2022-06-11 3921 瀏覽
好多年都冇食過8鍋臭臭鍋, 記得上次食嘅時候香港仲係咪有好多台灣餐廳, 而家已經開到成行成市今日去咗尖沙咀, 突然口痕想食臭臭鍋, 咁啱附近又有一間<招牌臭臭鍋>臭臭鍋嘅份量唔係好多, 基本上都係一人一鍋招牌臭臭鍋裏面有白豚肉、臭豆腐、鵪鶉蛋、台灣貢丸、米血糕、大腸、豬紅同娃娃菜等等, 種類非常多元化主食可以揀粉絲或者白飯仲可以自由選擇辣度, 鍾意咩都食少少嘅你絕對唔可以錯過<鹽酥雞>小食份量唔算特別多, 但即叫即炸新鮮熱辣辣香脆嘅鹽酥雞配搭經典嘅九層塔, 係正宗嘅台灣風味啊<炸花枝丸>花枝丸都幾彈牙, 裏面嘅花枝肉雖然唔多, 但配搭泰式甜辣醬味道亦唔錯<滷肉飯>最後食埋碗充滿古早味嘅滷肉飯先至夠飽8鍋嘅滷肉雖然偏瘦, 但醬汁俾得好夠, 撈飯食一流<水蜜桃紅茶(左) 及招牌奶茶 (右)>大熱天時打邊爐當然飲番杯凍冰冰嘅台式嘢飲, 水蜜桃紅茶同招牌奶茶味道雖然比唔想台式飲品店, 但依然做到清涼解渴嘅
今日去咗尖沙咀, 突然口痕想食臭臭鍋, 咁啱附近又有一間
<招牌臭臭鍋>
臭臭鍋嘅份量唔係好多, 基本上都係一人一鍋
主食可以揀粉絲或者白飯
仲可以自由選擇辣度, 鍾意咩都食少少嘅你絕對唔可以錯過
<鹽酥雞>
小食份量唔算特別多, 但即叫即炸新鮮熱辣辣
香脆嘅鹽酥雞配搭經典嘅九層塔, 係正宗嘅台灣風味啊
<炸花枝丸>
<滷肉飯>
最後食埋碗充滿古早味嘅滷肉飯先至夠飽
8鍋嘅滷肉雖然偏瘦, 但醬汁俾得好夠, 撈飯食一流
<水蜜桃紅茶(左) 及招牌奶茶 (右)>
2022-06-07 1222 瀏覽
食台灣嘢嘅一日,一個人想食台式火鍋,就只好去8鍋臭臭鍋~今次唔食招牌啦!酸菜羊肉鍋$118呢個鍋啲餸相當豐富!!除咗啲基本野,最特別就係油條啦!羊肉比想像中好味~酸菜嘅份量都幾多!其實淨係食鍋入面嘅野都夠飽!落埋粉絲,我已經肥到食唔晒了🙈臭豆腐鴨血$20臭豆腐堅喎!真係似台灣食到個隻味道!鴨血就普通~口感有啲「鞋鞋地」🧐蜂蜜紅茶$26正常野!茶味可以再濃啲🙂
食台灣嘢嘅一日,一個人想食台式火鍋,就只好去8鍋臭臭鍋~
今次唔食招牌啦!

酸菜羊肉鍋$118
呢個鍋啲餸相當豐富!!
除咗啲基本野,最特別就係油條啦!
羊肉比想像中好味~
酸菜嘅份量都幾多!
其實淨係食鍋入面嘅野都夠飽!
落埋粉絲,我已經肥到食唔晒了🙈

臭豆腐鴨血$20
臭豆腐堅喎!真係似台灣食到個隻味道!
鴨血就普通~口感有啲「鞋鞋地」🧐

蜂蜜紅茶$26
正常野!茶味可以再濃啲🙂

2022-05-11
今次經朋友介紹和朋友去這間臭臭鍋食午餐。入到去睇餐牌覺得很抵食叫了一個芝士牛奶鍋,份量一啲都唔少,材料種類十分充足。一個人食絕對夠飽,味道也很好,另配有四種火鍋醬,各有特色。飲品叫了一杯盆栽奶茶,奶茶面有朱古力碎,口感十分豐富。絕對係抵食之選,下次一定會再嚟。
今次經朋友介紹和朋友去這間臭臭鍋食午餐。
入到去睇餐牌覺得很抵食

