2018-10-22 642 瀏覽
Appendix Coffee & Bar採用半開放式設計,樓底好高好寬敞,座位係梳化位,銀色枱面配金色餐具,新潮又不失優雅。環境令人感覺舒適愜意。枱底仲有插座,嚟呢度嘆住美食美酒,同朋友相聚或者用laptop傾project或做自己嘢就好perfect。今日就同朋友嚟dinner,呢度主打西班牙菜,由於係Coffee & Bar所以小食嘅選擇比主菜多。今次就叫咗三款小食再加個主菜同甜品~【Ham Croquettes $45】火腿炸丸子,入面嘅饀料係由洋蔥、火腿、麵粉、牛奶製成。整出嚟熱辣辣,外面鬆脆,入面口感香滑,奶香肉香洋蔥香混合,再配合丸子上面嘅蛋黃醬,味道多層次。【Spanish Garlic Prawns $108】西班牙蒜片蝦。六隻蝦下面係落咗香草嘅橄欖油,上面鋪咗蒜片同紅椒,側面仲有大大粒麵包粒。蝦肉非常鮮爽,夾埋蒜片一齊食就同時食到油香、蒜香再帶適度嘅辣,好惹味。麵包粒係溫熱嘅而且口感鬆脆,蘸起橄欖油好好食,絕對唔係配角。【Mini Burger $78】兩件迷你漢堡包,材料有酸瓜、牛肉、洋蔥。牛肉漢堡都幾粉嫩多汁,不過味道平凡咗啲,反而自家醃製嘅青瓜味道幾特別,唔會

【Ham Croquettes $45】

【Spanish Garlic Prawns $108】

【Mini Burger $78】
兩件迷你漢堡包,材料有酸瓜、牛肉、洋蔥。牛肉漢堡都幾粉嫩多汁,不過味道平凡咗啲,反而自家醃製嘅青瓜味道幾特別,唔會過酸,仲加左八角提味。

【Beef Tenderloin $188】
澳洲牛里脊肉,叫咗五成熟,上面淋咗啲西班牙乾椒磨成嘅辣醬。肉質柔軟肉汁豐富,辣醬唔算好辣,唔會搶走肉味,要嚟提味啱啱好。配菜有幾片大嘅翠肉瓜同埋軟滑薯蓉,有肉有菜有澱粉質,均衡營養。

【Chocolate molten cake $68】
採用70度朱古力製作嘅心太軟,味道唔會過甜,一切開啲朱古力就流出,流心效果不錯。雲尼拿雪糕味道香濃,佈滿雲尼拿籽,正。最特別係有一大舊乳酪泡沫,酸酸甜甜又軟滑。

一路食一路留意到,店員擺餐具收餐具都放輕力,營造安靜舒適嘅環境,我哋食完都hea陣先走。食物質素、用餐氣氛都一流,絕對可再encore。
2018-10-21 155 瀏覽
同朋友放工去食飯,搵左新餐廳試,見呢間啲好評好多,即管去試下,點知大失所望!🤯影相的確唔錯嘅,但味道份量就真係好一般!😢😢😢😢呢個好似係招牌菜-蜜糖燒春雞!$158外表100分味道60分 肉質太乾 太硬了😭加上份量真係好細 (已經話係whole chicken😅😅😅😅)Beef tenderloin - medium $188本身以為佢會係成塊扒上,點知係一片片,只得6塊,連我嘅女性朋友都唔係好夠飽。。。😱😱最失望係佢slow cook左塊扒,雖然medium,都仍然好「鞋」,冇咩牛味,不過薯蓉個味道真係唔錯,好重牛油味!杯cocktail係waiter介紹架!重熱情果味,好飮!全晚最滿意!👍👍👍👍👍👍waiter服務真係好好,好耐心介紹啲餸!👍👍👍野食麻麻,加上價錢overpriced,應該唔會再黎食。🤕

