2017-03-17 1059 瀏覽
好幾年沒有光顧了,最近想吃明太子意粉,搜尋了一下,找到這家久違的餐廳。2人的晚餐,點了幾樣食物。------------------------------先來一客蟹肉牛油果沙律 (半份),不是很大份,兩人吃剛剛好。個人偏好蟹肉,配上牛油果很搭,很快就吃清光 哈哈果然最喜歡的就是這裡的沙律------------------------------主角明太子意粉明太子味道不算很重,但這個醬汁是我的口味,不錯吃,當然明太子味道再出點會更好!------------------------------再點了一個小吃,松露薯條很香很熱很新鮮! 吃飽後很熱氣呢!但是很滿足^_^期待下次再來

2人的晚餐,點了幾樣食物。

個人偏好蟹肉,配上牛油果很搭,很快就吃清光 哈哈
果然最喜歡的就是這裡的沙律

主角明太子意粉

再點了一個小吃,松露薯條
很香很熱很新鮮! 吃飽後很熱氣呢!但是很滿足^_^

期待下次再來
明太子意粉
松露薯條
明太子意粉
  • 蟹肉牛油果青瓜沙律
2017-02-25 1261 瀏覽
幾位同事都出去見客 唯有一個人吃午餐想了很久要吃什麼 想起前陣子有姐妹推介applegreen看到尖沙咀也有分店 便決定來吃獨孤餐餐廳位於大廈2樓 地方寬敞 客人不算多一上到去櫃檯沒有店員 呆站了一陣子才有店員從裡面出來帶位需多加注意有否客人進來點了一份豬扒配薯條奉送沙律 但沙律忘了拍照 但菜不是很新鮮薯條不是即炸 不熱豬扒其實醬汁味道不錯 可惜豬扒本身鞋得很硬得不得了 切了大半天才切得開 枉論咬了 完全咬不開放棄因主菜沒到好好吃到 沒有吃飽 結果落樓下m記填肚
放棄
因主菜沒到好好吃到 沒有吃飽 結果落樓下m記填肚
午餐
2017-02-17 1313 瀏覽
Lunch time食好西。一行6人來到尖沙咀的Apple Green,其實之前食過一次,這次再來!1點左右去到,不用等位!我點了三文魚意粉,朋友點了2個煎龍脷柳,3個炭燒黑毛豬扒。跟餐會有餐湯,沙律和牛角包,再+飲品,食完真的飽!煎魚柳好食!外皮煎到香脆,入面魚肉又不會乾和散,食落很香口!加小小檸檬會比較清新,感覺上不會太熱氣。要投訴的是薯條...細條又不脆...好似炸好放了好耐!三文魚意粉,正正常常,普普通通!三文魚分量夠,意粉軟硬適中。香草汁都幾香,份量多,不過略嫌有點兒咸。炭燒黑毛🐷,表示有炭燒味,都比較厚身,食落啖啖肉。薯條和炸魚的一樣,失敗!總括而言,價錢不貴,性價比高,坐得都幾舒服,值得去!

總括而言,價錢不貴,性價比高,坐得都幾舒服,值得去!
2017-02-10 1080 瀏覽
3年前食過 Applegreen 一次,記得係好好食嘅,一直都好想番尼食今次約左2個姐妹尼食晚飯傾下計~結果D食物令我地好失望,仲要服務態度認真麻麻黑松露薯條,呢個應該係全餐最好食嘅食物,不過不失。明太子意粉,感覺沙律醬太多,明太子比例太少。而且成碟肉都冇一塊 $138叫左半份牛油果蟹肉沙律。蟹肉唔新鮮,有點點異味,雖然好多人推薦,但係唔係好食。松露意大利飯,飯幾有口感,不過好咸咸到我地係咁飲水最後嘅Parma ham 蜜瓜 pizza特別嘅係佢張蜜瓜切到好薄好薄,放係 ham 同 pizza 皮之間但係咁薄嘅蜜瓜係平衡唔到 ham 嘅味道。而且pizza皮有點似梳打餅。仲要成個pizza係凍嘅,好奇怪。最後打算保償下未滿足嘅心靈,叫左杯朱古力。可惜連呢個都好失望,同茶餐廳差唔多,淡。

