4月17日, 今日特登同呀菲去佐敦食lunch, 貪呢度多野食, 唔怕行黎行去都唔知食乜~ 而我地嘅第一選擇, 就黎呢一間以平民西餐為招來嘅café, 睇過介紹呢間café因為店舖細, 大廚又堅持有order先做嘅關係, 等侯時間都幾長, 誇張地說一餐竟然要用上個半鐘頭… 未食我地已經體驗到, 因為等位都等咗大半個鐘…::: 蘑菇煙蠔意粉set ::: $48先講餐湯, 薯仔忌廉湯, 應該唔洗即叫即煮卦? 但要追幾次, 比意粉更遲來. 味道淡而且質地都似係開粉o個d薯仔湯… 毫不特別.蘑菇煙蠔意粉個樣都似下打完風咁上碟… d意粉都做到al dente, 但忌廉加番茄再溝蠔個味變咗腥腥地, 煙蠔個味又有d似蠔豉… 其他配料雖多, 有d蘑菇, 洋蔥同煙肉, 但整體都唔係太好食.餐飲要嘅朱古力都幾失敗, 一個字稀! 我覺得不論茶餐廳定café都唔應該係咁嘅水準… 唯一期待嘅跟餐甜品個cake幾好味~ 夠綿滑而且富芝香! Nice~::: 肉醬意粉 ::: $33另外叫嘅肉醬意粉, 落單時mk仔已經話要等耐d, 因為呢個唔係set嘅意粉… 好彩都等得唔太耐, 20分鐘倒都有得食~ 味道尚算唔錯

::: 蘑菇煙蠔意粉set ::: $48

::: 肉醬意粉 ::: $33
另外叫嘅肉醬意粉, 落單時mk仔已經話要等耐d, 因為呢個唔係set嘅意粉… 好彩都等得唔太耐, 20分鐘倒都有得食~ 味道尚算唔錯, 比煙蠔意粉好一點, 茄味比較稀, 好在肉粒幾濃味~ 不過份量唔多, 一個男仔唔會夠飽~
跟餐飲品要凍mocha, 似港式咖啡加朱古力粉, 太過港式了吧…

完完全全係一個考驗耐性嘅挑戰, 最好就叫番set有嘅意粉, 一邊食都一邊見到有人投訴食物太耐… 佢地仲要標榜自己係café, 提供雜誌供人閱讀, 食物未到前由自可, 如果食完仲慢慢睇書真係會激爆等緊位嘅人… 另外又真係唔夠人手, 門面只有一個mk仔服務, 態度唔差架, 可惜講野細聲動作又慢… 食物質素又唔突出, 周圍又擺滿紙箱, 環境甚似一個貨倉… 真係冇必要, 都唔好咁樣對自己.
薯仔忌廉湯
凍mocha
枱櫈簡陋, 裝修亦如是
油畫, 但係都好殘舊
2010-04-17
30 分鐘 (堂食)
cake係唯一比較好
枱櫈簡陋, 裝修亦如是
油畫, 但係都好殘舊
很久沒有惠顧,之前食過兩次都滿分,今次一行三人去食。湯:-似罐頭湯加水,無味特別之處是用杯載及不設選擇主菜:-辣蕃茄醬蝦長通粉:同事叫的,他話十分辣,味道普通,無以前咁好食雞扒意粉:我和另一位同事叫的。雞扒塊皮變了黑炭,燒燶了;雞扒入味;個汁是白汁,偏淡,我食剛剛好,同事話太淡;意粉軟硬度適中兩款主菜的份量都偏少,男士一定唔夠食飲品:-凍朱古力咖啡:我叫,完全飲唔到咖啡味,只有朱古力味凍鮮奶咖啡:同事叫的,只有少少咖啡味,太淡凍柚子蜜:同事叫的,普通無特別甜品:-吉士蛋:很滑,焦糖不太硬,不太甜,水準之作芝士餅:不太甜,不太硬,水準之作環境:-今次惠顧十分嘈,嘈到好似茶餐廳咁,唔似食西餐價錢:辣蕃茄醬蝦長通粉套餐:43元,凍飲加二元雞扒意粉套餐:38元,凍飲加二元結論:-以38元的價錢有湯、有意粉、有飲品、有甜品,十分抵食。可惜是水準不穩定,不是每次都滿分。
很久沒有惠顧,之前食過兩次都滿分,今次一行三人去食。