影相的確唔錯嘅,但味道份量就真係好一般!😢😢😢😢
Honey  roasted  spring  chicken

呢個好似係招牌菜-蜜糖燒春雞!$158
外表100分

Beef  tenderloin

Beef tenderloin - medium $188

Cocktail  -  apps  developer

waiter服務真係好好,好耐心介紹啲餸!👍👍👍

野食麻麻,加上價錢overpriced,應該唔會再黎食。🤕
2018-10-20 505 瀏覽
攪完私事,同朋友約左係 CWB 食個晏傾下計,行行下去世貿果邊,見到樓下個牌有間 CAFE,我地就話不如試下,黎到門口睇下餐牌就入去錯喇 !! 侍應哥哥好好俾左張 好舒服既梳化我地 !! 呢個場好靜呀 ~~ 我同朋友話下次呢道可以再黎 ~~ 因為鬧市要搵個靜既地方傾下計 !! 絕對唔容易 ~~我見對面未有人,影一影,我地都係坐呢款梳化呀 !! 幾好呀 ~~ 自成一角 !! 堅舒服呀 !!Piccolo Latte,朋友話好鍾意佢呢道既 coffee ~~ 佢話因為佢唔 like 酸 ~~ 哈哈 !! 但我話咁細杯唔夠你飲啦 ! 不過我見凍飲會大杯d ~~而我選左飲 Matcha Latte,我勁 like 囉 !! 佢既綠茶味勁出呀 !! 最愛係咩呀 ~~ 佢唔甜架 !! 我都醒唔起要叫侍應哥哥俾我走糖 or 少甜 ~~ 好驚喜呀 !!牛奶味亦好夠,大家都冇搶大家既味道,好正呀 !!侍應哥哥同我地介紹叫餐會抵D,咁我地梗係叫餐啦 !! 有湯/主菜/飲品,淨係一杯野都要三十幾 !! 今日既餐湯係磨菇湯,我同朋友一入口好驚喜囉 ~~ 入口成口都係磨菇既味道,但個空氣感好勁呀 !! 我唔知點

牛奶味亦好夠,大家都冇搶大家既味道,好正呀 !!

侍應哥哥同我地介紹叫餐會抵D,咁我地梗係叫餐啦 !! 有湯/主菜/飲品,淨係一杯野都要三十幾 !! 今日既餐湯係磨菇湯,我同朋友一入口好驚喜囉 ~~ 入口成口都係磨菇既味道,但個空氣感好勁呀 !! 我唔知點形容俾大家知道 ~ 佢好似梳乎里咁 ~ 又唔係泡 !! 但又冇磨菇碎 ~~ 但又有足夠既菇味 !! 好勁呀 ~~ 呢個好好飲 !!!!!

我地叫左 2個主菜 SHARE,呢個係 WILD MUSHROOM TRUFFLE RISOTTO,個 RISOTTO 好正宗,即係點 ? 硬囉 !! 哈哈 ~~ 當然味道好好呀 ! 個黑松露味好夠 ~~ 芝士又勁多 ~~ 仲好多菇粒添 !! 正呀 ~~ 但提提大家 !! 要快食哂呢個呀 ! 凍左會浪費左佢 ~

