2016-04-26 2979 瀏覽
朋友同我補祝生日, 第一時間已經諗起呢間,每次經過葵芳都好想試, 趁今次機會就吃下...餐牌種類都幾多, 但小食比較吸引我,飯類勁小, 但意大利粉都多款選擇..但整體味道一般, 我諗都未必有第二次啦~白松露薯條份量都幾多, 吃到白松露味道,但係幼薯條, 炸得好乾好硬芝士煙肉鑲珍寶蘑菇雖然$88一舊珍寶蘑菇有點貴,但勝在足料, 令舊菇好香,而且唔會太淋, 好想吃多舊..火炙吞拿魚意大利飯意大利飯好濕, 搞到痴住晒,吞拿魚好多芝麻粒粒, 好香,但整體味道我覺得唔好味焗薯皮小食推介之一, 半份份量有五塊,薯皮鋪滿厚厚的芝士, 加上蕃茄粒粒的味道,感覺好新鮮同好想吃多幾塊!新奧爾良什錦 其實唔覺得自己吃緊Pizza,因為個底好薄好脆, 似餅乾,有少少辣, 但好足料, 有茜芫, 秋葵, 雞肉等...加州棒棒雞沙律 好多沙律菜, 配手撕雞肉,加上D脆脆片, 個醬汁又係酸酸地,幾開胃, 半份份量都好多...菠蘿檸檬特飲 飲左幾啖, 覺得檸檬味較重,酸酸地, 都幾開胃..
朋友同我補祝生日, 第一時間已經諗起呢間,
每次經過葵芳都好想試, 趁今次機會就吃下...

餐牌種類都幾多, 但小食比較吸引我,
飯類勁小, 但意大利粉都多款選擇..
但整體味道一般, 我諗都未必有第二次啦~

白松露薯條
份量都幾多, 吃到白松露味道,
但係幼薯條, 炸得好乾好硬

雖然$88一舊珍寶蘑菇有點貴,
但勝在足料, 令舊菇好香,
而且唔會太淋, 好想吃多舊..

火炙吞拿魚意大利飯
火炙吞拿魚番石榴意大利飯
意大利飯好濕, 搞到痴住晒,
吞拿魚好多芝麻粒粒, 好香,
但整體味道我覺得唔好味

焗薯皮
小食推介之一, 半份份量有五塊,
薯皮鋪滿厚厚的芝士, 加上蕃茄粒粒的味道,
感覺好新鮮同好想吃多幾塊!

新奧爾良什錦
JAMBALAYA
其實唔覺得自己吃緊Pizza,
因為個底好薄好脆, 似餅乾,
有少少辣, 但好足料, 有茜芫, 秋葵, 雞肉等...

加州棒棒雞沙律
加州棒棒雞沙律
好多沙律菜, 配手撕雞肉,
加上D脆脆片, 個醬汁又係酸酸地,
幾開胃, 半份份量都好多...

菠蘿檸檬特飲
菠蘿檸檬梳打
飲左幾啖, 覺得檸檬味較重,
酸酸地, 都幾開胃..
唔記得啦
2016-04-25
慶祝紀念
生日
2016-04-17 837 瀏覽
本來係睇到其他食評話好食先黎但實際令我失望…Pizza 係好食嘅煙肉意粉一般啦果個甜品同沙律難食到嘔!仲要食左$450甘嘅價錢唔應該甘嘅食物質素唔想再幫襯尤其係果個香蕉朱古力真係超難食!食左一兩啖就已經啃唔落!個廚師
本來係睇到其他食評話好食先黎
但實際令我失望…
Pizza 係好食嘅
煙肉意粉一般啦
果個甜品同沙律難食到嘔!
仲要食左$450
甘嘅價錢唔應該甘嘅食物質素
唔想再幫襯

尤其係果個香蕉朱古力真係超難食!
食左一兩啖就已經啃唔落!

