2024-10-20 684 瀏覽
午餐想吃得豐富點,Semi-buffet不僅能享受無限任食自助吧,還可自選主菜,今次就來到位於灣仔的AMA Ristorante by the Amatricianist,商務午市套餐包括任食前菜、餐湯、一份主菜及餐飲,價錢由$358起。餐廳以意大利酒館為概念,裝潢力求還原羅馬酒館的風格,牆身掛滿照片、海報,散發濃厚的懷舊歐陸風情,內裡面積廣闊,加上樓底夠高,甚有空間感,居高臨下可以眺望灣仔鬧市景致,中午時份能透進自然光,採光充沛。水及麵包每位收費$28,麵包外皮烘得脆卜卜,質感綿密煙韌,吃起來帶有淡淡的麥香,可以沾上橄欖油及意大利黑醋伴吃。於餐廳中央位置放設的「Grandma’s Table」,多款意大利直送冷盤小食可以無限量任吃,如米蘭意大利臘腸、沙樂美腸、巴馬火腿、水牛芝士、布拉塔芝士、八爪魚沙律、芝士拼盤、烤南瓜、新鮮沙律菜、哈密瓜等,應有盡有,是日海鮮款式包括蟹鉗、鮮蝦、翡翠螺和青口,煙三文魚脂肪條紋清楚利落,魚肉嫩滑而有彈性,薯仔蛋餅裹滿濃郁蛋香,中間夾雜著質地粉糯的切片薯仔,肉丸口感紮實不鬆散,一口咬下立即溢出香濃肉汁,布拉塔芝士的柔軟與芳香就是它最誘人的魅力,水分含量高
Water & Bread
Grandma’s Table
Cold cuts
Shrimps & Seafood
精選意大利前菜
布拉塔芝士的柔軟與芳香就是它最誘人的魅力,水分含量高,柔滑的內芯緩緩滲出,奶香佈滿口腔。
商務午市套餐
餐湯為蘑菇湯,湯頭入口稠身濃滑,散發濃郁菇菌味。
Daily Soup
炭燒意大利肉眼配大蒜鯷魚醬 $428
表面帶炭火焦香,肉質鬆軟富油香,脂肪不多但肉味較濃,自選Medium 五成熟,火候控制得精準,中心仍保持嫩紅色,保留牛扒豐滿肉汁。
炭燒意大利肉眼配大蒜鯷魚醬
香煎海鱸魚柳配青甜椒汁 $398
魚皮煎得脆口,鱸魚豐厚細嫩,每口都是啖啖肉,富有白身魚的清爽鮮甜,配合色澤鮮豔的青甜椒汁開胃不搶味,最能表達食材的原始鮮味。
香煎海鱸魚柳配青甜椒汁
餐飲自選Cappuccino熱咖啡和凍檸茶。
Cappuccino
2024-10-16
Water & Bread
Grandma’s Table
商務午市套餐
今日同朋友上嚟食lunch,雖然聽過好多人講佢嘅 Business set lunch,但我哋今日就想 try try 佢嘅 a la carte menu.AMA Ristorante 嘅裝修令人感覺好似身處意大利,喺25樓嘅AMA Ristorante 除咗有一個開揚嘅露台,仲光線好充足,完全唔似喺一座高樓大廈入面。牆身除咗有唔同意大利文化相關嘅 posters,仲有一個 video wall 播意大利街景嘅video,好有置實身喺意大利嘅感覺!🥖🍞餐前麵包 + 水 $28 - 餐前麵包同水每人 $28,可選 still 或者 sparkling, 麵包好香好脆,配上橄欖油同埋香醋,食到停唔到口! 前菜我哋叫咗:🥗PUNTARELLE ANCHOVY & GARLIC | 菊苣鯷魚沙律伴陳醋及大蒜鯷魚醬 $158- 同一般嘅沙律唔一樣,呢個沙律啲菜比較碎,但咁樣反正令到沙律更加入味! 菊苣鯷魚嘅鹹香為呢個沙律加咗唔少味道同層次。主菜我哋叫咗:🥩TENDER PORK CHOP GRILLED 茴香籽香蒜烤嫩豬排 $368- 呢個豬排好嫩口好 juicy,煮得剛剛好嘅豬排入口好軟熟

