會諗起嘅餐廳,好鍾意佢啲配料每樣有少少,好豐富~

臺式麻辣鍋

2021-12-17
臺式麻辣鍋
2021-12-13 806 瀏覽
今晚同朋友聚會, 大家可以任選自己喜歡的鍋物, 由於我們18:00就到達餐廳, 不需要排隊輪候, 到我們食完的時候, 門外已經有很多人排隊臺式麻辣鍋 :已經Order了鬼椒🌶+$3, 對我來說其實一點又不辣🤣🤣朋友分別點了芝士牛奶鍋及蕃茄白豚鍋, 每份鍋物都配上白飯或粉絲, 注意入面配料是有分別的(可見圖二菜單參考)份量對我們來說有點多, 性價比很高, 絕對抵食之選👍🏻值得一讚, 吃完完全唔覺身上有陣打邊爐味😆

份量對我們來說有點多, 性價比很高, 絕對抵食之選👍🏻

值得一讚, 吃完完全唔覺身上有陣打邊爐味😆
  • 芝士牛奶鍋
2021-12-03 881 瀏覽
📍天氣開始變涼 特別想打邊爐不過疫情關係 最好梗係一人一鍋更衛生餐廳主打一人台式臭臭鍋 有9款湯底選擇配料豐富 如果有需要仲可以加配🌀 蕃茄白豚鍋配料多達15款 有娃娃菜 白豚肉 蓮藕 蕃茄 粟米 豆角豆腐金針菇等等...呢款湯底相對清 配料都以蔬菜為主蕃茄味幾突出 d菜滾滾下都好入味跟餐仲會配上1款主食 除咗白飯粉絲 仲可以加$7轉做魯肉飯記住本身配料都有粉絲 所以好飽肚 各位要量力而為呀😂餐廳仲有提供台式飲品 質素正常 基本上長期爆滿 平日都滿座🚗 尖沙咀金巴利道77號地舖
📍

跟餐仲會配上1款主食 除咗白飯粉絲 仲可以加$7轉做魯肉飯
記住本身配料都有粉絲 所以好飽肚 各位要量力而為呀😂

餐廳仲有提供台式飲品 質素正常 基本上長期爆滿 平日都滿座

🚗 尖沙咀金巴利道77號地舖
25 分鐘 (堂食)
  • 蕃茄白豚鍋
2021-11-26 899 瀏覽
冬天凍冰冰最啱走去食打邊爐一人一個鍋, 又衛生又好味每個都幾足料, 份量十足有𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭 (平啲) 送埋飲品同𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐬𝐞𝐭 \(●´ϖ`●)/🧄 香蒜牛肉鍋 🍲 ($115)湯底唔係太濃郁比較清甜配料豐富, 有娃娃菜🥬, 牛肉片蟹籽丸, 甜不辣, 牛丸, 凍豆腐, 粟米🌽, 金針菇, 炸枝竹, 粉絲, 沙白, 鳴門卷, 翡翠魚豆腐, 蕃茄 🍅 配飯或粉絲, 我就揀咗粉絲粉絲同火鍋好夾好入味, 吸晒啲湯汁醬汁配料嘅沙茶醬都出色😋另外可以加錢配台式飲品🧋整體嚟講不過不失 (。•ㅅ•。)📍 8鍋臭臭鍋 (尖沙咀)🐰: 3.9/5#eatwithkeikei #hkfoodie #尖沙咀 #金巴利道 #8鍋 #tst #binlo #臭臭鍋 #hkfoodie #hkfood #hkblogger #火鍋 #台式 #台灣 #taiwan #boil #hotpot #yummy #nom #yum #chill #seafood #recommend #beef #sweetiedaily_tst

冬天凍冰冰最啱走去食打邊爐
一人一個鍋, 又衛生又好味
每個都幾足料, 份量十足
有𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭 (平啲) 送埋飲品
同𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐬𝐞𝐭 \(●´ϖ`●)/

🧄 香蒜牛肉鍋 🍲 ($115)

湯底唔係太濃郁比較清甜
配料豐富, 有娃娃菜🥬, 牛肉片
蟹籽丸, 甜不辣, 牛丸, 凍豆腐, 粟米🌽,
金針菇, 炸枝竹, 粉絲, 沙白, 鳴門卷,
翡翠魚豆腐, 蕃茄 🍅
配飯或粉絲, 我就揀咗粉絲
粉絲同火鍋好夾好入味, 吸晒啲湯汁