廚師
2016-04-16
15 分鐘 (堂食)
2016-04-13 2090 瀏覽
跟朋友到葵芳逛街朋友說想吃西式一點的餐廳我挑了這間餐廳環境令人舒服而我之前吃過尖沙咀那間菜色也非常出色!於是推薦朋友來吃一下凱撒沙律重點在於醬汁,凱撒沙律將微酸微鹹配上巴馬芝士碎作為餐前小食非常開胃呢甜辣柚子雞翼醬汁做得非常好甜辣味再配上柚子的酸味味道層次豐富又是一度開胃小食呢!白松露薯條新鮮脆炸的薯條配白松露碎白松露的香味很濃我覺得不用點茄汁已經非常好味!煙肉忌廉意大利粉個汁好濃郁、好creamy但又不會很膩巴馬火腿。蜜瓜薄餅這個是我極度推介的真的很好吃!他的餅底好像餅乾一樣很脆⋯餅乾上邊有一些特別的醬汁配上薄薄的甜蜜瓜鹹味的巴馬火腿還有一些沙律菜味道甜甜鹹鹹⋯非常清新特別⋯
跟朋友到葵芳逛街
朋友說想吃西式一點的餐廳
我挑了這間
餐廳環境令人舒服
而我之前吃過尖沙咀那間
菜色也非常出色!
於是推薦朋友來吃一下
凱撒沙律
重點在於醬汁,凱撒沙律將微酸微鹹
配上巴馬芝士碎
作為餐前小食非常開胃呢
甜辣柚子雞翼

醬汁做得非常好

甜辣味再配上柚子的酸味
味道層次豐富
又是一度開胃小食呢!
新鮮脆炸的薯條配白松露碎
白松露的香味很濃
我覺得不用點茄汁
已經非常好味!
煙肉忌廉意大利粉
個汁好濃郁、好creamy
但又不會很膩

味道甜甜鹹鹹⋯
非常清新特別⋯
2016-04-04
2016-04-01 829 瀏覽
好耐無經過葵芳呢頭錯過左唔少美食,今日同friend黎行街突然一時興起好想食applegreen。我每次黎都必叫既truffle fries, 佢每次都新鮮炸起,而且香味好濃,每次都食到停唔到口啊!之後叫左個Classic mac and cheese plus 焗芝士通心粉,大量芝士焗到完全溶曬落通粉度,失落去啖啖都係濃濃既芝士味,正呀 最後仲叫左個Honey Fennel Sausage Flatbreads 蜜糖手造辣肉腸薄餅,雖然applegreen唔係傳統西餐廳,不過我覺得佢地既食物質素性價比都算高。呢款薄餅既蜜糖汁好好味,配上酥脆既薄餅底都唔錯,而且分量都頗大,兩個人share就剛剛好啦~
2016-03-26
2016-03-30 691 瀏覽
與家人一起共聚午餐,一行六人,當然要找一間地方寬闊,環境寧靜休閒的餐廳,APPLEGREEN真是一個不錯的選擇。店員都很有禮貌,面對行動較為緩慢的老人家也保持笑容,值得一讚。餐牌有個特色的地方,顧客可以因應人數或者食量,而選擇一份的份量,或是半份的份量,相對的價錢。因此我們可以選擇多款不同種類的菜式,逐個品嚐一番,覺得好吃的,可以再叫多一份,這個設計十分窩心。煙肉忌廉意大利粉($108),剛剛送上餐桌的時候,陣陣香濃的卡邦尼忌廉味飄逸著,令人垂涎三尺,食指大動。煙肉的份量十分足料,分散在整個意粉上,意粉的質感也不錯,很有咬感,不會過軟而變得''軟淋淋''。配合卡邦尼忌廉,麵條除左口感豐富之外,更加帶有濃濃的忌廉香味,值得推介。黑松露焗芝士通粉($68),光是看個餐名,已經覺得很高級了。味道方面,有一層厚厚芝士鋪滿在通粉上面,帶有芝士香味,可是略嫌芝士太過''漿口'',令人質感變得不太好,黑松露味也不夠突出,這個菜式只是一般的水平而言。焗薯皮($104),這個份量真是物有所值,令人十分飽肚,含有豐富的澱粉質,薯皮焗得剛剛好,幾乎沒有半點過黑的痕跡,形象十分健康。鋪滿一層厚厚的水牛芝士,水

煙肉忌廉意粉
黑松露焗芝士通粉
鋪滿一層厚厚的水牛芝士,水牛芝士十分幼滑,而且它本身沒有味道的,能夠令人吃到薯皮和蕃茄粒的味道,有種田園的感覺。並且蕃茄粒甜酸酸的,十分開胃。
焗薯皮
最後,當然不少得沙律了,點了一個蟹肉牛油果青瓜沙律($89),整盤青綠色的蔬果而成的食物,帶出一種說不出的大自然感覺,有種清新的感覺。
值得一讚的是沙律醬十分出色,酸甜酸甜的,令到青瓜和牛油果變得非常好吃,伴著一起進食,可是略需改善的地方蟹肉有點過''腥''了。
蟹肉牛油果青瓜沙律
服務評分:8/10
店鋪評分:7/10
食物評分:7.5/10