🥖🍞餐前麵包 + 水 $28

前菜我哋叫咗:

主菜我哋叫咗:

- 呢個豬排好嫩口好 juicy,煮得剛剛好嘅豬排入口好軟熟,一咬落去完全唔覺得似食緊豬排,茴香籽同蒜嘅香味又唔會搶走咗啲豬排嘅味道

🍝BOMBOLOTTI ALLA REAL CARBONARA| 100%傳統卡邦尼意大利麵 $268
- 同平時食開嘅卡邦尼意大利麵有啲分別! 佢嘅麵身比較粗身同有咬口。忌廉味濃濃嘅醬汁配上炸過嘅醃肉粒,呢個意大利麵好有口感,味道好濃郁呀!

2024-10-14
2024-10-14 993 瀏覽
慶祝朋友生日,專燈揀間環境靚嘅。出面露台有兩張枱,依家咁嘅天氣,dating真係岩哂。我地嗌左6樣野。講下個青口先,本身都幾期待,但真係未食過咁腥,最後頂唔順同左staff講,佢地話廚師食唔出,但都好好咁比我地換過第2樣🙂‍↕️跟住值得一提嘅係個黑松露pizza, 超好食,大推!然後成晚嘅mvp就係佢地嘅maccheroni amatriciana🥳不過佢地嘅tiramisu真係有啲失望,唔係好知自己食緊咩。整體嚟講,咁嘅價錢我expect多少少🤔
2024-10-14
慶祝紀念
生日
  • Maccheroni Amatriciana
📍AMA Ristorante by Amatricianist This restaurant doesn't only have a nice Italian vibe, but also serves authentic Roma and Italian cuisine 🇮🇹 I was impressed by the all you can eat appetizers because it includes seafood too! Food was absolutely delicious and the staff were welcoming. It is worth a second visit ❤️✨Business lunch set✨•All you can eat appetizers • Pinsa pizza•Baccalá cod fish fillet Roman Style •Strudel roll with nuts & apple served with Italian gelato 📍AMA Ristorante by The Amatri

✨Business lunch set✨
•All you can eat appetizers
• Pinsa pizza

📍AMA Ristorante by The Amatricianist
25/F, 208 JOHNSTON, 206-212 Johnston Road, Wan Chai

#amaristorantehk #wanchai #italian #灣仔美食 #意大利菜 #香港美食
  • 精選意大利前菜
假日,朋友建議來到這間位於灣仔莊士頓大廈的意大利餐廳食午餐,因餐廳位於25樓,戶外的位置居高臨下面向灣仔的城景,在這兒打卡都覺得好Chill。🏙️👭🍽️✨這店的大廚是由意大利大廚主理,用餐地方還有一個大螢幕,播放住意大利的景點、教堂、街景,令每位食客仿如置身於意大利歐陸風的餐廳。🇮🇹💒🏛️🏡👨🏽‍🍳餐廳會先提供自家製的意式麵包和Sparkling water($28/位),如有需要可以無限refill。💦🫧🥖🍞✨ Lingua di manzo al carbone($148),打頭陣的是炭燒牛舌,每片牛舌厚身,炭燒帶有香烤的味道,質感很腍、充滿汁感,加上青色的芥末汁和粒粒的黑椒,味道更香濃惹味。🐮👅✨ AMA la burrata ($178),蕃茄醬配水牛芝士都是傳統意大利菜的拿手菜式,水牛芝士蓋住切成條狀的豬面頰,半融軟身的水牛芝士帶點淡淡的酸甜味,同時混合用鮮蕃茄製作的蕃茄醬,卷住豬面頰感覺很邪惡,令人胃口大開。🍅🧀🐷✨ Pinsa Focaccia($178),餐廳其中一款主打就是羅馬式手拉薄餅,薄餅選用了羅馬披薩麵包,新鮮製作,麵包軟熟煙煙韌韌,批邊幾有咬口,餅底塗上了一層薄薄的

