2024-10-05 1279 瀏覽
見到呢間新加坡餐廳爆多食評(+正評)咁啱想食重口味嘢,諗住嚟食下喇沙、囉喏過下口癮試完一次就夠 👌🏻老虎蝦喇沙喇沙湯底算濃郁,亦見到落左唔少香料調味椰奶亦冇落好多搶左味有兩隻大虎蝦、豆卜、魚片、魚蛋基本上喇沙要有嘅配餸都齊虎蝦味新鮮度還好但索價稍貴(銅鑼灣地段都係食緊租金)魚皮「炸」通菜誤以為係炒通菜點知係「炸」通菜大大塊菜葉拎去炸,大開眼界但呢道小菜太熱氣,普通炸物,冇特色可言而且要$8X,性價比超低👎🏼👎🏼囉喏(新加坡沙律)之前有食過,呢度嘅生果算新鮮,味道亦都唔錯,但生果同油炸鬼比例勁唔平均圖為食淨嘅油炸鬼,佔左2/3⋯⋯頗為失望五香肉卷出面比較少見,味道&餡料豐富同樣係油膩炸物,但同前面嘅食物比呢個算係有特色+好味斑蘭薏米水好味,真材實料,建議揀少甜味道會較清甜最後2人埋單$4XX,滿意嘅係五香肉卷&飲品,其他一般/唔知食緊乜性價比低,唔會回頭
見到呢間新加坡餐廳爆多食評(+正評)
咁啱想食重口味嘢,
諗住嚟食下喇沙、囉喏過下口癮
試完一次就夠 👌🏻

老虎蝦喇沙
喇沙湯底算濃郁,亦見到落左唔少香料調味
椰奶亦冇落好多搶左味
有兩隻大虎蝦、豆卜、魚片、魚蛋
基本上喇沙要有嘅配餸都齊
虎蝦味新鮮度還好
但索價稍貴(銅鑼灣地段都係食緊租金)
老虎蝦喇沙

魚皮「炸」通菜
誤以為係炒通菜點知係「炸」通菜
大大塊菜葉拎去炸,大開眼界
但呢道小菜太熱氣,普通炸物,冇特色可言
而且要$8X,性價比超低👎🏼👎🏼

囉喏(新加坡沙律)
之前有食過,呢度嘅生果算新鮮,
味道亦都唔錯,但生果同油炸鬼比例勁唔平均
圖為食淨嘅油炸鬼,佔左2/3⋯⋯
頗為失望
囉喏

五香肉卷
出面比較少見,味道&餡料豐富
同樣係油膩炸物,但同前面嘅食物比呢個算係有特色+好味

斑蘭薏米水
好味,真材實料,建議揀少甜味道會較清甜

性價比低,唔會回頭

2024-09-27 1322 瀏覽
這家店是主打新加坡菜,菜名都從未聽過,很特別,非常有意思,看到了菜單都想多點幾個菜品嘗一下。#### 奶油麥片老虎蝦外層裹上麥片,增加了脆脆的口感,還將奶油麥片的香氣與蝦肉的鮮甜完美結合。咬下去時,麥片的脆感與蝦肉的肥美嫩滑在口中交融,令每一口都是味蕾的盛宴!#### 辣椒蟹醬配饅頭蟹肉鮮嫩,帶有海洋的清新天然甜味,混合辣椒醬後,微辣與蟹肉的鮮甜形成完美的搭配,沾上炸饅頭後,吸附了蟹醬的精華,讓每一口都充滿濃郁的風味!#### 咖啡骨咖啡骨是一道將豬骨與咖啡完美結合的創新菜品。豬骨經過長時間的炖煮,肉質軟嫩,肉質的鮮美與醇厚的咖啡香交融,真是好適合咖啡迷!#### 豬油蒜蓉炒秋葵豬油蒜蓉快速翻炒秋葵,洋蔥和紅青椒,自然風味濃郁,鮮亮的色澤,秋葵清脆滑嫩,令人食欲大開!#### 沙爹串外表微焦,香氣四溢,肉質保持了多汁的口感。沾上沙爹醬,濃厚的醬料與肉串的味道相得益彰!#### 玫瑰精華Cocktail粉紅色如夢似幻,品嚐時是微微的玫瑰花香,果汁的清甜!不僅賞心悅目,更是味蕾的奢華享受!#### 美祿爆炸杯上堆滿圓碌碌的朱古力球和一塊朱古力餅乾,朱古力味香濃甜蜜,豐富的層次感