另外叫埋 HONEY ROASTED SPRING CHICKEN,大廚處理隻春雞好好呀 !! 皮脆肉嫩 ~~ 個面既蜜糖令到我覺得自己去左 BBQ ! 但我應該燒唔到大廚咁好食 ~~ 哈哈 !! 佢既配菜都好正呀 ~~ 有薯仔 / 紅羅白 / 意大利瓜,朋友同我搶配菜食囉 !! 哼 ~~
2018-10-13
  • HONEY ROASTED SPRING CHICKEN
  • WILD MUSHROOM TRUFFLE RISOTTO
2018-10-20 103 瀏覽
呢間餐廳既座位設計得好獨特 座位多數以卡位為主 而且椅背好高 保留到私隱度 係一個同朋友相聚嘅好地方 而且餐廳嘅菜式亦都好有驚喜👍🏻Ham Croquettes 係用牛奶 煙肉整成既薯波 外皮用麵包糠炸過 外脆內軟而且好乾身唔會好油 餡料嘅嘅口感好幼滑 有啲似葡萄牙嘅馬介休魚球😍 Spanish garlic prawn 廚師好貼心咁將麵包粒同埋配料分開 配料係用咗蒜片大蝦加上橄欖油 橄欖油完全吸蒜香味 我每一次都堅持要用麵包吸晒精華所在嘅橄欖油!建議可以將大蝦放起滿佈橄欖油嘅麵包粒上一齊食口感會更加豐富Pincho 今次揀咗巴馬臣火腿同埋煙三文魚兩個款色 煙三文魚好新鮮配埋酸酸地嘅忌廉 真係好夾 而巴馬臣火腿下面配有番茄莎莎醬 好輕盈可以一解油膩嘅感覺 而且好配合到西班牙既獨有風味Beef Tenderloin 今次叫咗七成熟 牛肉入面有好靚嘅粉紅色 肉汁豐富 牛肉邊位有碳烤嘅感覺好香口 配菜薯蓉超幼滑 有豐富嘅牛油香味
Spanish garlic prawn
Pincho
2018-10-20 99 瀏覽
銅鑼灣雖然有上百間各式各樣既cafe , 不過近期喺銅鑼灣Appendix Coffee & bar , 絕對係-銅鑼灣好HEA之選第一位☕️🍻🍵 由佢開張頭幾日已經先身試左,當時全店只有兩枱客人,尼個銅鑼灣新HEA點,估唔到短短兩個月已經變成打卡熱點👍🏽 大概因為尼度真係好方便,位於銅鑼灣中心地帶,坐得舒服,而且每張枱都有叉電位!喺銅鑼灣等人等睇戲真係第一時間諗到去尼度飲返杯野😄 P.S 聽聞佢食物質素都好高,有冇人試過?
放假前食好啲😆男友一早book左今晚試呢間西餐廳, 一黎到見到裝修開放式得黎又幾高私隱度,因為啲梳化好高身😀 店員俾左menu我哋之後見到我哋揀咗一陣都好苦惱咁,就問使唔使介紹下俾我地聽😂經佢介紹之後,我哋決定試ham croquettes, garlic prawn, seafood paella and beef tenderloin😁😁Ham croquettes 根據店員所講就係將啲牛奶,洋蔥等等嘅材料打成蓉然後攞去炸,質感好似薯蓉 但其實冇薯仔成份😂 食完覺得佢講得好啱,不過比起薯蓉感覺仲creamy啲, 外層炸得好脆,但係岩岩好唔會太燶,唔錯👍👏Garlic prwan 就係用橄欖油整嘅,要爆香啲蒜片先🙈😂 店員一放低呢樣菜式之後香氣撲鼻😍 啲麵包係要黎點啲油嘅, 最初都驚會好油膩但係完全冇呢個感覺, 好夾 ,其實啲蒜片都好好食,俾我地食晒🙈 蝦都好爽~seafood paella有啲似risotto嘅口感, 都係偏多汁既飯,海鮮呢款有蜆肉有魷魚有蝦都足料,味道剛剛好,好吃!😋😋beef tenderloin 面頭嘅汁係用啲西班牙辣椒,本地辣椒同其他配料整成, 辣辣地鹹鹹哋
放假前食好啲😆

Spanish Garlic Prawn
Seafood Paella
Beef Tenderloin
我哋叫咗七成熟, 廚房都煮得幾準確, 見到裏面嘅肉有微微嘅紅色, 但係一啲都唔韌, 底下有啲青瓜, 索晒啲汁好好食😆 配啲有少少香牛油味嘅薯蓉👍
呢間餐廳一試難忘! 我哋好少去一間餐廳係連啲配菜都食得乾乾淨淨😂😂😂
店員服務非常好👏知道我覺得冷氣有啲凍都keep住幫我加熱水, 見我哋碟牛好耐未嚟我哋未問已經幫我哋跟咗😂
強烈推薦!👏👏
2018-10-16
Spanish Garlic Prawn
Seafood Paella
  • seafood paella
  • Spanish garlic prawn
  • beef tenderloin
2018-10-17 391 瀏覽
今晚約了好耐無見的好好朋友到銅鑼灣食野加傾談。我們約到這間openrice幾多好評的西餐廳。在世貿中心附近, 都幾靚幾高的大廈3樓,我們第一次來這,咁就試一試這間餐廳!好特別的餐廳,bar table同dining table是分開的,dining table每張枱都用高高的椅背格著,好有私人空間!顏色及設計都配搭得好好,雖然有點窄,但總括都好舒適服務員好友善好有禮貌,因為好朋友未放工,所以在等待的過程,服務員好親切咁問候又提供飲用水(有檸檬的)好好服務態度及好親切!更詳細講解菜餚的做法及特色推介,好細心又了解細緻1. Pincho (Anchovy)一層一層的不同食材!醬汁是用牛油果打成的,加上西班牙特製咸魚,咸咸香香,有少少油份,口感一流!好香好特別麵包香脆,配上醬汁的香及青椒的爽脆和咸魚,好特別又香濃2. Spanish garlic prawns蝦好爽口又鮮味,蝦殻去剩尾部幾易咬,這個是用Oliver Oil加上蒜片及紅椒,慢慢煎香那些蝦,所有精華落在Oliver Oil中,好香加上微微紅椒的香辣及蒜片的濃郁味道!將麵包點上這個Oliver Oil,吸收了這些味道,超級香口又美