湯:-

似罐頭湯加水
,無味

特別之處是用杯載及不設選擇

主菜:-

雞扒意粉:我和另一位同事叫的。雞扒塊皮變了黑炭
,燒燶了
;雞扒入味
;個汁是白汁,偏淡,我食剛剛好
,同事話太淡
;意粉軟硬度適中

兩款主菜的份量都偏少
,男士一定唔夠食

飲品:-

凍朱古力咖啡:我叫,完全飲唔到咖啡味
,只有朱古力味
凍鮮奶咖啡:同事叫的,只有少少咖啡味,太淡

凍柚子蜜:同事叫的,普通無特別

甜品:-

吉士蛋:很滑,焦糖不太硬,不太甜,水準之作

芝士餅:不太甜,不太硬,水準之作

環境:-

今次惠顧十分嘈
,嘈到好似茶餐廳咁
,唔似食西餐

價錢:

辣蕃茄醬蝦長通粉套餐:43元,凍飲加二元
雞扒意粉套餐:38元,凍飲加二元

結論:-

以38元的價錢有湯、有意粉、有飲品、有甜品,十分抵食。

可惜是水準不穩定,不是每次都滿分。
2010-07-07
  • 芝士餅,吉士蛋
2010-07-05 52 瀏覽
鬧巿中的法國鄉村風情,佐敦是人流密集和繁忙的地方,區內竟然會有一間外表十分不起眼的餐廳。內裡裝飾有很多幅我看不懂的藝術畫(出自未出名或未死的畫家作品),給我的感覺很有法國(窮民區)的風貌。我的選擇:Set lunch 包括:(意大利什菜湯、卡邦尼海鮮意粉、吉士蛋、熱咖啡)$46-意大利什菜湯,選用與咖啡一樣的杯盛著,拍了照也分不清是湯還是咖啡,所以不為他拍「寫真」了。湯十分熱,性子急的人就人慘了,因為一定要等一段時間才可喝用,否則口內必定多了幾個泡泡或者喉嚨會受到創傷。什菜很多,但有渣,味道淡了一些。卡邦尼海鮮意粉混和了芝士的意粉伴著少許穿上了透明外衣的小蝦仔(很討厭進食時要幫那些小蝦仔除去那件透明的外衣)和帶著咸味的煙肉片。平時這裡的意粉好好味,但今天卻失了水準(聽到厨房與樓面正在口角中),真倒霉……………>.<吉士蛋微微移動盛著吉士蛋的小碟,圓形立體王色的蒸蛋就像一個胖胖的小女孩跳動著,震吓震吓,十分可愛,表面淋上了薄薄啡色的糖漿,還有些向下流凝聚在小碟中,很有觀賞價值。蒸蛋也很滑,糖漿也不太甜。…………好!好!好!意大利咖啡略帶少許臭煙味的咖啡。只是本人自己的感

我的選擇:

卡邦尼海鮮意粉
意大利咖啡
略帶少許臭煙味的咖啡。只是本人自己的感覺,與飲品無關,我還是喜歡台式的咖啡,飲時咖啡會有甘苦的味道。
服務: 這裡樓面人手不足,只有一位大叔招呼客人,有時也會出現多一位青少年出來幫手,不過他們很少主動招呼客人,要客人自己送上門才會幫客人落單,有時叫了數回也沒有回應。所以,在這間小店如果自己唔主動出擊,積極地「勾引」他們過來,一小時的午餐時間未必足夠。最後提醒大家,進入店鋪第一件要做的事情是立即落單,否則等食等到你胃痛呀。
最後總結:
食物質素:好!好!
厨師功力:好,水準不穩定,如果與樓面大戰時可能會失了水準。(本人正是受害者………..鳴~~~~~~~~~)
服務: 唔好意思比得太差,可以接受啦,如果積極少少就好好了。
很難找到的餐廳
卡邦尼海鮮意粉
唔明點解一般的咖啡都會帶有少許煙味
2010-07-02
很難找到的餐廳
2010-07-04 19 瀏覽
跟友人到西九海濱走廊影相後 友人提議到廟街的amour cafe食意粉還有友人說一定要試試那裡的可樂咖啡意粉是粉仔的至愛 可樂咖啡聽上去也很奇妙的感覺 所以當然要去試試不過去到的那刻 粉仔還是有點嚇到~ haha 因為店舖很細也太不起眼 店內的位置不多約二十個左右 當晚全部都坐滿了人 粉仔等了一下才能入坐 店主是提供右邊的set menu 湯+意粉+甜品+飲品 每日有三款意粉可以選 價是是四十、四十多左邊則是一些其他款的散叫意粉menu 不過還是叫套餐比較化算粉仔就點了卡邦尼海鮮意粉 友人則點了米蘭豬扒併蕃茄銀意粉先上枱的是用杯子載著的餐湯 --- 薯仔忌廉湯湯滿香薯仔味的 只是比較稀 但滿大杯一下的~~喝了很久都沒喝完~主菜上場 海鮮是有四隻蝦和一些魷魚 意粉看上去很乾爽 而每一條都有沾到蛋汁 賣相滿優粉仔吃意粉不喜歡太淋 所以它的熟度剛剛好 吃下去很有咬口蝦也很新鮮 只是粉仔覺得卡邦尼汁的芝士味可以再重一點就好^_^ 整個意粉都很不錯! (粉仔推介指數:emotionemotionemotionemotion五分滿分)友人的米蘭豬扒看上去也很不錯 甜品本來有吉士蛋和芝士餅選