今次約左2個姐妹尼食晚飯傾下計~

結果D食物令我地好失望,仲要服務態度認真麻麻
黑松露薯條,呢個應該係全餐最好食嘅食物,不過不失。
明太子意粉,感覺沙律醬太多,明太子比例太少。

而且成碟肉都冇一塊
叫左半份牛油果蟹肉沙律。

蟹肉唔新鮮,有點點異味,雖然好多人推薦,但係唔係好食。
松露意大利飯,飯幾有口感,不過好咸

咸到我地係咁飲水
最後嘅Parma ham 蜜瓜 pizza

但係咁薄嘅蜜瓜係平衡唔到 ham 嘅味道。

而且pizza皮有點似梳打餅。

仲要成個pizza係凍嘅,好奇怪。
最後打算保償下未滿足嘅心靈,叫左杯朱古力。

可惜連呢個都好失望,同茶餐廳差唔多,淡。
2017-02-09
2017-02-05 825 瀏覽
啲waiter 係咁推啲食物上枱,唔理枱上面有咩都照推,放低個 menu 又放喺我隻碟上面,搞到隻叉跌落我度,仲要sorry 都冇句。野食抵咗,有brunch menu, 水準ok.
2017-01-15 1279 瀏覽
過份難食!同朋友嚟食brunch, 呢度連茶餐廳都不如。點解?服務態度差,食物質素差。首先個set有沙律牛角包及湯。沙律啲菜係爛嘅,牛角包係超林嘅,連所謂嘅龍蝦湯係一啲味都冇(好似加左橙色水再打個茨咁)最過分係main course 塊雞扒係生嘅!豬扒超鞋,意粉超鹹。(唔係講笑,沒有誇大)有相為証!認真雞扒都整成咁⋯好誇張。自問不是玻璃肚,但係食左少少都好唔舒服,會保留一切追究權利。建議有意想嚟呢間餐廳嘅朋友,立刻改變主意,完。
過份難食!

建議有意想嚟呢間餐廳嘅朋友,立刻改變主意,完。
中間全部都係生嘅
  • Nothing
2017-01-11 957 瀏覽
本身諗住周年飯食返applegreen 紀念第一次相會地方, 但估唔到幾年間食物&服務都差好多!點左好多食家都揀ge 二人餐$288先講湯, 平平冇奇, OK la 最令我地驚奇係雞絲沙律, 菜係生菜絲(似m記 漢堡包喲菜) 加雞絲&漿, 上面加上好似炸米粉物體, 加埋個是但cut 半個檸檬就上, 食落好噁心, 食一啖就冇食!另一小食, 薯格, 凍, 似放左陣, 連m 記都不如, 加上喲肉同漿, 完全唔夾。主菜係肉眼八, overcook, 好難咬, 又乾, 而且份量根本唔夠兩個人食, 用薯條墊底, 感覺好油! 係個波蘿先食得落!薄餅不過不失。好難整到難食!波蘿特飲好酸!最後想講下服務, 每一個人派餐都係低頭唔講野, 務求放低就走, 我以為食緊快餐! 我最後忍唔住投訴waiter 個沙律好難食, 佢好冷莫講左句: 個沙律係咁啦, 就走左。。。。。破壞左一個重要日子!

點左好多食家都揀ge 二人餐$288

先講湯, 平平冇奇, OK la

薄餅不過不失。好難整到難食!

波蘿特飲好酸!