2016-03-28
煙肉忌廉意粉
蟹肉牛油果青瓜沙律
2016-03-30 534 瀏覽
4人食了一個SET DINNER 同單叫一個飯。﹣薯條好食,雖然幼,但香口﹣意粉好濃味,ARM 曬常常食芝士的人!意粉軟身,份量可以。﹣個飯好細,但賣相幾好,味道濃味﹣薯蓉香口,再軟多一點更好,又是很濃味的。﹣個湯很有口感,又滑。只是份量小一點﹣沙律幾好,算大,D脆脆好新鮮有卜卜聲的改善地方:真係幾嘈,傾不到計桌面不要用白紙,視覺會更好
4人食了一個SET DINNER 同單叫一個飯。
﹣薯條好食,雖然幼,但香口
﹣個飯好細,但賣相幾好,味道濃味
﹣薯蓉香口,再軟多一點更好,又是很濃味的。
﹣個湯很有口感,又滑。只是份量小一點
﹣沙律幾好,算大,D脆脆好新鮮有卜卜聲的

改善地方:
真係幾嘈,傾不到計
桌面不要用白紙,視覺會更好
2016-03-29
2016-03-27 593 瀏覽
搵間西餐廳舒舒服服一家大細食飯唔容易,太高擋坐得舒服怕小朋友嘈到其他客人,小餐廳又冇bb櫈又放唔到bb車😩,Apple green 係不錯既選擇👍🏻坐得舒服,環境唔會太靜,小朋友重有氣球送🎈HaPpy😊 有小朋友餐具🍴 南瓜甘筍湯&凱薩沙律 焗薯皮,好多芝士呀😍唔記得咩pizza, 薄脆餅乾底,有蝦有雞,辣辣地好好味😋 牛扒order左6成熟剛剛好,配菠蘿食好回味😌 以上食物係2人套餐,重包兩柸餐飲,好底食吖! 服務員熱誠年輕有活力,以後又多間餐廳選擇了☺️

有小朋友餐具🍴

南瓜甘筍湯&凱薩沙律
焗薯皮,好多芝士呀😍
唔記得咩pizza, 薄脆餅乾底,有蝦有雞,辣辣地好好味😋

牛扒order左6成熟剛剛好,配菠蘿食好回味😌

2016-03-25 452 瀏覽
本來諗住今晚食清d,食吓沙律算啦!點知都係敵唔過牛魔王嘅引誘!就係因為見到呢張menu就完全打輸咗比牛魔王啦! 牛魔王真身同相都一樣,無比佢呃到!牛肉煮得剛好,仍然保留到肉汁,而且亦都幾有牛味!拌碟嘅薯條都炸得好香脆! 為咗減少罪惡感,沙律就咁叫凱薩沙律算啦,連烤雞同香蕉蛋糕都唔要啦! 羅馬生菜絕對新鮮,不過面頭嘅煙肉脆就好咸,好似食咸魚咁

就係因為見到呢張menu就完全打輸咗比牛魔王啦!
2016-03-25
2016-03-16 521 瀏覽
之前book左位,所以1行4人去到基本上係直入牛油果炸雞沙律,比想像既好食,炸雞不會過火,睇落好似好大碟,但其實好快食晒,仲要牛油果唔多安格斯牛漢堡飽配薯條,又係ok喎,牛不會乾,但只得2小個,share食既話份量就唔多。燒豬扒配飯,賣相雖然一般,但豬扒good,鬆軟,飯既口感都唔錯。炸豆,呢個好香口,但食得多就好咸但4個人食太多太熱氣了,若配啤酒下下火會更好
之前book左位,所以1行4人去到基本上係直入