還有友人說一定要試試那裡的可樂咖啡

粉仔就點了卡邦尼海鮮意粉 友人則點了米蘭豬扒併蕃茄銀意粉

先上枱的是用杯子載著的餐湯 --- 薯仔忌廉湯

粉仔吃意粉不喜歡太淋 所以它的熟度剛剛好 吃下去很有咬口

友人的米蘭豬扒看上去也很不錯

甜品本來有吉士蛋和芝士餅選 可是當晚只剩下芝士餅

小小件的美國芝士餅 吃下去真的很homemade feel 消化餅的餅底跟粉仔在家弄的味道是一樣的emotion

最後便是重頭戲的可樂咖啡 haha~ 它凡味道真的很微妙

粉仔喝下去覺得很神奇 因為第一個浮現在腦中的形容詞是「7-11」

為甚麼? 因為它一喝下去會在咖啡的苦味中滲出淡淡的可樂味 而那個後勁的味道就像是7-11 思樂冰

那種可樂被冰溝得有點淡淡的味道

整體東西的感覺就很是有趣 大大們如果喝得了咖啡的 也可以去試試^0^

這間店真的算不錯 所以粉仔下次還想再去試試其他的意粉和吉士蛋~~~~
15 分鐘 (堂食)
  • 意粉
2010-06-30 6 瀏覽
還記得第一次自己唔識路,兜咗好一陣子才找到,要友人等了一會。那次Cafe坐滿人(多數是後生青年),還有人在門外等位。只有三個餐可以選擇,但非常滿意那次。所以諗唔到食咩的情況下,再次與友人光顧Cafe。今次唔知咩原因Cafe只坐滿一半(可以用隔離位擺嘢),顧客中有師奶在其中,睇嚟此Cafe都吸引到不同的食客。今次比上次優秀的地方是除了每晚都有的三個推介的晚餐外,還有其他餐可以選擇(當然比推介晚餐貴一點,亦不過$50)。因為唔算太餓,所以只是叫了推介晚餐的其中兩個(龍脷柳白汁長通及煙肉磨菇意粉)。先嚟兩杯餐湯(以IKEA杯上枱,夠特別),味道ok,膿度適中。主菜上枱,用料十足,龍脷柳有兩大塊,煙肉磨菇都好多,還加上了不少的芝士粉,香味撲鼻。由於主菜及餐湯都是以白汁為主(起初唔知,否則會叫另一個餐),所以飲完餐湯及食完主菜後已經好飽,叫咗兩杯熱檸水及茶幫助消化。最後還有甜品(普通芝士餅,沒有加$轉tiramisu),由於太飽的關係,甜品都食唔晒(唔代表唔好食)。以咁嘅價錢,實在超值。
以咁嘅價錢,實在超值。
2010-06-28
2010-05-03 10 瀏覽
是日要吃得便宜一點,就從尖沙咀走到這裡吃個便宜晚餐。這裡的dinner set不過四十元左右就已有餐湯,主菜,餐飲和甜品,是很豐富的了。餐湯是薯仔湯,是日比較稀,不過夠熱搭夠。這天我們都選了忌廉汁煙肉意粉,賣相都不錯,意粉也煮得彈牙,收貨。甜品分別選了吉士蛋和芝士蛋糕,平時我是不大喜歡吃吉士蛋的,竟然覺得比芝士蛋糕好吃,那芝士蛋糕的味道就可想而知了。店子沒有裝潢也坐得比較擠,所以吃完都是走了。
是日要吃得便宜一點,就從尖沙咀走到這裡吃個便宜晚餐。