#### 奶油麥片老虎蝦

#### 辣椒蟹醬配饅頭

#### 咖啡骨

#### 豬油蒜蓉炒秋葵

#### 沙爹串

#### 玫瑰精華Cocktail

#### 美祿爆炸
阿妹想去銅鑼灣行下,行完街又係揾野食嘅時間,阿妹話之前同事介紹銅鑼灣有間新加坡菜“A.T.A.S”性價比好高,就一齊去試下⭐奶油麥片老虎蝦老虎蝦好新鮮、好彈牙,外面包住一層香脆嘅牛油麥片,甜甜地,碟上面仲有好多伴碟,忍唔住剝左蝦殼之後,再點碟上面嘅牛油麥片,好好食呀😋⭐鹹蛋骨一落枱就已經聞到好香嘅鹹蛋黃味,食落係好香同好濃郁嘅鹹蛋黃味,包住d排骨,好正!😍⭐美祿馬丁尼 Milo Martini一入口就有種熟悉嘅感覺,係baileys呀,不過唔係重奶味,同埋唔會咁甜,好飲😋⭐玫瑰精華 Rose Velvet Elixer一落枱就覺得好靚,第一次見li隻顏色嘅飲品,仲有d乾花瓣裝飾,樣靚,飲落都唔差,好易入口

⭐奶油麥片老虎蝦

• 美祿馬丁尼
  • 鹹蛋骨
  • 奶油麥片老虎蝦
2024-09-25 949 瀏覽
奶油麥片老虎蝦奶油麥片老虎蝦是一道受歡迎的新加坡佳餚,以其香脆的麥片和濃郁的奶油風味著稱。這道菜充分展現了東西方風味的完美結合,外酥內嫩,蝦身大隻。在鍋中融化牛油,加入燕麥片煸炒至金黃酥脆,再加入咖喱葉和切碎的辣椒,繼續翻炒以增添香氣。老虎蝦炸至外皮酥脆。這道菜以鹹甜交融的口感和獨特的香脆質地,成為許多人心中的美味之選。海南雞新加坡的經典菜餚,雞肉嫩滑,味道不錯,稍嫌碎骨偏多,進食時要當心。兩杯飲品相當出色美祿爆炸的美祿味香濃。玫瑰露恐龍玫瑰露恐龍結合了美祿、煉奶和玫瑰露的香氣,呈現出獨特的味覺體驗,加上顏色鮮艷,打卡一流!