醬汁配料嘅沙茶醬都出色😋
另外可以加錢配台式飲品🧋
整體嚟講不過不失 (。•ㅅ•。)

📍 8鍋臭臭鍋 (尖沙咀)
🐰: 3.9/5

2021-11-21 985 瀏覽
最近係尖沙咀staycation,去到夜晚想食宵夜既時候,發覺身邊既鋪頭都關得七七八八,係呢個時候就發現左臭臭鍋仲未關門,決定試一試佢,上網睇先知原來係來自台灣,係香港仲有兩間分店,餐廳主要係以一人一鍋既形式。佢每款鍋物既配菜都唔同,有好多選擇提供,而且覺得份量唔夠既,仲可以加錢自選其他食物,另外佢每個套餐都可以選擇要滷肉飯/科學麵/白飯/粉絲,但前者兩樣都要額外加$10。(香蒜牛肉鍋)-95$  (豬肉片)-42$今次我就選擇左香蒜牛肉鍋,另外再加左一份豬肉片,入面既配菜形形式式,可以令你試到好多唔同既食材,鍋既湯汁濃郁,而且仲可以揀唔同既辣度,娃娃菜同栗米吸哂啲湯汁,食落好惹味,而且牛肉份量好多,原本仲擔心肉太少先另外加豬肉,但發覺原來係唔需要既,因為佢係一人鍋形式,所以各樣食材比既份量偏少,假如想同另一半share既,最好就額外加啲野食,但整體感覺好好,絕對會再試下其他唔同鍋物。

(香蒜牛肉鍋)-95$
(豬肉片)-42$
2021-11-19
10 分鐘 (外賣送餐)
$137 (宵夜)
2021-11-08 1281 瀏覽
來自台灣嘅8鍋臭臭鍋👍🏻👏🏻喺尖沙咀同銅鑼灣都有分店!主打係一人一鍋嘅台式小火鍋,口味多,有成九款湯底,每款湯底嘅配料都唔一樣🤩一鍋入邊有齊台式嘅丸類/肉類/蔬菜類或者係唔同嘅配料,仲有粉面!可以加錢轉滷肉飯,一鍋嘅料係超級充足,通常都食唔晒🤣🤣快餐店咁嘅價錢,可以有呢個享受,真係唔錯🥰個人最推介就係佢嘅滷肉飯,真係勁好食!好有台灣嘅風味今次試咗藥膳羊肉鍋同蕃茄豚肉,兩個鍋嘅肉類都夠多!湯底亦都好食,蕃茄味濃郁,藥膳味夠出,性價比幾高嘅一人一鍋😋

2021-10-06
2021-11-03 1331 瀏覽
秋風起朋友想打邊爐,但可惜冇book到枱,尖沙咀附近啲火鍋店都已經full booking。經過見到8鍋臭臭鍋又唔算特別多人,所以就決定去治一治個邊爐癮6點9到開始等位,等得到唔算太耐,大概兩三個字就可以入到去我哋叫咗台式麻辣鍋同芝士牛奶鍋,其實我都幾鍾意一人一個邊爐又唔使用公筷又衛生望到好似好滿咁,其實個底浪咗好多菜,慢慢食下食下都食得晒。肉同丸嘅份量都係唔算太多,嗰半個王子麵簡直係成個邊爐嘅神髓!我叫嘅係台式麻辣鍋,湯底又唔算太麻但辣辣地其實都不過不失,食完之後又唔會話好口渴太多味精咁如果唔係太揀飲擇食其實都OK,因為入邊有好多款嘢食,每樣兩三舊都幾過癮。見到麻吉燒忍唔住叫咗一份!麻吉燒真係點食都好好食到最後一個完美嘅結束就係將個粉絲揼落個湯度煮,索晒成個湯底嘅精華,煙煙靭靭咁好了不起!你話佢係咪頹到好似食快餐店嘅邊爐佢又唔係,豪華到出去火鍋店每人食3/400蚊又唔係,佢就係in between嘅level,對得住自己個價錢嘢飲選擇又多,強烈推薦柑桔檸檬梳打,酸酸甜甜解膩一流

