2023-11-04 464 瀏覽
每一次去親油塘湊我家姐個小朋友都會黎呢度買麵包同嘢飲,其實之前買過幾次服務態度亦都唔係好好,但係都能接受到,其實我覺得呢度啲麵包真係幾好好食嘅,衛生又好環境又唔錯所以每次嚟親我都係會買麵包做午餐或者買定聽日返工食,但係點解而家個個服務生要咁差服務態度呢?公司係咪冇出糧俾佢地啊?其實唔想做可以唔做㗎喎,唔使咁樣㗎,由身體接觸,加眼神,戓態度所有都好唔友善仲有D不可一世嘅態度點解呢?點解咁樣呢?真係令到客人非常反感,重點係佢哋唔覺得自己有問題,我買完麵包之後就冇出聲比完錢即刻走好差嘅感覺,唔怪得知可以執咗咁多間
好差嘅感覺,唔怪得知可以執咗咁多間
2022-11-23 1313 瀏覽
早上着灰色衫,紮小辮嘅店員服務惡劣,當客人需要付錢時,扮睇唔到,見到轉身走,我好有禮貌咁開口個陣,藐視一眼,走出店舖,再次扮看不見、聽不到。平時去親幫襯個陣,呢個店員都係一副全世界得罪佢嘅樣,明明人哋帶住善意,買完野,唔該前唔該後,但佢成日啤住人,比嘢飲又大力放,好似好唔耐煩。呢種趕客嘅店員,好似對每一個嚟嘅客人都好不滿。如果單純是因為懶惰、唔想工作,其實可回家休息,唔洗將氣撒係人哋度。買杯咖啡都令人咁嬲,希望改善員工的質素,讓客人一個正常消費體驗。

2022-11-19
2022年6月30日 (星期四) 3:00pm 29°C 提供多元化麵包、西餅及咖啡等飲品。 燈光明亮,環境整潔乾淨,各款蛋糕賣相精緻,擺放齊整,一目了然。 店員提供膠叉子,方便顧客隨時進食,可算貼心。 為慶祝本人 22 周年紀念,特地選擇此餅店。 人數:1人 HK$40 不用排隊 紐約芝士蛋糕 - 芝士味非常濃郁,質感厚實,甜而不膩。整體來說,厚切大件,甚為抵食,質素亦屬高水準!【推介之選】❤❤❤【 溫 馨 提 示 】:❶ HK$100 以下只收現金❷ 買滿 HK$100 以上才可使用信用卡

2022年6月30日 (星期四) 3:00pm 29°C

提供多元化麵包、西餅及咖啡等飲品。

店員提供膠叉子,方便顧客隨時進食,可算貼心。

為慶祝本人 22 周年紀念,特地選擇此餅店。

人數:1人 HK$40

外賣自取
慶祝紀念
紀念日
2021-10-30 1349 瀏覽
85度既係一間麵包舖,同時亦都係一間飲品舖🤣🤣佢舖頭入邊係會買唔同嘅麵包、蛋糕、同埋飲品👏🏻-麵包方面我最鍾意食佢嘅玫瑰芝士麵包,有好香嘅玫瑰味,再加埋軟滑嘅cream cheese嘅內餡,成個包都好好食呀❤️佢仲要係勁大個麵包,好抵👏🏻👏🏻-飲品方面佢有海岩系列,咖啡同埋茶飲系列等等。。。通常我都會飲佢嘅海岩綠茶,面頭有一層鹹鹹地嘅cream,再配埋無糖嘅綠茶,味道好特別,同時又好解渴😍
2020-11-12 2159 瀏覽
早上買麵包因為未試過芝士卷 所以羅左個試下 見到加錢買奶茶可以平 就買埋奶茶 鬼知收錢後發現無優惠 一問之下同我講話芝士卷無哩個優惠 我就話甘我轉其他 個收銀就話收左錢了 我話你唔提我 個收銀就話我以為你中意食 ????我同你好熟??你就知道我中意食 就算我中意食平5蚊我加多2 3蚊買多個包都得啦 一句收左錢就大曬 問都唔問就只只以為是 服務態度真差到可以 神早樓樓搞到乜心情都無曬 雖然偶爾會去賣個包買杯野飲 但真係唔會再去 毫無體驗