海南雞

兩杯飲品相當出色
美祿爆炸的美祿味香濃。

玫瑰露恐龍

2024-09-22 985 瀏覽
正準備唸緊同好姊妹去邊食生日飯慶祝嘅時候🧐🧐突然間行行吓銅鑼灣,見到呢一間幾別緻嘅餐廳,佢屬於一間半樓上式嘅餐廳,街道的門面上一條白色的樓梯,再睇睇門面嘅Menu,原來佢係食星加坡菜,喺香港的確比較少有。所以我決定試吓佢🍛上☝️一層樓梯就係餐廳,裝修簡單,地方細細,枱與枱之間也比較close 。當天是平日,但餐廳也坐滿客人,見到客人一般都係叫set,所以我哋都order 左一個2人set dinner,眼看二人份量不算多,但因為款式也挺多,所以最終我們都食到捧着肚子來👉🏻咖啡骨👈🏻係我最期待😚,最想試嘅,入口先有一啖苦澀焦香嘅味道👅,跟住你會從中食到鹹鹹甜甜,推介必試。👉🏻麥皮蝦👈🏻呢個菜式係傳統星加坡都會有嘅,就不妨試吓佢嘅味道,用上巨型老虎蝦炸得碎卜卜,配搭麥片,帶有一點奶香及甜味,會令你一口接一口咁食🤤👉🏻飛天通菜👈🏻 非常惹味,但如果平時唔係食開濃味的人會覺得偏鹹。👉🏻螃蟹醬配炸饅頭👈🏻饅頭外脆內軟,沾上辣🌶️蟹醬超惹味。👉🏻沙嗲串燒👈🏻可以自己選擇牛/雞/豬,沙嗲醬香濃,串燒即燒熱辣辣。👉🏻玫瑰🌹青檸🍋‍🟩水👈🏻雖然樣貌比較普通,夏天來一杯也很Flash。👉🏻咖椰爆醬多👈🏻就當是

最終我們都食到捧着肚子來

👉🏻咖啡骨👈🏻

👉🏻麥皮蝦👈🏻

👉🏻飛天通菜👈🏻

非常惹味,但如果平時唔係食開濃味的人會覺得偏鹹。

👉🏻螃蟹醬配炸饅頭👈🏻

饅頭外脆內軟,沾上辣🌶️蟹醬超惹味。

👉🏻沙嗲串燒👈🏻

可以自己選擇牛/雞/豬,沙嗲醬香濃,串燒即燒熱辣辣。

👉🏻玫瑰🌹青檸🍋‍🟩水👈🏻

雖然樣貌比較普通,夏天來一杯也很Flash。

👉🏻咖椰爆醬多👈🏻
就當是生日蛋糕🧁甜品,多士表皮香脆,內層鬆軟,配合濃濃嘅咖椰醬,令每口帶上椰香味。

2024-08-26
慶祝紀念
生日
  • 咖啡骨
  • 麥皮老虎蝦
2024-09-21 1070 瀏覽
今日朋友帶我去銅鑼灣食新加坡菜,餐廳在閣樓,空間幾大,光猛,乾淨企理。餐牌都幾多選擇,餸菜相吸引。我哋叫個小食、海鮮同炒飯,另外兩杯特飲。沙嗲串 (4串):叫左牛肉同雞肉,牛肉軟熟較腍,雞肉多肉汁,點埋沙嗲醬就剛好夠味。奶油麥片老虎蝦:老虎蝦有6隻,king size,炸得夠香口,麥皮炒至金黃色,食到有淡淡牛油味,包住蝦一齊食,唔錯。叁巴炒飯:份量多,配料有蝦、魷魚、蜆肉同魚蛋等海鮮配料,另外有雞蛋同叁巴醬同炒,唔太鹹,唔太辣,飯炒得幾香,幾好食。美祿爆炸:勁多朱古力波波,連底都有朱古力脆脆,充滿朱古力味道,啱晒朱古力迷。玫瑰露恐龍:朋友話好重玫瑰味,面層鋪左美祿粉,最底層係花奶,唔太甜,佢話都幾好飲。