飲品叫了一杯盆栽奶茶,奶茶面有朱古力碎,口感十分豐富。

絕對係抵食之選,下次一定會再嚟。
2022-05-28
5 分鐘 (堂食)
  • 香蒜牛肉鍋
  • 芝士牛奶鍋
  • 盆栽奶茶
  • 粉絲
  • 牛奶芝士鍋
  • 醬料
2022-05-13 1181 瀏覽
本身想去任食火鍋,不過人好多要排隊,又冇book位。去咗附近嘅呢間臭臭鍋,N年前食過一次 ,闊別多年,今次再食有啲失望。食物質素真係麻麻地😑。蒜香牛肉鍋:得一粒沙白,其他食材亦都好普通。肥牛啲肥膏仲多過啲肉😫唔知點食好?!而且個湯底蒜香味,一啲味都無。加錢叫咗台式嘢飲:綠茶加彩色寒天。嚟到嘅時候,其實已經見到有粒黑色嘢係個杯裏面。不過我以為係茶葉冇理到。飲到一半嘅時候,發覺吸上嚟係一粒黑色硬掘掘嘅嘢😣。個人覺得係鑊撈。於是話番畀店員聽,見到佢真係走去過茶煲度,倒啲茶出嚟研究個煲底。佢話係啲茶葉,擺咗好耐,可能洗得唔乾淨,積住喺度。😥最後,佢無收我呢杯飲品錢。雖然佢嘅食物真係好一般,不過都好欣賞店員認真嘅服務態度,唔係hea咗我就算😊。不過應該都唔會再去食,因為覺得唔抵,亦都唔好食。

2022-04-29
2022-04-04 1554 瀏覽
Follow🐷 @chuchu_hkfoodietag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀🐷💬每一篇食評都好認真打架—————————————————————📍 8鍋臭臭鍋🐷嗰日話想打邊爐,點知尖沙咀牛大人又冇開,愛人就帶左🐷食呢間一人一鍋!近諾士佛台,一直都好多人,中間仲要排隊入座!好豐富,但餸嘅份量一個人食啱啱好,啱曬🐷小鳥胃!疫情同朋友想打邊爐,一人一鍋又衛生啲!lunch set好抵,人均$100左右就食到飽,#chuchu推介 CP值💯特別想讚下女staff,個日星期日一路都滿座,但得一個人處理10幾枱客,帶位scan code、上菜、沖飲品、執枱、收銀,全部一腳踢,但都好快手,脾氣好好,🐷唔小心跌筷子都未叫佢就已經比左對新嘅我,要加人工😚—————————————————————❣️ 臺式麻辣鍋 $88入面有好多配料,肥牛、甜不辣、麻辣餃、鴨血、米血糕、 沙白、 豬大腸、半個台灣公仔麵,油炸鬼同娃娃菜,仲揀咗配粉絲,🐷因為想食牛肉就揀左呢個,但啲牛肉唔係好得,不過咁嘅價錢算係咁!🐷揀咗小辣,辣到我有啲胃痛🥵唔係好食到,鐘意食辣嘅應該幾鐘意!.❣️ 招牌臭臭鍋
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架
📍 8鍋臭臭鍋

❣️ 臺式麻辣鍋 $88

❣️ 招牌臭臭鍋 $88 肉量增量50% +$20
臭臭鍋湯底相當入味,聞落真係好臭,雖然食落冇臭味🤣配料有娃娃菜、台灣貢丸、米血糕、滷豬大腸、豬紅、沙白蜆、鵪鶉蛋等等,跟粉絲索味!豬大腸好食!🐷因為上面嗰個太辣,搬曬啲嘢食黎🐷愛人嗰煲食,呢個煲都有啲辣,但係可接受的辣!

❣️ 鹽酥雞 $42
炸到好脆,好香口,味道都好夠,又唔會得炸粉食!

❣️水蜜桃綠茶 +$7(好似)
同出面台式飲品店一樣質素,只係會細杯啲,但都好抵!因為太辣好快飲晒🤣🤣
❣️茉香綠茶
🐷愛人話冇乜特別,天仁好飲啲
不專業評分
👅好味指數:4.5/5
💰性價比:5/5
👍🏻推薦:4/5
—————————————————————
🏡地址: 8鍋臭臭鍋 (金巴利道) (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道77號地舖
👉🏻銅鑼灣都有分店
#chuchu食在尖沙咀
#chuchu食台灣野
#chuchu打邊爐