Lingua di manzo al carbone

AMA la burrata

Pinsa Focaccia

✨ Pinsa Focaccia($178),餐廳其中一款主打就是羅馬式手拉薄餅,薄餅選用了羅馬披薩麵包,新鮮製作,麵包軟熟煙煙韌韌,批邊幾有咬口,餅底塗上了一層薄薄的軟潤芝士,再放上粒粒的開心果果仁粒,再舖上一片片的意式火腿,味道咸香濃味,整個pizza比我感覺很創新,食完又唔會感覺很油膩,同時第一次食到開心果可以融入在pizza裡,確實幾有驚喜。🍕🧀🥓💚

✨ Chicken gizzards & Mushroom ragout fettuccine($218),意大利麵同樣是由餐廳自家製,闊條麵幾有口感、而且很彈牙,煮入牛肝菌、用打碎的雞肝作為肉醬,令聞起來更香,中。每條闊條麵充滿著油份,吃起上來更順滑。🍝🍄‍🟫🐥
Lingua di manzo al carbone
AMA la burrata
Pinsa Focaccia
2024-10-03 641 瀏覽
平時好鍾意食西餐🍽️,灣仔居然食到高質意大利菜🇮🇹呢度嘅環境真係好似置身意大利一樣✨歐陸氛圍坐耐啲以為自己去咗意大利!🇮🇹❤️ 午餐仲提供多款正宗意大利同羅馬美食🍝餐廳仲設有半自助前菜選擇🥗真係好豐富,不論意大利肉眼扒🥩羅馬式薄餅🍕仲各種特色意粉🍝都可以喺度搵到。意大利經典豬頰肉醬薄餅🍕 風味獨特,肉香、鹹香、奶香同香料既結合,每一啖都充滿濃郁意大利風情😍✨辣蕃茄白酒煮青口🦪🍷 鮮美肉嫩,香辣車厘茄白酒煮青口,入口海鮮味同白酒香完美融合🌊❤️炭燒五花肉伴芥未🍖🌿 意大利乳豬豬腩肉部位,柔軟多汁,配上黃芥末💛💯意大利牛尾千層麵🍝🥘 多塊寬條麵皮,製作成雲吞形狀,包裹住濃郁牛尾燉煮肉汁,吸收濃稠肉汁,口感層次豐富🤤✨AMA Ristorante by The Amatricianist 📍灣仔莊士敦道206-212號208 JOHNSTON 25樓#TheAmatricianist #AmaRistorantebyTheAmatricianist #AMAHK #ChefPaolohk #PaoloMonti #ROMArestaurant #Rome #Italianfood #Pin

意大利經典豬頰肉醬薄餅🍕

辣蕃茄白酒煮青口🦪🍷

炭燒五花肉伴芥未🍖🌿
意大利乳豬豬腩肉部位,柔軟多汁,配上黃芥末💛💯

意大利牛尾千層麵🍝🥘

#TheAmatricianist #AmaRistorantebyTheAmatricianist #AMAHK #ChefPaolohk #PaoloMonti #ROMArestaurant #Rome #Italianfood #Pinsa #Lunch #灣仔意大利菜 #灣仔美食 #羅馬美食 #意大利食材 #灣仔午餐

2024-09-23 658 瀏覽
今次到訪位於灣仔嘅「AMA Ristorante」,一入到餐廳就俾巨大嘅投射屏所吸引。屏幕上播放住意大利步行嘅街景,令到我享受意大利菜美食之餘,恍似置身於意大利街頭一樣。BUSINESS SET LUNCH自助區入面有多款意大利嘅前菜,例如:芝士和凍肉 Salami Cold Cut和Burrata cheese。沙律類:corn salad和octopus salad。海鮮類:鮮蝦、蟹鉗和翡翠螺。Main courseSEABASS FILLET選用地中海海鱸魚,用上蕃茄和橄欖油烹調。魚肉部位厚身又夠嫩滑,蕃茄酸味仲可以帶出魚肉嘅甜味。GRASS FED ITALIAN RIBEYE BEEF CHARGRILLED選用意大利草飼肉眼扒,用上炭燒嘅烹調方式。所以可以見到牛肉嘅邊緣都會有焦香,另外內層牛肉亦都夠晒粉嫩,食落都好多汁。