2024-09-19
呢排食得太多西餐,食到有啲厭厭地,好想食下其他菜式😂於是搵咗呢間新加坡🇸🇬餐廳試食,上到餐廳,環境唔係特別打卡able,但闊落好坐🤣最有驚喜係佢啲嘢食‼️😍😍樣樣大份又好好食😋🤤ᴡʜᴀᴛ ᴅɪᴅ we ᴇᴀᴛ? 😋✨玫瑰露恐龍 $48Bandung Dinosaur係玫瑰latte加美祿粉嘅組合,粉紅色好靚,啱晒少女心嘅朋友🤪✨美祿爆炸 $58 🌟推薦🌟Milo Explosion不過我都係比較鍾意美祿爆炸‼️面頭滿滿嘅美祿粉同美祿波波,濃濃嘅美祿味,又唔會太甜,邪惡又滿足😜✨鹹蛋黃炸魚皮 $78Fish Skin in Salted Egg Yolk Sauce新鮮熱辣炸起😍一上碟勁香,沾滿鹹蛋黃😍香脆好食😋✨奶油麥片老虎蝦 $188Butter Cereal Tiger Prawns虎蝦大大隻又彈牙🦐意外地味道同麥皮超夾❤️甜甜地脆脆地正‼️✨叁岜炒飯 $138Sambal Fried Rice傳統新加坡菜🤣花生,魚乾和叁岜醬伴碟,材料豐富,有魷魚、蝦、青口,炒到粒粒分明😋份量仲超多😆今次嚟呢間餐廳真係有驚喜到,樣樣都又好食又大份😋兩個女仔係完全食唔晒🥹本身仲想叫埋甜品,但實在食唔落🤣好想

ᴡʜᴀᴛ ᴅɪᴅ we ᴇᴀᴛ? 😋

✨玫瑰露恐龍 $48
Bandung Dinosaur

✨美祿爆炸 $58 🌟推薦🌟
Milo Explosion

✨鹹蛋黃炸魚皮 $78
新鮮熱辣炸起😍一上碟勁香,沾滿鹹蛋黃😍香脆好食😋
鹹蛋黃炸魚皮

✨奶油麥片老虎蝦 $188
Butter Cereal Tiger Prawns

✨叁岜炒飯 $138
Sambal Fried Rice
叁岜炒飯

今次嚟呢間餐廳真係有驚喜到,樣樣都又好食又大份😋兩個女仔係完全食唔晒🥹本身仲想叫埋甜品,但實在食唔落🤣好想快啲再encore,下次要留肚食埋個甜品🤪🤪
鹹蛋黃炸魚皮
叁岜炒飯
  • 麥皮老虎蝦
  • 美祿爆炸
2024-09-19 605 瀏覽
餐廳係LG2後面嘅內巷二樓 bon bon bakery隔離 去個陣差啲俾條人龍擋住左個門口睇唔到閒日lunch hour 過黎食 都有位唔洗等 有lunch set menu 叫左喇沙 有得揀麵底 我就揀左摻摻(即係米粉加油麵) 整體就覺得一般 冇話特別出色跟餐叫左雞翼 係即叫即炸 所以要等啲時間另外同朋友叫左個咖吔多士 係好食嘅滿滿嘅醬不過餐廳係自助形式 出去點餐 自己攞餐具 斟水 食完都要自己捧返過去俾人洗食完冇話好好食 再食第二次嘅感覺

跟餐叫左雞翼 係即叫即炸 所以要等啲時間

另外同朋友叫左個咖吔多士 係好食嘅滿滿嘅醬

食完冇話好好食 再食第二次嘅感覺
2024-09-17 738 瀏覽
新加坡菜平時都好少食,今次呢間見到菜式都夠特別,裝潢都係新加坡風味,就決定黎食飯🦐黑胡椒辣椒老虎蝦 $188鹹香老虎蝦配上砂拉越黑胡椒醬,老虎蝦好大隻,蝦肉爽滑彈牙,味道鹹中帶辣仲有層甜味🦀辣椒蟹肉醬配炸饅頭$98配煉奶就食得多,配辣椒蟹肉醬就第一次食,又喊又辣味道層次更好。而且蟹肉量好多🍘超級炒飯 $138炒飯粒粒分明,夠鑊氣。配料有魷魚、蝦仁、魚片頭同蜆肉,另有花生魚仔、辣椒醬同酸辣椒可以自己配搭,酸辣椒夠開胃🤤🍹美祿爆炸 $58好吸睛。滿滿既美祿粉同美祿球,夠哂濃味,鐘意飲美祿一定要試下🍹玫瑰露恐龍 $48玫瑰露既淡香同清甜好特出,表面都有一層美祿粉,幾特別

