2021-09-18 666 瀏覽
尖沙咀台式一人一鍋—8鍋香港人愛打邊爐就係不爭嘅事實,但係有時又邊有咁多「志同道合」😂嘅朋友可以陪到你呢?所以小編很喜歡一人一鍋打邊爐嘅發明🤩!實在係廿二世紀偉大發明之一🌟!尖沙咀8鍋係小編數一數二口袋裏的心水食店😎!當中最愛當然就是:✨招牌臭臭鍋✨!🔥招牌臭臭鍋 ———————-鍋內內容非常豐富!有娃娃菜,白豚肉,臭豆腐,台灣貢丸,米血糕,大腸,豬紅,沙白,鵪鶉蛋,蕃茄,榨菜絲,韮菜,金針菇,鳴門卷,炸枝竹,粉絲;仲會配配飯或粉絲;味道方面小編選擇了小辣,湯底也相當濃郁!而且仲有餐飲凍泡沫紅茶或茉香綠茶選擇,CP值超高!
尖沙咀台式一人一鍋—8鍋

🔥招牌臭臭鍋
———————-
鍋內內容非常豐富!
2021-09-11 686 瀏覽
今日嚟到尖沙咀,本身想食日本嘢但係見到條隊長到見唔到尾,所以放棄咗。見8鍋臭臭鍋出邊等嘅人都唔係太多,所以就決定食呢間。左一人一鍋,一個係台式麻辣鍋另一個係芝士牛奶鍋。佢係一個套餐形式,一個鍋加白飯或者粉絲另外可以加$7將粉絲同飯升級做滷肉飯或者烏冬。台式麻辣鍋得個辣字,冇乜麻辣味,同平時食開嘅麻辣鍋好唔同,唔係太鍾意佢嘅味道。配料方面有少少海鮮台式腸仔、金菇等等,味道一般。牛奶鍋反而好食d ,有啊之前有食佢嘅羊腩煲覺得幾好食,因為我唔鍾意食羊所以都冇去試,所以覺得都一般。
左一人一鍋,一個係台式麻辣鍋另一個係芝士牛奶鍋。
2021-07-17
2021-09-04 715 瀏覽
今晚金蘭姊妹結伴同行去食 8 鍋,這家台式火鍋人可多,一到晚上七點鐘左右門口就人山人海,所以我們特意早點食晚餐。打開玻璃門甫進店內已嗅到陣陣惹人垂涎的味道。🥢招牌臭臭鍋 $115先喝一口湯感覺很清甜,不過多喝都會有點口喝,還是一兩口嚐一嚐算了!招牌臭臭鍋有很多牛肉半肥半瘦肉味香濃,我最愛食臭豆腐聞起來好香很惹味,配料款式很多貢丸、鴨血、米血糕、支腐、滷水豬腸…一人份非常足夠,鍋裡底層是娃娃菜,這一大堆材料煮出的湯汁,這娃娃菜吸盡精華一定很好吃,再加上新鮮軟嫩我可以食光光。🤣😋😋🥢酸菜羊肉鍋 $115愛食羊肉的金蘭非常欣賞她的酸菜羊肉鍋。🍺芒果啤酒 $38食火鍋怎可沒有你👆🏻,來自台灣的芒果啤酒,喝了一口是愛文芒香味好好喝。👏👍有很多台式火鍋選擇

打開玻璃門甫進店內已嗅到陣陣惹人垂涎的味道。

🥢招牌臭臭鍋 $115

🥢酸菜羊肉鍋 $115
愛食羊肉的金蘭非常欣賞她的酸菜羊肉鍋。
🍺芒果啤酒 $38

有很多台式火鍋選擇

2021-09-02
2021-08-28 504 瀏覽
During pandemic, eating out was not easy. However, this shop was full of customers Eating a healthy diet can reduce the negative effects of stress on your body.A healthy diet should include a variety of foods. I think hot pot is a good decompression option for me.There are eight kinds of hot pot for you to choose. The portion is very suitable for ladies. You might think the food is cheap, but when they are placed in a bowl with delicious soup. Hot pot will make people salivate.