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店
2022-03-27
午餐
2022-03-31 874 瀏覽
[TST] 8鍋臭臭鍋 ✨✨臺式麻辣鍋 $80🤤🤤鍋入面有好多唔同嘅配料,有肥牛、甜不辣、麻辣餃、鴨血、米血糕、 沙白、 豬大腸、半個台灣公仔麵,老油條同大量娃娃菜!同揀咗配粉絲我揀咗小辣對我來講已經好辣🥵🤣應該可以滿足到鍾意食辣嘅朋友~🌶️咁凍嘅天氣梗係要打邊爐啦🤤同朋友一人一鍋就最啱啦!食完成個人都暖笠笠☺️最後順帶一提係環境幾好地下唔會好油但係因為我坐嘅位問題(?係四人嘅位普通枱非梳化位比較窄,而且同對面嘅食客中間有塊板變咗我同朋友喺隔離咁樣坐😂😂同埋張枱實在太窄啦🥲🥲有啲壓迫感我諗如果可以坐到梳化位應該會舒服啲🤣推介指數🐻‍❄️ 食物:❀ ❀ ❀ ❀環境:❀ ❀ ❀ 服務:❀ ❀ ❀
[TST] 8鍋臭臭鍋 ✨✨

臺式麻辣鍋 $80🤤🤤
同揀咗配粉絲

我揀咗小辣對我來講已經好辣🥵🤣
應該可以滿足到鍾意食辣嘅朋友~🌶️

咁凍嘅天氣梗係要打邊爐啦🤤
同朋友一人一鍋就最啱啦!
食完成個人都暖笠笠☺️

最後順帶一提係環境幾好
地下唔會好油
但係因為我坐嘅位問題(?
係四人嘅位普通枱非梳化位比較窄,而且同對面嘅食客中間有塊板
變咗我同朋友喺隔離咁樣坐😂😂
同埋張枱實在太窄啦🥲🥲有啲壓迫感
我諗如果可以坐到梳化位應該會舒服啲🤣

推介指數🐻‍❄️
食物:❀ ❀ ❀ ❀
環境:❀ ❀ ❀
服務:❀ ❀ ❀
📣喂阿~又凍啦! 想食D野暖粒粒野阿,不如去打邊爐啦? 😍今次試下呢間台灣過江龍 「8鍋臭臭鍋」!聽聞「8鍋」係因為當初只有八款鍋物既選擇,但而家已經增加到十幾款啦! 相信總有一款岩大家既👍🏻🍽 8鍋臭臭鍋🫕🫕芝士牛奶鍋($118)湯底奶白色,雖然俾塊芝士蓋著左,但下面其實仲有南瓜、魚豆腐、台灣貢丸、麻吉燒、蛋餃、魚豆腐、粉絲等鍋物,聽完就知款式夠多而且樣樣都試到,大部份仲係台灣特色鍋物添,真係幾開心! 湯底飲落有少少奶香,味道上都夠既,特別係麻吉燒中Q軟又唔黏牙既麻糬最吸引到我,唔怪得知有幾檯都有叫呢款食啦!😋🫕特濃芝士鍋($138)叫得「特濃芝士」呢個名,自自然然就係鋪滿左好多芝士係鍋面啦! 芝士味夠香夠濃,湯底係味道上夠濃,鍋物款式都包括左科學麵、豆皮花枝捲、鳴門卷、沙白等等,份量上唔洗擔心實食得飽肚! 覺得唔夠既其實仲可以追加配料,而款式仲有十幾款,例如娃娃菜、粟米金針茹等等... 一人一煲之餘仲可以滾著黎食,係幾過癮既! 味道上正正常常啦,不過以咁既價錢咁既份量,性價比上就一定冇得輸,怪唔知得長時間門口都會排住一條長龍啦!😚💡小知識:「科學麵」其實係由其中一間台灣公司推出既速

🍽 8鍋臭臭鍋🫕

🫕芝士牛奶鍋($118)

🫕特濃芝士鍋($138)