BUSINESS SET LUNCH

Main course
SEABASS FILLET

2024-09-23 560 瀏覽
難得約左好友聚下,緊係要食餐好!來到灣仔樓上 @amaristorante_hk,環境充滿意大利風情,店員都係外國人好有去左旅行feel!.呢到最吸引我就係出面個salad bar,包你有驚喜!最愛青口厚肉又鮮味,海鮮仲有蝦、螺、魷魚、蟹、煙三文魚和特色魚,相當有誠意👍🏻多款沙律菜夠哂fresh,ham 搭芝士melon perfect match,仲有蛋餅😋.自家制麵包🥖外脆內軟相當高質,搭湯食一流🥰到主菜炭燒意大利肉眼扒牛味濃厚好好味😋.

2024-09-17 590 瀏覽
呢間位於灣仔嘅意大利餐廳,環境真係好靚,好有格調。採用好多大玻璃,有充足嘅自然光,非常舒服。我地揀左Business Set Lunch,半自助式,前菜任食再加一個main course。先來兩款餐包,再加一個蔬菜湯。Buffet部份食物都幾豐富,有凍蟹鉗、翡翠螺、煙燻三文魚、蛋餅、沙律、芝士、哈密瓜火腿等⋯餐廳好貼心會先等你享受完自助餐部份,先會再上main course,等食客可以享受到最熱辣辣最新鮮嘅美食。✨炭燒意大利肉眼扒配牛肝菌蘑菇汁要咗五成熟,切開裡仍然好粉嫩。外層烤紋好靚,牛味香濃之餘,仲有陣陣焦香。牛肝菌蘑菇汁亦好香。配菜有蕃茄仔同火箭菜。✨手切野生吞拿魚碎酸豆扁意粉有驚喜嘅一道菜。第一次咁樣食吞拿魚,口感好嫩滑。扁意粉熱辣辣,而且索哂以蕃茄醬、肉碎、香草等煮成嘅醬汁,好好味。

✨炭燒意大利肉眼扒配牛肝菌蘑菇汁

✨手切野生吞拿魚碎酸豆扁意粉
2024-09-11
Stunning city skyline views with the delicious Italian authentic taste. 🇮🇹🏙️🌆🍝.Was looking for an Italian restaurant in Wan Chai and stumbled upon this one. As you walk in this restaurant, you are greeted with stunning city skyline views with a lot of natural lighting ☁️☀️ . It definitely had the Italian charm, and I loved how there was a projector that was displaying the streets of Rome to set the vibes. Ama means Love 🤍 in Italian 🇮🇹 - and they wanted to bring Italian “Chianina” beef 🥩 and charco
Was looking for an Italian restaurant in Wan Chai and stumbled upon this one. As you walk in this restaurant, you are greeted with stunning city skyline views with a lot of natural lighting ☁️☀️ . It definitely had the Italian charm, and I loved how there was a projector that was displaying the streets of Rome to set the vibes. Ama means Love 🤍 in Italian 🇮🇹 - and they wanted to bring Italian “Chianina” beef 🥩 and charcoal 🔥 cooking to display authentic Italian vibes.

🐽 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐁𝐞𝐥𝐥𝐲 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐫𝐞𝐝 ($138)
Super juicy, and I loved how it was 80% pork belly 20% pork fat. Such a great appetiser to start the meal.

🐟 𝐒𝐩𝐢𝐠𝐨𝐥𝐚 𝐒𝐞𝐚𝐛𝐚𝐬𝐬 ($368)
They give a whole seabags, and best yet it is BONELESS. Serverd with herbs, chives-lemon and fresh mint - highly recommend this dish. I also loved the charred skin.

🍝 𝐋𝐚𝐬𝐚𝐠𝐧𝐞𝐭𝐭𝐚 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐨𝐝𝐚 𝐀 𝐋𝐚 𝐕𝐚𝐜𝐜𝐢𝐧𝐚𝐫𝐚. ($288)
Oxtail stew pasta with its own sauce - I loved how there was a few beef shreds in between the lasagna pasta. Pasta was cooked till al dente - super delicious
🥦 𝐁𝐫𝐨𝐤𝐤𝐨𝐥𝐢𝐧𝐢 ($88)
Overall, would love to come back - I loved all the charred dishes they used with their charcoal cooking! Really felt like I transported to Rome when I was here - highly recommend. 🇮🇹🏙️✨