2020-10-18 1462 瀏覽
蛋糕價錢用恒生信用卡折完150多元,味道唔合格,無咩朱古力味,蛋糕完全無咩味道,淡而無味,好後悔買著(因為買來慶祝生日但竟然比著錢先知無得寫生日卡) 入面水果可以,比起東海堂蛋糕味道,比較差,不會再一次係此店鋪買蛋糕要著85度咖啡,多奶走甜,21紋一杯價錢來講係超合理,因咖啡同某sb,相比,味道差不多,相差前者無咩香味,而sb的美式咖啡加奶相比 就比較香同滑少少,但價錢來講就係85度咖啡合理超值,可買來過下口隱

2020-10-03 915 瀏覽
芋香包 $12宜家愈嚟嚟多麵包鋪賣芋泥包或者蛋糕,今次見85度有芋香包,決定一試。芋泥包都幾重手,證明佢好多餡,食落啲芋泥有啲甜,但唔會太漏。坦白講,$12一個咁重手同多餡嘅包真心算唔差。另外,85度嘅黑糖麻薯包都特別, 煙煙靭靭。
芋香包 $12

另外,85度嘅黑糖麻薯包都特別, 煙煙靭靭。
外賣自取
2020-07-31 960 瀏覽
天氣炎熱,有時出完街,都會想嘆台式飲品。就算唔係珍珠奶茶,都會想飲番一杯果茶之類嘅嘢,手搖飲品就係有依種魔力。平時通常飲開珍珠奶茶,今日就想飲啲開胃啲嘅,就叫咗杯益力多綠茶🍵。大杯裝,正常甜度,正常冰量。大大啖飲洛口🥶,冰凍涼快,爽👍🏻。益力多嘅味道同綠茶好夾,就好似飲緊綠茶味嘅益力多😆。本來想小甜,但店員唔建議🥺,因為如果少甜嘅話益力多味都會少咗。有見及此所以我都冇少冰,可能就係因為咁,天氣熱啲冰融得快所以沖淡左個甜味,所以飲完成杯都唔覺得甜😂

2020-05-22 894 瀏覽
.👣85°C油塘高超道38號大本型1樓.個個都係屋企整400次咖啡,我又好想試但又的唔起心肝整😂,咁岩就見到85°C新出左400次焦糖咖啡!之前飲佢個黑糖珍珠鮮奶都覺得算係信心保證👍,就試下你啦!.🔸400次焦糖咖啡 $31超乎想像的好味!本身唔多飲咖啡,呢杯咖啡對新手黎講應該會好喜愛,可以當佢係咖啡奶蓋!甜得黎帶有咖啡香味,溝埋鮮奶有種好幸福既感覺出現🥰.佢仲有400次朱古力咖啡選擇,下次又再試下先!.飲品好味度:8/10整體分數:8/10

👣85°C
油塘高超道38號大本型1樓
🔸400次焦糖咖啡 $31
佢仲有400次朱古力咖啡選擇,下次又再試下先!
飲品好味度:8/10
整體分數:8/10

• 400次焦糖咖啡
2019-09-08 1026 瀏覽
記得不少麵包店,本來是寂寂無名或只是地方小店,經過十多年發現,已漸見連鎖規模,此店是其中之一。猶記得當年,台灣料理藉著台灣文化風摩香港,85度c亦由此而來,將台灣風味的麵包帶來香港。時至今日,亦見成熟。於台灣為據點,而於世界各地開分店,不容易。今天經過油塘分店,店內仍保持店內現烤麵包的做法。要知道,麵包的吸引力在其香味,可以分別到麵包店還是零售店的要點。此店不斷推陳出新,姑勿論成品質素如何,至少在嘗試。今天買的是凱薩大帝。內容其實是火腿,生菜沙律,加麵包丁烤焗,墊底的是抹上蒜頭的法包多士。味道偏甜帶芥末辣味,食完都幾飽。與凱蕯大帝關係?外型偉大?還是用料有凱薩沙拉常見的麵包丁和生菜?我也不知道。整體而言,味道是不會難食,但知道後就不會再買。此店麵包一般鬆軟,較近日系做法,亦像台系多放沙律醬,價錢少貴於港式包店,但較一般麵包連鎖零售店要好。也不妨買個麵包加一杯飲品,坐下來就是一個下午。
於台灣為據點,而於世界各地開分店,不容易。