💡小知識:「科學麵」其實係由其中一間台灣公司推出既速食麵輸,唔需要沖泡,就咁以乾吃方式為主,感覺就好似兒時既「媽咪麵」咁!🥰

🍽 @8potshk (金巴利道)
🏠 尖沙咀金巴利道77號地舖

📣 未去試之前比小小貼士大家啦!
店舖不設訂位,如果要去食既話,記得早D去等位啦!!💨

推介指數:👫🏼👫🏼👫🏼
餵食指數: 🤤🤤
Encore指數:⭐️⭐️⭐️

#feed_your_friend #調教朋友 #調教你朋友個胃 #foodie #hkfoodie #foodiehk #foodporn #foodstagram #foodgasm #foodblogger #hkfoodblogger #相機食先 #良心小店
2021-12-30
30 分鐘 (堂食)
  • 芝士牛奶鍋
  • 牛奶芝士鍋
  • 沙茶牛肉鍋
2022-03-11 832 瀏覽
今日約朋友仔出黎食Lunch,本身想食韓國野,但係經過8鍋臭臭鍋就轉軚去食🤣朋友話次次經過都冇試過,所以就同佢黎食!!餐廳環境好闊落,呢度係用QR Code 落單,好方便!!落左單冇耐,D野食就到啦👍🏻👍🏻♡臺式麻辣鍋 $110 (肉量增量50% 加$20) (粉絲;麻辣鍋中辣;飲品茉莉綠茶)入面材料好豐富,牛肉增量左之後好多牛肉,牛肉食極都有🤣🤣 麻辣鍋叫左中辣,越煮越辣,好彩叫左杯茶止下辣🙈♡香蒜牛肉鍋 $107 (王子麵 加$10, 轉香芋奶茶 加$10)(牛肉鍋小辣)香蒜牛肉鍋好香,都重蒜味,湯底好清甜。雖然叫左小辣但係好似冇辣🤣🤣材料都係好豐富,加左王子麵但最後都食唔曬🤣🤣

♡臺式麻辣鍋 $110 (肉量增量50% 加$20)
(粉絲;麻辣鍋中辣;飲品茉莉綠茶)
臺式麻辣鍋

香蒜牛肉鍋

2022-03-06 946 瀏覽
台灣過江龍一人一個臭臭鍋,台灣人愛不愛吃我不知道,但我還是滿喜歡的,睇報道這種臭臭鍋在台灣成行成市。在台有40幾家分店的8鍋幾年前來到香港後,仍大受歡迎。臭豆腐從台灣總店直送,豆腐表面有小氣孔,帶著微妙的酸香,放進鍋中一滾,那陣香味叫人開胃。餐廳不同台灣店,走一人鍋套餐形式,價錢合理,每鍋近十數款材料,蕃茄、大白菜、米血糕、甜不辣、滷豬大腸、台灣貢丸、牛丸、肉片、牛肉等等,套餐可跟飯或粉絲,配台式飲品,食得豐富。疫情下沒有了晚市供應,所以我與朋友一起食午餐,我叫了招牌臭臭鍋,朋友叫了台式麻辣鍋,午市套餐98有一杯冰綠茶,我們一致認為臭鍋比麻辣鍋好味,臭鍋湯底相當入味濃烈,配料有大白菜、台灣貢丸、米血糕、滷豬大腸、豬紅、沙白蜆、鵪鶉蛋等等,跟粉絲抵食又滿足!我滿期待米血糕好可惜晤夠煙韌好失望,台式滷水豬大腸滿好食爽口又不油膩。
抹香綠茶

招牌臭臭鍋

台式麻辣鍋
抹香綠茶
招牌臭臭鍋
台式麻辣鍋
2022-02-19 349 瀏覽
我第一次食,揀藥膳羊肉鍋,味道不錯又暖胃,啱哂凍冰冰天氣。2位女服務員態度極好,即使遇到呃飯食的衰客。有個男食客,用膳其間經常向服務員查詢,女服務員都十分有善解答查詢,介紹食材,男食客即使未食完已經俾錢找數。突然間,男食客大叫「CALL白車」,話火鍋的熱湯彈到眼好痛,女服務員立即上前查看,男食客叫女服務員「CALL白車」,女服務員見他狀甚辛苦,便馬上CALL白車;另外,男食客叫女服務員俾返錢佢(其實係佢自己唔小心,有咩食理由食嘢俾唔錢!),女服務員為息事寧人,便俾返錢佢。等候白車其間,食客開始增多,2位女服務員十分忙碌工作時,男食客走上前哄埋女服務員身邊講嘢,我見佢無再按住隻眼,女服務員叫佢坐低休息,話救護車快到,但佢無理,搭搏頭好似好老友,之後離開食店。跟住救護車到場,女服務員無奈地表示傷者走咗,救護員等咗10分鐘未見傷者,只好離開,女服務員都不好意思。我問返女服務員,原來該男食客唔係熟客。起飲食業艱苦經營下,遇到呃飯食的衰客,仲要浪費醫護資源嘅人,真係唔好彩!不過2位女服務員的EQ很高,繼續努力接待食客,值得讚揚!
我第一次食,揀藥膳羊肉鍋,味道不錯又暖胃,啱哂凍冰冰天氣。