2024-09-11 709 瀏覽
食物份量細,質素很一般。侍應的態度很差。埋單時甚至將賬單掟喺枱上面叫我簽名。不會再光顧。主廚長期在餐廳中間玩電話,就算想向他反映餐廳的問題,他也不加理會。價錢方面,兩人點了三道菜大概1,300元。以食物的質素來說,非常不值。餐廳環境不錯,有窗邊有景色的餐桌。但我們就算訂了位而餐廳只有三份一的人客向侍應要求窗邊的位置,侍應也拒絕。餐廳的餐牌溶溶爛爛,上面有油漬,令人揭起來,感覺很不舒服。 整體來說,只會給予不合格的分數。

2024-09-07 647 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯最近去咗一間位於灣仔嘅意大利餐廳,特色之處係餐廳有一個大屏幕播放風景,好似真係去咗外國旅行咁,窗外嘅風景亦都好可以望到好遠,因為餐廳位於25樓,另外一個特色之處就係佢哋嘅半自助餐,主菜同埋外面自作區域嘅食物都好正!自助區有水牛芝士,cold cut, 哈蜜瓜,青口,煙三文魚,芝士,八爪魚沙律,蟹鉗,翡翠螺等,仲有多種新鮮沙律,另外套餐都包括兩款麵包同埋餐湯炭燒三文魚配檸檬牛油汁三文魚連外皮經過香煎,魚皮部份食落去都好香脆。而中層嘅魚肉微熟口感剛好,可以食到一絲一絲嘅嫩滑口感。炭燒意大利肉眼扒配牛肝菌蘑菇汁炭燒可以令到牛扒外層有焦香嘅味道,牛扒選用比較薄身嘅肉眼部位,中層都可以保持到粉嫩,食落勁多肉汁架。最後仲可以叫一杯嘢飲
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

另外套餐都包括兩款麵包同埋餐湯

炭燒三文魚配檸檬牛油汁

炭燒意大利肉眼扒配牛肝菌蘑菇汁

最後仲可以叫一杯嘢飲
這間位於頂樓的意大利餐廳,採光充足,環境舒適。主廚Paolo Monti專注於傳遞正宗的羅馬風味,99%的食材均來自意大利,讓客人品嚐地道家鄉菜。地道之一的意大利牛尾千層麵的確正!上枱香氣撲鼻,令人食指大動,慢煮的牛尾肉搭配多款香料,軟嫩用叉一拉就散開,湯汁濃郁,每一口都充滿了驚喜!再來是烤水牛芝士伴豬面頰,簡直是芝士迷的天堂!流心的布拉塔芝士在口中融化,搭配鹹香的豬臉頰肉和經典的番茄醬,層次豐富,食到完全停唔到口!羅馬式燜牛肚也讓我大開眼界,超軟嫩的牛肚,搭配白酒和帕薩塔醬,味道濃郁讓人感幸福。而辣蕃茄白酒煮青口,雖然青口比較細隻但不失嫩滑,加上微辣醬汁更滋味AMA的麵包亦必試!外皮酥脆、內裡柔軟,要配埋精選的意大利陳醋,風味獨特!