2019-08-21 1104 瀏覽
油塘購物商場「大本型」除了是油塘區內最大型的購物商場之外,亦是位置最接近「油塘港鐵站」的建築物,「大本型」裡面雖然不算有很多知名食肆,但是卻經常會找到有驚喜的發現。例如位於「大本型」一樓,近着扶手電梯那一部分,開了一間台式麵包店和外賣飲品店,食店的正式名稱叫做「85度C」。「85度C」表面上看只是一間麵包店,但是實際上食店旁邊還有檯櫈,方便食客在店內享用麵包飲品。不過由於「85度C」只是一間麵包店加飲品店,所以即使只是購買了飲品,而沒有購買麵包,又或者只買麵包不買飲品,基本上店內座位享用麵包飲品也不成問題。「85度C」現場售賣的台式飲品,都是由「85度C」水吧裡面的店員,親自手調調整各種台式手調飲品,包括黑糖珍珠鮮奶、芝士奶蓋茶、咖啡、沙冰基本上也不成問題。「85度C」售賣的手調「黑糖珍珠鮮奶」飲品,飲品的售價相對於坊間的台灣手調飲品店而言,其實算是偏向便宜,例如「黑糖珍珠鮮奶」飲品,售價只賣港幣二十七元,比坊間售賣的同類飲品便宜一點點。不過食客在「85度C」裡面購買各式手調飲品跟麵包食客,售價不算貴其實都是其次,最重要的是我能夠坐在食店裡面,望向油塘「觀塘仔灣」海景的檯櫈上,一邊欣賞

不過食客在「85度C」裡面購買各式手調飲品跟麵包食客,售價不算貴其實都是其次,最重要的是我能夠坐在食店裡面,望向油塘「觀塘仔灣」海景的檯櫈上,一邊欣賞景色,一邊慢慢享用黑糖珍珠鮮奶裡面的黑糖甜味。

雖然「85度C」的「黑糖珍珠鮮奶」,「黑糖珍珠鮮奶」飲品製成品表面的黑糖糖漿拉花花紋圖案不算十分漂亮,但是至少還勉強有花紋裝飾效果,從視覺角度看飲品是還可以接受。

更重要的是「85度C」「黑糖珍珠鮮奶」可以直接搖勻,搖勻後直接飲用,飲到的黑糖甜味不會比直接飲遜色。更重要的是「85度C」「黑糖珍珠鮮奶」裡面的珍珠,珍珠煮得非常之腍。

基本上我都不需要花太多牙力去咀嚼,已經可以在短時間裡面,立刻咀嚼嚼爛「黑糖珍珠鮮奶」裡面的所有珍珠。「85度C」飲品裡面的珍珠,暫時是我喝過台式手調飲品店裡面,珍珠口感最軟最腍的一間飲品店。

而且「85度C」裡面售賣的「黑糖珍珠鮮奶」,除了價錢便宜,只賣港幣二十七元之外,「85度C」「黑糖珍珠鮮奶」飲品實際上的份量,也都造得很大杯,慢慢飲的話飲很久才喝得完,性價比很高。

「85度C」裡面所售賣的麵包,跟大部分麵包店一樣,都已經預先製作完成,跟即場擺放在「85度C」的陳列櫥櫃裡面,讓食客即場選擇和購買。

至於「85度C」廚房裡面的麵包師傅,師傅烘焙出來的麵包,也是「85度C」裡面的招牌食品之一,因為「85度C」麵包價錢除了不貴之外,味道也都很甜。

我一共揀選了「85度C」三款,味道偏向比較甜的麵包,包括味道很像日本正宗地道燒烤煎餅,而且是同名的麵包食品「大阪燒」。「85度C」的「大阪燒」以摺疊的方式擺放在櫥櫃裡面。

所以「85度C」的收銀處店員,處理「大阪燒」麵包的手法,大致上都跟一般港式麵包店做法幾乎一模一樣,都是以食店膠袋直接套着「大阪燒」麵包。

不過,事實上我也認同「85度C」店員處理「大阪燒」麵包的做法,因為「大阪燒」麵包的表面感覺好像塗了一層油似的,導致麵包有點油膩,不以膠袋套着「大阪燒」麵包的一端放入口,很難撕咬和咀嚼麵包。