2016-02-26
5 分鐘 (堂食)
2016-02-19 904 瀏覽
搵間環境舒服又唔限時嘅餐廳相聚 AppleGreen算唔錯嘅選擇 好彩book左位 7點半 全場爆滿😱 Green Thursday緊係要叫個沙律食下啦 香辣炸雞沙律 金黃色嘅炸雞粒 香脆外層肉質鮮嫩多汁 配上甜甜的粟米醬汁 個人覺得味道有點兒奇怪 蔬菜方面有火箭菜 豆苖同芫茜 非常爽甜 配上一大塊墨西哥脆片 可惜無味同有少少走氣😔 卡邦尼意粉 意粉煮嘅時間岩岩好 質感唔會過軟或過硬 醬汁多而味道creamy👍🏼 意粉面重有少許芝士粉作點綴 加埋煙肉片一齊食 咸咸靭靭的 立即加重左口感😁 巴馬火腿蜜瓜 推介推介👍🏼👍🏼👍🏼香脆又薄薄嘅餅底上塗左一層cream cheese平均分佈係餅底每一個角落再上面有數塊大大片嘅巴馬火腿 再配上少許芝士粉 火箭菜同蜜瓜作調味咸咸嘅火腿撘上甜甜嘅蜜瓜 立即被中和店員重會細心將佢分開8小份令食起黎唔會太輪盡😁😁😁店員嘅服務態度好好又細心 百忙之中仍然自動幫我地加換水換碟🙏🏼🙏🏼

香辣炸雞沙律

百忙之中仍然自動幫我地加換水換碟🙏🏼🙏🏼
卡邦尼意粉
Ham  FB
2016-02-16 805 瀏覽
冬陰公甜蝦沙律: (full)原來全份既份量係好多好大盤. 2人叫半份就岩岩好.個醬汁唔會好辣, 有少少果仁/麻醬. 而且有香茅, 檸檬葉等既泰國香料風味.大量既椰菜加上新鮮菠蘿條同炸脆既配料, 仲有6隻大大隻甜蝦. 個組合原來都好夾.但美中不足既係就算有菠蘿既微甜都中和唔到大量椰菜既甘苦味.炭燒安格斯牛扒漢堡配白松露薯條:我地加錢轉左白松露薯條, 好香松露味, 唔會太脆, 冇咩薯味. 個人唔太中意幼身薯條.炭燒安格斯牛扒燒得太老太硬, 肉質比較實, 可能店員冇問或我地冇要求幾成熟.不過個牛扒漢堡都好重牛味. 配料有生菜, 蕃茄, 芝士, 紅洋蔥. (可以加錢增加其他配料)個包烘得夠熱夠脆.蜂蜜焗梨酥:賣相好吸引, 焗到又熱又脆既酥皮卷著梨, 有牛油香味.不過最欣賞係桂花梨肉碎既蜂蜜醬汁, 桂花添加左花香好夾香甜蜂蜜味.個醬汁係微凍, 有冷熱效果.
冬陰公甜蝦沙律: (full)

原來全份既份量係好多好大盤. 2人叫半份就岩岩好.

但美中不足既係就算有菠蘿既微甜都中和唔到大量椰菜既甘苦味.
炭燒安格斯牛扒漢堡配白松露薯條:

個包烘得夠熱夠脆.
蜂蜜焗梨酥:

賣相好吸引, 焗到又熱又脆既酥皮卷著梨, 有牛油香味.

個醬汁係微凍, 有冷熱效果.
2016-02-07
  • 蜂蜜焗梨酥
2016-02-03 896 瀏覽
Lunch時間,再次到Applegreen吃飯。Applegreen的午飯是沒有set,是散點,所以不想吃太多的人,只要一份主食便可以了。這裏環境舒適,食物味道又不錯,價錢又不貴,所以再次前來吃飯也是主要原因。****************帕馬森芝士燒雞,HKD82。同事只要了一份燒雞,賣相都幾重芝士,配菜只是薯仔,感覺都幾單簡。同事也說味道也不錯,以雞胸肉配上芝士,都幾香口。 同事要了一份沙律。份量都以菜和菌為主,菜也新鮮爽口,味道以醋為調味,酸酸地幾開胃。 香辣牛油煎魚柳,HKD82。用上牛油煎的魚柳,入口都幾香,又帶少少辣味。魚柳之下,全是以椰菜伴吃,帶點酸的味道,都幾開胃。 飲品,凍檸茶,只需HKD10。茶味濃一點但又不會苦口,但又不會很甜,也算不過不失的。

****************

帕馬森芝士燒雞,HKD82。
香辣牛油煎魚柳,HKD82。
  • 香辣牛油煎魚柳
  • 帕馬森芝士燒雞
2016-01-23 1011 瀏覽
I haven't been to Applegreen in ages. passed by Kwai Fong today and noticed they opened a branch here so decided to give it a try. We ordered portobello fries, vongole spaghetti, Parma ham and melon flat bread, strawberry lemonade and pineapple lemonade. The portobello fries used to be really good, I'd order it everytime. But this time, the quality was nothing compared to what I had before. The fries were cold and oily. The spaghetti was dry and tasteless. The flat bread was even worse, the ham tasted even worse than the ones from park n shop!
The only item I liked was my strawberry lemonade (luckily with unlimited refills)