2021-02-26
2021-08-22 919 瀏覽
成日聽到台式臭臭鍋,因為好奇究竟係咩嚟所以就嚟試下😛我地兩個人當然就係嗌一人一鍋啦(^ν^)我朋友嗌咗個招牌臭臭鍋跟鹵肉飯,我就嗌咗個臺式麻辣鍋跟粉絲,仲加咗個木瓜牛奶臺式麻辣鍋我本身期待好重口味,但比想像中淡味TT亦都唔係好辣,不過配料全部都幾好食!!米血糕甜不辣都好食,但肉就真係好一般🥲🥲係普通嘅冷藏肉仲要係成餅嘢咁冇乜肉味🥲招牌臭臭鍋湯底好味!同埋有臭豆腐同鴨血,不過配料方面就冇麻辣鍋咁吸引,鹹鮮味都唔錯木瓜牛奶飲得岀唔係香精味,係類似沙冰嘅口感,但木瓜味唔岀同唔甜,奶味都欠奉,好一般( ;´Д`)肉燥飯+$7配嘅肉燥飯都係一般,份量都啱啱好但味道就一般唔係特別入味咁,想過下口癮都可以叫不過唔好有太大期望佢嘅沙茶醬/豆瓣醬+豉油+蒜蓉(3:2:1)一齊食係幾唔錯!呢個先係主角😂整體而言食物質素一般,性價比偏低( ;´Д`)不過一試無妨😃我地比較早去大概6點左右冇咩人不過晏少少已經開始多人🥶
成日聽到台式臭臭鍋,因為好奇究竟係咩嚟所以就嚟試下😛
我地兩個人當然就係嗌一人一鍋啦(^ν^)

臺式麻辣鍋

木瓜牛奶

肉燥飯

臺式麻辣鍋
2021-08-13
🔸️ 平價台式火鍋👍🔸️ 一人一鍋好滋味💓⭐ 招牌臭臭鍋$88🔸️ 第一次食臭臭鍋🤣真係有啲臭豆腐味道🙈臭味唔算太濃 可以接受湯底屬於香口果種👅🧸推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐ 芝士牛奶鍋$88🔸️ 牛奶味香濃 有淡淡芝士味淥菜好夾 ♥️♥️啱曬鍾意清清哋湯底嘅你🧸推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐🤩㊙️總括而言, 突然心痕痕想打邊爐⁉️一人一鍋就最適合啦❗8鍋臭臭鍋 (金巴利道)尖沙咀金巴利道77號地舖
🔸️ 平價台式火鍋👍

🔸️ 牛奶味香濃 有淡淡芝士味
淥菜好夾 ♥️♥️
啱曬鍾意清清哋湯底嘅你
🧸推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐🤩

㊙️總括而言, 突然心痕痕想打邊爐⁉️一人一鍋就最適合啦❗

8鍋臭臭鍋 (金巴利道)
尖沙咀金巴利道77號地舖
2021-08-02 1080 瀏覽
⋆⁺₊⋆.8鍋臭臭鍋...夜晚去都較多人~不過等左陣好快就入得去(ง'̀-'́)ง.招牌臭臭鍋 + 粉絲/ $115 /🥨🥨🥨🥨其實有啲似1人打邊爐ㅋ不過臭臭鍋入面主要係台灣野~米血糕、鴨血個啲(•̀ᴗ•́)و同埋唔少得嘅臭豆腐!!!呢個臭豆腐係聞落冇咩味道但食落好臭🤣好有驚喜~基本上食一個鍋都夠飽~因為佢可以跟飯或者粉絲!.多多綠+寒天/ $30 + $5 /🥨🥨個寒天好奇怪🥲顏色同口感都似啫喱多啲。多多綠就唔算太甜~味道都可以 不過飲之前每次都要攪勻咗先~因為好快沉澱左🧐[滿分5個🥨]...⌫ 8鍋臭臭鍋 (金巴利道) (尖沙咀)尖沙咀金巴利道77號地舖
⋆⁺₊⋆
8鍋臭臭鍋
...
夜晚去都較多人~不過等左陣好快就入得去(ง'̀-'́)ง
招牌臭臭鍋 + 粉絲
/ $115 /🥨🥨🥨🥨

基本上食一個鍋都夠飽~因為佢可以跟飯或者粉絲!
多多綠+寒天
/ $30 + $5 /🥨🥨
個寒天好奇怪🥲顏色同口感都似啫喱多啲。

[滿分5個🥨]
...
⌫ 8鍋臭臭鍋 (金巴利道) (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道77號地舖
2021-07-30 731 瀏覽
有別於其他一人鍋佢成個鍋係set好晒 冇得續嘢食揀建議睇清楚每一set 睇吓有冇自己唔食嘅嘢肉菜澱粉嘅份量平均如果一心諗住狂食肉嘅人就唔建議揀呢間餐廳大體上係好食嘅 唔貴 飽
有別於其他一人鍋
佢成個鍋係set好晒 冇得續嘢食揀
建議睇清楚每一set 睇吓有冇自己唔食嘅嘢
肉菜澱粉嘅份量平均
如果一心諗住狂食肉嘅人
就唔建議揀呢間餐廳
大體上係好食嘅 唔貴 飽