「85度C」廚房製作的「大阪燒」麵包味道,大致上跟燒餅版本的「大阪燒」相若,就是有很濃厚的沙律醬甜味。至於「85度C」「大阪燒」的表面還跟燒餅一樣,表面灑滿了木魚絲。

那些「大阪燒」麵包表面的木魚絲,口感都跟燒餅版本的「大阪燒」幾乎一模一樣,鋪在表面上的木魚絲,令到「大阪燒」麵包變得十分香口。

至於「85度C」其他製作出來的麵包食品,「奶香水蜜桃」是我食過三款「85度C」烘焙麵包食品裡面,最喜愛的一款麵包食品,因為「奶香水蜜桃」表面的水蜜桃除了感覺新鮮之外,味道也都非常之甜。
黑糖珍珠鮮奶

另一方面,「85度C」負責製造麵包的廚房師傅,還在「奶香水蜜桃」麵包跟水蜜桃之間,加入了一層類似奶油的甜味忌廉塗層,甜味忌廉令到「奶香水蜜桃」麵包裡面,還有一層濃厚的牛奶奶油甜味。

至於「85度C」「奶香水蜜桃」麵包表面上的水蜜桃,水蜜桃口感也都很軟熟,而且水蜜桃的味道感覺也都很甜,感覺水蜜桃的甜味跟奶油忌廉甜味十分合襯。

而且「85度C」負責製作「奶香水蜜桃」麵包的廚房師傅,還在「奶香水蜜桃」麵包的表面,灑上了一層類似麵粉的白色粉末,白色粉末令到「奶香水蜜桃」麵包的拿上手的手感,不會太過油膩太過難捉摸。
奶香水蜜桃

至於「85度C」三款甜味麵包裡面,剩下的一款麵包「藍莓布丁」,顧名思義其實即是麵包表面,塗抹上了一層甜味藍莓果醬,以及甜味的奶油布丁。

「藍莓布丁」藍莓果醬裡面的甜味,屬於甜中帶酸,有點像從新鮮藍莓裡面提取出來的原始味道。至於「藍莓布丁」藍莓果醬旁邊的奶油布丁,奶油布丁的味道則是非常單純的甜味。

「藍莓布丁」麵包除了味道甜中帶酸之外,「藍莓布丁」麵包的實際口感,也都製作到軟腍腍的狀態,酸味的藍莓布丁跟甜味的奶油布丁,令到口感非常軟的「藍莓布丁」麵包,變得很容易入口。

藍莓布丁
$10.5

大阪燒

總括而言,我覺得「85度C」三款烘焙麵包裡面,「大阪燒」麵包因為加入了木魚絲,所以「大阪燒」麵包的整體口感非常香口,味道充滿了來自沙律醬的甜味。

而且「85度C」「大阪燒」麵包表面,還塗抹了大量的甜味沙律醬,甜味沙律醬加香口木魚絲,食完感覺跟在日本御好燒食店裡面,享用完新鮮日本燒餅「大阪燒」十分接近,而且「85度C」的「大阪燒」價錢更加便宜。

至於「奶香水蜜桃」麵包表面的新鮮水蜜桃,則是「85度C」三款烘焙麵包裡面,原材料口感味道都是最新鮮的麵包,新鮮甜味水蜜桃加上甜味奶油忌廉,令到「奶香水蜜桃」味道變得很香甜。

至於「85度C」裡面的「藍莓布丁」麵包,「藍莓布丁」麵包裡面的藍莓質感感覺也都非常之新鮮,新鮮甜味藍莓裡面還有酸味,跟甜味奶油布丁也是十分合襯。

「85度C」三款廚房烘焙的甜味麵包,加上一杯黑糖味道也很甜,珍珠口感超級軟腍的手調飲品「黑糖珍珠鮮奶」,價錢需要港幣五十九元五角,不算太過昂貴。

可以在優美的油塘海景襯托下,慢慢坐着餐櫈上,以堂食方式享用「85度C」的手調飲品,加甜味烘焙麵包,我覺得性價比尚算可以接受。
2019-08-15
5 分鐘 (堂食)
$59.5 (下午茶)
黑糖珍珠鮮奶
奶香水蜜桃
藍莓布丁
$ 10.5
大阪燒
2019-06-23 633 瀏覽
呢間飽店好普通,最特別既可能只係個名。以為係過江龍以為有咩名堂,點知原來都好普通,可能比街坊麵包店仲普通,因為普通麵包店都總有個菠蘿包蛋撻好食,但呢度係樣樣都懶特別,實程冇樣精。呢個吐司係一d都唔脆又一d都唔稔,口感咬感都好差,麵包又攤左好耐,都唔知出爐左幾耐。蒜蓉多士勁多油,完全唔知食緊d咩。總括黎講係超難食,下次零願繼續餓住個肚都唔會買黎頂肚。。I will not try this again definitely!
呢間飽店好普通,最特別既可能只係個名。