1. Pincho (Anchovy)
前菜

麵包香脆,配上醬汁的香及青椒的爽脆和咸魚,好特別又香濃

2. Spanish garlic prawns

蝦好爽口又鮮味,蝦殻去剩尾部幾易咬,這個是用Oliver Oil加上蒜片及紅椒,慢慢煎香那些蝦,所有精華落在Oliver Oil中,好香加上微微紅椒的香辣及蒜片的濃郁味道!將麵包點上這個Oliver Oil,吸收了這些味道,超級香口又美味,我喜歡將蒜片放在麵包上一齊食,更香更正。

(吸引了精華的麵包片)

3. Seafood Paella (for one person)
海鮮西班牙飯

細細碟好精緻,好香賣相又靚
其實細細碟都幾好,可以試多幾樣唔同菜餚!

材料豐富,有:番茄、西班牙火腿、青椒、鷹豆、魷魚、蝦粒等等,配上特色醬汁,好香好滑;飯的口感似意大利飯,有咬口是比較傳統西班牙式的,我好朋友愛這個味道及口感!

4. Honey roasted spring chicken (whole) with grilled vegetable🐔🐔

🐔隻雞好香好靚的顏色,是用焗的方法令雞肉不會硬及鞋,可以保留雞肉還是juicy的

皮薄又香脆,上面有蜜糖,甜甜地好好味

雞肉部分都好軟腍啖啖肉!

配上烤過的配菜(紅蘿蔔、黃瓜、小薯仔),好入味好軟,中和雞肉的油膩感及食蔬菜也更健康

2018-10-16
前菜
海鮮西班牙飯
  • Spanish garlic prawn
  • Honey  roasted  chicken  whole  with  grilled  vegetables
  • Pincho
上星期公司去完銅鑼灣新地標Tower 535 開會,開完會發覺原來樓下有幾間餐廳,而且門面又好吸引,於是今日約埋位閨蜜好友一齊嚟呢度靜靜哋傾下計,食下嘢。👭餐廳門面係個好大嘅bar檯,旁邊有個area,仲有好舒服嘅梳化,同朋友傾計絕對係個好地方。而且食物又夠晒特色。😊首先,我哋點左款小食拼盤叫 Pinchos Platter,一共有6件唔同口味,有巴拿馬火腿加欖欖、鹹靑椒醃漬鯷魚、煙三文魚配沙律菜、露筍磨菇粒、辣肉腸、芝士粒配火腿粒,底下有片脆脆小多士,一口一件嘅份量,方便又好食。旁邊仲有芝士車厘茄伴碟。而我最鍾意就係煙三文魚配沙律菜,三文魚有煙燻香味,入口新鮮,加埋新鮮嘅沙律菜一齊食,非常好味。Egg & Mash採用英式做法🍳,薯蓉中間放置流心蛋,刺破蛋黃後,蛋漿流出,mix埋一齊嚟食味道好夾,薯蓉又香又滑,上面加上鹹香火腿粒。仲可以用嚟點埋麵包食。Ham Croquettes 外表炸得金黃脆口,入面由奶、洋蔥、火腿、麵粉製成,口感軟綿綿,上面有蒜蓉醬。店員仲介紹左餐牌上無嘅蜜糖燒春雞🍗,上檯時已經聞到香噴噴,雞皮金黃香脆,帶有香甜蜜糖味,雞肉嫩滑,肥瘦適中。甜品方面點左2款,一款