2021-07-28 872 瀏覽
疫情之下放暑假冇得去旅行,去左一直想試台式臭臭鍋,中午假日較早時間入座,不用排隊直入 lucky😃 睇餐牌一人一鍋湯底多元化,最後同男朋友叫左 ,香蒜牛肉鍋同沙茶牛肉鍋,加小食鹽酥雞同台灣腸,同飲品盆栽奶茶。兩款牛肉鍋湯底好濃好香,跟餐的滷肉飯好食,配料份量充足。小食台灣腸合格,但鹽酥雞味道好一般,可以不用叫,額外加錢要左餐牌推薦飲品盆栽奶茶,冇茶又冇奶味,可能叫返普通飲品仲好。整體來說台式一人一鍋可一解去台灣的慾望,有機會會再幫襯😊
台灣腸
鹽酥雞
2021-07-28 489 瀏覽
哩間又係我黎過無數次既餐廳(´∇`)餐牌簡單易明 有唔同既湯底 有辣有唔辣 係疫情期間 一人一鍋就衛生得多啦✌🏼麻辣鍋入面有牛肉 甜不辣 娃娃菜 鴨血 米血糕 魷魚圈 大腸 1/4個公仔麵等等 會跟一個飯/粉絲‪ꔛ‬ 其實我覺得佢既野食就正正常常 最主要係個湯底正 所以令到成個鍋更加加分 而我每次都係叫粉絲 佢吸收晒個湯既精華好好味(ᵒ̴̷͈ᗨᵒ̴̶̷͈ )蜂蜜綠茶都好大杯 正常發揮 但唔好甜既朋友可能叫微甜或者無糖會好啲🤔因為我覺得佢呢間既甜度真係偏甜‎𖦹‎ࡇ𖦹‎
哩間又係我黎過無數次既餐廳(´∇`)
  • 台式麻辣鍋
2021-07-19 731 瀏覽
時不時 就會想起臭臭鍋佢的香味同惹味 真係會令人回味星期日下午,出開尖沙咀又未食嘢就即刻諗起臭臭鍋 😆到達時係下面3點幾,唔駛等可以即刻入座!我點左蒜香牛肉鍋配粉絲 加 抹香綠茶🥤落完單等咗5至10分鐘就有得食熱辣辣一鍋上 滿滿嘅食材喺鍋入邊翻滾送上時已經聞到好香蒜味枱上邊有五款調味料:蒜蓉、豆瓣醬、沙茶醬、辣椒油以及豉油。Menu有建議調味料嘅撈法,大家可以參考。除左湯底係好香濃的蒜味外,食材都非常足料!包括:娃娃菜、牛肉片、牛丸、蟹子丸、豆腐、金針菇、粟米、炸枝竹、沙白、甜不辣、鳴門卷同蕃茄。食哂一份真係大滿足😌 時不時經過尖沙咀就會想黎報到一下 😂
時不時 就會想起臭臭鍋
佢的香味同惹味 真係會令人回味

星期日下午,出開尖沙咀又未食嘢
就即刻諗起臭臭鍋 😆

到達時係下面3點幾,唔駛等可以即刻入座!
我點左蒜香牛肉鍋
配粉絲 加 抹香綠茶🥤

落完單等咗5至10分鐘就有得食
熱辣辣一鍋上 滿滿嘅食材喺鍋入邊翻滾
送上時已經聞到好香蒜味
枱上邊有五款調味料:蒜蓉、豆瓣醬、沙茶醬、辣椒油以及豉油。
Menu有建議調味料嘅撈法,大家可以參考。

除左湯底係好香濃的蒜味外,食材都非常足料!

食哂一份真係大滿足😌
時不時經過尖沙咀就會想黎報到一下 😂

2021-07-15 578 瀏覽
夏天幾熱都無阻香港人鍾意食火鍋ge心🥰今次約埋朋友一去食呢間「台灣8鍋」同行朋友就食過幾次,我自己就第一次食。一坐底就見有唔同湯底同鍋,一人一鍋。我地點左招牌臭臭鍋外同埋臺式麻辣鍋👍鍋料數下,1個鍋有齊十幾款,份量和材料都豐富。台式臭豆腐、台灣貢丸、米血糕、大腸、豬紅…..等等1️⃣臭豆腐夠臭,豆腐充滿湯汁。2️⃣米血糕,煙韌有咬口,十足台灣味。仲跟埋白飯,食到你飽飽。3️⃣再叫多杯台式飲料,多多綠。酸酸地夠開胃滿分5粒星🌟—————————————-環境:🌟🌟🌟味道:🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟CP值:🌟🌟🌟🌟
夏天幾熱都無阻香港人鍾意食火鍋ge心🥰
今次約埋朋友一去食呢間「台灣8鍋」
同行朋友就食過幾次,我自己就第一次食。
一坐底就見有唔同湯底同鍋,一人一鍋。