蒜蓉多士勁多油,完全唔知食緊d咩。
總括黎講係超難食,下次零願繼續餓住個肚都唔會買黎頂肚。。

2019-05-20 706 瀏覽
琴日買左個新包 係幾好吃!玫瑰芝士包好味 會回頭。而且有驚喜 因為裏面d芝士好好吃!而且夠香 真係唔錯今日諗住試個新包 夏之雪 嗚 難吃到想吐 個包成個奶粉味 比佢個外表呃左我 唉 有夠唔開心 真心伏! !起我禁大個女最伏既包!。。。但呢間既黑糖係幾好飲既!只係呢個包失望。
琴日買左個新包 係幾好吃!玫瑰芝士包
今日諗住試個新包 夏之雪
但呢間既黑糖係幾好飲既!
只係呢個包失望。
2018-11-06 1125 瀏覽
上一次看到85度C出了黑糖系列就想試不過店員指售罄這次拉着家人又來試黑糖系列分別有鮮奶、奶茶和咖啡的配搭我選了「黑糖珍珠鮮奶」家人選了「黑糖珍珠奶茶」奶茶的話 還有一個「黑糖岩鹽珍珠奶茶」黑糖珍珠鮮奶($26):上圖是已經搖了搖 但黑糖不算多 糖紋搖過後也不是太明顯奶味有 比天仁的重珍珠也是有黑糖味的 黏着黑糖的甜度 這點不錯叫了全糖 因為黑糖不算加很多 所以甜度剛剛好沒叫少冰 冰化掉後會略淡就是比較小杯 喝幾口就沒了黑糖珍珠奶茶($22):比黑糖珍珠鮮奶大杯 卻較便宜杯子是紙杯類 看不到裏面 所以不存在甚麼紋路珍珠同樣有黑糖味 又不會過爛
上一次看到85度C出了黑糖系列就想試
不過店員指售罄
這次拉着家人又來試

黑糖系列分別有鮮奶、奶茶和咖啡的配搭

我選了「黑糖珍珠鮮奶」
家人選了「黑糖珍珠奶茶」
奶茶的話 還有一個「黑糖岩鹽珍珠奶茶」

奶味有 比天仁的重

黑糖珍珠奶茶($22):比黑糖珍珠鮮奶大杯 卻較便宜
杯子是紙杯類 看不到裏面 所以不存在甚麼紋路
珍珠同樣有黑糖味 又不會過爛
2018-06-20 1515 瀏覽
聽聞最近香港被黑糖珍珠攻陷😂銅鑼灣名店等太久, 我會等多一會再去試!今日經過85°c, 職員很主動sell新出品!價錢不貴, 決定一試!黑糖紋路頗美麗!😍😍黑糖珍珠溫暖, 第一口珍珠感覺是煮過久了😅味道頗甜😂😂而且暖珍珠加凍奶茶感覺好怪😌😌😌整體可以的~但我會較喜歡普通的珍珠奶茶😬😬建議: 黑糖珍珠 + 奶/奶茶 必要減糖😂否則會過甜😜評分: 5⭐最好食物: ⭐⭐⭐環境: ⭐⭐⭐價錢: ⭐⭐⭐服務: ⭐⭐⭐⭐
聽聞最近香港被黑糖珍珠攻陷😂
銅鑼灣名店等太久, 我會等多一會再去試!
今日經過85°c, 職員很主動sell新出品!

價錢不貴, 決定一試!

黑糖紋路頗美麗!😍😍
黑糖珍珠溫暖, 第一口珍珠感覺是煮過久了😅味道頗甜😂😂
而且暖珍珠加凍奶茶感覺好怪😌😌😌

整體可以的~但我會較喜歡普通的珍珠奶茶😬😬