店子沒有裝潢也坐得比較擠,所以吃完都是走了。
2010-01-21
2010-04-30 17 瀏覽
是日休息一會, 睇完之前Openrice 贈既kick ass( 幾funny好笑),就再去食野寫下食評先。一早已經揀好呢間食意粉, 由於冇咩留意個外型係點,心諗食意粉個店look都應該okay,點知一去到先知 係真係好平民既自家店, 40蚊一個dinner想點牙? 照殺 !晚餐選擇不多, 得3個左右, meau亦唔多..叫左2個set啦( 有甜品送wor!! 幾打都試)坐係果到個感覺好似在家咁, 因為有雜誌俾你任睇, 雖然d位少左d,迫左d, 但係唔會點吹你走。蕃茄煙肉蠔意粉 意粉唔會太軟身, 汁濃度good fit, 用料match大大條龍利柳意粉太太中2食龍利柳, 好大條雖然只係得龍利柳, 但係我都可以食晒成碟,呢個唔會話太creamy (不太愛吃), 所以岩我口味。讚既係, 佢有甜品包(雖然要加幾蚊換做芒果芝士cake)佢整既芝士蛋糕唔會好實, 餅底唔會太厚亦唔易碎..佢芒果係一粒粒, 唔係將芝士蛋糕變做芒果味令個cake有多d 口感... 好欣賞佢會有自己既cake俾你食, 唔係好似其他集團咁要加成廿蚊轉set.... 但係, 個湯我接受唔到, 薯仔開粉味.. 凍奶茶...我
就再去食野寫下食評先。

晚餐選擇不多, 得3個左右, meau亦唔多..
叫左2個set啦( 有甜品送wor!! 幾打都試)

坐係果到個感覺好似在家咁, 因為有雜誌俾你任睇,
雖然d位少左d,迫左d, 但係唔會點吹你走。

蕃茄煙肉蠔意粉
意粉唔會太軟身, 汁濃度good fit, 用料match

太太中2食龍利柳, 好大條
雖然只係得龍利柳, 但係我都可以食晒成碟,
呢個唔會話太creamy (不太愛吃), 所以岩我口味。

讚既係, 佢有甜品包(雖然要加幾蚊換做芒果芝士cake)
佢整既芝士蛋糕唔會好實, 餅底唔會太厚亦唔易碎..
佢芒果係一粒粒, 唔係將芝士蛋糕變做芒果味
令個cake有多d 口感...

但係, 個湯我接受唔到, 薯仔開粉味..
凍奶茶...我杯奶茶真係得奶冇茶咁制...

但,佢俾到一個家既感覺我,
一個40袂既dinner e家都好少係我生活出現,
可能又睇左kick ass心情唔錯,
平平地,唔會太高要求既你, 呢間餐廳 係okay的=)

蕃茄煙肉蠔意粉
大大條龍利柳意粉
薯仔忌廉一杯湯 ?
HOMEMADE MANGO CHEESE CAKE
KICK ASS ,THX OPENRICE =)
大大條龍利柳意粉
薯仔忌廉一杯湯 ?
KICK ASS ,THX OPENRICE =)
2010-04-24 14 瀏覽
跟朋友嚟到佐敦覓食,以前睇 Open Rice 記得有呢間舖,專誠嚟試:差唔多 1:00PM 去到,好受歡迎,全場滿座... 間店舖好細,大約得廿二個位左右,門口已經有幾個人排緊隊,我同朋友排喺門口等咗十幾二十分鐘左右,先有位坐喳! 但入到去嗰喥環境缺乏粉飾... 啲壁畫同埋周圍格局唔 match,好odd... 餐枱之間好窄,成個格局都係茶餐廳... anyway,都係食飯先。啲 SET 包括: (1) 雜菜湯 (2) 主菜 (3) 餐飲 (4) 吉士蛋 / 芝士餅 ,價錢大約喺 $45 - $39 之間。 雜菜湯:得個鹹字... 質地淡如水... nothing to say... 忌廉白汁配雞扒意粉:白汁意粉好 creamy 但係好油膩... 普通貨色。 茄汁龍利柳意粉:朋友食,普通... 吉士蛋:千呼萬喚始出來的吉士蛋,為咗呢個蛋,我哋餐飯食咗個半鐘有突... 淨等個蛋的時間係半個鐘頭... 芝士餅:成餐飯惟一一個安慰.. 係呢個芝士餅.. Cake 好 OK!但個餅底就... Er... 餐飲:普通過唔普通... 名過於實的地痞式 Cafe,剔除食品,格局同服務茶記
跟朋友嚟到佐敦覓食,
以前睇 Open Rice 記得有呢間舖,專誠嚟試:

差唔多 1:00PM 去到,

茄汁龍利柳意粉:朋友食,普通...