6點9到開始等位,等得到唔算太耐,大概兩三個字就可以入到去

芝士牛奶鍋
台式麻辣鍋

麻吉燒

見到麻吉燒忍唔住叫咗一份!麻吉燒真係點食都好好食

粉絲

柑桔檸檬梳打,蜂蜜紅茶

嘢飲選擇又多,強烈推薦柑桔檸檬梳打,酸酸甜甜解膩一流
15 分鐘 (堂食)
柑桔檸檬梳打,蜂蜜紅茶
已經係第二次食呢一間舖頭🥰覺得好好食 同埋店員嘅服務態度都好好~佢哋會間中就幫你睇一睇仲有冇火 就會幫你換燃料!同埋佢哋嘅嘢食份量都好大~基本上每次都食唔晒🙊我每次嚟到都係嗌招牌嘅臭臭鍋 因為佢嗰個臭豆腐實在太好食!!朋友食咗牛奶湯底~都非常不錯本身擔心湯底會好濟 但點知完全冇呢種感覺反而仲有一陣香香嘅奶香味~好適合女仔食🥰仲有嗰陣做緊特價 所以就叫咗杯木瓜牛奶飲木瓜牛奶係真係有木瓜新鮮嘅味道 而唔似係溝糖水或者味精 呢樣嘢值得一讚💪🏻
已經係第二次食呢一間舖頭🥰
覺得好好食 同埋店員嘅服務態度都好好~
佢哋會間中就幫你睇一睇仲有冇火 就會幫你換燃料!
同埋佢哋嘅嘢食份量都好大~基本上每次都食唔晒🙊

朋友食咗牛奶湯底~都非常不錯
本身擔心湯底會好濟 但點知完全冇呢種感覺
反而仲有一陣香香嘅奶香味~好適合女仔食🥰

仲有嗰陣做緊特價 所以就叫咗杯木瓜牛奶飲

2021-10-25 846 瀏覽
說實話,食材普和鍋底料都很普通。鹽酥雞是真的很過分,賣相就有點low😅,還很鹹。真的是我吃過最爛的台灣餐廳的鹽酥雞⋯⋯搞不懂為什麼這麼多人排隊來吃,還說很好吃。兩個人也花了400還不如去吃海底撈⋯⋯
鹽酥雞
2021-10-21 692 瀏覽
前排同frd特別想食台式火鍋見到tst有間台式火鍋 又幾多人 於是入左去我哋嗌左每人一煲一個係台式麻辣鍋 一個係芝士鍋個賣相認真唔錯,食落就真係麻麻地啲牛肉好鞋,個鍋好似將唔同嘅食料dum落一個鍋度, 啲料都普普通通,味道冇乜特別個芝士鍋個湯都ok好飲不過其實真心屋企打bin lo仲好味🙈Staff好忙,人手不太夠,不過系好忙情況下態度算幾好!
前排同frd特別想食台式火鍋
見到tst有間台式火鍋 又幾多人 於是入左去
我哋嗌左每人一煲