🦐黑胡椒辣椒老虎蝦 $188

🦀辣椒蟹肉醬配炸饅頭$98

🍘超級炒飯 $138

🍹美祿爆炸 $58

🍹玫瑰露恐龍 $48
玫瑰露既淡香同清甜好特出,表面都有一層美祿粉,幾特別
2024-09-10
  • 美祿爆炸
餐廳個入口係銅鑼灣鼎泰豐對面本身仲誤會咗喺時代廣場對面嘅登龍街平日夜晚餐廳都起碼一半以上坐滿晒估唔到都幾多香港人鍾意星馬口味🇸🇬辣椒蟹肉醬配炸饅頭🇸🇬黑胡椒老虎蝦🇸🇬叁芭炒飯🇸🇬美祿爆炸🇸🇬美祿馬丁尼兩個人嘅份量食物全部清晒夠飽同我係新加坡食嘅味道一樣偏重鹹辣唔係辣到飛起或者條脷會麻嘅辣老虎蝦唔洗用手剝都可以食得乾淨鍾意嘅話仲可以用個黑胡椒汁嚟拌飯個飯嘅叁芭醬青辣椒同魚仔花生都係星馬會有嘅特色配料非常地道嗌咗一杯有酒精嘅cocktail都幾濃用美祿嚟調酒有少少baileys嘅感覺另外嘅美祿爆炸就一定係小朋友恩物😆
餐廳個入口係銅鑼灣鼎泰豐對面

嗌咗一杯有酒精嘅cocktail都幾濃
用美祿嚟調酒有少少baileys嘅感覺
另外嘅美祿爆炸就一定係小朋友恩物😆
2024-09-14 545 瀏覽
老虎蝦有六隻大隻厚肉肉質爽彈喇沙辣椒醬香濃而不過鹹帶少少辣好惹味適合送飯或者沾饅頭食所以加左蒸饅頭 $48鬆軟既白饅頭沾上惹味醬汁正月光河粉 $118河粉用左黑醬油炒調味啱啱好、唔會好鹹河粉煙煙韌韌、有咬口生雞蛋令河粉質地更滑漏、更易入口配料有蝦、魷魚、魚片頭、臘腸、芽菜等蝦、魷魚爽彈魚片頭彈牙、有魚味臘腸油潤帶酒香芽菜增加口感層次美䘵爆炸 $58美䘵香濃而唔過甜有大量美䘵粉同朱古力脆波波增加口感之餘令味道更加濃郁同時更加邪惡柑桔水 $28柑桔味十分突出酸而不甜清爽解膩整體而言,食物份量足料性格比高味道正宗唔洗特登飛新加坡都食到
老虎蝦有六隻
所以加左蒸饅頭 $48
鬆軟既白饅頭沾上惹味醬汁

月光河粉 $118
河粉用左黑醬油炒
調味啱啱好、唔會好鹹
河粉煙煙韌韌、有咬口
生雞蛋令河粉質地更滑漏、更易入口
配料有蝦、魷魚、魚片頭、臘腸、芽菜等
蝦、魷魚爽彈