餐廳由意藉廚師主理 提供正宗羅馬意大利菜👩🏻‍🍳環境典雅舒適 充滿意國風情✨.📌Water & Bread $28/1麵包可以refill 不過要錢嘅🤑黑醋+橄欖油沾包 正🫗意式focaccia皮薄酥脆 內部充滿空氣大孔洞 輕盈鬆軟 帶微微鹹 迷迭香同欖油味較淡🍞Sourdough外層超香脆 入口綿密鬆軟 冇乜嚼勁 但鍾意佢酸味好重🥖.📌Calamaretti Squid Pan-Seared $138原條魷魚烤至焦香 肉質軟嫩彈牙唔過韌🦑欖油, 大蒜同香草味好濃 香口惹味🫒🧄🌿唧少少檸檬汁 清新提鮮🍋.📌Pinsa Tartufata $248Pinsa係傳統羅馬風手壓薄餅 批邊酥脆 內裏鬆軟 介乎focaccia同pizza之間🍕黑松露醬+蘑菇片 菇菌香氣濃郁🍄‍🟫竟然仲有隻流心水波蛋 增添蛋香同軟滑口感🍳加埋勁量芝士 鹹香十足 超邪惡🧀.📌Spaghetti Alla Real Carbonara $268100%卡邦尼唔用忌廉 只靠意粉水同雞蛋混合煙肉油份 形成濃稠鮮黃醬汁💛意粉Al dente 外軟中心半生熟 爽口彈牙 掛滿醬汁超creamy🍝鹹香十足Pecorino芝士配埋
📌Water & Bread $28/1
📌Pinsa Tartufata $248
100%卡邦尼唔用忌廉 只靠意粉水同雞蛋混合煙肉油份 形成濃稠鮮黃醬汁💛意粉Al dente 外軟中心半生熟 爽口彈牙 掛滿醬汁超creamy🍝鹹香十足Pecorino芝士配埋富油脂甘香風乾Guanciale 超惹味🧀🥓大量黑椒幾加分 濃烈辛辣 香口解膩🖤但蛋味就唔出🍳
📌Friarielli Broccoli Leaves $88
意大利西蘭花葉第一次見 幾特別 帶微微草青甘澀 越嚼越濃🥦以蒜頭同橄欖油炒 清新香口🧄🫒
相關食物相片 可參考本人已上傳的影片🎦
⭐️評分:4.5/5-隱藏的意大利餐廳🇮🇹環境舒適有特色,食物高質好吸引-✳️GRASS FED ITALIAN RIB EYE BEEF STEAK WITH MUSTARD DRAVY SAUCE 👍👍👍Medium Rare 的火侯把握有水準,牛扒粉嫩,剛好去除血水又保持肉汁質地柔軟中帶草飼牛特有的嚼勁,但因為Rib Eye 相對脂肪含量較高,剛好中和草飼牛的精瘦感陣陣油香味夾雜淡淡牛肉香,醬汁融入牛扒,份量十分滿足!😍😍-✳️ROASTED PORK LOIN MEDALLIONS WITH CALABRIA STYLE SPICY HONEY SAUCE 👍👍👍有驚喜!豬柳薄切,肉質濕潤柔軟,豬肉香味突出,沾上香辣蜜糖醬,配搭更鮮嫩,口味豐富,底下配搭滑溜綿密薯蓉,份量剛好🤤🤤-✳️All You Can Eat: Salami Milano, Buffalo Mozzarella, Octopus Salad, Smoked Salmon....👍前菜任食,種類多元超滿足!青口、章魚沙律、最愛的水牛芝士、醃製品、哈密瓜火腿、烘烤蔬菜、蛋餅、沙律、煙燻三文魚.... 食量少的,光是前
⭐️評分:4.5/5
隱藏的意大利餐廳🇮🇹環境舒適有特色,食物高質好吸引
陣陣油香味夾雜淡淡牛肉香,醬汁融入牛扒,份量十分滿足!😍😍

食量少的,光是前菜已經肚子滿滿😂😂
✳️蔬菜湯 👍👍
清新,放出蔬菜天然味道,無額外濃烈的調味,餐包配搭 Olive Oil 黑醋,開胃暖胃又健康😋

✳️Panettone Pudding with Gelato & Chocolate Sauce 👍👍👍
意大利必食傳統蛋糕,當地聖誕節必備!
漫長的製作過程,令其變成酸性,使麵包產生獨有的蓬鬆特性!🌸麵包裡包含多類的蜜餞,橘子乾、枸櫞和檸檬皮、葡萄乾等,將其蜜餞在乾燥的狀態下直接使用,而不泡浸,好香!!好豐富😍

⭐味道 5/5
⭐️特色 4/5
⭐️環境 4.5/5
⭐️性價比 4/5
⭐️服務 5/5

• ChargrilledGrassFedNaturalArgentinianPremiumBeefSirloinWithPorciniMushroomsSauce
  • ROASTEDPORKLOINMEDALLIONSWITHCALABRIASTYLESPICYHONEYSAUCE
  • PanettonePuddingwithGelato&ChocolateSauce
  • 精選意大利前菜