Pinchos Platter

Egg & Mash

Ham Croquettes

Ham Croquettes 外表炸得金黃脆口,入面
由奶、洋蔥、火腿、麵粉製成,口感軟綿綿,上面有蒜蓉醬。

蜜糖燒春雞

Chocolate Molten Came

甜品方面點左2款,一款係我至愛嘅心太軟,另一款係tiramisu,心太軟做到流心效果,一切開,朱古力漿就不斷流出,仲有少少煙添,旁邊唔係一向伴碟嘅雲尼拿雪糕,而係我至愛嘅朱古力味🍫雪糕,而且仲有酸忌廉,中和番甜嘅感覺。

Popping Tiramisu

而Tiramisu 份量十足,面頭有粗身手指餅、爆炸糖同脆米,味蕾相當刺激。Tiramisu 味道適中,唔會過甜或過苦,咖啡粉恰到好處,而質地夠軟身,非常好味。

呢間神秘cafe舒服又寧靜,食物質素又保持水準,價錢又抵,真係好適合同閨蜜好友嚟食飯high tea。👭☕
2018-09-20
Pinchos Platter
Egg & Mash
蜜糖燒春雞
Popping Tiramisu
2018-10-15 323 瀏覽
朋友心情唔好,約我傾心事,唔想去人多擠的地方,所以來了銅鑼灣Tower 535裡面的一間Bar。這裡環境優美又舒適,坐幾耐都無人趕。侍應哥好好笑容,好nice。睇唔明啲西班文餐牌,佢都會慢慢講解,仲講解埋個菜式、飲品是如何做,好專業。【Cocktail $98】呢杯係以Gin酒做base,加啲薄荷汁、加啲青瓜汁,混為一體。飲落好清新,好fresh。一黃、一綠的西班牙小食上到來,好養眼。【Pardon Pepper $64】綠色的是Pardon Pepper。碟子小小,但都載有廿幾顆小青椒。小青椒是炸過的,去除咗青草腥 (鼎爺教煮餸時都有提過呢種處理方法),然後就加咗蜜糖。食落一點都唔辣,有爽脆感,甜甜地,細細粒,送酒唔錯。【Seafood Paella $128】黃色的是Seafood Paella。雖然係細細份,但用料都講究。有西班牙火腿和海鮮。好多汁,食落一啲都唔乾,味道又夠惹味。【Beef Tenderloin $188】這份牛柳牛味濃郁,口感富豐。上面加了特製辣椒醬,味道好有層次感。不得不提的是薯蓉,好幼滑,可以比美食雪糕一樣。【Sake Poached Pear $68】這個

【Cocktail $98】

一黃、一綠的西班牙小食上到來,好養眼。

【Pardon Pepper $64】

食落一點都唔辣,有爽脆感,甜甜地,細細粒,送酒唔錯。

【Seafood Paella $128】

好多汁,食落一啲都唔乾,味道又夠惹味。

【Beef Tenderloin $188】
這份牛柳牛味濃郁,口感富豐。

上面加了特製辣椒醬,味道好有層次感。

不得不提的是薯蓉,好幼滑,可以比美食雪糕一樣。

【Sake Poached Pear $68】
這個甜品好特別,透明啫喱是特製的,而雪梨是用了日本清酒浸過,所以充滿 Sake酒香。

一小條白色的東西亦都好特別,似食到汽水餅的感覺。

雪糕是提子雪糕,都好滑,好味!

其實,又好嘢食,朋友就會心情好,下次佢想再吐露心事,都可以再來這裡。
2018-10-15 77 瀏覽
朋友介紹去呢度搵食, 如果唔係朋友帶路都唔個原來呢度有餐廳架wor. 因為外表睇落似寫字樓同商廈。 座位私隱度高, 梳化幾舒服。一人叫一個lunch combo. 蘑菇湯都唔錯,幾juicy 。 唔會太厚身好肥。mushroom risotto餐廳煮得好好食。 內有豆,菇粒。 好香。 朱古力咖啡見到個拉花就好開心。 香濃既咖啡配上甜甜既朱古力。 朋友就叫carbonara, 佢話硬左d 。 飲料佢就點左橙汁, 飲落都唔錯。餐廳服務好, 我地渡過左開心既一個下午。

座位私隱度高, 梳化幾舒服。

一人叫一個lunch combo.