破壞左一個重要日子!
2017-01-10
10 分鐘 (堂食)
紀念日
The food quality was pretty low as the salad was served with no sauce. The chicken wing was as thin as my little sis, which certainly cannot satisfy 2 people. What impressed me most was the attitude of the waiters. They look like that just pulled several all-nighters and served with no soul. The highlight was that it took us like 45min to get back the credit card. For a time, we thought we shall call the credit card company to claim for loss. What an awful experience, Jesus.
2017-01-04 685 瀏覽
Applegreen在香港開業多年第一次是在旺角新世紀廣場吃的而那段時間開的店已結業(銅鑼灣、加拿芬廣場、新世紀廣場)現已開全新的分店在太平洋大廈、新都會廣場及Yoho Mall今天與友人在尖沙咀逛街 一直逛到6時許眼見差不多到晚飯時間便雙雙到Applegreen晚餐由於閒日關係 不用等位 可立即安排入座印象中Applegreen的Carbonara雖然不夠正宗但很適合我的口味餐牌上有很多食品都十分吸引為了可試多款小食 所以只點了一款意粉另加三款小食 Carbonara加海蜆、白松露薯條、薄荷豚肉墨西哥煎餅、醬燒辣雞翼白松露薯條薯條炸得十分香口 入口亦有陣陣白松露味,不錯醬燒辣雞翼超級乾 雞肉已熟到沒有肉汁 而且味道有點過咸 無下次薄荷豚肉墨西哥煎餅薄荷醬很淡 而且豚肉配煎餅加起來有點像中或燒餅 味道一般Carbonara加海蜆海蜆雖然只有6隻 但十分新鮮 而且蜆肉亦脹卜卜意粉一如既往的味道 十分creamy 而且意粉的熟稔程度適中 唯獨缺少了以往的蒜蓉包下次會再為Carbonara而來
Applegreen在香港開業多年

第一次是在旺角新世紀廣場吃的

而那段時間開的店已結業(銅鑼灣、加拿芬廣場、新世紀廣場)

今天與友人在尖沙咀逛街 一直逛到6時許
但很適合我的口味
餐牌上有很多食品都十分吸引
為了可試多款小食 所以只點了一款意粉
白松露薯條
薯條炸得十分香口 入口亦有陣陣白松露味,不錯
醬燒辣雞翼
意粉一如既往的味道 十分creamy
而且意粉的熟稔程度適中 唯獨缺少了以往的蒜蓉包

下次會再為Carbonara而來
2016-12-21 828 瀏覽
朋友生日,我地兩個晚餐都少食澱粉質,尖沙咀applegreen多lightfood,最啱我地!原來一排無去,menu轉左,又有set dinner價錢實惠又唔錯,一試無妨叫左個陳醋野菌沙律,個名完全唔吸引,但原來幾好味!雞翼係朋友至愛牛扒幾冧,半成熟唔錯,可惜醬汁太濃,無乜肉味,薯條新鮮整好好好食好熱好脆燒雞略嫌有點太油由於本人大愛applegreen既蟹肉牛油果沙律,所以另點左一個細既,不過味道已經不如從前,下次去可能唔會再嗌了飲品方面朋友點左熱情果茶,好香好好飲,我就點左個士多啤梨檸檬特飲,不過不失啦點左個chocolate banana crumble,我自己帶左枝蠟燭事前比左店員叫佢幫忙插上去,總算成功有surprise
叫左個陳醋野菌沙律,個名完全唔吸引,但原來幾好味!
雞翼係朋友至愛
燒雞略嫌有點太油