芝士餅:成餐飯惟一一個安慰.. 係呢個芝士餅..
Cake 好 OK!但個餅底就... Er...

餐飲:普通過唔普通...

名過於實的地痞式 Cafe,剔除食品,格局同服務茶記到不得了...
好普通.. 同埋環境好污糟,食飯嗰時仲有隻小小強經過張玻璃枱...
幫襯一次都夠..
雜菜湯,好鹹!
忌廉白汁配雞扒意粉
茄汁龍利柳意粉
正!芝士餅!
2010-04-23
正!芝士餅!
2K
17-4-2010喺佐敦返了 10 幾年學, 呢間小店曾經係我飯堂 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=73093), 是日忽然想嚟「懷勉」一下, 3:xx pm 捉了朋友陪我嚟食 late lunch .叫了「磨菇煙蠔意粉」套餐, 跟湯, 甜品及飲品 (好似 $45):餐湯係「薯仔忌廉湯」飲落雖然有薯味, 但質地稀稀的, 粉多過乜, 味道同多年前一模一樣 「磨菇煙蠔意粉」落了蕃茄, bacon 及洋蔥炒, spaghetti 雖然唔係 "al dente", 但煮得幾有咬口, 絕對唔係港式意粉的腍 bad bad, 每一條都沾上醬汁 (帶點酸但又好 creamy, 唔知乜嚟?), 40 幾蚊嚟講好好食了; 磨菇夠香,「煙蠔」就得啖笑, 不論賣相及味道都似碎濕濕「煙味的蠔豉」多 d , 食落硬硬的.朋友叫了「奶油忌廉汁鴨胸意粉」的套餐, 只跟一杯飲品... 試了少少意粉, 呢碟近 al dente 多過我嗰碟, cream 汁亦夠 creamy, 不過質地有點杰, 食落太黏口又好飽膩. 鴨胸
17-4-2010

, 食落硬硬的.

朋友叫了「奶油忌廉汁鴨胸意粉」的套餐, 只跟一杯飲品... 試了少少意粉, 呢碟近 al dente 多過我嗰碟, cream 汁亦夠 creamy, 不過質地有點杰, 食落太黏口又好飽膩. 鴨胸煎過, 賣相幾靚, 唔知好唔好食?

甜品揀了「吉士蛋」, 即好耐無食又好難搵到好食的 creme caramel
Custard 唔算銖滑, 但夠晒蛋香, 甜度剛好, 面頭的 caramel 就甜得來帶點甘苦, 勁喜歡呢隻味
據聞單點只售 $10, 作為 homemade 貨色值得試試.

飲品叫了 caffe latte... 阿姐聽我問有無「鮮奶咖啡」, 寸我「你講咩鮮奶咖啡? 我哋 d 咖啡全部用鮮奶做嘅, 你要 cappuccino 定邊款?」, 好似好 pro 咁喎? 但就丟低杯「洗潔精咖啡味飲品」俾我, 全杯嘢有超過一半都係「洗潔精」, 剩返的所謂咖啡就極苦澀, 難飲到呢
原來 caffe latte 係咁0架? 阿姐,「失覺」晒喎!

朋友的套餐無甜品, 但見我食 creme caramel 食得咁開心, 結果又散叫了一小 slice American cheesecake... 一樣 homemade, 賣相及味道亦然, 芝味夠香濃, 蛋糕亦帶點鬆軟, 幾好食.

食物仍然不錯, 環境亦仍然殘舊及迫夾, 不過招呼就係我嚟過咁多次之中最差的, 除了 caffe latte 事件俾阿姐勁寸之外, 仲有位「江湖」味勁重的金毛伙計, rude 到又兇到呢
, 食完快閃好了.