蘑菇湯
都唔錯,幾juicy 。 唔會太厚身好肥。

mushroom risotto
餐廳煮得好好食。 內有豆,菇粒。 好香。

朱古力咖啡
見到個拉花就好開心。 香濃既咖啡配上甜甜既朱古力。

餐廳服務好, 我地渡過左開心既一個下午。
2018-10-15 74 瀏覽
星期六休息日。 約左朋友嘆一嘆。位於世貿附近,DJI隔離, 地點實在好方便。 就咁行過以為佢係cafe, 原來都有食物嗌架。lunch combo約7款 由最平既50幾蚊至100幾蚊。 combo包湯同餐飲。 幾抵wor. daily soupcream mushroom soup. 好濃郁好滑 冇草腥味。 caesae salad with chicken可揀三文魚或雞。 我地揀左雞有5大塊, 個dressing微酸好醒胃好正。 加個無得輸流心蛋。 又健康又美味。 roasted chicken with mix vegetables燒雞燒到皮脆肉滑。 配菜有瓜, 薯仔, 紅蘿蔔。 配菜十分出色, 加左少少蜜糖 , 又甜又脆。 drinksgrapefruit juice and orange juice圍返開每人都係100幾 好抵呀
星期六休息日。 約左朋友嘆一嘆。

位於世貿附近,DJI隔離, 地點實在好方便。

就咁行過以為佢係cafe, 原來都有食物嗌架。

daily soup

caesae salad with chicken

drinks

圍返開每人都係100幾 好抵呀
2018-10-06
2018-10-14 265 瀏覽
Absolutely love their lunch options at Appendix. Personally think that food is way better than coffee tho. Interesting space with quiet atmosphere. Definitely will come again. Set includes mushroom soup plus coffee or you can add $5 for matcha latte /chocolate or others. We ordered 3 lunch sets including Wild Mushroom Truffle Risotto $128, Carbonara $115 and Honey Roasted Spring Chicken (Half) $158Jazz up your mid-week meals with this lush and creamy wild mushroom truffle risotto. The rice is t

Jazz up your mid-week meals with this lush and creamy wild mushroom truffle risotto. The rice is tender and not soggy. The Truffle matches superbly with the wild mushrooms yet rich with a handful of grated Parmesan. A simple but elegant dish with wonderful flavours.
Wild  mushroom  truffle  risotto

The carbonara has creamy but yet subtle texture, it’s nice that they put 63 degree poached egg and all you need to do just mix them up. The egg yolks and cream coat the pasta with silky richness. The parmesan cheese also ensures a smooth and luscious taste. Crispy bacon adds texture and salty flavour.
Carbonara

Honey Roasted Spring Chicken (Half) $158 - this dish surely impresses you a lot. Juicy and flavorful roasted chicken served with grilled potatoes & veggies. The chicken is incredibly tender and perfectly glazed with honey. Just a comforting dish! The grilled potatoes on side are also very addicting.

Hot chocolate - it was better than expected, using rich dark chocolate and tasted real smooth

Hot matcha latte - it was quite bitter and rather milky, not my cup of latte

Hot mocha - well balanced between espresso and chocolate but not the most impressive one

The food was unexpectedly tasty and will come again to this hidden gem

2018-10-13
15 分鐘 (堂食)
Carbonara
逢禮拜一我和男朋友都有共同day off,所以必定會一整天出外覓食😂😂我們選擇了到銅鑼灣吃lunch😍在openrice 找到了Appendix Coffee & Bar這間裝潢得十分時尚的餐廳🤑Appendix Coffee & Bar位離地鐵站出口只有大概3分鐘路程,十分方便☺️餐廳有Bar枱位或普通餐桌😊裝飾風格以外國格調為主,非常簡潔俐落😍首先,我和男友都選了combo set😂首先,先來蘑菇湯😆蘑菇湯十分濃郁,稀稠度適中😊值得一讚的是蘑菇並沒有完全打爛,十分有口感😘然後我們分別點的咖啡也隨即送上😍我點的是flat white,非常香滑☺️而男友的cappuccino 也是泡沫和咖啡的比例剛好。兩杯的拉花都十分漂亮,沒有失手,大讚咖啡師的手勢😘😘重頭戲主菜到了😍😍先說男友點的mushroom risotto 😊飯粒煮得通透,十分軟綿,加上有大量的蘑菇粒和松仁子,十分有口感和香口☺️😘Risotto 煮得不會過稠,所以吃到最後也不會口乾,非常出色😍😍我點的是Carbonara 😊賣相非常漂亮,配合流心蛋簡直是絕配😇先將流心蛋刺穿,把所有麵條都沾上蛋汁和芝士,十分美味🤑配合大量的煙肉,十