生日
2016-12-12 10302 瀏覽
在Openrice上瀏覽,看到Applegreen的晚餐,價錢不貴,而且菜式豐富。所以,和Honey來吃生日飯。星期一至四,二人晚餐$298(+10%= $330)二人晚餐,可以選擇兩個前菜、兩個主菜、兩杯飲品和餐湯。先來個餐湯,是金筍豆蓉湯,一般。前菜有4款,可選2款。我和Honey選了手撕雞絲蔬菜沙律,和煙肉炸薯格。手撕雞絲蔬菜沙律很大碟!一點都不似前菜!賣相一般,但是味道就好好!蔬菜很新鮮,沒有水汪汪。菜多肉少,還有香脆的花生。酸酸甜甜的沙律汁,很開胃。Honey讚不絕口。煙肉炸薯格,上面是墨西哥式豆蓉。煙肉呢?是一粒一粒五花腩仔。不像即食煙肉片。煙肉很有肉感,煙燻味香濃,不太鹹,好味!前菜已經感覺不錯。主菜呢?先來一個意大利飯。意大利飯軟硬度適中,不會太稔;而且是濃稠的芝士汁,很香濃,口感不錯。二人分享吃,也不算膩。另外,我們還叫了一個西冷牛扒。牛扒七成熟,上桌時,熱辣辣的!牛扒滲出少少血水,可見是即時燒烤的。七成熟,肉還有少少粉紅的。有咬口,但又不韌。一格一格燒烤網紋,香香的燒烤香氣那個燒菠蘿,更是一絕!彷彿吃重慶燒。燒菠蘿配合牛扒,可以解肉膩,又可以當甜品。Honey選哥倫
所以,和Honey來吃生日飯。
星期一至四,二人晚餐$298(+10%= $330)

二人晚餐,可以選擇兩個前菜、兩個主菜、兩杯飲品和餐湯。

先來個餐湯,是金筍豆蓉湯,一般。
前菜有4款,可選2款。
我和Honey選了手撕雞絲蔬菜沙律,和煙肉炸薯格。

手撕雞絲蔬菜沙律很大碟!一點都不似前菜!
賣相一般,但是味道就好好!
蔬菜很新鮮,沒有水汪汪。
菜多肉少,還有香脆的花生。
酸酸甜甜的沙律汁,很開胃。
Honey讚不絕口。
煙肉炸薯格,上面是墨西哥式豆蓉。
煙肉呢?是一粒一粒五花腩仔。
不像即食煙肉片。
煙肉很有肉感,煙燻味香濃,不太鹹,好味!
前菜已經感覺不錯。
主菜呢?
先來一個意大利飯。
意大利飯軟硬度適中,不會太稔;
而且是濃稠的芝士汁,很香濃,口感不錯。
二人分享吃,也不算膩。
另外,我們還叫了一個西冷牛扒。
牛扒七成熟,上桌時,熱辣辣的!
牛扒滲出少少血水,可見是即時燒烤的。

七成熟,肉還有少少粉紅的。
有咬口,但又不韌。
一格一格燒烤網紋,香香的燒烤香氣

那個燒菠蘿,更是一絕!
彷彿吃重慶燒。
燒菠蘿配合牛扒,可以解肉膩,又可以當甜品
Honey選哥倫比亞咖啡,一般。
我選擇菠蘿檸檬特飲,這個特飲好好味!
酸酸甜甜,調和滿桌的豐富,為晚餐畫上完美句號。
Applegreen 地方雅緻,燈光和擺設都令人感舒服。
收費既不貴,食物又美味。
真令我感到喜出望外!
是一頓開心的生日晚餐!
Honey ,生日快樂!
2016-12-12
生日
  • 沙律
2016-12-10 917 瀏覽
其實我就好小去九龍區既,但友人極力推薦下就第一次試呢間野⋯⋯試完之後我就明點解友人會推薦啦!我下次都會再來😍首先,望個餐牌都知,價錢係幾咁相宜😝我地叫左個二人餐食,我覺得呢個係最抵食既,$300咋,仲要包野飲,加$15可以任添飲個餐湯係南瓜湯個湯ok既,雖然唔係“傑”身,但個味都夠濃前菜我揀左柚子雞翼同芝士薯格但我麻麻地雞翼,我食左一隻,好多柚子汁,我朋友就食唔停囉,不停叫好😆我就鐘意薯格多啲,佢上面有啲牛油果醬呢個好正!我好鐘意!😍薯格炸到好脆 啱啱好,牛油果又好香(仲好大pet添😝😝)。啱啱可以中和到薯格個啲油膩感再來就係我最期待既主菜-燒牛眼扒同蜜瓜Parma ham pizza😍塊扒一望就好吸引😍 啲紋好靚 望落去已經覺得好juice 我急不及待去切開佢果然係medium 😍 本人最鐘意食medium😍食落又唔錯,唔會好“孩”,食牛扒最怕食到啲“拿”得好勁既牛,呢個就無呢啲野啦同埋佢個淹料好好味,甜甜地之後到Parma ham pizza佢真係「薄」「餅」蜜瓜切到好薄 薄到睇到野😂 但好清甜同Parma ham好夾,成件事好完美好好食!總結,呢間野可以再翻枱兩樣主菜都好好食😍😍
試完之後我就明點解友人會推薦啦!我下次都會再來😍