性格比高
味道正宗
唔洗特登飛新加坡都食到
2024-09-13 710 瀏覽
地鐵站行過去好快 餐廳位置係1樓~ 樓下係門面有餐牌display 行條樓梯就上到去🙌🏻.|Butter Cereal Tiger Prawns勁鐘意食麥皮蝦🦐 甜甜地又惹味 虎蝦大大隻 肉質實淨又濃味😋 .|Chicken Satay 沙嗲串燒幾抵食 新鮮熱辣辣👻 雞肉嫩滑 醬汁又好香.|Power Fried Rice炒飯好多料 有唔同海鮮蝦仁🦐 叫埋其他餸 3-4個人share都得🤭.|Milo Explosion 必點既野飲🍫 超多料 滿滿美祿粉同朱古力脆脆波😍 好濃郁既美祿恐龍~
|Butter Cereal Tiger Prawns
|Chicken Satay
沙嗲串燒幾抵食 新鮮熱辣辣👻 雞肉嫩滑 醬汁又好香
|Power Fried Rice
|Milo Explosion
2024-09-13 678 瀏覽
今日lunch 落街搵嘢食, -路行都唔知食咩好, 未有特別頭緒,行行下見到d 間餐廳食新加坡菜, 之前經過都留意唔到, 望到個餐牌菜式選擇算多, 價錢合理, $88已有一個set lunch , 包一杯餐飲, 仲可以以優惠價加小食餐廳環境乾淨,部分係梳化位, 座位舒適, 抬同枱之間𠕇一定距離, 完全唔會覺得嘈.本身諗緊食咩, 職員問我有冇興趣試吓將推出既蝦麵, 我個人有選擇困難症, 有人幫我擇埋就最好不過.蝦麵: 有2 隻蝦, 又大隻又彈牙, 食落新鮮, 另外個湯底都帶有濃厚蝦味, 麵係mix , 𠕇米粉和拉麵, 味道唔錯,果然係好推介

2024-09-10
午餐
2024-09-12 583 瀏覽
🇸🇬🍜🦐 新加坡美食在香港,令人驚喜!這家餐廳將獅城風味完美呈現,讓人彷彿置身於新加坡的美食天堂。首先映入眼簾的是那碗香氣四溢的喇沙。金黃色的湯底散發著誘人的香氣,光看就讓人食指大動。一口下去,濃郁的椰奶和香料味在口中綻放,辛辣中帶著絲絲甜味,層次豐富。湯底中的配料更是讓人眼前一亮:彈牙的魚蛋、鮮嫩的魚片,以及鮮甜多汁的大蝦,每一口都是驚喜。細細的米線吸收了湯汁的精華,口感滑溜爽口,與各種配料完美融合。🍜🌶️🥥緊接著上桌的是一盤色香味俱全的炒花甲。貝殼微張,裡面的肉質鮮嫩多汁。甜酸辣醬汁完美包裹每一顆花甲,酸甜中帶著微辣,為整道菜增添了豐富的層次感。新鮮的蔥花和紅椒點綴其中,不僅增添了色彩,還為菜品帶來了清新的口感!🐚🌶️🧄最後,那杯充滿驚喜的爆炸美綠特飲為整頓餐劃上完美句號。深褐色的飲料頂部撒滿了美綠球,視覺效果十分吸引。輕輕攪拌,美綠球與飲料融合,每一口都能感受到濃郁的美綠香氣和細膩的口感。這杯飲料不僅解膩,還為整頓饕餮盛宴帶來了一絲甜蜜的享受。🥤🍫

2024-09-12 453 瀏覽
喇沙辣椒老虎蝦有6隻大蝦,本身會擔心佢太辣,但係我同朋友都鍾意食喇沙口味,加上又未試過喇沙同蝦既配搭,店員貼心幫我哋整少啲汁,出嚟嘅效果得好少辣,醬汁裏面似係有蛋,配上蝦肉好夾。超級炒飯平時呢個炒飯好似唔常見,聽佢嘅名好犀利,上枱都幾大碟,配料有大蝦仁,魷魚,青口等等,炒得好有鑊氣又有馬來風既惹味,旁邊伴碟仲有啲森巴醬,小魚乾花生,同埋一啲好似醃過嘅菜。個人好鍾意佢既森巴醬,吾會好辣但又香,好有馬來風味。美碌爆炸美碌既味道超級濃郁,上面仲有脆脆增加口感。玫瑰露恐龍一上黎似係下面係玫瑰牛奶上面加咗一層美碌粉,攪勻之後有美碌味又帶有玫瑰香。

喇沙辣椒老虎蝦

超級炒飯

美碌爆炸
美碌既味道超級濃郁,上面仲有脆脆增加口感。

玫瑰露恐龍