蘑菇濃湯

Flat  white
Cappuccino

Mushroom  risotto

Carbonara

我點的是Carbonara 😊賣相非常漂亮,配合流心蛋簡直是絕配😇先將流心蛋刺穿,把所有麵條都沾上蛋汁和芝士,十分美味🤑配合大量的煙肉,十分滋味😊😊

蘑菇濃湯
Flat  white
Cappuccino
Mushroom  risotto
2018-10-10 69 瀏覽
閨密去左exchange好耐冇見,一返嚟梗係要搵個地方同佢好好聚下。嚟銅鑼灣咁多次真係第一次嚟Tower 535,外表係商業大廈feel,估唔到入面有間咁別緻嘅餐廳。餐廳座位好隱蔽,啱曬注重私隱嘅人,唔會俾人一眼睇曬。我同friend一人叫左一個set,每個set都有一份主食、湯同飲品。首先嚟嘅係DAILY SOUP: 忌廉湯🥣~每日嘅湯都會唔同,今日咁啱係我鍾意嘅忌廉湯😍湯好濃郁,有好多材料,啖啖都食到蜆肉,鮮味十足!由於我同friend都係抹茶愛好者,所以我地叫左兩杯Matcha Latte, 可能因為我地係飲完湯食緊意粉先飲,有小小凍左,但依然咁好飲🤤表面嘅拉花靚到唔舍得破壞!店員仲好俾心機咁拉左天鵝🍃WILD MUSHROOM TRUFFLE RISOTTO: 雜菌同松露可以話係香氣逼人!意飯嘅味道好濃郁,口感creamy,令人食到停唔到口🤤DAILY PASTA: 由橄欖油同羅勒葉煮成嘅長通粉,好重羅勒葉味,仲可以食到一粒粒嘅羅勒葉😂表面灑上芝士粉呢度環境清靜,又隱蔽,好适合自己一個人嚟做野或者同friend傾計!

餐廳座位好隱蔽,啱曬注重私隱嘅人,唔會俾人一眼睇曬。

首先嚟嘅係DAILY SOUP: 忌廉湯🥣~

2018-10-10 93 瀏覽
經過銅鑼灣平時只會行世貿,好少去到隔離嘅商業大廈發掘美食,原來商業大廈嘅一至三樓通常都會夾雜一啲美食,知道呢一間西班牙特色咖啡店開咗都有唔少捧場客,今日入咗嚟試吓。呢度款款美食是可以用「與眾不同」來形容,出邊比較大眾化嘅嘢基本上佢哋都冇,反而係好多自家製嘅特色美食。先試咗佢哋嘅迷你漢堡包,漢堡包有兩個,好似拳頭咁大,裏面嘅牛肉係用手打,經過專人自製,仲有平時漢堡包會用嘅酸瓜,仲有一小碟嘅微型青瓜一早已經泡好,我諗佢哋泡嘅時候係用上白糖加少少醋,因為甜嘅味道幾乎覆蓋左酸嘅味道,食落去好似食緊糖青瓜咁。另外食咗個蒜頭麵包蝦,千萬唔好以為重點係蝦,其實嗰幾隻蝦都唔係重點!重點係伴在碟外的麵包,只要將麵包浸在炸蝦的香蒜油中,就會有一種很強烈的蒜香味道擁進口中,感覺像吃蒜蓉包,不肥不膩,很香很可口當小食吃亦無妨。嘢飲方面原來過咗六點鐘師傅就收工冇得再彈佢哋自製嘅咖啡,唯有試吓其他嘅嘢飲叫咗西柚汁、香蕉朱古力奶昔同熱香菊茶,好鍾意個香菊茶,佢個樽裝設計好特別,可以一按將茶葉擠按在一起,容易沖泡。

2018-10-06