首先,望個餐牌都知,價錢係幾咁相宜😝
個餐湯係南瓜湯
個湯ok既,雖然唔係“傑”身,但個味都夠濃

前菜我揀左柚子雞翼同芝士薯格
我就鐘意薯格多啲,佢上面有啲牛油果醬
呢個好正!我好鐘意!😍
塊扒一望就好吸引😍 啲紋好靚 望落去已經覺得好juice
我急不及待去切開佢
果然係medium 😍 本人最鐘意食medium😍
同埋佢個淹料好好味,甜甜地
之後到Parma ham pizza
佢真係「薄」「餅」
蜜瓜切到好薄 薄到睇到野😂 但好清甜
同Parma ham好夾,成件事好完美
好好食!

總結,呢間野可以再翻枱
兩樣主菜都好好食😍😍你叫我揀一樣食 我諗我揀唔到😋
尖沙咀食野,平均一個人唔洗兩舊水,邊度搵😭
  • 夏威夷燒肉眼牛扒
  • 巴馬火腿蜜瓜薄餅
2016-12-08 884 瀏覽
High tea聽聞呢間下午茶好抵食~決定一試~果然無黎錯叫左個2人下午餐set,都幾多野食有Parma ham露筍卷、焗芝士通粉、煙三文魚牛角包、朱古力蛋糕同薯條。不過味道方面,無邊樣特別印象深刻,最好食係份薯條
High tea

聽聞呢間下午茶好抵食~決定一試~果然無黎錯

叫左個2人下午餐set,都幾多野食
2016-11-02
2016-11-23 924 瀏覽
第一次嚐這暗美國餐廳,食物的款式選擇很多。特別推介密瓜prama ham pizza。份量十足的prama ham及香甜多汁的密瓜配上秘制的sauce,味道十分清新開胃。炸薯皮及意大利粉也是誠意之作。會考慮再來。
pizza
肉醬炸薯皮
卡邦尼意大利粉
密瓜prama ham pizza
2016-10-20 1437 瀏覽
一班朋友下午SUNDAY聚會, 搵地方傾下計, 朋友介紹去APPLEGREEN, 未食過去試星期日下午沒太多人,不錯,環境也舒服,真的適宜傾談好地方不過食物就真係麻麻了,普通嘅飲品都不可以,唔好飲! 個芝士煙肉焗巨型磨菇,幾特別,幾好食Parma Ham Pizza都好食,又薄又脆意粉太水又冇味,真心覺得其實好簡單好易整,但唔知點解整到咁焗芝士通粉一般,但一定好過個意粉叫左個魚,唔得,好咸好咸,真係好後悔叫左呢個魚黎食掛住傾計,有D都冇影,飲品唔得,得薯條好食Salad都OK,新鮮份量都多大家雖然覺得食物一般,但環境確是舒服,所以要來就叫D好味個D,唔好個D唔好再叫....
不過食物就真係麻麻了,普通嘅飲品都不可以,唔好飲!
個芝士煙肉焗巨型磨菇,幾特別,幾好食
Parma Ham Pizza都好食,又薄又脆
意粉太水又冇味,真心覺得其實好簡單好易整,但唔知點解整到咁
焗芝士通粉一般,但一定好過個意粉
叫左個魚,唔得,好咸好咸,真係好後悔叫左呢個魚黎食
掛住傾計,有D都冇影,飲品唔得,得薯條好食
Salad都OK,新鮮份量都多