一個係台式麻辣鍋 一個係芝士鍋
個賣相認真唔錯,食落就真係麻麻地
個芝士鍋個湯都ok好飲
不過其實真心屋企打bin lo仲好味🙈

Staff好忙,人手不太夠,不過系好忙情況下態度算幾好!
2021-10-10 994 瀏覽
📍8鍋臭臭鍋 • 尖沙咀 #火鍋 #台式火鍋...#窮撚飯堂 #大件夾抵食每一鍋内均有麵食如粉絲、烏冬等另送一碗白飯/粉絲 及一杯紅茶或綠茶亦可+$7 叫$30或以下飲品 而且大部份鍋中均有生蛋一隻可以自己控制生熟程度 飄姐我就最愛半熟蛋汁點牛肉食🤪 .❣️酸辣羊肉鍋 ($88)米血糕 豆腐 非常入味另外羊肉較騷 不喜者留意❗️甜不辣口感奇怪不推👺 湯底麻麻 下次會試其他鍋 .❣️滷肉飯(+$7)#全香港最好食既滷肉飯 比得上程味珍滷肉飯👍🏻肥膩適中 香甜可口絕對食過返尋味😋 .❣️麻辣鴨血($42)其實應該叫沙茶鴨血只有沙茶醬味 冇乜麻辣味沙茶亦唔入味 整體不過不失 .❣️茱香綠茶 半甜少冰正常發揮 沒有化學味 餐廳綠茶黎講算出色美中不足😔因應疫情關系 樓面只有兩三位 服務需要較長時間另外就係個鍋太大份太足料 😂 食埋碗滷肉飯完全頂住個胃.💡小提醒:午市與晚市價錢不一晚市每鍋$115 份量一樣建議各位食午市 如果唔想等位 可以食下午2-4點 較少人...美味:🌝🌝🌝🌘🌑再訪:🌝🌝🌝🌝🌑性價:🌝🌝🌝🌝🌝
📍8鍋臭臭鍋 • 尖沙咀 #火鍋 #台式火鍋
...
#窮撚飯堂 #大件夾抵食
每一鍋内均有麵食如粉絲、烏冬等
另送一碗白飯/粉絲 及一杯紅茶或綠茶
亦可+$7 叫$30或以下飲品
而且大部份鍋中均有生蛋一隻
可以自己控制生熟程度
飄姐我就最愛半熟蛋汁點牛肉食🤪
❣️酸辣羊肉鍋 ($88)
米血糕 豆腐 非常入味
另外羊肉較騷 不喜者留意❗️
甜不辣口感奇怪不推👺
湯底麻麻 下次會試其他鍋
❣️滷肉飯(+$7)
#全香港最好食既滷肉飯
比得上程味珍滷肉飯👍🏻
肥膩適中 香甜可口
絕對食過返尋味😋
❣️麻辣鴨血($42)
其實應該叫沙茶鴨血

性價:🌝🌝🌝🌝🌝
  • 滷肉飯
  • 牛奶芝士鍋
2021-10-04 652 瀏覽
因為疫情嘅關係,有一段時間都冇得去旅行~所以都好掛住其他國家嘅食物,尤其是係台灣嘅嘢食🤩知道呢間8鍋臭臭鍋有臭豆腐,諗起都即刻流口水🤤🤤🤤-估唔到一個鍋都有幾多嘢食~有豚肉、貢丸、鵪鶉蛋,仲有我最期待嘅臭豆腐等等。可以揀配白飯或者粉絲~佢嘅湯底仲可以揀辣度😍😍-臭豆腐真係成個湯底嘅精粹,令到成間舖頭都瀰漫着一陣淡淡的臭味,但係我係幾鍾意嘅🤣🤣🤣而且佢都好入味!配粉絲簡直係加分位,索哂啲湯超正😋

• 招牌臭臭鍋
2021-09-23 912 瀏覽
8鍋臭臭鍋我實在太鍾意食火鍋啦,今次就試吓呢間台式臭臭鍋,晚市要等位,大約等咗20分鐘左右招牌臭臭鍋~$115叫咗小辣,臭臭鍋都唔係好臭姐,類似有少少台式臭豆腐咁嘅味囉,但我OK接受到嘅,入邊有鴨血,豚肉,大腸,沙白,粉絲等等,我覺得味道唔錯喎都幾好台式麻辣鍋~$115朋友都係叫咗小辣,入邊有鴨血,豬肚,牛肉,娃娃菜,甜不辣,魷魚圈,凍豆腐,金菇,米血糕,仲有個麵添,朋友話小辣都唔係好辣咋喎,但都夠味,好好食啊,一個女仔食嘅話其實都會好飽荔枝梳打~$30不過不失,都唔係好甜,可以試吓嘅檸檬冬瓜茶~$28檸檬冬瓜茶係我最愛,都唔係好甜,清清地😊8鍋臭臭鍋 🏠:尖沙咀金巴利道77號地舖☎️:28857867
8鍋臭臭鍋

招牌臭臭鍋~$115

台式麻辣鍋~$115

荔枝梳打~$30
不過不失,都唔係好甜,可以試吓嘅

檸檬冬瓜茶~$28
檸檬冬瓜茶係我最愛,都唔係好甜,清清地😊

8鍋臭臭鍋
🏠:尖沙咀金巴利道77號地舖