每人約 $50, 唔貴, 不過沉醉過去的確傷身又傷心, 做人還是往前看好一點.
薯仔味生粉水
煙蠔似足「蠔豉」, 不過意粉幾好食
奶油汁夠 creamy, 不過勁膩
homemade 甜品就不錯, 雖然 creme caramel 樣樣衰衰
American cheesecake 芝味夠香
呢杯叫 caffe latte!?
奶泡「洗潔精」一樣... 阿姐, 你耍我嗎?
沖杯咁嘅嘢當「咖啡」serve, 用黑白淡奶都無用啦
2010-04-17
煙蠔似足「蠔豉」, 不過意粉幾好食
奶油汁夠 creamy, 不過勁膩
American cheesecake 芝味夠香
沖杯咁嘅嘢當「咖啡」serve, 用黑白淡奶都無用啦
(非會員)
2010-04-06 2 瀏覽
今日去開佐敦上op都有留意過呢間野,就諗住去試試門口細細,差d搵唔到一入門口就預上個好有"江湖味"既男仔見佢帶位既態度已經有d唔耐煩坐低後叫野食,叫左好多次佢都冇應由第2個男仔幫我地落單叫左個蕃茄雞扒天使麵同磨菇意大利粉雞扒天使麵味道不錯,茄汁同天使麵既味道容味得到,食落都幾開謂另一個白汁好香好濃,呢到d意粉同出面既比真係好食好多最後叫左凍咖啡同凍mocha ,味道不錯,不會太甜又有咖啡味甜品要左個芝士餅,好有芝士味可惜今次太飽,唔係應該會叫多件^^總括黎講食物同價錢絕對超值...但服務態度真係好差,好似返左去大陸咁
今日去開佐敦上op都有留意過呢間野,就諗住去試試
門口細細,差d搵唔到

一入門口就預上個好有"江湖味"既男仔

見佢帶位既態度已經有d唔耐煩

坐低後叫野食,叫左好多次佢都冇應

由第2個男仔幫我地落單

叫左個蕃茄雞扒天使麵同磨菇意大利粉

另一個白汁好香好濃,呢到d意粉同出面既比真係好食好多

甜品要左個芝士餅,好有芝士味
可惜今次太飽,唔係應該會叫多件^^

2010-04-05
2010-03-23 4 瀏覽
呢間嘢出咗名,出貨超慢今晚嚟呢區睇婚紗開倉,又不知吃什麼之際我同男友就揀咗食呢間意大利嘢好耐無食過嘞~但晚餐既餐牌依然無轉到~我吔叫咗二個set dinner1) 芹菜鮮蝦墨汁意大利粉 $532) 雞扒磨菇意大利粉 $43 (不太記起)先來二個忌廉薯仔湯, 味道不錯再等咗大約半小時才有主菜食,其間就係靠佢吔既雜誌來維持我既等候時間(其實大部份既人都厭這裏上菜時間慢的.... 但因為平, 又ok好味, 才能留住班客仔....)我既芹菜鮮蝦墨汁意大利粉到嘞, 佢吔既白汁做得不錯,有酒既味道, 加埋黑椒有少少口感, 食落幾好口味, 至於意粉方面, 無有以前既質感,但依然比pizza hut既意粉做得出色既~就算食晒成碟也不覺得滯.. 個汁好味道~而男友既雞扒磨菇意大利粉, 個汁就掂, 可惜雞扒係"白拾"咁 無理味道囉~ 甜品, 加3元可轉芒果芝士餅, 賣相的確唔錯架... 但係食落去就覺得淋淋地, 一般啦~吉士蛋, 今次ok, 唔錯呀~飲品方面: 男友既mocha , 超難飲, 完全無用心去沖比客人, 比起我吔第一次飲既mocha 真係差太很遠~而我既蜂蜜柚子茶就好難會沖得難飲嘞~ 總結:
呢間嘢出咗名,出貨超慢

今晚嚟呢區睇婚紗開倉,又不知吃什麼之際

我同男友就揀咗食呢間意大利嘢

好耐無食過嘞~但晚餐既餐牌依然無轉到~
我吔叫咗二個set dinner

1) 芹菜鮮蝦墨汁意大利粉 $53
2) 雞扒磨菇意大利粉 $43 (不太記起)