The conclusion is this was definitely a rip off and will never come back again. Now I know why every restaurant nearby had people lining up but this one is half empty.

p.s. I just finished my dinner and I feel like throwing up.
2016-01-23
2016-01-10 1013 瀏覽
有同事快將生,我們便相約外出吃午飯慶生。不知為何今天很多地方都要等候取枱,來到這間新店有位坐,便即時入坐。第1次前來的店,感覺很新鮮感,再看Menu是沒有午飯,以散點形式,所以吃的多,價錢相對也會多。環境坐的舒服,食物味道也不差,這餐午飯連加一HKD108,價錢也不算很貴,感覺也算不錯的一間西餐。******************跟著服務員入坐坐下時,看見枱上是用紙巾包著餐具的。這樣包著餐具都是第1次見的,這樣餐具一定很乾淨,感覺又幾好。蒜蓉包2片,HKD15。蒜蓉包其實是多士,入口帶點蒜蓉香,麵包可惜不夠香脆。濃蝦汁烤鱸魚,HKD74。鱸魚烤了2片以龍蝦汁相伴,烤上了洋蔥絲和薯仔做配菜。烤洋蔥絲入口帶點甜味,薯仔都不錯。鱸魚魚肉也滑口,濃蝦汁做得出色香濃,配上這魚更覺蝦鮮味十足。凍檸茶,HKD10。茶味不濃也不淡,甜度又適中,都算不錯的檸檬茶。

******************

跟著服務員入坐坐下時,看見枱上是用紙巾包著餐具的。
濃蝦汁烤鱸魚,HKD74。
慶祝紀念
生日
  • 濃蝦汁烤鱸魚
2016-01-02 1098 瀏覽
一連串的假日之前,與同事食食飯輕鬆一下。下午茶時段,葵涌不會太多人,餐廳都不用排隊等位。新都會商場內的餐廳近年幾乎全線更換,所以不少新餐廳來了,其中Applegreen也是其一。回想Applegreen,從第一家在尖沙咀試業開始,到後來發展分店;然後將旗艦拆碎,轉於新市鎮地區開枝散葉。每一個時代總是有機會試上幾次。來到新都會,終於找到"理由"來了,於是與同事們來試一餐。雖是下午茶時段,但餐廳只有午餐選擇,從HK$70 -- 120左右,如以地區消費來說,不算便宜。 無論點什麼午餐,都會奉上沒有選擇的是日餐湯。那日是椰菜花湯,但可惜用的薯仔比例太多,沒有椰菜花味道,但薯仔做成的黏稠感卻有點過份。 隨餐而來的沙律卻是不錯,一是用料的關係,菜質清脆有味,是較高價的西餐沙律用菜。相信比樓上樓下的西餐廳用料要好得多,加上沙律醬汁混得均勻,是好味的。然而牛角包,包質欠鬆化,是比較遜色一點。 煎豬肋扒,鑊中煎香而有焦香,香味不錯。肉件略厚,不過火候控制有點過了火,特別是較瘦部分質感略硬;配菜中的薯條並不是炸脆的口感,不過油份不算太多。另外,大小不一的紅蘿蔔混入燒汁也算可以的,只是感覺有點過份隨

煎豬肋扒,鑊中煎香而有焦香,香味不錯。肉件略厚,不過火候控制有點過了火,特別是較瘦部分質感略硬;配菜中的薯條並不是炸脆的口感,不過油份不算太多。另外,大小不一的紅蘿蔔混入燒汁也算可以的,只是感覺有點過份隨意吧!

午餐之外再多點一個芝士煙肉薯格。煙肉切成丁方,不過油脂未溶化,應有的酒脂與香味都沒有。薯格不脆,放久了更加淋。洋蔥粒未煮,點點辣味,加上結成一舊的芝士,不能說這是一道成功的菜式吧!

餐廳這麼多年下來,我只能說現在比之以前更加流於表面。成本高出這麼多,但賣價跟以前還產不算,可能都是將貨就價,或進一步大眾化出來的效果。

2015-12-24
下午茶