我地點左招牌臭臭鍋外同埋臺式麻辣鍋👍

1️⃣臭豆腐夠臭,豆腐充滿湯汁。
3️⃣再叫多杯台式飲料,多多綠。酸酸地夠開胃

滿分5粒星🌟
—————————————-
環境:🌟🌟🌟
味道:🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟
CP值:🌟🌟🌟🌟
2021-07-10 865 瀏覽
🍽 餐廳:8鍋臭臭鍋(尖沙咀店)😋味道:3/5💰CP值:5/5🕴🏻服務:3/5🪴餐廳環境:4/5👀回頭率:3/5📍地址:尖沙咀金巴利道77號地舖晚飯時間7:00pm去到已經要開始排隊,等了15分鐘左右可以入座。一人一鍋,招牌臭臭鍋,小辣湯底,湯底像是炸菜味的湯,咸咸酸酸的,還可以。配菜份量很多,臭豆腐、肥牛肉、牛丸、豬腸、枝竹、鵪鶉蛋、台式豬血糕、娃娃菜,入面有粉絲,點菜時可以點白飯不用重覆要粉絲。臭豆腐有驚喜,有少少臭豆腐味😋😋😋香蒜牛肉鍋湯底清甜,配料有海蜆、牛肉、牛丸、芝心丸等等,最特別有油炸鬼,吸收湯汁後更加美味😋另外再點台式飲品,每人$157埋單,性價比高。枱與枱之間相隔不會太近,但由於餐廳內人數較多,比較嘈雜,說話要大聲一點才能聽到。
🍽 餐廳:8鍋臭臭鍋(尖沙咀店)
😋味道:3/5
💰CP值:5/5
🕴🏻服務:3/5
🪴餐廳環境:4/5
👀回頭率:3/5
📍地址:尖沙咀金巴利道77號地舖

臭豆腐有驚喜,有少少臭豆腐味😋😋😋

香蒜牛肉鍋

另外再點台式飲品,每人$157埋單,性價比高。

蒜香牛肉鍋
蒜香牛肉鍋
2021-07-03 1289 瀏覽
呢間主打台式一人一火鍋 有幾款可以揀 每款都唔同嘅預設配料 特別係有米血糕啊味鴨肉丸啊甜不辣啊咁 每種配料都有2-3件 加加埋埋都幾豐😋😋 不過可能太多 今次執漏咗沙白比我 就食完先發現 就費時追了材料本身都煮熟 所以滾起就即刻食得🤣幾欣賞佢啲材料幾入味 唔會湯還湯 料還料———————————————————————🐕招牌臭臭鍋🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯一上枱勁大陣街邊啲臭豆腐味😂臭豆腐唔係港式個種炸而係炖唔算滑 係硬豆腐質感看似平凡 但深藏不露咬落啲臭味係口腔炸開 徘徊不散 😂好誇張嗰種臭味係街邊臭豆腐味嘅100倍 核突啲講 真係似💩味⋯友人表示食多幾嚿應該會作噁但臭豆腐fans絕對可以一試———————————————————————🐕黑麻油雞鍋🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯湯底偏重麻油味 雞味唔重始終係麻油 湯底會有好多浮油得呢款有台灣米線面頭個樣好似蟲草花嘅就係佢本體質感似蝦子麵 吸湯能力一般啦鴨肉丸細細粒似貢丸多啲🤣———————————————————————🐕芝士牛奶鍋🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯成片芝士係面頭溶入湯底飲落好似c

材料本身都煮熟 所以滾起就即刻食得🤣

似貢丸多啲🤣
🐕芝士牛奶鍋🐕
芝士牛奶鍋
成片芝士係面頭溶入湯底
飲落好似cream pasta!!!
有陣味但又唔會creamy
香而不膩 推!!!
🐕飲品🐕

少甜都okay

芝士牛奶鍋
  • 牛奶芝士鍋
2021-07-01 563 瀏覽
推!惟獨美中不足的是:(1)調味架不是每檯一組,好快就被拎走;(2)冇拍能夠自行蓋熄火焰🔥.(3)地點較為吊腳但份量及味道非常之可以!會帶家人朋友再多來幫襯!
推!
惟獨美中不足的是:(1)調味架不是每檯一組,好快就被拎走;
(2)冇拍能夠自行蓋熄火焰🔥.
(3)地點較為吊腳
但份量及味道非常之可以!

會帶家人朋友再多來幫襯!