2位女服務員態度極好,即使遇到呃飯食的衰客。

2022-02-19
人流不多或者係因為疫情關係,lunch time係唔使等位就可以入去,亦可能因為咁,上菜時間都好快臭臭鍋食材普通 我地叫左麻辣牛肉鍋,入面冇太多傳統臭臭鍋既食材,有大腸同米血糕(或者對某啲人黎講係好消息),其他食材都係丸、麵、腐竹等。但味道其實都唔錯既用飯時間我地都坐左兩個幾鐘,慢慢食慢慢傾,餐廳座位十分舒適,都好適合同朋友聚會CP值一般雖然用餐經驗唔錯,但加一後價錢大錢正約要100蚊,對普通食材後黎講,cp值就唔太高了
人流不多

臭臭鍋食材普通

用飯時間

CP值一般
2022-02-06 332 瀏覽
成日行街都見到臭臭鍋,臭臭鍋來自台灣,本身以為係會有臭豆腐係入邊。但係原來冇,味道都冇乜特別,就係好似所有嘅材料都放晒落同一個鍋度,但係因為有啲好驚佢煮到林晒所以成個過程冇得慢慢享受。味道就係火鍋,同埋佢有好多個唔同嘅湯底可以簡

味道就係火鍋,同埋佢有好多個唔同嘅湯底可以簡

2022-01-27 372 瀏覽
8鍋臭臭鍋 (尖沙咀)疫情期間,食一人火鍋就最合乎衛生喇~呢間位於尖沙咀嘅台式臭臭鍋,下午1點幾都唔洗排隊👍🏻午餐有8個鍋物set可選($90),另外有一個期間限定嘅鍋,價錢相對會高返少少($108)🤏🏻▪️服務有啲問題,叫極人都冇人應,但唔係態度差嘅▪️內容物非常豐富,食完好滿足~😋 下次會再嚟🥰🥰🔺冇加一服務費🥘招牌臭臭鍋 $90湯底有種獨特嘅香味,加上辣辣地(我揀咗少辣),好道地嘅風味❤️而鍋入面有15種配料,e.g. 鴨血、米血糕、臭豆腐 等等,滿滿嘅台式風味🤤揀咗粉絲,吸曬湯嘅味,好正😍(飯/粉絲)凍泡沫紅茶,甜甜地,可解膩~(紅茶/綠茶)份量多到食唔曬😬
8鍋臭臭鍋 (尖沙咀)

▪️服務有啲問題,叫極人都冇人應,但唔係態度差嘅

▪️內容物非常豐富,食完好滿足~😋
下次會再嚟🥰🥰

🔺冇加一服務費

🥘招牌臭臭鍋 $90
揀咗粉絲,吸曬湯嘅味,好正😍(飯/粉絲)
凍泡沫紅茶,甜甜地,可解膩~(紅茶/綠茶)
份量多到食唔曬😬
2022-01-25
2022-01-18 333 瀏覽
凍冰冰既日子梗係去打邊爐。一人一煲既台式火鍋,嗌左一個特濃芝士鍋、麻辣鍋、鹽酥雞。特濃芝士面頭有5片芝士片!好濃既芝士味!麻辣鍋都好正,又唔會太辣。美中不足鹽酥雞,份量比較少。
凍冰冰既日子梗係去打邊爐。
一人一煲既台式火鍋,嗌左一個特濃芝士鍋、麻辣鍋、鹽酥雞。
特濃芝士面頭有5片芝士片!好濃既芝士味!
麻辣鍋都好正,又唔會太辣。
美中不足鹽酥雞,份量比較少。
2022-01-14 289 瀏覽
尖沙咀近諾士佛台嘅地方原來有好多好嘢食,哩間臭臭鍋非常抵食。價錢唔貴,食嘅嘢好多。一個大食嘅男去到都絕對食到好飽。裝修環境都好靚。張枱都夠大放晒兩個鍋同野飲仲有位用,夠鬆動。兩個人對住座,冇得平排座。食物質素都幾好,除咗本身好肚餓湯底嘅選擇之外,你都有唔同嘅醬料俾食客自由配搭。芝士牛奶鍋好好食。食飽但係唔係食濟。可以揀粉絲或者飯或者面,加$10可以有滷肉飯。滷肉飯都好大碗,而且肉嘅份量都唔少。所以好值得推薦大家去食!