先來二個忌廉薯仔湯, 味道不錯

就算食晒成碟也不覺得滯.. 個汁好味道~

吉士蛋, 今次ok, 唔錯呀~

而我既蜂蜜柚子茶就好難會沖得難飲嘞~

總結: 呢度環境不好, 員工態度似"爛仔"咁(個別), 食物上菜超慢, 若然未試過或不趕時間, 去試係無妨既, 但係不是好好味囉~

2010-02-27 1 瀏覽
忽然好想食意粉............呢間cafe係我學校地方附近本身想試下午茶,因為平d嘛,大約$20幾蚊......點知呢日阿sir早放,我地就可以早d去食,去到時都只係13:30...早左,不過都照入去啦.......好好彩,我地一入,就有兩個女仔走左就有位啦!!!!!!唔洗等~我要蘑菇忌廉煙肉煙蠔意粉($39)男朋友要老酒醋豬扒意粉($40)包甜品我見Menu寫配$16或以下飲品,不過下面又寫凍飲+$2我冇諗過$16以下凍飲都會再+我$2首先要講既係...呢間cafe等候時間係極之漫長,你要好有耐心等等待期間,留意cafe周圍,一d都唔似cafe,普通到不得了,而且有點兒簡陋而鋪頭好細,又嘈,因為坐我左邊有一大班傾計勁大聲佢會送個湯,但唔知係我個個定男朋友個個送,但係佢唔飲就我飲好得意佢用杯裝住湯,但d湯越飲越少,你就用spoon都飲唔到,有d麻煩飲過咁多間唔同餐廳既羅宋湯,呢度唔好飲首先嚟到既就係我既意粉汁好creamy,好香,已經好大份,食唔哂,淨少少比男朋友煙肉個d都好普通,但個煙蠔真係好好味!!!!!!!!煙蠔...食落好大陣煙燻味道但唔臭,但得好少,得4舊...如果多
本身想試下午茶,因為平d嘛,大約$20幾蚊......
就有位啦!!!!!!唔洗等~

我要
蘑菇忌廉煙肉煙蠔意粉($39)
男朋友要
老酒醋豬扒意粉($40)包甜品

我見Menu寫配$16或以下飲品,不過下面又寫凍飲+$2
我冇諗過$16以下凍飲都會再+我$2

而鋪頭好細,又嘈,因為坐我左邊有一大班傾計勁大聲

佢會送個湯,但唔知係我個個定男朋友個個送,但係佢唔飲就我飲
飲過咁多間唔同餐廳既羅宋湯,呢度唔好飲

首先嚟到既就係我既意粉
汁好creamy,好香,已經好大份,食唔哂,淨少少比男朋友
煙肉個d都好普通,但個煙蠔真係好好味!!!!!!!!

煙蠔...食落好大陣煙燻味道但唔臭,但得好少,得4舊...如果多幾舊就好喇!!!!

而男朋友個意粉好耐之後先到...佢覺得我個個仲好味d,我都覺得係
可能我地麻麻鍾意老酒醋既味道,有人覺得酸酸甜甜幾好
而d豬扒一d都唔稔,而且一d都唔入味,好容易食到痴牙,真係有d失望

最後叫左一杯凍檸茶,一杯牛奶咖啡
牛奶咖啡一d都飲唔到有奶味,應該落重少少
凍檸茶冇特別

甜品有cheese cake同吉士蛋揀,最後揀左吉士蛋
男朋友本身話蝕左,因睇menu吉士蛋只係$10,而cheese要$25好似
但我"目及"隔離台見個cheese cake超細,應該你照$25買就大件d
而家lunch跟餐既cheese cake應該得一半到
吉士蛋嚟到,同其他OR食家寫既食評一樣,好重蛋味,如果係自家製,我都覺得算係唔錯

埋單二人$82

服務我覺得都幾好,一個女仔,一個男仔,一個男人
2010-02-24
2010-02-22 12 瀏覽
呢晚特意訂位來一試阿摩CAFE~點了兩個set dinner~ 香蒜豬扒炒意粉 : 勁咸 香蒜味唔突出 豬扒無味而唔靚忌廉汁大蜆長通粉 : 等左好耐 點知只係個汁ok 所謂大蜆用上罐頭的那種 難吃吉士蛋 : 差 唔及格芝士缾 : 僅可及格Latte  & Cappucino : 咖啡豆唔靚 下品結果係: 地痞cafe 等候時間長 又唔好味 極度失望。
呢晚特意訂位來一試阿摩CAFE~

點了兩個set dinner~

香蒜豬扒炒意粉 : 勁咸 香蒜味唔突出 豬扒無味而唔靚

吉士蛋 : 差 唔及格

芝士缾 : 僅可及格

Latte  & Cappucino : 咖啡豆唔靚 下品

結果係: 地痞cafe 等候時間長 又唔好味 極度失望。
2010-02-19 14 瀏覽
自己鍾意食意粉和甜品,,呢度不算貴,,就和男友來嚐新好彩早少少來到,,好快便有位,,我們叫了蕃茄吞拿魚長通粉餐($38), 忌廉煙肉蘑菇意粉餐($37)薯仔湯 - 男友說似沖出來的 用杯子裝很有趣,,不過唔夠熱蕃茄吞拿魚長通粉 - 熱辣辣上枱,,好好味呀長通粉al dente ;DD 個蕃茄醬好濃郁忌廉煙肉蘑菇意粉 - 呢個好忌廉味 我覺得可以多番少少調味,,得忌廉味有點單調同好漏既感覺甜品要了一芝士餅一吉士蛋,,兩個甜品也不錯=D最重要係呢個價錢有埋甜品(唔係啫喱果啲普通野)好好*v*我們都要了熱咖啡,,中規中距,,幾大杯我地坐喺廚房對出,,見到佢地逼喺好細既廚房入面有啲混亂,,後來洗唔切野 唔夠杯同匙羹用不過咁既價錢同水準,,都係有誠意既小店
自己鍾意食意粉和甜品,,呢度不算貴,,就和男友來嚐新

好彩早少少來到,,好快便有位,,

薯仔湯 -
男友說似沖出來的
用杯子裝很有趣,,
不過唔夠熱

蕃茄吞拿魚長通粉 -
熱辣辣上枱,,好好味呀

長通粉al dente ;DD 個蕃茄醬好濃郁

忌廉煙肉蘑菇意粉 -
呢個好忌廉味
我覺得可以多番少少調味,,
得忌廉味有點單調同好漏既感覺

甜品要了一芝士餅一吉士蛋,,
兩個甜品也不錯=D
最重要係呢個價錢有埋甜品(唔係啫喱果啲普通野)好好*v*

我們都要了熱咖啡,,中規中距,,幾大杯

我地坐喺廚房對出,,見到佢地逼喺好細既廚房入面
有啲混亂,,後來洗唔切野 唔夠杯同匙羹用

不過咁既價錢同水準,,都係有誠意既小店
2010-02-18
  • 意粉
2010-02-06 9 瀏覽
在下午茶時間, 有$22的pasta+drink, 不過set dinner才由來已久$32起, 兩人又在下茶時間唔食下午茶, 各要了一set dinner:cream+薯仔湯: ok, 唔會太似can soupcoffee: ok, 不是茶餐廳水準, 仲會寫明今日用邊種咖啡豆. 不過今日隻豆唔係我鐘意個種啫, 凍飲+$2豬扒茄汁意($32): 豬扒一枚,係薄煎, 睇得出好有心記煎, 香口又唔乾, 有肉味, 唔痴牙, 薄d真係冇所謂, 最緊要好味!白汁磨菇煙肉意($35): 佢明明就係carbonara! 係平時要係有一定水準既中環/灣仔cafe先食到既個種味! 以後糧尾想食呢種味都唔係問題啦! 好嘢!吉士蛋: 個人唔對口胃, 比起食物同飲品, 這個明顯粗造芒果芝士餅: 芝士餅係ok的,個蛋糕己經好細個, 芒果要加$3, 估唔到係得幾粒芒果小長方塊啫喱 -.-'''''' 好老襯食物一流, 但係個鋪真係好搞笑, 你唔行到入去'飯堂' 個刻都會以為自己身在糧油店(同時亦見到佢用d材料好堅!), 要有準備係比茶餐廳更原始, haha! 好彩既話會有烏蠅bb係你碟邊起飛, d杯邊碟邊亦唔會完

cream+薯仔湯: ok, 唔會太似can soup
吉士蛋: 個人唔對口胃, 比起食物同飲品, 這個明顯粗造

食物一流, 但係個鋪真係好搞笑, 你唔行到入去'飯堂' 個刻都會以為自己身在糧油店(同時亦見到佢用d材料好堅!), 要有準備係比茶餐廳更原始, haha! 好彩既話會有烏蠅bb係你碟邊起飛, d杯邊碟邊亦唔會完整, 不過間店地下呀, 椅呀枱呀都唔油唔烏糟既, d待應小朋友唔係專業但係都很盡責, 好有趣的一餐
  • 豬朳意粉
  • 白汁意粉